Ukrajina

geralt

#205401 Re: Ukrajina

Post by geralt »

@apsidejzi Nemoj se ljutiti, ali otisao si mi na foe, ne mogu vise ovo citati. Molim ostale forumase da ga ne citiraju u odgovorima dok se ova besmislena diskusija ne zavrsi.
Awakened

#205402 Re: Ukrajina

Post by Awakened »

Molim vas prestanite mu objasnjavati sta znaci biti agresor, nema fajde. Obicno trolanje.
geralt

#205403 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Bubovima protiv suplje. Evo 14 bubova ruskog oklopa kod Vuhledara:

skrbavi-admin

#205404 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

JoseMujica wrote: 13/08/2024 10:44
Excel2 wrote: 13/08/2024 10:43
F&N wrote: 13/08/2024 10:27 kada ovim proruskim bosnjacima oduzmes sve argumente da je Ukraina tj Amerika kriva za rat, onda vade dzokera iz rukava "Svi su oni isti i ukrainci i rusi su ratovali na strani srba u ratu"....

Vise ne ulazim ni s kim u bilo kakve rasprave, pa kad me ubjedjuju kako je Amerika za sve kriva, kako Putin ne bi napao ali je morao, samo klimam glavom i govorim "jes, jes"... nema smisla jednostavno.

Kao ni ovdje na forumu, nakon 2 godine rata, i svega ostalog, ljudi i dalje verglaju price o ucescu Ukrainaca u ratu, itd... gubljenje vremena...
Nisu to Bosnjaci, to su samo Muslimani.

Oni kojima je Palestina vaznija od Sebilja. Davno prozvakani i hajmo ne gubiti vrijeme na njih.

To su ti koji svijet gledaju jednako kao i oni protiv kojih se bune - binarno. Ukrajinci i Rusi su pravoslavci i dobro je da se rokaju. Kad Izrael roka muslimane - e ti su nasi i njih stitimo, a onda zacudjeni pitaju kako svijet to moze gledati. Pa kako ti gledas stradanja Ukrajinaca, svijet moze Palestinaca. I za njih i tebe ne ginu nasi, pa mogu. Licemjerstvo na kub.
:thumbup:

njima je Bosna sredstvo, a ne cilj...fino Dedo reko i toga se i dan danas drže
smoriste sa tim oni njih muslimani nebosnjaci i tako.... podsjecate me na rigidno vrijeme rezolucije informbiroa kada su ljudi koji su do koske bili zakleti komunisti, patriote, prvoborci bili zigosani kao izdajnici i nestajali preko noci od strane istog sljama koji nikad nista nije uradio za zemlju i narod osim sto su glasno urlikali da sklone konkurenciju..... guglajte Informbiro, IBovci i tako dalje..... fuj vam je prica.....
SanskiBiser

#205405 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

ZSU napreduje prema Korenevu, Kurska oblast, - OSINT analitičar Bild Julian Röpke (znaci ima jos nade i za Lajkujme i Karananu ako ovo Julian kaze. :D )

“Ako Ukrajina uspije okupirati ova naseljena područja, bit će to užasan neuspjeh za Vladimira Putina”, piše Ropke za Bild

⚡️ “Ukrajina kontrolira 74 naselja u regiji Kursk.” - Zelenski.

Syrski "danas je zauzeto jos 40 kvadratnih kilometara u Kurskoj oblasti"
danasnji raport:

Image

jutrosnja informacija je da Ukrajinci napadaju Korenovo iz dva pravca, tamo je ruski garnizon u tom mjestu. Ima vec snimaka borbi po sumama oko Korenova na Telegramu.
Last edited by SanskiBiser on 13/08/2024 18:24, edited 2 times in total.
video

#205406 Re: Ukrajina

Post by video »

@apsi mrdni ocima ako ti je neko ukrao profil.
Ako nije, jarane sta ti bi :shock:
Sve rekoh stati ce, zavrsiti ce, ma jok!
skrbavi-admin

#205407 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ovoliko nasrtaja, navale, probijanja, penetracije :lol: , proboja u dubinu nea sanse da nije umijesano neko novo oruzje i orudje.... i mislim da je kljuc u fadilu sesnest ti je godina koji je izuzetna masina za zracnu, borbenu i lovackotakticku podrsku.... sada se opet vidi koliko je mocan :izet:
trambusek88

#205408 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:58
trambusek88 wrote: 13/08/2024 17:40
apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:20
Eto da i tebi postavim isto pitanje: u kojem trenutku ce postati agresija? Jel sad Ukrajina ima pravo uzeti Moskvu i St Petersburg na primjer?
U trenutku ako se potpiše mirovni sporazum gdje se okončavaju neprijateljstva i svi se vraćaju na svoje teritorije, a Ukrajina se ne povuče u dogovorenom roku.

U ovoj situaciji da Ukrajina po međunarodnom pravu ima pravo okupirati čitavu Rusiju.
Zanimljivo razmisljanje na forumu, koje pokazuje neku podsvjesnu patologiju. Jednom je sasvim ok pobiti sve ruse, drugom je sasvim ok zauzeti cijelu rusiju. Genocid, kulturocid, urbicid su OK ako si na pravoj strani. Meni to izgleda identicno ruskoj propagandi jer i njihova populacija tvrdi da su na pravoj stranici i da se bore protiv nacista. Vidite tu propagandu a mislite da ste imuni na istu. A niste, jer evo na forumu pokazujete da se i vi pod uticajem iste te propagande samo suprotnog predznaka. Samo zamijenite rijeci Rusij i Ukrajina u vasim postovima i vidjecete da se mozete staviti i na jednu i na drugu stranu.

I meni je strasno kako se ljudima moze isprati mozak da budu ubijedjeni da su na pravoj strani i da je sasvim OK zauzeti neciju teritoriju ili ubiti sve stanovnike i onda to sve opravdati medjunarodnim pravom. Ne znam, ja navijam za ukrajinu samo dotle dok iscrpljuju ruske resurse. Ja i dalje nemam nista protiv ruskog stanovnista, ali sam svjestan da njihova ekonomija mora kolabirati kako bi mozda doslo do promjene vlasti. Sve preko toga od njihove patnje nije u mom interesu. Ovaj upad Ukrajine mi odgovora i podrzajem ga, ali i dalje kazem da je za mene to agresija. Da li Zelenski treba odgovarati za to? Pa ako ukrajinska vojska pocini zlocine na teritoriji rusije i te kako treba odgovarati. Nije uredu da se sada ubiju svi rusi kako se ovdje zagovara. Taj dio ukrajinske borbe ja ne podrzavam. Onog trenutka kada padne ruska ekonomija, tog trenutka ja prestajem navijati za ukrajinu.

Ne znam za vas, ali meni Ukrajina nista ne znaci, nikada mi nije ni znacila. Sebi se bore i igrom geopolitickog slucaja i za mene. I meni to dosta. Helem, hajde da ne trunimo vise o agresiji. Bilo ne bilo agresija necu vise da spamam temu. Vi i ja navijamo za ukrajinu iz razlicitih razloga. Ja ne djelim vase moralne vrijednosti i tu prestaje sva nasa konekcija.
Kakva patologija i propaganda?

Ja sam samo napisao kako je po međunarodnom pravu. Agresor je država koja prva napadne tuđi teritorij, bez da je prethodno napadnuta, dijelom okupirana ili da joj je objavljen rat od napadnute države.

Šta tu nije jasno. To su međunarodne konvencije, nikakva propaganda.

Nije ovo neki građanski rat sa x strana, gdje strana sila interveniše kako bi zaštitila nekoga, ovo je jasna agresija države Rusije na državu Ukrajinu i Ukrajina ima legalno i legitimno pravo da okupira dio države agresora sve dok se ne potpiše mirovni sporazum.
DebelinJoe

#205409 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

preludezalude wrote: 13/08/2024 16:30
Crvene_brigade wrote: 13/08/2024 11:03
DebelinJoe wrote: 13/08/2024 10:21

Ne zaboravi da nam je u toku rata donirala helikoptere one koji su letjeli za Žepu/Srebrenicu0/Goražde...Da su Ukrajinski teretnim avionima letjeli za opkoljeni Bihać, dovlačili municiju i hranu.

Bilo je građana Ukrajine koji su podržavali srpske agresore ali Ukrajina nije bila saučesnik agresije na BiH.
Upravo tako. Blizak član moje porodice poginuo je u helikopteru koji je bio ukrajinski sa njihovom posadom. Inače, bio je ratni ljekar koji je krenuo u Žepu, u humanitarnoj misiji. I zato sam svim ❤️ uz napadnutu i prijateljsku Ukrajinu🇺🇦🇧🇦
Ovo je notorna laz kojom blatis sjecanje na poginule. Ima nas koji smo bili u ratu i upoznati smo sa cinjenicama. Helikopter nije bio ukrainski vec nas i pripadao je 1. Vazduhoplovnoj brigadi. U tom helikopteru koji je oboren je bila cista bosanska posada, nasi domaci ljudi...Malkic Dzemal, Cokic Enver, i Dzambic Izet. Ne lupaj gluposti.
Negdje si nesto cuo u prici i onda slozis neku pricu koja je laz. Za tvoju informaciju to sto si nacuo je slijedece... Helikopter koji je oboren kod Bihaca u kojem su poginuli visoki zvanicnici tadasnje Republike BiH je imao ukrajinsku posadu - placenike.

A i ovaj tvoj kolega DebelinJoe je navaljao dobrih gluposti. Kakvi crni ukrajinski teretni avioni letjeli za Bihac. Cuj oni donirali helikoptere. Kakve crne donacije!!! Ti helikopteri su placeni kesom trgovcu i iz Zagreba su preletili do BiH.
Sad lijepo pročitaj tekst na linku i pa lijepo produbi znanje o RVA i PVO Armije BiH. Biće ti drago da saznaš da su ukrajinski avioni i posade letjele za Bihać odnosno Cazin odn aerodrom Ćoralići.

https://www.google.com/amp/s/balkans.al ... zi-konacno
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#205410 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

rusija je agresor je rusija
Maliodmene

#205411 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Rekose nisu nista postigli jel i da su stali :lol:
video

#205412 Re: Ukrajina

Post by video »

Jaki su ko zemlja, nema dalje

drndalo

#205413 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Stali ocito nisu jer kuknjava pokazuje da jos idu, ni sami Rusi ne znaju tacno gdje i koliko...

Ocito je da su ih dobro proucili, dobro planirali, dobro ometaju (jos uvijek) jer se iz vidjenog (uz puno ogranicenja OPSECa) ne nazire jasna komunikacija i ruski sistem koji mora postojati ako ista smisleno zele popraviti.

Ukrajinci ocito jos uvijek patroliraju, mobilni su, kruze, nisu na istom mjestu dugo. Tako da i ne mogu da ih tacno lociraju i udare jakim bombardovanjima.
dr_Evil

#205414 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

DebelinJoe wrote: 13/08/2024 18:54

Upravo tako. Blizak član moje porodice poginuo je u helikopteru koji je bio ukrajinski sa njihovom posadom. Inače, bio je ratni ljekar koji je krenuo u Žepu, u humanitarnoj misiji. I zato sam svim ❤️ uz napadnutu i prijateljsku Ukrajinu🇺🇦🇧🇦
Ovo je notorna laz kojom blatis sjecanje na poginule. Ima nas koji smo bili u ratu i upoznati smo sa cinjenicama. Helikopter nije bio ukrainski vec nas i pripadao je 1. Vazduhoplovnoj brigadi. U tom helikopteru koji je oboren je bila cista bosanska posada, nasi domaci ljudi...Malkic Dzemal, Cokic Enver, i Dzambic Izet. Ne lupaj gluposti.
Negdje si nesto cuo u prici i onda slozis neku pricu koja je laz. Za tvoju informaciju to sto si nacuo je slijedece... Helikopter koji je oboren kod Bihaca u kojem su poginuli visoki zvanicnici tadasnje Republike BiH je imao ukrajinsku posadu - placenike.

A i ovaj tvoj kolega DebelinJoe je navaljao dobrih gluposti. Kakvi crni ukrajinski teretni avioni letjeli za Bihac. Cuj oni donirali helikoptere. Kakve crne donacije!!! Ti helikopteri su placeni kesom trgovcu i iz Zagreba su preletili do BiH.
Sad lijepo pročitaj tekst na linku i pa lijepo produbi znanje o RVA i PVO Armije BiH. Biće ti drago da saznaš da su ukrajinski avioni i posade letjele za Bihać odnosno Cazin odn aerodrom Ćoralići.

Sta smo saznali iz tvog posta, da je RBiH iznajmljivala avione i pilote iz Ukrajine, nesto kao… bolje bi bilo da nisi usao u ovu raspravu.

Naucio sam, nazalost
Čitalac

#205415 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Potpukovnik Mikola Koval, brigada Červona Kalina: Ponekad mi se čini da Rusi kloniraju vojnike...
- Situacija na smjeru Pokrovsk je zaista teška, rekao bih da je sada najgore. Ključni problem je neprijateljski ljudski faktor. Mi možemo likvidirati 50 okupatora, oni će za sat vremena poslati još toliko ljudi. Imaju puno ljudi, jako, jako puno. Napadaju naše položaje danonoćno, bez pauze. U posljednje vrijeme ne koriste nikakvu opremu, kreću se u grupama od 10 do 20 ljudi i jurišaju na naše položaje. I ovdje prvi stižu zatvorenici i mi ih uništavamo. Za njima odmah dolazi druga skupina – specijalci, ljudi koji su dobro obučeni ili neki padobranci. Tu su signalisti, snajperisti, mitraljesci, zaista dobro obučeni. Ako govorimo o našem najvećem problemu, onda je to naravno manjak ljudi. Nemamo dovoljno ljudi, agresor ih ima puno više…
- Koristimo sva raspoloživa sredstva da ih zaustavimo i želim da iskažem poštovanje svakom našem vojniku koji je sada na ovom pravcu. FPV dronovi, topništvo, rade i tenkovi. Radimo manevre da spasimo živote vojnika, o borcima moramo voditi računa. Nažalost, agresor ostvaruje određeni napredak. Teško je sada reći hoće li doći do Pokrovska, mi činimo sve da ih zaustavimo, unatoč činjenici da možda negdje popuštamo…
- Operacija u regiji Kursk za sada ne smanjuje snage agresora na ovom pravcu, sve je isto, neprekidno jurišaju i izuzetno ih je teško obuzdati. Ponekad pomislim da ih negdje kloniraju jer ne mogu razumjeti ovolike napade. Svakog dana ih uništimo na stotine, a oni opet stižu…
- Većina zarobljenika kaže da su došli zbog novca. Dakle, hajde da imaju nekakvu ideologiju pa da razumijem, ali to nitko ne kaže, pričaju samo o novcu...
preludezalude

#205416 Re: Ukrajina

Post by preludezalude »

DebelinJoe wrote: 13/08/2024 18:54

To su bili unajmljeni avioni i posade. Nikakve veze nema sa tim da ih sada okivamo u zvijezde. Naravno da je bilo ukrajinskih posada ali ne dobrovoljnih vec su to bili psi rata tj placenici. Ukrajinski avion koji unajmi BiH...da li je to nas ili njihov avion. Ovdje se radi o tome kao da su Ukrajinci pomagali Armiji BiH a u stvari je Armija BiH placala njihove usluge. Helikopteri nisu bili ukrajinski vec nasi. Kupljeni zivom lovom. Ti helikopteri su isporuceni u Zagrebu i bili su opremljeni za borbu ali su Hrvati uvjetovali da se sve nisanske sprave skinu da bi mogli poletjeti na nasu teritoriju. U jeku rata izmedju Armije BiH i HVO su letjeli iz Zagreba prema nasoj teritoriji. Tudjman licno je dao zeleno svjetlo za to. Jako dobro sam upoznat sa zbivanjima oko te tematike jer sam bio blizu.
SanskiBiser

#205417 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Ukrajinci su vec na obodima Korenova odakle je kazu ovaj snimak. Cuje se engleski na radiju americki akcent :shock:

i ovaj je sa polozaja oko Korenova

Bernardinac

#205418 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Onog trenutka kada padne ruska ekonomija, tog trenutka ja prestajem navijati za ukrajinu
Why🤭
zigzag

#205419 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

SanskiBiser wrote: 13/08/2024 19:37

Ukrajinci su vec na obodima Korenova odakle je kazu ovaj snimak. Cuje se engleski na radiju americki akcent :shock:

Ja nigdje ne čuj ništa američansko. Sve ukrajinski.
drndalo

#205420 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Occasionally

#205421 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

lajkujMe wrote: 13/08/2024 17:34 Mrzim deprimirati, ali dosta istine u onom sto Madner i Karanana govore.

1) Pored pocetnog uspjeha prva 3 dana sve je stalo.
Ko onomad kad je Pici insistirao da mora da nastavi Kharkivska ofanziva

2) bruku snimaka s Ruske strane kako cepaju Ukrajince, nazalost, Lancet, Avijacija i Iskander cine dosta stete.

3) Rusi se nisu plaho nasekirali, povukli su svega par brigada i to ni s jednog ratista kriticnu kolicinu.

4) Rusi napreduju prema Chasiv Yaru i Pokrovsku i to sve vise i sve brze tako da Kurska ofanziva nije postigla da se Rusi saseru i oslabe taj pravac.

Ako Ukrajinci nemaju plana za Kursk onda mora biti neki as u rukavu
Opet te uhvatilo...
Image
video

#205422 Re: Ukrajina

Post by video »

Njega hvata malo cesce
zigzag

#205423 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Za sada solidno ide demilitarizacija Rusije.
Occasionally

#205424 Re: Ukrajina

Post by Occasionally »

apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:33
Nebozemlja wrote: 13/08/2024 17:22
apsidejzi wrote: 13/08/2024 17:20
Eto da i tebi postavim isto pitanje: u kojem trenutku ce postati agresija? Jel sad Ukrajina ima pravo uzeti Moskvu i St Petersburg na primjer?
Jesu li saveznici imali pravo uzeti Berlin?
To je isto da pitas jel Austrougarska imala pravo uzeti Bosnu. Jebo pravo. Agresija je agresija. Pogotovo ako skidas table i mjenjas mjesta imenima kao ovaj lik u tweetu. Evo ovo sto radi ukrajinski vojnik meni je isto kao kad su promijenili naziv Foce u srbinje ili sto zele promijeniti Srebrenicu u mladicevo.

Ako me pitas da li su saveznici TREBALI uzeti Berlin, ja cu reci: Da trebali su. Ako me pitas jel bila agresija: Naravno da jeste. Isto i za Ukrajinu. Ako me pitas jesu li trebali uletiti u Rusiju, ja cu ti reci jesu. Da li je agresija? Njihova armija je na teritoriji druge drzave. Pravno gledano je rastezljivo ali to je zato sto zakone i pravo pisu pobjednici. pravno gledano, saveznici nisu pocinili agresiju na osnovu zakona koje su oni potpisali na Jalti. Al jbg, da je Hitler pobjedio Jalta bi bila nevazeca i onda bi neki drugi zakoni predstavljali medjunarodno pravo i bili osnov pravnih odnosa.

Pravo je izmisljeni konstrukt.

Image
SanskiBiser

#205425 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

zigzag wrote: 13/08/2024 19:46
SanskiBiser wrote: 13/08/2024 19:37
Spoiler
Show

Ja nigdje ne čuj ništa američansko. Sve ukrajinski.
Cuje u prvoj trecini klipa na radiju "Hey guys!"

ima legionara ovome su vezali pertlu za drvo dok spava 8-) :lol:

Post Reply