Posto sam kupio jedan stan u njemackoj kao investiciju, upoznat sam sa tom tematikom veoma dobro.Ci-Nick wrote: ↑24/11/2020 11:30Prvo i posljednje,.. rekao sam da je to isplativije u Njemačkoj.Comanche wrote: ↑24/11/2020 11:16Pvo reako si da nemozes izdati stan za 500KM u Sarajevo.Ci-Nick wrote: ↑23/11/2020 12:12
Ništa nisam nabubao..
On je dobio kredit sa kamatom manjom od 1,5% i njemu se isplati uzeti stan na kredit jer će kirija otplatiti stan za 30 godina.
U Sarajevu uz kamate kakve su kod nas i cijenu najma kakav jeste ne možeš stan otplatiti nikad jer najam može da pokrije samo kamate.
P.S. Evo pitao za kamatu, kaže 0,85% kredit na 10 godina a onda će nastaviti otplatu sa novim kreditom.
U svakom slučaju cijena najma i kamate u zbiru su daleko povoljniji za otplatiti stan u Njemačkoj nego u BiH.
Drugo stavio si ratu od 750 Eura i ja sam ti rekao da bi isplatio taj stan sa takvom ratom, njemu treba preko 40 godina. Znaci to nije realna rata. Tako dosta nasih urade, kupe nesto, spuste mjesecnu odplatu na minimum. Poslje deset godina ako kamatna stopa ode ne 5-6 % ima da se cesu po guzici, jer u prvih 10 godina nisu odplatili 20% od kredita.
Ako ćemo se kačiti za "sitnice" i ti si rekao da će poslije 10 ili 15 godina ostati još 85% kredita za otplatu.
Što je također daleko od istine.
Suština je da imaju mnogo niže kamate, da na svaku objavu o iznajmljivanju stana dođe 50 zainteresovanih a da u Sarajevu imaš par hiljada stanova koji se bezuspješno iznajmljuju " po 500 KM" .
Nemogu se porediti nekretnine u BiH i Njemackoj kao sto se BiH nemoze u 90% stvari porediti sa Njemackom.
Ali nije to ni sve tako ruzicasto kao sto ti pricas. Evo sad sam dve izracunao samo za tebe 310K stan, sa ratom od 0,85% na 10 godina, mjesecno 750€
Ako rata ostane ista 0,85%, treba 40 godina i 11 mjeseci da se isplati stan.
Nakon 10 godina, ostaje jos €243.600 ili oko 78%
U tu cijenu od 310K trebas jos da dodas izmedju 8-12% (zavisi koja bundesland) za porez, notara, maklera itd.
Znaci to je jos €25K - €37K, koju moras da das iz svog djepa.
Plus taj tvoj prijatelj mora da plati porez na svu zaradu, dok je u BiH to malo drugacije.
Uglavnom cijene nekretnina u Njemackoj se svake godine idu gore i sad trenutno izgleda kao pametna investicija.