Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Drekavac22

#176 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 20/02/2022 23:33
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 23:21 ili jos ovaj astronomski primjer vrlo jednostavan a ocit primjer da mora ova kodiranje dolaziti od Boga, nikako drugacije iz 2 razloga

U Kuranu:
Prvo spominjanje Sunca---------------------5778 ajeta--------------------Zadnje spominjanje sunca
Imamo izmedju prvog iz zadnjeg spominjanja 5778 ajeta a nauka nam kaze da Toplota povrsine sunca je 5778 Kelvina

ovo nikako ne moze doci od ljudi iz dva razloga, a to je da niko nije mogao mjeriti toplotu povrsine sunca u 7 stoljecu, a i da je mogao Kelvini nisu izumljeni bili jos tek nakon 1000 godina poslije objave Kurana.

Zasto ovo ima u Kuranu

Bog kaze u Kuranu:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

da vidite svojim ocima
Image

dokazi iz knjiga
Image

Image

iz enciklopedije

New world encyclopedia : "The Sun, for instance, has an effective photosphere temperature of 5778 K.
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Kelvin

Stranica o mjerenjima na suncu fakte
"All of the energy that we detect as light and heat originates from nuclear reactions deep inside the Sun’s high-temperature “core.” This core extends about one-quarter of the way from the center of Sun (where the temperature is around 15.7 million kelvin (K), or 28 million degrees Fahrenheit) to its surface, which is only 5778 K “cool”. "
https://www.thesuntoday.org/solar-facts ... g-the-sun/

Sad se postavlja pitanje, kako ovo moze biti slucajnost, ovako veliki Broj kao sto je 5778 da se bas potrefi u broju ajet izmedju prvog i zadnjeg spominjanja Sunca i da bas bude 5778 Kelvina toplota

posto je broj ogroman i specificna ovo nikako ne moze biti slucajnost.
I opet naravno primjer nategnute podudarnosti, jer mi sa danasnjim instrumentima nismo u mogucnosti da tocno u stupanj kelvina ili celzijusa izracunamo tocno prosjecnu povrsinsku temperaturu sunca. Koliko se sjecam ovdje se radi o aproksimaciji a interval pogreske iznosi +/- 25°C, tako da cemo vrlo vjerovatno u skorijoj buducnosti taj broj korigovati.

Ali upravo ovaj primjer i pokazuje koliko je nakaradna tvoja metodologija. Tebi se broj nekako podudario i odmah si proglasio cudo. Kada za deset godina budemo imali preciznije instrumente i znanstvenici dodu do zakljucka da je prosjecna temperatura ipak bliza 5790 kelvina ili mozda 5770 kelvina na primjer, ti neces tvrditi da je u kuranu greska jer ne postoji nikakvo pravilo kako sto kodirati.
Tebi se broj nekako podudario i odmah si proglasio cudo
slucajnost, je li tako druze moj slucajni?? :D
Transfair

#177 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:36
Transfair wrote: 21/02/2022 00:32

Evo prijedloga :
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_o ... d_programs

A nemam namjeru da ti dajem casove geometrije iz srednje skole.
za institut cemo pitati, a za dokaz reci da ne znas, i to je to, nije sramota ne znati!

to je posteno, vidis da se moze fino priznati kad nesto ne znas.
Imam PHD u computer science. Mozes biti siguran da sam upoznat sa aksiomima euklidske geometrije.
Drekavac22

#178 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

-Chesterfield- wrote: 20/02/2022 23:50 Druže Drekavac, ti si magnet za pojedine forumaše. :D
a vidim :lol:
Avonmusk

#179 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 00:42
Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:36

za institut cemo pitati, a za dokaz reci da ne znas, i to je to, nije sramota ne znati!

to je posteno, vidis da se moze fino priznati kad nesto ne znas.
Imam PHD u computer science. Mozes biti siguran da sam upoznat sa aksiomima euklidske geometrije.
ček ček ček, zdravo za gotovo ćemo uzeti rečenicu o pravoj kroz dvije tačke, a lik danas traži dokaz o postojanju Boga????
znači zdravo za gotovo tu rečenicu, a čovjek vam prikaže nake pojave i neka podudaranja i to ne može jer nije u vašem ličnom narativu nešto što bi trebalo biti istina.

znači dokaz o postojanju Boga mora,a ono što su ljudi izmislili ne mora?
usput, ta aksioma ne važi za sve prostore, a eto znaš da je moguća i konstrukcija N=N+1, pa nije toliko čudna jel tak, al je čudno sto je lik prebrojao neke ajete i riječi i našao neku korelaciju?
bas lijepe oponente ima drekavac, valja vas sve izdrzati!
sretno drekavac!
Drekavac22

#180 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

last mohicans wrote: 21/02/2022 00:33
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:47

to sto stojim iza toga sto tvrdim, ne znaci da sam nadobudan.

ja se izvinjavam svakome ko ista osjeti od mene, meni to stvarno nije cilj.

7 rijeci solarnih godina u singularu
Noun
(2:96:14) sanatin year(s) يَوَدُّ أَحَدُهُمْ لَوْ يُعَمَّرُ أَلْفَ سَنَةٍ
(5:26:6) sanatan years قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الْأَرْضِ
(22:47:12) sanatin year(s) وَإِنَّ يَوْمًا عِنْدَ رَبِّكَ كَأَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(29:14:9) sanatin year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامًا
(32:5:15) sanatin years ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(46:15:20) sanatan year(s) حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ
(70:4:11) sanatin year(s) تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ

7 rijeci lunarnih godina u jednostavnoj nespecificnoj formi singularu
Noun
(2:259:20) ʿāmin year(s) فَأَمَاتَهُ اللَّهُ مِائَةَ عَامٍ ثُمَّ بَعَثَهُ
(2:259:36) ʿāmin year(s) قَالَ بَلْ لَبِثْتَ مِائَةَ عَامٍ فَانْظُرْ إِلَىٰ طَعَامِكَ وَشَرَابِكَ لَمْ يَ
(9:37:11) ʿāman one year يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُوا يُحِلُّونَهُ عَامًا
(9:37:13) ʿāman (another) year وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِيُوَاطِئُوا عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ
(9:126:7) ʿāmin year أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ
(12:49:6) ʿāmun a year ثُمَّ يَأْتِي مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ عَامٌ فِيهِ يُغَاثُ النَّاسُ
(29:14:12) ʿāman year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامً

ove dvije forme ne pripadaju u toj skupini
(9:28:12) ʿāmihim this, their (final) year فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَٰذَ
ova forma je specificna forma jer ima dodatak/suffix him

ni ova forma ne pripada jer je dualni plural
(31:14:11) ʿāmayni two years حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْ

Pa mozemo reci da 7 solarnih godina i 7 lunarnih godina se spominje ako grupisemo po formama

postirao sam vec listu za rijec Nur u jednini i to je 33 puta ni manje ni vise....da se opet ne bi ponavljao pogledaj na prijasnjim postovima.
Ne provaljuje se, 100 godina (2×) i 50 godina moze sa istim oblikom riječi عام i pripadaju formi riječi u jednini, a potpuno ista riječ s prisvojnom zamjenicom هم ne pripada. :-) Kako to, a potpuno ista riječ, samo ima nastavak him? Ova sa dvojinom bi se i mogla zanemariti.
a potpuno ista riječ s prisvojnom zamjenicom هم ne pripada
kada dodas suffix, to je kao dvije rijeci u jednoj

Njihove godine, Eamihim....pripada specificnoj formi rijeci "Njihovegodine"

dok Eam, godina , nema suffixe specifickacije, i spada u grupu nespecificnoj formi rijeci

pa ne nespecificna forma za godinu 7 puta
1 put specificna forma Eamihim
1 put dualna forma

pa taj dio nespecificna forma 7 puta , ta grupa rijeci podudara se sa onim rijecima 7 rijeci sanat, solarne godine.
Transfair

#181 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 00:41
Transfair wrote: 20/02/2022 23:33

I opet naravno primjer nategnute podudarnosti, jer mi sa danasnjim instrumentima nismo u mogucnosti da tocno u stupanj kelvina ili celzijusa izracunamo tocno prosjecnu povrsinsku temperaturu sunca. Koliko se sjecam ovdje se radi o aproksimaciji a interval pogreske iznosi +/- 25°C, tako da cemo vrlo vjerovatno u skorijoj buducnosti taj broj korigovati.

Ali upravo ovaj primjer i pokazuje koliko je nakaradna tvoja metodologija. Tebi se broj nekako podudario i odmah si proglasio cudo. Kada za deset godina budemo imali preciznije instrumente i znanstvenici dodu do zakljucka da je prosjecna temperatura ipak bliza 5790 kelvina ili mozda 5770 kelvina na primjer, ti neces tvrditi da je u kuranu greska jer ne postoji nikakvo pravilo kako sto kodirati.
Tebi se broj nekako podudario i odmah si proglasio cudo
Naravno. Pa ne mozes ni ti biti toliko glup da ne znas sto je aprokismacija. Tvoj broj dakle vrlo vjeroatno nije tocan.
Iz tog logicki slijedi da bi bog, da je htio da nesto kodira vjerovatno kodirao tocan broj kojeg covjecanstvo mozda nikad i nece moci tocno izmjeriti, a neko svemoguce bice bi trebalo valjda u datm momentu da zna o kojoj je temperturi rijec, i do desetog mjesta iza zareza.

A da ne govorimo da se ne radi o konstanti posto se i temperatura povrsine sunca naravno mijenja.

Dakle ti si samo nasao podudarnost sa nekim brojem koji u godini 2022 predstavlja sredinu nekog intervala neke lijeve studije.
Transfair

#182 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:49
Transfair wrote: 21/02/2022 00:42

ček ček ček, zdravo za gotovo ćemo uzeti rečenicu o pravoj kroz dvije tačke, a lik danas traži dokaz o postojanju Boga????
znači zdravo za gotovo tu rečenicu, a čovjek vam prikaže nake pojave i neka podudaranja i to ne može jer nije u vašem ličnom narativu nešto što bi trebalo biti istina.

usput, ta aksioma ne važi za sve prostore, a eto znaš da je moguća i konstrukcija N=N+1, pa nije toliko čudna jel tak, al je čudno sto je lik prebrojao neke ajete i riječi i našao neku korelaciju?
sretno drekavac!
Znamo da geometrijski proracuni savrseno dobro funkcioniraju. Za boga samo znamo da su tamo nekad neki ljudi tvrdili da postoji i da znaju sto tocno zeli od nas.
Last edited by Transfair on 21/02/2022 00:53, edited 1 time in total.
Drekavac22

#183 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 21/02/2022 00:49
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 00:41

Naravno. Pa ne mozes ni ti biti toliko glup da ne znas sto je aprokismacija. Tvoj broj dakle vrlo vjeroatno nije tocan.
Iz tog logicki slijedi da bi bog, da je htio da nesto kodira vjerovatno kodirao tocan broj kojeg covjecanstvo mozda nikad i nece moci tocno izmjeriti, a neko svemoguce bice bi trebalo valjda u datm momentu da zna o kojoj je temperturi rijec, i do desetog mjesta iza zareza.

A da ne govorimo da se ne radi o konstanti posto se i temperatura povrsine sunca naravno mijenja.

Dakle ti si samo nasao podudarnost sa nekim brojem koji u godini 2022 predstavlja sredinu nekog intervala neke lijeve studije.
izvini ali sa tobom ovu temu nema volje nastaviti, jednostavno osoba koja na svaki primjer dolazi sa magicnim stapicem slucajnost...pa eto nek ti bude slucajnost.

pitaj druge ljude, da li vjeruju kao ti da moze imati 400 ili 1000 ili 10 000 brojcaniih poveznica u jednoj te istoj knjizi pa vidi hoce li reci da vjeruju ili nevjeruju da moze biti tolika ogromna frekventnost brojcanih poveznica koje su okarakterisane kao slucajnosti
Transfair

#184 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 00:52
Transfair wrote: 21/02/2022 00:49

izvini ali sa tobom ovu temu nema volje nastaviti, jednostavno osoba koja na svaki primjer dolazi sa magicnim stapicem slucajnost...pa eto nek ti bude slucajnost.

pitaj druge ljude, da li vjeruju kao ti da moze imati 400 ili 1000 ili 10 000 brojcaniih poveznica u jednoj te istoj knjizi pa vidi hoce li reci da vjeruju ili nevjeruju da moze biti tolika ogromna frekventnost brojcanih poveznica koje su okarakterisane kao slucajnosti
Naravno da nemas volje kad sam sva tvoja navodna cuda rastavio na proste faktore i svima na forumu pokazao da su ta cuda samo u tvojoj glavi.

Prava sramota da ste nasli samo 400 poveznica, i to najmanje 380 nategnutih kao sto smo mogli vidjeti u zadnjih par postova.
Ja sam nasao dva ne nategnuta u tvom malom postu koji moze stati na pola kuranske stranice. Toliko o frekvenciji poveznica.
Last edited by Transfair on 21/02/2022 01:00, edited 2 times in total.
Transfair

#185 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 00:49

kada dodas suffix, to je kao dvije rijeci u jednoj

A sto kad ne dodas suffix? I da li u svim primjerima dodajes suffiy ili samo onda kad trebas nategnuti podudarnost?
Drekavac22

#186 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 21/02/2022 00:54
Drekavac22 wrote: 21/02/2022 00:52

Naravno da nemas volje kad sam sva tvoja navodna cuda rastavio na proste faktore i svima na forumu pokazao da su ta cuda samo u tvojoj glavi.
jednog jedinog ti nisi uspio osporiti, ako mislis da pricamo da su sve to slucajnosti i da si tako osporio....onda si ti puko skroz :roll:
Avonmusk

#187 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 00:51
Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:49

sretno drekavac!
Znamo da geometrijski proracuni savrseno dobro funkcioniraju. Za boga samo znamo da su tamo nekad neki ljudi tvrdili da postoji i da znaju sto tocno zeli od nas.
jesi siguran, da u svemiru ta tvoja jedna prava prolazi kroz dvije tačke? jjsi siguran da euklid vrijedi i u svemiru?
i vidis sam se hvatas na udicu, znamo da proracuni savrseno dobro funkcioniraju, a drekavac ti izbaci nekolikko podudaranja i ti ih bez argumenata odbacujes? nisi ponudio nijedan validan kontradokaz osim supljaka da je nesto slucajno, ponudio si pisanje programa koje bi trajalo 3 dana da opovrgnes nesto, pa hjade napisi ga i dokai nam to sto tvdiš!
a ne uzimaj svoje nevjerovanje u Boga kao polaznu tačku da za sve što tvrdi suprotna strana bude nelogicno neistinito, jer samim tim si krenuo s predrasudom prema drugoj strani a znamo gdje ima predrasuda logika nema sta da trazi!
Transfair

#188 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 00:57
Transfair wrote: 21/02/2022 00:54
jednog jedinog ti nisi uspio osporiti, ako mislis da pricamo da su sve to slucajnosti i da si tako osporio....onda si ti puko skroz :roll:
Na zalost, nisi cak ni dovoljno inteligentan da spoznas da je game over za tvoja cuda. Ali mislim da je svima i na ovom forumu jasno da se radi o ublehi. Jedino se Avonmusk malo koprca ali i on je samo par postova od te spoznaje.
Avonmusk

#189 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

za jednog phd računalnih znanosti, jedan programčić i nije veliki zahmet, ali ako bas nisi siguran da ces opovrgnuti oponenta, onda se ne isplati pisati jel tako?

zao mi je sto ne vjerujes u Boga i što ne vjeruješ Bogu, al eto i to je dokaz da imamo slobodnu volju pa da mozemo biti razliciti, da smo na testu, na iskusenju, al ko zna, cudni su putevi Boziji, mozda ti Allah posalje uputu, molim se da tako bude.
Transfair

#190 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:01
Transfair wrote: 21/02/2022 00:51
jesi siguran, da u svemiru ta tvoja jedna prava prolazi kroz dvije tačke? jjsi siguran da euklid vrijedi i u svemiru?
i vidis sam se hvatas na udicu, znamo da proracuni savrseno dobro funkcioniraju, a drekavac ti izbaci nekolikko podudaranja i ti ih bez argumenata odbacujes? nisi ponudio nijedan validan kontradokaz osim supljaka da je nesto slucajno, ponudio si pisanje programa koje bi trajalo 3 dana da opovrgnes nesto, pa hjade napisi ga i dokai nam to sto tvdiš!
a ne uzimaj svoje nevjerovanje u Boga kao polaznu tačku da za sve što tvrdi suprotna strana bude nelogicno neistinito, jer samim tim si krenuo s predrasudom prema drugoj strani a znamo gdje ima predrasuda logika nema sta da trazi!
Ne, u svemiru, zavisno od mase dolazi do zakrivljenja prostora i za odredjene proracune moramo uvesti i teoriju relativiteta.

A za ovo ostalo, nemam namjeru da se ponavljam. Niti imam namjeru da i dalje gubim vrijeme. Ko je shvatio,shvatit ce. A ostali mogu da zive u iluziji da u kuranu postoje neka znanstvena cuda koja nitko iz znanstven zajednice do danas nije primjetio iako se vec dva desetljeca svi ovi primjeri vrte na raznoraznim forumima.
Transfair

#191 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:10 za jednog phd računalnih znanosti, jedan programčić i nije veliki zahmet, ali ako bas nisi siguran da ces opovrgnuti oponenta, onda se ne isplati pisati jel tako?

zao mi je sto ne vjerujes u Boga i što ne vjeruješ Bogu, al eto i to je dokaz da imamo slobodnu volju pa da mozemo biti razliciti, da smo na testu, na iskusenju, al ko zna, cudni su putevi Boziji, mozda ti Allah posalje uputu, molim se da tako bude.
Imam ja i drugih hobija, osim foruma. :D
Avonmusk

#192 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 01:11
Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:01

Ne, u svemiru, zavisno od mase dolazi do zakrivljenja prostora i za odredjene proracune moramo uvesti i teoriju relativiteta.

A za ovo ostalo, nemam namjeru da se ponavljam. Niti imam namjeru da i dalje gubim vrijeme. Ko je shvatio,shvatit ce. A ostali mogu da zive u iluziji da u kuranu postoje neka znanstvena cuda koja nitko iz znanstven zajednice do danas nije primjetio iako se vec dva desetljeca svi ovi primjeri vrte na raznoraznim forumima.
ejh, sta sve znanstvena zajednica nije prihvatala kroz povijest (neke su naucnike cak i ubili) pa se poslije to i prihvati, nadam se da neces doci u situaciju da se moras lijeciti a doktori ne znaju sta ti je , pa te onda Kur'anom hafizi izliječe, vjeruj primjera ima, al eto svakom svacije.
nadam se da ce drekavac nastaviti sa iznosenjem pronalazaka iz Kur'ana, jer za neke nisam znao.

selam alejkum i laku noć.
Transfair

#193 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:17
Transfair wrote: 21/02/2022 01:11

ejh, sta sve znanstvena zajednica nije prihvatala kroz povijest (neke su naucnike cak i ubili) pa se poslije to i prihvati, nadam se da neces doci u situaciju da se moras lijeciti a doktori ne znaju sta ti je , pa te onda Kur'anom hafizi izliječe, vjeruj primjera ima, al eto svakom svacije.
nadam se da ce drekavac nastaviti sa iznosenjem pronalazaka iz Kur'ana, jer za neke nisam znao.

Nema ni zato to primjera. I tu se radi samo o placebu.
Avonmusk

#194 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 01:16
Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:10 za jednog phd računalnih znanosti, jedan programčić i nije veliki zahmet, ali ako bas nisi siguran da ces opovrgnuti oponenta, onda se ne isplati pisati jel tako?

Imam ja i drugih hobija, osim foruma. :D
Poslušaj ponekad koju suru na yt, nista te ne kosta a nece ti stetiti, eto nek ti to bude jos jedan hobi, sta je to 10, 15 minuta uvrh glave?
Avonmusk

#195 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 01:18
Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:17

hahahha, nepopravljiv se cinis, al takvi kad prigrle islam, oni se najcvrsce drze, dobrodosao u islam brate moj.
GAU8

#196 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by GAU8 »

Poenta je, da to jesu slucjnosti. Ti si previse ogranicen da to vidis.

Uzmi bilo koju knjigu i kreni brojati neki aspekt iz te knjige. Kada dobijes zbir, ukucaj taj broj recimo u Google.

Dobit ces neku karakteristiku tog broja i mozes je pripisati toj knjizi, iako jedno s drugim veze nema.
Drekavac22

#197 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

GAU8 wrote: 21/02/2022 07:55 Poenta je, da to jesu slucjnosti. Ti si previse ogranicen da to vidis.

Uzmi bilo koju knjigu i kreni brojati neki aspekt iz te knjige. Kada dobijes zbir, ukucaj taj broj recimo u Google.

Dobit ces neku karakteristiku tog broja i mozes je pripisati toj knjizi, iako jedno s drugim veze nema.
Poenta je, da to jesu slucjnosti.
objasni mi logicki kako to da oko 400 primjera koje sam ja sakupio analizirao, testirao, i verificirao iz Kurana u ovih 10 godina su slucajnosti, i ta lista se konstantno siri sa novim pronalascima.

Moja zelja je da sakupljam do smrti sva ta brojcana cuda , da to bude kao neka enciklopedija koju ja pisem Brojcanih cuda Kurana i ostavim to covjecanstvu iza sebe da vide svojim ocima cuda Kurana i nesto sto mogu sami testirati poslije, jako mocan osjecaj je kad cudo drzis u rukama, nesto vidljivo i opipljivo.

kako moze biti slucajnost spominjanje Dana 365 puta, Mjesec 12 puta, Godina 19 puta kao metonicki ciklus, pa onda ajeti koji imitiraju okruzenje
ajet 3:13 govori o bitki u kojoj je bilo 313 muslimanskih vojnika
ajet 36:36 koji jedini spominje Parove u cijeloj suri
ajet 33 koji spominje da ce isto godina biti muz i supruga u Raju.....a muhammed u hadisu pojasnio da ce imati 33 godine.
ajet 143 jedini spominje tu rijec sredinu u najvecoj suri u Kuranu koja ima 286 ajeta, i to bas u sredini itd itd
ima masa jos primjera

kako to da prica govori o 71 covjeku, i ispricana je u 71 rijeci

kako to da prica o mladicima pecine, muslimanskim Krscanima, u hriscanstvu su oni sveci, zovu ih spavaci iz pecine, Bog kaze da su ostali 309 godina da spavaju u pecini kako bi ih sacuvao od nepravednog vladara....od pocetka price pa sve do spominjanja 309 upravo ima 309 rijeci

Prica pocinje-------------------309 rijeci------------------>"Tristo dodaj jos devet godina" izraz u Kuranu

pa onda imamo to da antonimi prate jedno drugo

1.1
Andjeli (Melek/Meleci)- 88 puta
Djavoli (Sejtan/Sejtani)-88 puta

1.2
Ovaj svijet (Dunja) - 115 puta
Onaj svijet (Ahiret) - 115 puta

1.3
Hladnoca (Bard) - 4 puta
Vrucina (Harr) - 4 puta

1.4
Muskarac (Redzul)- 24 puta
Zena (Imra’ah)-24 puta

itd

pa onda imamo cuda sa suncem ono sa kelvinima, i taj broj 5778 ajeta da se poklopi sa 5778 Kelvina na povrsini Sunca

pa onda imamo od pocetka Kurana pa sve do Sure Zeljezo koja se nalazi u sredini Kurana , od pocetka Kurana pa sve do jedinog spominjanja rijeci Zeljezo u Suri zeljezo imamo 5100 ajeta, nauka nam kaze da Tvrda zeljezna jezgra se nalazi u Sredini Zemlje na tacno 5100 km prema mjerenjima.

Kako to da 5100 ajeta potrefi slucajno opet 5100 km???

Kako to da tacka topljenja Zeljeza je 1538 celzijusa a 1538 ajeta od tvrdog do mehkog spominjanja zeljeza, pa od mehkog spominjanja do kraja sure imamo 2862 slova a tacka kljucanja zeljeza kada ide prema svom kraju je 2862 celzijusa.

a ovo je samo mali djelic koliko toga jos ima u Kuranu, i kako ovo moze sve biti slucajnosti hej slucajnosti da se poigra i stavi Dan 365 puta a Mjesec 12 , da nista drugo jasno bi bilo da je samo iz ova primjera dva namjerno kodiranje a ne slucajnosti

Uzmi bilo koju knjigu i kreni brojati neki aspekt iz te knjige
naslusao sam se mali milion puta ovo u ovih 10 godina, i niko mi ni 1 dokaza nije donio iz druge knjige :) sto li Boze dragi, sta mislis??

a svi puno zuje a niko mi meda da dadne....ja vam dajem primjer za primjerom iz Kurana a meni niko da donese iz neke druge knjige barem 1 primjer, a da ne pricamo oko 400 verificiranih primjera kao u Kuranu sto ima.
Dobit ces neku karakteristiku tog broja
puno mi nesto nagadjas, nije to dobro, nabit ces cir sebi na zelucu :D pusti pricu, daj konkretan dokaz iz druge knjige, pa ces djelovati ozbiljnije a ovako je cisto prodavanje magle narodu.
Piaty

#198 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Piaty »

@belfy

Nisam ja mislio na alkemiju niti sam spomenuo nijednog alkemicara. Nisam citao nijednu knjigu o alkemiji. Nisam spomenjio ni teozofiju ni korijenske rase i slicnr nauke, kvazi nauke ili bilo kakve lakrdije.
Spomenuo sam Tomu Akvinskog i Platona.
Uglavnom, mene nazivas lazovom onako bezveze. Da sam nevjernik i slicno.
To ti ne sluzi na cast. Mislio sam da je neka vrsta pravila da se ne obracamo ljudima onako vec da reagiramo prema onom sto oni napisu.

Prepoznavanje prirode i svemira kao Bozjeg djela je tebi cudno, a meni je cudno i ludo ako to nije tako. Mogu i ja tebi reci da lazes ako ti mislis da je to slucajnost jer je isto meni nepojmljivo sto neko misli da je to stvar slucajnosti.
Nisam ja spomenuo ulijevanje rijeka u more vec samo slucaj vezan za Cousteau-a.

Al haj, jebajiga sad.
Transfair

#199 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 21/02/2022 08:55

a svi puno zuje a niko mi meda da dadne....ja vam dajem primjer za primjerom iz Kurana a meni niko da donese iz neke druge knjige barem 1 primjer, a da ne pricamo oko 400 verificiranih primjera kao u Kuranu sto ima.

Zasto ovdje lazes kad znas da sam ti ja dao cak 4 primjera iz tvojih forumskih postova(Nije mi cak ni trebala neka druga veca knjiga). Cak sam i na ovoj temi jucer postirao jedan link, gdje si slucajno ukodirao godinu dodjele nobelove nagrade za otkrice DNA. Pokusat cu da nadjem i ostala 3 "cuda" i da ih linkujem tako da svi mogu da vide kakav si ti lazov i manipulator.

Sto je najgore, upravo sam za analizu koristio tvoje najaktuelnije postove, da nebi poslije tvrdio da sam morao pretraziti citav forum da bi pronsao par poveznica. Dobio si dakle dokaz koliko je lako naci slicne poveznice u ama bas svakom tekstu pa i u tvojim hebenim postovima.

Sve ostalo je samo pitanje vremena, koliko si spreman da brojis.
Transfair

#200 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 01:23
Transfair wrote: 21/02/2022 01:18
hahahha, nepopravljiv se cinis, al takvi kad prigrle islam, oni se najcvrsce drze, dobrodosao u islam brate moj.
Pusti plemiku, nego de citiraj neku znanstvenu studiju koja dokazuje ucinkovitost lijecenja kuranom pod laboratorijskim uvjetima u odnosu na lijecenje u kontrolnim grupama ciji clanovi bi uzimali farmaceutske lijekove ili nebi bili tretirani uopce.

Ako nemas, predazem ti da provedes jedno takvo istrazanje. Siguran sam da mozes pronaci investitore iz muslimanskih zemalja koji su spremni da financiraju takvo istrazivanje.

Mogli bi pomoci mnogim ljudima ako budes u pravu a islamska zaednica bi mogla onda dobiti nove izvore prihoda.

I ne zaboravi da nam javis rezultate.
Post Reply