Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#18951 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

giannibelif wrote: 30/05/2024 13:15 Koja je fora sa ovim Vrtovima Sunca kad smo već kod Breke. Ovo se počelo praviti kad sam ja bio u gimnaziji i već dvadeset godina maltene se prodaju stanovi. Pretpostavljam da se investitor zakopao u belaj.
Stanovi koji se sad prodaju su dugo bili u sporu, iskr ne znam zbog cega.

Po meni, stanovi su kvalitetni, al mislim da se dosta ljudi ne svidja ta old-school dispozicija stana, tipa 70m a stan dvosoban...

negativne stvari: jako los prilaz i sa stare breke i iz nahorevske, ako ides pjeske dole cestom moli boga da te neko ne ubije...

pozitivno: jako miran dio, cist zrak, izgleda da ce fosta sad graditi i razvijati taj dio (trenutno su jos 3 zgrade u izgradnji ispod).

edit: pizzeria sa jako dobrom pizzom ispod :D
tomhagen

#18952 Re: Cijene stanova All about

Post by tomhagen »

alica.k wrote: 30/05/2024 13:23
giannibelif wrote: 30/05/2024 13:15 Koja je fora sa ovim Vrtovima Sunca kad smo već kod Breke. Ovo se počelo praviti kad sam ja bio u gimnaziji i već dvadeset godina maltene se prodaju stanovi. Pretpostavljam da se investitor zakopao u belaj.

Po meni, stanovi su kvalitetni, al mislim da se dosta ljudi ne svidja ta old-school dispozicija stana, tipa 70m a stan dvosoban...

negativne stvari: jako los prilaz i sa stare breke i iz nahorevske, ako ides pjeske dole cestom moli boga da te neko ne ubije...
To je mogla biti jako dobra lokacija da se fino isplaniralo. Realno je katastrofa, iako je blizu "grada". Strma cesta uzbrdo do naselja, okolo nema nista, zabaceno iako je u centru. Nikakav javni prevoz. Od trolejbuske Jezero do naselja ima fino prosetat, al nocu sablasno. U naselju nema nikakvih sadrzaja, niti izgleda da ih moze biti. Medju zgrade se ne moze ni klackalica uglaviti. O ambulanti, granapu, vrticu ili bilo cemu sto naselej izdvaja od spavaonice da ne pricamo. A "ulica" kojom se izlazi na Gornju Breku je tek prica za sebe. Da je bilo pameti ona strana je mogla biti nove apgrejdane Ciglane, al dzaba kad u Opcini niko ne vodi urbanizam.
alica.k

#18953 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

tomhagen wrote: 30/05/2024 13:31
alica.k wrote: 30/05/2024 13:23

To je mogla biti jako dobra lokacija da se fino isplaniralo. Realno je katastrofa, iako je blizu "grada". Strma cesta uzbrdo do naselja, okolo nema nista, zabaceno iako je u centru. Nikakav javni prevoz. Od trolejbuske Jezero do naselja ima fino prosetat, al nocu sablasno. U naselju nema nikakvih sadrzaja, niti izgleda da ih moze biti. Medju zgrade se ne moze ni klackalica uglaviti. O ambulanti, granapu, vrticu ili bilo cemu sto naselej izdvaja od spavaonice da ne pricamo. A "ulica" kojom se izlazi na Gornju Breku je tek prica za sebe. Da je bilo pameti ona strana je mogla biti nove apgrejdane Ciglane, al dzaba kad u Opcini niko ne vodi urbanizam.
Da, iz nekog razloga cak ima i bus stanica i naselju, al busa nigdje.

Mada, meni ne smeta sve ovo, jako mi se svidja zivjeti tu. Ali bez auta se ne moze.

Par stvari na koje bih upozorila potencijalne kupce: prozori su strasno lose kvalitete, ispod podova nema estrih ploce nego samo nekakve deke i slojevi, bas nekako old school. Cijevi u kupatilu su neke stare pa ako bi neko renovirao sve ce morat zamijenit.
BadBoy

#18954 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Ne dam ni ja često reći na starogradske mahale i brda ali se mora biti objektivan i prizanti: lako se spustiti ali je belaj vratiti se :D

Ko govori suprotno ili laže ili ima 15 godina (tad ništa nije problem).
challmander

#18955 Re: Cijene stanova All about

Post by challmander »

sahbazzz wrote: 30/05/2024 11:44
challmander wrote: 29/05/2024 16:24
Thorgerson wrote: 29/05/2024 14:03 Od Breke do BBI je 1800m, prosjecnim hodom od 5km/h, potrebno je do oko 23 min.

Gdje su semafori, guzva na trotoaru i sl.

Znaci nema sanse da dodjes za 15min. Ima, ali da haman pa trcis ili bas brzo hodas. Znaci nije nemoguce.

Povratak uzbrdo, nema sanse ispod 30min da se moze doci.

Dakle, svejedno da hoces do grada moras sjesti u auto. Ne sporim da Breka kao lokacija nije super, samo kazem, nije bas da se svakodnevno mozes spustati pjehe gore dole.

Jednostavnije je onda i lakse s Grbavice doci do BBI npr Iato ti dodje. Plus ravno.
Od koje tacke na Breki do BBI?

Malo sam se pronasao u ovoj raspravi jer sam uzeo stan u ulici Safeta Pasalica i kad god sam pjehe isao, trebalo mi je nekih 20ak minuta uzbrdo/nizbrdo nekom prosjecnom brzinom hodanja. A da se razumijemo, nije uopste neko strasno brdo da se covjek umori.

Sto se tice prodavnica, ja sam isao u jedan manji Amko blizu klinickog, a od malo vecih marketa znam za Amko kod studentskog doma Bjelave koji je nekih 10 minuta pjeske.

Vi ste bas navikli da u samom centru zivite pa da ne mozete svaki dan hodat gore-dole vise puta :D
Kako nema brda, pretpostavljam da si isao na Pehlivanusu (tom rutom je ja mislim najblize). Ja sam nekoliko godina zivio tacno kod studentskih domova (Sekerova) i uvijek mi je bila patnja popeti se uz Pehlivanusu, brdo brate mili, jos ako malo ugrije nema te nidje. Da ne spominjem koliko je usko i svako auto koje ide moras stati, skloniti se i propustit ga.

Do Breke od Sekerove je ok, ali opet imas mozda i 10 minuta hoda. Ne znam, meni nije Breka bas naselje da pjeske pucas nas carsiju.
Pogotovo sto nas vecina ide u godine i nije isto hodat sa 25 i 40 :D

EDIT: Tek sad vidim da se ide do BBI a ne na carsiju :D.
Mislim da je prica ispocetka bila koliko treba za doci na carsiju...
Pehlivanusa je skroz druga prica :D :D

Ako hoces na carsiju, ici ces Pehlivanusom nizbrdo ali Boga mi uzbrdo se neces vracat osim ako ti ne smeta korak po korak lagano uzbrdo. Do BBI/predsjednistva je lagana setnja nekih 20 minuta.
Beli belcan

#18956 Re: Cijene stanova All about

Post by Beli belcan »

Pozdrav da li neko zna kako se obracunava porez za kucu sa okucnicom ? i sljedece pitanje: Radi se o djetetu sehida. Kuca ima 52 kvadrata i na zemlji od 500 kvadrata, prvi put kupuje kucu u KS i dijete je sehida. Koliko je oslobodjen poreza ?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#18957 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Beli belcan wrote: 05/06/2024 00:04 Pozdrav da li neko zna kako se obracunava porez za kucu sa okucnicom ? i sljedece pitanje: Radi se o djetetu sehida. Kuca ima 52 kvadrata i na zemlji od 500 kvadrata, prvi put kupuje kucu u KS i dijete je sehida. Koliko je oslobodjen poreza ?
Porez na promet nekretnina ne plaća se kada:

a) kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2, odnosno kupovinom zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće,
kuća i do 200 kvadrata oslobođen, preko toga plaća.

dakle, platiće porez na 300 kvadrata okućnice.
noviclan

#18958 Re: Cijene stanova All about

Post by noviclan »

Spoiler
Show
forumskivojnik wrote: 30/05/2023 20:12
Akalia wrote: 29/05/2023 19:23 Zdravo,
da li me moze neko uputiti, dati savjet kod kupovine nekretnine? Koji su koraci, kako ide, neke tips? Trebam dati kaparu kroz koji dan ali ne znam dalje kako ide proces.
Prvi put kupujem nekretninu, agencija prodaje stan. Kako ide oko oslobadjanja poreza? Da li notara placam ja ili onaj ko prodaje stan? Koji su jos tu "skriveni" troskovi na koje moram racunati osim one xxx cijene stana?

Ja sam prije par mjeseci kupila stan, kao investiciju iz ustedjevine, i opet mi je trazena kapara iako, kada se novac prebacuje direktno sa racuna na racun, odmah je dostupan na racunu prodavca.
Kako ti kupujes, kreditom ili ustedjevinom tako ti se razlikuju koraci koje moras napraviti kao i visina iznosa koji moras platiti pored cijene stana.

Kaparu ti agencije nece dati da prebacis na njihov sluzbeni racun (meni nisu dozvolili) zbog toga sto oni uglavnom vrse utaju poreza.
Trazice, kao i u mom slucaju da kaparu das u kesu i na ruke agentu. U tom slucaju inzistiraj da ti naprave potvrdu sa sluzbenim logom agencije, sa napisanim punim imenom i prezimenom osobe koja je primila novac, koliko novca kao i njenim potpisom, isto vrijedi i za tebe kao davaoca kapare.
Tu potvrdu, inzistiraj, moraju ispecatiti sa sluzbenim pecatom agencije.
Na drugi nacin ne daj kaparu.
Prije toga neka ti pokazu ZK izvadak, koliko je vlasnika nekretnine jer prilikom potpisivanja notarskog ugovora moraju svi biti prisutni, neka ti dokazu da nekretnina nije pod hipotekom ili otidji licno u katastar i provjeri sve to.
Dalje, provjeri ima li vlasnik nekretnine dugovanja prema komunalnim preduzecima i neka ih izmiri prije davanja kapare kao i dugovanja prema ostalim davaocima usluga (internet, kablovska i dr.) i neka izvadi potvrde od svih 5 preduzeca davaoca komunalnih usluga koje ce sa ZK izvadkom i potvrdom iz porezne da nemaju dugovanja prema njima priloziti notaru prilikom potpisivanja ugovora.
Za tebe su vazni: toplane, elektroprivreda, RAD, ViK i upravitelj zgrade. Sve ostalo sto pokusavaju da uvale da preuzmes odbij.

Inzistiraj, a na to imas i zakonsko pravo, da kada izvrsis isplatu stana odmah ulazis u posjed stana, zvanicno, u pisanoj formi, neka ti odmah predaju stan i sve kljuceve, pokazu gdje ti se nalazi brojilo od struje i skupa ga ocitajte, ako ima i brojilo za vodu i grijanje isto tako postupis.

Meni su trazili kaparu, da bi navodno povadili sve potvrde na miru, a kada je kapara data agent je pokusao da iznudi ostanak vlasnika u stanu minimalno mjesec dana da bi "kupili drugi stan na miru" a pokusali su da uvale i sve pretplate koje su imali osim ovih 5 pruzaoca komunalnih usluga.
Cak je izvalio da na to imaju zakonsko pravo sto je notar, preko kojeg su moja mama i ujak za mene izvrsili kupovinu stana, kategoricki zanijekao i posavjetovao ih da na to ne nasjedaju.

Zbog ovoga ti savjetujem da uzmes notara koji nije notar doticne agencije jer notara ti, kao kupac, placas.
Dalje ne nasjedaj da ti u notarskom ugovoru mijenjaju cijenu stana iz bilo kojeg razloga jer su i to pokusali kod mene.
Nekretninu kada isplatis ne moras cekati da vlasnik nazove notara nego ti mozes sa originalnom uplatnicom iz banke otici notaru i dobices od njega OVJERENI PREPIS IZVORNIKA uz njega neka ti daju i potvrde o izmirenim dugovanjima prema svih 5 davaoca komunalnih usluga, sa tim izvornikom i potvrdama, mozes odmah izvrsiti prenos vlasnistva sa vlasnika nekretnine na sebe.
Meni je notar izvrsio prijavu poreza u nadleznoj poreznoj ispostavi i upis u ZK sto sam dodatno platila (ne zivim u BiH).

Troskove koje sam ja imala za stan koji sam platila ustedjevinom i to direktno prebacivanje, na salteru banke, sa racuna na racun su: cijena stana + notarski ugovor + dodatno notaru za prijavu poreza, upis u ZK i sudsku taksu + 5% poreza od vrijednosti stana + 11,70KM naknada za prenos vlasnistva elektroprivreda.
Porezna ispostava je za nekih 1.5 mjeseci odradila svoj dio, niko nas nije zvao niti dolazio da gleda stan jer su prihvatili cijenu iz ugovora.
Elektroprivreda je svoj dio odradila za nekih 3-4 sedmice, toplane za nekih 2-3 sedmice, RAD i ViK odmah, upravitelj takodjer odmah.
Svih pruzaoci komunalnih usluga su mi odmah otvorili e-racun i sve racune salju na moju e-mail adresu a ja ih placam putem internet bankarstva.

Evo ti link: Vodič za kupovinu stana u Kantonu Sarajevo (kada niste prvi vlasnik predmetne nekretnine)
https://medium.com/@ahidic2/vodi%C4%8D- ... 3bc36486c9

Evo ti formular koji trebas isprintati, popuniti i predati za oslobadjanje od poreza ako imas uslove za to. Ja sam svojih 5% platila.
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... abilno.pdf

Evo ti adrese od nadleznih poreznih ispostava Sarajevo.
https://www.pufbih.ba/v1/kontakti/1
Pozdrav moze li jedno strucno, da li mogu gotovinski uplatiti nekretninu-zemljiste po notarskom ugovoru na racun prodavca u pitanu je iznos od 15000km
kB27

#18959 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

noviclan wrote: 19/06/2024 18:07 Pozdrav moze li jedno strucno, da li mogu gotovinski uplatiti nekretninu-zemljiste po notarskom ugovoru na racun prodavca u pitanu je iznos od 15000km
Po zakonu mozes, ali ovisi o tome kako ce za takvo nesto biti raspolozen sluzbenik banke kojem dodjes na salter sa 15.000KM. Ako imas srece, nece te nista pitati ili ces popuniti izjavu o porijeku novca. Ako nemas srece, odbit ce te.

Ako je bila opcija, trebali ste dogovoriti da platis u gotovini pa neka se kupac snadje kako ces uplatiti. U tom slucaju ste u prici samo ti, prodavac i notar i ne bi bilo nikakvih upitnika.

Da li ce ti dozvoliti ovisi o mnogo cemu, ko si, sta si, kolika imas primanja, imas li racun u toj banci, kolika su ti primanja, je li za tebe 15.000KM jedna plata ili dvogodisnji prihod, i slicno. Ja mislim da su ti vece sanse da uplata prodje u manjim bankama, a vjerovatno jos vece u bankama u RS-u ili bankama sa sjedistem u RS-u a ispostavom u FBiH.

Sansa da nesto takvo prodje je generalno sve manja, i pravila se zaostravaju iz mjeseca u mjesec.

U svakom slucaju, ako uspijes uplatiti na bilo koji nacin, ili cak ako platis u gotovini kod notara (za iznos do 30.000KM to je dozvoljeno i ide bez problema) racunaj da postoji mogucnost da te sutra ili za 20 godina neko pita o porijeklu tog novca u gotovini.
noviclan

#18960 Re: Cijene stanova All about

Post by noviclan »

kB27 wrote: 19/06/2024 18:21
noviclan wrote: 19/06/2024 18:07 Pozdrav moze li jedno strucno, da li mogu gotovinski uplatiti nekretninu-zemljiste po notarskom ugovoru na racun prodavca u pitanu je iznos od 15000km
Po zakonu mozes, ali ovisi o tome kako ce za takvo nesto biti raspolozen sluzbenik banke kojem dodjes na salter sa 15.000KM. Ako imas srece, nece te nista pitati ili ces popuniti izjavu o porijeku novca. Ako nemas srece, odbit ce te.

Ako je bila opcija, trebali ste dogovoriti da platis u gotovini pa neka se kupac snadje kako ces uplatiti. U tom slucaju ste u prici samo ti, prodavac i notar i ne bi bilo nikakvih upitnika.

Da li ce ti dozvoliti ovisi o mnogo cemu, ko si, sta si, kolika imas primanja, imas li racun u toj banci, kolika su ti primanja, je li za tebe 15.000KM jedna plata ili dvogodisnji prihod, i slicno. Ja mislim da su ti vece sanse da uplata prodje u manjim bankama, a vjerovatno jos vece u bankama u RS-u ili bankama sa sjedistem u RS-u a ispostavom u FBiH.

Sansa da nesto takvo prodje je generalno sve manja, i pravila se zaostravaju iz mjeseca u mjesec.

U svakom slucaju, ako uspijes uplatiti na bilo koji nacin, ili cak ako platis u gotovini kod notara (za iznos do 30.000KM to je dozvoljeno i ide bez problema) racunaj da postoji mogucnost da te sutra ili za 20 godina neko pita o porijeklu tog novca u gotovini.
Cekaj, dam 150000 notaru plus za ugovor i on preuzma brigu oko novca
kB27

#18961 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

noviclan wrote: 19/06/2024 19:16 Cekaj, dam 150000 notaru plus za ugovor i on preuzma brigu oko novca
Izvini ali ne kontam. Prvo, je li 15.000KM ili 150.000KM u pitanju?

Sta god da je od to dvoje, notar ne preuzima nikakvu brigu, nego ti novac koji je iznos kupoprodajnog ugovora pred notarom das prodavacu - ako ste tako ugovorili. Tada je notar obavezan prijaviti transakciju u gotovini ukoliko je visa od 30.000KM, a prijavit ce i nizu od toga ukoliko ima ikakvu sumnju o porijeklu novca. To nista lose ne znaci, samo znaci da ce se provjeriti kako i sta, ako si cist i imas porijeklo nemas brige.

Naravno, ukoliko prodavac pristaje da mu novac bude isplacen u gotovini. Neko nece auto od 5000KM da proda za gotovinu nego hoce na racun, a opet nego drugi ce pristati da stan od 500.000KM proda za gotovinu.
noviclan

#18962 Re: Cijene stanova All about

Post by noviclan »

kB27 wrote: 19/06/2024 19:47
noviclan wrote: 19/06/2024 19:16 Cekaj, dam 150000 notaru plus za ugovor i on preuzma brigu oko novca

Sta god da je od to dvoje, notar ne preuzima nikakvu brigu, nego ti novac koji je iznos kupoprodajnog ugovora pred notarom das prodavacu - ako ste tako ugovorili. Tada je notar obavezan prijaviti transakciju u gotovini ukoliko je visa od 30.000KM, a prijavit ce i nizu od toga ukoliko ima ikakvu sumnju o porijeklu novca. To nista lose ne znaci, samo znaci da ce se provjeriti kako i sta, ako si cist i imas porijeklo nemas brige.

Naravno, ukoliko prodavac pristaje da mu novac bude isplacen u gotovini. Neko nece auto od 5000KM da proda za gotovinu nego hoce na racun, a opet nego drugi ce pristati da stan od 500.000KM proda za gotovinu.
:thumbup:
15.000,00
kB27

#18963 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

noviclan wrote: 19/06/2024 20:07

15.000,00
Ako jos uvijek nisi zakljucio ugovor, onda za taj iznos probaj dogovoriti sa prodavacem i notarom da isplatis u gotovini. Onda nek prodavac nosi kupoprodajni ugovor i gotovinu i uplati sebi na racun, ako novac zeli na racun. A nekada je i prodavacima iz raznoraznih razloga mozda i draze da ide u gotovini. Njemu apsolutno ne smiju praviti problem da uplati tu gotovinu na svoj racun jer ima pokrice kroz ugovor.
Prodice

#18964 Re: Cijene stanova All about

Post by Prodice »

https://nadjistan.ba/cijene-i-prodaja-s ... -sarajevu/
Prodaja stanova u Sarajevu pala za čak 30 posto
narcisaa

#18965 Re: Cijene stanova All about

Post by narcisaa »

kB27 wrote: 19/06/2024 20:09

15.000,00
Ako jos uvijek nisi zakljucio ugovor, onda za taj iznos probaj dogovoriti sa prodavacem i notarom da isplatis u gotovini. Onda nek prodavac nosi kupoprodajni ugovor i gotovinu i uplati sebi na racun, ako novac zeli na racun. A nekada je i prodavacima iz raznoraznih razloga mozda i draze da ide u gotovini. Njemu apsolutno ne smiju praviti problem da uplati tu gotovinu na svoj racun jer ima pokrice kroz ugovor.
Nema pokrice odakle mu 15.000 KM cak i uz "kupoprodajni ugovor" ako kupac nema porijeklo novca. Vecu sumu novca od 2000KM ne moze privatno lice poloziti na svoj racun a da nema porijeklo novca, ako ne moze dokazati odakle mu novac. Ako kupac nema porijeklo novca prodavac je saucesnik u pranju para.
Notar garantuje samo da su tvoj i njegov potpis originalni, od osoba ciji je identitet notar utvrdio putem vase licne karte, vise od toga ne.
Last edited by narcisaa on 21/06/2024 18:38, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#18966 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Prodice wrote: 21/06/2024 07:38 https://nadjistan.ba/cijene-i-prodaja-s ... -sarajevu/
A prije toga narasla 280%
narcisaa

#18967 Re: Cijene stanova All about

Post by narcisaa »

Prodice wrote: 21/06/2024 07:38 https://nadjistan.ba/cijene-i-prodaja-s ... -sarajevu/
Hahhhhhhhhhh, prodaja stanova "pala" za...... ali je cijena ostala ista.
Cijene stanova/nekretnina NISU pale/NECE padati nego rastu.
Prodice

#18968 Re: Cijene stanova All about

Post by Prodice »

Da to je i u tekstu navedeno da su cijene rasle (nesto malo) ali je puno znacajnija vijest da je prodaja pala (dvoznamenakst broj).

Moguce da je dosta mladih cekalo na Union Banku pa da ce i prodaja rasti od ovog mjeseca.
kB27

#18969 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

narcisaa wrote: 21/06/2024 18:32
15.000,00
Nema pokrice odakle mu 15.000 KM cak i uz "kupoprodajni ugovor" ako kupac nema porijeklo novca. Vecu sumu novca od 2000KM ne moze privatno lice poloziti na svoj racun a da nema porijeklo novca, ako ne moze dokazati odakle mu novac. Ako kupac nema porijeklo novca prodavac je saucesnik u pranju para.
Notar garantuje samo da su tvoj i njegov potpis originalni, od osoba ciji je identitet notar utvrdio putem vase licne karte, vise od toga ne.
:lol: :lol: :lol:

Mozda, ali u bankarskim snovima.

Ja da kupca kad mi nesto placa pitam "odakle ti lova frajeru"? Kad polazem, prilozim ugovor na kojem se jasno vide obje stranke ucesnici u ugovoru, ako neko hoce da preispituje onog ko je dao novac po osnovu ugovora, ima sve podatke.
P.Starck

#18970 Re: Cijene stanova All about

Post by P.Starck »

kB27 wrote: 21/06/2024 20:19

Ja da kupca kad mi nesto placa pitam "odakle ti lova frajeru"? Kad polazem, prilozim ugovor na kojem se jasno vide obje stranke ucesnici u ugovoru, ako neko hoce da preispituje onog ko je dao novac po osnovu ugovora, ima sve podatke.
Hajde što nisi vidio neke ozbiljnije škole ali bacanje ovakvih bombi može samo neko ko nema ni elemenatarno opšte znanje.
kB27

#18971 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

P.Starck wrote: 21/06/2024 20:36
kB27 wrote: 21/06/2024 20:19

Hajde što nisi vidio neke ozbiljnije škole ali bacanje ovakvih bombi može samo neko ko nema ni elemenatarno opšte znanje.

Skole, vjerovatno, dva puta vise nego ti. Kad vec hoces da se kurcimo i vrijedjamo. A o "ozbiljnosti skole": tamo gdje ja "imam skole" ti ne bi ispita polozio. :wink:

Imas li neki zakon koji spominje pomenutih 2.000KM koliko je kao dozvoljeno poloziti, a sve ispod nije? Neki dokument, bilo koji? Ili bilo koji dokument koji kaze da je uzeti novac od peraca para saucesnistvo? Bilo sta u tom smjeru.
P.Starck

#18972 Re: Cijene stanova All about

Post by P.Starck »

Nemam namjeru s takvima polemisati. Odgovor je čisto zbog drugih koji čitaju forum da ih ovakvi komentari ne dovode u zabludu.
kB27

#18973 Re: Cijene stanova All about

Post by kB27 »

Rado bi ti polemisao, ali nemas sta ponuditi kao odgovor.

Najbolje i ostani u ekosistemu u kojem je prvo pitanje sta imas od skole. :wink:
swanfilter

#18974 Re: Cijene stanova All about

Post by swanfilter »

Ne kontam zasto bi sebi kupac ili prodavac pravili probleme samo zbog pologa novca na racun, ako gotovinska transakcija preko notara prolazi zakonski i bez glupih pitanja zbog 15 000 ...
izbjeglica_iz_besmisla

#18975 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Prodice wrote: 21/06/2024 19:11 Da to je i u tekstu navedeno da su cijene rasle (nesto malo) ali je puno znacajnija vijest da je prodaja pala (dvoznamenakst broj).

Moguce da je dosta mladih cekalo na Union Banku pa da ce i prodaja rasti od ovog mjeseca.
Ovo su podaci za 2023. godinu, dakle cifre su finalne.
Taj pad je vjerovatno kombinacija (pre)visokih cijena i manjka novoizgradjejih stanova koji su lani pusteni u prodaju u gradskim opcinama.

A ova diskusija oko ugovora, tebi ako kupac za auto recimo da 15.000 u kesu, ti to bez problema mozes u banku poloziti. Jer imas papir otkud ti pare, a to banku jedino zanima - da imaju pokrice ako njih neko nesto pita sutra. 100%.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 21/06/2024 22:16, edited 1 time in total.
Post Reply