FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
vjeshalica

#1401 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by vjeshalica »

laserShow wrote: 10/05/2022 10:59
Musliman sam, ali evo da nisam? Odem na šalter, kazem dobar dan, a on mi odgovori Pomoz bog prijatelju?

Sta kada osoba koja je ateista kaze "dobar dan" a on mu odgovori "selam"? Ne vidim ja lose u selamu nista, vec u insituciji u kojoj se koristi.
Ja nigdje nisam dozivila da mi neko na salteru naziva selam niti sam se obratila selamom na necije dobar dan i obratno.
Nema takvih primjera iz tvojih pretpostavki. Samo puno izmisljanja.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1402 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by laserShow »

Pa dobro, necemo pretjivati, mi nemi ne ide uvijek odgovor, ali ne odgovori ni s "dobar dan", jer valjda mu ide protiv "vjere". Na to sam mislio, ne samo u opstini, kasirka na dobar dan kako ste, odgovori samo da je dobro :) na selam drugog, ide pun odgovor.

Nije da mi smeta, ali ja vjeru njegujem u 4 zida. Kada izadjem, njegujem obraz.
cyprus

#1403 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by cyprus »

Ommadawn wrote: 10/05/2022 06:37 I još o Kljujiću raspravljate???

Jebalo majku, da je rekao “valjalo b’ ovu Naidu jebat’” - bolje bi prošao.
Ali realno - šta se ima raspravljat? Izjava je za svaku osudu i tačka. Jedino mu se kao olakotna okolnost može uzet to što je omatorio, pa mlati svašta, ko i mnogi stari ljudi, i eto to nešto pozitivne uloge što je imao 92e... Međutim, sama činjenica da odbija uputit izvinjenje govori da osim jednoglasne osude, bez ikakvog ALI, i ne zaslužuje ništa više...

O tome gdje je religiji mjesto, a gdje nije u društvu se razgovara na drugi način... Ovako sigurno ne...
dulekrele

#1404 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by dulekrele »

vjeshalica wrote: 10/05/2022 11:10
laserShow wrote: 10/05/2022 10:59
Musliman sam, ali evo da nisam? Odem na šalter, kazem dobar dan, a on mi odgovori Pomoz bog prijatelju?

Sta kada osoba koja je ateista kaze "dobar dan" a on mu odgovori "selam"? Ne vidim ja lose u selamu nista, vec u insituciji u kojoj se koristi.
Ja nigdje nisam dozivila da mi neko na salteru naziva selam niti sam se obratila selamom na necije dobar dan i obratno.
Ja nisam do sada naisao da na moje dobar dan u drzavnim ili kantonalnim institucijama neko uzvrati selamanjem.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1405 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by laserShow »

dulekrele wrote: 10/05/2022 14:04 Ja nisam do sada naisao da na moje dobar dan u drzavnim ili kantonalnim institucijama neko uzvrati selamanjem.
Koliko puta ti nije odgovoreno? Da li si razmislio koliko puta nije odgovoreno jer je seljacina koja se ne zna pozdraviti, a koliko jer ne zeli?
dustaban

#1406 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by dustaban »

vjeshalica wrote: 10/05/2022 11:10
laserShow wrote: 10/05/2022 10:59 Musliman sam, ali evo da nisam? Odem na šalter, kazem dobar dan, a on mi odgovori Pomoz bog prijatelju?
Gluhi kraj ušiju. ISTINA JE - normalni sekularni pozdrav DOBAR DAN je iz nekog, meni neshvatljivog razloga, proglašen za nešto slično ko i NOVA GODINA - nije u tradiciji muslimana?!
Umjesto toga KAKOSTE, PRIJATNO, SVAKODOBRO...

Idemo unazad pa to ti je. Nekad pomislim da je najbolje da ona budala Putin baci atomsku, nismo mi skontali ovu planetu. Religije su nas skroz poblentavile.
vjeshalica

#1407 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by vjeshalica »

Jedno je kad nece iz vlastitog kretenluka i nevaspitanja. A takvih je 99%, ne razmisljaju oni u tom smjeru da se selame. Njima nista pozdrav ne znaci kako god ga pozdravio, uglavnom.
RtrnOfSalisbury

#1408 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by RtrnOfSalisbury »

morebit kljuja misljase na one skroz pokrivene sto ispred ociju imaju one ko male prozorcice, tek da vide dje hode ...

a glede pozdrava mogo bi se izvesti ekperimenat: na sljedecem koncertu na kosevu nek dino uzvikne: selaaaam sarajvo pa onda da vidimo dze smo ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1409 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Chmoljo »

vjeshalica wrote: 10/05/2022 08:17
pinkman wrote: 10/05/2022 00:31 Sluzbenici u javnom sektoru treba da govore na jednom od tri zvanicna jezika. Vjeru u sebi drzati.
Znaci da hidzab ostavi kod kuce ukoliko zeli da funkcionise u drustvu, na bilo koji nacin? Ukoliko nece,onda nece ni ucestvovati u drustvu?
hidžab nema veze sa upotrebom jezika. iako se slažem da nikad nisam doživio selamanje od šalteruša, pozdrav i hidžab su neuporedivi.
tataćusak

#1410 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by tataćusak »

Chmoljo wrote: 10/05/2022 15:05
vjeshalica wrote: 10/05/2022 08:17

Znaci da hidzab ostavi kod kuce ukoliko zeli da funkcionise u drustvu, na bilo koji nacin? Ukoliko nece,onda nece ni ucestvovati u drustvu?
hidžab nema veze sa upotrebom jezika. iako se slažem da nikad nisam doživio selamanje od šalteruša, pozdrav i hidžab su neuporedivi.
Čim ovdje izbacite selam pravac u rs one despote sa ikonama prefarbajte ili sa škola ikone i krsne slave ili sa granica itditd.
Bitno je da u sarajevu nema selama
Mraka

#1411 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Mraka »

Sarajevo treba da bude multietnički grad a ne onakav kakav bi Bakir htio.
Chmoljo

#1412 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Chmoljo »

tataćusak wrote: 10/05/2022 15:53
Chmoljo wrote: 10/05/2022 15:05

Čim ovdje izbacite selam pravac u rs one despote sa ikonama prefarbajte ili sa škola ikone i krsne slave ili sa granica itditd.
zašto izbacivati nešto što svakako tu ne bi trebalo da bude?
dulekrele

#1413 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by dulekrele »

laserShow wrote: 10/05/2022 14:06
dulekrele wrote: 10/05/2022 14:04 Ja nisam do sada naisao da na moje dobar dan u drzavnim ili kantonalnim institucijama neko uzvrati selamanjem.
Koliko puta ti nije odgovoreno? Da li si razmislio koliko puta nije odgovoreno jer je seljacina koja se ne zna pozdraviti, a koliko jer ne zeli?
Sta ti nije jasno. Kazem da se nisam nasao u takvoj situaciji. Desavalo mi se da na moje dobar dan izprve ne odgovore a li ja ponovim i odgovore. E sad jel nagluh :D ne znam ali odgovore sa dobar dan. O selamu sam vec napisao. Nije mi se desilo.
Dimu1927

#1414 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Dimu1927 »

redhat wrote: 09/05/2022 17:30
Dimu1927 wrote: 09/05/2022 17:00 kakve veze pokrivena ministrica kantona sarajevo ima sa bakirom i revizijom ? ona cak nije ni u sda

ili je bakir tu kao ono "uvijek ima gore, vece zlo" pa sluzi da minimizira islamofobiju kljuica...

jesi li ikad cuo da se dijete bosnjaka boji ici u skolu jer mu neka nastavnica nosi krst ili kriz oko vrata ?
Pa šta ja imam sa kljuićevim odnosom prema RS i šta taj isti Kljuić moze tu promijeniti? Ko je potpisao RS, ko je digao ruke od pola države, koga ne interesuje jel ta polovica etnički čista, ko održava na vlasti Dodika, ko se protivio onomad kad je Hoolbrook htio zabraniti djelovanje SDS-a, ko nije nogom krocio u taj isti RS, ko je čekao zadnju sedmicu revizije i onda je upropastio a usput poslao emisare u BG da se vožd ne prepadne?
Mijenjaj dilera druze definitivno i pod hitno. Hajmo ostaviti i kljuica i mene i ministricu......jesmol prespavali zadnjih trideset godina, taj koji ti mislis da te brani tebe i tvoja uvjerenja - boli ga đon za tebe i tvoja ubjeđenja.
Kljuić u osmoj deceniji života je bolji nego ova sadašnja kamarila.

opet mi nisi odgovorio kakve veze to sve nabrojano ima sa hidzabom koji nosi ministrica i zasto to sve navodis kao opravdanje za kljuicevu (i tvoju ocito) islamofobiju. mjenjaj ti dilera druze, nisi mi odgovorio na pitanje, da ponovim boje li se djeca bosnjaci kriza ili krsta koje nastavnice nose na vratu ? mjenjajte drzavu ako vam ova ne valja, i ti i kljuic i ostali islamofobi i mrzitelji bih

:bih:
tataćusak

#1415 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by tataćusak »

Chmoljo wrote: 10/05/2022 15:59
tataćusak wrote: 10/05/2022 15:53

Pa to sam i ja rekao samo što je za meke ovdje država sarajevo. Malo prošetaj preko vraca i to sve pospremi imaš i moju moralnu podršku. Ali eto nije tema smaramo ljude.
A što se tiče teme senad je glasnogovornik trojke kao što je to bio bakir hadziomerović sa sdpom. Ista stvar u potpunosti. Sjećam se kako sam gledao sve i jednu emisiju 60minuta koje su sve redom govorile o lopovluku sda a ništa o sdpu. Tako isto i senad, isti recept. Samo borba za vlast i ništa više.
Mir božiji s tobom.
Chmoljo

#1416 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Chmoljo »

tataćusak wrote: 10/05/2022 16:10
Chmoljo wrote: 10/05/2022 15:59

Pa to sam i ja rekao samo što je za meke ovdje država sarajevo. Malo prošetaj preko vraca i to sve pospremi imaš i moju moralnu podršku. Ali eto nije tema smaramo ljude.
A što se tiče teme senad je glasnogovornik trojke kao što je to bio bakir hadziomerović sa sdpom. Ista stvar u potpunosti. Sjećam se kako sam gledao sve i jednu emisiju 60minuta koje su sve redom govorile o lopovluku sda a ništa o sdpu. Tako isto i senad, isti recept. Samo borba za vlast i ništa više.
Mir božiji s tobom.
koji ću kurac na Vracama?
canvra888

#1417 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by canvra888 »

Chmoljo wrote: 10/05/2022 16:11

Mir božiji s tobom.
Pa kakvo je to razmisljanje? To ostatak BiH ne postoji?

Jarane ljudi po RS-u krvoločne poklike i četničke pjesme pjevaju, a ljudima smeta selam alejkum (inače 'mir s vama' u prevodu). E to ti je to isto k'o kad gotovo sva ljevica počne pričati o antifašizmu, ali samo u granicama Sarajeva i okolnih većinsko bošnjačkih mjesta. Niko za RS ništa ne smije ni pisnuti.
Dimu1927

#1418 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Dimu1927 »

isti likovi koji ovdje podrzavaju kljuicevu islamofobiju, podrzavaju i brojanje zrtava srdjana puhala inace bivseg vojnika tzv vrs iste one koja je ubijala tu djecu, a iste mozete naci i na temi o ukrajini kako simpatiziraju rusku agresiju

:bih:
tataćusak

#1419 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by tataćusak »

Mir božiji s tobom.
Možeš i preko dobrinje
Chmoljo

#1420 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Chmoljo »

canvra888 wrote: 10/05/2022 17:00

Jarane ljudi po RS-u krvoločne poklike i četničke pjesme pjevaju, a ljudima smeta selam alejkum (inače 'mir s vama' u prevodu). E to ti je to isto k'o kad gotovo sva ljevica počne pričati o antifašizmu, ali samo u granicama Sarajeva i okolnih većinsko bošnjačkih mjesta. Niko za RS ništa ne smije ni pisnuti.
Pa zasto ti ne odes na Vraca ako ti smetaju cetnicki poklici?

Da budem do kraja jasan: rijec o vrlo plitkim podmetanjima i usutkivanju sagovornika postavljajuci pred njih nerjesiv problem ili trazenjem veceg problema da bi se opravdao manji.

Onda Pale i Vraca mogu biti izgovor za sve. A vrlo cesto i jesu. Jer dok se pljackala drzava, dok se ojadjivao narod koristila se ista "argumentacija" - dok cetnici orgijaju vi ovdje gledate jel ko sta ukro. Kađe nrod, jeste, tako je. I sad se nrod ibreti kako neko ima, a kako on nema. Jašta.

Pa onda da pricu vratimo u realne okvire - ja licno nikad nisam dozivio da me neko selama u javnim institucijama. Mozda je to poneki profesor u srednjoj uradio. Uz sekularno "dobar dan".

Selamu nije mjesto u JAVNIM institucijama iz dva razloga:

1. U javnim institucijama BiH koriste se sluzbeni jezici BiH. Selam je arapski jezik,
2. Selam je uobicajen pozdrav izmedju muslimana, i zivot u nehomogenoj sredini trazi prilagodjavanje toj cinjenici, jer koliko je javna institucija na usluzi i ima je smatrati svojom vjernik musliman, tolilo isto mora i bosnjak zadrti ateista, ili katolik, pravoslavac, srbin, hrvat, jevrej, rom, budista ili džedaj.

Iz razloga dva nisu primjereni ni Hvaljen Isus i Marija, Pomoz Bog i ostala klerikalna rapsodija u javnim institucijama.

Dakle, notorna je laž da nekom selam smeta. Ovdje je selam žrtva neostvarenih ljudi koji nisu u stanju prihvatiti da ne moraju svi dijeliti njihove svjetonazore.

Nošenje hidžaba, krsta oko vrata i sl. pak je izraz ličnih uvjerenja i nikome se ne smije zabraniti ili diskriminisati zbog toga. Krst na zidu učionice ili levha u javnoj ustanovi čiji osnivač nije crkvena organizacija nisu izraz ličnih uvjerenja već markiranje teritorije.

Ovo su poprilično notorne stvari i oni koji na bilo koji način se diče multikulturom, sarajevskim bogomoljama jednoj do druge, a potiru neka osnovna načela tolerancije su obična, da prostite, licemjerna govancad.
tataćusak

#1421 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by tataćusak »

Chmoljo wrote: 10/05/2022 19:41

Da budem do kraja jasan: rijec o vrlo plitkim podmetanjima i usutkivanju sagovornika postavljajuci pred njih nerjesiv problem ili trazenjem veceg problema da bi se opravdao manji.

Onda Pale i Vraca mogu biti izgovor za sve. A vrlo cesto i jesu. Jer dok se pljackala drzava, dok se ojadjivao narod koristila se ista "argumentacija" - dok cetnici orgijaju vi ovdje gledate jel ko sta ukro. Kađe nrod, jeste, tako je. I sad se nrod ibreti kako neko ima, a kako on nema. Jašta.

Pa onda da pricu vratimo u realne okvire - ja licno nikad nisam dozivio da me neko selama u javnim institucijama. Mozda je to poneki profesor u srednjoj uradio. Uz sekularno "dobar dan".

1. U javnim institucijama BiH koriste se sluzbeni jezici BiH. Selam je arapski jezik,
2. Selam je uobicajen pozdrav izmedju muslimana, i zivot u nehomogenoj sredini trazi prilagodjavanje toj cinjenici, jer koliko je javna institucija na usluzi i ima je smatrati svojom vjernik musliman, tolilo isto mora i bosnjak zadrti ateista, ili katolik, pravoslavac, srbin, hrvat, jevrej, rom, budista ili džedaj.

Iz razloga dva nisu primjereni ni Hvaljen Isus i Marija, Pomoz Bog i ostala klerikalna rapsodija u javnim institucijama.

Dakle, notorna je laž da nekom selam smeta. Ovdje je selam žrtva neostvarenih ljudi koji nisu u stanju prihvatiti da ne moraju svi dijeliti njihove svjetonazore.

Nošenje hidžaba, krsta oko vrata i sl. pak je izraz ličnih uvjerenja i nikome se ne smije zabraniti ili diskriminisati zbog toga. Krst na zidu učionice ili levha u javnoj ustanovi čiji osnivač nije crkvena organizacija nisu izraz ličnih uvjerenja već markiranje teritorije.

Ovo su poprilično notorne stvari i oni koji na bilo koji način se diče multikulturom, sarajevskim bogomoljama jednoj do druge, a potiru neka osnovna načela tolerancije su obična, da prostite, licemjerna govancad.

Pa dobro onda nećemo se ni pozdravljati. Nema pozdrava koji nije ničiji.
Prvi navod o arapskom jeziku bi i mogao da stoji a ovaj pod 2 nidje veze.
Ili tebi možda smeta Bog u pozdravu. Vidiš , ja zagovaram Selam a nije mi mrsko ni da mi pravoslavac kaže pomoz' Bog jer meni vjera nalaže da otpozdravim još ljepšim pozdravom, npr. I tebi pomogao i Allah te nagradio. :thumbup:
Chmoljo

#1422 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Chmoljo »

tataćusak wrote: 10/05/2022 19:52
Pa dobro onda nećemo se ni pozdravljati. Nema pozdrava koji nije ničiji.
Prvi navod o arapskom jeziku bi i mogao da stoji a ovaj pod 2 nidje veze.
Ili tebi možda smeta Bog u pozdravu. Vidiš , ja zagovaram Selam a nije mi mrsko ni da mi pravoslavac kaže pomoz' Bog jer meni vjera nalaže da otpozdravim još ljepšim pozdravom, npr. I tebi pomogao i Allah te nagradio. :thumbup:
Naravno da ima. Osim ako neko "Dobar dan" smatra "nečijim" osim pozdravom iz maternjeg jezika.

To šta tebi vjera nalaže ne mora biti ničija stvar, već samo tvoja lična. Kao što ni matičarka koja nosi hidžab ne može zaključiti poligamijski brak, bez obzira što ona lično nema problem sa tim.

Ti radi šta hoćeš što ti je zakonima države dozvoljeno, ali diskriminacija po bilo kom osnovu nije. A sigurno nije ni islamski. Bez obzira šta lokalpatriote tvrdile.
canvra888

#1423 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by canvra888 »

Chmoljo wrote: 10/05/2022 19:41

E vidi sad nešto, čak je i forumaš već to spomenuo par postova iznad, duboko ustaljenije 'ćao' također nije naš autohtoni pozdrav, nego je izvedenica italijanskog 'ciao', koje je opet venecijanskog porijekla i koje u svojoj originalnoj formi ima, po meni, puno neprihvatljivije i općenito besmisleno (posebno u današnje vrijeme) značenje u prevodu nego selam. I ko se žali na to?

I ja, kao i mnogi ostali koji su se složili ovdje, nisam nikada doživio da mi je u javnim institucijama neko nazvao selam, štaviše, prije bih rekao da mi se znalo desiti da me neko baš pozdravio sa tim 'ćao', a još češće sa 'zdravo', što također nije formalni pozdrav, ali je ostao ustaljen (posebno starijoj populaciji) nakon vremena prethodne države. Ni na jedan od ta dva pozdrava se ne napada kao na selam.

A da, čak ni selam nije samo svojstven arapima. U Turskoj je selam široko prihvaćen kao uobičajen pozdrav, iako je i Turska sekularna država.

Ovaj dio oko Pala i Vraca nemam šta komentarisati, nikad nikakav kriminal bilo s koje strane dolazio, nisam podržavao. Apolitičan sam, tako da se ni s te strane ne pronalazim u ovoj gore konstataciji. Gadi mi se lopovluk SDA i njeno nazadovanje države isto kao i bilo čiji drugi kriminal.
Chmoljo

#1424 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by Chmoljo »

Pa kako je ćao religiozni pozdrav i ko u javnim institucijama kaže "ćao"?

I još kao primjer navedeš Tursku. Sve go ateista tamo :roll:
tandmand

#1425 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića vol 2

Post by tandmand »

Ćao, zdravo, dobar dan su pozdravi iza kojih ne stoji nikakva:
- vjera, svjetonazor, ideologija, pripadnost političkoj grupi i slično.
Locked