Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konami666

#20926 Re: Sarajevo Construction

Post by konami666 »

U Sarajevu je glavno zavrnuti, zajebati, ukrasti, zato se i nabacio još jedan sprat na hotel Zagreb, fasada izvana očaj ali tu su se velike pare uzele. Nešto slično će biti na lokaciji centrale, tu će napraviti neku staklenu zgradu jer ne vole ovi moderni da ih podsjeća na zapad i Austriju, vise vole ili one carsijske kućice da ih podsjećaju na tursku ili staklene tornjeve koji lice na Dubai.
So What!

#20927 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

bitanga_sa_otesa wrote: 15/04/2023 17:30
So What! wrote: 15/04/2023 17:18

Ma neprijatelj je bilo sta novo, jer kozmopolitske Sarajlije se ibrete modernoj interpolaciji na staru gradjevinu, i da eto pikne se neka rusevina u centru grada, za koju se realno nije niko pocesao u medjuvremenu dok je stajala i truhla, pocnu odmah spjevovi o tome kako je ta zgrada temelj ovog grada i kako Sarajevo gubi identitet, a realnost je da Sarajevo tesko da je ikada ljepse bilo.
upravo to

kolko su kmecali za ovu raspalu zgradurinu ,gledaj slike iz 60 i neke i tad je bila raspad,ja usao u nju 2000-te unutra se sve raspalo ...rusevina...

Image
Najveca borba koju Centar i Stari Grad (i donekle Novo Sarajevo) trebaju da vode jeste da im na mjestima gdje se nalaze te raspadnute stare zgrade, koje su zrele za zamjenu ne dodje neki provincijalac i tu zabiberi neku arhitektonsku skalameriju. Samo u tom kontekstu, mozemo stvarno pricati o odbrani Sarajevu od papaka.

A da je stanovnistvo Centra, relativno urbane orijentacije, dokazuje da su izglasali Mandica za nacelnika, koji nista ne radi, ali tu je bio da zuastavi izgradnju u Hastahani i Marijin Dvoru, iako realno ni objekat na Hastahani niti toranj na Marijin Dvoru ne bi nagrdili grad.

Nije svaka zamjena staro za novo, katastrofa, umjesto Vinoteke na Skenderiji smo dobili lijepu zgradu, pristojnih gabarita:

Image

Dok smo na Cobaniji umjesto kioska dobili ovu nedefinisanu zgradu, koja je iskreno blize skalameriji nego smislenom rjesenju za taj dio grada:

Image

Ili zgrada iza Markala u ulici Dzenetica Cikma, moglo je Sarajevo komotno bez iste, zbog spratnosti i pozicije je nekako ostala neupadljiva i zanimljivo lisena nekih kritika u javnosti:

Image
So What!

#20928 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

HelaS wrote: 15/04/2023 17:37
So What! wrote: 15/04/2023 17:18
Sarajevu medju najvecim problemima i jesu ljudi koji zele da konzerviraju grad u 1988. godini najdalje i da kao takav on nigdje ne mrda.

Evo pocela prica kako Hotel Zagreb nije obnovio prijeratnu fasadu, pozivajuci se na slike od prijeratnog stanja, ali samo sto slika nije prije zadnjeg rata vec prije II svjetskog, kada je taj hotel unisten, pa je dobio ovaj oblik koji ima. Eto koliko se Sarajlije stvarno sjecaju Sarajeva, prizivaju nesto cega nije ni bilo.
Ne vidim razlog da Komisija za nacionalne spomenike nije rehabilitacijom uredila povrat fasade "Hotela Zagreb" u njeno prvobitno stanje, u vrijeme izgradnje objekta i time ga uklopi u ambijent. Neko je već napisao, ova fasada daje izgled nekog ruskog zatvora, bez ikakve je estetike i života :-)
A kako bi to izveli, na osnovu cega prvobitno stanje, par crno-bijelih fotografija iz perioda prije II svjetskog rata?
Last edited by So What! on 15/04/2023 17:52, edited 2 times in total.
HelaS

#20929 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

So What! wrote: 15/04/2023 17:50
HelaS wrote: 15/04/2023 17:37

Ne vidim razlog da Komisija za nacionalne spomenike nije rehabilitacijom uredila povrat fasade "Hotela Zagreb" u njeno prvobitno stanje, u vrijeme izgradnje objekta i time ga uklopi u ambijent. Neko je već napisao, ova fasada daje izgled nekog ruskog zatvora, bez ikakve je estetike i života :-)
A kako bi to izveli, na osnovu cega prvobitno stanje, par crno-bijelih fotografija iz perioda prije II svjetskog rata?
Prvo mora potražiti, pa ako ne nađe, onda donositi pretpostavke. Ili ti misliš da a priori treba odustati, zato što mi mislimo da nema :-)
So What!

#20930 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

HelaS wrote: 15/04/2023 17:52
So What! wrote: 15/04/2023 17:50

Prvo mora potražiti, pa ako ne nađe, onda donositi pretpostavke. Ili ti misliš da a priori treba odustati, zato što mi mislimo da nema :-)
Ta fasada a la ruski zator je stajala tu preko 50 godina. Da neko nije pokazao slike, kako je prvobitno izgledala, ne bi ni znali da je ikada imala drugaciju fasadu.

Sad odjednom bi na privatnom objektu dusebriznici revitalizirali fasadu od prije 70 godina, iako je ista zasticena u modernistickom stilu posljednjih pedeset godina.
HelaS

#20931 Re: Sarajevo Construction

Post by HelaS »

So What! wrote: 15/04/2023 17:54
HelaS wrote: 15/04/2023 17:52

Ta fasada a la ruski zator je stajala tu preko 50 godina. Da neko nije pokazao slike, kako je prvobitno izgledala, ne bi ni znali da je ikada imala drugaciju fasadu.

Sad odjednom bi na privatnom objektu dusebriznici revitalizirali fasadu od prije 70 godina, iako je ista zasticena u modernistickom stilu posljednjih pedeset godina.
Nismo svi iz Tešnja došli u Sarajevo, pa da smo tek nedavno otkrili stare fotografije
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20932 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

So What! wrote: 15/04/2023 17:49

Najveca borba koju Centar i Stari Grad (i donekle Novo Sarajevo) trebaju da vode jeste da im na mjestima gdje se nalaze te raspadnute stare zgrade, koje su zrele za zamjenu ne dodje neki provincijalac i tu zabiberi neku arhitektonsku skalameriju. Samo u tom kontekstu, mozemo stvarno pricati o odbrani Sarajevu od papaka.

A da je stanovnistvo Centra, relativno urbane orijentacije, dokazuje da su izglasali Mandica za nacelnika, koji nista ne radi, ali tu je bio da zuastavi izgradnju u Hastahani i Marijin Dvoru, iako realno ni objekat na Hastahani niti toranj na Marijin Dvoru ne bi nagrdili grad.

Nije svaka zamjena staro za novo, katastrofa, umjesto Vinoteke na Skenderiji smo dobili lijepu zgradu, pristojnih gabarita:

Image

Dok smo na Cobaniji umjesto kioska dobili ovu nedefinisanu zgradu, koja je iskreno blize skalameriji nego smislenom rjesenju za taj dio grada:

Image

Ili zgrada iza Markala u ulici Dzenetica Cikma, moglo je Sarajevo komotno bez iste, zbog spratnosti i pozicije je nekako ostala neupadljiva i zanimljivo lisena nekih kritika u javnosti:

Image
razumijemo se,licno meni je drago da se nesto gradi,uvijek je bolje novo umjesto govneta ...ima nekih zgrada koje nisu na mjestu,ali jbga,grad se siri...urbanizacija radi svoje bez obzira odupirali se mi tome ili ne.svako na svom zemljistu i od svojih para gradi sta on zeli .ne svidjaju se ni meni tibre i izvori stupski,ali ko sam ja? niko i nista ... a to sto nekome nije bilo u interesu da ulozi u neke gradjevine i one su propale radi nebrige i nemara ili sto neke nisu obnovljene kako treba, odgovore moramo traziti na pravom mjestu,od direktno odgovornih ljudi,a ne na forumu...
neki

#20933 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Gledam i jutros na temi Stare slike Sarajeva
Opet plač za Sarajkom :lol: :lol:
Haris033

#20934 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

So What! wrote: 15/04/2023 17:18 Evo ga pocelo je o dosljama, papcima i ostalima koji su toboze unistili grad. :mrgreen:
Dzontra_Volta wrote: 15/04/2023 14:41 Tom muzeju je malo falilo da se sam uruši i propadne. A nakon nekog vremena bi vjerovatno ta ruševina postala "smetljarnik", pa bi bilo daj sklonite to više i napravite parking.
A stranci kad dođu, obično pitaju da ih se odvede i pokaže neka znamenitost u gradu. Uskoro će im se pokazivati samo tržni centri i Begova džamija.
Koje je to Sarajevo turisticke atrakcije imalo 1992. godine, a da ih danas nema? Koja turisticka atrakcija je srusena da bi se napravilo nesto novo?

Ja koliko znam sve vaznije gradjevine i turisticke atrakcije su itekako su obnovljene i dostupne svim turistima, a grad u svojoj historiji nije imao bolju turisticku ponudu i vise turista.

Sarajevu medju najvecim problemima i jesu ljudi koji zele da konzerviraju grad u 1988. godini najdalje i da kao takav on nigdje ne mrda.

Evo pocela prica kako Hotel Zagreb nije obnovio prijeratnu fasadu, pozivajuci se na slike od prijeratnog stanja, ali samo sto slika nije prije zadnjeg rata vec prije II svjetskog, kada je taj hotel unisten, pa je dobio ovaj oblik koji ima. Eto koliko se Sarajlije stvarno sjecaju Sarajeva, prizivaju nesto cega nije ni bilo.

Iz nekog razloga shopping centri, mjesta za najobicniju kupovinu i usputno nesto pojest i popit, najnormalnija pojava u svakoj svjetskoj metropoli, ovdje je neprijatelj naroda i grada. I to neprijatelj je ovim Titovim pionirima, jer ih je neko uvjerio da je shopping centar, hram zlog kapitalizma, a kad ih pitas sto su puni shopping centri, odgovore ti, to su ovi papci sto su sljegli u grad.

Ma neprijatelj je bilo sta novo, jer kozmopolitske Sarajlije se ibrete modernoj interpolaciji na staru gradjevinu, i da eto pikne se neka rusevina u centru grada, za koju se realno nije niko pocesao u medjuvremenu dok je stajala i truhla, pocnu odmah spjevovi o tome kako je ta zgrada temelj ovog grada i kako Sarajevo gubi identitet, a realnost je da Sarajevo tesko da je ikada ljepse bilo.
Sarajevo je svojom kulturnom scenom bio centar exYU. Da si zivio prije rata u Sa kao što nisi, znao bi..
Sarajlije su prije rata gotivili gdje god da su se pojavili, danas od “Sarajlica” bježe gdje god da se pojave.. Doseljinici su uništili duh Sarajeva i sve ono dobro po čemu je Sarajevo bilo poznato..
Nikada Vi to nećete shvatiti.. Možete sada od Sarajeva da radite šta Vam je volja, jer ste, nažalost, u većini..
Nama, hvala Bogu, ostaju sjećanja na neka davna lijepa vremena… :roll:
Naslovnica

#20935 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

neki wrote: 15/04/2023 18:07 Gledam i jutros na temi Stare slike Sarajeva
Može li konkretno gdje si jutros vidio taj plač za Sarajkom, da se i mi malo nasmijemo?
:?
NediM17

#20936 Re: Sarajevo Construction

Post by NediM17 »

Na šta se hare grij'o tih 80-ih, kol'ki li su mu računi bili ? :mrgreen:
neki

#20937 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Sarajevo je bilo karina teška i u toj ionako jadnoj Jugoslaviji, još veća nego što je danas...
Nevjerovatno koliko smo sebi umišljali da smo nešto bitno i u okvirima SFRJ i u svjetskim okvirima. Zasjali malo za tih 10 dana olimpijade i poslije toga svako nas zaboravio sve do nekih nesretnih vremena..
Teška žalost što se mnogi nisu otrijeznili '92 i shvatili koliko je Sarajevo nebitan grad, i dan danas se ponosimo olimpijadom i postavljamo olimpijske krugove na znakove i raskrsnice, umjesto da gledamo naprijed samo se osvrćemo na prošlost
Haris033

#20938 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

neki wrote: 15/04/2023 18:25 Sarajevo je bilo karina teška i u toj ionako jadnoj Jugoslaviji, još veća nego što je danas...
Nevjerovatno koliko smo sebi umišljali da smo nešto bitno i u okvirima SFRJ i u svjetskim okvirima. Zasjali malo za tih 10 dana olimpijade i poslije toga svako nas zaboravio sve do nekih nesretnih vremena..
Teška žalost što se mnogi nisu otrijeznili '92 i shvatili koliko je Sarajevo nebitan grad, i dan danas se ponosimo olimpijadom i postavljamo olimpijske krugove na znakove i raskrsnice, umjesto da gledamo naprijed samo se osvrćemo na prošlost

:lol: :lol: Što me nasmija…..

Energoinvest, Unis, Famos, Zora, FDS (Marlboro, Bond), Pivara, Milkos, Šipad,..
Kino Dubrovnik, Partizan, Arena, Tesla, Radnik, Cedus, Kumrovec, Igman..
Muzeji, NP, Pozoriste mladih, diskoteke BOA, Evropa, Sloga, Beograd,… FIS,
KK Bosna, FK Sarajevo i Željezničar..
Sve je to, moje pridošlice, nešto po čemu je Sarajevo bilo gigant..
NediM17

#20939 Re: Sarajevo Construction

Post by NediM17 »

Sad od svega ostalo samo grijanje na inverter. :mrgreen:
Logovan

#20940 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Haris033 wrote: 15/04/2023 18:32 :lol: :lol: Što me nasmija…..

Bravo! :thumbup: :thumbup:
So What!

#20941 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

HelaS wrote: 15/04/2023 17:55Nismo svi iz Tešnja došli u Sarajevo, pa da smo tek nedavno otkrili stare fotografije
Izgubis diskusiju i onda se bas nisko spustis. Bravo.
bitanga_sa_otesa wrote: 15/04/2023 17:57
razumijemo se,licno meni je drago da se nesto gradi,uvijek je bolje novo umjesto govneta ...ima nekih zgrada koje nisu na mjestu,ali jbga,grad se siri...urbanizacija radi svoje bez obzira odupirali se mi tome ili ne.svako na svom zemljistu i od svojih para gradi sta on zeli .ne svidjaju se ni meni tibre i izvori stupski,ali ko sam ja? niko i nista ... a to sto nekome nije bilo u interesu da ulozi u neke gradjevine i one su propale radi nebrige i nemara ili sto neke nisu obnovljene kako treba, odgovore moramo traziti na pravom mjestu,od direktno odgovornih ljudi,a ne na forumu...
A Stup je realno administrativno zrtva bio, prije rata to nije igralo ulogu u kojoj je opstini, nakon rata ostade na Ilidzi i dobismo nazalost to smo dobili.

Stup je zrtva tranzicije i ono po cemu se najvise pljuje na ovoj temi, realno pripada Stupu. Tamo su se cuda mogla napraviti, jer je to realno kapija ovog grada, a zbog sitnog interesa izabrane su jeftine spavaonice, gdje ce vrijeme pokazati koliko ce moci opstati na tom mjestu. Donekle se malo ispravlja sada sa Bulevarom, ali utisak je toliko pokvaren da je ne znam sta bi tom naselju moglo pomoci.

Svako normalan se boji onog sto se desava na Stupu, jer naselja poput stupskih nicu i po ovim manjim mjestima u drzavi. Takav odnos prema urbanizmu, platit ce neke buduce generacije.
So What!

#20942 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Haris033 wrote: 15/04/2023 18:32
neki wrote: 15/04/2023 18:25 Sarajevo je bilo karina teška i u toj ionako jadnoj Jugoslaviji, još veća nego što je danas...

Pa i jedan i drugi pretjerujete. Niti je Sarajevo bilo neki bastion napretka i kulture, niti je bio odron.

Sto se tice kulturnih dogadjaja, dovoljno je pogledati npr. kakvi su se koncerti odrzavali u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu, a kakvi u Sarajevu.

Npr. procitati malo kako se sarajevska publika obrukala s posjetom na nastupu jednog Elton Johna u Zetri 1984. godine. Ali istini za volju, sebi svojstven grad, stvarao je neku svoju kulturu, ignorisao recimo trendove Novog Vala i izmislio New Primitivse, koji su kao mnogo originalniji pristup ostali bolje zapamceni nego novotalasna ekipa.

Harise to sto ti nabrajas su relikvije tvoje mladosti, manje vise veci dio toga sto si naveo postoji i danas. Mala kina koja si nabrojao ne postoje jer su pojela tri velika multipleksa, imas sta gledati cijeli dan da ne izlazis iz istih. Na te nabrojane diskoteke, od kojih npr Sloga postoji i radi i dalje, ja bih mogao nabrajti sve pubove koji postoje, svirke u City Pubu svaki vikend, Metal Night u Johnny svaki cetvrtak, rave u Silveru i Trezoru svaki vikend ili npr. dogadjaje kao sto je Garden of Dreams, Matinee u Vijecnici koji se odrzavaju svako malo, otidji nekad, pogledaj.

Kulturni dogadjaji MESS koji je nastavio prijeratnu tradiciju, Sarajevo Jazz Festival, pa onda dogadjaj koji je Sarajevo vratio na neku evropsku mapu kulture, Sarajevo FIlm Festival, koji svake godine privuce maltene najbolje iz svijeta filma, pa na pola carsije mozes se pomerhabati sa De Nirom licno, zatim neki drugi umjetnicki festivali kao sto je Sarajevska zima, pa i Bascarsijske noci.

Od industrije i nabrojanih, UNIS je ziv kao suvlasnik UNITIC-a i kroz manju proizvodnju, Energoinvest iako sjena onog sto je bio, i dalje vedri i oblaci u nekim sektorima, kao sto je nabavka plina npr. Pivara je itekako ziva, Milkos takodjer, FDS je istini za volju nedavno ugasen, ali taj prostor se i dalje koristi za drugu proizvodnju.

Na kraju krajeva, Sarajevo je postalo dom nekim inzinjerskim kompanijama, cija djeloatnost nije u pogonu vecu u kancelariji. Sad recimo tebi nista ne predstavlja jedan Authority Partners, Symphony, Atlant, Ministry of Programming, Alpha Energy, Klika, i mnoge druge, a dom su hiljadama radnika i to ne samo iz BiH, veci iz regije i svijeta, a sjediste im je npr. u Sarajevu.
Haris033

#20943 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

Njje fazon u postojanju, nego u onome šta su ta imena značila tada..
Ima toga bezbroj, nemam vremena da pišem.. Al da mi neka pridošla neznalica kaže da je Sarajevo prije rata bilo samo “Olimpijada”, neki grad “bez veze”, to je stvarno presmiješno..

Jedan od najpopularnijih automobila u svijetu i danas, Golf, pravio se u Sarajevu.. Najbolje cigare su se proizvodile u Sarajevu.. Dalekovodi, motori, bicikla, itd.

Koliki je Sarajevo industrijski centar bio na onako malom broju stanovnika, je l danas iko toga svjestan?

Vojna bolnica i KC Koševo. Kakvi su tu doktori radili..

Pop-rock kultura je najviše bila zastupljena u Sarajevu, ASU 80-tih jača od Zagrebačke, predstava Audicija najgledanija u exYU, Sidran sa Doli Bel i Otac na službenom putu, Hajrudin Krvavac sa Valterom..

Ko bi sve napisao…
Hejteri starog Sarajeva, poklopite se.. :izet:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#20944 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

Ma bbi je neuporedivo ljepsa gradjevina od onog geometrijskog eksperimenta.

Tesko je ne oteti se dojmu da je u pitanju cista nostalgija za odredjenim vremenom, a ne zal za gradjevinom
John Cleese

#20945 Re: Sarajevo Construction

Post by John Cleese »

Chmoljo wrote: 15/04/2023 21:37
Ma bbi je neuporedivo ljepsa gradjevina od onog geometrijskog eksperimenta.

Tesko je ne oteti se dojmu da je u pitanju cista nostalgija za odredjenim vremenom, a ne zal za gradjevinom
Iskreno, meni je ova nova zgrada vise nekako... neupadljiva do neprimjetnosti - ne sjecam se da mi je ikad privukla pogled kako treba, pa veze nemam kako zapravo i izgleda :|

A stara je bila odvratna, ali fakat :D :lol:

Uzgred - je li upratio iko da su srusili mljekaru? (Da ne pretrazujem sad temu.)
Sta ce tamo graditi? Zna li ko?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#20946 Re: Sarajevo Construction

Post by Entropio »

Haris033 wrote: 15/04/2023 18:32

Sve je to bilo, sad vise nije.
Na globalnom nivou Sarajevo je obicna kara. Neka zimska Olimpijada se jednom odrzala, busamo se u prsa s tim evo narednih 40 godina. Sta bi trebali neki drugi gradovi i drzave gdje se i Olimpijade i Svjetska prvenstva i ostalo odrzava i dan danas?
Imamo kompleks vise vrijednosti jer smo mali i nebitni. Pitaj svakog pravog Sarajliju koji je otisao u svijet i potvrdice ti to.
Jebes Olimpijadu od prije 40 godina, koga boli kurac, daj sad da se izgradimo da sad hostamo Olimpijadu.
Haris.ba

#20947 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

John Cleese wrote: 15/04/2023 21:54
Uzgred - je li upratio iko da su srusili mljekaru? (Da ne pretrazujem sad temu.)
Stanovi. Sta ce drugo? :D

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /221227138
Naslovnica

#20948 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

bijoje stens 1973če
a bijoje i ejof :bih:
John Cleese

#20949 Re: Sarajevo Construction

Post by John Cleese »

Haris.ba wrote: 15/04/2023 21:59
John Cleese wrote: 15/04/2023 21:54
Stanovi. Sta ce drugo? :D

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /221227138
Pa fakat :lol:
A i ja svasta pitam :D
Hvala :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20950 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 15/04/2023 21:16 UNIS je ziv kao suvlasnik UNITIC-a i kroz manju proizvodnju,
Sta radi UNIS
Post Reply