Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
zavrzlama

#62751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zavrzlama »

Sda vise nije bitna,oni su zavrsili svoje...

Sad se trazi formula kako DF da se pridruzi osmorci,a da se hdz aminovanje toga ne plati losim kompromisom...

Komsic i DF nakon kolapsa sda,nemaju uopste intetres da budu sa sda...sda je za svakog los imidz da ih ima u drustvu.
Komsic ih je unistio i idemo dalje.

Sda je prodala hdz-u legitimno predstavljanje i to sa bakirovim potpisom,MEDJUTIM zbog pritiska DF prvenstveno,sda je izigrala sporazum...hdz zato nece sa njima u koaliciju....sad je osmorci easy job... ne duguju hdz legitimno predstavljanje + izbcena sda iz vlasti....

Osmorka sa hdz moze igrat rahat patnju dok se sda rasipa u opoziciji. 8)
Last edited by zavrzlama on 03/12/2022 19:48, edited 2 times in total.
Vaya

#62752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Styling wrote: 03/12/2022 19:18
Vaya wrote: 03/12/2022 19:14
Extra...

Sto znaci da se HDZ moze isto izbaciti...

Eto Bosnje, napacene i postene...

Postavite sebi pitanje, je li veci problem imati kriminalnu SDA ili kriminalno-zlocinacko-uzpeovsku HDZ u vlasti...

Ma da kada su u pitanju Bosnje, ne bitno da li Osmorka ili HDZ, i jedni i drugi ce uzeti HDZ za partnera samo da napakosti drugome...nema tu ni plana, ni vizije, ni strategije...samo glad za budzetskom sisom...
Meni kao Bošnjakini najveće je zlo SDA, jer me je srozala na nivo mnajine i najveću fukaru u Evropi. Pokrali su boga oca, sve svoje uhljebili, a moja djeca ne mogu ni da konkurišu na neka radna mjesta.
Tipkali smi malo ti i ja poblize...apsolutno razumijem gnjev ljudi...

Kazem ti, pisao sam danas u vise navrata i detaljno...za SDA treba oformiti zaseban sud, za sve ono sto su radili na stetu drzave i ovog naroda od 95 do danas....

Nikad nisam glasao za njih, niko od mojih nikada glasao za njih... Ja poticem iz one autohtone crvene tuzlanske porodice, ali sam osoba koja je itekako svjesna ko je, sta je, odakle dolazi i kuda treba da ide...

Imao sam i jos uvijek imam priliku da hodam po cijeloj BiH i regionu...stalno sam u kontaktu generalno sa razlicitim ljudima, nacinima razmisljanja, nadama, zeljama i strahovima...te kada to sve podvucem, zajedno sa svim znanjem i iskustvom koje imam, ne mogu i ne zelim reci da je SDA isto ili kao sto neki kazu vece zlo po ovu drzavu i drustvo kao sto je SDS/SNSD i HDZ...to jednostavno po mom rezonu nije istina i ne slazem sa tim...

Da se moze 3 dominantne nacionalne politike istovremeno smaknuti, a da ponude kredibilne, iskrene miroljubive zamjene, a to se posebno odnosi na Hrvate i Srbe, ja bih bio taj koji bi naostrio sjekiru za glave koje treba rezati...

Medjutim mene je iskustvo naucilo, da Domagoj iz Mostara koji je clan HDZ-a, Jozo iz Livna koji je clan iz HDZ 90 i Mate iz Busovace koji je clan Lijanovica na BiH kao drzavu i mene, Almira, koji je ljevicar po opredjeljenju, koji je musliman po tradiciji, koji cuga gledaju apsolutno identicno. I njih trojica se nikada licno nece medjusobno sukobiti na ustrb mene, da me dvojica od njih napadaju, a jedan brani. Ja sam za njih recidiviv turskog okupatora i turskog zuluma koji je spletom historijskih okolnosti na njihovu veliku zalost uspio da prezivi. Njih trojica imaju isti pogled na mene koji sam tuzlanaki crvendac koji glasa za SDP, na Muhameda iz Kalesije koji glasa SDA i koji klanja svaki vakat, na Alena sa Ilidze koji ide samo na dzumu i glasa za NiP, za Damira sa Marin Dvora koji glasa za NS i ide na prajd, te za Zeljka koji je bio u ABiH i glasa DF i zivi na Grbavici...to je brutalna i najiskrenija zivotna realnost...

Zato za mene SDA, koliko god je ne volim, nikada nece biti jednako UZP i Genocid...
velikonja

#62753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

zavrzlama wrote: 03/12/2022 19:41 Sda vise nije bitna,oni su zavrsili svoje...

Sad se trazi formula kako DF da se pridruzi osmorci,a da se hdz aminovanje toga ne plati losim kompromisom...

Komsic i DF nakon kolapsa sda,nemaju uopste intetres da budu sa sda...sda je za svakog los imidz da ih ima u drustvu.
E, ovo vec ima smisla :thumbup:
guruguru95

#62754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Vaya wrote: 03/12/2022 19:44
Styling wrote: 03/12/2022 19:18

Meni kao Bošnjakini najveće je zlo SDA, jer me je srozala na nivo mnajine i najveću fukaru u Evropi. Pokrali su boga oca, sve svoje uhljebili, a moja djeca ne mogu ni da konkurišu na neka radna mjesta.
Tipkali smi malo ti i ja poblize...apsolutno razumijem gnjev ljudi...

Kazem ti, pisao sam danas u vise navrata i detaljno...za SDA treba oformiti zaseban sud, za sve ono sto su radili na stetu drzave i ovog naroda od 95 do danas....

Nikad nisam glasao za njih, niko od mojih nikada glasao za njih... Ja poticem iz one autohtone crvene tuzlanske porodice, ali sam osoba koja je itekako svjesna ko je, sta je, odakle dolazi i kuda treba da ide...

Imao sam i jos uvijek imam priliku da hodam po cijeloj BiH i regionu...stalno sam u kontaktu generalno sa razlicitim ljudima, nacinima razmisljanja, nadama, zeljama i strahovima...te kada to sve podvucem, zajedno sa svim znanjem i iskustvom koje imam, ne mogu i ne zelim reci da je SDA isto ili kao sto neki kazu vece zlo po ovu drzavu i drustvo kao sto je SDS/SNSD i HDZ...to jednostavno po mom rezonu nije istina i ne slazem sa tim...

Da se moze 3 dominantne nacionalne politike istovremeno smaknuti, a da ponude kredibilne, iskrene miroljubive zamjene, a to se posebno odnosi na Hrvate i Srbe, ja bih bio taj koji bi naostrio sjekiru za glave koje treba rezati...

Medjutim mene je iskustvo naucilo, da Domagoj iz Mostara koji je clan HDZ-a, Jozo iz Livna koji je clan iz HDZ 90 i Mate iz Busovace koji je clan Lijanovica na BiH kao drzavu i mene, Almira, koji je ljevicar po opredjeljenju, koji je musliman po tradiciji, koji cuga gledaju apsolutno identicno. I njih trojica se nikada licno nece medjusobno sukobiti na ustrb mene, da me dvojica od njih napadaju, a jedan brani. Ja sam za njih recidiviv turskog okupatora i turskog zuluma koji je spletom historijskih okolnosti na njihovu veliku zalost uspio da prezivi. Njih trojica imaju isti pogled na mene koji sam tuzlanaki crvendac koji glasa za SDP, na Muhameda iz Kalesije koji glasa SDA i koji klanja svaki vakat, na Alena sa Ilidze koji ide samo na dzumu i glasa za NiP, za Damira sa Marin Dvora koji glasa za NS i ide na prajd, te za Zeljka koji je bio u ABiH i glasa DF i zivi na Grbavici...to je brutalna i najiskrenija zivotna realnost...

Zato za mene SDA, koliko god je ne volim, nikada nece biti jednako UZP i Genocid...
:thumbup:
Athlon64

#62755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 19:44 Tipkali smi malo ti i ja poblize...apsolutno razumijem gnjev ljudi...

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo je odlicno napisano i moje iskustvo je isto takvo.
ReymondReddington

#62756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReymondReddington »

StihNaAsfaltu wrote: 03/12/2022 19:39
ReymondReddington wrote: 03/12/2022 19:33 Ako sam ja dobro shvatio izbor predsjednika i potpredsjednika federacije ide nekako ovako:

Klubovi konstitutivnih naroda biraju kandidate. Ako 11 hrvata, srba, bosnjaka neda prijedlog onda se to spusta na 7npa na 4. Na kraju ti prijedlozi idu na zastupnicki dom i tu se formiraju liste. Glasanje ovdje je prostom vecinom.

Nakon sto se u zastupnickim domu izabere predsjednik i 2 potpredsjednika to ide na dom naroda na potvrđivanje.

E ovdje se sad prostom vecinom potvrdjuje. Jedino mi nije jasno jel vecinom u svakom klubu naroda ili prostom vecinom od ukupnog broja delegata iz svih naroda.

Uglavnom nakon sto se izabere predsjednik i 2 potpredsjednika oni imenuju vladu.

E ovdje se moze blokirati. SDA ako bude imala 11 u klubu bosnjaka znaci da ce oni sigurno imati ili predsjednika ili potpredsjednika fbih. To znaci da oni mogu blokirati imenovanje vlade fbih po trenutnom zakonu.
Predsjednik vlade uz saglasnost 2 potpredsjednika imenuje vladu koju potvrdjuje zastupnicki dom.

Neka me neko ispravi ako sam sta pogresno naveo.
Po 11 delegata u svakom klubu naroda predlaze po jednog kandidata i glasa se prostom većinom.
Ako prođe ide u PD i glasa se opet prostom većinom. Nema potvrđivanja u DN više.
Image

Ovdje pise da se salje lista u dom naroda na pptvrdjivanje

Uglavnom izbor predsjednika i 2 potpredsjednika se ne moze blokirati vise. Medjitim sama vlada fbih jer bilo koji potpredsjednik moze blokirati. Mislim da je na ovo visoki predstavnik mislio ako neko proba onda ce ici nova intervencija gdje ce se i ovaj clan ustava promjeniti.
.
palermo

#62757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Sda je prodala hdz-u legitimno predstavljanje i to sa bakirovim potpisom,MEDJUTIM zbog pritiska DF prvenstveno,sda je izigrala sporazum...hdz zato nece sa njima u koaliciju....sad je osmorci easy job... ne duguju hdz legitimno predstavljanje + izbcena sda iz vlasti....

Budes li za SDA prognozirao kao za Dodika I RS oni bogami vec veceras mogu poceti slaviti :D
Janjicar

#62758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Janjicar »

palermo wrote: 03/12/2022 19:53

Budes li za SDA prognozirao kao za Dodika I RS oni bogami vec veceras mogu poceti slaviti :D
Samo pogledati postove prije izbora i na dvije stranice se moze shvatiti kakvi ku**evi strucnjaci obitavaju na forumu.
video

#62759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by video »

...
Last edited by video on 03/12/2022 20:04, edited 1 time in total.
Vaya

#62760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

ReymondReddington wrote: 03/12/2022 19:52
StihNaAsfaltu wrote: 03/12/2022 19:39

Po 11 delegata u svakom klubu naroda predlaze po jednog kandidata i glasa se prostom većinom.
Ako prođe ide u PD i glasa se opet prostom većinom. Nema potvrđivanja u DN više.
Image

Ovdje pise da se salje lista u dom naroda na pptvrdjivanje

Uglavnom izbor predsjednika i 2 potpredsjednika se ne moze blokirati vise. Medjitim sama vlada fbih jer bilo koji potpredsjednik moze blokirati. Mislim da je na ovo visoki predstavnik mislio ako neko proba onda ce ici nova intervencija gdje ce se i ovaj clan ustava promjeniti.
.
I sta moze uraditi?
Donijeti odluku da 2 od 3 clana rukovodsva FBiH su dovoljna da se potvrdi mandatar? Da HDZ-ov Hrvat i SDP-ov Srbin su dovoljni da se potvtdi NiP-ov Bosnjak koji ce biti mandatar za Vladu FBiH...

Pa eto nek probaju...mislim onomad je nekad i VP rekao je 5 od 17 jedna trecina, pa svjesno udario na HDZ i sta bi na kraju? HDZ se vrati k'o feniks iz pepela...2013 kako Hrvatska udje u EU, iskoristise njihovu poziciju i lobiranje i poslije 10 godina dobise IZ koji su napisali u Covicevoj hacijendi...

Nek Schmidt napravi sada isto nesto slicno sa Bosnjacima i SDA, eto SDA 2024 na lokalnim izborima nazad na velika vrata, a 2026 ce od Osmorke da ostanu samo dugmici...
sajber87

#62761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 19:13 iako bi ja prvi volio da je ovako kako prica ademovic, to nije tako

ja, sam konto da ge ovaj covjek expert, medjutim ne znam sta mu je da ovako lupeta

ako je ovako kako on tvrdi, onda su, smitove odluke najbolja stvar koja se desila bosni od dejtona do danas, a, po hdz najgora, jer probosanskim strankama ne treba vise 6 delegata kao prije smita, nego sad prvo 7,pa onda tjeraj do 4 i zanemari hdz, jos im je ukino i pravo da sve mogu proglasid vitalnim nacionalnim interesom

da je srece da je ovako kako ademovic prica, medjutim nije i ne kontam kako moze covjek ovako lupetati, nisam se od njega nadao ovome
Posto vidim da poznajes materiju znas li kako ce se popuniti ostatak koji nije izabran u federalnom domu naroda iz reda srba i ostalih i ko bi mogao tu najbolje proci
Styling

#62762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 19:21
Styling wrote: 03/12/2022 19:12

Evo doktor Ustavnog prava sve objasnio. Vi ste stručnjaci za ustavno pravo pa znate bolje? De, tumači, objasnite nam vi jer vi sa forumskim iskustvom očigledno znate bolje. :run:
kao sto bi rekli nadrealisti, profesor kao da je djak a ne profesor, nisam se nado od njega da ovako moze nestolupetati
Ti si stručnjak za ustavno pravo?
Styling

#62763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

velikonja wrote: 03/12/2022 19:25
Styling wrote: 03/12/2022 19:16

Naravno da su dobre odluke, zbog toga se SDA i bunila i širila narativ da je Šmit protiv Bošnjaka. On je zapravo ovim mehanizmom svima izbio mogućnosti blokade, a SDA se to ne sviđa jer ne mogu više ucjenjivati. Nisu ni Hrvati zaštićeni ovim rješenjem, sli su mudro šutili i potrudili se da dobiju 90% svojih glasova i imaju većinu u DN, da ih niko ne može preglasati.
Pa zar 8orka nema 6 a moguće i 7 u klubu hrvata, baremo po šefu tvom?
Pojma nemam.
Styling

#62764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

velikonja wrote: 03/12/2022 19:45

Ja mislim da će ovaj DF-ovac iz SBK biti 11 čovjek Osmorke :wink:
hzsa22

#62765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by hzsa22 »

Styling wrote: 03/12/2022 20:07
velikonja wrote: 03/12/2022 19:45

Ja mislim da će ovaj DF-ovac iz SBK biti 11 čovjek Osmorke :wink:

Prije ce Haris Zahiragic biti 11 nego taj smrad iz SBK.
Vaya

#62766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Od svih dosadasnjih brojeva koji se vrte jedino zasigurno znam da HDZ ne moze ispasti iz vlasti ukoliko budu imali 20 delegata u DN, jer onda niko drugi nece moci imati ona krajnja 4...

A ja Boga molim da su Dino, Covic i Ademovic upravu ovo sto govore, jer onda Schmidtu treba podic spomenik umjesto Tvrtka ispred Parlamenta...
Login77777

#62767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Vaya wrote: 03/12/2022 20:12 Od svih dosadasnjih brojeva koji se vrte jedino zasigurno znam da HDZ ne moze ispasti iz vlasti ukoliko budu imali 20 delegata u DN, jer onda niko drugi nece moci imati ona krajnja 4...

A ja Boga molim da su Dino, Covic i Ademovic upravu ovo sto govore, jer onda Schmidtu treba podic spomenik umjesto Tvrtka ispred Parlamenta...
Nece HDZ imati 20. USK, BPK, ZDK i KS vec imas cetri ne HNS Hrvata.
zabit_mehmedov

#62768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zabit_mehmedov »

Styling wrote: 03/12/2022 20:05
zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 19:21

kao sto bi rekli nadrealisti, profesor kao da je djak a ne profesor, nisam se nado od njega da ovako moze nestolupetati
nisam, nisam pravnik uopste, samo znam citati, a, kad citam pise : ukoliko ne predloži najmanje 11. .. onda se spusta na 7,a sda ce da predlozi normalno

Ademovic je to zanemario, tu kljucnu recenicu, ona je kljucna za, sda, kljucna je i za hdz, za, plenkovica itd i zato je to njihova neka pobjeda, da je po ademovicu, cika i vriska bi bila po hercegovini i hrvatskoj

nemojte biti djeca

campara je dostr realnije objasnio, imat ce sda mogucnost da blokira, aj nece smjeti, to je realna prica

a ja se nadam da ce zrijeb u livnu ici u korist osmorke i da nece biti problema nikakvih
Login77777

#62769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 20:16
Styling wrote: 03/12/2022 20:05

nisam, nisam pravnik uopste, samo znam citati, a, kad citam pise : ukoliko ne predloži najmanje 11. .. onda se spusta na 7,a sda ce da predlozi normalno

Ademovic je to zanemario, tu kljucnu recenicu, ona je kljucna za, sda, kljucna je i za hdz, za, plenkovica itd i zato je to njihova neka pobjeda, da je po ademovicu, cika i vriska bi bila po hercegovini i hrvatskoj

nemojte biti djeca

campara je dostr realnije objasnio, imat ce sda mogucnost da blokira, aj nece smjeti, to je realna prica

a ja se nadam da ce zrijeb u livnu ici u korist osmorke i da nece biti problema nikakvih
I ja mislim da je tako. Samo treba reci da nije napisano sta se desava ako se ne usvoji. Jeö opet 11 ili pada. Jer to ne pise nigdje. Ali kazem da predpostavljam da ide opet sa 11.
Vaya

#62770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Login77777 wrote: 03/12/2022 20:15
Vaya wrote: 03/12/2022 20:12 Od svih dosadasnjih brojeva koji se vrte jedino zasigurno znam da HDZ ne moze ispasti iz vlasti ukoliko budu imali 20 delegata u DN, jer onda niko drugi nece moci imati ona krajnja 4...

I ako ovi budu upravu dodas jos trojicu iz miksa HDZ 90, HRS ili onaj nekakav Pomak i oboris Covketa nakon prvog vracanja iz ZD ili ako ne budu i ovi derivati htjeli to da podrze, onda spisak vratis jos jednom dok ga ne spustis na 4...onda nek idu cmizdrit kako im muslimani biraju predstavnike...mamicu im fasisticku...
Login77777

#62771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Vaya wrote: 03/12/2022 20:21

I ako ovi budu upravu dodas jos trojicu iz miksa HDZ 90, HRS ili onaj nekakav Pomak i oboris Covketa nakon prvog vracanja iz ZD ili ako ne budu i ovi derivati htjeli to da podrze, onda spisak vratis jos jednom dok ga ne spustis na 4...onda nek idu cmizdrit kako im muslimani biraju predstavnike...mamicu im fasisticku...
Mislim da to nije moguce jer se nece ici na 7 i 4.
Nema sanse da je Smit to radio a da ne zastiti HDZ.
Last edited by Login77777 on 03/12/2022 20:28, edited 1 time in total.
sajber87

#62772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Login77777 wrote: 03/12/2022 20:18
zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 20:16

nemojte biti djeca

I ja mislim da je tako. Samo treba reci da nije napisano sta se desava ako se ne usvoji. Jeö opet 11 ili pada. Jer to ne pise nigdje. Ali kazem da predpostavljam da ide opet sa 11.
Zato mislim da bi ohr trebao dati tumacenje jer ako opet ide na 11 a da se nema vecina za taj prijedlog onda postoji mogucnost blokade. Tumacenje ohr a bi razrijesilo dilemu
Last edited by sajber87 on 03/12/2022 20:33, edited 1 time in total.
A_A_AKCIJA

#62773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Vaya wrote: 03/12/2022 15:32 Ako se rijesavamo dusmana ove zemlje, ako se rijesavamo krimanala, korupcije, namjestenih tendera i svega ostalog, ako su to ti parametri koji definisu koje politicke elemente treba izbaciti ili eliminisati u BiH:

1. SDS, SNSD i svaka stranka koja ima isti ili slican opis djelovanja
2. HDZ i svi njegovi poslusni derivati...

2 stepenice, pa onda SDA...
Ili si naivan ili trolaš.

Daj mi realan prijedlog kako ovo izvesti i ja ću reći bravo.

SDA nije vrstom zlo kao HDZ i SNSD, ali je možda veće intenzitetom. Kada ove dvije stranke unište dio države, SDA se tome raduje jer će se hraniti lešinom.

Ovu državu na okupu drže pro BiH strane. SDA je izdajnik u tom klubu. Umjesto da su kantoni pod našom kontrolom uzor, najbolji, najrazvijeniji, mi u Sarajevu nismo guzicu mogli oprati poslije akšama sedam godina. E zato mora ići SDA.

Pro BiH strana mora biti prva u svemu, pa i promjenama. Zato smo se prvi kutarisali SDA, kako bi drugima pokazali da je to moguće.

I na kraju, kako bi operativno izveo vlast bez HDZ. Eto, sutra moraš postaviti direktora EP HZHB. Koga bi postavili? Imaš li ljude da iznesu promjenu, a da se to ne protumači kao okupacija i uzurpacija hrvatskih prava.

I da se desi, da izbaciš HDZ, SDA bi bila ta koja bi ih vratila. Kao što bi sutra oformila vlast sa njima poslije sve ove kuknjave, samo da je HDZ rekao hajte.
Kao što su redovno izglasavali HDZ-u ljude u dom naroda i vladali dogovorom.
Login77777

#62774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

sajber87 wrote: 03/12/2022 20:28
Login77777 wrote: 03/12/2022 20:18

Zato mislim da bi ohr trebao dati tumacenje jer ako opet ide na 11 a da se nema vecina za taj prinedlog onda postoji kogucnost blokade. Tumacenje ohr a bi razrijesilo dilemu
Nemoj da Smit tumaci ispasce da su blokade i dalje moguce. :mrgreen:
sajber87

#62775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Hdz ne moze imati vec sada vise od 14 a moguce i 13 jer osmorka ima 5 ( ks, tk, bpk,zdk,usk) pomak hdz 1990 4 i jedan ide u zrijeb izmedju hdz i republikanaca
Locked