Jedino objasnjenje:

mozda nisi ali si neobrazovani ignorant sigurno cim takvu akademsku referentnu figuru nazivas kretenom, covjek je phd neuropsihologije, garant imas bolje kvalifikacije od njege.apsidejzi wrote: ↑29/12/2020 10:30Toliki kreten definitivno nisam. Koristiti bolesnu djecu za svoju bolesnu propagandu. To moze uraditi samo samoumisljeni egocentrik koji misli da je sve ovo oko njega stvoreno samo za njega i da je bas njega Bog izabrao da bude u pravoj vjeri na pravom putu, iako nista specijalno nije ucinio niti icim zasluzio. Wow.The 51st State wrote: ↑29/12/2020 09:05eto neka nisi ti kreten, u medjuvremenu da se prisjetimo korijena ateizma i takozvane prosvijecenosti,
Bestiality in atheism goes back to the French Revolution.
Back then secular atheists used to commit public acts of bestiality to protest against religion
Source: Miletski, H., 2005. A history of bestiality. Anthrozoos-Journal of the International Society for Anthrozoology
A taj isti bog istovremeno djeci daje kancere, stvara i mutira nove viruse i kaznjava sve oko sebe. Al tebe, tebe je odabrao. Ti si poseban kod njega. Ti imas specijalno mjesto kod njega.
Wow, kako egocentricno. A serotinin tece li tece. Jebe se tebi za bolesnu djecu. Bitnije je izluciti kap serotinina da se bolje osjecas jer si odabran...
jesi to i ti participiro u studiji sa kokoskama, nemoj svoje projekcije na druge usmjeravati iz svoje skucene perspektive,
Ovo mi se stvarno desilo. Krenuo sam u Njemačkoj na francusku granicu, a završio na češkoj iako sam pratio znakove (ajete) i negdje sam nešto propustio jer sam se totalno oslonio na razum. Razum je neophodan i u Kur’anu je upotrijebljen 49 puta. Da li je dovoljan samo razum?apsidejzi wrote: ↑29/12/2020 08:57Nije sejtan nego razum. Razum kopka drug. Ne moras ga ubijat u pojam.vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 03:25 Moji komentari su samo replike na ono što znam da nije tako kako je napisano ili se tim komentarom pokušava iskriviti pravo tumačenje. Odustao sam čak i od toga, ali me šejtan nagovori da zavirim nakon dužeg vremena i ovdje.![]()
Ibn Arabi, govoreći o razumu kaže da je razum najveći siromah (muhtadž) u svim svijetovima, pa govoreći dalje o tome navodi nam primjer u kome kaže ovako - razum je totalno ovisan o čulu vida, da ga ono obavijesti o svim slikama, likovima i bojama, te ako ga ono ne obavijesti o tome (ako čovjek nema čulo vida) razum biva uskraćen za cijelu jednu oblast spoznaje. Takođe je ovisan o čulu sluha za svijet tonova, pa ako mu to čulo ne dostavi tonove - uskraćen je i za to područje spoznaje. Isto tako bez čula mirisa ne može upoznati svijet mirisova, a bez čula okusa ne može znati svijet okusa, te bez čula dodira ne može upoznati kvalitet predmeta (toplo, hladno, mehko, tvrdo i sl.). Analogno tome, razum ne može spoznati Allaha Veličanstvenog bez šestog čula, a to čulo je srce.
Imam Gazzali u svom djelu "El-Munkizu Mined-Dalal" govoreći o razumu nas uči ovako: - Oko vidi sjenu da stoji, a razum kao sudija vidi da se sjena kreće, oko vidi u daljini brda da su siva, a razum zna da su zelena, oko vidi nebeska tijela da su malena, a razum zna da su ogromna, znači ne možemo se potpuno pouzdati u čulo vida, a odakle nam garancija da se i u sam razum možemo potpuno pouzdati. Tako kad čovjek spava i sanja tada je razum ubjeđen da je to realnost, a kad se probudi vidi da mu je razum bio obmanjen.
Ibrahim a.s. je živio prije 4000 godina u Babilonu. Jesi li gledao film Apocalypto? Da li je moguće da je bilo žrtvovanje ljudi prije 4000 godina i da je jednom Poslaniku došlo da to zabrani o čemu govori pripovijest o kurbanu? Da li je Sveznajući Bog znao šta će uraditi Ibrahim a.s., i da li će ga poslušati Ismail a.s.? Mi koji nismo Poslanici nikada nećemo dostići toliki level imana jer vjera podrazumijeva nastavak poslije smrti i pored toga što u to vjerujemo, ali nam ostaje pripovijest da je postojala i tako jaka vjera oca i sina, ali i poslušnost roditelju od strane sina. Ustvari, u čemu je problem ako je happy end?
Nek mi Ibn Arabi oprosti ali prica besmislice. "Srce" nije culo nego organ. I imamo ih daleko preko 5. Culo za ravnotezu, za tempraturu...vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:04Ovo mi se stvarno desilo. Krenuo sam u Njemačkoj na francusku granicu, a završio na češkoj iako sam pratio znakove (ajete) i negdje sam nešto propustio jer sam se totalno oslonio na razum. Razum je neophodan i u Kur’anu je upotrijebljen 49 puta. Da li je dovoljan samo razum?apsidejzi wrote: ↑29/12/2020 08:57Nije sejtan nego razum. Razum kopka drug. Ne moras ga ubijat u pojam.vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 03:25 Moji komentari su samo replike na ono što znam da nije tako kako je napisano ili se tim komentarom pokušava iskriviti pravo tumačenje. Odustao sam čak i od toga, ali me šejtan nagovori da zavirim nakon dužeg vremena i ovdje.![]()
Ibn Arabi, govoreći o razumu kaže da je razum najveći siromah (muhtadž) u svim svijetovima, pa govoreći dalje o tome navodi nam primjer u kome kaže ovako - razum je totalno ovisan o čulu vida, da ga ono obavijesti o svim slikama, likovima i bojama, te ako ga ono ne obavijesti o tome (ako čovjek nema čulo vida) razum biva uskraćen za cijelu jednu oblast spoznaje. Takođe je ovisan o čulu sluha za svijet tonova, pa ako mu to čulo ne dostavi tonove - uskraćen je i za to područje spoznaje. Isto tako bez čula mirisa ne može upoznati svijet mirisova, a bez čula okusa ne može znati svijet okusa, te bez čula dodira ne može upoznati kvalitet predmeta (toplo, hladno, mehko, tvrdo i sl.). Analogno tome, razum ne može spoznati Allaha Veličanstvenog bez šestog čula, a to čulo je srce.
Imam Gazzali u svom djelu "El-Munkizu Mined-Dalal" govoreći o razumu nas uči ovako: - Oko vidi sjenu da stoji, a razum kao sudija vidi da se sjena kreće, oko vidi u daljini brda da su siva, a razum zna da su zelena, oko vidi nebeska tijela da su malena, a razum zna da su ogromna, znači ne možemo se potpuno pouzdati u čulo vida, a odakle nam garancija da se i u sam razum možemo potpuno pouzdati. Tako kad čovjek spava i sanja tada je razum ubjeđen da je to realnost, a kad se probudi vidi da mu je razum bio obmanjen.
Kakve veze ima latinska amerika sa bliskim istokom, odakle monoteizam potice. A tu bas i nije bilo mnogo ljudskih zrtava politeitsickim bozanstvima tako da taj argument (da je poslanik htjeo da utice na socijalne prilike gdje su ljuske zrtve bile ucestala pojava) ne pije vode.vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:37Ibrahim a.s. je živio prije 4000 godina u Babilonu. Jesi li gledao film Apocalypto? Da li je moguće da je bilo žrtvovanje ljudi prije 4000 godina i da je jednom Poslaniku došlo da to zabrani o čemu govori pripovijest o kurbanu? Da li je Sveznajući Bog znao šta će uraditi Ibrahim a.s., i da li će ga poslušati Ismail a.s.? Mi koji nismo Poslanici nikada nećemo dostići toliki level imana jer vjera podrazumijeva nastavak poslije smrti i pored toga što u to vjerujemo, ali nam ostaje pripovijest da je postojala i tako jaka vjera oca i sina, ali i poslušnost roditelju od strane sina. Ustvari, u čemu je problem ako je happy end?
Kako preživi sinoć vjetar i sada zemljotres? Ti ne vjeruješ da poslije ima nešto pa kakav je osjećaj da je možda posljednji tren života i da više nema ništa?
O Bože, pa mislio sam da ne moram objašnjavati na šta je ibn Arebi mislio kada je rekao srce. Ne mogu ja ovo.broj dva wrote: ↑29/12/2020 12:41Nek mi Ibn Arabi oprosti ali prica besmislice. "Srce" nije culo nego organ. I imamo ih daleko preko 5. Culo za ravnotezu, za tempraturu...vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:04Ovo mi se stvarno desilo. Krenuo sam u Njemačkoj na francusku granicu, a završio na češkoj iako sam pratio znakove (ajete) i negdje sam nešto propustio jer sam se totalno oslonio na razum. Razum je neophodan i u Kur’anu je upotrijebljen 49 puta. Da li je dovoljan samo razum?
Da, cula predstavljaju filter. I sam nas mozak, onakav kakav je, predstavlja filter. I um nas je filter. Ali to ne mjenja puno toga - te alatke su nam na raspolaganju, na nama je da iskoristimo kako znamo i umijemo. Izgleda da nam i ne treba nista vise.
hajd strucnjak da te jos jednom demoliram, kad je srce samo organ, na koji nacin srce prepoznaje mijenjanje atmosferskih pritisiaka i tako uskladjuje unutrasnji pritisak. na tvoje nelogicnosti i neutemeljnosti vrlo lako je odgovoriti.
Ako ne razumiješ Ibn Arebija kako ćeš tek metafore Dželaludina Rumija u njegovoj Mesneviji. Šta je morska pjena kod Rumija?
Do sad sam manje-vise kulturno, od sad bas i necu. Tako da okani me se, nisi vrjedan vremena.The 51st State wrote: ↑29/12/2020 12:49hajd strucnjak da te jos jednom demoliram, kad je srce samo organ, na koji nacin srce prepoznaje mijenjanje atmosferskih pritisiaka i tako uskladjuje unutrasnji pritisak. na tvoje nelogicnosti i neutemeljnosti vrlo lako je odgovoriti.
Nije Ibrahim došao Majama nego ti kažem da je taj običaj bio. Taj običaj je vladao i na ovim prostorima...broj dva wrote: ↑29/12/2020 12:44Kakve veze ima latinska amerika sa bliskim istokom, odakle monoteizam potice. A tu bas i nije bilo mnogo ljudskih zrtava politeitsickim bozanstvima tako da taj argument (da je poslanik htjeo da utice na socijalne prilike gdje su ljuske zrtve bile ucestala pojava) ne pije vode.vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:37Ibrahim a.s. je živio prije 4000 godina u Babilonu. Jesi li gledao film Apocalypto? Da li je moguće da je bilo žrtvovanje ljudi prije 4000 godina i da je jednom Poslaniku došlo da to zabrani o čemu govori pripovijest o kurbanu? Da li je Sveznajući Bog znao šta će uraditi Ibrahim a.s., i da li će ga poslušati Ismail a.s.? Mi koji nismo Poslanici nikada nećemo dostići toliki level imana jer vjera podrazumijeva nastavak poslije smrti i pored toga što u to vjerujemo, ali nam ostaje pripovijest da je postojala i tako jaka vjera oca i sina, ali i poslušnost roditelju od strane sina. Ustvari, u čemu je problem ako je happy end?
Kako preživi sinoć vjetar i sada zemljotres? Ti ne vjeruješ da poslije ima nešto pa kakav je osjećaj da je možda posljednji tren života i da više nema ništa?
Što je veća nesreća pritiskala čovjeka ili mu prijetila, to je i žrtva bila veća: žrtvovana su djeca, nevjeste, mladići, vjerske i plemenske starješine. Poslije ljudskih žrtava, prinošene su žrtve u živini i stoci, pa i u hrani, piću i ostalim dobrima i imovini. Čovjek je prinosio žrtvu i u znak zahvalnosti za dobra koja su mu bogovi podarili. Žrtve su najčešće prinošene: da bi bolesnik ozdravio, da bi se djeca održala, da bi se narod spasao od gladi, suše, poplave, boleština i svih drugih, mogućih zala koja su mogla da ugroze život i blagostanje čovjeka. Prinošenje krvne žrtve je veoma svirepo, surovo i nehumano, jer su žrtve ubijane, spaljivane, bacane u vodu, bile zazidane ili zakopane u zemlju. Beskrvne žrtve su spaljivane, zakopavane, dijeljene za dušu itd. Hrišćanstvo nije moglo u potpunosti da iskorijeni ove žrtvene običaje, stare hiljadama godina, pa je nastojalo da ih zamijeni, ublaži, humanizuje i da im simbolično značenje, te ih koliko-toliko prilagodi hrišćanskoj vjeri. Ova tri primjera to najbolje pokazuju:
Umjesto prinošenja ljudske žrtve bacanjem čovjeka u vodu, crkva je uvela bacanje krsta u vodu o Bogojavljenju. Prastari običaji prinošenja žrtve uziđivanjem čovjeka u temelje građevine zamijenjen je uziđivanjem živog marvinčeta.
https://lat.rtrs.tv/program/tekst.php?id=3391
nema problema, samo odgovori na pitanje.broj dva wrote: ↑29/12/2020 12:54Do sad sam manje-vise kulturno, od sad bas i necu. Tako da okani me se, nisi vrjedan vremena.The 51st State wrote: ↑29/12/2020 12:49hajd strucnjak da te jos jednom demoliram, kad je srce samo organ, na koji nacin srce prepoznaje mijenjanje atmosferskih pritisiaka i tako uskladjuje unutrasnji pritisak. na tvoje nelogicnosti i neutemeljnosti vrlo lako je odgovoriti.
vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:55Nije Ibrahim došao Majama nego ti kažem da je taj običaj bio. Taj običaj je vladao i na ovim prostorima...broj dva wrote: ↑29/12/2020 12:44Kakve veze ima latinska amerika sa bliskim istokom, odakle monoteizam potice. A tu bas i nije bilo mnogo ljudskih zrtava politeitsickim bozanstvima tako da taj argument (da je poslanik htjeo da utice na socijalne prilike gdje su ljuske zrtve bile ucestala pojava) ne pije vode.vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:37
Ibrahim a.s. je živio prije 4000 godina u Babilonu. Jesi li gledao film Apocalypto? Da li je moguće da je bilo žrtvovanje ljudi prije 4000 godina i da je jednom Poslaniku došlo da to zabrani o čemu govori pripovijest o kurbanu? Da li je Sveznajući Bog znao šta će uraditi Ibrahim a.s., i da li će ga poslušati Ismail a.s.? Mi koji nismo Poslanici nikada nećemo dostići toliki level imana jer vjera podrazumijeva nastavak poslije smrti i pored toga što u to vjerujemo, ali nam ostaje pripovijest da je postojala i tako jaka vjera oca i sina, ali i poslušnost roditelju od strane sina. Ustvari, u čemu je problem ako je happy end?
Što je veća nesreća pritiskala čovjeka ili mu prijetila, to je i žrtva bila veća: žrtvovana su djeca, nevjeste, mladići, vjerske i plemenske starješine. Poslije ljudskih žrtava, prinošene su žrtve u živini i stoci, pa i u hrani, piću i ostalim dobrima i imovini. Čovjek je prinosio žrtvu i u znak zahvalnosti za dobra koja su mu bogovi podarili. Žrtve su najčešće prinošene: da bi bolesnik ozdravio, da bi se djeca održala, da bi se narod spasao od gladi, suše, poplave, boleština i svih drugih, mogućih zala koja su mogla da ugroze život i blagostanje čovjeka. Prinošenje krvne žrtve je veoma svirepo, surovo i nehumano, jer su žrtve ubijane, spaljivane, bacane u vodu, bile zazidane ili zakopane u zemlju. Beskrvne žrtve su spaljivane, zakopavane, dijeljene za dušu itd. Hrišćanstvo nije moglo u potpunosti da iskorijeni ove žrtvene običaje, stare hiljadama godina, pa je nastojalo da ih zamijeni, ublaži, humanizuje i da im simbolično značenje, te ih koliko-toliko prilagodi hrišćanskoj vjeri. Ova tri primjera to najbolje pokazuju:
Umjesto prinošenja ljudske žrtve bacanjem čovjeka u vodu, crkva je uvela bacanje krsta u vodu o Bogojavljenju. Prastari običaji prinošenja žrtve uziđivanjem čovjeka u temelje građevine zamijenjen je uziđivanjem živog marvinčeta.
ovo samo sto je otkriveno, stvaran broj niko ne zna ali se zna da je to bila uobicajena praksa sirom planete, tako da licitiranje sa brojevima je besmisleno, da ta praksa nije ukinuta kroz revelaciju nikad covjecanstvo ne bi napredovalo, dakle ne budi nezahvalan i kritikovati nesto bez ikakvog pokrica.broj dva wrote: ↑29/12/2020 13:10vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:55Nije Ibrahim došao Majama nego ti kažem da je taj običaj bio. Taj običaj je vladao i na ovim prostorima...broj dva wrote: ↑29/12/2020 12:44
Kakve veze ima latinska amerika sa bliskim istokom, odakle monoteizam potice. A tu bas i nije bilo mnogo ljudskih zrtava politeitsickim bozanstvima tako da taj argument (da je poslanik htjeo da utice na socijalne prilike gdje su ljuske zrtve bile ucestala pojava) ne pije vode.
Sta mislis koji je broj ljudskih zrtava prinesenim paganskim bogovima na podrucju euroazije od 20 000 bc do 2000 ad ?
Ja ne znam ali sumnjam da je preko par desetina hiljada. Nije bilo mnogo znacajnih civilizacija (a la rim/grcka/hititi/egipcani) gjde je to bila masovna pojava i bitan dio socijalne strukture drustva.
Abraham je živio prije i Mojsija, a to znači da u tom trenutku nisu postojale ni božije zapovijedi, ni saznanje o raju i paklu to jeste nagradi i kazni.broj dva wrote: ↑29/12/2020 12:44Kakve veze ima latinska amerika sa bliskim istokom, odakle monoteizam potice. A tu bas i nije bilo mnogo ljudskih zrtava politeitsickim bozanstvima tako da taj argument (da je poslanik htjeo da utice na socijalne prilike gdje su ljuske zrtve bile ucestala pojava) ne pije vode.vatrogasac wrote: ↑29/12/2020 12:37Ibrahim a.s. je živio prije 4000 godina u Babilonu. Jesi li gledao film Apocalypto? Da li je moguće da je bilo žrtvovanje ljudi prije 4000 godina i da je jednom Poslaniku došlo da to zabrani o čemu govori pripovijest o kurbanu? Da li je Sveznajući Bog znao šta će uraditi Ibrahim a.s., i da li će ga poslušati Ismail a.s.? Mi koji nismo Poslanici nikada nećemo dostići toliki level imana jer vjera podrazumijeva nastavak poslije smrti i pored toga što u to vjerujemo, ali nam ostaje pripovijest da je postojala i tako jaka vjera oca i sina, ali i poslušnost roditelju od strane sina. Ustvari, u čemu je problem ako je happy end?
Ti od muke ne znaš šta bi više rekao.The 51st State wrote: ↑29/12/2020 14:13 da, zato je sjeverna koreja raj na zemlji, a kad bi se ateisti pitali vrlo brzo bi to bilo prenesono na ostatak planete.
nope, samo vam bapcam istinu u lice kad vec uredno zaobilazite empirijuHakiz wrote: ↑29/12/2020 14:18Ti od muke ne znaš šta bi više rekao.The 51st State wrote: ↑29/12/2020 14:13 da, zato je sjeverna koreja raj na zemlji, a kad bi se ateisti pitali vrlo brzo bi to bilo prenesono na ostatak planete.
Pored toga kako vjera i religije, za razliku od ateizma blagotvorno utječu na mentalno zdravlje ljudi, sjetih se navesti ti i jedno veliko istraživanje o tome kako vjera i religije blagotvorno utječu i na fizičko zdravlje.
Nisu ga ubili roditelji, monstrume.