Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
KraljicaIzJajca

#801 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 07/10/2021 18:51
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 17:03

Tko tebi nameče religijske dogme i gdje?

Kada dvojica bradonja napadnu djevojke koje ulicom hodaju u minjacima, kada napadnu cijelu ekipu ženskog rukometnog kluba, kada grupa bradonja upadne u prostor u kojem se održava festival osoba "alternativnih seksualnih usmjerenja" pod izgovorom da to vrijeđa njihov osjećaj morala, da nije bogu drago, kada čak pokušaju da blokiraju izgradnju bazena jer je po njihovom mišljenju preblizu vjerskom objektu itd, i sve to u sekularnoj državi, meni to, nekako, liči na na nametanje.

Tebi ne?
Bradonje su tko? Vehabije, talibani, katolibani?
MarlboroGold

#802 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by MarlboroGold »

Bosna je sekularna samo na papiru. U praksi je nekakav hibrid.
Hakiz

#803 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 19:10
Hakiz wrote: 07/10/2021 18:51

Kada dvojica bradonja napadnu djevojke koje ulicom hodaju u minjacima, kada napadnu cijelu ekipu ženskog rukometnog kluba, kada grupa bradonja upadne u prostor u kojem se održava festival osoba "alternativnih seksualnih usmjerenja" pod izgovorom da to vrijeđa njihov osjećaj morala, da nije bogu drago, kada čak pokušaju da blokiraju izgradnju bazena jer je po njihovom mišljenju preblizu vjerskom objektu itd, i sve to u sekularnoj državi, meni to, nekako, liči na na nametanje.

Tebi ne?
Bradonje su tko? Vehabije, talibani, katolibani?
Nije to važno. Na TV je jedno vrijeme bio aktuelan primjer knjiženika koji su morali pobjeći iz Italije u Austriju zbog pisanja o katoličkoj crkvi. Istoj onoj crkvi za koju se svaku dan otkrivaju slučajevi seksualnog zlostavljanja djece od strane sveštenstva.

Sve religije imaju radikale koji su spremni na nasilne činove.
Hakiz

#804 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 07/10/2021 19:22 Bosna je sekularna samo na papiru. U praksi je nekakav hibrid.
A sa druge strane imaš TV emisije u kojima pokrivene žene kukaju kako ih maltretiraju u mjestima u kojima je na papiru muslimanska većina. Sarajevo na primjer.

Svako iskorištava...
foxlife

#805 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

ProgramskiJezik wrote: 07/10/2021 16:41 Najgori problem sa religijom, kao religijozna osoba imam sa ljudima koji kazu "Ja ne radim lose stvari zbog Boga i straha od Kazne" znaci, da nema Boga i straha od Kazne ti bi bio nemoralno Govno?

Ne kontam ove ljude, mislim ok je sto im moral potice iz onog u sta vjeruju i kako je to njihov nacin zivota.. ali brate da ti nema te religije i straha od neke posljedica, ti bi znaci radio sta hoces?
ja bih iz iskustva rekao da ateisti su generalno moralniji od vjernika nebitno na religiju
Josip321

#806 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Josip321 »

ProgramskiJezik wrote: 07/10/2021 16:41 Najgori problem sa religijom, kao religijozna osoba imam sa ljudima koji kazu "Ja ne radim lose stvari zbog Boga i straha od Kazne" znaci, da nema Boga i straha od Kazne ti bi bio nemoralno Govno?

Ne kontam ove ljude, mislim ok je sto im moral potice iz onog u sta vjeruju i kako je to njihov nacin zivota.. ali brate da ti nema te religije i straha od neke posljedica, ti bi znaci radio sta hoces?
I da nema Boga trebalo bi ga izmisliti. Možda ti to zvuči čudno ali stvarno, zašto bi se itko ponašao "moralno" ako ne bi bilo višeg autoriteta i suda poslije ovozemaljskog života? Svijet bi se strovalio u anarhizam i samodestrukciju te nestao ubrzo nakon što bi i nastao.
foxlife

#807 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

Josip321 wrote: 07/10/2021 20:44

I da nema Boga trebalo bi ga izmisliti. Možda ti to zvuči čudno ali stvarno, zašto bi se itko ponašao "moralno" ako ne bi bilo višeg autoriteta i suda poslije ovozemaljskog života? Svijet bi se strovalio u anarhizam i samodestrukciju te nestao ubrzo nakon što bi i nastao.
a mozda da mijenjamo svijest? a da kazna bude zakon drzava koji i sada postoje?
Tanqueray

#808 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Tanqueray »

foxlife wrote: 07/10/2021 20:37

ja bih iz iskustva rekao da ateisti su generalno moralniji od vjernika nebitno na religiju
Kod nas je pravih vjernika manje od 5%, ovo ostalo su turbo-vjernici koji se ponasaju potpuno suprotno svim religijskim principima.
Npr kradu, vrse preljubu, piju, psuju, mrze druge ljude, bave se svima vrstama kriminala i na kraju glasaju za potpuno nemoralne ljude, sibicare, sljam i olos.
Josip321

#809 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Josip321 »

foxlife wrote: 07/10/2021 21:03
Josip321 wrote: 07/10/2021 20:44

A zar su ljudi sposobni donijeti pravedne zakone? Zar ne vidiš da sve što smo udaljeniji od Boga, donosimo sve oprečnij zakone od logike?
Laertes

#810 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Laertes »

Josip321 wrote: 07/10/2021 21:12

A zar su ljudi sposobni donijeti pravedne zakone? Zar ne vidiš da sve što smo udaljeniji od Boga, donosimo sve oprečnij zakone od logike?
Hoćeš reći da ljudi generalno nemaju urođenu empatiju, osjećaj da ne bi trebalo drugome raditi ono što sebi ne želimo?
foxlife

#811 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

ja bih rekao bas suprotno
kako napredujemo zakoni su sve bolji i bolji
uzmimo inkviziciju i kakvi su zakoni bili
kakvi su bili prije 200 pa prije 100 prije 50 godina i sada

generalno sto vise vjerujemo u nauku i drzimo se nje napredujemo
Osmi Socrates

#812 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Osmi Socrates »

apsidejzi wrote: 07/10/2021 13:34 Kako objasniti ovom djetetu da je kancer kojeg ima dobio od strane dragog boga koji ga mnogo voli. Voli ga gledati kako povraca dok se muci sa reakcijom na lijekove... koliko bolestan u glavu moras biti da ti ovo bude bozije davanje? Bog je ovo planirao prije nego se dijete rodilo i nije mu ostavio apsolutno nikakvu mogucnost izbora.

Ja vise volim zivot u kojem, ako se desi nesto lose, desilo se jebiga, nego da zivim zivot u kojem znam da mi je neko isplanirao uraditi nesto lose i onda to i uradio a ja nisam imao nikakvu sansu protiv njega. To se naziva izivljavanje i ako ima boga (a srecom nema) ovo bi bilo puko izivljavanje...

Zaista mi nije drago sto ovo dijete "koristim" u ove svhre i deset puta sam brisao i odustajao od objave al sam na kraju ipak skontao da je bolje napisati nego nenapisati. Ipak je druga strana ta koja pripada monstrumima koji se kriju iza bozije ljubavi, sveznanja i svemoci totalno ignorisuci da je bog u stanju uraditi i ovo:

Dijete od 4 godine povraca nakon primanja lijekova za kancer/leukemiju a pomaze mu sestra od 5 godina... Bog planirao od pamtivijeka i odradio sta je planirao...
Image
Tom jadnom djetetu ništa nećeš objašnjavati. I ja bih ti napisao ono što si sam sebi napisao, nisko je ovakvu fotografiju koristiti za pojašnjavanje svojih stavova, ili uopšte za bilo kakvo poentiranje.

Ali, kad si već postavio sliku da poentiraš, kako ovom djetetu objasniti da mu život nema baš nikakvog smisla? Nije imao smisla na ovoj planeti. Nema ništa ni poslije.

Recimo, i pored toga što je religijska priča o Bogu i Raju ubleha, zar se ovo dijete ne bi osjećalo barem sekundu bolje da vjeruje da je negdje gore raj za njega, nakon patnje na ovoj zemlji?

Šta ćeš mu bogati ti kao ateista objašnjavat'? "Umrijećeš i sve što si ikad bio i znao je leukemija, patnja i bol"?
MarlboroGold

#813 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by MarlboroGold »

foxlife wrote: 07/10/2021 21:38

I ovo je loše ako pređe u scijentologiju.
Edouard

#814 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Edouard »

tranquil wrote: 07/10/2021 15:53 ...i npr. RKC koja može proglasiti bitne promjene u religijskoj dogmi, npr. da je ta i ta osoba proglašena svetom, i koja je obavezujuća za SVE pripadnike te religije,...
ne lupkaj o onom šta je očito da nimalo ne razumiješ.
foxlife

#815 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

MarlboroGold wrote: 07/10/2021 22:16

ok lose sam se izrazio ne da vjerujemo u nauku nego se po njoj ravnamo i sl
a scijentologija mislim da nema buducnost
Nuke

#816 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Nuke »

Scijentologija nema apsolutno nikakve veze s naukom. Pretpostavljam da misliš na scijentizam.
Edouard

#817 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 03/10/2021 22:07 ...Bog kojeg ti opisujes je zaprao imaginacija roditelja u glavama odraslih ljudi. Roditelji su ti koji su te pazili dok si bila mala. Oni su bili tvoje utociste i skloniste. Pruzali su ti zastitu. Ako bi te i udarili to je bilo zato da te nauce pravom putu. I ti kad narastes, posto si i dalje emotivno nezrela osoba, tog roditelja trazis u nekom imaginarnom liku. KOjeg eto nazoves Bog. To je zapravo tvoj otac. Isto tako nezrela osoba...
...kad čovjek koji nosi traume i doživi frustracije, ne od religije, već od ljudi iz mikroreligijske sredine, kad traži pošto poto potvrdu za svoj prelazak na ateizam, kad je spreman u 21. stoljeću prihvatiti jednu mitologiju par excelence. Mitologiju na kojoj bi mu i stari Grci pozavidjeli.
Da prihvatti bez ikakvog naučnog dokaza, objašnjenja, zdravorazumskog zaključivanja, da: sve nastaje iz ničega, živo iz neživog, razumno iz nerazumnog, svjesno iz nesvjesnog,..., općenito nematerijalno iz materijalnog. A religijsko vjerovanje objašnjavati prozirnim psihološkim šupljarijama,

Kako s tim šupljarijama onda objasniti da su se Antony Flew kao ikona ateizma, ateistički idol, pa Francis Collins, u zrelim godinama, te mnogi drugi, odrekli ateizma?
Josip321

#818 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Josip321 »

Laertes wrote: 07/10/2021 21:31

Hoćeš reći da ljudi generalno nemaju urođenu empatiju, osjećaj da ne bi trebalo drugome raditi ono što sebi ne želimo?
Ljudska povijest je pokazala.
Josip321

#819 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Josip321 »

Internet znanost.
Hajde samo navedi osnovnu podjelu inkvizicije kroz povijest. Bez googlanja. Čisto da vidim sa kime komuniciramo.
Hakiz

#820 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Josip321 wrote: 07/10/2021 23:38
Laertes wrote: 07/10/2021 21:31

Ljudska povijest je pokazala.
Otkako čovjek misli, postoji religija.

Pa bi nedostatak empatije onda bio poraz religije.
Tanqueray

#821 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Tanqueray »

Ako smo kod zakona, ne moze dase ne spomene Avganistan i ostale slicne drzave :oops:
Sve gore od goreg.
foxlife

#822 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by foxlife »

Josip321 wrote: 07/10/2021 23:39

Internet znanost.
Hajde samo navedi osnovnu podjelu inkvizicije kroz povijest. Bez googlanja. Čisto da vidim sa kime komuniciramo.
pa cak i internet znanost je bolaj nego nepismenost
sta ja znam koje su podjele niti me zanima znam samo sta je bar povrsno bilo za vrijeme inkvizicije i to je dovoljno da se zakljuci da cim religija preuzme vladanje nekim narodima ili drzavama oni tonu
MarlboroGold

#823 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by MarlboroGold »

Nuke wrote: 07/10/2021 22:28
Scijentologija nema apsolutno nikakve veze s naukom. Pretpostavljam da misliš na scijentizam.
Hvala na ispravci. Nisam mislio na Hubbarda i društvo :mrgreen:
-Chesterfield-

#824 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Josip321 wrote: 07/10/2021 23:39

Internet znanost.
Komuniciraš sa najvećim kahvedžijom ovog foruma.
apsidejzi

#825 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

Osmi Socrates wrote: 07/10/2021 21:38 Tom jadnom djetetu ništa nećeš objašnjavati. I ja bih ti napisao ono što si sam sebi napisao, nisko je ovakvu fotografiju koristiti za pojašnjavanje svojih stavova, ili uopšte za bilo kakvo poentiranje.

Ali, kad si već postavio sliku da poentiraš, kako ovom djetetu objasniti da mu život nema baš nikakvog smisla? Nije imao smisla na ovoj planeti. Nema ništa ni poslije.

Recimo, i pored toga što je religijska priča o Bogu i Raju ubleha, zar se ovo dijete ne bi osjećalo barem sekundu bolje da vjeruje da je negdje gore raj za njega, nakon patnje na ovoj zemlji?

Šta ćeš mu bogati ti kao ateista objašnjavat'? "Umrijećeš i sve što si ikad bio i znao je leukemija, patnja i bol"?
Djetetu ne moras ni objasnjavati jer on to nece razumjeti. Mnogo je pametnije ispricati mu neku pricu. Pravo pitanje je: Kako sebi objasniti da je ovo uradio neko ciljano. isplanirao i uradio i jos tvrdi da te voli i da je sve na svijetu zbog tebe uredio? Jede govna da prostis.

Meni je mnogo lakse zivjeti u svijetu u kojem znam da cu umrijeti, da postoji sansa da se patim al mi niko to nije isplanirao. Znas, kad neko dodje i obije ti stan, da li bi ti vise volio da je taj neko slucajno naletio na tebe ili bi vise volio da te pratio danima?
Post Reply