Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Drekavac22

#151 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

last mohicans wrote: 20/02/2022 21:36
Drekavac22 wrote: 18/02/2022 09:55 1.47
Solarna godina u jednini (Sanat) – 7 puta
Lunarna godina u jednini (Eam) – 7 puta
Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš. Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti. Allah će te nagraditi, ako si sam brojao i ako si u pravu. Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti. U pretraživač sam kucao arapsku riječ u jednini,a ne njen korijen. Ti, ako znaš, pretpostavljam da znaš da to nije isto. Evo ti po korijenu pretraživanja: Godina se spominje
عام 9 puta, od toga jednom u dvojini, pa ćemo prihvatiti da se spominje 8
puta, ako ne računamo oblik u dvojini. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=Ewm
Evo ti za نور, kao korijen riječi, spominje se ukupno kao trilitera 194 puta, od toga riječ svjetlost u jednini 43 puta, vatra نار, koja je isti korijen 145 puta i مّنِير 6 puta. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=nwr Isti pretraživač po "ispravnom" tvom pretraživanju. A i sam pretraživač bi trebao da prepozna ako mu se unese riječ u jednini, ne sami korijen, jer je suludo da može naći korijen ispravno,a li ne i riječ pojedinačno, u jednini, recimo. Znači, dva primjera gdje nije tačan podatak.
Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš.
to sto stojim iza toga sto tvrdim, ne znaci da sam nadobudan.
Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti
ja se izvinjavam svakome ko ista osjeti od mene, meni to stvarno nije cilj.

Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti.

7 rijeci solarnih godina u singularu
Noun
(2:96:14) sanatin year(s) يَوَدُّ أَحَدُهُمْ لَوْ يُعَمَّرُ أَلْفَ سَنَةٍ
(5:26:6) sanatan years قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الْأَرْضِ
(22:47:12) sanatin year(s) وَإِنَّ يَوْمًا عِنْدَ رَبِّكَ كَأَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(29:14:9) sanatin year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامًا
(32:5:15) sanatin years ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(46:15:20) sanatan year(s) حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ
(70:4:11) sanatin year(s) تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ

7 rijeci lunarnih godina u jednostavnoj nespecificnoj formi singularu
Noun
(2:259:20) ʿāmin year(s) فَأَمَاتَهُ اللَّهُ مِائَةَ عَامٍ ثُمَّ بَعَثَهُ
(2:259:36) ʿāmin year(s) قَالَ بَلْ لَبِثْتَ مِائَةَ عَامٍ فَانْظُرْ إِلَىٰ طَعَامِكَ وَشَرَابِكَ لَمْ يَ
(9:37:11) ʿāman one year يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُوا يُحِلُّونَهُ عَامًا
(9:37:13) ʿāman (another) year وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِيُوَاطِئُوا عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ
(9:126:7) ʿāmin year أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ
(12:49:6) ʿāmun a year ثُمَّ يَأْتِي مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ عَامٌ فِيهِ يُغَاثُ النَّاسُ
(29:14:12) ʿāman year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامً

ove dvije forme ne pripadaju u toj skupini
(9:28:12) ʿāmihim this, their (final) year فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَٰذَ
ova forma je specificna forma jer ima dodatak/suffix him

ni ova forma ne pripada jer je dualni plural
(31:14:11) ʿāmayni two years حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْ

Pa mozemo reci da 7 solarnih godina i 7 lunarnih godina se spominje ako grupisemo po formama
Evo ti za نور, kao korijen riječi, spominje se ukupno kao trilitera 194 puta, od toga riječ svjetlost u jednini 43 puta, vatra نار, koja je isti korijen 145 puta i مّنِير 6 puta. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=nwr Isti pretraživač po "ispravnom" tvom pretraživanju. A i sam pretraživač bi trebao da prepozna ako mu se unese riječ u jednini, ne sami korijen, jer je suludo da može naći korijen ispravno,a li ne i riječ pojedinačno, u jednini, recimo. Znači, dva primjera gdje nije tačan podatak.
postirao sam vec listu za rijec Nur u jednini i to je 33 puta ni manje ni vise....da se opet ne bi ponavljao pogledaj na prijasnjim postovima.
Last edited by Drekavac22 on 20/02/2022 22:51, edited 2 times in total.
Plavo-bijeli

#152 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Plavo-bijeli »

Joj, evo ga opet. Nemojte molim vas gubiti energiju na Smrčka, mnogi su pokušavali, ali očigledno frajer nije razumom obdaren.

Odmah da napomenem da je ovo moj posljednji post Smrčku, ako me neko drugi citira mogu odgovoriti, ali njemu definitivno neću jer upusti te u raspravu u kojoj on sam napravi sebi u glavi da je pobjednik i izokrene je kroz hiljadu nekih logičkih grešaka i proglasi se pobjednim bez obzira na realne podatke.

Ovo što radi Smrčak nije nešto novo, iako on misli da je izmislio toplu vodu i osjeća se vrlo posebno kroz ovo što radi i dobija dopamin, te na svaku pomisao da ga čeka zagarantovano mjesto u dzennetu mu daje vjerovatno i serotonina.

Definitivno je zabavno tražiti ove poveznice i gledati ih kao da su one ostavljenje od najvećeg stvoritelja ikada, a on je možda jedini koji ih vidi i nalazi. Možda da je posvetio tih 10 godina u razmisljanju kako pomoci djeci Afrike, doprinos bi bio milion puta veći, ali ovo je lakše, ne moraš ići u dzihad, ne moraš otkrivati svoj identitet pravi ikome, ne moraš ništa.

Kako to funkcioniše?

Nađeš bilo koji ajet tipa 13:24 i vidiš šta piše u njemu, ako se spominje nebo, to nebo - moze biti atmosfera, oblaci, moze biti galaksija, univerzum.
Onda kreneš traziti poveznice tipa da li je 1324 godine neko nešto bitno otkrio za neki od tih subjekata po našem kalendaru, ako nije da li je po islamskom kalendaru. Ako ništa, nastavi traziti. 13:24 kreneš ih sabirati kao 1+3+2+4 = 10 i ostavis tu desetku i gledaš gdje bi je mogao uklopiti, pa onda mozes mnoziti 1*3 + 2*4 = 3+8=11 pa onda gledaš kakve veze ima to 10.11 da li je bilo nekad nešto datuma 10.11 tj 10og u 11 mjesecu, ako nije onda da nije mozda u 11 mjesecu 10og... Neko bi davno odustao od ovog, ali zamislite da vas neko plaća tipa $2000 mjesečno, e onda bi svaki dan potrosili sate na to. Eh sad zamislite da vam neko obeća milion milijardi puta to, sto je obecanje u vidu dzenneta, e onda ćete posvetiti i potrošit svoj čitavi mentalni kapacitet i ne samo što ćete raditi to nego i uzivati u tome.

Ako ne nadjes nakon svih sabiranja i svega nikakvu poveznicu onda nastaviš na naredni. Čak kad bi se mogla tražiti ovakvo poveznica sa nećim nadnaravnim, i ovakve stvari dokaz bile nečega, ne bi se onda smjele koristiti razne metode mjerenja, tipa u jednom kelvini, u drugom celzijusi, jer onda fakticki sebi za svaki mozes namjestat koliko hoces dok ne pogodiš. Mozes i cak sa jednom jedinicom mjerenja, a kamo li za više različitih po oblasti.

Primjer kazu eto riječ 'dan' se spominje 365 puta, ok, a zbog čega onda Islam koristi Lunarni kalendar od 354 dana?

Evo još nekih matematičkih čuda koje Smrčak ne spominje:
Dio izbrisan. Mod.
Moglo bi se ovako do sutra. Jel vidite kako to funkcioniše?

Gore spominje kakop neki vjeruju da je Zemlja ravna, a Kur'an je najveći propagator iste, malo više oko toga objasnio je gospodin bivši musliman(kao i ja)

Od njega se moze puno naučiti oko svih navodnih ' čuda ' u Kur'anu, a i svih grešaka, što naučnih, što historijskih itd, a i redovno debatira sa raznim youtube islamskim ucenjacima. Kad pogledate profil njega vidjet ćete u komentarima na hiljade i hiljade sve bivših muslimana i muslimanki, ima ih i iz BiH, nedavno baš jedna cura komentariše :)
Još jedan koji je napustio islam i sad ga debunka , a prije vodio stranicu koja je pozivala ljude u vjeru, https://www.youtube.com/lightuponlightdotcom/featured
https://www.youtube.com/c/FriendlyExmuslim/videos

Sve u svemu biti nemusliman ne znači da ne vjerujete u Boga i njegovo postojanje, nego samo da ne vjerujete da je biće koje je stvorilo zakone fizike, toliko grešaka napravilo u tako malo stranica u kojima je moglo potencijalno napraivti neku naučnu grešku, a dovoljna je bila samo jedna.

Uzivajte i pustite Smrčka da sam piše, ponavljam, šta god pokušate logički objasniti on će to okrenuti na svoj mlin i objasniti kako je on ipak u pravu.
Last edited by Plavo-bijeli on 20/02/2022 22:55, edited 1 time in total.
Transfair

#153 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:42
Transfair wrote: 20/02/2022 21:16

Nije on nista pronasao. On je samo brojao do iznemoglosti sve sto je mogao izbrojati i kad bi god nasao neku poveznicu, interpretirao bi to kao cudo.
Ali naravno bez ikakvog pokrica.

Zato sam i postirao onaj post sa drugog foruma da bih docarao kakvom se metodologijom on koristi.

Tako sam i ja uzeo njegov post, izbrojao raznorazne moguce kombinacije i rezultate uporedjivao sa svim mogucim numerickim vrijedostima koje sam bilo kako mogao povezati sa pojmom DNA.

Na kraju mi se poklopio jedan broj, 1962, kao ukupni broj slova koje sam izbrojao, a polopio mi se slucajno sa godinom u kojoj je dodjeljena nagrada za otkrice DNA.

Ali kao sto vidis, to naravno ne znaci da je tu neko nesto kodirao, nego samo da su se dva veca broja nekako slucajno poklopila.
Nije on nista pronasao.
covjek koji nema granicu za slucajnosti u jednoj knjizi, nije kompetentan da logicku analizu te knjige daje, to nek ti je jasno.

tvoja jedina zastita ovdje je "To su sve slucajnosti"
Naravno da su sve slucajnosti.

Uporedjujes moj trud od dva, tri sata gdje sam povrsno analizirao uzorak teksta koji moze stati na par stranica, sa onim sto vas nekoliko analizira vec duze od deset godina i to na uzorku teskta od preko 600 stranica.
apsidejzi

#154 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by apsidejzi »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:33 ti ocekujes da sve bitke su kodirane na ovakav nacin?

ko to kaze da moraju biti sve , niko to ne kaze...Bog daje znakove , kiti tim ukrasima svoj Kuran malo ovdje, malo ondje, kao kad neko kiti jelku za Bozic.
Naravno da moraju ako zelis nesto dokazati. To mora biti ponovljivo, mjerljivo, nezavisno potvrdivo. Ne mozes ti doci i napraviti set pravila i onda kao: e vidi cudo, i jos se izvlaciti na kartu Boga. Kiti Kur'an malo ovdje malo ondje. To nije kicenje nego lupanje i tvoja silna zelja da to bude kicenje. To je neispravna metodologija koja je jednaka pogadjanju. Da je u prvoj suri, cetvrtom ajetu spemunuti sehidi, ti bi ovdje pisao kako je bog zakitio kur'an sa brojem poginulih na Bedru. Ali nije. I u tome je poenta shit testa.

Da ne bi upao u predrasudu jer nas mozak je pun skrivenih predrasuda, te da bi imao objektivan rezultat, moras odraditi shit test i ni jedan od tvojih primjera ne moze proci shit test. Naravno, najlakse se izvuci kroz "boziju mudrost". Uvijek dodje taj argument kad nemas nikakav drugi argument.
Drekavac22

#155 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Plavo-bijeli wrote: 20/02/2022 22:48 Joj, evo ga opet. Nemojte molim vas gubiti energiju na Smrčka, mnogi su pokušavali, ali očigledno frajer nije razumom obdaren.

Odmah da napomenem da je ovo moj posljednji post Smrčku, ako me neko drugi citira mogu odgovoriti, ali njemu definitivno neću jer upusti te u raspravu u kojoj on sam napravi sebi u glavi da je pobjednik iz izokrene je kroz hiljadu nekih logičkih grešaka i proglasi se pobjednim bez obzira na realne podatke.

Ovo što radi Smrčak nije nešto novo, iako on misli da je izmislio toplu vodu i osjeća se vrlo posebno kroz ovo što radi i dobija dopamin, te na svaku pomisao da ga čeka zagarantovano mjesto u dzennetu mu daje vjerovatno i serotonina.

Definitivno je zabavno tražiti ove poveznice i gledati ih kao da su one ostavljenje od najvećeg stvoritelja ikada, a on je možda jedini koji ih vidi i nalazi. Možda da je posvetio tih 10 godina u razmisljanju kako pomoci djeci Afrike, doprinos bi bio milion puta veći, ali ovo je lakše, ne moraš ići u dzihad, ne moraš otkrivati svoj identitet pravi ikome, ne moraš ništa.

Kako to funkcioniše?

Nađeš bilo koji ajet tipa 13:24 i vidiš šta piše u njemu, ako se spominje nebo, to nebo - moze biti atmosfera, oblaci, moze biti galaksija, univerzum.
Onda kreneš traziti poveznice tipa da li je 1324 godine neko nešto bitno otkrio za neki od tih subjekata po našem kalendaru, ako nije da li je po islamskom kalendaru. Ako ništa, nastavi traziti. 13:24 kreneš ih sabirati kao 1+3+2+4 = 10 i ostavis tu desetku i gledaš gdje bi je mogao uklopiti, pa onda mozes mnoziti 1*3 + 2*4 = 3+8=11 pa onda gledaš kakve veze ima to 10.11 da li je bilo nekad nešto datuma 10.11 tj 10og u 11 mjesecu, ako nije onda da nije mozda u 11 mjesecu 10og... Neko bi davno odustao od ovog, ali zamislite da vas neko plaća tipa $2000 mjesečno, e onda bi svaki dan potrosili sate na to. Eh sad zamislite da vam neko obeća milion milijardi puta to, sto je obecanje u vidu dzenneta, e onda ćete posvetiti i potrošit svoj čitavi mentalni kapacitet i ne samo što ćete raditi to nego i uzivati u tome.

Ako ne nadjes nakon svih sabiranja i svega nikakvu poveznicu onda nastaviš na naredni. Čak kad bi se mogla tražiti ovakvo poveznica sa nećim nadnaravnim, i ovakve stvari dokaz bile nečega, ne bi se onda smjele koristiti razne metode mjerenja, tipa u jednom kelvini, u drugom celzijusi, jer onda fakticki sebi za svaki mozes namjestat koliko hoces dok ne pogodiš. Mozes i cak sa jednom jedinicom mjerenja, a kamo li za više različitih po oblasti.

Primjer kazu eto riječ 'dan' se spominje 365 puta, ok, a zbog čega onda Islam koristi Lunarni kalendar od 354 dana?

Evo još nekih matematičkih čuda koje Smrčak ne spominje:

Mod edit.

Moglo bi se ovako do sutra. Jel vidite kako to funkcioniše?

Gore spominje kakop neki vjeruju da je Zemlja ravna, a Kur'an je najveći propagator iste, malo više oko toga objasnio je gospodin bivši musliman(kao i ja)

Od njega se moze puno naučiti oko svih navodnih ' čuda ' u Kur'anu, a i svih grešaka, što naučnih, što historijskih itd, a i redovno debatira sa raznim youtube islamskim ucenjacima. Kad pogledate profil njega vidjet ćete u komentarima na hiljade i hiljade sve bivših muslimana i muslimanki, ima ih i iz BiH, nedavno baš jedna cura komentariše :)
Još jedan koji je napustio islam i sad ga debunka , a prije vodio stranicu koja je pozivala ljude u vjeru, https://www.youtube.com/lightuponlightdotcom/featured
https://www.youtube.com/c/FriendlyExmuslim/videos

Sve u svemu biti nemusliman ne znači da ne vjerujete u Boga i njegovo postojanje, nego samo da ne vjerujete da je biće koje je stvorilo zakone fizike, toliko grešaka napravilo u tako malo stranica u kojima je moglo potencijalno napraivti neku naučnu grešku, a dovoljna je bila samo jedna.

Uzivajte i pustite Smrčka da sam piše, ponavljam, šta god pokušate logički objasniti on će to okrenuti na svoj mlin i objasniti kako je on ipak u pravu.
Odmah da napomenem da je ovo moj posljednji post Smrčku, ako me neko drugi citira mogu odgovoriti, ali njemu definitivno neću jer upusti te u raspravu u kojoj on sam napravi sebi u glavi da je pobjednik
eh necemo se tako igrati momce :D

ti bi da uletis kao padobranac na temu, a kao ne bi diskutirao, i onda mi zabijes oklagiju u guzu i kazes, ne smijes mi se suprostavit, samo suti i trpi...ma ajdeee molim te :-)

dodji da ti sapnem jednu tajnu na uho :) nemoj ko da cuje

Pssst, Kuran spominje rijec Dan takodjer 354 puta na drugi nacin, a to je da postavi izmedju 1 spominjanja mjeseca i zadnjeg 12 spominjanja mjeseca upravo 354 rijeci Dan...kud bas 354 rijeci dan izmedju prvog i dvanestog spominjanja mjesec, bas kao sto ima 354 dana u lunarnoj godini u 12 mjeseci.

to sto Kuran kodiran solarnih i lunarni kalendar je zato sto ga je Allah licno stvorio tako, jer su to astronomske cinjenice...pa kaze u Kuranu da je solarno i lunarno racunanje vremena upravo On licno namjestio...i onda mi neko dodje i kaze sta vi muslimani solarno racunate taj gregorijanski kalendar :-)
Drekavac22

#156 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

Transfair wrote: 20/02/2022 22:53
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:42

covjek koji nema granicu za slucajnosti u jednoj knjizi, nije kompetentan da logicku analizu te knjige daje, to nek ti je jasno.

tvoja jedina zastita ovdje je "To su sve slucajnosti"

Uporedjujes moj trud od dva, tri sata gdje sam povrsno analizirao uzorak teksta koji moze stati na par stranica, sa onim sto vas nekoliko analizira vec duze od deset godina i to na uzorku teskta od preko 600 stranica.
ma ljubim te u celo :kiss: Moj vrli "SLUCAJNI" druze

dobro je da ovo narodi vidi, to mi treba :D
Drekavac22

#157 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

apsidejzi wrote: 20/02/2022 22:56
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:33 ti ocekujes da sve bitke su kodirane na ovakav nacin?

ko to kaze da moraju biti sve , niko to ne kaze...Bog daje znakove , kiti tim ukrasima svoj Kuran malo ovdje, malo ondje, kao kad neko kiti jelku za Bozic.
Naravno da moraju ako zelis nesto dokazati. To mora biti ponovljivo, mjerljivo, nezavisno potvrdivo. Ne mozes ti doci i napraviti set pravila i onda kao: e vidi cudo, i jos se izvlaciti na kartu Boga. Kiti Kur'an malo ovdje malo ondje. To nije kicenje nego lupanje i tvoja silna zelja da to bude kicenje. To je neispravna metodologija koja je jednaka pogadjanju. Da je u prvoj suri, cetvrtom ajetu spemunuti sehidi, ti bi ovdje pisao kako je bog zakitio kur'an sa brojem poginulih na Bedru. Ali nije. I u tome je poenta shit testa.

Da ne bi upao u predrasudu jer nas mozak je pun skrivenih predrasuda, te da bi imao objektivan rezultat, moras odraditi shit test i ni jedan od tvojih primjera ne moze proci shit test. Naravno, najlakse se izvuci kroz "boziju mudrost". Uvijek dodje taj argument kad nemas nikakav drugi argument.
da te pitam jedno jednostavno pitanje

Da li ti smatras da moze da bude 400 brojcanih poveznica u raznim oblicima u jednoj te istoj knjizi

ovako tipa ovo ajet 3:13 pa vojnika 313

pa ono rijec Par spominje u Parnom ajetu 36:36

itd itd da ne nabrajam
zagortenej

#158 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by zagortenej »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 11:21
zagortenej wrote: 20/02/2022 10:53 smrle, jesi li to ti? :D
jesam, prozivljen iz mrtvih, uskrsno i vaskrsno :D hajde sad reci da nema zivota poslije smrti, a ja ti zivi primjer :D
Kažu da čovjek počinje živjeti tek kad umre prije smrti.
Nego to tvoje čudo uskrsnuće se protivi logici ovog foruma :P
Drekavac22

#159 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

zagortenej wrote: 20/02/2022 23:06
Drekavac22 wrote: 20/02/2022 11:21

jesam, prozivljen iz mrtvih, uskrsno i vaskrsno :D hajde sad reci da nema zivota poslije smrti, a ja ti zivi primjer :D
Kažu da čovjek počinje živjeti tek kad umre prije smrti.
Nego to tvoje čudo uskrsnuće se protivi logici ovog foruma :P
ljudi sa foruma trazili da budem ozivljen :D
Drekavac22

#160 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Drekavac22 »

ili jos ovaj astronomski primjer vrlo jednostavan a ocit primjer da mora ova kodiranje dolaziti od Boga, nikako drugacije iz 2 razloga

U Kuranu:
Prvo spominjanje Sunca---------------------5778 ajeta--------------------Zadnje spominjanje sunca
Imamo izmedju prvog iz zadnjeg spominjanja 5778 ajeta a nauka nam kaze da Toplota povrsine sunca je 5778 Kelvina

ovo nikako ne moze doci od ljudi iz dva razloga, a to je da niko nije mogao mjeriti toplotu povrsine sunca u 7 stoljecu, a i da je mogao Kelvini nisu izumljeni bili jos tek nakon 1000 godina poslije objave Kurana.

Zasto ovo ima u Kuranu

Bog kaze u Kuranu:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

da vidite svojim ocima
Image

dokazi iz knjiga
Image

Image

iz enciklopedije

New world encyclopedia : "The Sun, for instance, has an effective photosphere temperature of 5778 K.
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Kelvin

Stranica o mjerenjima na suncu fakte
"All of the energy that we detect as light and heat originates from nuclear reactions deep inside the Sun’s high-temperature “core.” This core extends about one-quarter of the way from the center of Sun (where the temperature is around 15.7 million kelvin (K), or 28 million degrees Fahrenheit) to its surface, which is only 5778 K “cool”. "
https://www.thesuntoday.org/solar-facts ... g-the-sun/

Sad se postavlja pitanje, kako ovo moze biti slucajnost, ovako veliki Broj kao sto je 5778 da se bas potrefi u broju ajet izmedju prvog i zadnjeg spominjanja Sunca i da bas bude 5778 Kelvina toplota

posto je broj ogroman i specificna ovo nikako ne moze biti slucajnost.
Avonmusk

#161 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Ako je covjek izdvojio 10 godina za sve ovo pa izdvoji ta 3 sata da ga opovrgnes kad vec kazes da ti samo toliko treba, ili evo ttazim ti dokaz za onu pravu kroz dvije tacke ne samo tebi nego svima na forumu, i sta, nista,niko nista!???
@Transfair

Znaci , ljudi hoce da svaki ajet, svaka rijec i svaka sura, pa svako prebrojavanje harfova, parovi neparovi, da sve bude popraceno s necim u prirodi i svijetu? Malo trazite! Stvarno.

Postavljeno vam je za pregradu kod mora!
I usutili se o tome?

Cak se pominje u tome kako dan i noc jedno drugo omotavaju u smislu vrtnje, pa ti ova prica o ravnoj zemlji bas i nema uporista, a to sto je neko bukvalista pa rijec prostirati smatra da znaci ravnina , e pa malo se zayebao, jer se prostirati moze i po zakrivljenim povrsima. @Plavo-bijeli .
Transfair

#162 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 23:21 ili jos ovaj astronomski primjer vrlo jednostavan a ocit primjer da mora ova kodiranje dolaziti od Boga, nikako drugacije iz 2 razloga

U Kuranu:
Prvo spominjanje Sunca---------------------5778 ajeta--------------------Zadnje spominjanje sunca
Imamo izmedju prvog iz zadnjeg spominjanja 5778 ajeta a nauka nam kaze da Toplota povrsine sunca je 5778 Kelvina

ovo nikako ne moze doci od ljudi iz dva razloga, a to je da niko nije mogao mjeriti toplotu povrsine sunca u 7 stoljecu, a i da je mogao Kelvini nisu izumljeni bili jos tek nakon 1000 godina poslije objave Kurana.

Zasto ovo ima u Kuranu

Bog kaze u Kuranu:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

da vidite svojim ocima
Image

dokazi iz knjiga
Image

Image

iz enciklopedije

New world encyclopedia : "The Sun, for instance, has an effective photosphere temperature of 5778 K.
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Kelvin

Stranica o mjerenjima na suncu fakte
"All of the energy that we detect as light and heat originates from nuclear reactions deep inside the Sun’s high-temperature “core.” This core extends about one-quarter of the way from the center of Sun (where the temperature is around 15.7 million kelvin (K), or 28 million degrees Fahrenheit) to its surface, which is only 5778 K “cool”. "
https://www.thesuntoday.org/solar-facts ... g-the-sun/

Sad se postavlja pitanje, kako ovo moze biti slucajnost, ovako veliki Broj kao sto je 5778 da se bas potrefi u broju ajet izmedju prvog i zadnjeg spominjanja Sunca i da bas bude 5778 Kelvina toplota

posto je broj ogroman i specificna ovo nikako ne moze biti slucajnost.
I opet naravno primjer nategnute podudarnosti, jer mi sa danasnjim instrumentima nismo u mogucnosti da tocno u stupanj kelvina ili celzijusa izracunamo tocno prosjecnu povrsinsku temperaturu sunca. Koliko se sjecam ovdje se radi o aproksimaciji a interval pogreske iznosi +/- 25°C, tako da cemo vrlo vjerovatno u skorijoj buducnosti taj broj korigovati.

Ali upravo ovaj primjer i pokazuje koliko je nakaradna tvoja metodologija. Tebi se broj nekako podudario i odmah si proglasio cudo. Kada za deset godina budemo imali preciznije instrumente i znanstvenici dodu do zakljucka da je prosjecna temperatura ipak bliza 5790 kelvina ili mozda 5770 kelvina na primjer, ti neces tvrditi da je u kuranu greska jer ne postoji nikakvo pravilo kako sto kodirati.
Transfair

#163 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 20/02/2022 23:32 Ako je covjek izdvojio 10 godina za sve ovo pa izdvoji ta 3 sata da ga opovrgnes kad vec kazes da ti samo toliko treba, ili evo ttazim ti dokaz za onu pravu kroz dvije tacke ne samo tebi nego svima na forumu, i sta, nista,niko nista!???
@Transfair

Znaci , ljudi hoce da svaki ajet, svaka rijec i svaka sura, pa svako prebrojavanje harfova, parovi neparovi, da sve bude popraceno s necim u prirodi i svijetu? Malo trazite! Stvarno.

I usutili se o tome?

Cak se pominje u tome kako dan i noc jedno drugo omotavaju u smislu vrtnje, pa ti ova prica o ravnoj zemlji bas i nema uporista, a to sto je neko bukvalista pa rijec prostirati smatra da znaci ravnina , e pa malo se zayebao, jer se prostirati moze i po zakrivljenim povrsima. @Plavo-bijeli .
Treci put citam, i jos ne znam kakav dokaz ti trazis.

Pokazano mu je na malom uzorku teksta da se slicne podudarnosti mogu naci svugdje.

Sto ti sada ocekujes od mene? Trebam li ja sada uzeti bilo koju knjigu i mjesecima traziti slicne poveznice dok ih ne nadjem makar 400 i to bi onda trebalo niti dokaz.

A ovo za mora, predlazem da odete u neki institut za oceanografiju i da im predstavite ono sto pise u kuranu.
Javi sta su vam rekli.

I nemoj zaboraviti da predstavis i ostale opise prirodnih pojava u kuranu kao na primjer o mjestu gdje sunce zalazi itd, da pokusaju identificirati gdje se to mjesto u svemiru nalazi.
Jer znas cak i slijepa koka ponekad pronadje zrno a pokvaren sat dva puta dnevno pokazuje tocno vrijeme.
Last edited by Transfair on 21/02/2022 00:13, edited 2 times in total.
-Chesterfield-

#164 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by -Chesterfield- »

Druže Drekavac, ti si magnet za pojedine forumaše. :D
Transfair

#165 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:47

Noun
(5:26:6) sanatan years قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الْأَرْضِ
(22:47:12) sanatin year(s) وَإِنَّ يَوْمًا عِنْدَ رَبِّكَ كَأَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(29:14:9) sanatin year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامًا
(32:5:15) sanatin years ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(46:15:20) sanatan year(s) حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ
(70:4:11) sanatin year(s) تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ

Noun
(2:259:36) ʿāmin year(s) قَالَ بَلْ لَبِثْتَ مِائَةَ عَامٍ فَانْظُرْ إِلَىٰ طَعَامِكَ وَشَرَابِكَ لَمْ يَ
(9:37:13) ʿāman (another) year وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِيُوَاطِئُوا عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ
(9:126:7) ʿāmin year أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ
(12:49:6) ʿāmun a year ثُمَّ يَأْتِي مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ عَامٌ فِيهِ يُغَاثُ النَّاسُ

(9:28:12) ʿāmihim this, their (final) year فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَٰذَ

(31:14:11) ʿāmayni two years حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْ

Pa mozemo reci da 7 solarnih godina i 7 lunarnih godina se spominje ako grupisemo po formama

A sto ako ne grupisemo? Da li i u ostalim primjerima grupises ili samo onda kada trebas nategnuti podudarnost.
Tvoje brojanje je cista smijurija.

Sto je najgore, taman i da si sve konzistentno izbrojao na isti nacin, predstvljati ponavljanje odredjenog broja rijeci kao nesto cudnovato je van sve pameti.

Cak i djeca bi mogla napisati tekst sa odredjenim brojem ponavljanja ako im das dovoljno vremena da provjere rezultate.
Po mom misljenu ovo je ogromna blasfemija, tvriditi da je Allah, odabrao ovakve gluposti da bi demonstirao svoju svemogucnost.

Znam da tebe ovo fascinira ali je li tebi jasno koliko prosjecno inteligentnim ljudima ovo zvuci smijesno.
MehmedPasaMoric

#166 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by MehmedPasaMoric »

Jel realno da je frajer za samo dva dana na forumu napisao 108 postova u samo dvije teme :run: zemljo otvori se
-Chesterfield-

#167 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by -Chesterfield- »

MehmedPasaMoric wrote: 21/02/2022 00:02 Jel realno da je frajer za samo dva dana na forumu napisao 108 postova u samo dvije teme :run: zemljo otvori se
Četiri dana.
Avonmusk

#168 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

vi ne mozete meni ponuditi dokaz o pravoj kroz dvije tačke????

a protiv covjeka valjate drvlje i kamenje, jer vam se ne svidja sto je nasao neka podudaranja u Kur'anu.

pustite covjeka da iznosi sto ima, kome se ne svidja ne mora dolazit na temu, sto ga pratite?
Avonmusk

#169 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 20/02/2022 23:39
Avonmusk wrote: 20/02/2022 23:32 Ako je covjek izdvojio 10 godina za sve ovo pa izdvoji ta 3 sata da ga opovrgnes kad vec kazes da ti samo toliko treba, ili evo ttazim ti dokaz za onu pravu kroz dvije tacke ne samo tebi nego svima na forumu, i sta, nista,niko nista!???
@Transfair

I usutili se o tome?

Pokazano mu je na malom uzorku teksta da se slicne podudarnosti mogu naci svugdje.

Sto ti sada ocekujes od mene? Trebam li ja sada uzeti bilo koju knjigu i mjesecima traziti slicne poveznice dok ih ne nadjem makar 400 i to bi onda trebalo niti dokaz.

A ovo za mora, predlazem da odete u neki institut za oceanografiju i da im predstavite ono sto pise u kuranu.
Javi sta su vam rekli.

I nemoj zaboraviti da predstavis i ostale opise prirodnih pojava u kuranu kao na primjer o mjestu gdje sunce zalazi itd, da pokusaju identificirati gdje se to mjesto u svemiru nalazi.
Jer znas cak i slijepa koka ponekad pronadje zrno a pokvaren sat dva puta dnevno pokazuje tocno vrijeme.
daj nam prijedlog nekog instituta pa da odem,

i hajd dokazi mi ono sto si rekao za pravu kroz dvije tačke, eto samo dokaži to.
Avonmusk

#170 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

-Chesterfield- wrote: 20/02/2022 23:50 Druže Drekavac, ti si magnet za pojedine forumaše. :D
a zasto je taj plamičak plave boje? zar vatra nije crvena? i je li to slucajno carobna lampa iz koji izlazi džinn?
Transfair

#171 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Transfair »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:22
Transfair wrote: 20/02/2022 23:39

Javi sta su vam rekli.

i hajd dokazi mi ono sto si rekao za pravu kroz dvije tačke, eto samo dokaži to.
Evo prijedloga :
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_o ... d_programs

A nemam namjeru da ti dajem casove geometrije iz srednje skole.
last mohicans

#172 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by last mohicans »

Drekavac22 wrote: 20/02/2022 22:47
last mohicans wrote: 20/02/2022 21:36

Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš. Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti. Allah će te nagraditi, ako si sam brojao i ako si u pravu. Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti. U pretraživač sam kucao arapsku riječ u jednini,a ne njen korijen. Ti, ako znaš, pretpostavljam da znaš da to nije isto. Evo ti po korijenu pretraživanja: Godina se spominje
عام 9 puta, od toga jednom u dvojini, pa ćemo prihvatiti da se spominje 8
puta, ako ne računamo oblik u dvojini. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=Ewm
Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš.
to sto stojim iza toga sto tvrdim, ne znaci da sam nadobudan.
Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti
ja se izvinjavam svakome ko ista osjeti od mene, meni to stvarno nije cilj.

Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti.

Noun

Noun

postirao sam vec listu za rijec Nur u jednini i to je 33 puta ni manje ni vise....da se opet ne bi ponavljao pogledaj na prijasnjim postovima.
Ne provaljuje se, 100 godina (2×) i 50 godina moze sa istim oblikom riječi عام i pripadaju formi riječi u jednini, a potpuno ista riječ s prisvojnom zamjenicom هم ne pripada. :-) Kako to, a potpuno ista riječ, samo ima nastavak him? Ova sa dvojinom bi se i mogla zanemariti.
-Chesterfield-

#173 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by -Chesterfield- »

Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:27
-Chesterfield- wrote: 20/02/2022 23:50 Druže Drekavac, ti si magnet za pojedine forumaše. :D
a zasto je taj plamičak plave boje? zar vatra nije crvena? i je li to slucajno carobna lampa iz koji izlazi džinn?
Image
Avonmusk

#174 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

Transfair wrote: 21/02/2022 00:32
Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:22

Evo prijedloga :
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_o ... d_programs

A nemam namjeru da ti dajem casove geometrije iz srednje skole.
za institut cemo pitati, a za dokaz reci da ne znas, i to je to, nije sramota ne znati!

to je posteno, vidis da se moze fino priznati kad nesto ne znas.
Avonmusk

#175 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga

Post by Avonmusk »

-Chesterfield- wrote: 21/02/2022 00:34
Avonmusk wrote: 21/02/2022 00:27

Image
a to je, a mislio sam na avatar s lampom, ma sve mi nesto nejasno zasto je disney bas uzeo plavu boju za dzinna?
Post Reply