Misliš na 30 hiljada?
Jer puno ti je da voziš preko 200 hiljada km između dva servisa.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Misliš na 30 hiljada?
Ulij makar malo razređivača da otopi taj katran. Da može pumpa povući.
Jel ima dima kad ga ujutro upališ, plavog ? Kad ga 'zagasaš' u obrtaje ? Ako ima ne mogu se samo karike promjenuti, radi se tzv. osvježenje motora, (uljne karike, gumice ventila, brušenje glave, set dihtunga, leteći ležajevi...)
Do pola litra na 1000 km je još uvijek dozvoljena potrošnja ulja.
Ako je fordov 1.8/2.0b 99% da su zapekle karike, isti problem imaju kako fordovi tako i mazde sa tim motorima
Nije problem ako si kupio novo vozilo i kontas da ga zadrzis dok je u garanciji i onda pedala. Svakako da ces tako uraditi.AtillaS wrote: ↑27/12/2021 23:22U desetak mjeseci si uradio tri mala servisa? Ti si automobilski hipohonder.black_adrian wrote: ↑27/12/2021 11:25 ne znam da li mi se priviđa, al meni motor ljepše radi, mirnije... s obzirom na naše gorivo mislim da nije loše svakih 3-4 hiljade km..
kad smo kod goriva, kad vi mijenjate filter goriva?
kako imam auto evo desetak mjeseci radio sam 3 mala servisa, na sva 3 sam i filter goriva mijenjao pored ostalih.. mehanicar mi govori nema potrebe svaki put, al nije neka cijena (35KM) da bih stedio na tom, gore mi je da dođe do kakvog zacepljenja
Što je problem držati se servisnih intervala koje je preporučio proizvođač? Par mjeseci gore-dole? Jer češćim servisima nećeš postići ni bolji rad motora, ni duži vijek auomobila, apsolutno ništa. Osim da ti se serviser smije dok te ispraća. Možda ti čak i ne promijeni to što platiš.
Čuj automobilski hipohonder, nigdje veze.... Pa ako je za 10 mjeseci prešao 30 000km, i ako ulje mjenjaš na 10 000km to je normalno.. Ja lično mjenjam ulje svakih otprilike 12 000km, nekad koji km više - nekad manje.AtillaS wrote: ↑27/12/2021 23:22U desetak mjeseci si uradio tri mala servisa? Ti si automobilski hipohonder.black_adrian wrote: ↑27/12/2021 11:25 ne znam da li mi se priviđa, al meni motor ljepše radi, mirnije... s obzirom na naše gorivo mislim da nije loše svakih 3-4 hiljade km..
kad smo kod goriva, kad vi mijenjate filter goriva?
kako imam auto evo desetak mjeseci radio sam 3 mala servisa, na sva 3 sam i filter goriva mijenjao pored ostalih.. mehanicar mi govori nema potrebe svaki put, al nije neka cijena (35KM) da bih stedio na tom, gore mi je da dođe do kakvog zacepljenja
Što je problem držati se servisnih intervala koje je preporučio proizvođač? Par mjeseci gore-dole? Jer češćim servisima nećeš postići ni bolji rad motora, ni duži vijek auomobila, apsolutno ništa. Osim da ti se serviser smije dok te ispraća. Možda ti čak i ne promijeni to što platiš.
Ima forumasa koji vele da je to ok, reko je svabo longlajf interval i moRe toRagibUzoriti wrote: ↑28/12/2021 11:14Nije problem ako si kupio novo vozilo i kontas da ga zadrzis dok je u garanciji i onda pedala. Svakako da ces tako uraditi.AtillaS wrote: ↑27/12/2021 23:22
U desetak mjeseci si uradio tri mala servisa? Ti si automobilski hipohonder.
A zamisli jos na izhabanom motoru ulje mjenjati svakih 15-30 hiljada![]()
Jedino jos to nisam pravio, sve ostalo smo pokusali.
Nema nikakav dim, ni na prvom paljenju ni na jacem gasu. Rece mi majstor da pokusamo sa 10w40 umjeso 5w30. Ako se smanji potrosnja to ce biti odlicno. Eh sad, da li to smeta motoru i turbini?emotivac wrote: ↑28/12/2021 07:23 Jel ima dima kad ga ujutro upališ, plavog ? Kad ga 'zagasaš' u obrtaje ? Ako ima ne mogu se samo karike promjenuti, radi se tzv. osvježenje motora, (uljne karike, gumice ventila, brušenje glave, set dihtunga, leteći ležajevi...)
Stavi ulje veće gradacije, aditive za prestanak trošenja ulja nemoj ako nećeš da uvališ nekome auto
btW Imao sam prije benzinca / lpg i znao je potrošit ulja sa 5w40, ljeti bi mu stavljao 10w60 (racing ulje) i tad gotovo ništa nije uzimao![]()
Rekli su mi da je 0,2-0,5 normalna potrosnja za taj motor.nikeze wrote: ↑28/12/2021 07:53
Neki tipovi auta toliko troše kad su novi.
Ako se hoćeš zezati dalje, izmjeri kompresiju po svakom cilindru.
Ako je kompresija u redu, onda su gumice ventila, a to je puno radnih sati iako su gumice smiješno jeftine.
To je taj, 2.0 fordov motor. Prijatelj ima ford mondeo, njemu trosi 2litra na 1000 kmEvolution_IV wrote: ↑28/12/2021 11:09 Ako je fordov 1.8/2.0b 99% da su zapekle karike, isti problem imaju kako fordovi tako i mazde sa tim motorima
Sta god ti natocis u njega trosit ce ga, jer de ford zajebao u dizajnu karika...jedini lijek je ko kupi novo pa mijenja ulje na 5000km i slicno, mada ni to nije garancija...
Ako nema nikakvog i nikada dima onda ne gubis ulje kroz sagorjevanje. Dzabe ces karike mijenjati.kazo wrote: ↑28/12/2021 17:55Jedino jos to nisam pravio, sve ostalo smo pokusali.
Nema nikakav dim, ni na prvom paljenju ni na jacem gasu. Rece mi majstor da pokusamo sa 10w40 umjeso 5w30. Ako se smanji potrosnja to ce biti odlicno. Eh sad, da li to smeta motoru i turbini?emotivac wrote: ↑28/12/2021 07:23 Jel ima dima kad ga ujutro upališ, plavog ? Kad ga 'zagasaš' u obrtaje ? Ako ima ne mogu se samo karike promjenuti, radi se tzv. osvježenje motora, (uljne karike, gumice ventila, brušenje glave, set dihtunga, leteći ležajevi...)
Stavi ulje veće gradacije, aditive za prestanak trošenja ulja nemoj ako nećeš da uvališ nekome auto
btW Imao sam prije benzinca / lpg i znao je potrošit ulja sa 5w40, ljeti bi mu stavljao 10w60 (racing ulje) i tad gotovo ništa nije uzimao![]()
Rekli su mi da je 0,2-0,5 normalna potrosnja za taj motor.nikeze wrote: ↑28/12/2021 07:53
Neki tipovi auta toliko troše kad su novi.
Ako se hoćeš zezati dalje, izmjeri kompresiju po svakom cilindru.
Ako je kompresija u redu, onda su gumice ventila, a to je puno radnih sati iako su gumice smiješno jeftine.
Gdje mogu izmjeriti kompresiju?
To je taj, 2.0 fordov motor. Prijatelj ima ford mondeo, njemu trosi 2litra na 1000 kmEvolution_IV wrote: ↑28/12/2021 11:09 Ako je fordov 1.8/2.0b 99% da su zapekle karike, isti problem imaju kako fordovi tako i mazde sa tim motorima
Sta god ti natocis u njega trosit ce ga, jer de ford zajebao u dizajnu karika...jedini lijek je ko kupi novo pa mijenja ulje na 5000km i slicno, mada ni to nije garancija...da li sam rahat ako uradim generalku motora? mozda karike nisu nikad napravljenje kako treba pa cu se opet zeznuti
![]()