Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
EasyMan

#7201 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

zdruzdjo wrote: 21/02/2022 01:05 @EasyMan
Znaci stari ti na kraju mjeseca ima nekih 1500-2000 kako ti napisa. Na godisnjem nivou porez mu je pausalno 600km. Kad se to podjeli na 12 mjeseci izadje 50 km mjesecno. Znaci porez mu je od 2.5% do 3.3%
E sad kako ti kazes stari ti je gošpar i posten i izadje lijepu platu. E zamisli one koji nisu "gošpari" i koji zavrcu, ne pale taksimetar i slicne marifetluke. Njima porez mozda bude 1% kad se sve sabere i oduzme.

Hmmmmmm
Mislim da i zastupnici u parlamentu i kantonalni ministri imaju veci porez na plate :D
Kakvih prijatelju 50KM mjesecno???
Odakle ti ta cifra majke ti?
Nisam ulazio nikada u njegove mjesecne izdatke, ali mjesecno ima najmanje 400KM izdataka, ima neke tromjesecne izdatke, sestomjesecne, pa na godisnjem nivou se placaju stand, naljepnice, pa obnavljanje licence svakih par godina. Kad god papire obnavlja bruku takse placa itd…
Vidis kako se lazi sire nesvjesno?? :D
Ti si cuo da je godisnje 600Km i povjerovao u to.
EasyMan

#7202 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

2. Prenesi svoje dokumente
Vrijeme je za malo papirologije. Ovdje je nekoliko dokumenata koji su ti potrebni:

Za vozače:

Osobna iskaznica
Vozačka dozvola
Izvod iz kaznene evidencije
Početna kvalifikacija za vozače taksi vozila
Profilna fotografija vozača
mora prikazivati vrhove ramena te cijelo lice vozača bez sunčanih naočala
na slici se smije vidjeti samo vozač, bez osoba u pozadini, dobro osvijetljena i centrirana. Ne smije biti slika s vozačke iskaznice ili drugog dokumenta.
Dodatni uvjeti za partnere:
Bankovni izvod
Licencija za autotaksi prijevoz koju izdaje ured državne uprave u županiji prema sjedištu/prebivalištu tvrtke ili obrta
Rješenje o upisu u trgovački ili obrtni registar
E-fiskalizacija
Za svaku vožnju završenu preko Uber aplikacije izdaje se fiskalizirani račun. Registriraj se na https://efiscal.biz/. Za više informacija posjeti http://t.uber.com/fiskalizacija-info.

Eto uslovi za uber u hrvatskoj. Fino pise taksi licenca. Znam da su bili clanci kada se pojavio tek da mogu voziti samo oni koji imaju licencu.

Poyy
zdruzdjo

#7203 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zdruzdjo »

EasyMan wrote: 21/02/2022 01:19

Nisam ulazio nikada u njegove mjesecne izdatke, ali mjesecno ima najmanje 400KM izdataka, ima neke tromjesecne izdatke, sestomjesecne, pa na godisnjem nivou se placaju stand, naljepnice, pa obnavljanje licence svakih par godina. Kad god papire obnavlja bruku takse placa itd…
Evo ja gore procitah da je to ta cifra za porez. I ti si quote taj podatak na jednom mjestu, i nisi ga negirao. i Nosio sam se sa tim. Niti sta tvrdim niti negiram. I govorim samo o porezu.
Eto samo da ti usporedim. Mater je imala stand na zatvorenoj pijaci. Mjesecni izdatci su joj bili blizu 900 km bez da ista njoj ostane.
Sve legalno, sve kroz papire. Zatvorila je prije nekih godinu i po jer to nije mogla "iznjeti".
A ti kad kazes mjesecno ima 400 izdataka. Kakvih? Izdvoji gorivo, odrzavanje auta, hranu?
Zivo me interesuje.
EasyMan

#7204 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

zdruzdjo wrote: 21/02/2022 01:35
EasyMan wrote: 21/02/2022 01:19

Evo ja gore procitah da je to ta cifra za porez. I ti si quote taj podatak na jednom mjestu, i nisi ga negirao. i Nosio sam se sa tim. Niti sta tvrdim niti negiram. I govorim samo o porezu.
Eto samo da ti usporedim. Mater je imala stand na zatvorenoj pijaci. Mjesecni izdatci su joj bili blizu 900 km bez da ista njoj ostane.
Sve legalno, sve kroz papire. Zatvorila je prije nekih godinu i po jer to nije mogla "iznjeti".
A ti kad kazes mjesecno ima 400 izdataka. Kakvih? Izdvoji gorivo, odrzavanje auta, hranu?
Zivo me interesuje.
Ne mogu se zakleti, vec sam rekao da ne znam tacno koliko sta placa niti znam koliki porez placa. Mogu provjeriti sutra ako ti sta znaci pa napisati.
Znaci porez, zdravstveno, penziono i sta jos ima mjesecno sto se placa drzavi. Pored toga imaju nekih troskova za udruzenje koji stalno rastu. Gorivo uopste ne racunam, ali racunaj cca 20KM dnevno. Hranu isto ne racunam jer ne znam koliko trosi, a voli pojesti :D
Znaci bez goriva i hrane dajem ruku u vatru da mjesecno ima oko 300-400KM troskova. Sa gorivom i hranom preko 1000KM.
Odrzavanje auta i kvarove ne racunam, a bilo ih je i po hiljadu-dvije odjednom.
Kada se sve oduzme vec sam pisao zarada mu ostane 1500-2000KM. Bilo je mjeseci kad izleti kvar pa mu ne ostane nista ili je u minusu.
Bloo
Globalna šefica

#7205 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bloo »

EasyMan wrote: 20/02/2022 23:59
Hakiz wrote: 20/02/2022 23:47

Kome se ne bi isplatilo odustao bi i ostali bi oni kojima se islkati. Meni kao mušteriji je svejedno da li bi ostalo više taksista ili Ubera, nemam razlog da više volim ili "mrzim" bilo koga.

I dosli bi u situaciju da bi radili(bez uvrede ikome) kurdi, siptari, cigani dok ovi nasi domaci ne propadnu i onda bi te oni cijepali i bahatili se.

Najlakse je palamuditi po forumu, a nemati pojma kakva je realna situacija medju narodom.

Evo konkretno ti dajem primjer mog starog, covjek gospar gdje god dodje potrosi. Od pijace, mesnice, prodavnice itd… Ne zna cuvati pare, da mu dajes lopatom sve bi potrosio. Od njega koristi i zarade imaju mnogi. On da propadne i da nema svi ti kod kojih svakodnevno trosi bi osjetili. A sta ce ti potrosit ovi gore navedeni ili neko ko radi za 800KM za uber? Nista! Uzeli bi samo pare lokalcima koji trose lokalno, a dali bi pare strancima(vlasniku ubera) koji ce tu davati plate sitne, a pare nositi iz drzave.
Kurdi, siptari, cigani....

Oj, rasisto mali.
madesa

#7206 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by madesa »

foxlife wrote: 20/02/2022 15:35
madesa wrote: 20/02/2022 09:57

Mislim da je siva, strasno izgleda :D
kako ljudi grijese kad ocijenjuju ljude na osnovu izgleda
ne govorim konkretno o tom taksisti jer pojma nemam ko je
al sam svjedok iz prve ruke da takvi istetovirani od glave do pete su bolji ljudi u svakom pogledu nego onaj u odijelu kravati frizurica itd
vjerujem ti , ne kazem ti da je los samo da strasno izglda ogroman + tetovaze . cak vjerujem da je posteniji od nagalcanih drugih taksista
bumerangss

#7207 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Edin H. wrote: 20/02/2022 20:30 To za licencu za uber je kod nas besmisleno, jer nemaju testove koje moraju da polože da bi dobili licencu, recimo poznavanje grada, znamenitosti, osnove stranih jezika, jer su ipak taksisti prvi kontakt sa strancima.

Jedino što bi trebalo uvesti je uvjerenje o nekažnjavanju.
Zar zaista misliš da i sad makar 10% taxista zna osnove stranih jezika i znamenitosti historiju grada!? :lol:
nepass1

#7208 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by nepass1 »

EasyMan wrote: 20/02/2022 20:31 Citao sam za hrvatsku kad je pokretan uber, samo oni koji imaju licencu su mogli tad raditi, ne znam da li se nesto promijenilo. Problem kod nas je sto taksista ima previse tako da bi suludo bilo jos par stotina prevoznika u grad ubaciti. Jednostavno ne ide.
Ja sam za to da se uvedu ocjene i slicno, ali ne mozes ti hljeb uzimati nikome iz ruku tek tako.
E cuj ne mozes nekom uzimati hljeb iz ruku :D
Hajmo sve privatne zdravstvene ustanove zatvoriti da ne uzimaju kcus, ob i dz posao
EasyMan

#7209 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

nepass1 wrote: 21/02/2022 07:31
EasyMan wrote: 20/02/2022 20:31 Citao sam za hrvatsku kad je pokretan uber, samo oni koji imaju licencu su mogli tad raditi, ne znam da li se nesto promijenilo. Problem kod nas je sto taksista ima previse tako da bi suludo bilo jos par stotina prevoznika u grad ubaciti. Jednostavno ne ide.
Ja sam za to da se uvedu ocjene i slicno, ali ne mozes ti hljeb uzimati nikome iz ruku tek tako.
Hajmo sve privatne zdravstvene ustanove zatvoriti da ne uzimaju kcus, ob i dz posao
Vec su pisali slicne komentare, ne mogu 100 puta odgovarati na isto pitanje. Komentar ti je glup.
EasyMan

#7210 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

bumerangss wrote: 21/02/2022 07:18
Edin H. wrote: 20/02/2022 20:30 To za licencu za uber je kod nas besmisleno, jer nemaju testove koje moraju da polože da bi dobili licencu, recimo poznavanje grada, znamenitosti, osnove stranih jezika, jer su ipak taksisti prvi kontakt sa strancima.

Jedino što bi trebalo uvesti je uvjerenje o nekažnjavanju.
Zar zaista misliš da i sad makar 10% taxista zna osnove stranih jezika i znamenitosti historiju grada!? :lol:
Ne moraju znati nista od toga nazalost, ne znam ko je provalio da moraju znati taksiste ista od toga :D
Nisu turisticki radnici.
foxlife

#7211 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

Ovo je klasicna prica hocu pravnu drzavu da se sredi sve al cim se dotice mene ilimojih nemoj nije posteno itd
drag_gost

#7212 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drag_gost »

EasyMan wrote: 21/02/2022 07:47
nepass1 wrote: 21/02/2022 07:31

Vec su pisali slicne komentare, ne mogu 100 puta odgovarati na isto pitanje. Komentar ti je glup.
Komentar mu uopste nije glup. Otvoreno trziste, pa neka se svako snalazi. Mi smo konzumeristicko drustvo. Doci ce ovdje uber ili alternativq istom kad tad i ti tu ne mozes mnogo.
bumerangss

#7213 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

EasyMan wrote: 20/02/2022 20:45
ljubicasti limun wrote: 20/02/2022 20:42

Pa, evo ja ih barem 7 godina prijavljujem. Jel se sta promijenilo?

A, inace i prijavljivacemo i prizivati promjene. I pokretati. Monopol nikad nije ok. Trziste ce odluciti ko ce biti bolji.
Kome prijavljujes?
Evo promjene kod nas samo cekaju da ih ti prizoves :-)
Taksista sarajevo taksija ima svoju firmu, znaci udruzenje u koje ga prijavis najgore sto moze da uradi po njega je da ga iskljuci iz udruzenja sto znaci da on nastavlja raditi sam za sebe.
Zovite policiju i inspekciju. Udruzenje vecinom nista ne uradi po tom pitanju, sve su to poznanici i jarani.
Prije 6 7 godina nije radio GRAS-ov bus i moja sestra sa još 3 komšinice uzmu sa-taxi dogovore se da ce dati svi po 1,50KM znaci ukupno njih 4 = 6 KM a taksimetar na toj relaciji kuca 5 5,10 maximalno ako su gužve 5,5 KM znaci imao bi i bakšiša feninga ali kad su sjele u taxi i krenuli taxista nije htio upaliti taximetar nego im rekao 2 KM po osobi ne može taxi biti jeftiniji od GRAS-a jer je odma skontao da su komšinice i da nema busa jer mu je štand odma pored polazne stanice busa
I sve vrijeme vožnje im je rondao kako on voza svakavu fukaru, ološ... i kad su došli na destinaciju vrata mu bila zakljucana i nije otkljucao dok mu svaka nije dala po 2 KM dakle 8 KM

Kad mi je to sestra ispricala, pitam je znaš li mu broj firme kaže znam i ja nazvao inspekciju 033/770-156 i prijavio saobračajnom inspektoru i predstavio se i dao svoju adresu i broj telefona sa napomenom da me pismeno obavjesti o poduzetim radnjama

Za desetak dana zove me inspektor, predstavio se i kaže izašao sam na štand, legitimisao prijavljenog taxistu ali on kaže da nije bilo tako kako vi navodite u prijavi, da je upalio taximetar i naplatio koliko je otkucalo!!!
Jedina dalja mogučnost je da idete na sud pa da dokazujete tvoja riječ protiv njegove i obratno :-)

Raže inspektor bez računa tj dokaza sa njegovim pečatom tačnom relaciom polazak-dolazak i cjenom koju je naplatio niša ne možete uraditi. Nisi dužan platiti ako nece da ti dadne račun a ako pocne praviti problem da nece da ti dadne racun, pocne se derati a pogotovo ako cuješ i vidiš da je zaključao sva vrata odma zovi policiju na 122

Od tad ni iz pekare ne izlazim bez računa, ne zbog toga da bi on platio porez državi nego zbog svoje zaštite!
EasyMan

#7214 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 07:58 Ovo je klasicna prica hocu pravnu drzavu da se sredi sve al cim se dotice mene ilimojih nemoj nije posteno itd
Ko bi ovdje pisao gluposti kad tebe ne bi bilo?
Hajd mi reci konkretno za sta ja kazem da se ne sredi?
Ne moze drzava uzimati licence kako hoce jer nisu njihove, zajebali su se i prodali licence. Ne moze i dijeliti vise licenci jer ih svakako ima previse.
bumerangss

#7215 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

EasyMan wrote: 20/02/2022 22:09
Bloo wrote: 20/02/2022 22:02

Racun? Mislisonaj blokic gdje mi da papiric i kaze napisi koliko hoces? :mrgreen: sumnjam da se voznje evidentiraju uopste preko tih racuna
Meni je dovoljan taksimetar ako je ispravan.
Kritike: prljava auta, smrdljiva auta, smrdljivi neokupani vozaci, nepotrebno pricanje (dijeljenje licnih prica, komentarisanje politike, psovanje, svadanje sa drugim vozacem kroz otvoren prozor...) koje niko nije trazio niti inicirao, pusenje, izbacivanje iz auta kada cuje relaciju, tersanje tokom voznje jer mu je relacija kratka, pokusaji da ide duzim putem jer misli da sam levat, prebrza voznja, krsenje saobracajnih pravila...
Ako mi kazes: PA sto se ne pozalis/izades? - Da, znala sam reci da zaustavi pa izadem...znala sam i prijaviti..nekad me bude strah jer gospodin za volanom ne bude prijatan pojavom, a bome ni ponasanjem, onda se usutim i platim i izadem sretna sto nisam dobila samarcinu ili psovanje matere.

Ne zelim kao klijent da se uopste nadem u ovakvim situacijama i da moram razmisljati sta da uradim. A situacija je bilo mnogo puta.

Sa Crvenim taksijem mi se ovo nije desavalo.
Ti racuni se ne evidentiraju zato sto oni placaju pausalno porez, ali taj racun je u potpunosti validan.
Sve to sto si nabrojala mozes da dozivis i od apotekara i od mesara i od bilo kojeg drugog radnika.
Vozaci crvenog taksija su vecinom regularni jer imaju nekoga iznad sebe i realno moraju biti ako zele da rade. U sarajevo taksiju ima svega i svacega bukvalno, ali sad prica tipa hajmo ih unistiti mi je previse plitka i kompleksaska.
Opet kazem jedini nacin da se to rijesi je da se protiv toga borite i prijavljujete ih ili da se vozite drugim taksi firmama koje vam odgovaraju.
Meni se iskreno zeludac okrene kad mi neko spomene zuti taksi, ne znam kako neko moze sjesti u auto onim (vecinom) narkomanima i alkoholicarima koji rade na crno.
Ja se vozim iskljucivo žutim taxijem evo 5 6 godina možda svako 10-ak dana i nikad nisam doživio nijednu neprijatnost niti namrgođen pogled a ne da me neko izbacio jer je vožnja samo 4 KM a uvijek kažem zaokruži ako je 4,20 na 5 ako je 6,30 na 7, ako je 8,60 na cenera... sa halalom dadnem jer ni od jednog nisam doživo kao od sa-taxiste da mi kaže kad ulazim u auto sa kesama "paša molim te te sese satvi na pod da mi šta iz njih ne procuri na sjedište" :-)
Svaki sa-taxista bi da mu paltiš makar cenera a kako da mu ni ne uđeš u auto!
Zato prvo zovem žuti, ako oni nemaju auto onda crveni, pa paja pa samir i emir... sve samo ne sa-taxi!
I da svi rade kao ja to bi im bla veca kazna nego uber i promjenili bi svoje ponašanje
EasyMan

#7216 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

bumerangss wrote: 21/02/2022 08:14
EasyMan wrote: 20/02/2022 20:45

Kome prijavljujes?
Evo promjene kod nas samo cekaju da ih ti prizoves :-)
Taksista sarajevo taksija ima svoju firmu, znaci udruzenje u koje ga prijavis najgore sto moze da uradi po njega je da ga iskljuci iz udruzenja sto znaci da on nastavlja raditi sam za sebe.
Zovite policiju i inspekciju. Udruzenje vecinom nista ne uradi po tom pitanju, sve su to poznanici i jarani.
Prije 6 7 godina nije radio GRAS-ov bus i moja sestra sa još 3 komšinice uzmu sa-taxi dogovore se da ce dati svi po 1,50KM znaci ukupno njih 4 = 6 KM a taksimetar na toj relaciji kuca 5 5,10 maximalno ako su gužve 5,5 KM znaci imao bi i bakšiša feninga ali kad su sjele u taxi i krenuli taxista nije htio upaliti taximetar nego im rekao 2 KM po osobi ne može taxi biti jeftiniji od GRAS-a jer je odma skontao da su komšinice i da nema busa jer mu je štand odma pored polazne stanice busa
I sve vrijeme vožnje im je rondao kako on voza svakavu fukaru, ološ... i kad su došli na destinaciju vrata mu bila zakljucana i nije otkljucao dok mu svaka nije dala po 2 KM dakle 8 KM

Kad mi je to sestra ispricala, pitam je znaš li mu broj firme kaže znam i ja nazvao inspekciju 033/770-156 i prijavio saobračajnom inspektoru i predstavio se i dao svoju adresu i broj telefona sa napomenom da me pismeno obavjesti o poduzetim radnjama

Za desetak dana zove me inspektor, predstavio se i kaže izašao sam na štand, legitimisao prijavljenog taxistu ali on kaže da nije bilo tako kako vi navodite u prijavi, da je upalio taximetar i naplatio koliko je otkucalo!!!
Jedina dalja mogučnost je da idete na sud pa da dokazujete tvoja riječ protiv njegove i obratno :-)

Raže inspektor bez računa tj dokaza sa njegovim pečatom tačnom relaciom polazak-dolazak i cjenom koju je naplatio niša ne možete uraditi. Nisi dužan platiti ako nece da ti dadne račun a ako pocne praviti problem da nece da ti dadne racun, pocne se derati a pogotovo ako cuješ i vidiš da je zaključao sva vrata odma zovi policiju na 122

Od tad ni iz pekare ne izlazim bez računa, ne zbog toga da bi on platio porez državi nego zbog svoje zaštite!
Evo ja bi volio da se takvi taksisti rasciste danas odmah.
Hajd mi iskreno reci ko je kriv za tu situaciju? Zasto ne uzese racun? Zasto pristase da ih vozi po toj cijeni bez taksimetra.
Sve situacije i prituzbe koje sam ovdje procitao krive su vecinom musterije.
Imao mi stari cesto takve musterije. U sred zime kaze sjednu 4 zene, unesu kisobrane s kojih cijedi, unesu snijeg, raspusu se u autu sve zamagli i voznja 4KM u trebevicku ili negdje u brdo.
Sta ce, upali taksimetar, odvuce i moli boga da mu vise ne ulaze :D
Jednostavno nasi ljudi su navikli na takvo ponasanje pojedinih taksista jer nas je vecina takvih i pristaju na to. Ja se ne vozim taksijem, ali sam imao dvije situacije. Jednom na ulici zaustavim taksi, sjednem, vidim nema nikakvih naljepnica. Reko jel to na crno vrtis, kaze sta cu brate moram i ja zaraditi sta. Zamolim da stane da izadjem, zaustavim drugi taksi i vozim se legalno.
Druga situacija na aerodromu, s godisnjeg se vratili, zena dijete i ja i dva kofera. Prilazim standu, neki sivi mercedes stari, cini mi se karavan. Rekoh moze li to Otoke kaze, ne sjecam se tacno da li rece 40 ili 50KM. Nasmijem se i zahvalim. Okrenem se da pogledam broj firme i tablice, kad on promijeni pricu i unezgodi se, kaze hajd vozicu te po taksimetru. Naravno da nisam pristao.
Da sam pristao na njegovu prvu cijenu ne bih imao pravo da se zalim.
Uzimajte racune i trazite da upale taksimetar, ako nece izadjite iz vozila i uzmite srugi taksi. Pisem po stoti put da ih se mora prijavljivati.
EasyMan

#7217 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

bumerangss wrote: 21/02/2022 08:41
EasyMan wrote: 20/02/2022 22:09

Ti racuni se ne evidentiraju zato sto oni placaju pausalno porez, ali taj racun je u potpunosti validan.
Sve to sto si nabrojala mozes da dozivis i od apotekara i od mesara i od bilo kojeg drugog radnika.
Vozaci crvenog taksija su vecinom regularni jer imaju nekoga iznad sebe i realno moraju biti ako zele da rade. U sarajevo taksiju ima svega i svacega bukvalno, ali sad prica tipa hajmo ih unistiti mi je previse plitka i kompleksaska.
Opet kazem jedini nacin da se to rijesi je da se protiv toga borite i prijavljujete ih ili da se vozite drugim taksi firmama koje vam odgovaraju.
Meni se iskreno zeludac okrene kad mi neko spomene zuti taksi, ne znam kako neko moze sjesti u auto onim (vecinom) narkomanima i alkoholicarima koji rade na crno.
Ja se vozim iskljucivo žutim taxijem evo 5 6 godina možda svako 10-ak dana i nikad nisam doživio nijednu neprijatnost niti namrgođen pogled a ne da me neko izbacio jer je vožnja samo 4 KM a uvijek kažem zaokruži ako je 4,20 na 5 ako je 6,30 na 7, ako je 8,60 na cenera... sa halalom dadnem jer ni od jednog nisam doživo kao od sa-taxiste da mi kaže kad ulazim u auto sa kesama "paša molim te te sese satvi na pod da mi šta iz njih ne procuri na sjedište" :-)
Svaki sa-taxista bi da mu paltiš makar cenera a kako da mu ni ne uđeš u auto!
Zato prvo zovem žuti, ako oni nemaju auto onda crveni, pa paja pa samir i emir... sve samo ne sa-taxi!
I da svi rade kao ja to bi im bla veca kazna nego uber i promjenili bi svoje ponašanje
Ja ih u zutom znam 4-5 pravi narkomani. Koliko znam ti ljudi rade na crno. Znaci vozis se nelegalnim taksijem koji nema firmu niti oznaku na vozilu.
Znam jednog u zutom sto je optuzen za silovanje musterije.
Slazem se da treba da se vozis sa onim ko ti odgovara i u pravu si da ih se samo tako moze nauciti pameti kao kaznjavanjem od strane isnpekcije i policije.
Ne stete oni samo vama kao musterijama nego stetu prave svim normalnim taksistima.
holowey

#7218 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by holowey »

EasyMan wrote: 21/02/2022 01:31 2. Prenesi svoje dokumente
Vrijeme je za malo papirologije. Ovdje je nekoliko dokumenata koji su ti potrebni:

Za vozače:

Osobna iskaznica
Vozačka dozvola
na slici se smije vidjeti samo vozač, bez osoba u pozadini, dobro osvijetljena i centrirana. Ne smije biti slika s vozačke iskaznice ili drugog dokumenta.
Bankovni izvod
Licencija za autotaksi prijevoz koju izdaje ured državne uprave u županiji prema sjedištu/prebivalištu tvrtke ili obrta
E-fiskalizacija
Za svaku vožnju završenu preko Uber aplikacije izdaje se fiskalizirani račun. Registriraj se na https://efiscal.biz/. Za više informacija posjeti http://t.uber.com/fiskalizacija-info.

Eto uslovi za uber u hrvatskoj. Fino pise taksi licenca. Znam da su bili clanci kada se pojavio tek da mogu voziti samo oni koji imaju licencu.

Poyy
samo da priupitam jer imas informacije iz prve ruke: koliko sarajevskih taksista bi ispunilo ove uslove da nastave sa radom? koliko sarajevskih taksista bi nakon godinu dana nastavili sa radom?

namjerno sam napisao "sarajevskih taksista" a ne "sarajevo taksija"
bumerangss

#7219 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bumerangss »

Bloo wrote: 20/02/2022 22:15
EasyMan wrote: 20/02/2022 22:09 Ti racuni se ne evidentiraju zato sto oni placaju pausalno porez, ali taj racun je u potpunosti validan.
Pa koja je onda poenta da spominjes trazenje racuna ako se ti racuni ne evidentiraju...To je samo papiric iz bloka koji cesto trazim i onda mi on dadne prazan i kaze napisi sta hoces. Ja platim regularno po taksimetru.

Od apotekata ne mogu jer su mu kolege i kolegice oko njega i definitivno ne moze da smrdi, psuje, komentarise mi politicku situaciju u Izraelu.Plus u apoteci si do 10 minuta maksimalno. Kao i u mesari...Taksiranje je specifican posao jer je s tobom jedna ili vise osoba u tvom vozilu a kolege ti nisu blizu. Ti si pruzatelj usluga, ja sam kupac/klijent. Ti ovisis o meni kao kupcu.
Naravno da se vozim drugim i to iskljucivo Crvenim. Ako mi je isti nedostupan, radije cu bilo kojim drugim. Sarajevo taksi je zadnja opcija (da ima ih normalnih i pristojnih, ali cesce me zapadnu sirovine, pogotovo na standu kraj Katedrale).
Jedini nacin da se borimo je da ih se bojkotuje jer prijave Udruzenju ne rezultiraju poboljsanjem usluga.
Ako ima njegov pečat i potpis mislim da ti ne bi smio dati tek tako prazan jer onda ti napišeš relaciju Sarajevo-Berlin i cjenu vožnje 3000 KM :D Naravno da možeš to zloupotrijebiti a i njega uvući u probleme
EasyMan

#7220 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

holowey wrote: 21/02/2022 08:48
EasyMan wrote: 21/02/2022 01:31 2. Prenesi svoje dokumente

Za vozače:

Osobna iskaznica
Vozačka dozvola
Bankovni izvod
E-fiskalizacija

Poyy
samo da priupitam jer imas informacije iz prve ruke: koliko sarajevskih taksista bi ispunilo ove uslove da nastave sa radom? koliko sarajevskih taksista bi nakon godinu dana nastavili sa radom?

Pa po zakonu trebali bi svi ispunjavati. Sad da li se to provodi?
Znam ih koji su osudjivani, bili lopovi, kriminalci, narkomani, ima svega jbg. Ja zagovaram promjene na bolje i regulisanje nekihs tvari, ali ne zagovaram da se radi mog hira unistava sve redom.
foxlife

#7221 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 08:30
foxlife wrote: 21/02/2022 07:58 Ovo je klasicna prica hocu pravnu drzavu da se sredi sve al cim se dotice mene ilimojih nemoj nije posteno itd
Ne moze drzava uzimati licence kako hoce jer nisu njihove, zajebali su se i prodali licence. Ne moze i dijeliti vise licenci jer ih svakako ima previse.
ma ja prvo kad nemas argumente odmah licno al nema veze
nisu problem licence nego tvoje osporavanje da uber udje na nase trziste i da pare idu negdje al eto taksisti su gospari pa ovdje trose a onaj uberovac ne trosi
jos taksisti pausalno placaju dok uber za svaku voznju se zna koliko sta gdje ide vozac vlasnik drzava
taksisti ne idu ljetovati vani pa ne trose tamo nista?

neka trziste kaze koliko je taksista i prevoznika u vidu ubera dovoljno pa kome se isplati ostat ce na ulici a kome ne neka mijenja posao

trazis monopolizaciju javnog prevoza jednostavno
EasyMan

#7222 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

bumerangss wrote: 21/02/2022 08:49
Bloo wrote: 20/02/2022 22:15

Pa koja je onda poenta da spominjes trazenje racuna ako se ti racuni ne evidentiraju...To je samo papiric iz bloka koji cesto trazim i onda mi on dadne prazan i kaze napisi sta hoces. Ja platim regularno po taksimetru.

Od apotekata ne mogu jer su mu kolege i kolegice oko njega i definitivno ne moze da smrdi, psuje, komentarise mi politicku situaciju u Izraelu.Plus u apoteci si do 10 minuta maksimalno. Kao i u mesari...Taksiranje je specifican posao jer je s tobom jedna ili vise osoba u tvom vozilu a kolege ti nisu blizu. Ti si pruzatelj usluga, ja sam kupac/klijent. Ti ovisis o meni kao kupcu.
Naravno da se vozim drugim i to iskljucivo Crvenim. Ako mi je isti nedostupan, radije cu bilo kojim drugim. Sarajevo taksi je zadnja opcija (da ima ih normalnih i pristojnih, ali cesce me zapadnu sirovine, pogotovo na standu kraj Katedrale).
Jedini nacin da se borimo je da ih se bojkotuje jer prijave Udruzenju ne rezultiraju poboljsanjem usluga.
Ako ima njegov pečat i potpis mislim da ti ne bi smio dati tek tako prazan jer onda ti napišeš relaciju Sarajevo-Berlin i cjenu vožnje 3000 KM :D Naravno da možeš to zloupotrijebiti a i njega uvući u probleme
Ma rade to masovno, moj stari da tih par racuna komsiji koji ima mogucnost da naplati taksi voznje od firme, a ne vozi se taksijem nego pjeske obavlja stvari.
foxlife

#7223 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by foxlife »

EasyMan wrote: 21/02/2022 08:54
holowey wrote: 21/02/2022 08:48

Znam ih koji su osudjivani, bili lopovi, kriminalci, narkomani, ima svega jbg. Ja zagovaram promjene na bolje i regulisanje nekihs tvari, ali ne zagovaram da se radi mog hira unistava sve redom.
je li tvoj otac zna strani jezik?
EasyMan

#7224 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 08:54
EasyMan wrote: 21/02/2022 08:30

ma ja prvo kad nemas argumente odmah licno al nema veze
nisu problem licence nego tvoje osporavanje da uber udje na nase trziste i da pare idu negdje al eto taksisti su gospari pa ovdje trose a onaj uberovac ne trosi
jos taksisti pausalno placaju dok uber za svaku voznju se zna koliko sta gdje ide vozac vlasnik drzava
taksisti ne idu ljetovati vani pa ne trose tamo nista?

neka trziste kaze koliko je taksista i prevoznika u vidu ubera dovoljno pa kome se isplati ostat ce na ulici a kome ne neka mijenja posao

trazis monopolizaciju javnog prevoza jednostavno
S tobom se raspravljati stvarno nema koristi, bacas mi na onog sampiona, uvijek imas neki izvrnuti argument :-)
Evo da ne idemo dalje, drzava je donijela zakon i prodala licence i odredila koliki broj taksista je dovoljan za KS. Ne mogu sad oduzimati licence niti dozvoljavati jos dodatnih hiljade licenci. Vidis da u hrvatskoj treba licenca taksi za uber. Trebace i ovdje, ali je ovdje problem sto ne mogu izdavati licence jer su prodate.
EasyMan

#7225 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by EasyMan »

foxlife wrote: 21/02/2022 08:57
EasyMan wrote: 21/02/2022 08:54

je li tvoj otac zna strani jezik?
Ja sam bio ubijedjen da ne zna, dok nisam vidio da prica sa atrancem na engleskom. Ne tecno, ali se razumiju :D
Post Reply