Libanon

Post Reply
elcaliente

#1976 Re: Libanon

Post by elcaliente »

SmokingMan wrote: 28/09/2024 13:42
elcaliente wrote: 28/09/2024 13:15
SmokingMan wrote: 28/09/2024 12:49

Nisu ti ni amerikanci neka sreća, samo što smo mi plaho naivni da nam je bilo ko saveznik, čak i oni od religijskih srodnika. Amerikanci će sa nama lahko izaći na kraj kada dođe vrijeme da nam se oduzme entitet RS. Samo pratite kako oni ležerno sklapaju poslove sa Srbijom, isto kao što to radi Njemačka, uz to da je blagoslov propusnosti tolerancije prema Srbiji na neviđeno visokom nivou. A i uporedno s tim Srbija otvoreno i gotovo neometano zagovara stare ideje sa svojim neraskidivim saveznicima Preko Drine , koji su im djelomično ispostavili napola gotov proizvod. I u takvom tihom ratu mi relativno jednostavno gubimo, na nivou spoljašnje politike je primjetan samo vizualni dojam, bez neke konkretne strategije, za koju uvijek pitamo onog drugog. Zapadna politika prema Balkanu je bidirekcionalna, u smislu, koliko možeš prozivesti dobara pogodnih za razmjenu toliko možemo ponuditi zauzvrat, i da usput onom ko im poguduje, nekako kupe socijalni mir. Politika se temelji na ekonomiji i povoljnoj geopolitici, što podrazumijeva da vaš partner usko sarađuje sa vašim štićenikom, kao neki vid garancije međusobne suradnje. Kao narod, slegli smo duboko svojim ramenima, teško je to priznati, još teže gledati.
Pa do nas je ako nismo u stanju naci prave saveznike, ne moze se jednom guzicom na dvije stolice.
Savezniku treba nesto dugrocno ponuditi.

Vidis UAE mislili smo da su nam saveznici, tako bi nas svaka arpaska zemlja prodala kao i sam Arafat 92-95 godine kada se ljubio sa Milosevicem.
Ljubljenje rulovanje sa nekim može biti iz puke pristojnosti, pogotovo kada su diplomatki susreti u pitanju, to ne govori konkretno ništa o odnosima, u politici se svačemu podilazi, mijenjaju mišljenja, biva sklon oportunizmu. I ja se mogu rukovati sa Baja Malim KninĐom dok ga istovremeno svojom nutrinom iskreno želim na glavu baciti sa litice neretvanske doline :D . Razlog što su mnogi arapski lideri znali malo o istini agresije na BIH je to što su Srbi imali dosta efektivnu propagandu, oni su u ime EXyYu republika u to vrijeme održavali diplomatske odnose sa svima onima koji po x,y stvarima pamte Tita. Gadafiju su mogli prodati, jer je on bio od onih lidera koji vole vlast i privilegije koje dolaze sa njima, da se aresijom na BIH želi sačuvati jedinstvo jugoslavije, kojeg islamski fudamentalisti žele da naruše. Gadafi je bio veoma alergičan na takve stvari, zato mu je i vladavina narodom bila dovljno dugo sigurna. Veoma prosto i efektivno, uz to, mi smo i u vrijeme zajedničke drave bili dosta potiskivani iz javnog života, i brojčano nismo predstavljali neku posebnu prijetnju.
Ja nisam Arafata smatrao bas tako glupim al na kraju se ispostavilo tako.
Evo sada nismo potiskivani pa ne pravimo bas neke dobre rezutate na diplomatskom polju.
Ameri nas brane iz njima poznatih razloga a nas narod sve protiv njih.
Ako nas Ameri puste niz vodu gotovo je, jer mi nekih drugih mocnih saveznika nemamo niti smo se trudili da imamo.
Ludzak

#1977 Re: Libanon

Post by Ludzak »

Realno, mi sebe dajemo na značaju kao da smo neka karika u globalnoj političkoj strukturi, a zapravo smo obični goli hurac.
Kao da mi možemo i imamo pravo birati strane...
Last edited by Ludzak on 28/09/2024 13:51, edited 1 time in total.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1978 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Nisu ti ni amerikanci neka sreća, samo što smo mi plaho naivni da nam je bilo ko saveznik, čak i oni od religijskih srodnika. Amerikanci će sa nama lahko izaći na kraj kada dođe vrijeme da nam se oduzme entitet RS. Samo pratite kako oni ležerno sklapaju poslove sa Srbijom, isto kao što to radi Njemačka, uz to da je blagoslov propusnosti tolerancije prema Srbiji na neviđeno visokom nivou. A i uporedno s tim Srbija otvoreno i gotovo neometano zagovara stare ideje sa svojim neraskidivim saveznicima Preko Drine , koji su im djelomično ispostavili napola gotov proizvod. I u takvom tihom ratu mi relativno jednostavno gubimo, na nivou spoljašnje politike je primjetan samo vizualni dojam, bez neke konkretne strategije, za koju uvijek pitamo onog drugog. Zapadna politika prema Balkanu je bidirekcionalna, u smislu, koliko možeš prozivesti dobara pogodnih za razmjenu toliko možemo ponuditi zauzvrat, i da usput onom ko im poguduje, nekako kupe socijalni mir. Politika se temelji na ekonomiji i povoljnoj geopolitici, što podrazumijeva da vaš partner usko sarađuje sa vašim štićenikom, kao neki vid garancije međusobne suradnje. Kao narod, slegli smo duboko svojim ramenima, teško je to priznati, još teže gledati.
Pa do nas je ako nismo u stanju naci prave saveznike, ne moze se jednom guzicom na dvije stolice.

Vidis UAE mislili smo da su nam saveznici, tako bi nas svaka arpaska zemlja prodala kao i sam Arafat 92-95 godine kada se ljubio sa Milosevicem.
Ljubljenje rulovanje sa nekim može biti iz puke pristojnosti, pogotovo kada su diplomatki susreti u pitanju, to ne govori konkretno ništa o odnosima, u politici se svačemu podilazi, mijenjaju mišljenja, biva sklon oportunizmu. I ja se mogu rukovati sa Baja Malim KninĐom dok ga istovremeno svojom nutrinom iskreno želim na glavu baciti sa litice neretvanske doline :D . Razlog što su mnogi arapski lideri znali malo o istini agresije na BIH je to što su Srbi imali dosta efektivnu propagandu, oni su u ime EXyYu republika u to vrijeme održavali diplomatske odnose sa svima onima koji po x,y stvarima pamte Tita. Gadafiju su mogli prodati, jer je on bio od onih lidera koji vole vlast i privilegije koje dolaze sa njima, da se aresijom na BIH želi sačuvati jedinstvo jugoslavije, kojeg islamski fudamentalisti žele da naruše. Gadafi je bio veoma alergičan na takve stvari, zato mu je i vladavina narodom bila dovljno dugo sigurna. Veoma prosto i efektivno, uz to, mi smo i u vrijeme zajedničke drave bili dosta potiskivani iz javnog života, i brojčano nismo predstavljali neku posebnu prijetnju.
Pa i vidi se odličan pattern.
Svako ko je imao odlične odnose sa Jugom, imao je loše odnose sa sa nama u ratu (Libija, Irak, Alžir).

Jednostavno, treba znati da diplomatija, pogotovo u okruženju kakvo je naše, zahtjeva ogroman posao. Nemati negdje nekog ambasadora ne znači da ne radiš ništa, već znači da propuštaš nekom drugom da govori loše za tebe.

Sjećate se one slike Bakira sa podignutim prstom? Kome god Vučić pokaže tu sliku, već ima 10 poena protiv nas.
E sad, zamislite situaciju da nemamo nekog našeg da objasni tu gestu, ili da im objasni da je Bakir nesposoban idiot.
SmokingMan

#1979 Re: Libanon

Post by SmokingMan »

Eto, samo da završim sa mišlju da nam veza sa nekim bitnim ljudima, da li iz svijeta politike ili show biza, ne može biti Sanela Jenkins. Tipa da se hoda po nekim banketama, večerama, koncertima gdje izlaze utjecajni ljudi, i vuku za rukave, moljakaju da nešto učine za BIH. Sramotno je pobogu. RS je jedne prilike spiskala 40 miliona je li KM.ova ili zelembaća, na urušavanje dejtonskog sporazuma. Je li moguće da jedan entitet na kraju preuzme moć države u ruke, pa i to je srmamotno da ne može sramotnije biti.

Ali da se vratimo Libanonu.
PreWiBa

#1980 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 28/09/2024 13:47

Ja nisam Arafata smatrao bas tako glupim al na kraju se ispostavilo tako.
Evo sada nismo potiskivani pa ne pravimo bas neke dobre rezutate na diplomatskom polju.
Ameri nas brane iz njima poznatih razloga a nas narod sve protiv njih.
Ako nas Ameri puste niz vodu gotovo je, jer mi nekih drugih mocnih saveznika nemamo niti smo se trudili da imamo.
Ti govoriš kao da je SAD FK Igman Ilidža u svijetu.

Ko zna kako to oni zamišljaju, svjetska diplomatija običnom čovjeku nije uvijek jasna.

Evo, Katar, koji nije priznao Izrael, koji je čuvao Haniyeha, koji je vlasnik Al-Jazeere, je dobio prije bezvizni režim sa SAD-om nego UAE koji je puka suprotnost.
PreWiBa

#1981 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

SmokingMan wrote: 28/09/2024 13:51 Eto, samo da završim sa mišlju da nam veza sa nekim bitnim ljudima, da li iz svijeta politike ili show biza, ne može biti Sanela Jenkins. Tipa da se hoda po nekim banketama, večerama, koncertima gdje izlaze utjecajni ljudi, i vuku za rukave, moljakaju da nešto učine za BIH. Sramotno je pobogu. RS je jedne prilike spiskala 40 miliona je li KM.ova ili zelembaća, na urušavanje dejtonskog sporazuma. Je li moguće da jedan entitet na kraju preuzme moć države u ruke, pa i to je srmamotno da ne može sramotnije biti.

Ali da se vratimo Libanonu.
Treba i jedno i drugo
elcaliente

#1982 Re: Libanon

Post by elcaliente »

Ne kontam ni ovo laganje oko Nasrale sto se tice hezbolaha.

Lazu kazu nije ubijen i da je na sigurnom da bi onda par sati poslije rekli da je ubijen, eto malo se salili trala lala la.

Samo sami sebe jos vise provaljuju u svijetu. Djeca im se smiju.
Vjecita_zavrzlama

#1983 Re: Libanon

Post by Vjecita_zavrzlama »

elcaliente wrote: 28/09/2024 13:59 Ne kontam ni ovo laganje oko Nasrale sto se tice hezbolaha.

Lazu kazu nije ubijen i da je na sigurnom da bi onda par sati poslije rekli da je ubijen, eto malo se salili trala lala la.

Djeca im se smiju jer citav svijet gleda kako ih izrael j… i ne vadi, ovo je bruka

Zali Boze naroda

Trebalo bi da se palestinci sami obracunaju sa hamasom , a ovi s hezbolahom
BiBi911

#1984 Re: Libanon

Post by BiBi911 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 28/09/2024 14:06
elcaliente wrote: 28/09/2024 13:59 Ne kontam ni ovo laganje oko Nasrale sto se tice hezbolaha.

Djeca im se smiju jer citav svijet gleda kako ih izrael j… i ne vadi, ovo je bruka

Zali Boze naroda

Trebalo bi da se palestinci sami obracunaju sa hamasom , a ovi s hezbolahom
Al hamas/hezbolah brani narod. Bar tako kazu ovi nasi b92
apsidejzi

#1985 Re: Libanon

Post by apsidejzi »

Pa kad pogledas komandni lanac skontas da je u prosle dvije sedmice tri nivoa rukovodstva otislo na ahiret. Svi redom. Znaci, tri nivoa. Ko je ostao? Operativci, koji su izvrsavali komande. Mozgovi svih operacija su eliminisani. Sada ce nastupiti haos u Libanonu dok se ne napravi nova struktura, a to ce potrajati najmanje godinu dana. Gledacemo bezbroj atentata i medjusobnog ubijanja i nepovjerenja. Ovo moze izroditi dvije opciuje: jos krvolocniji i gluplji hezbolah, ili njihov potpuni nestanak i povratak na krscanske postavke koje su bile prije nego je hezbolah zauzeo vlast.

Da je Izrael pametan radio bi na jacanju krscanske komponente libanonskog drustva. Tek tako moze izbaciti iran iz igre, jer dokle god iran igra bilo kakvu ulogu u libanonu ovo ce biti samo produzenje patnje. Ostaje da se vidi sta ce Izrael sada raditi i kako ce se popuniti ovaj vakum. Tri nivoa hezbolaha su nestala. Ostali su samo lokalni sefovi i komandanti, a i oni su jal ranjeni sa pageria jal prepadnuti.

Kako li je Izrael uspio ovo odraditi jbt. Il su imali krticu veoma duboko il su koristili neku AI tehnologiju da prati i nadgleda matricu ponasanja rukovodstva i onda cekali da se sastanu. Sta god, deset koraka su ispred hezbolaha.
manuchao91

#1986 Re: Libanon

Post by manuchao91 »

elcaliente wrote: 28/09/2024 12:30
SmokingMan wrote: 28/09/2024 12:06

Bez novca nema lobija, da ga jevreji nisu imali, i dalje bi tavorili kao nomadi, razbacani po dunjaluku. Bili bi važni koliko i Kurdi danas.
Naravno il si bos ili si hadzija. Odavno opjevano i poznato cak i u BiH pa opet biramo pogresne saveznike bez para.
Dok nam Vucic lagano pred nosom UAE kao saveznika krade.
toliko se ujedinjuju da ja od srijede do petak prelazi s kamionom >Raču vozio robu iz srbije za Banja Luku
slabo im ide to ujedinjenje
PreWiBa

#1987 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Može li meni neko objasniti samo, zašto, iako su očigledno ozbiljan sistem, im ovi političari i javni dužnosnici liče toliko neprofesionalni?

Sav taj njihov neki PR, oni govori pred UN-om, još ona sranja sa nekakvim kartama... Ne znam, možda imam neki bias, ali pored onoga mi čak i ovi naši uhljebi izgledaju profesionalnije.
Ludzak

#1988 Re: Libanon

Post by Ludzak »

Baš ih brani, nema šta. Oni po bunkerima, a narod na čistini
Dugarry

#1989 Re: Libanon

Post by Dugarry »

jeza u ledja wrote: 27/09/2024 23:54 Jest iznenadjujuce kako ih lako nalaze i rokaju. Valjda je bilo logicnije da u planine pobjegnu, no ovi ocigledno imaju dousnike svuda. Nasrallin prethodnik je eliminisan na isti nacin prije 30 godina.

Ne znam samo sta ce se postici sa svim ovim.
Slazem se da je iznenadjujuce kako ih pronalaze i ubijaju. Nevjerovatno!

Sa druge strane ne znam koliko ce ova ubistva utjecati na buducnost Hezbollaha. Iranu je hezbollah potreban zbog Izraela, ali i mozda jos vise zbog uticaja u Libanu, tako da ce Iran ocuvati Hezbollah, i kad bi se pokazalo da su bezopasni u odnosu na Izrael.

Ja licno nikad nisam smatrao Hamas i Hezbollah kao ozbiljnu prijetnju Izraelu. Mislim, usporedjujemo armiju koja uz Ameriku raspolaze sa najsavremenijim oruzjem na svijetu, sa organizacijama koje ne posjeduju ni tenk, helikopter. Ove organizacije sluze i Izraelu kako bi imali opravdanje za etnicko ciscenje, ubijanje Palestinaca i Arapa opcenito, tako da je i u interesu Izraela da ove dvije organizacije opstanu.....naravno, sto slabije.

Izraelu nije prijetnja Hamas. Izraelu je prijetnja Palestinski narod, kojih je 5 miliona udaljenih 60 kilometara od Tel Aviva, i koji zele da se vrate svojim kucama. Sve dok su ti Paleestinci tu, Izrael se nece osjecati sigurnim. To je ono sto su odlucili da rijesavaju. Gazu....mozda Liban, kasnije Zapadnu obalu.
PreWiBa

#1990 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

apsidejzi wrote: 28/09/2024 14:10

Pa kad pogledas komandni lanac skontas da je u prosle dvije sedmice tri nivoa rukovodstva otislo na ahiret. Svi redom. Znaci, tri nivoa. Ko je ostao? Operativci, koji su izvrsavali komande. Mozgovi svih operacija su eliminisani. Sada ce nastupiti haos u Libanonu dok se ne napravi nova struktura, a to ce potrajati najmanje godinu dana. Gledacemo bezbroj atentata i medjusobnog ubijanja i nepovjerenja. Ovo moze izroditi dvije opciuje: jos krvolocniji i gluplji hezbolah, ili njihov potpuni nestanak i povratak na krscanske postavke koje su bile prije nego je hezbolah zauzeo vlast.

Da je Izrael pametan radio bi na jacanju krscanske komponente libanonskog drustva. Tek tako moze izbaciti iran iz igre, jer dokle god iran igra bilo kakvu ulogu u libanonu ovo ce biti samo produzenje patnje. Ostaje da se vidi sta ce Izrael sada raditi i kako ce se popuniti ovaj vakum. Tri nivoa hezbolaha su nestala. Ostali su samo lokalni sefovi i komandanti, a i oni su jal ranjeni sa pageria jal prepadnuti.

Kako li je Izrael uspio ovo odraditi jbt. Il su imali krticu veoma duboko il su koristili neku AI tehnologiju da prati i nadgleda matricu ponasanja rukovodstva i onda cekali da se sastanu. Sta god, deset koraka su ispred hezbolaha.
Molim vas, informišite se o istoriji prije nego što lupetate.
Konstantno se ovdje provlači teza da je sa krajem građanskog rata Hezbolah odmah preuzeo vlast, što je apsolutno netačno.

Glavni poslije kraja rata su bili suniti, prevođeni Haririjem. Kada je ubijen 2005., počeo je i pad njihove moći, koji je kulminirao 2008./9.
Tek od tada možemo reći da su ovi drugi preuzeli državu.

Meni je očiglednije da će tako i biti opet, da će opet zaljevske zemlje pod nalogom SAD-a uskočiti i stabilizirati takvu vladu.

Zaboravlja se da i kršćani, iako gledaju na ovo možda više neutralno, isto ne vole Izrael. Jednom su pokušali ići na tu kartu, pa su ih ovi izdali.
Romanija

#1991 Re: Libanon

Post by Romanija »

H. 'uspavan' od relativnog uspjeha 2006, plus od sirijskih ekskurzija poceli gledati na sebe kao klasicnu vojsku. Jedinu prednost koju su imali je bio asinhronizovani rat i tu je Izrael kako vidimo preuzeo potpunu inicijativu. Doslo im je najgore crnilo koje niko nije zelio da predvidi i sad im se obija o glavu. Jedino sto i Izr imaju krampi medju svojim politicarima i vojnicima pa da ne pokusaju invaziju juznog Libana.
BiBi911

#1992 Re: Libanon

Post by BiBi911 »

Ludzak wrote: 28/09/2024 14:12 Baš ih brani, nema šta. Oni po bunkerima, a narod na čistini
Isto kao kod nas. Dok su se alija i alijini krili po trezorima, i uivali u Berlinu mi smo ucili brojat uz eksplozije granata.

I onda danas opet njihovi zivote vrijede vise no nasi.
dječak sa šibicama

#1993 Re: Libanon

Post by dječak sa šibicama »

Ne znam za hezbolah ali Hamas ne brani nikoga, njima narod sluzi kao zivi stit, kad dodje humanitarna otimaju pljackaju, za sebe skrbe gorivo, struju, za narod im puca q, klasicne siledzije.
PreWiBa

#1994 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 28/09/2024 14:27
Ludzak wrote: 28/09/2024 14:12 Baš ih brani, nema šta. Oni po bunkerima, a narod na čistini
Isto kao kod nas. Dok su se alija i alijini krili po trezorima, i uivali u Berlinu mi smo ucili brojat uz eksplozije granata.

I onda danas opet njihovi zivote vrijede vise no nasi.
Staviti znak jednakosti između vođe milicije i prvog predsjednika svoje države :-)

Mada, od tebe nije šta bolje ni za očekivati.
toska

#1995 Re: Libanon

Post by toska »

To sto Izrael lako pronalaze mete nema veze ni sa kakvom elektronikom, software i AI.
Bejrut, sa 2,5 miliona, ima više javno ili tajno suprotstavljenih frakcija.
Hezbollah vjerovatno kao najjači i najviše neprijatelja.

Što bi mi rekli 92. Dojava...
PreWiBa

#1996 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

dječak sa šibicama wrote: 28/09/2024 14:29 Ne znam za hezbolah ali Hamas ne brani nikoga, njima narod sluzi kao zivi stit, kad dodje humanitarna otimaju pljackaju, za sebe skrbe gorivo, struju, za narod im puca q, klasicne siledzije.
Interesantno je ovo čitati, u tom kontekstu.
Iskreno rečeno, nisam očekivao da je ovoliko omiljen.
Ovo objavljuje "L'Orient - Le jour", dnevni list koji je u kršćanskom vlasništvu i na anti-hezbollah liniji.
Hezbollah officially announces the death of its leader, Hassan Nasrallah: Day 358 of the Gaza and Lebanon wars

15:22 Beirut Time

In Riyadh, Saudi Arabia, part of the Lebanese community is continuing their day "as normal."

"We can't show that we are upset, or else we will be jailed immediately and accused of being accomplices with terrorists. This is the hardest day of my life," Imad, a 50-year-old mechanical engineer, told L'Orient Today.

15:21 Beirut Time

In the Lebanese community in Benin, Nigeria, women are dressed in black and men are crying. Businesses have closed. "Our back has been broken," said the owner of a Lebanese restaurant chain from Ainata in the Bint Jbeil district, in an interview with L'Orient Today. He wished to remain anonymous because "in Africa, showing your support for Hezbollah could lead to immediate sanctions."

15:17 Beirut Time

From Beirut airport, our reporter Dany Moudallal reports scenes of despair following Hezbollah’s announcement of Hassan Nasrallah’s death. Many passengers waiting in the departure lounge for a flight to Baghdad cried and broke down in tears. “What are we going to do without you?” some shouted, while others expressed hope that he would speak during the day.

Incredulity was evident on the faces and in the demeanor of the passengers. “This isn’t possible; this story isn’t true!” could be heard as others called their loved ones to confirm the news. Our reporter describes a funeral-like atmosphere, as if people had lost a member of their family.
Ludzak

#1997 Re: Libanon

Post by Ludzak »

toska wrote: 28/09/2024 14:33 To sto Izrael lako pronalaze mete nema veze ni sa kakvom elektronikom, software i AI.

Pa kakva je onda logika skrivati se u Bejrutu?
HarTar

#1998 Re: Libanon

Post by HarTar »

Ludzak wrote: 28/09/2024 14:36
toska wrote: 28/09/2024 14:33 To sto Izrael lako pronalaze mete nema veze ni sa kakvom elektronikom, software i AI.

Njega je Iran prodao da ne bi bio.sljedeći.
toska

#1999 Re: Libanon

Post by toska »

Ludzak wrote: 28/09/2024 14:36

Pa gdje ce on i svi ostali?
Jedino negdje 5000km dalje.

A glavni krivac za stradanje civila ipak je Izrael, drugačije je pogrešna logika.
JovicSA

#2000 Re: Libanon

Post by JovicSA »

Ako sam dobro skontao ovaj lider Hezbollaha je bio u bunkeru ispod zgrade? Znači da ga je grunulo nešto opako jako jer navodno taj bunker je rađen da izdrži udare avio bombi, kao računali su na to.
Post Reply