Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moonca

#14176 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Koja je zgrada.. ??
Beli belcan

#14177 Re: Cijene stanova All about

Post by Beli belcan »

Ma milioncek jedan, mada ovo treba jos ulozit jedno 200.000 za renoviranje.
Didier

#14178 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

citroen xm wrote: 24/05/2023 15:41
Didier wrote: 24/05/2023 15:18
Kako Boga ti 2.500 po kvadratu? Inače se slažem s tobom na ovoj temi, ali ovo mi baš nekako mnogo.

Što se tiče namještaja, ja sam opremio dva stana i kupio svu stolariju, kuhinje, šank, sto, stolice, sofe, krevete, madrace, televizore za 40 do 45 hiljada KM, morao bih precizno izračunati koliko je sve bilo, ali nije bilo više od 45k, a oba su nakon toga useljiva i da ti ne treba ništa u njima.
Pa tako što sam se nasro ko grlica i otišao u totalnu krajnost. :mrgreen:

Jesu porasle cijene usluga i materijala, ali kada mi neko kaže da se ne može kvalitetno renovirati stan za 600 KM po m2 po sadašnjim cijenama, znam da ili ga neko dobro levati ili nije nikada ni ušao u proces ni gradnje, ni adaptacije. :thumbup: Ali isto tako, daj mi neograničen budžet i vrlo lako ću stresti 1500 KM po m2 u stan bez namještaja, ali to nije standard već teško proseravanje koje ne radi ni 0,00001% vlasnika.
Mislim, možeš ti uvijek potrošiti pare, ima na šta... :D

A ovo da renoviraš za 600 KM po kvadratu, to nema teorije, ali i renoviranje je nekima drugačiji pojam nego tebi i meni.
citroen xm

#14179 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Da mi treba, ja bih ga renovirao za 600 KM/m2 i to bi neke stvari bile baš kvalitetne. :thumbup: Ne pričam napamet, znam, svaki dan se susrećem sa građevinskim radovima. :thumbup:
izbjeglica_iz_besmisla

#14180 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

citroen xm wrote: 25/05/2023 06:04 Da mi treba, ja bih ga renovirao za 600 KM/m2 i to bi neke stvari bile baš kvalitetne. :thumbup: Ne pričam napamet, znam, svaki dan se susrećem sa građevinskim radovima. :thumbup:
Moguce je to ... ako covjek zna dosta o tim stvarima i pogotovo ako ima volje da sam neke bazicne stvari odradi, moze se ustedjeti bez prevelikog umanjenja kvaliteta.

Ali za "obicne" ljude, pogotovo ko nema zivaca ili vremena da ganja dobre ponude, tesko da ce proci sa ispod 1000 KM po kvadratu za dobro renoviranje, koje nece traziti da ista dirnes sljedecih 10 godina.
citroen xm

#14181 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ma druže, raspon cijena majstora je toliko veliki da je nevjerovatno. Ovo danas je postao lov u mutnom pa ko upeca veću ribu. Ja kada sam pričao sa ljudima za koliko određeni majstori rade neke građevinske poslove, zamalo do svađe nije došlo. Pa kada sam ih uputio na njih i kada su ih sebi pozvali, shvatili su da su im prošli obračunavali bar 50% više. A ni ovi povoljni se nisu ponizili niti su radili povoljnije od svojih redovnih cijena.

Jednostavno je tako, ali danas je lakše nego ikada doći do informacije, doći do kontakta, preporuke na osnovu čega se može puno uštediti. Naravno ako cijeniš svoj trud i svoj pošteno zarađen novac, ako ne cijeniš onda fino plaćaš nabijene cijene i ne kukaš. :thumbup:
Akalia

#14182 Re: Cijene stanova All about

Post by Akalia »

Evo cijena od prije par mjeseci, na stanu od 79m2 gdje je radjeno kompletno renoviranje. Gradjevinske radove je radila firma, ne pojedinacni majstori, tako da je ta stavka malo veca i radi PDV-a i cinjenice da je firma u startu skuplja nego da se islo sa pojedinacnim "Trazim majstora - Sarajevo". Znaci ovdje slobodno moguci reci da nije isla luksuzna varijanta kod biranja materijala. Plocasti namjestaj je sav bio od iverice, keramika u rangu 50KM/m2, vanjska dvoslojna stolarija, tapacirani namjestaj kombinacija Kalea i Eco..
Mozda je luksuz za pojam prosjecnog stanovnistva ali u svijetu gradjevine, dizajna, arhitekture.. neka srednja varijanta.

https://imgur.com/a/1nF4Lm8
Mate_Miso_Kovac

#14183 Re: Cijene stanova All about

Post by Mate_Miso_Kovac »

Pa mislim, jest, hoce se nabrat para kad u lampe ulupaš 3 milje maraka recimo :D :D :D
moimoi

#14184 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Akalia wrote: 25/05/2023 15:17 Evo cijena od prije par mjeseci, na stanu od 79m2 gdje je radjeno kompletno renoviranje. Gradjevinske radove je radila firma, ne pojedinacni majstori, tako da je ta stavka malo veca i radi PDV-a i cinjenice da je firma u startu skuplja nego da se islo sa pojedinacnim "Trazim majstora - Sarajevo". Znaci ovdje slobodno moguci reci da nije isla luksuzna varijanta kod biranja materijala. Plocasti namjestaj je sav bio od iverice, keramika u rangu 50KM/m2, vanjska dvoslojna stolarija, tapacirani namjestaj kombinacija Kalea i Eco..
Mozda je luksuz za pojam prosjecnog stanovnistva ali u svijetu gradjevine, dizajna, arhitekture.. neka srednja varijanta.

https://imgur.com/a/1nF4Lm8
Ovdje je uracunat i namjestaj. Ja kada govorim o renovaciji ne pricam o namjestaju.
citroen xm

#14185 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Renoviranje i ne podrazumjeva namještaj. Ja pričam o građevinskim zahvatima što i spada u renoviranje. Opremanje je posebna stavka koja ti treba i kada kupiš potpuno nov stan.
moimoi

#14186 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 25/05/2023 16:31 Renoviranje i ne podrazumjeva namještaj. Ja pričam o građevinskim zahvatima što i spada u renoviranje. Opremanje je posebna stavka koja ti treba i kada kupiš potpuno nov stan.
Slazem se. Svakako u namjestaj mozes skrsiti brdo love. U potpunu renovaciju spada: grubi radovi tipa rusenje pokojeg zida, skidanje i stavljanje nove keramike, stolarija vanjska i unutrasnja, struja, radijatori, pod i zidovi. Eventualno jos kuhinja i plakar.
Za svoj stan od 94m2 racunam ugrubo da mi treba 50k -60k
citroen xm

#14187 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

I to je onih 600 KM o kojima ja pričam ovde ljudima. I to 60 000 je baš, baš kvalitetno renoviranje.
moimoi

#14188 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 25/05/2023 17:52 I to je onih 600 KM o kojima ja pričam ovde ljudima. I to 60 000 je baš, baš kvalitetno renoviranje.
Uvijek racunam neplanske troskove a i draze mi je racunati sa vise nego dobiti napad panike :D
citroen xm

#14189 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

:thumbup:
Norea

#14190 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

Gledala neki stan skoro pa mi rekoše da se tu često obijaju stanovi. Znate li koji dio grada je kritičan po tom pitanju da izbjegavam?
Rockefeller

#14191 Re: Cijene stanova All about

Post by Rockefeller »

Norea wrote: 25/05/2023 23:47 Gledala neki stan skoro pa mi rekoše da se tu često obijaju stanovi. Znate li koji dio grada je kritičan po tom pitanju da izbjegavam?
Ako tako gledas onda ni u hali nisi sigurna.
VladaFBiH

#14192 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Rockefeller wrote: 26/05/2023 00:14
Norea wrote: 25/05/2023 23:47 Gledala neki stan skoro pa mi rekoše da se tu često obijaju stanovi. Znate li koji dio grada je kritičan po tom pitanju da izbjegavam?
Ako tako gledas onda ni u hali nisi sigurna.
upravo, ne postoji naselje niti grad na planeti da nema lopova koji obijaju stanove osim možda u Sjevernoj Koreji mada nisam ni za nju siguran
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14193 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

to u sarajevu apsolutno ne postoji. kao što ne postoji ni elitni dijelovi grada gdje samo guzonje žive.

to će se promijeniti u slučaju ovog kompleksa crni vrh, ali to je stambeni kompleks, nije naselje. tako da u svakom naselju ima bogatih i siromašnih, negdje više jednih, negdje manje, ali tačne podjele nema.

pa tako i lopovi ordiniraju tamo gdje uprate: da se ima šta ukrasti, da je prilika, odnosno da niko ne dolazi često u stan, da se može neprimijećno odnijeti ukradeno i sl.

a to može u svakom kutku.

uraditi koliko se može i nadati se najboljem, jbg.
moimoi

#14194 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 26/05/2023 08:38
to u sarajevu apsolutno ne postoji. kao što ne postoji ni elitni dijelovi grada gdje samo guzonje žive.

to će se promijeniti u slučaju ovog kompleksa crni vrh, ali to je stambeni kompleks, nije naselje. tako da u svakom naselju ima bogatih i siromašnih, negdje više jednih, negdje manje, ali tačne podjele nema.

pa tako i lopovi ordiniraju tamo gdje uprate: da se ima šta ukrasti, da je prilika, odnosno da niko ne dolazi često u stan, da se može neprimijećno odnijeti ukradeno i sl.

A Poljone? :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#14195 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

moimoi wrote: 26/05/2023 10:03

A Poljone? :D
nađe se i tu poneki domaćin :D a i lopovima zahmetli, jer je vjerovatno fino osigurano :D
PM72

#14196 Re: Cijene stanova All about

Post by PM72 »

A braća romi? Na Gorici je romsko naselje i ono je bukvalno uz ovo naselje što se pravi.
Akalia

#14197 Re: Cijene stanova All about

Post by Akalia »

Zdravo,
da li me moze neko uputiti, dati savjet kod kupovine nekretnine? Koji su koraci, kako ide, neke tips? Trebam dati kaparu kroz koji dan ali ne znam dalje kako ide proces.
Prvi put kupujem nekretninu, agencija prodaje stan. Kako ide oko oslobadjanja poreza? Da li notara placam ja ili onaj ko prodaje stan? Koji su jos tu "skriveni" troskovi na koje moram racunati osim one xxx cijene stana?
Haft

#14198 Re: Cijene stanova All about

Post by Haft »

Akalia wrote: 29/05/2023 19:23 Zdravo,
da li me moze neko uputiti, dati savjet kod kupovine nekretnine? Koji su koraci, kako ide, neke tips? Trebam dati kaparu kroz koji dan ali ne znam dalje kako ide proces.
Prvi put kupujem nekretninu, agencija prodaje stan. Kako ide oko oslobadjanja poreza? Da li notara placam ja ili onaj ko prodaje stan? Koji su jos tu "skriveni" troskovi na koje moram racunati osim one xxx cijene stana?
Nisam prolazio kroz proces davanja kapare, ali to bi svakako trebao obaviti kod notara, a kasnije ce se od ukupne cijene oduzeti kapara koju si vec dao, i to ce sve biti navedeno u kupoprodajnom ugovoru. Tako mi je bilo receno kad sam trebao dati kaparu, ali je na kraju nisam dao.

Sto se tice oslobadjanja poreza, to je vise puta receno na temi, a imas par kategorija koje su djelimicno oslobodjene, a mislim da su informacije na https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... klone.html jos uvijek validne.

Notara placa kupac po defaultu, mene je izaslo cca 550 KM.

Sto se tice dodatnih troskova, porez je 5% ako nemas nikakvih olaksica, pored toga imas neke sitne troskove za sudsku taksu u ZK i slicno, al to je sve ispod 50 KM. Koliko se sjecam, to je sve.
nekome

#14199 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

koliko je obicno iznos kapare? znam da moze biti koliko god se dogovoris ali ima li u praksi neki broj nesto sto je normalno sto je cesto sto je najcesce
pinkman

#14200 Re: Cijene stanova All about

Post by pinkman »

nekome wrote: 30/05/2023 00:50 koliko je obicno iznos kapare? znam da moze biti koliko god se dogovoris ali ima li u praksi neki broj nesto sto je normalno sto je cesto sto je najcesce
Za najam 3 mjeseca kirije, a za kupovinu preko ne vise od 10% vrijednosti stana.

Ako ces davati kaparu, onda to sve dokumentuj kod notara i nemoj davati u gotovini nego sa racuna na racun da ostane dokaz. Takodjer, budi oprezan da ne napravis transakciju a onda prodavac "nestane". Ako primalac kapare odustane, onda se najcesce trazi dvostruka kapara.

Ali opet dzaba ti traziti ako covjek nestane... valja se ganjati godinama.

U svakom slucaju - izbjegni ako mozes.
Post Reply