Ma debili samo trosili dzaba farbu da ocrtavaju razdjelne linije
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#44577 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naletis na vozilo u kvaru na magistrali, puna linija, sto bi neki rekli "zid". Hoces ga zaobici kad bude bezbjedno preko pune ili cekati da popravi auto i pomjeri se?vjeshalica wrote: ↑01/09/2023 14:32Ma debili samo trosili dzaba farbu da ocrtavaju razdjelne linije
-
kakaljin
#44578 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pošto je zid onda cekas da popravi auto i skloni ga sa cesteAteista wrote: ↑01/09/2023 14:36Naletis na vozilo u kvaru na magistrali, puna linija, sto bi neki rekli "zid". Hoces ga zaobici kad bude bezbjedno preko pune ili cekati da popravi auto i pomjeri se?vjeshalica wrote: ↑01/09/2023 14:32
Ma debili samo trosili dzaba farbu da ocrtavaju razdjelne linije![]()
- Ateista
#44579 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je to, tako je kad se prebukvalno i slijepo drzi zakona.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#44580 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
koji su to uslovi bolji nego sto saobracajni znak pokazuje? Moze li neki elaborat neke ovlastene "mjerno-regulacione" institucije, a ne prosjecno misljenje forumasa koji "zatvorenih ociju" prolazu neke dionice.
- Ateista
#44581 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A to kao oni koji postavljaju znakove imaju neki elaborat i kao nesto analiziraju?
-
kakaljin
#44582 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Magistralni put, ravnica nigdje nikakve kuce niti ukljucne ceste, sve se vidi fino i znak za brzinu stoji 60 km/h, gdje bez problema mozes i 100 km/h ici sa ovim novijim autima, makar da stoji znak 80 km/h.
Opet ponavaljm uslovi na cesti su sirok pojam koji se koristi u zakonu, tako da ne mozemo oko toga raspravljati ni ti ni ja niti bilo ko jer ce svako uslove na cesti tumaciti po svome.
-
kakaljin
#44583 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo postavaljaju znakove za 40 km/h od narodnog pozorista do vjecnice, krivina kod vjecnice 30 km/h i onda opet 40 km/h do vjecne vatre.
Nema potrebe za tako malom brzinom na glavnoj saobracajnici u gradu.
- laserShow
-
kakaljin
#44585 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
evo iste brzine ti stoje kada su se vozile fice i juge prije 50 godina i sada kada se voze moderna i puno sigurnija auta.
Znaci drze se elaborata od prije 50 godina
- laserShow
#44586 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Na osnovu cega to kazes? Ako uzmemo u obzir da je na tom dijelu vise stotina ljudi u vecini dana, onda eto po mome shvatanju ima potrebe. Fino nam ucinis svima uslugu i istrazis kako da dodjes do elaborata koji je to predlozio i postavis nam da diskutujemo. Moze se doci do info, ali se treba malo potruditi.
Da li su saobracajnice prilagodjene, da li je vise naseljeno etc, sve to treba uzeti u obzir. Prva stvar je zahtjev za informacijama, slanje prijedloga, zahtjevanje izmjena, a ne komfor voznja sjecenje krivine.
- Ateista
#44587 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Sa druge strane iskusan vozac koji ima bar 200-300k km iza sebe, ali u godinama dok motorika i vid jos dobro sluze, koji vozi relativno nov i stabilan auto, sa dobrim gumama, dovrim amortizerima i kocnicama.
Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju.
Sa druge strane iskusan vozac koji ima bar 200-300k km iza sebe, ali u godinama dok motorika i vid jos dobro sluze, koji vozi relativno nov i stabilan auto, sa dobrim gumama, dovrim amortizerima i kocnicama.
Nek mi neko kaze da su isto opasni, jesu malo sutra, ogranicenja su prilagodjena ovom prvom jer i on zakonski ima pravo da vozi, ostale ko jebe. U realnosti, ovaj drugi je manje opasan kad vozi duplo preko ogranicenja nego prvi u ogranicenju.
- Ateista
#44588 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Evo objasnjo sam u prethodnom postu na osnovu cega se definisu ogranicenja.
- canvra888
#44589 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Joj polemike o nečemu što je u startu odmah prekršaj i uvijek će biti prekršaj
Nek pegla ko voli da pegla krivine, popeglam i ja nekad možda, ali nije to stvar za isticati kao pohvalan stil vožnje. Peglator je automatski krivac i za najmanje stradanje tuđeg retrovizora, a da ne spominjemo teže saobraćajne nesreće.
Nek pegla ko voli da pegla krivine, popeglam i ja nekad možda, ali nije to stvar za isticati kao pohvalan stil vožnje. Peglator je automatski krivac i za najmanje stradanje tuđeg retrovizora, a da ne spominjemo teže saobraćajne nesreće.
- Ateista
#44590 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Ateista
#44591 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije hvaljenje, jasno je da je prekrsaj i da bi bila krivica ako ode retrovizor ili veci kontakt. Poenta je da nisu svi koji sijeku isti, neki to rade svjesno i oprezno da nikog ne ugrozavaju, neki nisu sposobni da se fokusiraju na voznju pa nisu ni svjesni da peglaju.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 15:10 Joj polemike o nečemu što je u startu odmah prekršaj i uvijek će biti prekršaj![]()
- canvra888
#44592 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Svi su u prekršaju i kraj priče.Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:13Nije hvaljenje, jasno je da je prekrsaj i da bi bila krivica ako ode retrovizor ili veci kontakt. Poenta je da nisu svi koji sijeku isti, neki to rade svjesno i oprezno da nikog ne ugrozavaju, neki nisu sposobni da se fokusiraju na voznju pa nisu ni svjesni da peglaju.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 15:10 Joj polemike o nečemu što je u startu odmah prekršaj i uvijek će biti prekršaj![]()
Ovi oprezni peglatori nisu u prekršaju, oni su samo malo u prekršaju.
- Ateista
#44593 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne kazem da nisu u prekrsaju, jesu i tu nema dileme. Razlika je u sustini da su jedni opasni po sebe i druge a drugi nisu.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 15:16Svi su u prekršaju i kraj priče.Ateista wrote: ↑01/09/2023 15:13
Nije hvaljenje, jasno je da je prekrsaj i da bi bila krivica ako ode retrovizor ili veci kontakt. Poenta je da nisu svi koji sijeku isti, neki to rade svjesno i oprezno da nikog ne ugrozavaju, neki nisu sposobni da se fokusiraju na voznju pa nisu ni svjesni da peglaju.
Ovi oprezni peglatori nisu u prekršaju, oni su samo malo u prekršaju.
- canvra888
#44594 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Za kršenje dosta saobraćajnih zakona možeš reći da ne ugrožavaš sebe i druge... sve do jednom, možda. Tako isto i za ovaj slučaj. Koliko god misliš da je sigurno i bezopasno, ipak je povećan rizik, makar povećanje i mizerno bilo, a uz to si automatski krivac.
Svi mi kršimo pravila, neko više njih, neko manje. Samo neću sad na forumu ubjeđivati ostale što voze 80 na M17 da su klocovi, naspram mene koji vozim 120 ili šta ja znam. Jedini kloc tu mogu biti ja.
Kao što ovaj gore citira Šumahera (a pričamo o javnim putevima
- laserShow
#44595 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa kako bi ti ovo rijesio? Da deda ne vozi nikako, a da ti vozis 100km/h? Je li shvatas da su tvoji refleksi, vid, razmisljanje etc losije sada sa 45 nego s 35g? To isto moze reci svako za tebe, vidi ovog vuce se 100, moze bez problema 120km/hAteista wrote: ↑01/09/2023 15:09 Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Otisli ste na drugu temu, od toga da komforno ne znate drzati vozilo u svojoj traci, do toga je li dedo treba da vozi i je li radi njega ogranicenje
- vjeshalica
- Ateista
#44597 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne kazem ni ja da su klocevi, bar ne svi.canvra888 wrote: ↑01/09/2023 15:28Za kršenje dosta saobraćajnih zakona možeš reći da ne ugrožavaš sebe i druge... sve do jednom, možda. Tako isto i za ovaj slučaj. Koliko god misliš da je sigurno i bezopasno, ipak je povećan rizik, makar povećanje i mizerno bilo, a uz to si automatski krivac.
Svi mi kršimo pravila, neko više njih, neko manje. Samo neću sad na forumu ubjeđivati ostale što voze 80 na M17 da su klocovi, naspram mene koji vozim 120 ili šta ja znam. Jedini kloc tu mogu biti ja.
Kao što ovaj gore citira Šumahera (a pričamo o javnim putevima) i naziva peglanje krivina prilagođavanjem uslovima na cesti
![]()
Ja sam siguran da je spora voznja na primjer cesto opasnija, ljudi se previse opuste, uspavaju, lako dodje do greske.
- Ateista
#44598 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tesko je to rijesiti zakonski, imao sam ideje ali su komplikovane.laserShow wrote: ↑01/09/2023 15:34Pa kako bi ti ovo rijesio? Da deda ne vozi nikako, a da ti vozis 100km/h? Je li shvatas da su tvoji refleksi, vid, razmisljanje etc losije sada sa 45 nego s 35g? To isto moze reci svako za tebe, vidi ovog vuce se 100, moze bez problema 120km/hAteista wrote: ↑01/09/2023 15:09 Ne moze se gledati isto, sa jedne stranev vozac od 70 godina koji vozi jednom mjesecno do vikendice, presao u zivotu mozda 10k km maksimalno, jedva vidi i refleksi ko u mrtvog konja ali eto zadovoljava minimum, vozi staru bubu koja eto jedva prodje tehnicki ali ga prodje, na kineskim gumama starim 9-10 godina ali eto imaju dovoljno sare pa prolaze kao legalne.
Otisli ste na drugu temu, od toga da komforno ne znate drzati vozilo u svojoj traci, do toga je li dedo treba da vozi i je li radi njega ogranicenje![]()
- Ateista
#44599 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A sta ako ima rupa na cesti, jeli dozvoljeno obici rupu?vjeshalica wrote: ↑01/09/2023 15:52Obilazenje je dozvoljena radnja, a peglanje nije odnosno voznja uz razdjelnu liniju.
- Laplace
#44600 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Upravo to je uzrok peglanju krivina: ne prilagodi se brzina vožnje uslovima na cesti.JavierBosnia wrote: ↑01/09/2023 13:25 Najlosiji vozaci su oni koji se slijepo drze pravila i ne znaju se prilagoditi uslovima u saobracaju ili cesti koja im nesto dopusta za laksu, bezbjedniju, brzi i ugodniju voznju. Hvala
I sad vozači koji brzinu vožnje prilagode uslovima na cesti ispadaju nesposobni.
Logika balkanskog vozača.