ne bih se slozila da je manipulisanje prisutno ni jedino ni najvise u svijetu showbusinessa. manipulise se ljudima svakodnevno, cine to i muskarci i zene. no, neke zene koriste patrijarhalne obrasce i okrecu ih u svoju korist, ili one to tako vide. zene se dozivljava kao objekte pozude, pa one jos vise izazivaju pozudu.Škobo Habu wrote: ↑20/01/2021 12:07Da se vratimo na prvobitno napisano:wewa wrote: ↑20/01/2021 11:47
ko je pricao o show businessu?
Bata je pomenuo hostese u kafanama, ja dodira s tim miljeom nemam, ali eto mogu rezonovati zasto neka zena odabere da tu i na taj nacin zaradjuje za zivot. moglo bi se o motivima i 'slobodi' izbora jos nagadjati, ali da ne idemo u tom smjeru zasad. dakle, prodavanje pica pripitim muskarcima daleko je od show businessa. to je bransa koja ne trazi posebne kvalifikacije, mimo odredjenih fizickih karakteristika i spremnosti da se one istaknu. cisto sumnjam da ijedna od tih djevojaka ima ambiciju da joj to bude profesija, ali postujem ako ih ima, opet njihov izbor.
zato je nategnuta ova prica o robovanju. kao i o zivotnim ciljevima. osim ako stavljanje hrane na stranu i placanje rezija ne definises kao zivotni cilj. a tek onda postaje apsurdno ovo o stvaranju slobode...
Ne znam zašto ti je potrebno crtati - za tebe je manipulisanje legitimna strategija preživljavanja.zasto neke zene koriste ono sto ih je drustvo naucilo da je komparativna prednost i manipulisu muskarcima u svom okruzenju radi ostvarivanja nekog cilja? pa zato sto je to legitimna strategija prezivljavanja. prilagodile su se na nepisana drustvena pravila na nacin koji je prihvatljiv njihovom moralnom kodu.
Gdje ta strategija najočitija? Upravo na polju show bisunessa, zar ne?
I tu se ne radi ni o kakvom "preživljavanju" u koje je čovjek bačen silom prilika, već o najčešće vlastitom izboru.
u drustvu lisenom kulture, gdje je obrazovanje srozano na najnizi nivo, gdje je bar pola populacije na rubu siromastva, zasto isticanje spolnih karakteristika ne bi bilo legitimna strategija? jedna od strategija? kome se nanosi steta? (mogla bih ja i o steti i normalizaciji i perpetuiranju stereotipa, ali to neki naredni put).