Ja nisam Arafata smatrao bas tako glupim al na kraju se ispostavilo tako.SmokingMan wrote: ↑28/09/2024 13:42Ljubljenje rulovanje sa nekim može biti iz puke pristojnosti, pogotovo kada su diplomatki susreti u pitanju, to ne govori konkretno ništa o odnosima, u politici se svačemu podilazi, mijenjaju mišljenja, biva sklon oportunizmu. I ja se mogu rukovati sa Baja Malim KninĐom dok ga istovremeno svojom nutrinom iskreno želim na glavu baciti sa litice neretvanske dolineelcaliente wrote: ↑28/09/2024 13:15Pa do nas je ako nismo u stanju naci prave saveznike, ne moze se jednom guzicom na dvije stolice.SmokingMan wrote: ↑28/09/2024 12:49
Nisu ti ni amerikanci neka sreća, samo što smo mi plaho naivni da nam je bilo ko saveznik, čak i oni od religijskih srodnika. Amerikanci će sa nama lahko izaći na kraj kada dođe vrijeme da nam se oduzme entitet RS. Samo pratite kako oni ležerno sklapaju poslove sa Srbijom, isto kao što to radi Njemačka, uz to da je blagoslov propusnosti tolerancije prema Srbiji na neviđeno visokom nivou. A i uporedno s tim Srbija otvoreno i gotovo neometano zagovara stare ideje sa svojim neraskidivim saveznicima Preko Drine , koji su im djelomično ispostavili napola gotov proizvod. I u takvom tihom ratu mi relativno jednostavno gubimo, na nivou spoljašnje politike je primjetan samo vizualni dojam, bez neke konkretne strategije, za koju uvijek pitamo onog drugog. Zapadna politika prema Balkanu je bidirekcionalna, u smislu, koliko možeš prozivesti dobara pogodnih za razmjenu toliko možemo ponuditi zauzvrat, i da usput onom ko im poguduje, nekako kupe socijalni mir. Politika se temelji na ekonomiji i povoljnoj geopolitici, što podrazumijeva da vaš partner usko sarađuje sa vašim štićenikom, kao neki vid garancije međusobne suradnje. Kao narod, slegli smo duboko svojim ramenima, teško je to priznati, još teže gledati.
Savezniku treba nesto dugrocno ponuditi.
Vidis UAE mislili smo da su nam saveznici, tako bi nas svaka arpaska zemlja prodala kao i sam Arafat 92-95 godine kada se ljubio sa Milosevicem.. Razlog što su mnogi arapski lideri znali malo o istini agresije na BIH je to što su Srbi imali dosta efektivnu propagandu, oni su u ime EXyYu republika u to vrijeme održavali diplomatske odnose sa svima onima koji po x,y stvarima pamte Tita. Gadafiju su mogli prodati, jer je on bio od onih lidera koji vole vlast i privilegije koje dolaze sa njima, da se aresijom na BIH želi sačuvati jedinstvo jugoslavije, kojeg islamski fudamentalisti žele da naruše. Gadafi je bio veoma alergičan na takve stvari, zato mu je i vladavina narodom bila dovljno dugo sigurna. Veoma prosto i efektivno, uz to, mi smo i u vrijeme zajedničke drave bili dosta potiskivani iz javnog života, i brojčano nismo predstavljali neku posebnu prijetnju.
Evo sada nismo potiskivani pa ne pravimo bas neke dobre rezutate na diplomatskom polju.
Ameri nas brane iz njima poznatih razloga a nas narod sve protiv njih.
Ako nas Ameri puste niz vodu gotovo je, jer mi nekih drugih mocnih saveznika nemamo niti smo se trudili da imamo.