A dakle, ipak ti veću sigurnost daje tvoja zemlja. Hajde drago mi je da si priznao.skafiskafsnjak wrote: ↑19/12/2022 10:03 Pa jeste, bacanje je para .... ali ako ne mozes stan kupiti, nemas opciju. Ko je bio pametan, kupio je jos dok je DM bila, sad je skoro pa nemoguce. Pogotovo zadnje 2 godine ...
Necu na ulici ostati sigurno , vazda se mogu u BiH vratiti... dole me cekaju stan i kuca.
Moj plan je bio pokusati docekati penziju, pa je u BiH trositi .... ali realno, nemoguce je toliko daleko misliti.
Njemačka marka nije u opticaju još od 2002. godine, to je bilo prije 20 godina. Ne znam stvarno kakva je situacija bila u Njemačkoj u zadnjih 20 godina, ali znam da su u Belgiji i Holandiji stanovi bili prilično povoljni u više navrata. I dalje se više isplati kupiti nego umajmljivati, i može se kupiti ako nema nekih drugih dugova i ako dvoje radi. Često čak i samci kupuju ako imaju malo više plate.
Moj ti je savjet ne čekaj penziju da živiš. Ako budeš imao unuke ili djecu koja žele ostati u Njemačkoj, teško ćeš se odlučiti na povratak. S druge strane, ko zna hoće li ti ta penzija biti dovoljna i hoće li je uopšte biti. Ne možemo se u to pouzdati. Gledaj način da nešto stekneš prije toga što ti može omogućiti mirnu starost. Nekretnine u Sarajevu trenutno jesu skupe, ali se i dalje može pronaći nešto što je dobro. Mogu ti dati i savjet na privatnu poruku, da uzmeš nov stan po 2.000 po kvadratu.
I da ne bude da smo samo negativni, ja ti stvarno želim da kupiš nekretninu i u Švabiji. Nije nemoguće, ima način, ali je teži nego u drugim zemljama.