Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Vaya

#62726 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Styling wrote: 03/12/2022 19:06
Vaya wrote: 03/12/2022 19:04

Iako budu imali 13 u DN?
Da. Ako ne prođe u prvom krugu jer Osmorka nema 11, ide novi krug gdje je potrebno 7 delegata i tada Osmorka ima dovoljno da predloži listu koja će proći.
Extra...

Sto znaci da se HDZ moze isto izbaciti...

Eto Bosnje, napacene i postene...

Postavite sebi pitanje, je li veci problem imati kriminalnu SDA ili kriminalno-zlocinacko-uzpeovsku HDZ u vlasti...

Ma da kada su u pitanju Bosnje, ne bitno da li Osmorka ili HDZ, i jedni i drugi ce uzeti HDZ za partnera samo da napakosti drugome...nema tu ni plana, ni vizije, ni strategije...samo glad za budzetskom sisom...
Styling

#62727 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 19:13 iako bi ja prvi volio da je ovako kako prica ademovic, to nije tako

ja, sam konto da ge ovaj covjek expert, medjutim ne znam sta mu je da ovako lupeta

ako je ovako kako on tvrdi, onda su, smitove odluke najbolja stvar koja se desila bosni od dejtona do danas, a, po hdz najgora, jer probosanskim strankama ne treba vise 6 delegata kao prije smita, nego sad prvo 7,pa onda tjeraj do 4 i zanemari hdz, jos im je ukino i pravo da sve mogu proglasid vitalnim nacionalnim interesom

da je srece da je ovako kako ademovic prica, medjutim nije i ne kontam kako moze covjek ovako lupetati, nisam se od njega nadao ovome
Naravno da su dobre odluke, zbog toga se SDA i bunila i širila narativ da je Šmit protiv Bošnjaka. On je zapravo ovim mehanizmom svima izbio mogućnosti blokade, a SDA se to ne sviđa jer ne mogu više ucjenjivati. Nisu ni Hrvati zaštićeni ovim rješenjem, sli su mudro šutili i potrudili se da dobiju 90% svojih glasova i imaju većinu u DN, da ih niko ne može preglasati.
Hakiz

#62728 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 03/12/2022 19:12
Hakiz wrote: 03/12/2022 19:09

Ne bi to išlo tako. Išlo bi kapitalac za kapitalca, tuk na utuk.

A to za crne liste, nije to razlog trojci da se čovjeka mijenja. Vidi pod Čavara :mrgreen:
Čavara nije trojkin kadar.
Nije trojci smetao njegov boravak na crnoj listi da ga izglasa za potpredsjednika.
Student_u_Ostavci

#62729 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Jel moguće šta ovaj Ademović lupeta? Ovo me podsjeća na RTRS kada Radovan Kovačević dođe i lupeta ono što gledaoci žele čuti.
Styling

#62730 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Vaya wrote: 03/12/2022 19:14
Styling wrote: 03/12/2022 19:06

Da. Ako ne prođe u prvom krugu jer Osmorka nema 11, ide novi krug gdje je potrebno 7 delegata i tada Osmorka ima dovoljno da predloži listu koja će proći.
Extra...

Postavite sebi pitanje, je li veci problem imati kriminalnu SDA ili kriminalno-zlocinacko-uzpeovsku HDZ u vlasti...

Ma da kada su u pitanju Bosnje, ne bitno da li Osmorka ili HDZ, i jedni i drugi ce uzeti HDZ za partnera samo da napakosti drugome...nema tu ni plana, ni vizije, ni strategije...samo glad za budzetskom sisom...
Meni kao Bošnjakini najveće je zlo SDA, jer me je srozala na nivo mnajine i najveću fukaru u Evropi. Pokrali su boga oca, sve svoje uhljebili, a moja djeca ne mogu ni da konkurišu na neka radna mjesta.
Vaya

#62731 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 19:13 iako bi ja prvi volio da je ovako kako prica ademovic, to nije tako

ja, sam konto da ge ovaj covjek expert, medjutim ne znam sta mu je da ovako lupeta

ako je ovako kako on tvrdi, onda su, smitove odluke najbolja stvar koja se desila bosni od dejtona do danas, a, po hdz najgora, jer probosanskim strankama ne treba vise 6 delegata kao prije smita, nego sad prvo 7,pa onda tjeraj do 4 i zanemari hdz, jos im je ukino i pravo da sve mogu proglasid vitalnim nacionalnim interesom

da je srece da je ovako kako ademovic prica, medjutim nije i ne kontam kako moze covjek ovako lupetati, nisam se od njega nadao ovome
Ja Boga molim da je ovo ovako... :lol:
Pa samo malo ako bude pameti lete UZP-ovci iz vlasti k'o nista...
Onda ce obracun sa SDA da bude k'o maciji kasalj... :D
Athlon64

#62732 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Styling wrote: 03/12/2022 19:18
Vaya wrote: 03/12/2022 19:14
Extra...

Meni kao Bošnjakini najveće je zlo SDA, jer me je srozala na nivo mnajine i najveću fukaru u Evropi. Pokrali su boga oca, sve svoje uhljebili, a moja djeca ne mogu ni da konkurišu na neka radna mjesta.
Vece zlo od HDZ-a ?
Styling

#62733 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Vaya wrote: 03/12/2022 19:18

Polahko, jedno po jedno.
Styling

#62734 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 19:19

Vece zlo od HDZ-a ?
Za mene kao Bošnjakinju da.
zabit_mehmedov

#62735 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zabit_mehmedov »

Styling wrote: 03/12/2022 19:12
Hakiz wrote: 03/12/2022 19:10

A za usvajanje nema Šmitovog roka.
Evo doktor Ustavnog prava sve objasnio. Vi ste stručnjaci za ustavno pravo pa znate bolje? De, tumači, objasnite nam vi jer vi sa forumskim iskustvom očigledno znate bolje. :run:
kao sto bi rekli nadrealisti, profesor kao da je djak a ne profesor, nisam se nado od njega da ovako moze nestolupetati
Hakiz

#62736 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Evo, kaže Čović, izbacivanje SNSD sa državnog nivoa može dovesti do blokada u formiranju vlasti na drugim nivoima.

Da vidimo odgovor trojke/osmorke na ovu ucjenu.
dale cooper

#62737 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Hakiz wrote: 03/12/2022 19:16
dale cooper wrote: 03/12/2022 19:12

Čavara nije trojkin kadar.
Nije trojci smetao njegov boravak na crnoj listi da ga izglasa za potpredsjednika.
U trenutnoj situaciji je to čisti pragmatizam.
velikonja

#62738 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

Styling wrote: 03/12/2022 19:16

Naravno da su dobre odluke, zbog toga se SDA i bunila i širila narativ da je Šmit protiv Bošnjaka. On je zapravo ovim mehanizmom svima izbio mogućnosti blokade, a SDA se to ne sviđa jer ne mogu više ucjenjivati. Nisu ni Hrvati zaštićeni ovim rješenjem, sli su mudro šutili i potrudili se da dobiju 90% svojih glasova i imaju većinu u DN, da ih niko ne može preglasati.
Pa zar 8orka nema 6 a moguće i 7 u klubu hrvata, baremo po šefu tvom?
Athlon64

#62739 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Hakiz wrote: 03/12/2022 19:21 Evo, kaže Čović, izbacivanje SNSD sa državnog nivoa može dovesti do blokada u formiranju vlasti na drugim nivoima.

Iskreno mislim da se sad HDZ (i SNSD) ponasaju bas sadisticki - doslovno testiraju granice maksimalno. Zahtjevi su im i ranije bili maksimalisticki, a sad kao da testiraju dokle mogu ici u politickom silovanju bosnjackih stranaka.
Trappist

#62740 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Trappist »

Hakiz wrote: 03/12/2022 19:21 Evo, kaže Čović, izbacivanje SNSD sa državnog nivoa može dovesti do blokada u formiranju vlasti na drugim nivoima.

kako blokada kad ima svemocni smit koji ce reagovati? A da, to je samo u slucaju da bosnjak blokira :bih:
zabit_mehmedov

#62741 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zabit_mehmedov »

Vaya wrote: 03/12/2022 19:18

nado sam se i ja, al kljucna, recenica, aki ne predlozi niko onda ide 7,al ako sda il hdz ima 11 il 13 il vise, oni ce uvijek predloziti, pa nisu levati da ne predloze, i onda nema sanse da id drugi krug, da kaze platon a ne ademovic

da je tako odma treba smitu pravit spomenik

istina je da sda sa 13 moze blokirati, pa i sam smit je rekao da nece to dozvoliti ako dodje do toga, ima drugih nacina i pritisaka, al da ide drugi krug nema teorije

ispalo je tako da smitove promjene jedino sda u valjase, jedino sda, hdzu isti qrac za ove izbore i rezultate koje imamo, osmorka trpi ako nema 11
Hakiz

#62742 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

dale cooper wrote: 03/12/2022 19:21
Hakiz wrote: 03/12/2022 19:16

U trenutnoj situaciji je to čisti pragmatizam.
Jah.
Hakiz

#62743 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 19:26

Iskreno mislim da se sad HDZ (i SNSD) ponasaju bas sadisticki - doslovno testiraju granice maksimalno. Zahtjevi su im i ranije bili maksimalisticki, a sad kao da testiraju dokle mogu ici u politickom silovanju bosnjackih stranaka.
Svako ti radi ono šta mu dopustiš.
JohnnyS

#62744 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Idealno bi bilo da međunarodna zajednica to iskoristi pa nas liši i Dragana Čovića
Athlon64

#62745 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Hakiz wrote: 03/12/2022 19:31

Svako ti radi ono šta mu dopustiš.
:thumbup:
ReymondReddington

#62746 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReymondReddington »

Ako sam ja dobro shvatio izbor predsjednika i potpredsjednika federacije ide nekako ovako:

Klubovi konstitutivnih naroda biraju kandidate. Ako 11 hrvata, srba, bosnjaka neda prijedlog onda se to spusta na 7npa na 4. Na kraju ti prijedlozi idu na zastupnicki dom i tu se formiraju liste. Glasanje ovdje je prostom vecinom.

Nakon sto se u zastupnickim domu izabere predsjednik i 2 potpredsjednika to ide na dom naroda na potvrđivanje.

E ovdje se sad prostom vecinom potvrdjuje. Jedino mi nije jasno jel vecinom u svakom klubu naroda ili prostom vecinom od ukupnog broja delegata iz svih naroda.

Uglavnom nakon sto se izabere predsjednik i 2 potpredsjednika oni imenuju vladu.

E ovdje se moze blokirati. SDA ako bude imala 11 u klubu bosnjaka znaci da ce oni sigurno imati ili predsjednika ili potpredsjednika fbih. To znaci da oni mogu blokirati imenovanje vlade fbih po trenutnom zakonu.
Predsjednik vlade uz saglasnost 2 potpredsjednika imenuje vladu koju potvrdjuje zastupnicki dom.

Neka me neko ispravi ako sam sta pogresno naveo.
guruguru95

#62747 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Vece zlo od HDZ-a ?
Raspravljate s ljudima kojima je Alija kriv za rat i kojima je SDA veće zlo čak i od četnika i ustaša koji su nas klali i slali u logore i masovne grobnice, a kamoli od nekog Dodika i Čovića, HDZ-a, SNSD-a... Zato kažem, foe/ignore je najbolji forumski izum. Cheers :thumbup:
velikonja

#62748 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by velikonja »

JohnnyS wrote: 03/12/2022 19:32

Idealno bi bilo da međunarodna zajednica to iskoristi pa nas liši i Dragana Čovića
Nemoj to prizivati, staviće ga na "crnu listu" pa ce onda nesretnik morati biti jedan od predsjedavajući/dopredsjedavajući DN BiH
Athlon64

#62749 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

guruguru95 wrote: 03/12/2022 19:36

Vece zlo od HDZ-a ?
Raspravljate s ljudima kojima je Alija kriv za rat i kojima je SDA veće zlo čak i od četnika i ustaša koji su nas klali i slali u logore i masovne grobnice, a kamoli od nekog Dodika i Čovića, HDZ-a, SNSD-a... Zato kažem, foe/ignore je najbolji forumski izum. Cheers :thumbup:
Upravu si, mada ja mislim svakako da su to glasaci HDZ-a koji se ovdje predstavljaju kao Bosnjaci, jer jedan Bosnjak koji ima 2g pameti ne moze tako percipirati stvari. Ja sam se iskreno iznenadio koliko ljudi na ovom forumu navija za HDZ, ono, nije mi bilo to strano na fasistickom forumu hercegBosne, ali ovdje bas i nisam ocekivao ovoliki procenat upisa podrske HDZu na stetu drzave.
StihNaAsfaltu

#62750 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StihNaAsfaltu »

ReymondReddington wrote: 03/12/2022 19:33 Ako sam ja dobro shvatio izbor predsjednika i potpredsjednika federacije ide nekako ovako:

Klubovi konstitutivnih naroda biraju kandidate. Ako 11 hrvata, srba, bosnjaka neda prijedlog onda se to spusta na 7npa na 4. Na kraju ti prijedlozi idu na zastupnicki dom i tu se formiraju liste. Glasanje ovdje je prostom vecinom.

Nakon sto se u zastupnickim domu izabere predsjednik i 2 potpredsjednika to ide na dom naroda na potvrđivanje.

E ovdje se sad prostom vecinom potvrdjuje. Jedino mi nije jasno jel vecinom u svakom klubu naroda ili prostom vecinom od ukupnog broja delegata iz svih naroda.

Uglavnom nakon sto se izabere predsjednik i 2 potpredsjednika oni imenuju vladu.

E ovdje se moze blokirati. SDA ako bude imala 11 u klubu bosnjaka znaci da ce oni sigurno imati ili predsjednika ili potpredsjednika fbih. To znaci da oni mogu blokirati imenovanje vlade fbih po trenutnom zakonu.
Predsjednik vlade uz saglasnost 2 potpredsjednika imenuje vladu koju potvrdjuje zastupnicki dom.

Neka me neko ispravi ako sam sta pogresno naveo.
Po 11 delegata u svakom klubu naroda predlaze po jednog kandidata i glasa se prostom većinom.
Ako prođe ide u PD i glasa se opet prostom većinom. Nema potvrđivanja u DN više.
Locked