last mohicans wrote: ↑20/02/2022 21:36Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš. Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti. Allah će te nagraditi, ako si sam brojao i ako si u pravu. Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti. U pretraživač sam kucao arapsku riječ u jednini,a ne njen korijen. Ti, ako znaš, pretpostavljam da znaš da to nije isto. Evo ti po korijenu pretraživanja: Godina se spominjeDrekavac22 wrote: ↑18/02/2022 09:55 1.47
Solarna godina u jednini (Sanat) – 7 puta
Lunarna godina u jednini (Eam) – 7 puta
عام 9 puta, od toga jednom u dvojini, pa ćemo prihvatiti da se spominje 8
puta, ako ne računamo oblik u dvojini. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=Ewm
Evo ti za نور, kao korijen riječi, spominje se ukupno kao trilitera 194 puta, od toga riječ svjetlost u jednini 43 puta, vatra نار, koja je isti korijen 145 puta i مّنِير 6 puta. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=nwr Isti pretraživač po "ispravnom" tvom pretraživanju. A i sam pretraživač bi trebao da prepozna ako mu se unese riječ u jednini, ne sami korijen, jer je suludo da može naći korijen ispravno,a li ne i riječ pojedinačno, u jednini, recimo. Znači, dva primjera gdje nije tačan podatak.
to sto stojim iza toga sto tvrdim, ne znaci da sam nadobudan.Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš.
ja se izvinjavam svakome ko ista osjeti od mene, meni to stvarno nije cilj.Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti
Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti.
7 rijeci solarnih godina u singularu
Noun
(2:96:14) sanatin year(s) يَوَدُّ أَحَدُهُمْ لَوْ يُعَمَّرُ أَلْفَ سَنَةٍ
(5:26:6) sanatan years قَالَ فَإِنَّهَا مُحَرَّمَةٌ عَلَيْهِمْ أَرْبَعِينَ سَنَةً يَتِيهُونَ فِي الْأَرْضِ
(22:47:12) sanatin year(s) وَإِنَّ يَوْمًا عِنْدَ رَبِّكَ كَأَلْفِ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(29:14:9) sanatin year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامًا
(32:5:15) sanatin years ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِمَّا تَعُدُّونَ
(46:15:20) sanatan year(s) حَتَّىٰ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِي أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ
(70:4:11) sanatin year(s) تَعْرُجُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِينَ أَلْفَ سَنَةٍ
7 rijeci lunarnih godina u jednostavnoj nespecificnoj formi singularu
Noun
(2:259:20) ʿāmin year(s) فَأَمَاتَهُ اللَّهُ مِائَةَ عَامٍ ثُمَّ بَعَثَهُ
(2:259:36) ʿāmin year(s) قَالَ بَلْ لَبِثْتَ مِائَةَ عَامٍ فَانْظُرْ إِلَىٰ طَعَامِكَ وَشَرَابِكَ لَمْ يَ
(9:37:11) ʿāman one year يُضَلُّ بِهِ الَّذِينَ كَفَرُوا يُحِلُّونَهُ عَامًا
(9:37:13) ʿāman (another) year وَيُحَرِّمُونَهُ عَامًا لِيُوَاطِئُوا عِدَّةَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ
(9:126:7) ʿāmin year أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ فِي كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ
(12:49:6) ʿāmun a year ثُمَّ يَأْتِي مِنْ بَعْدِ ذَٰلِكَ عَامٌ فِيهِ يُغَاثُ النَّاسُ
(29:14:12) ʿāman year(s) فَلَبِثَ فِيهِمْ أَلْفَ سَنَةٍ إِلَّا خَمْسِينَ عَامً
ove dvije forme ne pripadaju u toj skupini
(9:28:12) ʿāmihim this, their (final) year فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَٰذَ
ova forma je specificna forma jer ima dodatak/suffix him
ni ova forma ne pripada jer je dualni plural
(31:14:11) ʿāmayni two years حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْ
Pa mozemo reci da 7 solarnih godina i 7 lunarnih godina se spominje ako grupisemo po formama
postirao sam vec listu za rijec Nur u jednini i to je 33 puta ni manje ni vise....da se opet ne bi ponavljao pogledaj na prijasnjim postovima.Evo ti za نور, kao korijen riječi, spominje se ukupno kao trilitera 194 puta, od toga riječ svjetlost u jednini 43 puta, vatra نار, koja je isti korijen 145 puta i مّنِير 6 puta. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=nwr Isti pretraživač po "ispravnom" tvom pretraživanju. A i sam pretraživač bi trebao da prepozna ako mu se unese riječ u jednini, ne sami korijen, jer je suludo da može naći korijen ispravno,a li ne i riječ pojedinačno, u jednini, recimo. Znači, dva primjera gdje nije tačan podatak.