Zoya wrote: ↑23/10/2021 16:23
...
P. S. Davno si recept postavljao, ne znam je li za ovaj ili neki drugi kolač, pa ako ti nije mrsko da ponoviš. Izgleda tako sočno
Ovo je drugi kolac/torta. Nekome sam vec jednom obecao da cu ga postaviti kad stignem pa evo dodje i on na red.
Zena kupila 1,5kg borovnica na pijaci pa je bila dobra prilika da se ovaj recept isproba.
Recept je iz knjige "Sweet" od mog omiljenog kuhara Yotama Ottolenghija sa manjim
izmjenama
Kokosova torta/kolac sa bademima i borovnicama
180 gr bademovog brasna
60 gr mljevenog kokosa
250 gr finog granuliranog secera
(100-125 gr palminog secera vise nego dovoljno;borovnice su slatke)
70 gr samodizajuceg brasna
¼ kasicice soli
4 velika jaja
200 g maslaca, otopljenog i na sobnu temperaturu ohladjenog
1½ kasicice ekstrakta vanile
rendana korica od 2 limuna (moze i 1 ko ne voli)
200 g svjezih borovnica (ili smrznutih)
ja sam ubacio ca. 500gr svjezih
20 g isjeckanih badema (
bademove ljuspice)
Zagrijati rernu na 160°C. Okrugli kalup za tortu precnika 23 cm (
kod mene je cetvrtasti) premazati maslacem i dno obloziti papirom za pecenje. Bademovo brasno zajedno sa kokosom, secerom, samodizajucim brasnom i solju staviti u veliku zdjelu i dobro promjesati. Umutiti jaja u drugoj posudi srednje velicine. Na jaja dodati otopljeni puter, ekstrakt vanile i limunovu koricu i dobro umutiti. Sipati mjesavinu jaja u suhu smjesu i mutiti dok se ne sjedini. Istresti 150 grama borovnica u tijesto i sipati u kalup. Po vrhu posuti ostale borovnice zajedno sa isjeckanim bademima. Peci tortu/kolac u rerni 50-55 minuta (
zavisno od rerne) dok cackalica ubodena u sredinu torte/kolaca ne izadje cista.
Dobro pripaziti na tortu/kolac pred kraj pecenja, zbog relativno velikog broja jaja u tijestu, moze se prepeci za nekoliko minuta!!! Prije vadjenja iz kalupa ostaviti ca. 30 minuta da se ohladi. Ukloniti papir i staviti tortu/kolac s ukrasenom stranom prema gore na posudu za serviranje. Moze se posluziti toplo sa slagom ili ostaviti da se ohladi (
mi smo bez slaga).
isprobao sam i sa orasima umjesto badema,kokosovim puterom/uljem umjesto putera ali nisam bio zadovoljan. Bilo je ukusno ali je tijesto bilo previse kompaktno.
Nisam jos probao sa smrznutim vocem ali moze i to.