¤ jelena ¤ wrote: ↑06/10/2021 18:17
Ma to o Bogu kao modelu roditelja ugrađenom u mozak čovjeka je objašnjenje forumaša @apsidejzi. To je terminologija koju je on koristio i pritom napisao da je Bog kao nekakav virus koji se ubacio u evolutivno korisnu funkciju čovjekovog mozga.
E, sad, ako je to tako, ja sam postavila pitanje...može li se stoprocentno negirati postojanje tog modela u mozgu čovjeka tj. ako nešto objašnjavaš, predočavaš nekom taj model virusa koji se ubacio u čovjekovu sposobnost spoznaje, recimo, da li je smisleno, korisno ili štetno uopšte negirati postojanje tog virusa u svom sistemu?
Dalje, ja pretpostavljam da @apsidejzi vjeruje ili misli da njegov mozak nije zaražen tim virusom jer je on ateista i ne vjeruje u Boga, ali...da li je to i objektivno tačno. I ako nije, ako je i on tim virusom zaražen samom činjenicom da o Bogu razmišlja, formira svoj stav i vodi nekakvu raspravu, da li se djelovanje virusa može neutralisati samim negiranjem postojanja istog u svojoj svijesti.
Naravno da ja mislim da ne može...i to sam već objasnila u jednom od postova i napisala da niko od nas nije stoprocentno ateista, ali taj moj stav nije univerzalija pa me zanima i stav sagovornika.
Tvoje objašnje mi je jasno i prihvatljivo.
Naravno da je odgoj ključni faktor, sa tim se slažem, a to potvrđuju i obredi kao što je krštenje i sunećenje...ti obredi inicijacije ne bi postojali i ne bi imali svrhu da nam je religioznost prirodno data kao univerzalija. Ali...

opet....religioznost jeste jedino svojstvena čovjeku...ne svakom i ne nužno svim jedinkama vrste, ali...majmuni ipak, još uvijek, nemaju nama znane bogove kojima se klanjaju i o kojima raspravljaju, tako da....možda je do našeg nepoznavanja braće bezrepih i modela u njihovom CNS-u, a možda je i naše nevjerovanje u Boga oblik ili opcija religioznosti ili jedno od nekakvih religioznih stanja....svakako tvorevina čovjeka....kao što je npr. i neoženjen, neudata, razveden, udovac.... opcija bračnog stanja, za razliku od drugog stanja....koje je prirodno.
Eto još par problema sa religijom.