Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#14751 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Škobo Habu wrote: 20/01/2021 12:07
wewa wrote: 20/01/2021 11:47
ko je pricao o show businessu?

Bata je pomenuo hostese u kafanama, ja dodira s tim miljeom nemam, ali eto mogu rezonovati zasto neka zena odabere da tu i na taj nacin zaradjuje za zivot. moglo bi se o motivima i 'slobodi' izbora jos nagadjati, ali da ne idemo u tom smjeru zasad. dakle, prodavanje pica pripitim muskarcima daleko je od show businessa. to je bransa koja ne trazi posebne kvalifikacije, mimo odredjenih fizickih karakteristika i spremnosti da se one istaknu. cisto sumnjam da ijedna od tih djevojaka ima ambiciju da joj to bude profesija, ali postujem ako ih ima, opet njihov izbor.

zato je nategnuta ova prica o robovanju. kao i o zivotnim ciljevima. osim ako stavljanje hrane na stranu i placanje rezija ne definises kao zivotni cilj. a tek onda postaje apsurdno ovo o stvaranju slobode...
Da se vratimo na prvobitno napisano:
zasto neke zene koriste ono sto ih je drustvo naucilo da je komparativna prednost i manipulisu muskarcima u svom okruzenju radi ostvarivanja nekog cilja? pa zato sto je to legitimna strategija prezivljavanja. prilagodile su se na nepisana drustvena pravila na nacin koji je prihvatljiv njihovom moralnom kodu.
Ne znam zašto ti je potrebno crtati - za tebe je manipulisanje legitimna strategija preživljavanja.

Gdje ta strategija najočitija? Upravo na polju show bisunessa, zar ne?

I tu se ne radi ni o kakvom "preživljavanju" u koje je čovjek bačen silom prilika, već o najčešće vlastitom izboru.
ne bih se slozila da je manipulisanje prisutno ni jedino ni najvise u svijetu showbusinessa. manipulise se ljudima svakodnevno, cine to i muskarci i zene. no, neke zene koriste patrijarhalne obrasce i okrecu ih u svoju korist, ili one to tako vide. zene se dozivljava kao objekte pozude, pa one jos vise izazivaju pozudu.

u drustvu lisenom kulture, gdje je obrazovanje srozano na najnizi nivo, gdje je bar pola populacije na rubu siromastva, zasto isticanje spolnih karakteristika ne bi bilo legitimna strategija? jedna od strategija? kome se nanosi steta? (mogla bih ja i o steti i normalizaciji i perpetuiranju stereotipa, ali to neki naredni put).
piupiu

#14752 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

zbrčkah nešto ovdje...

Koliko ima Sabina Čudić po glavi stanovnika? U Bosni, konkretno?
Last edited by piupiu on 20/01/2021 12:22, edited 2 times in total.
wewa

#14753 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Škobo Habu wrote: 20/01/2021 12:14
dale cooper wrote: 20/01/2021 12:11

Pa za Sebiju se može reći da održava patrijarhat odnosno koristi ga i subvertira na način na koji to rade muškarci na ovim prostorima.
Ali pitanje je da li bi bila u poziciji da to radi da nije žena Bakira Izetbegovića? I Sabina je isto dio ovog sistema, međutim njen rad je
usmjeren na mijenjanju odnosa moći, iako je njena pozicija u političkom smislu ograničena zato što je i moć njene stranke ograničena.
Ali ključne pozicije moći, odnosno one koje imaju snagu da donose bitne odluke i mijenjaju stvari su u rukama muškaraca.
Žene su se morale prilagoditi igri koja im je odavno nametnuta.
Zar u patrijarhatu ima mjesta ženama u politici i to na najvišem mogućem nivou?

Koliko je to, u stvari, patrijahat?
slozicemo se da je elizabetanska engleska bila patrijarhalna? pa kako, ako je na celu nacije kraljica?
fino. njena privilegija nije ogranicena rodom, odnosno ona je bila presedan od kojeg je rod prestao biti ogranicavajuci faktor.

niko ne spori da okovi patrijarhata popustaju, to vidimo po aktivnom ucescu Sabine Cudic u zakonodavnoj vlasti, recimo. no, bas na njenom primjeru vidimo i da su okovi itekako tu, bar u glavama komentatora na drustvenim mrezama.

niko ne spori da je zenama bolje nego prije 100 godina. ali zar to treba da nam bude dovoljno?
piupiu

#14754 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Pa za Sebiju se može reći da održava patrijarhat odnosno koristi ga i subvertira na način na koji to rade muškarci na ovim prostorima.
Ali pitanje je da li bi bila u poziciji da to radi da nije žena Bakira Izetbegovića? I Sabina je isto dio ovog sistema, međutim njen rad je
usmjeren na mijenjanju odnosa moći, iako je njena pozicija u političkom smislu ograničena zato što je i moć njene stranke ograničena.
Ali ključne pozicije moći, odnosno one koje imaju snagu da donose bitne odluke i mijenjaju stvari su u rukama muškaraca.

Naravno da ima. Supruga nekog šeika ima veliku moć, iako je žena i nema 'zvaničnu' poziciju moći, na primjer. Svako društvo prožimaju i klasni odnosi, koji se, opet, ukrštaju sa rodnim odnosima.
ExNihilo

#14755 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

ExNihilo wrote: 20/01/2021 11:47
dale cooper wrote: 20/01/2021 11:34

Koje žene na poziciji moći? Koliko ja vidim na ključnim pozicijima moći na ovim prostorima su uglavnom muškarci.
Kao član najvišeg zakonodavnog tijela ove države, Sabina Ćudić je na poziciji moći. Održava li ona time patrijarhat? Proizilazi li njena moć iz patrijarhata? To je potpuno simplificirana teza. Moć je daleko širi pojam od patrijarhata koji se u diskursu uglavnom svodi na patrijarhat iz ideoloških razloga, kako sam i pisao na prethodnim stranicama.

Ili da možda spomenemo Sebiju za koju baš liberalne struje našeg društva tvrde da upravlja državom iz sjene. Ako je Bakiru svezala muda za radijator, kako se to ovdje voli tumačiti, je li to onda matrijarhat?
Ako Sebija koristi i subvertira moć na način na koji to rade muškarci na ovim prostorima, a ranije si rekao da oni to rade patrijarhalno, onda se to po definiciji zove matrijarhat, a ne patrijarhat.

Koje su to ključne pozicije moći u društvu ako zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu nije? Sabina je dio nekolicine koja kreira našu legislativnu stvarnost. Ako to nije moć koja donosi, kako kažeš, bitne odluke, šta onda jeste? Stalno se podcrtava iz feminističkog tabora kako se žene moraju biti zastupljene u politici i na menadžerskim pozicijama. I eto, sada kada se navede takva žena na takvoj poziciji veliš kako to ipak nije moć.

Nisam dobio odgovor. Je li Sabina rezultat patrijarhata i da li ga održava? Da odbacimo onu hipotezu kako kod nas moć uvijek proizilazi iz patrijarhata, ako se možemo složiti kako Sabina to nije. Falsifikacija i to. :D
wewa

#14756 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

piupiu wrote: 20/01/2021 12:19 zbrčkah nešto ovdje...

kako god okrenes, i jedna ispada previse.
piupiu

#14757 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

wewa wrote: 20/01/2021 12:29
piupiu wrote: 20/01/2021 12:19 zbrčkah nešto ovdje...

kako god okrenes, i jedna ispada previse.
Sabina, metafora za tradicionalnu žensku moć. :D
wewa

#14758 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

piupiu wrote: 20/01/2021 12:35 Sabina, metafora za tradicionalnu žensku moć. :D
mogli smo proci i gore :D
madner

#14759 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Ja tvrdim da partijahalno drustvo ne postoji, izmisljen pojam kako bi se sve sto ne odgovara pripisalo sistemu a ne pojedincima.

Recimo ja sam zaustavljen zbog prebrze voznje, neko bi rekao da je to opresivni sistem koji zadire u slobodu pojedinca da radi sta hoce dok ne ugrozava drugog. Kada bi nasao dovoljno ljudi da napravim pokret oko te ideje to bi bila borba protiv matrijata koji opresivno djeluje na muskarce. :D
dale cooper

#14760 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Pa ima, ali koliki je procenat žena u politici na našim prostorima?

Patrijarhat ne znači da su žene isključene iz svega, ali svakako nemaju isti prostor i zastupljenost na pozicijama moći i naravno
moraju igrati po unaprijed utvrđenim pravilima.
sha_ba

#14761 Re: Danasnji "feminizam"

Post by sha_ba »

dale cooper wrote: 20/01/2021 11:34
ExNihilo wrote: 20/01/2021 11:30
dale cooper wrote: 20/01/2021 11:25 Ako govorimo o prostorima Balkana moć i patrijarhat su neodvojivi jedno od drugog, odnosno jedno proizilazi iz drugog.
Besmisleno, onda žene na poziciji moći održavaju patrijarhat.
Koje žene na poziciji moći? Koliko ja vidim na ključnim pozicijima moći na ovim prostorima su uglavnom muškarci.
Kolega dale ja se sa Vama ne bih bas složila... jeste off ali ipak..
veliki je broj žena na poziciji u zemljama bivše juge.. doduše možda ne daju taj dojam ali ipak su žene :mrgreen: :mrgreen:
Ne bih da nabrajam, strah me da koju ne zaboravim :mrgreen:
dale cooper

#14762 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 20/01/2021 12:22
ExNihilo wrote: 20/01/2021 11:47

Kao član najvišeg zakonodavnog tijela ove države, Sabina Ćudić je na poziciji moći. Održava li ona time patrijarhat? Proizilazi li njena moć iz patrijarhata? To je potpuno simplificirana teza. Moć je daleko širi pojam od patrijarhata koji se u diskursu uglavnom svodi na patrijarhat iz ideoloških razloga, kako sam i pisao na prethodnim stranicama.

Ili da možda spomenemo Sebiju za koju baš liberalne struje našeg društva tvrde da upravlja državom iz sjene. Ako je Bakiru svezala muda za radijator, kako se to ovdje voli tumačiti, je li to onda matrijarhat?
Ako Sebija koristi i subvertira moć na način na koji to rade muškarci na ovim prostorima, a ranije si rekao da oni to rade patrijarhalno, onda se to po definiciji zove matrijarhat, a ne patrijarhat.

Koje su to ključne pozicije moći u društvu ako zastupnik u najvišem zakonodavnom tijelu nije? Sabina je dio nekolicine koja kreira našu legislativnu stvarnost. Ako to nije moć koja donosi, kako kažeš, bitne odluke, šta onda jeste? Stalno se podcrtava iz feminističkog tabora kako se žene moraju biti zastupljene u politici i na menadžerskim pozicijama. I eto, sada kada se navede takva žena na takvoj poziciji veliš kako to ipak nije moć.

Nisam dobio odgovor. Je li Sabina rezultat patrijarhata i da li ga održava? Da odbacimo onu hipotezu kako kod nas moć uvijek proizilazi iz patrijarhata, ako se možemo složiti kako Sabina to nije. Falsifikacija i to. :D
Ne, nego je Sebija naučila da igra po pravilima patrijarhata, kao i sve ostale žene što su morale naučiti. Samo što ona ima i prednost
što je žena jednog od najmoćnijih ljudi u državi pa su joj samim time prilike da ostvari ono što želi mnogo veće.

Pa recimo pozicije koje ima Dodik, Bake, Vučić ili Plenković odnosno pozicije koje mogu iznjedriti bitne odluke i promjene u društvu.
Žene još nisu zastupljene u onoj mjeri u kojoj su zastupljene na zapadu kako u politici tako i u biznisu. Čak i kada imaju neku poziciju
ona je protokolarnog karaktera kao što je to recimo bio slučaj sa Kolindom ili Anom Brnabić u Srbiji ili Cvijanovićkom ovdje.
Stvarna moć i kontrola je u rukama drugih, uglavnom muškaraca.

Sabina nije rezultat patrijarhata, nego silom prilika njegov učesnik kao i svi mi ostali. Svi smo naučili da igramo, živimo i ponašaamo
se po pravilima koja su nam davno nametnuta. Još uvijek nema dovoljno volje i snage da se otrgnemo od toga. Da ne
govorimo da institucije iz kojih patrijarhat crpi moć kao što su pravoslavna i katolička crkva kao i islamska zajednica još uvijek
imaju ogroman uticaj.
Last edited by dale cooper on 20/01/2021 13:02, edited 1 time in total.
il dottore

#14763 Re: Danasnji "feminizam"

Post by il dottore »

ExNihilo wrote: 20/01/2021 10:51
_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2021 10:37 Ali hajmo malo uprostiti stvari.

Ko je tjerao Jennifer Lawrence da snima Weinstinove filmove? Je li bi to ona umrla od gladi sleš ne bi mogla raditi nista drugo?

Jedno je kad te neko zlostavlja da ti ne bi ugrozio tvoja temeljna ljudska prava na zivot, na slobodu i sigurnost, dom i privatnost, obrazovanje itd...sasvim drugo je kad trpis zlostavljanje ne bi li dospjela u cirka 0,005% izabrane svjetske populacije. U prvom nemas previse izbora, u drugom imas itekako.
Meni je simptomatičnije da se ovi slučajevi filmske industrije nastoje objasniti patrijarhatom.

Da su glumice odgajane u duhu patrijarhata niti bi ih roditelji s 10 godina poslali na časove glume, niti bi one željele biti glumice. Da staneš pred kameru ili stotine ljudi trebaju i muda i samopouzdanje, pa je priča kako su dotične pokleknule zlostavljanju jer su kulturološki uvjetovane da ne smiju muškarcu reći ne - potpuno suluda.
Iako se ove stvari mogu sagledati iz puno uglova, za mene je kao covjeka i roditelja posebno interesantno pitanje neprijavljavanja silovanja i napastvovanja.
Mislim "jasno" mi je da sute zene sa sela, siromasne, pokrivene zene... ali zasto sute ove gradske, emancipovane, skolovane, bogate zene
piupiu

#14764 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

il dottore wrote: 20/01/2021 12:54 Iako se ove stvari mogu sagledati iz puno uglova, za mene je kao covjeka i roditelja posebno interesantno pitanje neprijavljavanja silovanja i napastvovanja.
Mislim "jasno" mi je da sute zene sa sela, siromasne, pokrivene zene... ali zasto sute ove gradske, emancipovane, skolovane, bogate zene
Zbog posljedica. Ali ne samo zbog toga... nasilje izaziva ozbiljne psihološke probleme koji su sami po sebi dovoljan emocionalni teret i bez posljedica koje sa sobom nosi prijavljivanje, obznanjivanje, itd. Zamisli da kažeš roditelju, a on ti ne vjeruje. Ili te optuži, umjesto da te zaštiti. Ili, ili... Kakvu vrstu zaštite i pomoći uopšte može dobiti dijete, žrtva nasilja, u Bosni, na primjer?
dale cooper

#14765 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

....
S4mpion

#14766 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

piupiu wrote: 18/01/2021 23:10
S4mpion wrote: 18/01/2021 17:43
piupiu wrote: 18/01/2021 17:27

Nebitno. Prozivaš nekoga za nešto što ni sam nisi uradio, što bi trebala biti ljudska, a ne feministička dužnost.
Ovo je vrlo čest izraz za izbjegavanje odgovornosti, a zapravo je vrlo bitno.

Ponavljam, ja se te odgovornosti nisam prihvatio, nema me se za šta prozivat'.

Zašto je toliko loše nekoga pozvati na odgovornost koje se prihvatio?

Da ih pitamo gdje im je borba, da ih pozovemo na odgovornost?
Nevermind.
Ok, hoćemo li ih zajedno pitati šta su uradile?

Hoćemo li ih zajedno pozvati na odgovornost?

Mislim, to bi bilo jako lijepo prema žrtvama, za koje se feministice, navodno, zauzimaju, dok dižu vlastiti ego na njihovim patnjama.
wewa

#14767 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

il dottore wrote: 20/01/2021 12:54
Iako se ove stvari mogu sagledati iz puno uglova, za mene je kao covjeka i roditelja posebno interesantno pitanje neprijavljavanja silovanja i napastvovanja.
zato sto je patrijarhat, muski sovinizam, malogradjanski dvostruki moral itetako ziv i u gradu.

sjetimo se slucaja zlostavljanja u Tuzli, dr Jasminke Mujkanovic. docekala je pravdu po samoubistvu supruga zlostavljaca. da ne pominjemo slucaj Mahira Rakovca i tu porodicnu tragediju, @piupiu je vec pisala o tome i o tretmanu koji je taj slucaj dobio u javnosti, na forumu...

zene bez razlike sute jer im drustvo ne nudi sigurnost.
piupiu

#14768 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

wewa wrote: 20/01/2021 12:36
Indeed. Šalu na stranu, koliko je njena pozicija moći neprirodna u našem društvu govori i konstantno pljuvanje po njoj kao 'elitisti'. Postoji gotovo intuitivno prepoznavanje Sabine kao nekoga ko ne pripada bazi, ženskoj, u ovom slučaju; kao nekoga ko se 'oturio', izdvojio. A napadaju je i žene i muškarci, bespoštedno.
S4mpion

#14769 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

piupiu wrote: 19/01/2021 00:35
Hakiz wrote: 18/01/2021 23:20
belfy wrote: 18/01/2021 21:25
ti bi, nekako, stalno da prozivas zene sto ne cine nista o zlocinima o kojima ti sve znas. jesi ti zastitio neku komsinicu ili nepoznatu zenu od nasilja? znas za svako, a uradio sta? junacki na forumu prozvao feministice? mislim, i to je za resprekta, jer si im se nagovorio, jel tako?
On nije feminist i ne bori se za ženska prava, pa izašto bi je on štitio. Ali, zašto je ne zaštitiše one koje govore da se za žene bore?

Nećemo se tako izvlačiti.
Zato što je stati u odbranu nekoga (posebno slabijeg od sebe), ko je izložen nasilju i njegova ljudska i građanska dužnost. Šta je s vama dvojicom? Vi nemate obavezu da djelujete kao članovi društva??? Kakvo je to društvo u kojem napadaš drugoga što nije ustao protiv nasilja, dok sebe amnestiraš od odgovornosti? Kakva je to, uopšte, moralna pozicija? 'Buuuhuhuhu, mamaaa, strašne feministice mi idu na živce, nisu zaštitile tetu od čekićaaaaanja!' Zovite mame da vam obrišu noseve (da ne kažem guze), uprljali su se od lošeg i balavog 'moraliziranja'.
Koji će nam onda klinac feminizam?

Samo se još više uvaljujete.
S4mpion

#14770 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

Evo internet ratnica, spominju žrtve za koje nisu učinile ništa, a sada dižu vlastiti ego na njihovim patnjama:
wewa wrote: 20/01/2021 13:04
il dottore wrote: 20/01/2021 12:54
zato sto je patrijarhat, muski sovinizam, malogradjanski dvostruki moral itetako ziv i u gradu.

sjetimo se slucaja zlostavljanja u Tuzli, dr Jasminke Mujkanovic. docekala je pravdu po samoubistvu supruga zlostavljaca. da ne pominjemo slucaj Mahira Rakovca i tu porodicnu tragediju, @piupiu je vec pisala o tome i o tretmanu koji je taj slucaj dobio u javnosti, na forumu...

zene bez razlike sute jer im drustvo ne nudi sigurnost.
wewa

#14771 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

piupiu wrote: 20/01/2021 13:05
Indeed. Šalu na stranu, koliko je njena pozicija moći neprirodna u našem društvu govori i konstantno pljuvanje po njoj kao 'elitisti'. Postoji gotovo intuitivno prepoznavanje Sabine kao nekoga ko ne pripada bazi, ženskoj, u ovom slučaju; kao nekoga ko se 'oturio', izdvojio. A napadaju je i žene i muškarci, bespoštedno.
slazem se, Sabina je kuriozitet i za to biva kaznjena na dnevnoj osnovi, potpuno nevezano za svoje djelovanje.
izasla je iz kutije i sad drustvo ima problem: kako da odjednom povjerujemo da kutija ne valja kad nam je svima dom, tradicionalno?
ExNihilo

#14772 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote: 20/01/2021 12:53
ExNihilo wrote: 20/01/2021 12:22

Ne, nego je Sebija naučila da igra po pravilima patrijarhata, kao i sve ostale žene što su morale naučiti. Samo što ona ima i prednost
što je žena jednog od najmoćnijih ljudi u državi pa su joj samim time prilike da ostvari ono što želi mnogo veće.

Pa recimo pozicije koje ima Dodik, Bake, Vučić ili Plenković odnosno pozicije koje mogu iznjedriti bitne odluke i promjene u društvu.
Žene još nisu zastupljene u onoj mjeri u kojoj su zastupljene na zapadu kako u politici tako i u biznisu. Čak i kada imaju neku poziciju
ona je protokolarnog karaktera kao što je to recimo bio slučaj sa Kolindom ili Anom Brnabić u Srbiji ili Cvijanovićkom ovdje.
Stvarna moć i kontrola je u rukama drugih, uglavnom muškaraca.

Sabina nije rezultat patrijarhata, nego silom prilika njegov učesnik kao i svi mi ostali. Svi smo naučili da igramo, živimo i ponašaamo
se po pravilima koja su nam davno nametnuta. Još uvijek nema dovoljno volje i snage da se otrgnemo od toga. Da ne
govorimo da institucije iz kojih patrijarhat crpi moć kao što su pravoslavna i katolička crkva kao i islamska zajednica još uvijek
imaju ogroman uticaj.
Ali to je cirkularna logika koja samu sebe hrani. Ako mi kažeš kako nema žena koje vode procese u našem društvu zbog patrijarhata, a ja ti navedem Sebiju, samo da bi ti rekao kako je i njena uloga patrijarhalna, da bih ti ja onda rekao kako je to, zapravo, matrijarhat, a što ćeš ti opravdati time da ona ima matrijarhalnu ulogu zato što je navikla na patrijarhalne obrasce, onda je jasno da ti zapravo pitanju pristupaš tako da se teza uopće ne može osporiti, a teza koja se ne može osporiti i nije teza, nego je 24-karatni ideološki sofizam.

Dobro, ali koje su to pozicije koje imaju Dodik, Bake i ekipa? Predsjedništvo? Uloga parlamentarnog zastupnika je daleko važnija. Šef stranke? I predsjedništvo i parlament je važnije. Ili pak misliš na izvaninstitucionalni utjecaj koji imaju? Protiv takvog utjecaja bismo se trebali boriti vraćanjem nadležnosti u institucije, a ne insistiranjem da se isti proširi na žene. Tako da mi još uvijek ostaje misterija koje su to pozicije.
ExNihilo

#14773 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

piupiu wrote: 20/01/2021 13:05
Ne, ona je snob nulte kategorije. To nije uopće upitno i nema veze s tim što je žena.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14774 Re: Danasnji "feminizam"

Post by _BataZiv_0809 »

A slavi se pobjeda Kamale Harris jer.... :D
omar little

#14775 Re: Danasnji "feminizam"

Post by omar little »

znaci, kad zene participiraju u sistemu moci, one su impotentne i ne mogu nista uciniti i promijeniti jer patrijahat. kad ne participiraju - kriv je opet patrijahat. :D
Post Reply