Ja nigdje nisam dozivila da mi neko na salteru naziva selam niti sam se obratila selamom na necije dobar dan i obratno.
Nema takvih primjera iz tvojih pretpostavki. Samo puno izmisljanja.
Moderator: anex
Ja nigdje nisam dozivila da mi neko na salteru naziva selam niti sam se obratila selamom na necije dobar dan i obratno.
Ali realno - šta se ima raspravljat? Izjava je za svaku osudu i tačka. Jedino mu se kao olakotna okolnost može uzet to što je omatorio, pa mlati svašta, ko i mnogi stari ljudi, i eto to nešto pozitivne uloge što je imao 92e... Međutim, sama činjenica da odbija uputit izvinjenje govori da osim jednoglasne osude, bez ikakvog ALI, i ne zaslužuje ništa više...
Ja nisam do sada naisao da na moje dobar dan u drzavnim ili kantonalnim institucijama neko uzvrati selamanjem.vjeshalica wrote: ↑10/05/2022 11:10Ja nigdje nisam dozivila da mi neko na salteru naziva selam niti sam se obratila selamom na necije dobar dan i obratno.
Gluhi kraj ušiju. ISTINA JE - normalni sekularni pozdrav DOBAR DAN je iz nekog, meni neshvatljivog razloga, proglašen za nešto slično ko i NOVA GODINA - nije u tradiciji muslimana?!vjeshalica wrote: ↑10/05/2022 11:10Ja nigdje nisam dozivila da mi neko na salteru naziva selam niti sam se obratila selamom na necije dobar dan i obratno.
hidžab nema veze sa upotrebom jezika. iako se slažem da nikad nisam doživio selamanje od šalteruša, pozdrav i hidžab su neuporedivi.vjeshalica wrote: ↑10/05/2022 08:17Znaci da hidzab ostavi kod kuce ukoliko zeli da funkcionise u drustvu, na bilo koji nacin? Ukoliko nece,onda nece ni ucestvovati u drustvu?
Čim ovdje izbacite selam pravac u rs one despote sa ikonama prefarbajte ili sa škola ikone i krsne slave ili sa granica itditd.Chmoljo wrote: ↑10/05/2022 15:05hidžab nema veze sa upotrebom jezika. iako se slažem da nikad nisam doživio selamanje od šalteruša, pozdrav i hidžab su neuporedivi.vjeshalica wrote: ↑10/05/2022 08:17
Znaci da hidzab ostavi kod kuce ukoliko zeli da funkcionise u drustvu, na bilo koji nacin? Ukoliko nece,onda nece ni ucestvovati u drustvu?
Sta ti nije jasno. Kazem da se nisam nasao u takvoj situaciji. Desavalo mi se da na moje dobar dan izprve ne odgovore a li ja ponovim i odgovore. E sad jel nagluh
redhat wrote: ↑09/05/2022 17:30Pa šta ja imam sa kljuićevim odnosom prema RS i šta taj isti Kljuić moze tu promijeniti? Ko je potpisao RS, ko je digao ruke od pola države, koga ne interesuje jel ta polovica etnički čista, ko održava na vlasti Dodika, ko se protivio onomad kad je Hoolbrook htio zabraniti djelovanje SDS-a, ko nije nogom krocio u taj isti RS, ko je čekao zadnju sedmicu revizije i onda je upropastio a usput poslao emisare u BG da se vožd ne prepadne?Dimu1927 wrote: ↑09/05/2022 17:00 kakve veze pokrivena ministrica kantona sarajevo ima sa bakirom i revizijom ? ona cak nije ni u sda
ili je bakir tu kao ono "uvijek ima gore, vece zlo" pa sluzi da minimizira islamofobiju kljuica...
jesi li ikad cuo da se dijete bosnjaka boji ici u skolu jer mu neka nastavnica nosi krst ili kriz oko vrata ?
Mijenjaj dilera druze definitivno i pod hitno. Hajmo ostaviti i kljuica i mene i ministricu......jesmol prespavali zadnjih trideset godina, taj koji ti mislis da te brani tebe i tvoja uvjerenja - boli ga đon za tebe i tvoja ubjeđenja.
Kljuić u osmoj deceniji života je bolji nego ova sadašnja kamarila.
Pa to sam i ja rekao samo što je za meke ovdje država sarajevo. Malo prošetaj preko vraca i to sve pospremi imaš i moju moralnu podršku. Ali eto nije tema smaramo ljude.
koji ću kurac na Vracama?tataćusak wrote: ↑10/05/2022 16:10Pa to sam i ja rekao samo što je za meke ovdje država sarajevo. Malo prošetaj preko vraca i to sve pospremi imaš i moju moralnu podršku. Ali eto nije tema smaramo ljude.
A što se tiče teme senad je glasnogovornik trojke kao što je to bio bakir hadziomerović sa sdpom. Ista stvar u potpunosti. Sjećam se kako sam gledao sve i jednu emisiju 60minuta koje su sve redom govorile o lopovluku sda a ništa o sdpu. Tako isto i senad, isti recept. Samo borba za vlast i ništa više.
Mir božiji s tobom.
Pa kakvo je to razmisljanje? To ostatak BiH ne postoji?Chmoljo wrote: ↑10/05/2022 16:11koji ću kurac na Vracama?tataćusak wrote: ↑10/05/2022 16:10
Pa to sam i ja rekao samo što je za meke ovdje država sarajevo. Malo prošetaj preko vraca i to sve pospremi imaš i moju moralnu podršku. Ali eto nije tema smaramo ljude.
A što se tiče teme senad je glasnogovornik trojke kao što je to bio bakir hadziomerović sa sdpom. Ista stvar u potpunosti. Sjećam se kako sam gledao sve i jednu emisiju 60minuta koje su sve redom govorile o lopovluku sda a ništa o sdpu. Tako isto i senad, isti recept. Samo borba za vlast i ništa više.
Mir božiji s tobom.
Možeš i preko dobrinjeChmoljo wrote: ↑10/05/2022 16:11koji ću kurac na Vracama?tataćusak wrote: ↑10/05/2022 16:10
Mir božiji s tobom.
Pa zasto ti ne odes na Vraca ako ti smetaju cetnicki poklici?canvra888 wrote: ↑10/05/2022 17:00Pa kakvo je to razmisljanje? To ostatak BiH ne postoji?
Jarane ljudi po RS-u krvoločne poklike i četničke pjesme pjevaju, a ljudima smeta selam alejkum (inače 'mir s vama' u prevodu). E to ti je to isto k'o kad gotovo sva ljevica počne pričati o antifašizmu, ali samo u granicama Sarajeva i okolnih većinsko bošnjačkih mjesta. Niko za RS ništa ne smije ni pisnuti.
Chmoljo wrote: ↑10/05/2022 19:41Pa zasto ti ne odes na Vraca ako ti smetaju cetnicki poklici?canvra888 wrote: ↑10/05/2022 17:00
Pa kakvo je to razmisljanje? To ostatak BiH ne postoji?
Jarane ljudi po RS-u krvoločne poklike i četničke pjesme pjevaju, a ljudima smeta selam alejkum (inače 'mir s vama' u prevodu). E to ti je to isto k'o kad gotovo sva ljevica počne pričati o antifašizmu, ali samo u granicama Sarajeva i okolnih većinsko bošnjačkih mjesta. Niko za RS ništa ne smije ni pisnuti.
Da budem do kraja jasan: rijec o vrlo plitkim podmetanjima i usutkivanju sagovornika postavljajuci pred njih nerjesiv problem ili trazenjem veceg problema da bi se opravdao manji.
Onda Pale i Vraca mogu biti izgovor za sve. A vrlo cesto i jesu. Jer dok se pljackala drzava, dok se ojadjivao narod koristila se ista "argumentacija" - dok cetnici orgijaju vi ovdje gledate jel ko sta ukro. Kađe nrod, jeste, tako je. I sad se nrod ibreti kako neko ima, a kako on nema. Jašta.
Pa onda da pricu vratimo u realne okvire - ja licno nikad nisam dozivio da me neko selama u javnim institucijama. Mozda je to poneki profesor u srednjoj uradio. Uz sekularno "dobar dan".
Selamu nije mjesto u JAVNIM institucijama iz dva razloga:
1. U javnim institucijama BiH koriste se sluzbeni jezici BiH. Selam je arapski jezik,
2. Selam je uobicajen pozdrav izmedju muslimana, i zivot u nehomogenoj sredini trazi prilagodjavanje toj cinjenici, jer koliko je javna institucija na usluzi i ima je smatrati svojom vjernik musliman, tolilo isto mora i bosnjak zadrti ateista, ili katolik, pravoslavac, srbin, hrvat, jevrej, rom, budista ili džedaj.
Iz razloga dva nisu primjereni ni Hvaljen Isus i Marija, Pomoz Bog i ostala klerikalna rapsodija u javnim institucijama.
Dakle, notorna je laž da nekom selam smeta. Ovdje je selam žrtva neostvarenih ljudi koji nisu u stanju prihvatiti da ne moraju svi dijeliti njihove svjetonazore.
Nošenje hidžaba, krsta oko vrata i sl. pak je izraz ličnih uvjerenja i nikome se ne smije zabraniti ili diskriminisati zbog toga. Krst na zidu učionice ili levha u javnoj ustanovi čiji osnivač nije crkvena organizacija nisu izraz ličnih uvjerenja već markiranje teritorije.
Ovo su poprilično notorne stvari i oni koji na bilo koji način se diče multikulturom, sarajevskim bogomoljama jednoj do druge, a potiru neka osnovna načela tolerancije su obična, da prostite, licemjerna govancad.
Naravno da ima. Osim ako neko "Dobar dan" smatra "nečijim" osim pozdravom iz maternjeg jezika.tataćusak wrote: ↑10/05/2022 19:52
Pa dobro onda nećemo se ni pozdravljati. Nema pozdrava koji nije ničiji.
Prvi navod o arapskom jeziku bi i mogao da stoji a ovaj pod 2 nidje veze.
Ili tebi možda smeta Bog u pozdravu. Vidiš , ja zagovaram Selam a nije mi mrsko ni da mi pravoslavac kaže pomoz' Bog jer meni vjera nalaže da otpozdravim još ljepšim pozdravom, npr. I tebi pomogao i Allah te nagradio.![]()
E vidi sad nešto, čak je i forumaš već to spomenuo par postova iznad, duboko ustaljenije 'ćao' također nije naš autohtoni pozdrav, nego je izvedenica italijanskog 'ciao', koje je opet venecijanskog porijekla i koje u svojoj originalnoj formi ima, po meni, puno neprihvatljivije i općenito besmisleno (posebno u današnje vrijeme) značenje u prevodu nego selam. I ko se žali na to?Chmoljo wrote: ↑10/05/2022 19:41Pa zasto ti ne odes na Vraca ako ti smetaju cetnicki poklici?canvra888 wrote: ↑10/05/2022 17:00
Pa kakvo je to razmisljanje? To ostatak BiH ne postoji?
Da budem do kraja jasan: rijec o vrlo plitkim podmetanjima i usutkivanju sagovornika postavljajuci pred njih nerjesiv problem ili trazenjem veceg problema da bi se opravdao manji.
Onda Pale i Vraca mogu biti izgovor za sve. A vrlo cesto i jesu. Jer dok se pljackala drzava, dok se ojadjivao narod koristila se ista "argumentacija" - dok cetnici orgijaju vi ovdje gledate jel ko sta ukro. Kađe nrod, jeste, tako je. I sad se nrod ibreti kako neko ima, a kako on nema. Jašta.
Pa onda da pricu vratimo u realne okvire - ja licno nikad nisam dozivio da me neko selama u javnim institucijama. Mozda je to poneki profesor u srednjoj uradio. Uz sekularno "dobar dan".
Selamu nije mjesto u JAVNIM institucijama iz dva razloga:
1. U javnim institucijama BiH koriste se sluzbeni jezici BiH. Selam je arapski jezik,
2. Selam je uobicajen pozdrav izmedju muslimana, i zivot u nehomogenoj sredini trazi prilagodjavanje toj cinjenici, jer koliko je javna institucija na usluzi i ima je smatrati svojom vjernik musliman, tolilo isto mora i bosnjak zadrti ateista, ili katolik, pravoslavac, srbin, hrvat, jevrej, rom, budista ili džedaj.
Iz razloga dva nisu primjereni ni Hvaljen Isus i Marija, Pomoz Bog i ostala klerikalna rapsodija u javnim institucijama.
Dakle, notorna je laž da nekom selam smeta. Ovdje je selam žrtva neostvarenih ljudi koji nisu u stanju prihvatiti da ne moraju svi dijeliti njihove svjetonazore.
Nošenje hidžaba, krsta oko vrata i sl. pak je izraz ličnih uvjerenja i nikome se ne smije zabraniti ili diskriminisati zbog toga. Krst na zidu učionice ili levha u javnoj ustanovi čiji osnivač nije crkvena organizacija nisu izraz ličnih uvjerenja već markiranje teritorije.
Ovo su poprilično notorne stvari i oni koji na bilo koji način se diče multikulturom, sarajevskim bogomoljama jednoj do druge, a potiru neka osnovna načela tolerancije su obična, da prostite, licemjerna govancad.