za 150 hiljada uzmes 60ak kvadrata novogradnje u Sarajevu tipa Veneto, Nova Otoka, Dijamant, Miljacka... kirija 600 maraka mozes kad god hoces uzeti...Comanche wrote: ↑23/11/2020 11:04Eh vala i ti se nabuba ovdje.Ci-Nick wrote: ↑21/11/2020 18:35 Cijene stanova u Sarajevu su niske u odnosu na evo Sloveniju, Austriju, Njemačku pa i Hrvatsku ali su visoke u odnosu na cijenu najma.
Čovjek kojeg znam kupio stan u Njemačkoj od 48m2, u gradu od 70.000 stanovnika za 310.000 eura.
Cijena je visoka ali najam takvog stana je 1.000 eura a rata kredita će biti 750 eura.
Može li se u Sarajevu stan (novogradnja) vrijednosti 150.000 KM dati u najam za 500 KM mjesečno ?
Teško..
https://www.immobilienscout24.de/Suche/ ... tep_search
U Stuttgartu novogradnja od 5.000 do 10.000 eura.
Da ne spominjemo Munchen.![]()
Kredit za kupovinu od 310 hiljada nemoze biti 750 eura mjesecno jer bi mu onda trebalo najmanje 40 godina da ga odplati. Znaci smanjio je odplacivanje glavnine na minimalno, i poslje 10 ili 15 godina, ostace mu je da odplati jos 85% kredita.
Kao drugo stan od 150K maraka se moze izdati za 500KM mjesecno u SA. Ja znam nekoliko osoba Koje placaju 400-450 a stan ne vrijedi ni 120 hiljada KM (45 m2, davno renovirani itd)
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
azdralovic
#5776 Re: Cijene stanova All about
-
suspect_zero
#5777 Re: Cijene stanova All about
Znam da kupuju samo ne znam koja im je računica što kupujumadesa wrote: ↑22/11/2020 23:59znam dva bracna para koji zive u njemackoj i nece se vratiti nikad. Dobro zaraduju i kupili nove stanove u sarajevu da imaju kad dodju ovdje svaka 3 mjeseca. Otisli bez cjenkanja kupili jer imaju novac i zato nam i jesu ovolike cijene stanova i nece nikad padati nego ce sve rasti, bas zbog te dijaspore.suspect_zero wrote: ↑21/11/2020 13:11Misliš da će se nekada vratiti?.....Možda ovi stariji, al' i oni sada imaju preko 60 godina, dođu ovdje da umru....djeca neće garant, pola ih jezik ne zna a da dođe u Bosnu u naku vukojebinu, mislim, male šanse.
Kupovat nekretnine od preko sto hiljada a ne misliti se vratiti ili uzeti radi par sedmica godišnje, meni izgleda neisplativo.
Više im se isplati biti u hotelu.
Puno je praznih stanova i kuća u gradu a komunalije dolaze svaki mjesec.
Poznajem jednu ženu koja živi u Austriji a ovdje na AP ima stan, nakupila duga za režije oko 20000
-
suspect_zero
#5778 Re: Cijene stanova All about
Pa da, imaš kuću, stan, vikendicu......vrati šator
-
Horcrux
#5779 Re: Cijene stanova All about
Zar nije bolje za drustvo, ekonomiju da u tom stanu zivi neko ko radi i privredjuje u Sarajevu? Mislim da za ovakve stvari i treba novi ili dodatni porez. Nije to porez na dodatnu nekretninu, vise na neiskoristenu.suspect_zero wrote: ↑23/11/2020 11:44Znam da kupuju samo ne znam koja im je računica što kupujumadesa wrote: ↑22/11/2020 23:59znam dva bracna para koji zive u njemackoj i nece se vratiti nikad. Dobro zaraduju i kupili nove stanove u sarajevu da imaju kad dodju ovdje svaka 3 mjeseca. Otisli bez cjenkanja kupili jer imaju novac i zato nam i jesu ovolike cijene stanova i nece nikad padati nego ce sve rasti, bas zbog te dijaspore.suspect_zero wrote: ↑21/11/2020 13:11
Misliš da će se nekada vratiti?.....Možda ovi stariji, al' i oni sada imaju preko 60 godina, dođu ovdje da umru....djeca neće garant, pola ih jezik ne zna a da dođe u Bosnu u naku vukojebinu, mislim, male šanse.![]()
Kupovat nekretnine od preko sto hiljada a ne misliti se vratiti ili uzeti radi par sedmica godišnje, meni izgleda neisplativo.
Više im se isplati biti u hotelu.
Puno je praznih stanova i kuća u gradu a komunalije dolaze svaki mjesec.
Poznajem jednu ženu koja živi u Austriji a ovdje na AP ima stan, nakupila duga za režije oko 20000![]()
-
Puf
#5780 Re: Cijene stanova All about
Ajmo koronasi, da sumiramo, evo proslo pola godine od pocetka korone u BIH, i jesu li cijene pale?
Jesu al u qrcu.
Jesu al u qrcu.
-
Ci-Nick
#5781 Re: Cijene stanova All about
Ništa nisam nabubao..Comanche wrote: ↑23/11/2020 11:04Eh vala i ti se nabuba ovdje.Ci-Nick wrote: ↑21/11/2020 18:35 Cijene stanova u Sarajevu su niske u odnosu na evo Sloveniju, Austriju, Njemačku pa i Hrvatsku ali su visoke u odnosu na cijenu najma.
Čovjek kojeg znam kupio stan u Njemačkoj od 48m2, u gradu od 70.000 stanovnika za 310.000 eura.
Cijena je visoka ali najam takvog stana je 1.000 eura a rata kredita će biti 750 eura.
Može li se u Sarajevu stan (novogradnja) vrijednosti 150.000 KM dati u najam za 500 KM mjesečno ?
Teško..
https://www.immobilienscout24.de/Suche/ ... tep_search
U Stuttgartu novogradnja od 5.000 do 10.000 eura.
Da ne spominjemo Munchen.![]()
Kredit za kupovinu od 310 hiljada nemoze biti 750 eura mjesecno jer bi mu onda trebalo najmanje 40 godina da ga odplati. Znaci smanjio je odplacivanje glavnine na minimalno, i poslje 10 ili 15 godina, ostace mu je da odplati jos 85% kredita.
Kao drugo stan od 150K maraka se moze izdati za 500KM mjesecno u SA. Ja znam nekoliko osoba Koje placaju 400-450 a stan ne vrijedi ni 120 hiljada KM (45 m2, davno renovirani itd)
On je dobio kredit sa kamatom manjom od 1,5% i njemu se isplati uzeti stan na kredit jer će kirija otplatiti stan za 30 godina.
U Sarajevu uz kamate kakve su kod nas i cijenu najma kakav jeste ne možeš stan otplatiti nikad jer najam može da pokrije samo kamate.
P.S. Evo pitao za kamatu, kaže 0,85% kredit na 10 godina a onda će nastaviti otplatu sa novim kreditom.
U svakom slučaju cijena najma i kamate u zbiru su daleko povoljniji za otplatiti stan u Njemačkoj nego u BiH.
Last edited by Ci-Nick on 23/11/2020 13:24, edited 1 time in total.
- ps5
#5782 Re: Cijene stanova All about
Ono kad se paviš pametan a ne kontaš šta piše. Kakvom je to logikom dijaspora izuzeta od ovog poreza? Njih je najlakše oporezovati, ne stanuje tu, odnosno čak i nema mjesto prebivališta u Sarajevu a posjeduje nekretninu, tu ne treba nikakva komplikovana logika nego plaćaj porez po defaultu.
Ako ti dijete živi u tom stanu, odnosno ako si ga njemu kupio prepišeš ga na njega i nema problema, a ako hoćeš stan/dva/tri na sebi bujrum plaćaj porez za svaki od njih direktno iz dijaspore.
-
Scopio
#5783 Re: Cijene stanova All about
Ajmo redom, ziim u dijaspori i imam nekoliko prijatelja iz okolice Sarajeva. Svi oni su se doselili prije nekih 4-5 godina i vrijedno rade ovdje posao za koji su plaćeni i onaj drugi posao koji imas pravo raditi 8h tjedno do 450€ neoporezivo. Svi oni računaju kad skupe nekih 60 000€ kupiti stan u Sarajevu da imaju kad dodju dolje ali i možda nekad u nekom pararelonom svemiru vratiti se dolje... dakle ovdje govorim o 5 momaka iz jednog Ulma.
Sad zamislite koliko takvih likova ima diljem Njemačke, Austrije...
Porez na nekretnine nikad neće biti uveden u BiH upravo zbog dijaspore/izbjeglica... lako je gledati sve iz kuta Sarajeva sad zamisli neki povratnik koji ima kuću u Podrinju 250 kvadrata, obnovljeno ono minimalno da on placa taj porez?
Zapamtite, jedna Hrvatska nije uspjela uvesti porez na nekretnine a kamo li da to uvede jedna Bosna u kojoj jos uvijek nije zaživio ni sustav plaćanja pričuve u zgradi.
Porez na nekretnine nikad neće biti uveden u BiH upravo zbog dijaspore/izbjeglica... lako je gledati sve iz kuta Sarajeva sad zamisli neki povratnik koji ima kuću u Podrinju 250 kvadrata, obnovljeno ono minimalno da on placa taj porez?
Zapamtite, jedna Hrvatska nije uspjela uvesti porez na nekretnine a kamo li da to uvede jedna Bosna u kojoj jos uvijek nije zaživio ni sustav plaćanja pričuve u zgradi.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
- hadzinicasa
#5785 Re: Cijene stanova All about
nemoj dva puta reci. vrlo su kreativni kad zafali novaca u budzetskoj kasi za kupovinu poslusnosti.Scopio wrote: ↑23/11/2020 12:46 Ajmo redom, ziim u dijaspori i imam nekoliko prijatelja iz okolice Sarajeva. Svi oni su se doselili prije nekih 4-5 godina i vrijedno rade ovdje posao za koji su plaćeni i onaj drugi posao koji imas pravo raditi 8h tjedno do 450€ neoporezivo. Svi oni računaju kad skupe nekih 60 000€ kupiti stan u Sarajevu da imaju kad dodju dolje ali i možda nekad u nekom pararelonom svemiru vratiti se dolje... dakle ovdje govorim o 5 momaka iz jednog Ulma.
-
Scopio
#5786 Re: Cijene stanova All about
Jel novogradnja kuca koja je bila devastirana u ratu pa obnovljena?
- geralt
#5787 Re: Cijene stanova All about
Povratnik u Podrinju vec placa porez na nekretnine jer je u RS on davno uveden. Samo sto iznos tog poreza nije ni blizu toliko visok da nekoga s parama odvrati od ideje o kupovini nekretnine.Scopio wrote: ↑23/11/2020 12:46 Porez na nekretnine nikad neće biti uveden u BiH upravo zbog dijaspore/izbjeglica... lako je gledati sve iz kuta Sarajeva sad zamisli neki povratnik koji ima kuću u Podrinju 250 kvadrata, obnovljeno ono minimalno da on placa taj porez?
-
moonca
#5788 Re: Cijene stanova All about
-
Scopio
#5789 Re: Cijene stanova All about
Dakle RS ima ga na simboličnoj razini, onda i ako FBiH uvede to ce biti slično nešto samo sto ce trenutačno za Federaciju značiti dobar priljev novca ali za dijasporu to ce biti iznos koji zarade u jednom danu.
-
shheff
#5790 Re: Cijene stanova All about
Ovi iz dijaspore koji kupuju stanove po vecim gradovima može se reći investiraju i biće toga s obzirom da se budućnost vrti oko većih urbanih centara. Šta reći tek za dijasporu koja ulupa svoj radni vijek u tuđini od 150-200k€ u kuću na selu, a takvih u mom kraju je na hiljade. Sve u svemu ko traži stan za porodicu, dobro će nas to oguliti.
-
lissics
#5791 Re: Cijene stanova All about
Ja sam ustedio vani za 3 godine da uzmem stan u novogradnji (80m2), nista mi nije falilo. Ne idu svi vani da budu konobari.Ja_Ja wrote: ↑23/11/2020 04:53 . Da mogu zaraditi za par godina stan vani, mogu al u krc'u. Kao sto neko rece, mogu da se lome od rada a da tamo mazu dzem za svaki obrok koji su iz Bosne ponijeli.
U velikom broju slucajeva se radi o ljudima koji ili su radili 20-30 godina i ustedili sebi za stan ili osobama koje su dizale licne kredite u inostranstvu i ulagale u kupovinu stanova u BiH zajedno sa dijelom svoje ustedjevina. U svakom slucaju to polahko dolazi do kraja jer kao sto sam rekao oni koji su zeljeli i mogli su to ili uradili ili su trenutno u procesu da to urade. Ima tu jos par godina (3-5) gdje ce potraznja dijaspore biti primjetna i onda ce to opasti.
-
moonca
#5792 Re: Cijene stanova All about
I ja mislim.. no, vecina istih je u fazi nasljedjivanja imovine od roditelja u Bosni.... .post_id=16958855 wrote:23/11/2020 04:53 U svakom slucaju to polahko dolazi do kraja jer kao sto sam rekao oni koji su zeljeli i mogli su to ili uradili ili su trenutno u procesu da to urade. Ima tu jos par godina (3-5) gdje ce potraznja dijaspore biti primjetna i onda ce to opasti.
Djeca nece kupovati u Bosni- koja su sada vec u 30 -im...
No, cijene nece ici na nize... u Bosni je skupo kupiti/ jeftino iznajmljivati...kao i u Argentini, Kolumbiji...
- hadzinicasa
#5793 Re: Cijene stanova All about
ovo je tacno, ali je isto tako tacno, ako ne platis ovaj porez da ti RS plijeni nekretninu.... sto je prljava rabota smisljena s namjerom oduzimanja imovine protjeranih...geralt wrote: ↑23/11/2020 12:56Povratnik u Podrinju vec placa porez na nekretnine jer je u RS on davno uveden. Samo sto iznos tog poreza nije ni blizu toliko visok da nekoga s parama odvrati od ideje o kupovini nekretnine.Scopio wrote: ↑23/11/2020 12:46 Porez na nekretnine nikad neće biti uveden u BiH upravo zbog dijaspore/izbjeglica... lako je gledati sve iz kuta Sarajeva sad zamisli neki povratnik koji ima kuću u Podrinju 250 kvadrata, obnovljeno ono minimalno da on placa taj porez?
- ps5
#5794 Re: Cijene stanova All about
Ako je neko otišao graditi život vani zašto da nama koji smo ostali diže cijenu nekretnine? Ako živi vani a hoće nekretninu u BiH treba plaćati porez na nju jer mu je višak/luksuz/kako god a ne potreba.Scopio wrote: ↑23/11/2020 12:46 Ajmo redom, ziim u dijaspori i imam nekoliko prijatelja iz okolice Sarajeva. Svi oni su se doselili prije nekih 4-5 godina i vrijedno rade ovdje posao za koji su plaćeni i onaj drugi posao koji imas pravo raditi 8h tjedno do 450€ neoporezivo. Svi oni računaju kad skupe nekih 60 000€ kupiti stan u Sarajevu da imaju kad dodju dolje ali i možda nekad u nekom pararelonom svemiru vratiti se dolje... dakle ovdje govorim o 5 momaka iz jednog Ulma.
Slažem se da političari vjerovatno neće uvesti porez, ali samo iz razloga što upravo oni imaju po par nekretnina pa normalno da neće sebe oporezovati. Samo ih MMF može na to natjerati, niko drugi.
-
azdralovic
#5795 Re: Cijene stanova All about
a jel mislis da ovaj iz dijaspore isto tako ne bi jeftinije platio da moze?ps5 wrote: ↑23/11/2020 13:34Ako je neko otišao graditi život vani zašto da nama koji smo ostali diže cijenu nekretnine? Ako živi vani a hoće nekretninu u BiH treba plaćati porez na nju jer mu je višak/luksuz/kako god a ne potreba.Scopio wrote: ↑23/11/2020 12:46 Ajmo redom, ziim u dijaspori i imam nekoliko prijatelja iz okolice Sarajeva. Svi oni su se doselili prije nekih 4-5 godina i vrijedno rade ovdje posao za koji su plaćeni i onaj drugi posao koji imas pravo raditi 8h tjedno do 450€ neoporezivo. Svi oni računaju kad skupe nekih 60 000€ kupiti stan u Sarajevu da imaju kad dodju dolje ali i možda nekad u nekom pararelonom svemiru vratiti se dolje... dakle ovdje govorim o 5 momaka iz jednog Ulma.
Slažem se da političari vjerovatno neće uvesti porez, ali samo iz razloga što upravo oni imaju po par nekretnina pa normalno da neće sebe oporezovati. Samo ih MMF može na to natjerati, niko drugi.
Krivca trazi u investitorima koji bi od prve zgrade koju naprave, da zaradi jos za 3... a kako ima kome prodati normalno da ce dici cijene
-
moonca
#5796 Re: Cijene stanova All about
U knjigama -nije dijasporac/ stranac--ima licnu --kupuje kao domaci... 
- ps5
#5797 Re: Cijene stanova All about
Puno ljudi iz dijaspore kupuje, više nego što ima solidne novogradnje u ponudi i zato su cijene otišle visoko. Da kupuju samo ljudi koji paniraju tu živjeti ili izdavati umjesto ovih što kupuju "nek stoji" nama koji smo ovdje bi bilo jeftinije.azdralovic wrote: ↑23/11/2020 13:42a jel mislis da ovaj iz dijaspore isto tako ne bi jeftinije platio da moze?ps5 wrote: ↑23/11/2020 13:34Ako je neko otišao graditi život vani zašto da nama koji smo ostali diže cijenu nekretnine? Ako živi vani a hoće nekretninu u BiH treba plaćati porez na nju jer mu je višak/luksuz/kako god a ne potreba.Scopio wrote: ↑23/11/2020 12:46 Ajmo redom, ziim u dijaspori i imam nekoliko prijatelja iz okolice Sarajeva. Svi oni su se doselili prije nekih 4-5 godina i vrijedno rade ovdje posao za koji su plaćeni i onaj drugi posao koji imas pravo raditi 8h tjedno do 450€ neoporezivo. Svi oni računaju kad skupe nekih 60 000€ kupiti stan u Sarajevu da imaju kad dodju dolje ali i možda nekad u nekom pararelonom svemiru vratiti se dolje... dakle ovdje govorim o 5 momaka iz jednog Ulma.
Krivca trazi u investitorima koji bi od prve zgrade koju naprave, da zaradi jos za 3... a kako ima kome prodati normalno da ce dici cijene
- ps5
- SpecialOffer
#5799 Re: Cijene stanova All about
Kupiti stan u Sarajevu ne moze nikako biti promasen potez bilo gdje da se nalazis jer ce se BiH prije ili kasnije svesti samo na Sarajevo zato sto sve manje opstine/gradovi odumiru, odlaze ljudi a ne dolaze novi za razliku od Sarajeva.
Kupiti sad stan u manjem mjestu je po meni "bacanje para" jer za 10-20 godina to ce sve biti poluprazno. Jeb'o grad bez ljudi a i stan u njemu.
Kupiti sad stan u manjem mjestu je po meni "bacanje para" jer za 10-20 godina to ce sve biti poluprazno. Jeb'o grad bez ljudi a i stan u njemu.
-
Scopio
#5800 Re: Cijene stanova All about
Kupuje, 90% onih koji odu vani ne odjavi prebivalište ... dokaz tome ti je popis stanovništva.