Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Spit_fire

#2751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:01
Spit_fire wrote: 19/12/2022 13:13 Al najfascinantnije mi je kako se za poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D

Ja znam npr jedno 10 ljudi neki su mi i kolege, zaradjuju u nasim firmama 10k+...iz dijaspore znam samo jednog takvog :D
Prosjecna plata u bih je oko 1050KM ili 525 Eura, opet se prica o onome ja znam ovog, ja znam onog.
Halo, prosjek 525 Eura :skoljka:, znaci ima ih koji zaradjuju vise od toga, ima ih koji zaradjuju manje od toga.
Vecini raje je plata od 1,500 kmova misaona imenica :skoljka:.
Gazda Binga zaradi par desetina miliona godisnje, sta to znaci onoj kasirki ili magacioneru ili onom komercijalisti koji zna se koliko zaradjuju.
Wtf, sve neki milioneri.
A u njemackoj kasirke x6 vozaju :lol:

Ekvivalent plate od 1500 KM u BiH je nekih 2500 eura u Njemackoj...sro manje vise ima vecina nasih dijasporaca
Blixen

#2752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 13:16
Spit_fire wrote: 19/12/2022 13:13 Al najfascinantnije mi je kako se ta poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D
Isto to vazi i u suprotnom smjeru gdje se trazi dlaka u jajetu Njemackoj, Austriji... a presuti svaki problem u BiH.
bravo za oba komentara :thumbup:
upravo se cijela tema "kada se isplati....." svela na vasa dva komentara
najmanje je sredine
svi samo ekstremne stvari spominju
Blixen

#2753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:07 Ekvivalent plate od 1500 KM u BiH je nekih 2500 eura u Njemackoj.
1500 KM vs 5000 KM, a ti krenuo na odmor (Grcka, Spanija itd)
1500 KM vs 5000 KM, a ti se sredio i na meso i muziku (BiH)

i jednom i drugom je dobro, na ovaj ili onaj nacin
stvar percepcije
pitanje je sta ko zeli od zivota?
Ecci
Vozim: Biciklam

#2754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

U BiH je vecina stvari samo na papiru, u DE nije. I u tome je jedna od najbitnijih razlika.
Spit_fire

#2755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Blixen wrote: 19/12/2022 14:14
Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:07 Ekvivalent plate od 1500 KM u BiH je nekih 2500 eura u Njemackoj.

stvar percepcije
Slazem se naravno, zato nasa dijaspora ljetuje po spaniji i grckoj a ne sa BiH sirotinjom po jadranu
detroit-mercy

#2756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:07
detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:01
Prosjecna plata u bih je oko 1050KM ili 525 Eura, opet se prica o onome ja znam ovog, ja znam onog.
Halo, prosjek 525 Eura :skoljka:, znaci ima ih koji zaradjuju vise od toga, ima ih koji zaradjuju manje od toga.
Vecini raje je plata od 1,500 kmova misaona imenica :skoljka:.
Gazda Binga zaradi par desetina miliona godisnje, sta to znaci onoj kasirki ili magacioneru ili onom komercijalisti koji zna se koliko zaradjuju.
Wtf, sve neki milioneri.

Ekvivalent plate od 1500 KM u BiH je nekih 2500 eura u Njemackoj...sro manje vise ima vecina nasih dijasporaca
Nije bitno sta kasirke u DE vozaju, raja ode, ocijeni, vidi svojim ocima, osjeti i donese odluku.
Na zalost, migracije u najvecoj mogucoj mjeri idu u jednom pravcu, zasto je to tako, ne vidim da je neko jus uvijek dao
odgovor koji zalazi u srz stvari.
Nabrajanja drugova/poznanika koji zaradjuju ovo ili ono nije uopste neki odgovor.
Od mojih rodica, jedna kcerka inzinjer elektrotehnike od druge magistar farmacije, jedna u DE jedna u BE. Obje pocele radit u BiH, obje se ispalile i vec par godina rade za vodece kompanije u svojim oblastima u svijetu.
Najbliza familija, 3 doktora iz kuce, svi se spremaju du idu, daleko od toga da su siromasni ili da im nedostaju elementarne stvari.
Ovdje ne pricamo o "peracima guzica" ili "baustelcima'" nego o kadru kojio bi pozeljela svaka zemlja. Zasto oni idu :skoljka:.
detroit-mercy

#2757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:19

stvar percepcije
Slazem se naravno, zato nasa dijaspora ljetuje po spaniji i grckoj a ne sa BiH sirotinjom po jadranu
Bio i u Spaniji i u Grckoj i na Karibima, nije Jadran tako los :skoljka:. Sve zavisi kakve su ti mogucnosti.
Blixen

#2758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:19

stvar percepcije
opet generalizujes
zavisno od godina provedenih vani ljudi pocinju da sticu drugacije navike
masa raje ide i u Grcku i u Spaniju
snijeg_led

#2759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by snijeg_led »

Detroit

Iz istih razloga kao ostali, zele bolje vise dalje, ne zele da stagniraju da zive u neredu od drzave i prljavstinama od ulice do zraka. Zele da njihova djeca odrastaju pod zastavom drzave u kojoj su rodjenu, a ne da moraju objasnjavsti zasto se u Kiseljaku viori HR zastava.
Spit_fire

#2760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:21
Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:07

Nije bitno sta kasirke u DE vozaju, raja ode, ocijeni, vidi svojim ocima, osjeti i donese odluku.
Na zalost, migracije u najvecoj mogucoj mjeri idu u jednom pravcu, zasto je to tako, ne vidim da je neko jus uvijek dao
Nabrajanja drugova/poznanika koji zaradjuju ovo ili ono nije uopste neki odgovor.
Od mojih rodica, jedna kcerka inzinjer elektrotehnike od druge magistar farmacije, jedna u DE jedna u BE. Obje pocele radit u BiH, obje se ispalile i vec par godina rade za vodece kompanije u svojim oblastima u svijetu.
Najbliza familija, 3 doktora iz kuce, svi se spremaju du idu, daleko od toga da su siromasni ili da im nedostaju elementarne stvari.
Ovdje ne pricamo o "peracima guzica" ili "baustelcima'" nego o kadru kojio bi pozeljela svaka zemlja. Zasto oni idu :skoljka:.
Ako si mogo imat u BiH imat ces u njemackoj..imat ces vise sigurno, cijena su neme druge stvari, nazovimo je "dusevne". Ja u BiH imam nekih cca 35k KM a odbio sam 55k eura u njemackoj..da je bilo oko 80k il vise vjerovatno bih prihvatio..al mi nismo mjerilo ni ja ni rodica ri

Ako si bio prosjek u BiH bit ces i tamo ako radis istu struku

Samo hocu rec da ta prica da si tamo gospoda i bogatun sa istim zamimanjem je laz... mada nek svak odluci sta mu je bolje sebi bira

Prosjecan zivot u BiH i prosjecan zivot u Njemackoj? Ja biram prosjecan u BiH iz 10 ne ekonomskih i 20 ekonomskih razloga..al to je moj stav i ne kazem da je tacan i ispravan...niti osudjujem nekoga ko kaze drugacije
detroit-mercy

#2761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:30
detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:21
Ako si mogo imat u BiH imat ces u njemackoj..imat ces vise sigurno, cijena su neme druge stvari, nazovimo je "dusevne". Ja u BiH imam nekih cca 35k KM a odbio sam 55k eura u njemackoj..da je bilo oko 80k il vise vjerovatno bih prihvatio..al mi nismo mjerilo ni ja ni rodica ri

Ako si bio prosjek u BiH bit ces i tamo ako radis istu struku

Samo hocu rec da ta prica da si tamo gospoda i bogatun sa istim zamimanjem je laz... mada nek svak odluci sta mu je bolje sebi bira

Prosjecan zivot u BiH i prosjecan zivot u Njemackoj? Ja biram prosjecan u BiH iz 10 ne ekonomskih i 20 ekonomskih razloga..al to je moj stav i ne kazem da je tacan i ispravan...niti osudjujem nekoga ko kaze drugacije
Vidis, ja se ne slazem sa time. Ekonomske mogucnosti, mogucnosti pokretanja svog biznisa, mogucnosti usavrsavanja su puno vece vani. Sa istom ulozenom energijom, kreativnoscu, znanjem ostvariti ces puno bolje rezultate u ekonomijama koje te vrijednosti prepoznaju odnosno u ekonomijama u kojima ima novca. Naravno da u svakoj ekonomiji, drustvu imas osobe koje ce da prosperiraju, jer ti likovi su prirodne vodje/lideri, ljudi sa osjetilom za buziness ili slicno ali za veliku vecinu raje koja nisu movers/shakers stabilnija drustva/ekonomije nude vece mogucnosti prosperiteta.
Na kraju, svako donosi odluku sta je za njega licno bolje ali stvari se opet posmatraju na nivou populacije a ne na nivou jednog, dva ili pet slucajeva.
Blixen

#2762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:30 Samo hocu rec da ta prica da si tamo gospoda i bogatun sa istim zamimanjem je laz...
ako uspijes nostrificirati diplomu, a recimo si arhitekta, onda mozes ocekivati da budes biti pravi hadzija vani
neces ti u Njemackoj biti Amir Vuk Zec, ali ces zaradjivati 10 puta vise od prosjecnog sarajevskog arhitekte

za ostalo se slazem
vozao kombi u BiH ili u Njemackoj je tu negdje kad sve sabere i oduzme
Bodkin

#2763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 19/12/2022 11:36
Bodkin wrote: 19/12/2022 10:00

Pa i nema stresa ako ga neces. Prosjecni poslovi placeni dovoljno da zivis jako lijepo. Nece te izbaciti na ulicu jer to drzava placa socijalu. Firma ti uglavnom mora isplatiti neku lovu za otkaz ako ga uopste mozes dobiti jer je radnik zasticen kao medo. U vecini zemalja zene na porodiljnom primaju vecinu plate po godinu ili vise u nekim zemljama. Firme daju 13-14 plata.

A da na spominjemo da ne moras zivjeti pod stalnim stresom debila u saobracaju, debila u javnom prevozu, debila u opstinama, debila u zdravstvu i slicno. Bih je top za imt i “snalazljive” ljude. Za ostale je zapad
Onda ti i ja ne zivimo na istom Zapadu. Ja sam u prvih mjesec dana boravka u Njemackoj dobio poste koliko nisam u BiH za cijelog zivota. I dan danas, kad otvaram sanduce za postu - prozivljavam stres kakva me sad obaveza ceka. xD
Dakle penziono, zdravstveno, banka, ovo osiguranje, ono osiguranje, stalno salju neku postu za nesto....

Sto se tice da ne mozes dobiti otkaz - to okaci macku o rep, ovdje se trudnicama ne produzavaju ugovori (kao ni u BiH). Od moje sestre kolegica je doktorica i nije joj produzen ugovor jer je ostala trudna. Na svakom razgovoru za posao pitaju zene o porodici i planiranju trudnoce, i moju sestru, doktoricu, su takodjer pitali.

13. i 14. platu - pricaju ljudi da imaju, ja je jos nisam sreo licno. Mozda je kod mene firma losa, iako mi je ovo 2. po redu, ali ovdje na forumu se prica o tome kao da je to neki Default - jeste u Austriji i nigdje drugo.

Kad smo kod javnog prevoza - Frankfurt Hauptbahnhof je postao primjer cakijanja u zemlji xD itd.
Tamo gdje takvih stvari nema u javnom prevozu (kao kod mene ovdje) - to znaci da i ne valja javni prevoz i da ga skoro i nema xD (jer su mala mjesta).

@Didier Jeste sad 20% ucesce, prije godinu dana se moglo proci sa 10-15% - provjereno iz prve ruke.
Takodjer kamate su skocile naglo i dosta teze je dobiti bilo kakav kredit u odnosu na prije godinu-dvije-tri.

Uglavnom na vijestima sam slusao da u Njemackoj, prosjecan stambeni kredit u 2021 god. je bio 600 000€ - i kao za takve kredite je preko noci (usljed rasta kamate) porasla mjesecna rata za 1000€. Uglavnom u medijima se prica da je upitno koliko ce ljudi moci otplacivati te kredite usljed rasta kamata, te da zbog toga banke vise ne daju lahko stambene kredite. Neka njihova "crna procjena" je bila da - ukoliko bude jos jedno povecanje kamatne stope od ECB - da bi 40% duznika moglo biti insolventno spram placanja stambenog kredita.
Zivimo na razlicitom zapadu jer ja to tvoje nisam dozivio. 13a plata je fix u njemackoj, beneluxu i skandinaviji koliko znam. 14 u bavarskoj. Francuska ima 30 ili 35 dana godisnjeg. Trudnicama nemaju sta “produzavati” ugovori. Ako imas stalni posao, ugovor se ne produzava. Trudnicko u nekim zemljama je 2-3 godine i ceka te posao kad se vratis

Od svega sto si naveo je tacno za rate kredita. Predvidjaju da ce cijena u njemackoj pasti za 10-15% zbog toga. Znaci po tom tvom prosjeku, to je 100k manje ti.

20% nije standard. U beneluxu ti ne treba nista. U skandinaviji su periodi duzi.

Elem smijesno je porediti to i bih. Na kraju, ne moras ni kupiti stan i mozes zivjeti jako pristojno.

Prednost bih nije sigurno u parama. Ima drugih prednosti, ali pare nisu sigurno
Ozimician

#2764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Blixen wrote: 19/12/2022 15:17
Spit_fire wrote: 19/12/2022 14:30 Samo hocu rec da ta prica da si tamo gospoda i bogatun sa istim zamimanjem je laz...
ako uspijes nostrificirati diplomu, a recimo si arhitekta, onda mozes ocekivati da budes biti pravi hadzija vani
neces ti u Njemackoj biti Amir Vuk Zec, ali ces zaradjivati 10 puta vise od prosjecnog sarajevskog arhitekte

za ostalo se slazem
Drug, ja poznajem barem 5 Arhitekata koji su otisli iz Sarajeva u Njemacku i nostrificirali diplome davno.

Zaradjuju sad 3-4x vise od prosjecnog sarajevskog arhitekte - kao i sva ostala zanimanja sto zaradjuju 3-4x vise u odnosu na BH.

Eh ako otvore svoj biro i rade privatno - onda su to naravno druge cifre, ali ako otvoris privatno i u BiH - i u BiH su druge cifre.

Na kraju kad se sve sabere i oduzme, manje glavobolje imas ako vozis kombi u BiH i krenes voziti kombi u DE, jer za sva visokoobrazovana zanimanja (osim IT - oni su svugdje izuzetak) - ocekuj borbu s birokratijom i racunaj da moras jezik nauciti perfektno...
Ozimician

#2765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 19/12/2022 15:26 Zivimo na razlicitom zapadu jer ja to tvoje nisam dozivio. 13a plata je fix u njemackoj, beneluxu i skandinaviji koliko znam. 14 u bavarskoj. Francuska ima 30 ili 35 dana godisnjeg. Trudnicama nemaju sta “produzavati” ugovori. Ako imas stalni posao, ugovor se ne produzava. Trudnicko u nekim zemljama je 2-3 godine i ceka te posao kad se vratis

Od svega sto si naveo je tacno za rate kredita. Predvidjaju da ce cijena u njemackoj pasti za 10-15% zbog toga. Znaci po tom tvom prosjeku, to je 100k manje ti.

20% nije standard. U beneluxu ti ne treba nista. U skandinaviji su periodi duzi.

Elem smijesno je porediti to i bih. Na kraju, ne moras ni kupiti stan i mozes zivjeti jako pristojno.

Ja zivim u Bavarskoj i nisam 13. platu ocima vidio, a kamoli 14. - imas li neki paragraf zakonski, jer mene ocito neko zakida ovdje. xD

Cuj "trudnicama se nema sta produzavati ugovor" - a ovamo i drvlje i kamenje na BH robovlasnike kad urade istu stvar xD

Za kredit, u zadnjih ca. pola godine je 20% standard za stambeni kredit, ucesca, govorim za Njemacku.

Kao sto neko rece - poredi se najbolje u Njemackoj sa najgorim u BiH (i obrnuto).
detroit-mercy

#2766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 19/12/2022 15:26

za ostalo se slazem
Drug, ja poznajem barem 5 Arhitekata koji su otisli iz Sarajeva u Njemacku i nostrificirali diplome davno.

Zaradjuju sad 3-4x vise od prosjecnog sarajevskog arhitekte - kao i sva ostala zanimanja sto zaradjuju 3-4x vise u odnosu na BH.

Eh ako otvore svoj biro i rade privatno - onda su to naravno druge cifre, ali ako otvoris privatno i u BiH - i u BiH su druge cifre.

Na kraju kad se sve sabere i oduzme, manje glavobolje imas ako vozis kombi u BiH i krenes voziti kombi u DE, jer za sva visokoobrazovana zanimanja (osim IT - oni su svugdje izuzetak) - ocekuj borbu s birokratijom i racunaj da moras jezik nauciti perfektno...

Ne moras.
Sta znaci perfektno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Gdje je to @Bodkin :D
Spit_fire

#2768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

za ostalo se slazem
Ma na to sam i mislio..pa pricamo o prosjeku necemo uzimat najgore i najbolje.

Ja znam da bi vise zaradio u Njemackoj kao sto sam i napisao, al opet kao sto rekoh neka malo manje u BiH radi nekih drugih stvari :D Mada kao sto tekoh to sam ja
Ozimician

#2769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 15:31
Ozimician wrote: 19/12/2022 15:26

Ne moras.
Sta znaci perfektno?

Znaci C1 kao neki minimum za normalno obavljanje posla (ukoliko ne zelis da budes samo "crtac") - moras biti sposoban citati zakonske norme, komunicirati sa nadleznim sluzbama, klijentima i kolegama na visokom nivou (rijecima i pisano). Moras biti sposoban odrzati prezentaciju pred vaznim auditorijem na njemackom jeziku (kad predstavljas projekat).
Taj nivo komunikacije je zahtjevan na maternjem, a kamoli na njemackom koji je jako tezak jezik sa puno vise rijeci i izraza od naseg.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

snijeg_led wrote: 19/12/2022 14:27 Detroit

Iz istih razloga kao ostali, zele bolje vise dalje, ne zele da stagniraju da zive u neredu od drzave i prljavstinama od ulice do zraka. Zele da njihova djeca odrastaju pod zastavom drzave u kojoj su rodjenu, a ne da moraju objasnjavsti zasto se u Kiseljaku viori HR zastava.
Onda ode u njemacku
Image

Ili belgiju pa gleda kako belgijanci rokaju belgijance zbog pobjede ili poraza...maroka :mrgreen:
Dope_Man

#2771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:21 Ovdje ne pricamo o "peracima guzica" ili "baustelcima'" nego o kadru kojio bi pozeljela svaka zemlja. Zasto oni idu :skoljka:.
E to je fora, na ovoj temi imas ljude koji uporno govore da su svi peraci guzova i svi otisli samo zbog para, i nema dalje diskusije za njih.

Vise se puta naglasilo da idu obrazovani, strucni ljudi koji i ovdje zaradjuju dobre pare, i onda je odgovor pojedinih na temi: Otisli su zbog vise para :-)

Ne kontaju ljudi da postoji daleko vise, da se moze tri dana pisati o raznim problemima. Evo sad bezveze stvar koja mi pada na pamet je autoput. 20 godina ljudi gledaju u to, ne mogu iz Sarajeva dalje od Zenice jos otici. I trebas provesti zivot cekajuci umjesto da se vec danas vozas gdje ti volja.
Avionske konekcije, pristup raznim dogadjajima koje mozda zelis vidjeti u zivotu... itd..sve ovo su neke stvari koje prevazilaze one osnovne za prezivljavanje, koje bilo ko sa parama zeli iskusiti a u BiH mu je to teze. Nije nemoguce, ali je teze. I ljudi ne zele cekati. Neki shvate da imaju jedan zivot i da ga zele prozivjeti bez cekanja na Godoa.

A i na nizem nivou, kad se doticu vozaca kombija i slicno. U BiH te gazda moje hebavat u mozak koliko hoce, ugovori se ljudima do beskraja daju nekakvi od par mjeseci umjesto da predju na trajni, kasnit plate, prekovremeno, i da krenes u neku akciju protiv njega u skladu sa zakonskim mogucnostima... tesko da ces ista dobiti. U Austriji konkretno, a vidjeh na 3 primjera, ove "gazde" turcini i balkanci uglavnom kad pocnu zakidati covjek moze otici fino u ured za to, prijavit, i dobit pozitivan ishod a "gazda" popusit kaznu pored toga sto ti isplati sve sto je duzan. Pa ce i taj "gazda" vremenom skontati da mu je bolje da radi kako treba, nego da placa kazne. Naravno, ima i tu problem sto kod takvih gazdi uglavnom i rade oni koji dodju sa strane pa ne znaju kakve sve mogucnosti imaju. Al to je problem pojedinca koji se ne educira, ne drzave koja ima dobar sistem.
Last edited by Dope_Man on 19/12/2022 15:50, edited 1 time in total.
Bodkin

#2772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 19/12/2022 15:28
Bodkin wrote: 19/12/2022 15:26 Zivimo na razlicitom zapadu jer ja to tvoje nisam dozivio. 13a plata je fix u njemackoj, beneluxu i skandinaviji koliko znam. 14 u bavarskoj. Francuska ima 30 ili 35 dana godisnjeg. Trudnicama nemaju sta “produzavati” ugovori. Ako imas stalni posao, ugovor se ne produzava. Trudnicko u nekim zemljama je 2-3 godine i ceka te posao kad se vratis

Ja zivim u Bavarskoj i nisam 13. platu ocima vidio, a kamoli 14. - imas li neki paragraf zakonski, jer mene ocito neko zakida ovdje. xD

Cuj "trudnicama se nema sta produzavati ugovor" - a ovamo i drvlje i kamenje na BH robovlasnike kad urade istu stvar xD

Za kredit, u zadnjih ca. pola godine je 20% standard za stambeni kredit, ucesca, govorim za Njemacku.

Kao sto neko rece - poredi se najbolje u Njemackoj sa najgorim u BiH (i obrnuto).
Kazem nema se sta ugovor produziti jer je ugovor za stalno. Ne produzava se.
Zapad nije samo njemacka majku mu :D

Ako nije tajna, koja si struka tj cine se bavis
Ozimician

#2773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 15:42
detroit-mercy wrote: 19/12/2022 14:21 Ovdje ne pricamo o "peracima guzica" ili "baustelcima'" nego o kadru kojio bi pozeljela svaka zemlja. Zasto oni idu :skoljka:.
E to je fora, na ovoj temi imas ljude koji uporno govore da su svi peraci guzova i svi otisli samo zbog para, i nema dalje diskusije za njih.

Vise se puta naglasilo da idu obrazovani, strucni ljudi koji i ovdje zaradjuju dobre pare, i onda je odgovor pojedinih na temi: Otisli su zbog vise para :-)

Ne kontaju ljudi da postoji daleko vise, da se moze tri dana pisati o raznim problemima. Evo sad bezveze stvar koja mi pada na pamet je autoput. 20 godina ljudi gledaju u to, ne mogu iz Sarajeva dalje od Zenice jos otici. I trebas provesti zivot cekajuci umjesto da se vec danas vozas gdje ti volja.
Avionske konekcije, pristup raznim dogadjajima koje mozda zelis vidjeti u zivotu... itd..sve ovo su neke stvari koje prevazilaze one osnovne za prezivljavanje, koje bilo ko sa parama zeli iskusiti a u BiH mu je to teze. Nije nemoguce, ali je teze. I ljudi ne zele cekati. Neki shvate da imaju jedan zivot i da ga zele prozivjeti bez cekanja na Godoa.
Ja imam kolegicu s fakulteta koja je upravo to navodila kao razlog zasto ide, lose konekcije sa aerodromima, itd. Na kraju iz Sarajeva ode u mjesto odakle se moras 2h voziti da dodjes do prvog komercijalnog aerodroma.

To bi imalo smisla da se svi sele u neke velike gradove, ali budimo realni, Sarajevo nudi vise sadrzaja nego grad iste velicine u Njemackoj (dakle govorimo o ca. 400 000 stanovnika).
Bodkin

#2774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote: 19/12/2022 15:34 Gdje je to @Bodkin :D
Obisao par zemalja ovog zapada pa kontam o cemu ljudi pisu.
Ajd da me neko ubjedjuje da nema raju, osjeca se strancem, tesko na poslu i slicno. Al da mu finansijski nije bolje, pa stvarno onda treba nazad u bih

A ima tu i environment bias. Ono bolje ti je vani realno ali je drugima oko tebe prosjek toliko veci da ti imas osjecaj da ti je lose
Spit_fire

#2775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 15:42

Nez jel se odnosilo na mene, nisam imao zelju da ikog uvrijedim, samo sam ukazivao da ima dosta lazne slike

Ja u potpunosti podrzavam tvoj stav iako se iz licnih razloga sa njim ne slazem, al svak bira svoj zivot kako ce :thumbup:
Post Reply