bumerangss wrote: ↑21/02/2022 08:14
EasyMan wrote: ↑20/02/2022 20:45
Kome prijavljujes?
Evo promjene kod nas samo cekaju da ih ti prizoves
Taksista sarajevo taksija ima svoju firmu, znaci udruzenje u koje ga prijavis najgore sto moze da uradi po njega je da ga iskljuci iz udruzenja sto znaci da on nastavlja raditi sam za sebe.
Zovite policiju i inspekciju. Udruzenje vecinom nista ne uradi po tom pitanju, sve su to poznanici i jarani.
Prije 6 7 godina nije radio GRAS-ov bus i moja sestra sa još 3 komšinice uzmu sa-taxi dogovore se da ce dati svi po 1,50KM znaci ukupno njih 4 = 6 KM a taksimetar na toj relaciji kuca 5 5,10 maximalno ako su gužve 5,5 KM znaci imao bi i bakšiša feninga ali kad su sjele u taxi i krenuli taxista nije htio upaliti taximetar nego im rekao 2 KM po osobi ne može taxi biti jeftiniji od GRAS-a jer je odma skontao da su komšinice i da nema busa jer mu je štand odma pored polazne stanice busa
I sve vrijeme vožnje im je rondao kako on voza svakavu fukaru, ološ... i kad su došli na destinaciju vrata mu bila zakljucana i nije otkljucao dok mu svaka nije dala po 2 KM dakle 8 KM
Kad mi je to sestra ispricala, pitam je znaš li mu broj firme kaže znam i ja nazvao inspekciju 033/770-156 i prijavio saobračajnom inspektoru i predstavio se i dao svoju adresu i broj telefona sa napomenom da me pismeno obavjesti o poduzetim radnjama
Za desetak dana zove me inspektor, predstavio se i kaže izašao sam na štand, legitimisao prijavljenog taxistu ali on kaže da nije bilo tako kako vi navodite u prijavi, da je upalio taximetar i naplatio koliko je otkucalo!!!
Jedina dalja mogučnost je da idete na sud pa da dokazujete tvoja riječ protiv njegove i obratno
Raže inspektor bez računa tj dokaza sa njegovim pečatom tačnom relaciom polazak-dolazak i cjenom koju je naplatio niša ne možete uraditi. Nisi dužan platiti ako nece da ti dadne račun a ako pocne praviti problem da nece da ti dadne racun, pocne se derati a pogotovo ako cuješ i vidiš da je zaključao sva vrata odma zovi policiju na 122
Od tad ni iz pekare ne izlazim bez računa, ne zbog toga da bi on platio porez državi nego zbog svoje zaštite!
Evo ja bi volio da se takvi taksisti rasciste danas odmah.
Hajd mi iskreno reci ko je kriv za tu situaciju? Zasto ne uzese racun? Zasto pristase da ih vozi po toj cijeni bez taksimetra.
Sve situacije i prituzbe koje sam ovdje procitao krive su vecinom musterije.
Imao mi stari cesto takve musterije. U sred zime kaze sjednu 4 zene, unesu kisobrane s kojih cijedi, unesu snijeg, raspusu se u autu sve zamagli i voznja 4KM u trebevicku ili negdje u brdo.
Sta ce, upali taksimetar, odvuce i moli boga da mu vise ne ulaze
Jednostavno nasi ljudi su navikli na takvo ponasanje pojedinih taksista jer nas je vecina takvih i pristaju na to. Ja se ne vozim taksijem, ali sam imao dvije situacije. Jednom na ulici zaustavim taksi, sjednem, vidim nema nikakvih naljepnica. Reko jel to na crno vrtis, kaze sta cu brate moram i ja zaraditi sta. Zamolim da stane da izadjem, zaustavim drugi taksi i vozim se legalno.
Druga situacija na aerodromu, s godisnjeg se vratili, zena dijete i ja i dva kofera. Prilazim standu, neki sivi mercedes stari, cini mi se karavan. Rekoh moze li to Otoke kaze, ne sjecam se tacno da li rece 40 ili 50KM. Nasmijem se i zahvalim. Okrenem se da pogledam broj firme i tablice, kad on promijeni pricu i unezgodi se, kaze hajd vozicu te po taksimetru. Naravno da nisam pristao.
Da sam pristao na njegovu prvu cijenu ne bih imao pravo da se zalim.
Uzimajte racune i trazite da upale taksimetar, ako nece izadjite iz vozila i uzmite srugi taksi. Pisem po stoti put da ih se mora prijavljivati.