Zasto uopste objasnjavati? Ti imas taj problem sa autoritetima. Konstantno zelis da imas autoritet. Mozda si zbog toga i vjernik, a ja nevjernik. Ja ne zelim da imam autoritet i smjernicu. Ja sam sebi pravim smjer. Meni je apsolutno svejedno sta je Francis uradio. Svejedno mi je hoces li ti biti ateista ili teista. Apsolutno je nebitno. ja nemam potrebu da pravim grupu i da onda gledam jel moja il tvoja grupa veca i da smatram da sam upravu jer je moja grupa veca. Sve i da sam jedini ateista na svijetu, OK.
Mozda iz tvoje vjernicke perspektive izgleda kao da imaju posljedice izbora jer ako izaberem pogresno odoh u pakao. Iz moje perspektive to nema veze. Cim umremo gotovo je. Sta god da si izabrao nema veze. Ti si svoju pricu zavrsio, zivot ide dalje, ti nisi tu. Dok zivis ima veze i to iskljucivo tebi i onima u tvom okruzenju.
Imas koliko hoces ljudi koji predju na ateizam isto tako. OK, svejedno. Ja ne znam zasto ti konstantno imas potrebu da navodis nekakve autoritete kako bi ojacao svoj argument. Predrasuda autoriteta, sta li. Stalno citiras neke autore i onda mislis da je tvoj argument jaci. Imas tu predrasudu da ako je taj i taj rekao nesto onda to ima odredjenu tezinu. Moze bilo ko kazati bilo sta, ako se to ne moze nezavisno potvrditi, to je onda samo njegov stav. Koji moze biti tacan a ne mora.
Ja da sam na tvom mjestu, razmislio bih o toj potrebi za autoritetima. Imas neki kompleks a ja vjerujem da je njegov izvor zapravo tvoja religija. Konstantno ubijanje psihe u pojam je ucinilo da ti ne mislis da si dovoljno dobar i pametan da sam das odgovor, nego da moras u pomoc zvati neki autoritet. Ja mislim da si ti dovoljno pametan ali istovremeno psiholoski sjeban konstantnim osjecajem krivice prema bogu. Jednostavno ne smijes sebi dozvoliti da mislis da si dovoljan i vrijedan. Ovo je malo ofrlje definicija jer te ne znam licno, ali sam imao dovoljno forumske komunikacije da sam primjetio odredjenu matricu.