Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#776 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:16
Hakiz wrote: 07/10/2021 16:13

Jedno je platiti grobno mjesto, to je nekretnina koju kupuješ. Čak i rad ljudi koji kupaju nije sporan.

Drugo je kada čovjek uzme novac za ono šta bog propisuje. Vjerski obredi na sahranama i vjenčanjima, krštenja, svi vjerski obredi bi morali biti besplatni. Oni su božije odredbe i ne može ni jedan čovjek, makar bio i vjerski službenik, koristiti boga za zaradu. To je blasfemija.
Oni su dio članarine. Gdje se obredi plačaju odvojeno?
Svašta. Prvo, ne moraš biti na primjer član Islamske zajednice da bi bio musliman. A ako nisi član, kome ćeš plaćati članarinu. A kao musliman moraš imati mogućnost za dženazu.

Ova situacija pokazuje jedan od najvećih problema religija. Pored sve moći hiljadama godina, nisu ni pokušale promijeniti "money driven" svijet u svijet okrenut nematerijanom, duhovnom, u svijet u kojem ispunjavanje božijih naredbi i slijeđenje njegovih pravila ne zavise od novca.
¤ jelena ¤

#777 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ¤ jelena ¤ »

MarlboroGold wrote: 07/10/2021 09:41
¤ jelena ¤ wrote: 06/10/2021 18:17

Ma to o Bogu kao modelu roditelja ugrađenom u mozak čovjeka je objašnjenje forumaša @apsidejzi. To je terminologija koju je on koristio i pritom napisao da je Bog kao nekakav virus koji se ubacio u evolutivno korisnu funkciju čovjekovog mozga.
E, sad, ako je to tako, ja sam postavila pitanje...može li se stoprocentno negirati postojanje tog modela u mozgu čovjeka tj. ako nešto objašnjavaš, predočavaš nekom taj model virusa koji se ubacio u čovjekovu sposobnost spoznaje, recimo, da li je smisleno, korisno ili štetno uopšte negirati postojanje tog virusa u svom sistemu?

Dalje, ja pretpostavljam da @apsidejzi vjeruje ili misli da njegov mozak nije zaražen tim virusom jer je on ateista i ne vjeruje u Boga, ali...da li je to i objektivno tačno. I ako nije, ako je i on tim virusom zaražen samom činjenicom da o Bogu razmišlja, formira svoj stav i vodi nekakvu raspravu, da li se djelovanje virusa može neutralisati samim negiranjem postojanja istog u svojoj svijesti.

Naravno da ja mislim da ne može...i to sam već objasnila u jednom od postova i napisala da niko od nas nije stoprocentno ateista, ali taj moj stav nije univerzalija pa me zanima i stav sagovornika.

Tvoje objašnje mi je jasno i prihvatljivo.
Naravno da je odgoj ključni faktor, sa tim se slažem, a to potvrđuju i obredi kao što je krštenje i sunećenje...ti obredi inicijacije ne bi postojali i ne bi imali svrhu da nam je religioznost prirodno data kao univerzalija. Ali... :D opet....religioznost jeste jedino svojstvena čovjeku...ne svakom i ne nužno svim jedinkama vrste, ali...majmuni ipak, još uvijek, nemaju nama znane bogove kojima se klanjaju i o kojima raspravljaju, tako da....možda je do našeg nepoznavanja braće bezrepih i modela u njihovom CNS-u, a možda je i naše nevjerovanje u Boga oblik ili opcija religioznosti ili jedno od nekakvih religioznih stanja....svakako tvorevina čovjeka....kao što je npr. i neoženjen, neudata, razveden, udovac.... opcija bračnog stanja, za razliku od drugog stanja....koje je prirodno. :lol: :D

Eto još par problema sa religijom. :D :skoljka: :run:

🥰🤗
Pa nije baš religioznost svojstvena čovjeku, već duhovnost. Duhovnost ne podrazumijeva samo religijsku komponentu. Tu spada i umjetnost.
Ne znam, ali...ta terminologija sa duhovima u osnovi nije mi baš prihvatljiva i mogu bez nje.
Um, umno i umnost...to je već nešto drugo i to mi je prihvatljivo.

Ali, to je do mene. :D

Naravno da je religioznost svojstvena čovjeku. Jedino čovjek ima religije. Ostale biološke vrste, koliko ja znam, nemaju.
KraljicaIzJajca

#778 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 07/10/2021 16:18
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:17

Jeste.
Nije.
Ateizam nije sekularizam.

Ateizam, kao politička opcija se suprostavlja religijama.
Hakiz

#779 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:26

Nije.

Ateizam nije politička opcija.

A sekularizam je nešto sasvim drugo.
Nuke

#780 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Nuke »

Nije.

:D
Ko određuje političke ciljeve ateizma i možeš li nabrojati neke od tih ciljeva? I ako mogu izvori...
KraljicaIzJajca

#781 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 07/10/2021 16:24
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:16

Oni su dio članarine. Gdje se obredi plačaju odvojeno?
Svašta. Prvo, ne moraš biti na primjer član Islamske zajednice da bi bio musliman. A ako nisi član, kome ćeš plaćati članarinu. A kao musliman moraš imati mogućnost za dženazu.

Ova situacija pokazuje jedan od najvećih problema religija. Pored sve moći hiljadama godina, nisu ni pokušale promijeniti "money driven" svijet u svijet okrenut nematerijanom, duhovnom, u svijet u kojem ispunjavanje božijih naredbi i slijeđenje njegovih pravila ne zavise od novca.
Naravno da ne moraš biti član, ali sva groblja u svijetu se plaćaju, godišnja uplata kod mješanog groblja jednako postoji.

Musliman, koji nije bio član, za njega se uplati pokop na mezarluk.
KraljicaIzJajca

#782 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Nuke wrote: 07/10/2021 16:38

Ko određuje političke ciljeve ateizma i možeš li nabrojati neke od tih ciljeva? I ako mogu izvori...
Nisam ateistkinja :D

Ti bi trebao znati o aktivnostima ateista na globalnoj razini.
ProgramskiJezik

#783 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ProgramskiJezik »

Najgori problem sa religijom, kao religijozna osoba imam sa ljudima koji kazu "Ja ne radim lose stvari zbog Boga i straha od Kazne" znaci, da nema Boga i straha od Kazne ti bi bio nemoralno Govno?

Ne kontam ove ljude, mislim ok je sto im moral potice iz onog u sta vjeruju i kako je to njihov nacin zivota.. ali brate da ti nema te religije i straha od neke posljedica, ti bi znaci radio sta hoces?
KraljicaIzJajca

#784 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 07/10/2021 16:29

Ateizam nije politička opcija.

A sekularizam je nešto sasvim drugo.
Ateizam jeste politička opcija, ali nije mu jedina opcija.
Nuke

#785 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Nuke »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:40
Nuke wrote: 07/10/2021 16:38

Znači lupiš i onda ja moram tražiti dokaze? :D :D :D
KraljicaIzJajca

#786 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Nuke wrote: 07/10/2021 16:42
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:40

Zašto bih lupala?
Dozer

#787 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 15:56
Dozer wrote: 07/10/2021 14:33

Nisam bukvalan ba, nego je upravo sve to taj supljak. Famozna tumacenja. Sta se tumaci? Samo i jedino ono sto su ljudi mogli vidjeti i znati u ta doba, a onda se tome dodavale razne pjesnicke slobode, folklor, itd., i danas imamo milijarde ljudi koji i dalje vjeruju u jednu prastaru bajku nastalu na tadasnjem ljudskom neznanju i nerazumijevanju vlastite okoline.

Najtragicnije je sto i dalje, i pored svog danasnjeg znanja, ljudi finansiraju sve to. I to ne bas malim sredstvima.
Jos je tragicnije sto se i danas ubijaju radi tih supljaka.
Razumljivo da postoji niz interpretacija istog teksta.

Religijske institucije imaju razne uloge, polsovnost, izvor nečije zarade, političku ulogu, ulogu djelovanja na njene članove.

Svatko sudjeluje u skladu sa osobnim izborom.

Ti ciljaš na potpuno eliminiranje religija u društvenom dijelu jedne države?
Iako je nekulturno i nemam obicaj to raditi, ipak cu odgovoriti kontrapitanjem - Koja je uopste stvarna svrha religija u drustvenom zivotu jedne drzave?
To pitanje cu dodatno razloziti na jos neka potpitanja:
- Na koji nacin religija doprinosi bilo kojem dijelu zivota drzave?
- Koji su to tacno benefiti kojima religija doprinosi napretku drzave u bilo kojem segmentu?
- Da li bi drzava mogla opstati bez religija?
-Chesterfield-

#788 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 07/10/2021 15:55
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 15:51

Ima, ali nisu jednako rasprotranjene poput religijskih.
Nema. Organizacije u koje se organizuju ljudi koji su i ateisti nisu organizacije ateizma.

Ateizam nema članstvo i nije organizovana institucija.

Čak i organizacija koja kao članove prima samo ateiste i program rada joj je promocija ateizma nije organizacija ateizma. Jer, ateizam nije institucija i nema članstvo.
Ma htio ili ne moraš biti član neke institucije. Da li je to IVZ, SDA, HDZ, SPD... Da bi bio član traži se novac.
Ove tzv. vehabije smatraju da je to novotarija ako si član IVZ. Uglavnom nisu članovi.
E sad da li želiš da ti neki daija odgaja djecu preko interneta ili da to ide organizovano kroz IVZ?

Kao jedinka moraš se pokoriti i prihvatiti zakone mjesta u kojem živiš, a time i prihvatiti sve dobre i loše stvari. Od PDV-a, raznih akciza do plaćanja grobnog mjesta, kisika kojeg dišeš...

Uglavnom ti si član nečega i dobrovoljno si se potpisao. Ako želiš nastaviti članstvo moraš platiti. Čim se rodiš upišu te i naplate ti izdavanje rodnog lista...
tranquil

#789 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by tranquil »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 15:57
Hakiz wrote: 07/10/2021 15:55

Nema. Organizacije u koje se organizuju ljudi koji su i ateisti nisu organizacije ateizma.

Ateizam nema članstvo i nije organizovana institucija.
Jesu, dala sam ti raniji info o postojanju istih.
To što postoji organizacija, ne znači da je bitna niti da je ekvivalent RKC ili IZ.

Ponavljam, malo ko je čuo za te organizacije koje nabrajaš, niti iko poznaje ikoga ko je njihov član. Ne nameću dogmu ateistima niti imaju rituale, ne nameću obavezu da se preko njih sklapaju brakovi ili vrši posljednji ispraćaj ateista. Kako se to može porediti sa organiziranom crkvom?
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:39
Hakiz wrote: 07/10/2021 16:24

Naravno da ne moraš biti član, ali sva groblja u svijetu se plaćaju, godišnja uplata kod mješanog groblja jednako postoji.

Da, ali meni kao ateisti i agnostiku niti jedna ateistička organizacija ne zabranjuje da se sahranim kako ja hoću, u kojem god pogrebnom društvu, sa bilo kojim ritualom. To isto ne važi za pripadnike religija. Oni moraju da se sahrane u pogrebnom društvu koje vodi njihova vjerska organizacija, sa ritualima koji pripadaju njihovoj religiji. Ja imam izbor, oni nemaju.

Pitala si za razlike, dali smo ih puno, upireš se da ih minimiziraš, ali ne ide.
Nuke

#790 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Nuke »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:44
Zašto bih lupala?
Jasno je da lupaš, ti valjda znaš zašto. Ono što se tvrdi bez dokaza se može odbaciti bez dokaza. Možeš li mi molim te reći koju definiciju ateizma koristiš?
-Chesterfield-

#791 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Hakiz wrote: 07/10/2021 16:13

Drugo je kada čovjek uzme novac za ono šta bog propisuje. Vjerski obredi na sahranama i vjenčanjima, krštenja, svi vjerski obredi bi morali biti besplatni. Oni su božije odredbe i ne može ni jedan čovjek, makar bio i vjerski službenik, koristiti boga za zaradu. To je blasfemija.
Znači, naginješ tzv. vehabijama?
KraljicaIzJajca

#792 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

tranquil wrote: 07/10/2021 16:54
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 15:57

Jesu, dala sam ti raniji info o postojanju istih.
To što postoji organizacija, ne znači da je bitna niti da je ekvivalent RKC ili IZ.

Ponavljam, malo ko je čuo za te organizacije koje nabrajaš, niti iko poznaje ikoga ko je njihov član. Ne nameću dogmu ateistima niti imaju rituale, ne nameću obavezu da se preko njih sklapaju brakovi ili vrši posljednji ispraćaj ateista. Kako se to može porediti sa organiziranom crkvom?
KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 16:39

Da, ali meni kao ateisti i agnostiku niti jedna ateistička organizacija ne zabranjuje da se sahranim kako ja hoću, u kojem god pogrebnom društvu, sa bilo kojim ritualom. To isto ne važi za pripadnike religija. Oni moraju da se sahrane u pogrebnom društvu koje vodi njihova vjerska organizacija, sa ritualima koji pripadaju njihovoj religiji. Ja imam izbor, oni nemaju.

Pitala si za razlike, dali smo ih puno, upireš se da ih minimiziraš, ali ne ide.
Ritual nije nešto specifično za religije, postoje ateistička vjenćanja (ne sekularna), a ista nisu vjenčanja u općini. :D

Možda je tako na Balkanu, ali van istog, osoba bira pogrebno društvo.

Tko tebi nameče religijske dogme i gdje?

Uopće pisanjem primjera ateističkih organiziranih djelovanja ne minimaliziram utjecaj religijskih institucija.
Nuke

#793 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Nuke »

Ma ima tih udruženja po svijetu. To se obično svodi na druženje uz piće, roštilj, izlete itd. Neki se bave dobrotvornim radom, neki su aktivisti protiv upliva religije u politički sistem i slično. Milioni raznih udruženja u svijetu sa različitim ciljevima po raznim osnovama, ništa novo i ništa spektakularno.

Mene interesuje ima li neko ateističko udruženje kod nas?
KraljicaIzJajca

#794 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Nuke wrote: 07/10/2021 16:56

Zašto bih lupala?
Jasno je da lupaš, ti valjda znaš zašto. Ono što se tvrdi bez dokaza se može odbaciti bez dokaza. Možeš li mi molim te reći koju definiciju ateizma koristiš?
Ne znam, ti si napisao da lupam. :D
tranquil

#795 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by tranquil »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 17:03

Ritual nije nešto specifično za religije, postoje ateistička vjenćanja (ne sekularna), a ista nisu vjenčanja u općini. :D

Uopće pisanjem primjera ateističkih organiziranih djelovanja ne minimaliziram utjecaj religijskih institucija.
Uzimaš pojave i prakse koje kače manje od 1 promila ateista i agnostika, ustvari većina nas nismo čuli za takve totalno opcionalne stvari, i porediš to sa nečim što je pravilo za 100% katolika ili muslimana.

Ni blizu.
KraljicaIzJajca

#796 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

tranquil wrote: 07/10/2021 17:05

Uzimaš pojave i prakse koje kače manje od 1 promila ateista i agnostika, ustvari većina nas nismo čuli za takve totalno opcionalne stvari, i porediš to sa nečim što je pravilo za 100% katolika ili muslimana.

Ni blizu.
Razumljivo da ne mogu biti na istoj razini, oni su znatno "mlada" društvena pojava, a u budučnosti se rad istih može promjeniti. Mnoge religijske institucije, naročito RKC su pod krizom.
Nuke

#797 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Nuke »

KraljicaIzJajca wrote: 07/10/2021 17:04
Nuke wrote: 07/10/2021 16:56

Ne znam, ti si napisao da lupam. :D
Ma da. :D
Nego, zamolih te za odgovor?
apsidejzi

#798 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

Zašto bih lupala?
Lupa kako ko stigne. Na nebesima postoji svemocno bice koje slusa sve tvoje molitve i koje ce te nagraditi/kazniti u ovisnosti kakav si osoba bila. To bice se zove Djeda mraz. Dokazi suprotno?
MarlboroGold

#799 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by MarlboroGold »

¤ jelena ¤ wrote: 07/10/2021 16:24
MarlboroGold wrote: 07/10/2021 09:41
Pa nije baš religioznost svojstvena čovjeku, već duhovnost. Duhovnost ne podrazumijeva samo religijsku komponentu. Tu spada i umjetnost.
Ne znam, ali...ta terminologija sa duhovima u osnovi nije mi baš prihvatljiva i mogu bez nje.
Um, umno i umnost...to je već nešto drugo i to mi je prihvatljivo.

Ali, to je do mene. :D

Naravno da je religioznost svojstvena čovjeku. Jedino čovjek ima religije. Ostale biološke vrste, koliko ja znam, nemaju.
Ok, ali kakve bi te religije bile bez duhovnosti? Ja sam pod onim što je svojstveno čovjeku mislio na ono sa čime se rodimo, a duhovnost je dio bića. Da je nema religije bi bile prazne ljušture i one se upravo oslanjaju na duhovnost. Obrnuto to nije slučaj, jer je prisutna i u drugim sferama.

Čovjek nije religiozno biće od rođenja, već to postaje, ali jeste duhovno. Religije mu samo daju smjernice, a u pogrešnim rukama mogu i zloupotrebljavati.
Hakiz

#800 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Kada dvojica bradonja napadnu djevojke koje ulicom hodaju u minjacima, kada napadnu cijelu ekipu ženskog rukometnog kluba, kada grupa bradonja upadne u prostor u kojem se održava festival osoba "alternativnih seksualnih usmjerenja" pod izgovorom da to vrijeđa njihov osjećaj morala, da nije bogu drago, kada čak pokušaju da blokiraju izgradnju bazena jer je po njihovom mišljenju preblizu vjerskom objektu itd, i sve to u sekularnoj državi, meni to, nekako, liči na na nametanje.

Tebi ne?
Post Reply