Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Didier

#2726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 19/12/2022 10:03 Pa jeste, bacanje je para .... ali ako ne mozes stan kupiti, nemas opciju. Ko je bio pametan, kupio je jos dok je DM bila, sad je skoro pa nemoguce. Pogotovo zadnje 2 godine ...

Necu na ulici ostati sigurno , vazda se mogu u BiH vratiti... dole me cekaju stan i kuca.
Moj plan je bio pokusati docekati penziju, pa je u BiH trositi .... ali realno, nemoguce je toliko daleko misliti.
A dakle, ipak ti veću sigurnost daje tvoja zemlja. Hajde drago mi je da si priznao.

Njemačka marka nije u opticaju još od 2002. godine, to je bilo prije 20 godina. Ne znam stvarno kakva je situacija bila u Njemačkoj u zadnjih 20 godina, ali znam da su u Belgiji i Holandiji stanovi bili prilično povoljni u više navrata. I dalje se više isplati kupiti nego umajmljivati, i može se kupiti ako nema nekih drugih dugova i ako dvoje radi. Često čak i samci kupuju ako imaju malo više plate.

Moj ti je savjet ne čekaj penziju da živiš. Ako budeš imao unuke ili djecu koja žele ostati u Njemačkoj, teško ćeš se odlučiti na povratak. S druge strane, ko zna hoće li ti ta penzija biti dovoljna i hoće li je uopšte biti. Ne možemo se u to pouzdati. Gledaj način da nešto stekneš prije toga što ti može omogućiti mirnu starost. Nekretnine u Sarajevu trenutno jesu skupe, ali se i dalje može pronaći nešto što je dobro. Mogu ti dati i savjet na privatnu poruku, da uzmeš nov stan po 2.000 po kvadratu.

I da ne bude da smo samo negativni, ja ti stvarno želim da kupiš nekretninu i u Švabiji. Nije nemoguće, ima način, ali je teži nego u drugim zemljama.
Suzie Q

#2727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

Cijena studiranja u Njemackoj je sprdnja u odnosu na cijene kod nas. Kvalitet da ne spominjem. Studenti u Njemackoj imaju besplatan prijevoz, besplatne pristupe knjiznicama i kojecemu, u skoro svim radnjama s odjecom imaju popuste. Kao studenti nisu optereceni porezom na zaradu, tako da mnogi rade. Postoje studentski krediti, dosta povoljni, kao i pomoci od drzave ako zagusti.
Biti student u Njemackoj, i biti student u BiH nije isto. I koliko god platili sve to, Nijemac izadje s faxa s diplomom od betona, Bosanac svoju mora ovjeravati, prevoditi i cekati da vidi hoce li i gdje ce biti priznata.
skafiskafsnjak

#2728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 19/12/2022 10:46
skafiskafsnjak wrote: 19/12/2022 10:03 Pa jeste, bacanje je para .... ali ako ne mozes stan kupiti, nemas opciju. Ko je bio pametan, kupio je jos dok je DM bila, sad je skoro pa nemoguce. Pogotovo zadnje 2 godine ...

Necu na ulici ostati sigurno , vazda se mogu u BiH vratiti... dole me cekaju stan i kuca.
Moj plan je bio pokusati docekati penziju, pa je u BiH trositi .... ali realno, nemoguce je toliko daleko misliti.
A dakle, ipak ti veću sigurnost daje tvoja zemlja. Hajde drago mi je da si priznao.

Njemačka marka nije u opticaju još od 2002. godine, to je bilo prije 20 godina. Ne znam stvarno kakva je situacija bila u Njemačkoj u zadnjih 20 godina, ali znam da su u Belgiji i Holandiji stanovi bili prilično povoljni u više navrata. I dalje se više isplati kupiti nego umajmljivati, i može se kupiti ako nema nekih drugih dugova i ako dvoje radi. Često čak i samci kupuju ako imaju malo više plate.

Moj ti je savjet ne čekaj penziju da živiš. Ako budeš imao unuke ili djecu koja žele ostati u Njemačkoj, teško ćeš se odlučiti na povratak. S druge strane, ko zna hoće li ti ta penzija biti dovoljna i hoće li je uopšte biti. Ne možemo se u to pouzdati. Gledaj način da nešto stekneš prije toga što ti može omogućiti mirnu starost. Nekretnine u Sarajevu trenutno jesu skupe, ali se i dalje može pronaći nešto što je dobro. Mogu ti dati i savjet na privatnu poruku, da uzmeš nov stan po 2.000 po kvadratu.

I da ne bude da smo samo negativni, ja ti stvarno želim da kupiš nekretninu i u Švabiji. Nije nemoguće, ima način, ali je teži nego u drugim zemljama.
Situacija je bila takva da je zenina tetka u Stutgartu uzela stan 50kv za 150 000 DM. Cijena tog stana je sada vjerovatno mij 300k eura.

Trenutno zivim gdje mi je ljepse, a to je Njemacka. Ako za 5 godina budem smatrao da ce biti ljepse u BiH, ja odoh u BiH. Jednostavno je.

Ne treba meni stan, imam ja dole rijeseno to pitanje :thumbup:

A realno, u Sarajevu ne bih mogao ziviti nema sanse.
crveni_makovi

#2729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by crveni_makovi »

skafiskafsnjak wrote: 19/12/2022 10:53 A realno, u Sarajevu ne bih mogao ziviti nema sanse.
Zimi čista robija.
skafiskafsnjak

#2730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

crveni_makovi wrote: 19/12/2022 10:55
skafiskafsnjak wrote: 19/12/2022 10:53 A realno, u Sarajevu ne bih mogao ziviti nema sanse.
Zimi čista robija.
Generalno .... previse seljacina nabijeno na mali prostor. A na kraju dodje zagadjenje i ostalo.

Odem kod sestre kad dodjem dole, prije nego i dodjem , popizdim zbog seljacina u saobracaju ...
crveni_makovi

#2731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by crveni_makovi »

Rekla bih da je cijela zemlja slična po tom pitanju ali ipak i nije. U manjim mjestima gdje je i manja koncetracija svega, živi se sporije i ljudi su i u vožnji puno sporiji i smireniji. Nećeš doživjeti svakodnevna bogaranja, pljuvanje po autu i razne druge izduvne ventile teškog života pod stresom i iznad svojih mogućnosti.
skafiskafsnjak

#2732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

crveni_makovi wrote: 19/12/2022 11:05 Rekla bih da je cijela zemlja slična po tom pitanju ali ipak i nije. U manjim mjestima gdje je i manja koncetracija svega, živi se sporije i ljudi su i u vožnji puno sporiji i smireniji. Nećeš doživjeti svakodnevna bogaranja, pljuvanje po autu i razne druge izduvne ventile teškog života pod stresom i iznad svojih mogućnosti.
Pa naravno. Ovo pricam za Sarajevo samo.
Pogotovo sada kada sam navikao na voznju ovdje gdje zivim... brate guzva je, al ne cujes da iko svira ... das zmigqvac, ako te ne pusti prvi, pustit ce te drugi i slicno
madner

#2733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Nema gorih vozaca od dijaspore. Ne zna voziti one sklepotine sto se vuku po cesti.
Blixen

#2734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

ubi depra od smoga zimi
Didier

#2735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 19/12/2022 10:53 Ne treba meni stan, imam ja dole rijeseno to pitanje
Ne radi se o tome šta je riješeno, nego u šta je pametno ulagati. Ali okej, svoj ti pos'o, živi od plate do plate i čekaj njemačku penziju :D
Ozimician

#2736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 19/12/2022 10:00
Didier wrote: 19/12/2022 09:50

:lol: :lol: :lol:

Ma da, na Zapadu nema stresa, sve je med i mlijeko. Tamo kad ostaneš bez posla niko te neće izbaciti na ulicu ako ne platiš kiriju ili ratu kredita, to su sve nasmijani ljudi koji kažu "ma nema veze, platićeš kad budeš imao" :D :D :D

Volio bih stvarno zaviriti u vaše mozgove da se malo odmorim.
Pa i nema stresa ako ga neces. Prosjecni poslovi placeni dovoljno da zivis jako lijepo. Nece te izbaciti na ulicu jer to drzava placa socijalu. Firma ti uglavnom mora isplatiti neku lovu za otkaz ako ga uopste mozes dobiti jer je radnik zasticen kao medo. U vecini zemalja zene na porodiljnom primaju vecinu plate po godinu ili vise u nekim zemljama. Firme daju 13-14 plata.

A da na spominjemo da ne moras zivjeti pod stalnim stresom debila u saobracaju, debila u javnom prevozu, debila u opstinama, debila u zdravstvu i slicno. Bih je top za imt i “snalazljive” ljude. Za ostale je zapad
Onda ti i ja ne zivimo na istom Zapadu. Ja sam u prvih mjesec dana boravka u Njemackoj dobio poste koliko nisam u BiH za cijelog zivota. I dan danas, kad otvaram sanduce za postu - prozivljavam stres kakva me sad obaveza ceka. xD
Dakle penziono, zdravstveno, banka, ovo osiguranje, ono osiguranje, stalno salju neku postu za nesto....

Sto se tice da ne mozes dobiti otkaz - to okaci macku o rep, ovdje se trudnicama ne produzavaju ugovori (kao ni u BiH). Od moje sestre kolegica je doktorica i nije joj produzen ugovor jer je ostala trudna. Na svakom razgovoru za posao pitaju zene o porodici i planiranju trudnoce, i moju sestru, doktoricu, su takodjer pitali.

13. i 14. platu - pricaju ljudi da imaju, ja je jos nisam sreo licno. Mozda je kod mene firma losa, iako mi je ovo 2. po redu, ali ovdje na forumu se prica o tome kao da je to neki Default - jeste u Austriji i nigdje drugo.

Kad smo kod javnog prevoza - Frankfurt Hauptbahnhof je postao primjer cakijanja u zemlji xD itd.
Tamo gdje takvih stvari nema u javnom prevozu (kao kod mene ovdje) - to znaci da i ne valja javni prevoz i da ga skoro i nema xD (jer su mala mjesta).

@Didier Jeste sad 20% ucesce, prije godinu dana se moglo proci sa 10-15% - provjereno iz prve ruke.
Takodjer kamate su skocile naglo i dosta teze je dobiti bilo kakav kredit u odnosu na prije godinu-dvije-tri.

Uglavnom na vijestima sam slusao da u Njemackoj, prosjecan stambeni kredit u 2021 god. je bio 600 000€ - i kao za takve kredite je preko noci (usljed rasta kamate) porasla mjesecna rata za 1000€. Uglavnom u medijima se prica da je upitno koliko ce ljudi moci otplacivati te kredite usljed rasta kamata, te da zbog toga banke vise ne daju lahko stambene kredite. Neka njihova "crna procjena" je bila da - ukoliko bude jos jedno povecanje kamatne stope od ECB - da bi 40% duznika moglo biti insolventno spram placanja stambenog kredita.
ranger

#2737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ranger »

ljudi misle da bosanci u njemackoj rade ili na bausteli ili kao njegovatelji. trece nema.
e pa ima.
i ima nas koji mozemo odbit ponudu za poso (a nismo IT) jer nije dovoljno dobra
i ima nas koji kupimo i kucu (nisam ja al znam ko je)
i dobijemo 13.tu platu famoznu (koja je naravno malo vise oporezovana al i dalje je 80% normalne plate) btw dobijali smo je i u BiH samo se zvala regres
i poplacamo regularno sve sto se poplacat treba
i vozimo prosjecno auto a nije na kredit od 14 godina
i tako... nije svima isto ni u njemackoj ni u bosni. nisu stvari crno bijele
nit je u njemackoj sve top nit je u bosni sve najgore.
Ecci
Vozim: Biciklam

#2738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Drug, u DE je na razgovoru za posao zabranjeno pitati stvari iz osobnog zivota, planovi, bracno stanje...u firmama koje imaju radnicki savjet( betriebsrat) je na razgovoru prisutan i neko iz radnickog savjeta.

Diskriminacija na osnovu pola, bracnog stanja, porodicne situacije je kaznjiva.

Ako ugovori nisu produzavani to nije zbog toga sto je neko ostao u drugom stanju nego iz drugih razloga
Ozimician

#2739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ecci wrote: 19/12/2022 12:09 Drug, u DE je na razgovoru za posao zabranjeno pitati stvari iz osobnog zivota, planovi, bracno stanje...u firmama koje imaju radnicki savjet( betriebsrat) je na razgovoru prisutan i neko iz radnickog savjeta.

Ako ugovori nisu produzavani to nije zbog toga sto je neko ostao u drugom stanju nego iz drugih razloga
Druze, mene kao muskarca su svaki put pitali takve stvari, u najmanju ruku - pitaju koja si Steuerklasa - po tome im bude sve jasno.

Ja iskreno nikad nisam imao razgovor sa Betriebsratom, niti bilo ko koga poznajem ovdje. Moguce za neke ultra velike fabrike, koncerne... ali ja jos nisam sreo nekog ko ima takvo iskustvo.

Pa naravno da joj nece reci - e nismo ti produzili ugovor jer si ostala trudna, naci ce se vec neki drugi izgovor.

Sve to sto ti govoris lijepo stoji na papiru, ali realnost je puno drugacija.
Ecci
Vozim: Biciklam

#2740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Za te stvari u DE postoji advokat ili ako si clan sindikata besplatna pravna pomoc. Oko 20 eur mjesecno je clanarina.

Realnost je da ljudi iz BiH cesto dolaze ne znajuci koja su im prava pa dopustaju da ih se svasta pita.

Sa druge strane, bolje je i ne raditi za firme koje vrdaju, to je odmah znak da ni druge stvari ne stimaju. U DE fale radnici svima, zahvalis se i odes boljem poslodavcu😉 Oni su na gubitku.
Ozimician

#2741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ecci wrote: 19/12/2022 12:59 Za te stvari u DE postoji advokat ili ako si clan sindikata besplatna pravna pomoc. Oko 20 eur mjesecno je clanarina.

Realnost je da ljudi iz BiH cesto dolaze ne znajuci koja su im prava pa dopustaju da ih se svasta pita.

Sa druge strane, bolje je i ne raditi za firme koje vrdaju, to je odmah znak da ni druge stvari ne stimaju. U DE fale radnici svima, zahvalis se i odes boljem poslodavcu😉 Oni su na gubitku.
Pa naravno, tako se i radi, jer ne vrijedi gubiti energiju na tuzakanja, lakse promjeniti poslodavca. Ali da takvih stvari ima - itekako ima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

znaju svoja prava ljenčine neradnici i ostali polusvijet
njima gazde ništa ne mogu niti smiju
Spit_fire

#2743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Al najfascinantnije mi je kako se za poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D

Ja znam npr jedno 10 ljudi neki su mi i kolege, zaradjuju u nasim firmama 10k+...iz dijaspore znam samo jednog takvog :D
Last edited by Spit_fire on 19/12/2022 13:17, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

konacno nesto pametno od tebe

npr otkaz jer si otisao popusit cigaru :D
Dope_Man

#2745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 13:13 Al najfascinantnije mi je kako se ta poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D
Isto to vazi i u suprotnom smjeru gdje se trazi dlaka u jajetu Njemackoj, Austriji... a presuti svaki problem u BiH.
moonca

#2746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

_id=18551930 wrote:19/12/2022 12:59 Realnost je da ljudi iz BiH cesto dolaze ne znajuci koja su im prava pa dopustaju da ih se svasta pita.
:wink:
.. nakon sedam dana. 'je pao, okliznuo se/ ne zna za sebe'. vrlo dobro znaju kako dochi do 'invalidnine'....
Spit_fire

#2747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Dope_Man wrote: 19/12/2022 13:16
Spit_fire wrote: 19/12/2022 13:13 Al najfascinantnije mi je kako se ta poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D
Isto to vazi i u suprotnom smjeru gdje se trazi dlaka u jajetu Njemackoj, Austriji... a presuti svaki problem u BiH.
Ja sam vise na stranu BiH, al uvijek je to moj subjektivni stav ne kazem da sam upravu :mrgreen: medjutim ne mogu na rende kora... :mrgreen: krampa je krampa i u njemackoj i u BiH i u tunguziji :mrgreen:
Didier

#2748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ecci wrote: 19/12/2022 12:09 Drug, u DE je na razgovoru za posao zabranjeno pitati stvari iz osobnog zivota, planovi, bracno stanje...u firmama koje imaju radnicki savjet( betriebsrat) je na razgovoru prisutan i neko iz radnickog savjeta.

:lol: :lol: :lol:

U kojem svijetu ti živiš, da mi je znati :D :D :D

Pa kažjivo je to i u Bosni, i po zakonu se ne smije pitati, pa se pita.

Moja žena je prešutjela na intervjuu za posao da je trudna jer se još nije vidjelo, ali su je razapeli nakon toga dok je nisu otjerali jer su joj to zamjerili, i to je državna uprava u pitanju.

Daj ba ljudi, saberite se...
detroit-mercy

#2749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Spit_fire wrote: 19/12/2022 13:13 Al najfascinantnije mi je kako se za poredjenje uzima najgore iz BiH i najbolje iz Njemacke :D

Ja znam npr jedno 10 ljudi neki su mi i kolege, zaradjuju u nasim firmama 10k+...iz dijaspore znam samo jednog takvog :D
Prosjecna plata u bih je oko 1050KM ili 525 Eura, opet se prica o onome ja znam ovog, ja znam onog.
Halo, prosjek 525 Eura :skoljka:, znaci ima ih koji zaradjuju vise od toga, ima ih koji zaradjuju manje od toga.
Vecini raje je plata od 1,500 kmova misaona imenica :skoljka:.
Gazda Binga zaradi par desetina miliona godisnje, sta to znaci onoj kasirki ili magacioneru ili onom komercijalisti koji zna se koliko zaradjuju.
Wtf, sve neki milioneri.
detroit-mercy

#2750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Da ne pricam o ovom nonsensu u kome se porede prava uposlenika u zemljama u kojima su ta prava zasigurno najbolja u svijetu za zna se cime :-).
Post Reply