Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Drekavac22

#3551 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:07
Drekavac22 wrote: 23/02/2022 21:54

oksidacija koja prati toplota i svjetlost.
I kako se od toga prave dzini? hrdjanje je oksidacija. Varenje hrane je oksidacija. Disanje je oksidacija. Vecina hemijskih reakcija je oksidacija. Vatra je zapravo ispustanje zarobljene sunceve energije od ranije. To je POSLJEDICA hemijskog procesa. Vatra kao pojava ne postoji. Isto kao sto temperatura ne postoji. To je posljedica drugog procesa. Manifestacija drugog procesa.

I onda sveznajuce bice kaze: stvorio sam dzine od vatre. Ne mozes nista stvoriti od vatre jer vatra je pojava koju nasa cula registruju. Na atomskom nivou, vatra ne postoji. To je kao da kazes: stvorio sam dzine od tekuce rijeke. Tekuca rijeka ne postoji. To je samo manifestacija neceg drugog. I to je nevjerovatan gaf Sveznajuceg.

To je kao kada je svemoguci napisao da SAMO ON DRZI PTICE DOK LETE. A ne drzi. Drzi ih razlika u pritisku. Cim smo to naucili, napravili smo avion.

Ali ljudima u 6 stoljecu koji su pisali Kur'an i tebi prodali muda pod bubrege, to je bilo logicno. To je posljedica anticke filozofije u kojem imas 4 bazna elementa: Voda, vatra, zemlja i zrak. Ljudi su napravljeni od zemlje a dzini od vatre. Shvatas li koliko je Kur'an ispunjen drevnom NETACNOM filozofijom. A to je zato sto je Muhamed prepisivao i stavljao to pod krinku bozijeg znanja. A ni sam nije znao da vatra i zemlja nisu bazni elementi. Zato je i izvalio te gluposti.

i mi danas vidimo da su to gluposti, samo se ti pravis slijep i ne zelis da to vidis. Zabij glavu dublje u pijesak. Poput noja. Stvaranje dzina i ljudi se bazira na grckoj filozofiji, upakovanoj u arapske bajke.
I kako se od toga prave dzini?
kao sto pustinjski covjek iz 7 stoljeca ne zna kako se pravi Vatra koja ledi stvari, tako i mi ne znamo kako BOg pravi dzine od vatre.

Vatra kao pojava ne postoji
eto haluciniramo kad vidimo plamen vatre.

I onda sveznajuce bice kaze: stvorio sam dzine od vatre. Ne mozes nista stvoriti od vatre jer vatra je pojava koju nasa cula registruju

cuj ne moze svemoguce Bice da stvori sta hoce od vatre :-)

Tekuca rijeka ne postoji. To je samo manifestacija neceg drugog.
jok eto ne postoji, samo na se prividjaju stvari.

I to je nevjerovatan gaf Sveznajuceg.
stani malo covjece, ti znas da je gaf da Bog stvara nesto od plamena vatre, kao eto ti znas svu sustinu realnosti sta se moze a sta ne moze taj svemoguci Bog da uradi :-)

To je kao kada je svemoguci napisao da SAMO ON DRZI PTICE DOK LETE. A ne drzi. Drzi ih razlika u pritisku. Cim smo to naucili, napravili smo avion.
Kako pitas

Tako sto ih konstruise da mogu to raditi, napravi formu krila uvije ih da zrak brze ide preko gornje djela krila a sporije ispod dodnjeg dijela pa to cini da lete, plus sto mlatarnjem krila pritisak ispod sebe prave da ih dize u zrak, pa dok drze krila uspravno koristi zrak koji ih drzi , Bog im je konstruisao kosti sa rupama, da smanji tezinu, kako bi sto lakse bile da lete bez poteskoca.

Dovoljno da Bog konstruise pticu da moze da leti, to je njegovo drzanje ptice dok leti, netreba ih on svojom rukom drzati licno, nego dovoljno je da on ih stvori za toga da mogu to raditi bez poteskoca, i to je njegovo drzanje.
A to je zato sto je Muhamed prepisivao i stavljao to pod krinku bozijeg znanja.
dao sam argumente danas zasto muhammed nije mogao prepisivati i stavljati u Kuran.
apsidejzi

#3552 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 23/02/2022 23:42 Ti vidiš da ja ne argumentiram ovdje pozivajući se ni na Bibliju, ni na vjersko učenje. Tema također nije ni identificiranje dizajnera, ma tko on bio. Ima ljudi koji ne pripadaju ni jednoj religiji a zastupaju dizajn.
Ponavljam, diskutiramo, argumentiramo na osnovu onoga šta nam govori zdrav razum, nauka, logika,... o tome da li priroda i fenomeni u njoj potvrđuju prisutnost dizajna ili su na djelu neki slučajni, isključivo materijalni procesi?
Ja zelim da obe strane argumentiraju za svoj stav. Iz nekog razloga ti to izbjegavas i zelis da iskljucivo evolutivna strana argumentira, a ti ces kao mudrovati i traziti gramaticke greske, te citirati neke mislioce. U temi pise "vs" a to znaci da obe strane trebaju argumentovati. Zato ja tebe pozivam da nam objasnis kakva je priroda tog inteligentnog dizajnera. Jel to biblijski dizajner, jel to kuranski dizajner? Jel Zeus dizajner? Jel uopste rijec o dizajneru iz bilo koje poznate religije. Zasto izbjegavas diskusiju o dizajneru?

Hajde da se igramo malo i kazemo kako je dokazano da nije evolucija. Eto ostaje nam iskljucivo inteligentni dizajner. Sta sad?
Drekavac22

#3553 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 23/02/2022 22:11 Čuj zapisuju, što im taj svemoćni bog, kad već ne može sve sam da popamti, makar nije nabavio laptope sa SSD diskovima, a ne da nosaju papirčine, to se izgužva, podere, polije se kahva i onda nekom propadnu grijesi i ode mukte među hurije.
kad već ne može sve sam da popamti,
moze da popamti, ali odredio je andjele da zapisiuju i da se to uruci covjeku u ruke sta je sve radio na zemlji.

i nije to papir na cemu oni zapisuju.
Edouard

#3554 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

@MarlboroGold
Znači Bloo te uspjela nagovoriti.
Ali koliko čitam, nisi se baš proslavio.
Last edited by Edouard on 23/02/2022 23:54, edited 1 time in total.
Drekavac22

#3555 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:39
Edouard wrote: 23/02/2022 22:35

A ti misliš da ti je i poenta prava?
Naravno. Poenta je da su "svete knjige" pisane od strane obicnih ljudi sa znanjem u tom dobu. Danas niko ne bi napisao da su ljudi napravljeni od zemlje niti "nevidljiva bica" od vatre, REFERIRAJUCI na njih kao na bazne gradivne elemente prirode. Nit su ljudi napravljeni od zemlje, nit vatra kao element postoji, nit je zemlja elemenat u prirodi.

Ti si taj koji govori za sebe da je studirao fiziku i vjerovatno si nekad na casovima ucio o bozonima, fermionima, poljima i sl. Nigdje se ne spominje zemlja, voda, vazduh, vatra.
Danas niko ne bi napisao da su ljudi napravljeni od zemlje niti "nevidljiva bica" od vatre, REFERIRAJUCI na njih kao na bazne gradivne elemente prirode.
Scientists believe that we may have had our beginnings in CLAY
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... -CLAY.html

Clay may have been birthplace of life on Earth, new study suggests
https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 132027.htm
Leverage

#3556 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Drekavac22 wrote: 23/02/2022 23:52
Leverage wrote: 23/02/2022 22:11 Čuj zapisuju, što im taj svemoćni bog, kad već ne može sve sam da popamti, makar nije nabavio laptope sa SSD diskovima, a ne da nosaju papirčine, to se izgužva, podere, polije se kahva i onda nekom propadnu grijesi i ode mukte među hurije.
kad već ne može sve sam da popamti,
moze da popamti, ali odredio je andjele da zapisiuju i da se to uruci covjeku u ruke sta je sve radio na zemlji.

Šta je, papirus, magnetna tabla, touch screen?
apsidejzi

#3557 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 23/02/2022 23:50 Dovoljno da Bog konstruise pticu da moze da leti, to je njegovo drzanje ptice dok leti, netreba ih on svojom rukom drzati licno, nego dovoljno je da on ih stvori za toga da mogu to raditi bez poteskoca, i to je njegovo drzanje.
Evo sta kaze: "Zar oni ne vide kako ptice u prostranstvu nebeskom bez muke lete, njih samo Allah drži. To su, zaista, dokazi ljudima koji vjeruju."

Ja ne vidim da je receno Zar oni ne vide kako je allah konstruisao ptice da mogu da lete. Jasno je receno da da one lete jer ih SAMO allah drzi. A ne drzi ih. Ne drzi ih ni suplje kosti, ni perje ni ista. Drzi ih razlika u pritisku s gornje i donje strane krila. Upravo ista razlika u pritisku koja drzi avion na nebu. Uopste nema veze materijal ni tezina objekta.

Ali to Muhamed nije znao i posto nije znao objasnjenje, objasnio je kao i svi ostali vjernici: Sa bogom izuzetaka. Cim nesto ne znas i ne razumijes, to pripises bogu. Kada saznas i razumijes onda vise ne pripisujes to bogu nego boga uvalis tamo gdje prestaje tvoje znanje. Posto muhamed nije znao kako ptice lete, svalio je to na boga.

Vrlo jednostavno i prizemno objasnjenje koje ne zahtjeva nikakve logicke vratolomije. To sto ti ne zelis vidjeti je tvoj problem.

Hajmo jednu turu:

Image
Drekavac22

#3558 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:51
Njanjavi wrote: 23/02/2022 22:38 Mene sad zbunjuje ovo da tekuca rjeka ne postoji.
I mene zbunjuje da se dzini mogu napraviti od vatre koja je manifestacija oksidacije. Tekuca voda je manifestacija gravitacije. Uzmi bilo koju tekucu rijeku i izbaci gravitaciju. Dobices stajacu vodu. Ista stvar koja proizvodi tekucu rijeku, proizvodi i klizista.

To se u psihologiji naziva "predrasuda". Nas mozak pravi predrasude i na osnovu njih pravi modele kako bi smanjio potrosnju energije. Cilj je prezivljavanje a ne razumijevanje prirode. Upravo to i dovodi do ovih smijesnih primjera koje imamo u Bibliji i Kur'anu gdje se nesto cini "logicnim" a u sustini je neistina. Uglavnom je posljedica neke od predrasuda naseg mozga. I to je sasvim razumljivo i prizemno. Pokazuje da svete knjige nisu svete knjige jer sveznajuce bice ne bi bilo pod uticajem ljudskih predrasuda. Imamo ove ljudske predrasude jer su te knjige upravo pisali ljudi.

Odatle dolaze termini poput: dzina koji su napravljeni od vatre i meleka/andjela koji su napravljeni od svjetla, te ljudi koji su napravljeni od zemlje. Kad malo izucis modernu fiziku uvidis da ni jedno od navedenih nije gradivni element nicega. Svjetlost je samo uski spektar elektromagnetnog talasa, vatra je oksidacija i oslobadjanje zarobljene sunceve energije, zemlja je skup atoma nastalih eksplozijom supernove od prije par milijardi godina. Ali kako ce to znati ljudi u 6 stoljecu. Logicno da ce pisati o stvarima/pretpostavkama koje su tada bile poznate
I mene zbunjuje da se dzini mogu napraviti od vatre koja je manifestacija oksidacije
a vise bi te trebalo da zbuni vatra koja ledi stvari.

dzina koji su napravljeni od vatre
dzinni su napravljeni od plamena vatre, ali nisu vatra
i meleka/andjela koji su napravljeni od svjetla,
meleci su napravljeni od svjetla, ali nisu svjetlo, vjerovatno fotoni su se koristili za kreaciju andjela

te ljudi koji su napravljeni od zemlje
ljudi su stvoreni od zemlje, ali nisu zemlja

i ne samo od zemlje nego i ostalih nekih hemijskh elemenata sto se nalaze u zemlji, pa zato imamo zeljezo, bakar, cink, magnezijum, kalcium itd u tijelu
Drekavac22

#3559 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:53
Edouard wrote: 23/02/2022 22:50

Kakve veze imaju svete knjige s temom u kojoj se raspravlja da li fenomeni u prirodi potvrđuju prisutnost dizajna ili su na djelu zapravo slučajni procesi?
Svete knjige tvrde da im je izvor upravo taj Inteligentni dizajn. Analizom svetih knjiga uvidjamo da navedeni inteligentni dizajn i nije nesto inteligentan.

A ti tvrdis da inteligentni dizajn kojeg vidis u prirodi nije objavio svete knjige?
Analizom svetih knjiga uvidjamo da navedeni inteligentni dizajn i nije nesto inteligentan.
sta to nije inteligentno u Kuranu?
Drekavac22

#3560 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 23:50
Edouard wrote: 23/02/2022 23:42 Ti vidiš da ja ne argumentiram ovdje pozivajući se ni na Bibliju, ni na vjersko učenje. Tema također nije ni identificiranje dizajnera, ma tko on bio. Ima ljudi koji ne pripadaju ni jednoj religiji a zastupaju dizajn.
Ponavljam, diskutiramo, argumentiramo na osnovu onoga šta nam govori zdrav razum, nauka, logika,... o tome da li priroda i fenomeni u njoj potvrđuju prisutnost dizajna ili su na djelu neki slučajni, isključivo materijalni procesi?
Ja zelim da obe strane argumentiraju za svoj stav. Iz nekog razloga ti to izbjegavas i zelis da iskljucivo evolutivna strana argumentira, a ti ces kao mudrovati i traziti gramaticke greske, te citirati neke mislioce. U temi pise "vs" a to znaci da obe strane trebaju argumentovati. Zato ja tebe pozivam da nam objasnis kakva je priroda tog inteligentnog dizajnera. Jel to biblijski dizajner, jel to kuranski dizajner? Jel Zeus dizajner? Jel uopste rijec o dizajneru iz bilo koje poznate religije. Zasto izbjegavas diskusiju o dizajneru?

Hajde da se igramo malo i kazemo kako je dokazano da nije evolucija. Eto ostaje nam iskljucivo inteligentni dizajner. Sta sad?
Jel to biblijski dizajner, jel to kuranski dizajner? Jel Zeus dizajner? Jel uopste rijec o dizajneru iz bilo koje poznate religije.
dizajner je jedan jedini Bog, ne vise njih. Zeus pripada grckog mitologiji koja je nelogicna sama po sebi.

Jel uopste rijec o dizajneru iz bilo koje poznate religije
Kuran i Biblija tog dizajnera naziva Allah.
apsidejzi

#3561 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 23/02/2022 23:54
apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:39
Naravno. Poenta je da su "svete knjige" pisane od strane obicnih ljudi sa znanjem u tom dobu. Danas niko ne bi napisao da su ljudi napravljeni od zemlje niti "nevidljiva bica" od vatre, REFERIRAJUCI na njih kao na bazne gradivne elemente prirode. Nit su ljudi napravljeni od zemlje, nit vatra kao element postoji, nit je zemlja elemenat u prirodi.

Ti si taj koji govori za sebe da je studirao fiziku i vjerovatno si nekad na casovima ucio o bozonima, fermionima, poljima i sl. Nigdje se ne spominje zemlja, voda, vazduh, vatra.
Danas niko ne bi napisao da su ljudi napravljeni od zemlje niti "nevidljiva bica" od vatre, REFERIRAJUCI na njih kao na bazne gradivne elemente prirode.

Ne razumijes ti da su u vrijeme muhameda ljudi vjerovali kako je zemlja osnovni gradivni element. Sve sto nas okruzuje bilo je napravljeno jal od zemlje, jal od vatre, jal od vazduha jal od vode. Probaj malo ukljuciti svoj mozgic i staviti se u sesto stoljece i razmisljati njihovom glavom. Bez googla. Ako imas intelektualnog kapaciteta za to.

I onda uvidi da je sav zivi svijet stvoren iz VODE. Ljudi su stvoreni od ZEMLJE. Nevidljiva bica od VATRE/SVJETLOSTI. Na kraju krajeva, pogledaj kako su drevni islamski mislioci tumacili stvaranje. Ponajbolji primjer ti je https://en.wikipedia.org/wiki/Jabir_ibn_Hayyan On ovo govori, a ne ja. To ti samo pokazuje da su ljudi tog vremena razumjeli prirodu na takav nacin. Njima je to bilo sasvim logicno. Nije bilo nikakvih naucnika koji bi analizirali hemijski sastav. Bila je ZEMLJA kao gradivni element. To je bilo objasnjenje svega.

Trebas samo poceti razmisljati kao sto su ti ljudi razmisljali i samo ce ti se kazati.
apsidejzi

#3562 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:05
Jel uopste rijec o dizajneru iz bilo koje poznate religije
Biblija ga naziva Isus.
Drekavac22

#3563 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 23:57
Drekavac22 wrote: 23/02/2022 23:50 Dovoljno da Bog konstruise pticu da moze da leti, to je njegovo drzanje ptice dok leti, netreba ih on svojom rukom drzati licno, nego dovoljno je da on ih stvori za toga da mogu to raditi bez poteskoca, i to je njegovo drzanje.
Evo sta kaze: "Zar oni ne vide kako ptice u prostranstvu nebeskom bez muke lete, njih samo Allah drži. To su, zaista, dokazi ljudima koji vjeruju."

Ja ne vidim da je receno Zar oni ne vide kako je allah konstruisao ptice da mogu da lete. Jasno je receno da da one lete jer ih SAMO allah drzi. A ne drzi ih. Ne drzi ih ni suplje kosti, ni perje ni ista. Drzi ih razlika u pritisku s gornje i donje strane krila. Upravo ista razlika u pritisku koja drzi avion na nebu. Uopste nema veze materijal ni tezina objekta.

Ali to Muhamed nije znao i posto nije znao objasnjenje, objasnio je kao i svi ostali vjernici: Sa bogom izuzetaka. Cim nesto ne znas i ne razumijes, to pripises bogu. Kada saznas i razumijes onda vise ne pripisujes to bogu nego boga uvalis tamo gdje prestaje tvoje znanje. Posto muhamed nije znao kako ptice lete, svalio je to na boga.

Vrlo jednostavno i prizemno objasnjenje koje ne zahtjeva nikakve logicke vratolomije. To sto ti ne zelis vidjeti je tvoj problem.

Hajmo jednu turu:

Image
bez zraka ptice ne bi mogle letiti, u vakumu da mogu izdrzati da ne disu, ne bi mogli letiti jer cim nema zraka pritisak ne mogu ispod sebe raditi, samim tim nema letenja vise.

pa ako Bog daje zrak na zemlju, i konstruise pticu da moze pomocu zraka da leti.

Jasno je receno da da one lete jer ih SAMO allah drzi
ako ja tebe ubacim u onu letecu prostoriju

da imas indoor skydiving
Image

i pritisnem dugme da zrak jak te dize u visinu

ko te onda drzi u visini?

ja junace, ja sam pritisnuo dugme da te zrak dize.

eh ako Bog ispusti zrak iz vulkana prije dosta miliona godina, pa sad ptice mogu da lete

kakva je to razlika kad ja pritisnem dugme pa ti letis u toj prostoriji?

The air we breathe was created by volcanoes: Nitrogen escaped from Earth's crust to create life-giving conditions
https://www.dailymail.co.uk/sciencetech ... tions.html

ako je Bog ovako konstruisao zrak da ga ispuste vulkani, pa ptice se podignu u zrak zbog tog zraka, kakva je onda razlika kad ja ispustim jak zrak iz masine koju napravim pa ti letis u visinu, ne letis ni zbog cega drugog nego sto sam te ja digao kad sam pritisnuo to dugme pa da zrak podigao.
Drekavac22

#3564 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

Leverage wrote: 23/02/2022 23:54
Drekavac22 wrote: 23/02/2022 23:52

ne bi me cudilo da je to njihova neka vrsta tablet na kojem zapisuju.
MarlboroGold

#3565 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by MarlboroGold »

Edouard wrote: 23/02/2022 23:52 @MarlboroGold
Znači Bloo te uspjela nagovoriti.
Ali koliko čitam, nisi se baš proslavio.
U vezi čega konkretno?
Drekavac22

#3566 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 00:05
Drekavac22 wrote: 23/02/2022 23:54

Ne razumijes ti da su u vrijeme muhameda ljudi vjerovali kako je zemlja osnovni gradivni element. Sve sto nas okruzuje bilo je napravljeno jal od zemlje, jal od vatre, jal od vazduha jal od vode. Probaj malo ukljuciti svoj mozgic i staviti se u sesto stoljece i razmisljati njihovom glavom. Bez googla. Ako imas intelektualnog kapaciteta za to.

I onda uvidi da je sav zivi svijet stvoren iz VODE. Ljudi su stvoreni od ZEMLJE. Nevidljiva bica od VATRE/SVJETLOSTI. Na kraju krajeva, pogledaj kako su drevni islamski mislioci tumacili stvaranje. Ponajbolji primjer ti je https://en.wikipedia.org/wiki/Jabir_ibn_Hayyan On ovo govori, a ne ja. To ti samo pokazuje da su ljudi tog vremena razumjeli prirodu na takav nacin. Njima je to bilo sasvim logicno. Nije bilo nikakvih naucnika koji bi analizirali hemijski sastav. Bila je ZEMLJA kao gradivni element. To je bilo objasnjenje svega.

Trebas samo poceti razmisljati kao sto su ti ljudi razmisljali i samo ce ti se kazati.
stani malo, nauka ti pocinje govoriti da poticemo iz blata
Leverage

#3567 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Leverage »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:16
Leverage wrote: 23/02/2022 23:54
ne bi me cudilo da je to njihova neka vrsta tablet na kojem zapisuju.
Šteta što nam to nije javljeno u pećini prije 1400 godina.
Hakiz

#3568 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Hakiz »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:05 Kuran i Biblija tog dizajnera naziva Allah.
Naziva ga bog. Jer, riječ allah je, naprosto, arapska riječ koja znači bog, nije ime. Svi govornici arapskog koji vjeruju u boga, bilo jevreji, bilo hrišćani bilo muslimani, kada govore o (svom) bogu, koriste istu riječ, allah. I pri tome ne misle na boga po islamskoj dogmi nego uopšte na boga.

Korištenje riječi allah bi bilo sasvim OK da mi na forumu komuniciramo arapskim jezikom. Kako komuniciramo "našim" jezikom, mi koristimo riječ bog, koja je u prevodu na arapski allah.
Last edited by Hakiz on 24/02/2022 00:25, edited 1 time in total.
Drekavac22

#3569 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 24/02/2022 00:07
Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:05

Biblija ga naziva Isus.
ne naziva, nigdje to ne pise

Isus jasno u bibliji kaze

Jedini pravi Bog je otac na nebu.

i sta kaze jos Isus na svom maternjem jeziku u bibliji
Matej5:8
Tuvayhon l'aylên dadkên blebhon: dhenon nehzon l'alâhâ.
Blagoslovljeni su oni cija su srca cista oni ce gledati Alaha
apsidejzi

#3570 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:00
apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:53
Svete knjige tvrde da im je izvor upravo taj Inteligentni dizajn. Analizom svetih knjiga uvidjamo da navedeni inteligentni dizajn i nije nesto inteligentan.

A ti tvrdis da inteligentni dizajn kojeg vidis u prirodi nije objavio svete knjige?
Analizom svetih knjiga uvidjamo da navedeni inteligentni dizajn i nije nesto inteligentan.
sta to nije inteligentno u Kuranu?
Bezbroj stvari nije inteligentno u Kuranu. Bezbroj nejasnih stvari koje su nepotrebno nejasno napisane. U jednom ogranicenom prostoru, umjesto da bog bude precizan i jasan, 90% Kurana je bez ikakvog stvarnog sadrzaja. Navodno nam se posljednji put javlja i u tom javljanju odluci da pise o Ebu lehebu, jednom lokalnom i vremenski ogranicenom problemu a zaboravi zabraniti ropstvo na primjer. Isto tako, zaboravi nam spomenuti da postoje virusi i bakterije i spasiti bezbroj ljudskih zivota. Inteligentno bi bilo da nam objavi ono sto ce biti korisno za nas. Proklinjanje Ebu leheba nikakve koristi nema. Cak je i gnusno. Zamisli, bog proklinje nekoga???? Obicno oni sto su nemocni proklinju. Ukrajinci sad proklinju Putina jer im je jedino to preostalo. Al ako se vratimo u period kad je "bog" navodno proklinjao ebu leheba, shvaticemo da je ebu leheb tada imao poziciju koju Putin ima sada. On je bio bog i batina regiona i muhamed je jedino mogao da ga proklinje.

Al ti vjerujes da je to bio bog. Istovremeno, taj bog nije spomenuo da mozemo napraviti elektricnu energiju i tako olaksati zivot. Da nam je samo natuknuo nesto na tu temu pa da ne moramo cekati jos 1300 godina da se rodi Nikola Tesla. Tvoja mama nije morala ici na rijeku da ti opere ves. Sjedne zena u kuci i masina to odradi za nju. Zamisli koliko je zena trpilo jer nisu imale struje. Sta je boga sprijecilo da nas pogura malo. Ako je sveznajuci.

Ali mi nista nismo saznali od njegovog sveznanja. Kao da Kur'an nije pisalo sveznajuce bice. Nego covjek. Jedan lokalni covjek iz 6 stoljeca. Nije spomenuo pingvine, nije spomenuo koale niti kengure. Nema dinosaurusa. Imas samo lokalne zivotinje koje je Muhamed vidio za svog zivota. nema nista spomenuto sto se vec nije znalo.

I sve to skupa cini da nema nista inteligentno u kuranu. Ima samo tvoja zelja da bude inteligentno. Kada objektivno i bez emocija i predrasuda posmatras uvidis da nema nista.
Edouard

#3571 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 23:50

Svakako da obje strane trebaju argumentirati, ali tema nikako nije o samom dizajneru, već o stvarnosti, prirodi, koja je pred nama, da li je u njoj uočljiv dizajn ili slučajni, isključivo materijalni procesi.
Konkretno, ono šta sam već više puta spominjao, da li je informacija, kodirana uputa, pomoću nukleotida u ćelijama živih organizama produkt inteligencije, ili slučajnih materijalnih procesa?
MarlboroGold

#3572 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by MarlboroGold »

Eh onda kažu imamo hadise koji su uputa i pojašnjenje onoga što je navedeno u Kur'anu.

Kako ja vidim neki hadisi nisu pojašnjenje zakona i propisa, već izmjena zakona.
Last edited by MarlboroGold on 24/02/2022 00:23, edited 1 time in total.
apsidejzi

#3573 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:21
apsidejzi wrote: 24/02/2022 00:07

Biblija ga naziva Isus.
ne naziva, nigdje to ne pise

Isus jasno u bibliji kaze

Jedini pravi Bog je otac na nebu.

i sta kaze jos Isus na svom maternjem jeziku u bibliji
Matej5:8
Tuvayhon l'aylên dadkên blebhon: dhenon nehzon l'alâhâ.
Blagoslovljeni su oni cija su srca cista oni ce gledati Alaha
To ti sa eduardom raspravi. Ja znam da krscani vjeruju da je on boziji sin i da je manifestacija boga. Ako ti kazes da nije, ja ti vjerujem. Isto kao sto vjerujem krscanima kada kazu da muhamed nije nikakav poslanik nego da je izmislio. Ja smatram da ste oboje upravu. Zajedno :D
Njanjavi

#3574 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Njanjavi »

apsidejzi wrote: 23/02/2022 22:51
Njanjavi wrote: 23/02/2022 22:38 Mene sad zbunjuje ovo da tekuca rjeka ne postoji.
I mene zbunjuje da se dzini mogu napraviti od vatre koja je manifestacija oksidacije. Tekuca voda je manifestacija gravitacije. Uzmi bilo koju tekucu rijeku i izbaci gravitaciju. Dobices stajacu vodu. Ista stvar koja proizvodi tekucu rijeku, proizvodi i klizista.

To se u psihologiji naziva "predrasuda". Nas mozak pravi predrasude i na osnovu njih pravi modele kako bi smanjio potrosnju energije. Cilj je prezivljavanje a ne razumijevanje prirode. Upravo to i dovodi do ovih smijesnih primjera koje imamo u Bibliji i Kur'anu gdje se nesto cini "logicnim" a u sustini je neistina. Uglavnom je posljedica neke od predrasuda naseg mozga. I to je sasvim razumljivo i prizemno. Pokazuje da svete knjige nisu svete knjige jer sveznajuce bice ne bi bilo pod uticajem ljudskih predrasuda. Imamo ove ljudske predrasude jer su te knjige upravo pisali ljudi.

Odatle dolaze termini poput: dzina koji su napravljeni od vatre i meleka/andjela koji su napravljeni od svjetla, te ljudi koji su napravljeni od zemlje. Kad malo izucis modernu fiziku uvidis da ni jedno od navedenih nije gradivni element nicega. Svjetlost je samo uski spektar elektromagnetnog talasa, vatra je oksidacija i oslobadjanje zarobljene sunceve energije, zemlja je skup atoma nastalih eksplozijom supernove od prije par milijardi godina. Ali kako ce to znati ljudi u 6 stoljecu. Logicno da ce pisati o stvarima/pretpostavkama koje su tada bile poznate
Dobro druze treba i ti da kontas da te neke stvari iz takve literature nakon toliko godina prepisivanja i prevodjenja sa x jezika ne treba shvatat bas doslovno i defacto kako pise.
Ima tu dosta i alegorija i pokusaja da se nesto opise ili docara na najrazumljiviji nacin za populus tog doba.
Ne mozes ni ti srat o sastavu nekog bica iz druge dimenzije kad ne znas.
Otkud znas mozda su djini od cokolade a prozori im od marmelade :)
apsidejzi

#3575 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 24/02/2022 00:18 stani malo, nauka ti pocinje govoriti da poticemo iz blata
Tebi se to samo mescini. nauka govori da imamo zajednickog pretka sa cimpanzama. Nigdje se blato ne spominje. Ako cemo gledati atomsku strukturu, covjek se sastoji uglavnom od karbona, oksigena, hidrogena bas kao i Zemlja, bas kao vecina elemenata u svemiru.
Post Reply