Sarajevo Construction
- tramvajtrojka
#20952 Re: Sarajevo Construction
Da je prezivjela bila bi isto cudo kao Boska u bl, betonski monstrum za kojeg u ovom današnjem svijetu ne bi bilo mjesta jednostavno BBI je vrhunski objekat koji se savršeno ispunio onaj prostor , i sad sa sarajevskim cilimom preko puta ce imati savršenu simbiozu
Al da smo postali tokiscna sredina jesmo dns u ovoj atmosferi se ne bi mogao izgraditi BBI na onom mjestu nema sanse koliko bi se baba diglo da zabranjuje gradnju i da pljuje projekat

Da se tek pogleda kakve su gluposti ove babe slale inspekcijama za sarajevski cilim, prozore na vjecnoj vatri, smetala im je i rekonstrukcija fasada u titovoj i mali milion drugih projekata tacno se vidi da nemaju pametnija posla u životu, jbt babi smetalo jer joj u komsiluku u dalmatinskoj radili zamjenu mobilijara na djecijem igralistu
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#20953 Re: Sarajevo Construction
Nemojte majketi vam više 3443131 milioniti put o pridošlicama.Haris033 wrote: ↑15/04/2023 18:18Sarajevo je svojom kulturnom scenom bio centar exYU. Da si zivio prije rata u Sa kao što nisi, znao bi..So What! wrote: ↑15/04/2023 17:18 Evo ga pocelo je o dosljama, papcima i ostalima koji su toboze unistili grad.![]()
Koje je to Sarajevo turisticke atrakcije imalo 1992. godine, a da ih danas nema? Koja turisticka atrakcija je srusena da bi se napravilo nesto novo?
Ja koliko znam sve vaznije gradjevine i turisticke atrakcije su itekako su obnovljene i dostupne svim turistima, a grad u svojoj historiji nije imao bolju turisticku ponudu i vise turista.
Sarajevu medju najvecim problemima i jesu ljudi koji zele da konzerviraju grad u 1988. godini najdalje i da kao takav on nigdje ne mrda.
Evo pocela prica kako Hotel Zagreb nije obnovio prijeratnu fasadu, pozivajuci se na slike od prijeratnog stanja, ali samo sto slika nije prije zadnjeg rata vec prije II svjetskog, kada je taj hotel unisten, pa je dobio ovaj oblik koji ima. Eto koliko se Sarajlije stvarno sjecaju Sarajeva, prizivaju nesto cega nije ni bilo.
Iz nekog razloga shopping centri, mjesta za najobicniju kupovinu i usputno nesto pojest i popit, najnormalnija pojava u svakoj svjetskoj metropoli, ovdje je neprijatelj naroda i grada. I to neprijatelj je ovim Titovim pionirima, jer ih je neko uvjerio da je shopping centar, hram zlog kapitalizma, a kad ih pitas sto su puni shopping centri, odgovore ti, to su ovi papci sto su sljegli u grad.
Ma neprijatelj je bilo sta novo, jer kozmopolitske Sarajlije se ibrete modernoj interpolaciji na staru gradjevinu, i da eto pikne se neka rusevina u centru grada, za koju se realno nije niko pocesao u medjuvremenu dok je stajala i truhla, pocnu odmah spjevovi o tome kako je ta zgrada temelj ovog grada i kako Sarajevo gubi identitet, a realnost je da Sarajevo tesko da je ikada ljepse bilo.
Sarajlije su prije rata gotivili gdje god da su se pojavili, danas od “Sarajlica” bježe gdje god da se pojave.. Doseljinici su uništili duh Sarajeva i sve ono dobro po čemu je Sarajevo bilo poznato..
Nikada Vi to nećete shvatiti.. Možete sada od Sarajeva da radite šta Vam je volja, jer ste, nažalost, u većini..
Nama, hvala Bogu, ostaju sjećanja na neka davna lijepa vremena…![]()
Zahiragić, Skaka, na kraju i Izetbegović... sve su to sarajevske porodice.
Od prijeratnih stanovnika se btw. izdvajaju Šešelj, Karadžić, Plavšićka, Krajišnik, Smiljko Šagolj ili Nele.
Sve creme de la creme sarajevske elite.
I Sarajlijce su koliko sam ja čuo i prije rata bili na izuzetno lošem glasu, samo što vam je to sada postalo poznato, valjda pojavom društvenih mreža.
-
Naslovnica
#20954 Re: Sarajevo Construction
A ko su to sarajlijice?

- PreWiBa
#20955 Re: Sarajevo Construction
Pojam za sarajevske šibicare, umišljene ljude i tkd.
Realno, to su sve normalne pojave koje i neki provincijalac u Americi ima prema New Yorku npr., ali eto ovdje se to potencira. Istina jeste da neki ljudi fakat imaju komplekse prema SA, ali isto tako je i dobrim dijelom Sarajlija grad do Marin Dvora.
-
Naslovnica
#20956 Re: Sarajevo Construction
Pa umišljenih ljudi i šibicara ima svuda, ne samo u Sarajevu, zar ne?sehohari wrote: ↑15/04/2023 22:54Pojam za sarajevske šibicare, umišljene ljude i tkd.
Realno, to su sve normalne pojave koje i neki provincijalac u Americi ima prema New Yorku npr., ali eto ovdje se to potencira. Istina jeste da neki ljudi fakat imaju komplekse prema SA, ali isto tako je i dobrim dijelom Sarajlija grad do Marin Dvora.
Imam na poslu jednog podrinjskog papčinu, često kaže "vi sarajlijice", ono lafo ko u šali.
Pitao sam ga šta mu to znači, nije mi znao odgovoriti, ušuti se.
Očito kompleksi provincije, nema šta drugo biti.
- PreWiBa
#20957 Re: Sarajevo Construction
Pa možda ima, ali Sarajevo je po tome kao "poznato". Ne pitaj me zašto, ali tako je.Naslovnica wrote: ↑15/04/2023 23:03Pa umišljenih ljudi i šibicara ima svuda, ne samo u Sarajevu, zar ne?sehohari wrote: ↑15/04/2023 22:54
Pojam za sarajevske šibicare, umišljene ljude i tkd.
Imam na poslu jednog podrinjskog papčinu, često kaže "vi sarajlijice", ono lafo ko u šali.
Pitao sam ga šta mu to znači, nije mi znao odgovoriti, ušuti se.
Očito kompleksi provincije, nema šta drugo biti.
rekoh, dobar dio Sarajlija isto ima neopravdane komplekse prema drugim mjestima.
- Haris033
#20958 Re: Sarajevo Construction
Sarajevo nikada neće biti što je bilo..
Od nekada planski napravljenog grada sa naseljima koji su imali širinu, zelenilo, parkinge, igrališta, škole, kulturne ustanove, fabrike, bolnice u kojima su radili stručnjaci.., danas imamo Sarajevo nad kojim je, zahvaljujući kriminalu i mafijaškim aktivnostima, napravljen urbicid i u kojem je ubijena kultura..
Do prije par godina smo imali redukcije vode, saobraćaj je u rasulu, u školama predaju amateri, firme nam vode podobni konobari sa kupljenim diplomama, a doktori su nam, bolje i da ne znamo kakvog obrazovanja..
Na televiziji i po portalima se 20 godina vrte vijesti za dizanje gledanosti i lajkove, a kojima se zadovoljava primitivna masa, jedina koja ima koristi od života u ovako uređenom gradu i Državi..
A gdje su danas pametni i obrazovani ljudi?
Većina otišla u zapadni svijet i Australiju, jer zbog načina na koji su odgojeni, više nisu mogli da trpe primitivizam koji se na ovim prostorima širi ko kuga..
Ono malo pametnih i obrazovanih što su ostali da žive u SA su uglavnom informatičari i ljudi u odmaklim godinama..
Od nekada planski napravljenog grada sa naseljima koji su imali širinu, zelenilo, parkinge, igrališta, škole, kulturne ustanove, fabrike, bolnice u kojima su radili stručnjaci.., danas imamo Sarajevo nad kojim je, zahvaljujući kriminalu i mafijaškim aktivnostima, napravljen urbicid i u kojem je ubijena kultura..
Do prije par godina smo imali redukcije vode, saobraćaj je u rasulu, u školama predaju amateri, firme nam vode podobni konobari sa kupljenim diplomama, a doktori su nam, bolje i da ne znamo kakvog obrazovanja..
Na televiziji i po portalima se 20 godina vrte vijesti za dizanje gledanosti i lajkove, a kojima se zadovoljava primitivna masa, jedina koja ima koristi od života u ovako uređenom gradu i Državi..
A gdje su danas pametni i obrazovani ljudi?
Većina otišla u zapadni svijet i Australiju, jer zbog načina na koji su odgojeni, više nisu mogli da trpe primitivizam koji se na ovim prostorima širi ko kuga..
Ono malo pametnih i obrazovanih što su ostali da žive u SA su uglavnom informatičari i ljudi u odmaklim godinama..
- Haris.ba
-
HelaS
#20960 Re: Sarajevo Construction
Napisao sam kako je napisano, bez konteksta koji si ti protumačio. Mogao sam Tešanj zamijeniti drugim gradom ili ga izostaviti, svejedno je, ali sam htio reći da ti iz Tešnja nisi imao priliku koju sam ja imao, a ona je meni omogućila da mnoge sarajevske situacije bolje znam od tebe, tebe iz Tešnja, ili odakle god, a i prije, ne samo bolje. Nemam ja problem sa ljudima koji dolaze u Sarajevo i ostaju da žive, naprotiv. Grad niti je moj, niti imam ekskluzivno pravo u njemu, nema niko, pa da prigovaram drugom ko ga naseli. Prigovaram jedino na ljudski primitivizam, na nepoštovanje drugih ljudi i poniženja koja im čine takvi ljudi, a takvih - nekulturnih, primitivnih, i šovinističkih, ima i bilo ih je u Sarajevu još i prije mog rođenja, davno... Ako te je moj komentar povrijedio, oprosti, ponavljam, nije mi bila namjera.
- So What!
#20961 Re: Sarajevo Construction
Za jedan mali grad u globalnim razmjerama, koji nije lezao ni na jednoj ozbiljnoj evropskoj ruti, Sarajevo je ozbiljno znalo da se nametne u iznimno sirokoj konkurenciji.Haris033 wrote: ↑15/04/2023 21:30 Njje fazon u postojanju, nego u onome šta su ta imena značila tada..
Ima toga bezbroj, nemam vremena da pišem.. Al da mi neka pridošla neznalica kaže da je Sarajevo prije rata bilo samo “Olimpijada”, neki grad “bez veze”, to je stvarno presmiješno..
Jedan od najpopularnijih automobila u svijetu i danas, Golf, pravio se u Sarajevu.. Najbolje cigare su se proizvodile u Sarajevu.. Dalekovodi, motori, bicikla, itd.
Koliki je Sarajevo industrijski centar bio na onako malom broju stanovnika, je l danas iko toga svjestan?
Vojna bolnica i KC Koševo. Kakvi su tu doktori radili..
Pop-rock kultura je najviše bila zastupljena u Sarajevu, ASU 80-tih jača od Zagrebačke, predstava Audicija najgledanija u exYU, Sidran sa Doli Bel i Otac na službenom putu, Hajrudin Krvavac sa Valterom..
Ko bi sve napisao…
Hejteri starog Sarajeva, poklopite se..![]()
Niko ne moze reci da je grad koji je tri puta bio centar svijeta u 20. vijeku, reci da je nebitan, ako sagleda kako losu startnu poziciju taj grad ima u odnosu na druge evropske gradove. Prvi puta je to bilo sa Sarajevskim atentatom, drugi puta s Olimpijadom i nazalost treci puta s opsadom i ratom.
U medjuvremenu, ljudi koji su otisli iz Sarajeva poput Bregovica, Branka Djurica, Jadranke Stojakovic, pa i nazalost tipova poput Kusturice i Neleta su dokazali da itekako znaju biti zanimljivi i sirim masama diljem svijeta. Nedavno se sa nastupom u zizu vratio i Gino Banana, Sarajlija koji je izbjegao u Seattle i brzo dosao do jednog Krista Novoselica, osnovao respektabilan bend, sa ozbiljnim ljudima iz tog punkerskog miljea. Za jednog pop pjevaca iz Sarajeva, to je ozbiljna stvar i valjda pokazuje kako je dobar pedigre imao.
I sve stoji sto si nabrojao, ali Sarajevo je 1992. godine dozivjelo fabricki reset, kojeg nije trazilo. Grad unisten i vecina urbanih stanovnika koji su uspjeli otici iz tog grada, nisu sigurno imali volje da cekaju da se isti obnavlja i niko ih ne krivi.
Hajmo reci da je prijelazni period bio neobican, ali Sarajevo je opet izgradilo neku novu seriju uspjesnih ljudi, kako u kulturi tako i u svim ostalim poljima. Samo je problem, sto mnogi od vas nece da daju priliku tom novom Sarajevu.
Nakon Kusturice, je dosao Tanovic sa Oskarom, Jasmila Zbanic sa ko zna koliko nagrada i nominacija, jedan Damir Sagolj sa Pulitzerom za fotografiju, vjerovatno najveci fudbaler u historiji nacije Edin Dzeko je stasao tu i gomila nekih novih ljudi koji su uspjeli ukrasti malo paznje na svjetskoj pozornici, sto danas postaje sve teze i teze.
Sa pomenutim fabrickim resetom, Sarajevo je od glavnog grada savezne republike, postao glavni grad jedne evropske drzave. U deset godina postao je dom 45 ambasada i konzularnih predstavnistva, ko zna koliko medjunarodnih institucija i predstavnistava, bezbroju raznih drzavnih, entitetskih, kantonalnih, gradskih i opstinskih institucija i sve je vise poceo da privlaci privredu iz tercijarnih i kvartarnih grana.
Nema ni smisla da glavni grad bude industrijsko srediste drzave, industrija je u buknila u provincijama nakon rata, zato sto joj realno u Sarajevu vise nije ni mjesto. Ako jeste, koliko znas Sarajlija da bi danas sutra isli da rade u neki pogon, ja ih licno ne poznajem puno, ali to je mozda do mene.
Mislim da ne treba zapostavljati zaostavstinu tog nekadasnjeg Sarajeva, jer kako vrijeme prolazi, pokazuje kakav je to imalo kvalitet, ali isto tako treba njegovati kulturu koju Sarajevo danas generise, jer itekako i danas rade sva pozorista, kino dvorane i Dom Mladih i galerije, pa i muzeji. Sve navedeno je godinama samo raslo brojem, nedavno je otvorena nova galerija Manifesto.
Sto se tice te turbofolk kulture, toga je vazda bilo, samo su ljudi birali da to ignorisu, kaze Sejo Pitic u intervju kod Adija Sarajlica da je u Sarajevu sedamdesetih godina, od Sedrenika do Ilidze, znalo se odrzati po stotinu zivih narodnih svirki za jedan vikend. Jedan Jasar Ahmedovski se iz Makedonije preselio u Sarajevo i tu pjevao u lokalnoj birtiji, da bi napravio neku muzicku karijeru, tu je i otkriven i iz Sarajeva se proslavio kao pjevac.
-
HelaS
#20962 Re: Sarajevo Construction
Vala, od Papeta nije.... posvađat ćemo seSo What! wrote: ↑16/04/2023 00:53
Nakon Kusturice, je dosao Tanovic sa Oskarom, Jasmila Zbanic sa ko zna koliko nagrada i nominacija, jedan Damir Sagolj sa Pulitzerom za fotografiju, vjerovatno najveci fudbaler u historiji nacije Edin Dzeko je stasao tu i gomila nekih novih ljudi koji su uspjeli ukrasti malo paznje na svjetskoj pozornici, sto danas postaje sve teze i teze.
- So What!
#20963 Re: Sarajevo Construction
Nije jos zavrsio karijeru, ima jos statistike da ganjaHelaS wrote: ↑16/04/2023 00:57Vala, od Papeta nije.... posvađat ćemo seSo What! wrote: ↑16/04/2023 00:53
![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20964 Re: Sarajevo Construction
Tanovic je nekoliko puta ispao papak
A zena mu je supak koji placa profe u privatnoj skoli ko bingo svoje radnice
A zena mu je supak koji placa profe u privatnoj skoli ko bingo svoje radnice
- So What!
#20965 Re: Sarajevo Construction
Ispao je i Kusturica, vise puta i kao takav Sarajevu vise i ne treba, ali to ne pobija cinjenicu da je reziser svjetskog glasa.
Sto se tice zene, ona je Francuskinja, nju ne mogu da branim
- drug_profi
#20966 Re: Sarajevo Construction
Beledija se radi ove godine mislim._BataZiv_0809 wrote: ↑15/04/2023 11:52 Granov je da se ne lazemo jedva docekao i da srusi centralu jer ono je bio horor.
Sa samom gradnjom se njemu vjerovatno ne zuri, ima on dovoljno para i projekata.
Ali zna li se sta misli graditi
Ali jebalo majku 30 godina iza rata i dalje hejbet zgrada sa oziljcima od projektila, sinoc bas prolazim pored Vijecnice, Beledija izgleda ko da je rat stao prije 2 godine![]()
- drug_profi
#20967 Re: Sarajevo Construction
Upravo. nekad davno je unistena njegova estetika i napravljeno nesto belzilicno. I sad je to bezlicno zasticeno jer je spomenik budalastini?HelaS wrote: ↑15/04/2023 12:52Prema ovom obrazloženju, prema zatečenom izgledu objekta u to vrijeme, danas posebno, a znajući prvobitni izgled objekta, "Hotel Zagreb" ne zaslužuje "historijsko nasljeđe", jer je skrnavljen, i ne odgovara istini, nije vjerodostojan.Dzontra_Volta wrote: ↑15/04/2023 12:48
Samo treba pročitati odluku komisije, sve piše:
Izjava o značaju dobra
Historijska građevina – Hotel Zagreb u Sarajevu posjeduje veliku ambijentalnu i dokumentarnu vrijednost u okviru gradske ambijentalne cjeline Titove ulice i Marijin Dvora. Objekat je građen tokom prve faze austrougarskog perioda kao historicističko (neoromaneskno) ostvarenje. Doživio je radikalnu transformaciju u periodu između dva svjetska rata, kada su od strane pobornika moderne u Sarajevu uklonjeni historicistički dekorativni elementi, a objekat usklađen sa aktuelnim estetskim stremljenjima. Iako se iz današnje perspektive takve aktivnosti vezane za graditeljsko naslijeđe čine neprihvatljivim, pojedini objekti na kojima su izvršene te vrste transformacija danas imaju veliku historijsku i dokumentarnu vrijednost o modernističkom detradicionaliziranju historicističkih građevina, te kao takvi svjedoče o historijskoj slojevitosti i predstavljaju neraskidivi dio urbane historije centralnog dijela Sarajeva.
- So What!
#20968 Re: Sarajevo Construction
Moderna je izmedju dva svjetska rata u Sarajevu bila bas in, pa je tako i ova zgrada pored Papagajke, zasticena kao spomenik, jer se radi o jednom odlicnom primjerku ovog pravca u arhitekturi. Na prvi pogled bezlicna i skoro neprimjetna zgrada, nalazi se pod zastitom, jer spada u rijetke primjerke Moderne u Sarajevu.

- studiorum_tuzlaensis
#20969 Re: Sarajevo Construction
Ljepota je stvar ukusa i u oku posmatrača, a nacionalni spomenici su nešto drugo.
Begova džamija je izgorila koliko puta? Napišite slobodno. Ima 2 % originalne gradnje na sebi, dakle skrnavljena je i ne može biti spomenik? Tako je i ostalih 95% građevina na čaršiji.-...
Za 100 godina i sivi RTV dom će biti nacionalni spomenik, ako dočeka.
Begova džamija je izgorila koliko puta? Napišite slobodno. Ima 2 % originalne gradnje na sebi, dakle skrnavljena je i ne može biti spomenik? Tako je i ostalih 95% građevina na čaršiji.-...
Za 100 godina i sivi RTV dom će biti nacionalni spomenik, ako dočeka.
- drug_profi
#20970 Re: Sarajevo Construction
Sarajevo u prelazu 70-tih na 80-te... kriticna masa talenta, inspiracije i kompetentnosti... za cijelu Jugu.Haris033 wrote: ↑15/04/2023 21:30 Njje fazon u postojanju, nego u onome šta su ta imena značila tada..
Ima toga bezbroj, nemam vremena da pišem.. Al da mi neka pridošla neznalica kaže da je Sarajevo prije rata bilo samo “Olimpijada”, neki grad “bez veze”, to je stvarno presmiješno..
Jedan od najpopularnijih automobila u svijetu i danas, Golf, pravio se u Sarajevu.. Najbolje cigare su se proizvodile u Sarajevu.. Dalekovodi, motori, bicikla, itd.
Koliki je Sarajevo industrijski centar bio na onako malom broju stanovnika, je l danas iko toga svjestan?
Vojna bolnica i KC Koševo. Kakvi su tu doktori radili..
Pop-rock kultura je najviše bila zastupljena u Sarajevu, ASU 80-tih jača od Zagrebačke, predstava Audicija najgledanija u exYU, Sidran sa Doli Bel i Otac na službenom putu, Hajrudin Krvavac sa Valterom..
Ko bi sve napisao…
Hejteri starog Sarajeva, poklopite se..![]()
- drug_profi
- drug_profi
- drug_profi
#20973 Re: Sarajevo Construction
Imamo i Papeta i Džeku. A i Mešu, Šljivu, Paju, Hadžibegića, Osima, Bukala..HelaS wrote: ↑16/04/2023 00:57Vala, od Papeta nije.... posvađat ćemo seSo What! wrote: ↑16/04/2023 00:53
![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#20974 Re: Sarajevo Construction
Ovaj nadimak, sarajlijica.
Hmmmm
Definicija (onako kako spomenuti u definiciji to vide): Stari (ne starac) gradjanin sarajeva koji smeta novopridoslim after-1992 tzv sarajlijama zbog toga sto ih podsjeca na velicinu kakvom su stari sarajlije bili prije 1992 u odnosu na njih iz sela koja su bila oznacavana samo na vojnim topografskim kartama kao kote. Bez upisanog imena sela. Sada njihovim prisilnim migracijama su valjda prvi put u ogledalu vidjeli da su krsni i veliki (mogli su se samo ogledati na malim prirucnim ogledalima ili u odrazu iz kakve rijeke. A sad bogati se vide u odrazu u kakvom izlogu u gradu) i samim tim zele tim nadimkom da umanje gore spomenute. Proradili valjda i njima kompleksi. Ovima after1992, ti gradjani smetaju i zbog prezirnih pogleda i skretanja paznje koje upucuju ovima prilikom izljeva primitivno-seljacko-zatucanih obicaja koji ne primjere jednom gradskom ponasanju.
Znaci SARAJLIJE (velicina kakvi su i bili oduvijek i bice zauvijek u odnosu na ove... "sarajlije")
-
ibizza
#20975 Re: Sarajevo Construction
...HASETA!drug_profi wrote: ↑16/04/2023 02:19Imamo i Papeta i Džeku. A i Mešu, Šljivu, Paju, Hadžibegića, Osima, Bukala..