forumskivojnik wrote: ↑30/05/2023 20:12
Akalia wrote: ↑29/05/2023 19:23
Zdravo,
da li me moze neko uputiti, dati savjet kod kupovine nekretnine? Koji su koraci, kako ide, neke tips? Trebam dati kaparu kroz koji dan ali ne znam dalje kako ide proces.
Prvi put kupujem nekretninu, agencija prodaje stan. Kako ide oko oslobadjanja poreza? Da li notara placam ja ili onaj ko prodaje stan? Koji su jos tu "skriveni" troskovi na koje moram racunati osim one xxx cijene stana?
Ja sam prije par mjeseci kupila stan, kao investiciju iz ustedjevine, i opet mi je trazena kapara iako, kada se novac prebacuje direktno sa racuna na racun, odmah je dostupan na racunu prodavca.
Kako ti kupujes, kreditom ili ustedjevinom tako ti se razlikuju koraci koje moras napraviti kao i visina iznosa koji moras platiti pored cijene stana.
Kaparu ti agencije nece dati da prebacis na njihov sluzbeni racun (meni nisu dozvolili) zbog toga sto oni uglavnom vrse utaju poreza.
Trazice, kao i u mom slucaju da kaparu das u kesu i na ruke agentu. U tom slucaju inzistiraj da ti naprave potvrdu sa sluzbenim logom agencije, sa napisanim punim imenom i prezimenom osobe koja je primila novac, koliko novca kao i njenim potpisom, isto vrijedi i za tebe kao davaoca kapare.
Tu potvrdu, inzistiraj, moraju ispecatiti sa sluzbenim pecatom agencije.
Na drugi nacin ne daj kaparu.
Prije toga neka ti pokazu ZK izvadak, koliko je vlasnika nekretnine jer prilikom potpisivanja notarskog ugovora moraju svi biti prisutni, neka ti dokazu da nekretnina nije pod hipotekom ili otidji licno u katastar i provjeri sve to.
Dalje, provjeri ima li vlasnik nekretnine dugovanja prema komunalnim preduzecima i neka ih izmiri prije davanja kapare kao i dugovanja prema ostalim davaocima usluga (internet, kablovska i dr.) i neka izvadi potvrde od svih 5 preduzeca davaoca komunalnih usluga koje ce sa ZK izvadkom i potvrdom iz porezne da nemaju dugovanja prema njima priloziti notaru prilikom potpisivanja ugovora.
Za tebe su vazni: toplane, elektroprivreda, RAD, ViK i upravitelj zgrade. Sve ostalo sto pokusavaju da uvale da preuzmes odbij.
Inzistiraj, a na to imas i zakonsko pravo, da kada izvrsis isplatu stana odmah ulazis u posjed stana, zvanicno, u pisanoj formi, neka ti odmah predaju stan i sve kljuceve, pokazu gdje ti se nalazi brojilo od struje i skupa ga ocitajte, ako ima i brojilo za vodu i grijanje isto tako postupis.
Meni su trazili kaparu, da bi navodno povadili sve potvrde na miru, a kada je kapara data agent je pokusao da iznudi ostanak vlasnika u stanu minimalno mjesec dana da bi "kupili drugi stan na miru" a pokusali su da uvale i sve pretplate koje su imali osim ovih 5 pruzaoca komunalnih usluga.
Cak je izvalio da na to imaju zakonsko pravo sto je notar, preko kojeg su moja mama i ujak za mene izvrsili kupovinu stana, kategoricki zanijekao i posavjetovao ih da na to ne nasjedaju.
Zbog ovoga ti savjetujem da uzmes notara koji nije notar doticne agencije jer notara ti, kao kupac, placas.
Dalje ne nasjedaj da ti u notarskom ugovoru mijenjaju cijenu stana iz bilo kojeg razloga jer su i to pokusali kod mene.
Nekretninu kada isplatis ne moras cekati da vlasnik nazove notara nego ti mozes sa originalnom uplatnicom iz banke otici notaru i dobices od njega OVJERENI PREPIS IZVORNIKA uz njega neka ti daju i potvrde o izmirenim dugovanjima prema svih 5 davaoca komunalnih usluga, sa tim izvornikom i potvrdama, mozes odmah izvrsiti prenos vlasnistva sa vlasnika nekretnine na sebe.
Meni je notar izvrsio prijavu poreza u nadleznoj poreznoj ispostavi i upis u ZK sto sam dodatno platila (ne zivim u BiH).
Troskove koje sam ja imala za stan koji sam platila ustedjevinom i to direktno prebacivanje, na salteru banke, sa racuna na racun su: cijena stana + notarski ugovor + dodatno notaru za prijavu poreza, upis u ZK i sudsku taksu + 5% poreza od vrijednosti stana + 11,70KM naknada za prenos vlasnistva elektroprivreda.
Porezna ispostava je za nekih 1.5 mjeseci odradila svoj dio, niko nas nije zvao niti dolazio da gleda stan jer su prihvatili cijenu iz ugovora.
Elektroprivreda je svoj dio odradila za nekih 3-4 sedmice, toplane za nekih 2-3 sedmice, RAD i ViK odmah, upravitelj takodjer odmah.
Svih pruzaoci komunalnih usluga su mi odmah otvorili e-racun i sve racune salju na moju e-mail adresu a ja ih placam putem internet bankarstva.
Evo ti link: Vodič za kupovinu stana u Kantonu Sarajevo (kada niste prvi vlasnik predmetne nekretnine)
https://medium.com/@ahidic2/vodi%C4%8D- ... 3bc36486c9
Evo ti formular koji trebas isprintati, popuniti i predati za oslobadjanje od poreza ako imas uslove za to. Ja sam svojih 5% platila.
https://www.pufbih.ba/v1/public/upload/ ... abilno.pdf
Evo ti adrese od nadleznih poreznih ispostava Sarajevo.
https://www.pufbih.ba/v1/kontakti/1