Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#2776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 19/12/2022 15:37
detroit-mercy wrote: 19/12/2022 15:31
Ne moras.
Sta znaci perfektno?
[/b]
Znaci C1 kao neki minimum za normalno obavljanje posla (ukoliko ne zelis da budes samo "crtac") - moras biti sposoban citati zakonske norme, komunicirati sa nadleznim sluzbama, klijentima i kolegama na visokom nivou (rijecima i pisano). Moras biti sposoban odrzati prezentaciju pred vaznim auditorijem na njemackom jeziku (kad predstavljas projekat).
Taj nivo komunikacije je zahtjevan na maternjem, a kamoli na njemackom koji je jako tezak jezik sa puno vise rijeci i izraza od naseg.
Pa sad vec malo bolje definises sta znaci perfektan. Sad, citati zakonske norme, ja radim dvadestak godina u struci i jos se u svom pozivu nisam sreo sa zakonskim normama (za to postoji legal department), komunikacija pa naravno da moras biti sposoban komunicirati na jeziku zemlje u kojoj zivis (da li moras biti gramaticki ispravan 100%, ne), prezentacije naravno ali opet niko ti nece traziti na tom nivou gramaticku ispravnost/korektnost. Bitna je sustina.
Na kraju, u svojoj karijeri sam radio za par kompanija, uglavnom radi se o velikim, medjunarodnim, hajmo reci multinacionalnim kompanijama u kojima rade ljudi od Kine, preko Japana, Evrope, Juzne Amerike, USA, na kakvom se engleskom ljudi komuniciraju i prezentuju :mrgreen: i to radi se o jako strucnim ljudima, majsotrima struke i biznisa. Radim u zgradi u kojoj rade ljudi pa hajmo reci sa svakog kontinenta, je li engleski svima njima super. Daleko od toga.
Isto za Njemacku, masa ljudi radi tamo da ne zna beknut njemackom, engleski im je svima jezik korporacija.
Na kraju, masa nasih doktora je otisla u nekom zrelom dobu, je li mislis da je njihov jezik perfektan, kolik imas predavaca na univerzitetima ciji jezik nije perfektan, sta znaci perfekton govoriti jedan jezik.
Niko ne tvrdi da ti jezik zemlje ne treba, na stranu to, ali ako si vec visoko obrazovana osoba, savladati jezik zemlje u kojoj zivis/radis za neku osnovnu bizinis komunikaciju ne bi trebao nikome predstavljati problem. U principu, cijela business komunikacija se svodi na nekih 500-700 rijeci max. Pa neces biti lektor na Geteovom institutu.
Dope_Man

#2777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 15:51 Nez jel se odnosilo na mene, nisam imao zelju da ikog uvrijedim, samo sam ukazivao da ima dosta lazne slike

Ja u potpunosti podrzavam tvoj stav iako se iz licnih razloga sa njim ne slazem, al svak bira svoj zivot kako ce :thumbup:
Nije bas na tebe, ti si od umjerenih koji znaju reci da ima boljih stvari vani, al izabrao si BiH. I to je sasvim legitimno. Moj se komentar odnosio na one kojima je sve vani crno, svi su peraci guzica itd..
Spit_fire

#2778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Ozimician wrote: 19/12/2022 15:26
Blixen wrote: 19/12/2022 15:17
ako uspijes nostrificirati diplomu, a recimo si arhitekta, onda mozes ocekivati da budes biti pravi hadzija vani
neces ti u Njemackoj biti Amir Vuk Zec, ali ces zaradjivati 10 puta vise od prosjecnog sarajevskog arhitekte

za ostalo se slazem
vozao kombi u BiH ili u Njemackoj je tu negdje kad sve sabere i oduzme
Drug, ja poznajem barem 5 Arhitekata koji su otisli iz Sarajeva u Njemacku i nostrificirali diplome davno.

Zaradjuju sad 3-4x vise od prosjecnog sarajevskog arhitekte - kao i sva ostala zanimanja sto zaradjuju 3-4x vise u odnosu na BH.

Eh ako otvore svoj biro i rade privatno - onda su to naravno druge cifre, ali ako otvoris privatno i u BiH - i u BiH su druge cifre.

Na kraju kad se sve sabere i oduzme, manje glavobolje imas ako vozis kombi u BiH i krenes voziti kombi u DE, jer za sva visokoobrazovana zanimanja (osim IT - oni su svugdje izuzetak) - ocekuj borbu s birokratijom i racunaj da moras jezik nauciti perfektno...
Ajd nek nisam jedina "budala" ovdje :D

Zbog raznih faktora izabro sam cifru u BiH koju sam izabro iako je njemacka bila 2.5/3 puta veca :D Jednostavno "ne isplati" mi se zrtvovat stosta za te pare...da je bila recimo 5 puta veca to vec dobro razmislio :D
detroit-mercy

#2779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Truba wrote: 19/12/2022 15:41
snijeg_led wrote: 19/12/2022 14:27 Detroit

Iz istih razloga kao ostali, zele bolje vise dalje, ne zele da stagniraju da zive u neredu od drzave i prljavstinama od ulice do zraka. Zele da njihova djeca odrastaju pod zastavom drzave u kojoj su rodjenu, a ne da moraju objasnjavsti zasto se u Kiseljaku viori HR zastava.
Onda ode u njemacku
Image

Ili belgiju pa gleda kako belgijanci rokaju belgijance zbog pobjede ili poraza...maroka :mrgreen:
Pa i kod nas je rokacina po Mostaru normala kad Rvacka pobijedi :mrgreen:
Ozimician

#2780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 15:53
Ozimician wrote: 19/12/2022 15:37
[/b]
Znaci C1 kao neki minimum za normalno obavljanje posla (ukoliko ne zelis da budes samo "crtac") - moras biti sposoban citati zakonske norme, komunicirati sa nadleznim sluzbama, klijentima i kolegama na visokom nivou (rijecima i pisano). Moras biti sposoban odrzati prezentaciju pred vaznim auditorijem na njemackom jeziku (kad predstavljas projekat).
Taj nivo komunikacije je zahtjevan na maternjem, a kamoli na njemackom koji je jako tezak jezik sa puno vise rijeci i izraza od naseg.
Pa sad vec malo bolje definises sta znaci perfektan. Sad, citati zakonske norme, ja radim dvadestak godina u struci i jos se u svom pozivu nisam sreo sa zakonskim normama (za to postoji legal department), komunikacija pa naravno da moras biti sposoban komunicirati na jeziku zemlje u kojoj zivis (da li moras biti gramaticki ispravan 100%, ne), prezentacije naravno ali opet niko ti nece traziti na tom nivou gramaticku ispravnost/korektnost. Bitna je sustina.
Na kraju, u svojoj karijeri sam radio za par kompanija, uglavnom radi se o velikim, medjunarodnim, hajmo reci multinacionalnim kompanijama u kojima rade ljudi od Kine, preko Japana, Evrope, Juzne Amerike, USA, na kakvom se engleskom ljudi komuniciraju i prezentuju :mrgreen: i to radi se o jako strucnim ljudima, majsotrima struke i biznisa. Radim u zgradi u kojoj rade ljudi pa hajmo reci sa svakog kontinenta, je li engleski svima njima super. Daleko od toga.
Isto za Njemacku, masa ljudi radi tamo da ne zna beknut njemackom, engleski im je svima jezik korporacija.
Na kraju, masa nasih doktora je otisla u nekom zrelom dobu, je li mislis da je njihov jezik perfektan, kolik imas predavaca na univerzitetima ciji jezik nije perfektan, sta znaci perfekton govoriti jedan jezik.
Niko ne tvrdi da ti jezik zemlje ne treba, na stranu to, ali ako si vec visoko obrazovana osoba, savladati jezik zemlje u kojoj zivis/radis za neku osnovnu bizinis komunikaciju ne bi trebao nikome predstavljati problem. U principu, cijela business komunikacija se svodi na nekih 500-700 rijeci max. Pa neces biti lektor na Geteovom institutu.
Ne znam cim se ti bavis, da li je IT ili nesto drugo, ako je IT - tu ne vaze pravila kao za ostale struke - to sam vec naveo.

Jedan arhitekta koji zeli da napreduje i da vodi projekte - mora imati njemacki u malom prstu. Ako zelis biti crtac samo - OK - nece ti jezik trebati, mozes cak i bez njega. Ali kad dodje vodjenje projekta - pa tebi su zakonske norme i gradjevinsko pravo broj jedan, kakav legal department ? Moras komunicirati sa opcinom, ganjati ove dozvole, one dozvole - a Njemacka je zemlja birokratske sume - good luck da sa engleskim ili losim njemackim nesto zavrsis.

Sto se tice doktora, ko god nije zavrsio medicinu na njemackom, mora da polaze strucni C1 ispit u ljekarskoj komori, koji nije nimalo lagan i bez toga ne mozes dobiti licencu uopste. Feel free to ask anyone. Od doktora koga god da pitas - zasto ne ide u Njemacku? Svi ce ti reci radi jezika i polaganja ispita... I da, ja ne znam nijednog doktora da je odabrao Njemacku u zrelim godinama, obicno su to zaljevske zemlje, od ovih koje poznajem licno - svi su otisli prije 40-te godine.
Last edited by Ozimician on 19/12/2022 16:03, edited 1 time in total.
madner

#2781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Ne dobije ni u BIH trudnica odkaz, potpuno je ista pravna zastita. Kvaka je u ovom da li je na stalnom ugovoru ili ne, ne produzi se isti. Samo isto se radi i na Zapadu.
Udio ljudi koji nisu u stalnom radnom odnosu se povecava i tu je ista grupa (zene) nadprosjecno zastupljena.

No zbog povoljnijeg radnog trzista nije situacija kao u BiH.
Ozimician

#2782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

madner wrote: 19/12/2022 16:02 Ne dobije ni u BIH trudnica odkaz, potpuno je ista pravna zastita. Kvaka je u ovom da li je na stalnom ugovoru ili ne, ne produzi se isti. Samo isto se radi i na Zapadu.
Udio ljudi koji nisu u stalnom radnom odnosu se povecava i tu je ista grupa (zene) nadprosjecno zastupljena.

No zbog povoljnijeg radnog trzista nije situacija kao u BiH.
:thumbup:
Dope_Man

#2783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Koliko kasirki radi na istom poslu 3 godine i nema ugovor za stalno u nekoj od tih zemalja vs BiH? :roll:
Spit_fire

#2784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Ozimician wrote: 19/12/2022 16:00
Ne znam cim se ti bavis, da li je IT ili nesto drugo, ako je IT - tu ne vaze pravila kao za ostale struke - to sam vec naveo.

Jedan arhitekta koji zeli da napreduje i da vodi projekte - mora imati njemacki u malom prstu. Ako zelis biti crtac samo - OK - nece ti jezik trebati, mozes cak i bez njega. Ali kad dodje vodjenje projekta - pa tebi su zakonske norme i gradjevinsko pravo broj jedan, kakav legal department ? Moras komunicirati sa opcinom, ganjati ove dozvole, one dozvole - a Njemacka je zemlja birokratske sume - good luck da sa engleskim ili losim njemackim nesto zavrsis.

Sto se tice doktora, ko god nije zavrsio medicinu na njemackom, mora da polaze strucni C1 ispit u ljekarskoj komori, koji nije nimalo lagan i bez toga ne mozes dobiti licencu uopste. Feel free to ask anyone. Od doktora koga god da pitas - zasto ne ide u Njemacku? Svi ce ti reci radi jezika i polaganja ispita... I da, ja ne znam nijednog doktora da je odabrao Njemacku u zrelim godinama, obicno su to zaljevske zemlje, od ovih koje poznajem licno - svi su otisli prije 40-te godine.
Bolan ja engleski znam ko Bosanski, ucim ga citav zivot, pricam ga na poslu aktivno 5 godina, imam C1 i to ko iz pi.cke va polozio...pa na mjesecnoj bazi mi se desi situscija"joj kad bi mogo ovo na nasem"...a kazem ti pricam o jeziku koji ucim haman dugo ko i Bosanski... :D e zamisli sad kolko ti treba da sa 30+ pocnes ucit njemacki il neki drugi, da ga naucis za taj nivo
Spit_fire

#2785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 16:06 Koliko kasirki radi na istom poslu 3 godine i nema ugovor za stalno u nekoj od tih zemalja vs BiH? :roll:
Onoliko koliko ih to hoce..fino ti rece @madner sve kmas zakonski regulisano..mislim da nakon 2 godine moras dobit za stalno il otkaz...

Da pricamo o periodu prije 10/15 godina ok, al bgm dns nije to bas tako kako vi predstavljate..ja govorim za sarajevo a za deuge gradove ne mogu tvrdit...proslo je to vrijeme kad te neko mogo yebat kako hoce. Sad i ako te yebe nadoknadi ti u nekoj mjeri..a da se ne lazemo ni plate nisu malo ko sto raja prica...a i kurko mu ako ga tuzis, nije svaki privatnik lupam Bingo pa da mu ne mozes nista..

Malo ko izadje ispod 1100 1200...ne kazem da je to VAU al nije ni "prezviljavam sa 500" ko sto se prica
Dope_Man

#2786 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 16:19
Dope_Man wrote: 19/12/2022 16:06 Koliko kasirki radi na istom poslu 3 godine i nema ugovor za stalno u nekoj od tih zemalja vs BiH? :roll:
Onoliko koliko ih to hoce..fino ti rece @madner sve kmas zakonski regulisano..mislim da nakon 2 godine moras dobit za stalno il otkaz...

Da pricamo o periodu prije 10/15 godina ok, al bgm dns nije to bas tako kako vi predstavljate..ja govorim za sarajevo a za deuge gradove ne mogu tvrdit...proslo je to vrijeme kad te neko mogo yebat kako hoce. Sad i ako te yebe nadoknadi ti u nekoj mjeri..a da se ne lazemo ni plate nisu malo ko sto raja prica...a i kurko mu ako ga tuzis, nije svaki privatnik lupam Bingo pa da mu ne mozes nista..

Malo ko izadje ispod 1100 1200...ne kazem da je to VAU al nije ni "prezviljavam sa 500" ko sto se prica
Bome mi je bio pun komsiluk upravo ovih koji rade po nekavim prodavnicama, security firmama i sl. kojima je ugovor na neodredjeno misaona imenica. A itekako da ih imas pun klinac koji rade za debelo ispod 1000. Uostalom, nije prosjecna plata 1500 vec 1050 dakle MNOGO ih je ispod te cifre.

Ima BiH vecinu stvari regulisano... na papiru. Jedan od najvecih problema BiH jeste sto se ne sprovode postojeci propisi, samo da se to rijesi bila bi ona mjesto iz kojeg bi puno manje ljudi zeljelo otici.
Spit_fire

#2787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 16:29

Bome mi je bio pun komsiluk upravo ovih koji rade po nekavim prodavnicama, security firmama i sl. kojima je ugovor na neodredjeno misaona imenica. A itekako da ih imas pun klinac koji rade za debelo ispod 1000. Uostalom, nije prosjecna plata 1500 vec 1050 dakle MNOGO ih je ispod te cifre.

Ima BiH vecinu stvari regulisano... na papiru. Jedan od najvecih problema BiH jeste sto se ne sprovode postojeci propisi, samo da se to rijesi bila bi ona mjesto iz kojeg bi puno manje ljudi zeljelo otici.
U Sarajevu debelo ispod 1000 gdje tacno?
detroit-mercy

#2788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Pa sta je odlazak sa 30+ godina, nego odlazak u nekim zrelijim godinama, pa nisi vise ni tako mlad kao sto mislis. Koliko vidim, navodis hiljadu i jedan razlog kao prepreku, i pored svih tih preprka skolovani ljudi i dalje odlaze i ostvaruju se.
Mi smo puno osjetljiviji na jezik nego ove zemlje/ekonomije koje tradicionalno uzimaju stranu radnu snagu vec desetljecima.
Svi pricate o nekoj diskriminaciji, nego haj da vidim Muju arhitektu sa diplomom Arhitekture u Sa kako ce biti prihvacen u B. Luci, Doboju, Zvorniku i vice versa.
Na kraju u tim ekonomijam se ostvaruju ljudi pa hajmo reci i cijelog svijeta a kod nas moze svirat kurcu ako kojim slucajem nisi u svom toru. Al, jebi ga, kod nas je mentalitet da je samo Sa na potezu od M.Dvora do Carsije drzava i to ti je render za sve.
A u B. Petrovcu zatvaraju jedinu preostalu banku.
madner

#2789 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

To je problem jaje i kokoska. Poslodavci se ne mogu kurciti nigdje gdje nema viska radnika. Zato su u IT bolji uslovi, ne jer je druga drzava.

Sto se tice prosjeka, mislim da nema losijeg podatka i vece manipulacije od istog. Haj sto ne fata rad na crno i ljude koji sljakaju za manje, niti fata sto se isplacuje rad u kovertama. Ali zasto u neto platu ne ulazi TO je misterija. :roll:
Ozimician

#2790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ovo stoji, ja sam relativno kasno (2019) dosao u Njemacku i primjetio sam dijametralno suprotne stavove mojih kolega koji su dosli poslije mene i onih koji su dosli prije mene. Oni koji su dosli tipa 2015. god. - su odusevljeni Njemackom. Zasto? -pa zato sto su radili za 500KM po 12h 6 dana u sedmici i prvi put su u Njemackoj osjetili sta znaci imati normalno radno vrijeme.

Ovi koji su dosli kasnije, posebno ove godine - su prilicno razocarani, jer "to nije to" - kako se njima predstavljalo. Tako da i doba odlaska iz drzave itekako igra ulogu u licnoj percepciji. Predratna dijaspora se jos fura na Jugoslaviju npr. xD dok je meni to smijesno.

Ja ovdje pokusavam naci neku sredinu, prije koji mjesec sam na istoj temi napisao: U 2022 god., ko ima siguran posao u BiH sa platom 1500KM ili vise, ima dobru radnu atmosferu i ima svoju nekretninu - odlazak u Njemacku mu je "trazenje hljeba preko pogace" i treba da dobro razmisli o toj odluci i bio sam najstrasnije popljuvan.
Njemacko trziste rada je ogromno i ko god misli da treba da dodje ovamo, bujrum, barem to nikad nije bilo lakse.

A zasto je to tako? - Cijene nekretnina i rentanja su eksplodirale, pristojan stan u pristojnom gradu neces naci ispod 1000€, a 80% nasih radi za 1800-2500€ netto platu (na kraju, sluzbena prosjecna netto plata u Njemackoj je 2400€). Oni koji su otisli ranije i imali srecu da nadju za 500-700€ stan - takve prilike vise nema. I sad kad neko od 2000€ zaradjenih, plati stan 1000€ - ostane mu manje od 2000 KM za sve ostalo. GG

Eh sad, postoji i dobar dio nasih ljudi kojima nije problem u Njemackoj raditi dodatni posao (mini-job) i cak zivjeti sa cimerima - a u BiH takve mogucnosti nisu ni u snu dolazile u obzir...
Spit_fire

#2791 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 16:34

Pa sta je odlazak sa 30+ godina, nego odlazak u nekim zrelijim godinama, pa nisi vise ni tako mlad kao sto mislis. Koliko vidim, navodis hiljadu i jedan razlog kao prepreku, i pored svih tih preprka skolovani ljudi i dalje odlaze i ostvaruju se.
Mi smo puno osjetljiviji na jezik nego ove zemlje/ekonomije koje tradicionalno uzimaju stranu radnu snagu vec desetljecima.
Svi pricate o nekoj diskriminaciji, nego haj da vidim Muju arhitektu sa diplomom Arhitekture u Sa kako ce biti prihvacen u B. Luci, Doboju, Zvorniku i vice versa.
Na kraju u tim ekonomijam se ostvaruju ljudi pa hajmo reci i cijelog svijeta a kod nas moze svirat kurcu ako kojim slucajem nisi u svom toru. Al, jebi ga, kod nas je mentalitet da je samo Sa na potezu od M.Dvora do Carsije drzava i to ti je render za sve.
Pa bil ri zivio u Petrovcu :D Kod nas mlada osoba ne bi zivjela u Bileci (zanemarimo nacionalizam) ni za 5k plate..al more za njemacki minimalac u priliz.dinama sa 5k stanovnika...isto ko sto sam rekao za posao, u BiH svi moraju bit gospoda nije to ni do para.

Kod nas majstor neki vodoinstalater, eletkricar, ubijaju ljudi pare..al dje ce izac u slogu rec trebi zavrcem cijevi?

Vako ih zavrce u njemackoj al ga ne karatkterise sto je vodoinstalater(iako ne vidim nista lose u tom) nego "Ja sam
iz Njemacke"

Evo jedno unpopular misljenje :D Nasa "niza srednja" klasa zivi rahatnije(ne nuzno ekonomski bolje) od njemacke, samo sto dok su u BiH ima puno vece zahjteve :D
Ozimician

#2792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 16:34 Pa sta je odlazak sa 30+ godina, nego odlazak u nekim zrelijim godinama, pa nisi vise ni tako mlad kao sto mislis. Koliko vidim, navodis hiljadu i jedan razlog kao prepreku, i pored svih tih preprka skolovani ljudi i dalje odlaze i ostvaruju se.
Pa izvini druze - znas li ti koliko godina u prosjeku ima jedan doktor kad zavrsi medicinu? Da ode direktno s fakulteta - to je vec prag 30-tih.
30-te nisu cak ni srednje godine, a kamoli zrele xD

Naravno da postoje prepreke, skolovani ljudi su navikli da savladavaju prepreke - to i jest njihova prednost + upornost !

Ogromno je trziste, skoro 90 mil. stanovnika samo u Njemackoj - ima mjesta za svakog. A sto se tice BiH i torova, sa mnom je u Sarajevu u firmi radilo vise radnika iz Istocnog Sarajeva, nego iz FBiH. Pogledaj ujutro kolonu s Vraca i sve ti biti jasno da ta tvoja prica ne pije vode.
Dope_Man

#2793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 16:32
Dope_Man wrote: 19/12/2022 16:29

Nezz sad koja je ov ovih security firmi, nije Securitas jer je od njih otisao kad mu nisu htjeli dati sa 700 na 750 u drugu gdje ima 750.

Ova druga radi u prodavnici za 700. Treca je u nekoj radnji gdje siju neku odjecu, mislim da je na 800 sad, bila prije na 750... itd itd itd.. Ovo su cifre za koje 100% znam, nije nesto sto mi je neko treci prenosio.
detroit-mercy

#2794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Pa kad je sve tako super i fercera, zasto nam ljudi masovno i dalje odlaze i to ljudi svih profila i nivoa obrazovanja.
Mislim da je jako jednostavno pitanje.
Ozimician

#2795 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 16:44
Spit_fire wrote: 19/12/2022 16:32

Nezz sad koja je ov ovih security firmi, nije Securitas jer je od njih otisao kad mu nisu htjeli dati sa 700 na 750 u drugu gdje ima 750.

Ova druga radi u prodavnici za 700. Treca je u nekoj radnji gdje siju neku odjecu, mislim da je na 800 sad, bila prije na 750... itd itd itd.. Ovo su cifre za koje 100% znam, nije nesto sto mi je neko treci prenosio.
Postoji jos jedna stvar - kad se racuna plata - u BiH se ne racuna ni topli obrok ni prevoz (a neko ni kovertu), a kad se dodje ovamo, onda se broji sve skupa, cak i regres (bozicnica) a neko bgmi cak i dodatni posao racuna u platu (mini-job). :-D :D
Spit_fire

#2796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Ozimician wrote: 19/12/2022 16:39

Ovo stoji, ja sam relativno kasno (2019) dosao u Njemacku i primjetio sam dijametralno suprotne stavove mojih kolega koji su dosli poslije mene i onih koji su dosli prije mene. Oni koji su dosli tipa 2015. god. - su odusevljeni Njemackom. Zasto? -pa zato sto su radili za 500KM po 12h 6 dana u sedmici i prvi put su u Njemackoj osjetili sta znaci imati normalno radno vrijeme.

Ovi koji su dosli kasnije, posebno ove godine - su prilicno razocarani, jer "to nije to" - kako se njima predstavljalo. Tako da i doba odlaska iz drzave itekako igra ulogu u licnoj percepciji. Predratna dijaspora se jos fura na Jugoslaviju npr. xD dok je meni to smijesno.

Ja ovdje pokusavam naci neku sredinu, prije koji mjesec sam na istoj temi napisao: U 2022 god., ko ima siguran posao u BiH sa platom 1500KM ili vise, ima dobru radnu atmosferu i ima svoju nekretninu - odlazak u Njemacku mu je "trazenje hljeba preko pogace" i treba da dobro razmisli o toj odluci i bio sam najstrasnije popljuvan.
Njemacko trziste rada je ogromno i ko god misli da treba da dodje ovamo, bujrum, barem to nikad nije bilo lakse.

A zasto je to tako? - Cijene nekretnina i rentanja su eksplodirale, pristojan stan u pristojnom gradu neces naci ispod 1000€, a 80% nasih radi za 1800-2500€ netto platu (na kraju, sluzbena prosjecna netto plata u Njemackoj je 2400€). Oni koji su otisli ranije i imali srecu da nadju za 500-700€ stan - takve prilike vise nema. I sad kad neko od 2000€ zaradjenih, plati stan 1000€ - ostane mu manje od 2000 KM za sve ostalo. GG

Eh sad, postoji i dobar dio nasih ljudi kojima nije problem u Njemackoj raditi dodatni posao (mini-job) i cak zivjeti sa cimerima - a u BiH takve mogucnosti nisu ni u snu dolazile u obzir...
Ovo zadnje posebno potpisujem :D tamo moze mnogo toga sto ovdje ne moze...

Pa evo pricao sam i ja bas ovdje za poznanike...npr imo je svoju nekretitnu , plus plate malo preko milje...nije ni tezak posao bio, od 8 do 5 nesto ala komercijala..jbg sta hoces sa SSS bez rijeci engleskog...

Otiso tamo radi poso koji je u tri smjene plus daleko fizicki naporniji, zivi u selendri za 2400e, stan mu je 700...

E vala ako mu je bolje tamo nego vamo pisa.j ga...

A prije 15 godina je drugacije bilo da ne kazem u jugi...jbt minimalna plata u njemackoj lupam 2000e dodjes ovdje prosjecna 500 maraka...

Sto kaze moj rodjak doso prvi put poslije rata 98 konto bit semdicu ponio 2500 DM, osto mjesec kur.cio se ko da je Salihidzic licno.. :D e bgm vise to ne moze
Last edited by Spit_fire on 19/12/2022 16:49, edited 1 time in total.
n+1

#2797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by n+1 »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:01
Spit_fire wrote: 19/12/2022 13:13 Al najfascinantnije mi je kako se za poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D

Ja znam npr jedno 10 ljudi neki su mi i kolege, zaradjuju u nasim firmama 10k+...iz dijaspore znam samo jednog takvog :D
Prosjecna plata u bih je oko 1050KM ili 525 Eura, opet se prica o onome ja znam ovog, ja znam onog.
Halo, prosjek 525 Eura :skoljka:, znaci ima ih koji zaradjuju vise od toga, ima ih koji zaradjuju manje od toga.
Vecini raje je plata od 1,500 kmova misaona imenica :skoljka:.
Gazda Binga zaradi par desetina miliona godisnje, sta to znaci onoj kasirki ili magacioneru ili onom komercijalisti koji zna se koliko zaradjuju.
Wtf, sve neki milioneri.
Prosječna plata je 1165 plus topli plus prevoz.
Dope_Man

#2798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 19/12/2022 16:47
Dope_Man wrote: 19/12/2022 16:44

Postoji jos jedna stvar - kad se racuna plata - u BiH se ne racuna ni topli obrok ni prevoz (a neko ni kovertu), a kad se dodje ovamo, onda se broji sve skupa, cak i regres (bozicnica) a neko bgmi cak i dodatni posao racuna u platu (mini-job). :-D :D
Navedeno su cifre koje su osobe dobijale (odnosno i sad dobijaju) na kraju mjeseca.
Ozimician

#2799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 16:46 Pa kad je sve tako super i fercera, zasto nam ljudi masovno i dalje odlaze i to ljudi svih profila i nivoa obrazovanja.
Mislim da je jako jednostavno pitanje.
Trenutno postoji i pritisak okoline.

Neko je napisao - trenutno glavni razlog odlaska iz BiH su ovi koji su vec otisli.
Odu ti 3 jarana - odes i ti - iako ti je dobro, jer si ostao bez drustva.
Dodje komsijin mali sa Mercedesom na leasing - otac ti kaze - vidis sine, hajde i ti tamo, ovdje nikad neces moci sebi takav auto ostvariti.

Na kraju se napravio narativ, da je uspjesan samo onaj ko je otisao negdje.

Evo jednostavan licni primjer: Ja dok sam radio u BiH; - svi mi govore - Pa jesil gledao gdje vani da odes? (otisao ovaj, otisao onaj)
Sad kad se pojavim u BiH i pitaju me sta radim: kazem da sam u Njemackoj; - svi mi govore: Neka, pametno bgmi...
moonca

#2800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ako delikatesna radnja Crvena jabuka se, ne zatvori u periodu od jedne godine.. gradjani Sarajeva/ dobro zaradjuju... :-)
Post Reply