OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
allem_77

#701 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by allem_77 »

Ljubo2 wrote: 24/09/2020 05:27
breba wrote: 24/09/2020 05:16Ljubo? Hajde razloži ovo rečenicu po rečenicu...
Nema nikakvog smisla sve to razlagati rečenicu po rečenic, kad to može da bude daleko smislenije kad se sve sažme u samo jednu rečenicu: "JA+7".
Dakle, uz pomoć 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti postoji Univerzalna Svijest (Bog) i uz pomoć tih istih 7 sposobnosti postoji i cijeli Univerzum i sve velike i male stvari od kojih je Univerzm sagrađen, zato jer sve je to sagrađeno od jedne i iste Univerzzalne svijesti. I zato je i moguće i potrebno Zakon sveukupnog postojanja, tj Zakon Svijesti i njenih sedam sposobnosti i radni, prvo otkriti i razumjeti U SEBI, pa tek onda ga prenijeti i na sve ostalo i shvatiti da i sve ostalo po istom Zakonu postoji.

Na kraju, uz napomenu, da je armenski istraživač Gurđijev, u starim spisima manastira Persije i Egipta otkrio da se pominje ZAKON TROJKE I SEDMICE, ali bez detaljnog objašnjenja da bi ga mi sada mogli u potpunosti da razumijemo. Značenje ovog Zakona nikako ne može da bude drugačije, već da se tu radi o Svijesti i njenom pretakanju kroz njena TRI prirodna oblika i stanja, sve uz pomoć SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.
Image

Image
Dope_Man

#702 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dope_Man »

planamac wrote: 24/09/2020 15:51 Hvala @Dozeru na konkretnosti i korektnosti. Pokušaću i potrudiću se da, koliko umijem i znam, pojasnim kako ja to shvatam, tj. gdje je i kako meni "kliknuo" Zakon postojanja, odnosno kad sam ga razumio.

Dakle,

1. Ako govorimo o kreiranju 'nečega', odnosno pokušavamo spoznati i objasniti „odakle nešto, tj. Sve“, znači, ako govorimo o Uzroku – svega, pa i energije, informacije, misli... svjesnosti i na koncu Svijesti potrebno je imati na umu da ništa ne može da postoji bez uzroka, pa ni Svijest.
Da je ovo ovako govori nam elementarna logika, tj. (da je ovo istinito) 'podrazumijeva' se samo po sebi (naravno, ništa se ne podrazumijeva, ali mi ne naumpada adekvatniji termin), upravo jednako kao što nam se svima 'podrazumijeva' i to da Stvarnost postoji – opažamo je, osjećamo, pamtimo, mislimo o njoj i evo pokušavamo da je/se razumijemo.

2. No, pošto osim Svijesti, Boga, Kvantnog vakuuma, „Početne tačke nastanka i izvora širenja svemira“, tj. 'Ništa' – naučnici kažu i tvrde (na osnovu dosadanjih posmatranja i važećih spoznaja) da je Svemir nastao iz 'ničega', a ne ja (ta znanstvena priča o nastanku me neodoljivo podsjeti na ovu zezu iz TLN https://youtu.be/jmlJ9uf9NXs) :D – ili već kako god ko TO nazvao, na 'početku' (takvo je zapažanje istraživača na već poznatim osnovama međusobnog udaljavanja nebeskih tijela tj. širenja svemira...) ništa drugo i ne (može da) postoji koje bi bilo njenim/njegovim Uzrokom (cjelokupne Starnosti Svijesti/Boga... nazovi TO kako god ti paše) ne preostaje nikakav drugi zaključak (opet 'gledano' elementarnom logikom) osim taj da je TO 'nešto' – odnosno sve što (će kasnije) da postoji – samo svojim uzrokom.

Ovdje treba/mo za/stati i ukoliko ne baratamo sa istom logikom tj. ukoliko ovo nije 'jasno', prestati dalje razjašnjavanje.
Znači, ukoliko je nemoguće shvatiti, prihvatiti, tj. razumjeti ovu, po mom mišljenju elementarnu, logiku, dalja komunikacija na ovu temu je besmislena jer nam se (nadam se privremeno) dijalektičke sposobnosti ne podudaraju.
Ukratko si rekao ''jednostavno postoji'', a naravno vjerovatno bi za tezu da jednostavno sva materija od koje se Svemir sastoji postoji, bez uzroka, rekao ''ma ne moze ba, mora imazi uzrok''... i onda opet usao u ovu pricu gdje tvoj ''bog'' nema isti. Kao i svaka religija dabome.

I usput receno, kada naucnici kazu da je Svemir nastao iz ''nista'', ne misle na isti pojam za koji se rijec ''nista'' upotrebljava u kolokvijalnom govoru. Eto, cisto da znas.
Tempo
ZeModerator

#703 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

Ljubo2 wrote: 25/09/2020 02:04 Fizičari i biolozi stoje na stanovištu da osim energije i informacije ničeg drugog nema.
ne stoje.
Dozer

#704 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

Ljubo2 wrote: 24/09/2020 23:36
Dozer wrote: 24/09/2020 12:12Ne postoji mozak, ne postoji materijalno, ok... Uzmimo da ste u pravu. Pitanja za vas, a na fonu vaseg pisanja:

1. Odakle energija?
2. Odakle informacija?
3. Odakle misao?

Sta je to sto kreira ovo troje, ili bilo sta od ovo troje?
To troje se uvijek manifestuju kao fizičke ili psihičke radnje. Kao radnje, to troje nemaju značenje postojanja, već VRŠILAC tih radnji. I TI raspolažeš sposobnostima vršenja tih radnji, pa pokušaj sam da odgovoriš na pitanje koje si postavio. Odgovori na pitanja: KO ili ŠTA si TI; KAKO postojiš i ZAŠTO i sve će ti biti jasno. Dakle, ne moraš da istražuješ cijeli Univerzum da bi saznao KONAČNU ISINU o njegovom postojanju. Istraži i spoznaj samoga sebe do kraja i saznaj Konačnu istinu o postojanju samoga sebe i znaćeš Konačnu Istinu o cijelom Univerzumu, ma koliki on bio. Jer sve što postoji - i Univerzum i TI u Univerzumu - napravljeno je od istog jedino-postojećeg materijala - OD SEBE SAMOG. Sve je napravljeno od onoga što sebe zove imenom "JA", od kojih svako JA je sposobno da se manifestuje i kao energija i informacija i misao. Sve uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.

Dobro istraži i proanaliziraj SAMOGA SEBE i svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji i dobićeš odgovore na pitanja KO si Ti i ŠTA si, KAKO postojiš i ZAŠTO. Pa kad na kraju na taj način i Ti uspiješ da otkriješ isti Zakon postojanja koji sam i ja otkrio i pomoću njega "spoznaš Boga u sebi", javi se Planamcu i meni da i tebe uvrstimo u tim Bogova. Uostalom, zar u vjerskim knjigama ne stoji da "Boga možemo spoznati samo u sebi"? Do sada smo u to samo vjerovali, a sada uz pomoć svojih, BOŽANSKIH, 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, to možemo i da projerimo i objasnimo i razumijemo i u to se uvjerimo.
A ja fino zamolih za konkretne odgovore, ne palamud o JA, Ti, 7, ovo, ono... Posto je ocito da nisi sposoban dati konkretne odgovore na konkretna pitanja, time si samo potvrdio da nemas pojma o onome o cemu pricas i u sta zelis da ubijedis sve oko sebe.
Tacnije, totalno je nejasno u sta ti zapravo pokusavas nas ubijediti, s obzirom da nisi u stanju dati odgovore na gornja pitanja. A, ako ne znas odgovore na njih, onda se namece sasvim logicno pitanje - na koji nacin si dosao do "uspostavljanja Zakona" o tome o cemu pricas?
Dozer

#705 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Dozer »

planamac wrote: 24/09/2020 15:51 Hvala @Dozeru na konkretnosti i korektnosti. Pokušaću i potrudiću se da, koliko umijem i znam, pojasnim kako ja to shvatam, tj. gdje je i kako meni "kliknuo" Zakon postojanja, odnosno kad sam ga razumio.

Dakle,

1. Ako govorimo o kreiranju 'nečega', odnosno pokušavamo spoznati i objasniti „odakle nešto, tj. Sve“, znači, ako govorimo o Uzroku – svega, pa i energije, informacije, misli... svjesnosti i na koncu Svijesti potrebno je imati na umu da ništa ne može da postoji bez uzroka, pa ni Svijest.
Da je ovo ovako govori nam elementarna logika, tj. (da je ovo istinito) 'podrazumijeva' se samo po sebi (naravno, ništa se ne podrazumijeva, ali mi ne naumpada adekvatniji termin), upravo jednako kao što nam se svima 'podrazumijeva' i to da Stvarnost postoji – opažamo je, osjećamo, pamtimo, mislimo o njoj i evo pokušavamo da je/se razumijemo.

2. No, pošto osim Svijesti, Boga, Kvantnog vakuuma, „Početne tačke nastanka i izvora širenja svemira“, tj. 'Ništa' – naučnici kažu i tvrde (na osnovu dosadanjih posmatranja i važećih spoznaja) da je Svemir nastao iz 'ničega', a ne ja (ta znanstvena priča o nastanku me neodoljivo podsjeti na ovu zezu iz TLN https://youtu.be/jmlJ9uf9NXs) :D – ili već kako god ko TO nazvao, na 'početku' (takvo je zapažanje istraživača na već poznatim osnovama međusobnog udaljavanja nebeskih tijela tj. širenja svemira...) ništa drugo i ne (može da) postoji koje bi bilo njenim/njegovim Uzrokom (cjelokupne Starnosti Svijesti/Boga... nazovi TO kako god ti paše) ne preostaje nikakav drugi zaključak (opet 'gledano' elementarnom logikom) osim taj da je TO 'nešto' – odnosno sve što (će kasnije) da postoji – samo svojim uzrokom.

Ovdje treba/mo za/stati i ukoliko ne baratamo sa istom logikom tj. ukoliko ovo nije 'jasno', prestati dalje razjašnjavanje.
Znači, ukoliko je nemoguće shvatiti, prihvatiti, tj. razumjeti ovu, po mom mišljenju elementarnu, logiku, dalja komunikacija na ovu temu je besmislena jer nam se (nadam se privremeno) dijalektičke sposobnosti ne podudaraju.
Tu smo svi mi zakucani u onu beskonacnu petlju. Razlog jednostavan - ne znamo odgovor. BigBang je teorija nista drugacija od teorije o bogu (tj. ima razlike jer se BB zasniva upravo na onome sto vidimo, tj. na cinjenici da se svemir siri, dok se teorija o bogu zasniva na vjerovanjima i zeljama). To smo zakljucili posmatranjem nebeskih tijela koja se medjusobno udaljavaju u svim pravcima, iz cega se izvukao zakljucak da posotji centralna tacka iz koje je sve krenulo, a udaljavanje je uzrokovano tom nekakvom inicijalnom eksplozijom...necega.
Medjutim, cinjenica je da mi to zaista ne znamo, nego da jos uvijek nagadjamo.
A nagadjamo jer jos uvijek ne vidimo dovoljno daleko. Ono sto mi trenutno vidimo u svemir, dovelo je do toga da se procjenjuje da je starost svemira izmedju 13 i 17 milijardi godina, a do toga se doslo kalkulacijama brzine kretanja onoga sto najdalje vidimo. I ok je to. Legitimno. Medjutim, ne znaci i da je tacno.

Po mom nekom misljenju, inicijalna eksplozija cega god (BigBang), zasigurno ne bi mogla uzrokovati sirenje srapnela koje traje 13+ milijardi godina. OK, vakuum, nema otpora, itd., pa bi po logici to mozda i bilo moguce. Ali, bilo bi kada ne bi postojalo sudaranje svega toga, kao i razlicita brzina kretanja svakog tog srapnela/gelera. A to sudaranje neminovno vodi i promjeni putanje mnogih gelera, njihove mase, kao i njihovo usporavanje ili ubrzavanje. Samom ovom cinjenicom, a koja se lako moze i testirati (ko je bio ovdje u ratu zna da je ovo tacno), bilo kakva "uredjenost" svemira i "konstante" su vrlo upitni. Nazalost, nemamo jos uvijek ni tehniku ni tehnologiju kojom bismo u ovom momentu ovo sve mogli provjeriti i testirati, tako da nam ostaje da cekamo neka buduca vremena u kojima ce to, mozda, biti moguce, i sto ce nam dati neke bolje odgovore od onih koje sada "imamo".

Budimo iskreni i realni - nemamo pojma sta sve ima na ovoj planeti, pogotovo u okeanima, niti bas tacno znamo ni kako nase tijelo funkcionise, mozak pogotovo, a htjeli bismo da znamo odgovor na pitanje staro milijarde godina... Nismo li malo pretenciozni...?
Diwan

#706 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Diwan »

Ljubo2 wrote: 25/09/2020 02:22
Diwan wrote: 24/09/2020 19:32Uticaj ovog 'otkrića' ne izlazi iz granica ove teme, mada ne postoji ni unutar teme, toliko je bitno i značajno.
Sve zavisi od PLODNOSTI TLA na koje se sjeme baca. Sjeme uvijek u sebi sadrži neku informaciju, tj. znanje, po kojem treba nešto da se radi, da se napravi neki harmonićni materijalni oblik, tj. organizacija života i rada, pomoću koje može lako da se izbjegne Zlo, a postigne Dobro. I Zakon postojanja kao Idjea i Znanje je određena vrsta SJEMENA. Koje će da nikne i razvije se ako je TLO PLODNO. U ovom primjeru to TLO su ljudske svijesti, tj. ljudske duše. Ako to tlo nije plodno, sjemenka će na kraju da istrune i propadne. U konkretnom slučaju, ovaj forum i ljudi koji ga posjećuju, su to TLo na koje se sjemenka (Zakon postojanja) baca, koje, barem sada tako izgleda, NIJE PLODNO. Zagađeno je raznim pesticidima i otrovnim materijalima, tj. raznim pogrešnim naučnim teorijama, filozofijama, ideološko-političkim i vjerskim učenjima itd. Da li će Zakon postojanja kao sjemenka na takvom TLU, na kraju ipak uspjeti da nikne i da se razvije, vidjećemo. Još nije sve gotovo.
To što ti nudiš je NIŠTA, posebice kad se 'učenje' uzimaju od demona. NULA, NIŠTICA. Vuk uvijek pojede one koji se odvoje od stada. Budu lak i dostupan plijen posebice ako se baki predstavi kao crvenkapica. Neće vuk izaći kao vuk, nego kao nešto lijepo i ugodno. Tako i ti.
Tempo
ZeModerator

#707 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

Jutros sam se probudila kao društveno biće. Shvatila sam da čovjek ne može živjeti sam. Zato sam skinula spavaćicu i onako gola pozvonila na par susjednih vrata i pozvala ih da svi dođu kod mene na kolačiće i leus. Neki su se u znak zahvalnosti bacili na mene, a neki su se bacili samo pitarom. Sada potpuno shvaćam Karotu koja mi se žalila da nije lako vodit ljubav na pločicama. Naročito ako su pločice u obliku. Doduše tri pločice mogu bit parne, ali je važno da su ostale plinske.

Sjećam se kad je Mislav pitao svoju baku Šimicu: “Bako jel još živa tvoja pokojna mama?”, a baka bi ga najprije pomilovala po glavi, a tek onda bi mu odrezala uho. E, tad je nastao problem, šta s uhom? Bacit ga se ne isplati, za skuhat je pretvrdo, jedino ostaje odnit ga na pazar i prodat.

I otiđe baka Šimica na pazar, izloži uho i počne vikat: “Živila komunistička partija na čelu sa barunom Trenkom!”. Kako je to bilo za vrijeme šestojanuarske diktature, padao je snijeg i prekrio uho, tako da je baka uzalud vikala.

Nakon nekog vremena Mislav je zaprosio Dušanku, šta je ova shvatila kao provokaciju i udala se za njega. Dušanka je imala tri sina i bronhitis, ali kako Mislav za bronhitis nije htio ni čut, to je Dušanka mijenjala s Boženom bronhitis za leukemiju, od koje je za nekoliko dana umrla. Sinovi su tražili od Mislava da je pokopa u zajedničku grobnicu s pokojnom Šimicinom mamom, ali mama nije pristala.

Ipak su na kraju našli zajednički jezik. Bio je to jezik koji se rabio u doba Ilirskog preporoda u Portugalu. Tu se posebno isticala sljedeća rečenica: “Linotipom u blagostanje”.

Kad su prošli, svi smo odahnuli, a bilo je onih koji su se zauzimali. Nikša je pitao Olgicu da li bi voljela kuću s bazenom, a iza kuće zelena livada s igralištima za tenis, golf i jajnike. Olgica se zamislila i pitala da li bi tamo bio poster Kiće Slabinca i Vladimira Kočiša – Zeca, a kad joj je Nikša odgovorio potvrdno, ona je popila otrov.

Možemo mi uć u dva ili tri posla, ali ako djelujemo kružno, uvijek može doć do zasićenja. Tako je jedna moja prijateljica, koja se svima predstavljala kao moja prijateljica i za koju su svi govorili: “Ono je Dorina prijateljica”, jednom gospodinu rekla: “Ja sam vam, znate, Dorina prijaeljica, a on je odgovorio vrlo ružno – citirat ću po sjećanju: “Ma boli mene patka za tebe i tu Doru”.

Ja sam se pravila da ništa ne znam, pozvonila sam mu na vrata i kad mu se pojavila žena ja sam rekla: “Oprostite, došla sam vam vidit muža, čujem da ga boli patka”. Primila me u tinel, gdje se uskoro pojavio taj gospodin. Ja sam rekla da sam ja prijateljica one gospođe koja mu se predstavila kao moja prijateljica, a on je rekao da boli njega patka za mene i za nju. Ja sam inzistirala da kaže za koga ga boli više, a on je rekao da ga najviše boli općenito. Molila sam da mi pokaže di ga to boli, a on je izvadio patku, i kad smo izmjerili trokutom, utvrdili smo da ga boli 8,3 cm od vrha glavića. Ja sam mu čestitala, jer je to najbolji rezultat do sada. Naime, jednog mog kolegu, koji je do tada imao najbolji rezultat, bolilo je 7 cm od vrha.

Nakon što sam mu izmasirala tu di ga je bolilo, razmijenili smo prelazne zastavice i dentjere i dogovorili se da se rastanemo. Rastanak je protekao.
belfy

#708 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by belfy »

Ljubo, kako ti uopste znas za Kvantni vakum? nisi i njega izmislio?
Tempo
ZeModerator

#709 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Tempo »

belfy wrote: 25/09/2020 18:16 Ljubo, kako ti uopste znas za Kvantni vakum? nisi i njega izmislio?

sta izmislio, ima ga u glavi.
Ljubo2

#710 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

allem_77 wrote: 25/09/2020 02:58Prvi ajet sure glasi: On je Allah jedan. Ne postoji nikakav bitak do Njegov Bitak. Sve drugo svoj život i postojanje crpi iz tog Stvarnog Bitka.
Tako je, Aleme. Samo Allah (JA+7) postoji. A osim Allaha ništa DRUGO ne postoji, jer i sve što mislimo da je DRUGO, takođe je Allah (JA+7). Sve što mislimo da je DRUGO, su samo Allahove oči, srce, pluća - Allahovo tijelo. Sve je Allah, JEDAN-JEDINI (JA+7)
allem_77 wrote: 25/09/2020 02:58Od drvnih Arijevaca i Vavilonaca, pa sve do danas, praktično ne postoji ni jedna kultura u kojoj broj sedam ne igra važnu ulogu, niti postoji religija u kojoj broj sedam ne predstavlja interesantnu frekventnost i simboliku mnogih pozitivnih pojava i događaja.
Drevni narod koji je dao visoku vrijednost broju Sedam, zasigurno je znao njegovo pravo značenje, koje je kasnije zaboravljeno. Evo, došao je dan da i mi sada to znamo. To su Sedam Allahovih Moći, pomoću kojih On POSTOJI i fizički, objektivno se manifestuje kao živi organizam, Biće, Univerzum, a u sebi samome kao Svijest, tj. kao Ličnost. Isto kao i čovjek, kojega je od sebe samoga stvorio "na svoju sliku i priliku".
Ljubo2

#711 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dope_Man wrote: 25/09/2020 08:01Planamac, kratko si rekao ''jednostavno postoji'', a naravno vjerovatno bi za tezu da jednostavno sva materija od koje se Svemir sastoji postoji, bez uzroka, rekao ''ma ne moze ba, mora imazi uzrok''... i onda opet usao u ovu pricu gdje tvoj ''bog'' nema isti. Kao i svaka religija dabome.
Umjesto Planamca ja ću da ti odgovorim.

Zakon postojanja se bavi pitanjem postojanja PRVOG UZROKA koji je uzrokaovao Sve. Koji nije uzrokovan, jer je Prvi koji postoji, kojega nije imao ko da uzrokuje. Ali pošto je logično da ništa ne može postojati bez Uzroka, pa ni sam taj Prvi Uzrok, onda je logično da je on SAM SVOJIM UZROKOM, od uvijek i zauvijek. A na nama je da otkrijemo logiku Njegovog vječnog samouzrokovanja i odgovorimo na pitanje KAKO JE TO MOGUĆE?

Ta logika, kao i moć Prvog Uzroka da sebe uzrokuje od uvijek i zauvioje i tako postoji vječno, krije se u njegovih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, pomoću kojih se vječito pretače kroz svoja TRI prirodna oblika i stanja, po principu "jaje-pile-koka". Kojom prilikom uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa uzrokuje sebe kao psihičku pojavu i proces, tj. uzrokuje informaciju o sebi, znanje o sebi, a zatim obrnuto, uz pomoć sebe kao prihičke pojave i prosesa, tj. uz pomoć znanja o sebi kao fizičkoj pojavi i procesu, uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i proces. Početka nema jer psihičkog ne može da bude ako nije uzrokovano fizičkim, niti fizičkog može da bude ako nije uzrokovano psihičkim. Na isti način kao što jajeta sa informacijom o koki ne može da bude ako nije uzrokovano kokom, niti koke može da bude ako nije uzrokovana jajetom koje u sebi sadrži informaciju o koki.
Dope_Man wrote: 25/09/2020 08:01I usput receno, kada naucnici kazu da je Svemir nastao iz ''nista'', ne misle na isti pojam za koji se rijec ''nista'' upotrebljava u kolokvijalnom govoru. Eto, cisto da znas.
To znamo. Svemir nastaje iz Kvantnog Vakuuma u kojem nema materije, ni materijalnih formi i koji, čulno gledano, izgleda kao NIŠTA. Ali koji nije bukvalno NIŠTA, jer da jeste, iz njega ne bi mogao nastati Svemir. A šta je Kvantni Vakuum ako nije Ništa, to ćemo razumjeti samo kad do karaja uspijemo da razumijemo Zakon postojanja.
breba

#712 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Pa je ovo moje sadašnje otkriće Zakona sveukupnog postojanja samo ponovno otkrivanje...
Dobro je za početak da se prizna originalna ideja nekom drugom.
"Ponovno otkrivanje" je oksimoron kao i "zimsko ljetovanje".
Još promijeni naslov teme i možda se povede ozbiljna konverzacija po pitanju svijesti.
Ljubo2

#713 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 25/09/2020 10:15Fizičari i biolozi "NE STOJE" na stanovištu da osim energije i informacije ničeg drugog nema.
STOJE!
link:https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... ezik=88387

Sadržaj linka:

Synthesis philosophica, Vol. 25 No. 1, 2010.

Energija ili informacija?

Igor Čatić ORCID icon orcid.org/0000-0002-1916-5898 ; Sveučilipte u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Maja Rujnić-Sokele ; Sveučilipte u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Borislav Dadić ; Sveučilište u Zadru, Odsjek za filozofiju, Zadar, Hrvatska

Sažetak
U opisima razvoja zbivanja u prirodi od trenutka prapraska koriste se pojmovi ‘energija’ i ‘materija’. Sustavnosno, tim opisima nedostaje treća sastavnica svakog sustava – informacija. To je potaklo pitanje gdje je u tim opisima informacija i prethodi li možda ona energiji. U raščlambi je upotrijebljena opća sustavnosna teorija, jedna moćna metoda suvremene znanosti. Za opis opće tehnike (prirodna tehnika i umjetna tehnika), od prapraska do konačne točke (stanje potpunog mirovanja), upotrijebljen je vlastiti koncept koji se temelji na dvije misli: tehnika nije ništa posebno već sasvim općenito (O. Spengler) i fraktalno podrijetlo Prirode (M. Deege). Ustanovljeno je da u opisima nedostaju odgovori na pitanje o podrijetlu informacijskog sustava čije djelovanje započinje prapraskom. Taj informacijski ulaz dijeli se u naredbu i podatke. Uz pomoć filozofskih spoznaja, među ostalim Platona, Aristotela i Tome Akvinskog, zaključilo se da je netko morao izraditi prirodne zakone koji su u obliku informacije prenesene u energiju tijekom prapraska a prije inflacije i stvaranja materije. Posebno je važno pitanje tko je naredio izradbu prirodnih zakona i početak prapraska. Ovim se tekstom ne navodi eksplicitno tko su naredbodavac za izradbu i izrađivač prenesenih informacija.
breba

#714 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 02:13
Tempo wrote: 25/09/2020 10:15Fizičari i biolozi "NE STOJE" na stanovištu da osim energije i informacije ničeg drugog nema.
STOJE!
link:https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cl ... ezik=88387

Sadržaj linka:

Synthesis philosophica, Vol. 25 No. 1, 2010.

Energija ili informacija?

Igor Čatić ORCID icon orcid.org/0000-0002-1916-5898 ; Sveučilipte u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Maja Rujnić-Sokele ; Sveučilipte u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Hrvatska
Borislav Dadić ; Sveučilište u Zadru, Odsjek za filozofiju, Zadar, Hrvatska

Sažetak
U opisima razvoja zbivanja u prirodi od trenutka prapraska koriste se pojmovi ‘energija’ i ‘materija’. Sustavnosno, tim opisima nedostaje treća sastavnica svakog sustava – informacija. To je potaklo pitanje gdje je u tim opisima informacija i prethodi li možda ona energiji. U raščlambi je upotrijebljena opća sustavnosna teorija, jedna moćna metoda suvremene znanosti. Za opis opće tehnike (prirodna tehnika i umjetna tehnika), od prapraska do konačne točke (stanje potpunog mirovanja), upotrijebljen je vlastiti koncept koji se temelji na dvije misli: tehnika nije ništa posebno već sasvim općenito (O. Spengler) i fraktalno podrijetlo Prirode (M. Deege). Ustanovljeno je da u opisima nedostaju odgovori na pitanje o podrijetlu informacijskog sustava čije djelovanje započinje prapraskom. Taj informacijski ulaz dijeli se u naredbu i podatke. Uz pomoć filozofskih spoznaja, među ostalim Platona, Aristotela i Tome Akvinskog, zaključilo se da je netko morao izraditi prirodne zakone koji su u obliku informacije prenesene u energiju tijekom prapraska a prije inflacije i stvaranja materije. Posebno je važno pitanje tko je naredio izradbu prirodnih zakona i početak prapraska. Ovim se tekstom ne navodi eksplicitno tko su naredbodavac za izradbu i izrađivač prenesenih informacija.
Sažetak Ljubinje logike... Tvrdiš jedno, a podupires se sa nigdje veze.
Igor Catic je profesor strojarstva i brodogradnje.
Niti fizičar, niti biolog.
I koja bitnost je Igor Catic.

Ljubo, daj resetuj ovu temu pa možemo pošteno pričati o raznim teorijama svijesti, uključujući i tvoju, kao teoriju.
Ljubo2

#715 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 25/09/2020 10:18A ja fino zamolih za konkretne odgovore, ne palamud o JA, Ti, 7, ovo, ono...
U formuli "JA+7" dobio si konkretne odgovore o porijeklu i enegije i informacije i misli, koji te nisu zadovoljili. Na tvoju žalost, palamud su svi drugačiji odgovori, za koje si očekivao da ih od mene dobiješ, za koje misliš da bi te zadovoljili.
Dozer wrote: 25/09/2020 10:18Posto je ocito da nisi sposoban dati konkretne odgovore na konkretna pitanja, time si samo potvrdio da nemas pojma o onome o cemu pricas i u sta zelis da ubijedis sve oko sebe. Tacnije, totalno je nejasno u sta ti zapravo pokusavas nas ubijediti, s obzirom da nisi u stanju dati odgovore na gornja pitanja. A, ako ne znas odgovore na njih, onda se namece sasvim logicno pitanje - na koji nacin si dosao do "uspostavljanja Zakona" o tome o cemu pricas?
Sve sam to u ovoj temi, u više navrata, podrobno objasnio da može i da se provjeri i razumije i ne želim više da se ponavljam. Ako nisi čitao moje postove ili ako nisi u stanju da ih razumiješ, nije do mene, već do tebe.
Ljubo2

#716 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Dozer wrote: 25/09/2020 10:32Budimo iskreni i realni - nemamo pojma sta sve ima na ovoj planeti, pogotovo u okeanima, niti bas tacno znamo ni kako nase tijelo funkcionise, mozak pogotovo, a htjeli bismo da znamo odgovor na pitanje staro milijarde godina... Nismo li malo pretenciozni...?
Zakon postojanja se ne bavi pitanjem šta ima na ovoj planeti, u njenim okeanima, ni u Svemiru, ni kako naše tijelo funkcioniše itd. Zakon postojanja samo odgovara na pitanja ŠTA postoji, KAKO i ZAŠTO. Kad budeš do kraja uspio da razumiješ odgovore na ova tri pitanja koja su u Zakonu postojanja data, razumjećeš i odgovore na pitanja šta ima na našoj planeti, u njenim okeanima, u Univerzumu, kako funkcioniše naš organizam itd. Prije toga - JOK.
Ljubo2

#717 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Diwan wrote: 25/09/2020 15:28To što ti nudiš je NIŠTA, posebice kad se 'učenje' uzimaju od demona. NULA, NIŠTICA.
Kad neko kaže da 2+2=4, to je podjednako istinito, bez obzira da li je to rekao Demon ili Bog. A jadan je onaj ko tu istinu sam ne može sam da procijeni i razumije, već sudi po tome ko ju je izrekao, Demon ili Bog.
Ljubo2

#718 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

belfy wrote: 25/09/2020 18:16Ljubo, kako ti uopste znas za Kvantni vakum? nisi i njega izmislio?
Kvantni vakuum je tvoje JA. Tvoje JA zna da postoji, mada ga nikada niko nije opazio, niti je tvoje JA ikada samo sebe opazilo.

Kako onda tvoje JA (Kvantni vakuum) zna da postoji?

Zna uz pomoć svojih SEDAM fizičkih i psihičkih radnji kad ih vrši. Tvoje ja je tada svjesno i da POSTOJI i te radnje vrši.

Metod pomoću kojeg se dokazuje postojanje JASTVA (Svijesti/Boga/Kvantnog vakuuma) otkrio je još prije 400 godina francuski filozof Dekart kada je rekao: "Mislim, dakle, postojim".

Mišljenje je jedna od 7 fizičkih i psihičkih radnji pomoću kojih Jastvo (Svijest/Bog/Kvantni vakuum) dokazuje samome sebi svoje postojanje. Isto tako to može i uz pomoć ostališ šest fizičkih i psihičkih radnji. To možeš sam da provjeriš i da se uvjeriš.

Naravno i empirijskim, čulnim metodama je moguće opažanje i dokazivanje postojanja Kvantnog vakuuma, tj. Jastva. Kad posmatraš svoje tijelo ili cijeli Univerzum iz vana, ti tada samome sebi dokazuješ POSTOJANJE KVANTNOG VAKUUMA, ali pod uslovom da znaš da su tvoje tijelo i Univezum koje opažaš, zapravo samo NAPREGNUTI I POKRENUTI KVANTNI VAKUUM. I pod uslovom da znaš da, kada tvoje tijeo i Univerum prestanu da se naprežu i kreću, da ne ostaje ništa drugo do samo KVANTBI VAKUUM.
Ljubo2

#719 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

Tempo wrote: 25/09/2020 18:25sta izmislio (Kvantni vakuum), ima ga u glavi.
Tačno, Tempo, isto kao i ti ili bilo ko drugi. Čovjekovo Jastvo, tj. Svijest, koju nikakd niko nije opazio, ni dokazao da postooji, a ipak svi znaju da postoji, je Kvantni vakuum u ljudskoj glavi. Raduje me da si konačno i ti nešto pametno rekao, pa makar i nehotice, slučajno i nesvjesno, ne znajući šta si, zapravo rekao.
Last edited by Ljubo2 on 26/09/2020 04:13, edited 1 time in total.
Ljubo2

#720 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 26/09/2020 02:26Igor Catic je profesor strojarstva i brodogradnje.Niti fizičar, niti biolog.I koja bitnost je Igor Catic.
Ovo je školski primjer i dokaz da većina ljudi nije sposobna da samostalno otkrije, niti spozna istinu o postojanju stvarnosti, već je nužno da im je neko drugi saopšti, a oni samo bez razumijevanja i provjeravanja nabubaju na pamet i VJERUJU. I tu saopštenu istinu nikada ne primaju od bilo koga, već samo od "PROVJERENIH AUTORITETA". Pod uslovom da je i te autoritete neki drugi, od njih viši autoritet, već provjerio, jer oni ni to nisu u stanjui. Pa zato, na primjer i kažu: "ko je Igor Čatić, profesor strojarstva i brodogradnje da bi mi mogli da mu VJERIJEMO da samo energija i informacija postoji? Ili, ko je Ljubomir Jergović da mi možemo da mu VJERUJEMO da je otkrio Zakon postojanja?

Zato što su ljudi sposobni samo da VJERUJU, a ne i da PROVJERE I RAZUMIJU, je i moguća masovna manipulacija svijetom i zato još uvijek razne laži i ZLO vladaju svijetom.

Pa ko vas tjera da vjerujete? Svi imate Um i pamet (7 sposobnosti), pa provjerite. Sami provjerite valjanost posebno svakog stava Zakona postojanja i pronađite argument da ga oborite, ako se sa njime ne slažete, a ne samo da bezveznim primjedbama negodujete protiv Zakon postojanja, samo zato što Ljubo nije PROVJERENI AUTORITET.
Ljubo2

#721 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 26/09/2020 02:01Dobro je za početak da se prizna originalna ideja nekom drugom. "Ponovno otkrivanje" je oksimoron kao i "zimsko ljetovanje".Još promijeni naslov teme i možda se povede ozbiljna konverzacija po pitanju svijesti.
Do sada baš i nisam primijetio da si sposoban za neku "ozbiljnu konverzaciju". Ne misliš valjda je "ozbiljna konverzacija" tvoja primjedba da Igor Čatić kao profesor strojarstva nije autoritet kojem se može VJEROVATI da samo enegija i informacija postoji. Imajući na umu da sam ti ko zna koliko puta do sada ponudio primjer "jaje-pile-koka" na kojem sam možeš da provjeri, razumiješ i uvjeriš se da samo energija i informacija postoji, bez da imaš potrebu da se oslanjaš i pozivaš na bilo čiji autoritet.
breba

#722 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 03:46
breba wrote: 26/09/2020 02:26Igor Catic je profesor strojarstva i brodogradnje.Niti fizičar, niti biolog.I koja bitnost je Igor Catic.
Ovo je školski primjer i dokaz da većina ljudi nije sposobna da samostalno otkrije, niti spozna istinu o postojanju stvarnosti, već je nužno da im je neko drugi saopšti, a oni samo bez razumijevanja i provjeravanja nabubaju na pamet i VJERUJU. I tu saopštenu istinu nikada ne primaju od bilo koga, već samo od "PROVJERENIH AUTORITETA". Pod uslovom da je i te autoritete neki drugi, od njih viši autoritet, već provjerio, jer oni ni to nisu u stanjui. Pa zato, na primjer i kažu: "ko je Igor Čatić, profesor strojarstva i brodogradnje da bi mi mogli da mu VJERIJEMO da samo energija i informacija postoji? Ili, ko je Ljubomir Jergović da mi možemo da mu VJERUJEMO da je otkrio Zakon postojanja?

Zato što su ljudi sposobni samo da VJERUJU, a ne i da PROVJERE I RAZUMIJU, je i moguća masovna manipulacija svijetom i zato još uvijek razne laži i ZLO vladaju svijetom.

Pa ko vas tjera da vjerujete? Svi imate Um i pamet (7 sposobnosti), pa provjerite. Sami provjerite valjanost posebno svakog stava Zakona postojanja i pronađite argument da ga oborite, ako se sa njime ne slažete, a ne samo da bezveznim primjedbama negodujete protiv Zakon postojanja, samo zato što Ljubo nije PROVJERENI AUTORITET.
Blesavo je da ti navedeš taj izvor kao potporu vlastitoj tvrdnji, a onda ga otpises.
breba

#723 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Ljubo2 wrote: 26/09/2020 03:59
breba wrote: 26/09/2020 02:01Dobro je za početak da se prizna originalna ideja nekom drugom. "Ponovno otkrivanje" je oksimoron kao i "zimsko ljetovanje".Još promijeni naslov teme i možda se povede ozbiljna konverzacija po pitanju svijesti.
Do sada baš i nisam primijetio da si sposoban za neku "ozbiljnu konverzaciju". Ne misliš valjda je "ozbiljna konverzacija" tvoja primjedba da Igor Čatić kao profesor strojarstva nije autoritet kojem se može VJEROVATI da samo enegija i informacija postoji. Imajući na umu da sam ti ko zna koliko puta do sada ponudio primjer "jaje-pile-koka" na kojem sam možeš da provjeri, razumiješ i uvjeriš se da samo energija i informacija postoji, bez da imaš potrebu da se oslanjaš i pozivaš na bilo čiji autoritet.
Ne mozes primijetiti dok ne postaneš ozbiljan.

Tvoje ideje su kao kad dijete razbije igračku i uživa u vlastitom otkriću novog svijeta dok odrasli plješću ljupkoj naivnosti.
breba

#724 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by breba »

Kratki pregled raznih pogleda na svijest, uključujući panpsihizam iz kojeg Ljubo vuče izvor.

Da li šolja kafe ima svijest?

https://mindmatters.ai/2018/11/panpsych ... offee-mug/
Ljubo2

#725 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA

Post by Ljubo2 »

breba wrote: 26/09/2020 04:05Blesavo je da ti navedeš taj izvor kao potporu vlastitoj tvrdnji, a onda ga otpises.
Nisam ja otpisao tvrdnju profesora Igora Ćatića da samo energija i informaija postoji, već ti, sa obrazloženjem da Igor Ćatić NIJE AUTORITET. Inače, meni nije potreban nikakav AUTORITET da nešto ZNAM. Ja samo VIDIM i ZNAM.
breba wrote: 26/09/2020 04:05Tvoje ideje su kao kad dijete razbije igračku i uživa u vlastitom otkriću novog svijeta dok odrasli plješću ljupkoj naivnosti.
Ja jesam "RAZBIO IGRAČKU", ali vi "ODRASLI" mi zbog toga ne plješćete, već me grdite, jer sam razbio vašu "IGRAČKU", vaše pogrešne naučne teorije, filozofije, religije, politike i ideologije, koje ste napravili za sebe da se njima igrate.

Znaš li onu priču pod naslovom "Kraljevo novo ruho", kad su odrasli nabavili tkalca da za kralja otka neviljivo platno i krojača da od nevidljivog platna skroji kralju nevidljivo ruho. Pa kad je sve bilo gotovo, kad je tkalac otkao nevidljivo platno i krojač skrojio i sašio nevidljivo ruho i kralj ga odjenuo i kad su svi ODRASLI zadovoljno i pohvalno pljeskali kralju zbog ljepote njegovog nevidljivog ruha, desilo se to da je na kraju došlo dijete, pogledalo kralja i uzviknulo: "Kralj je go". U ovoj priči ja sam to dijete koje je razgolitilo vaša pogrešna vjerovanja i dogme kojima ste se do sada kitili i pokrivali i pokazalo vam da, zapravo, niste ničim pokriveni, već GOLI.
breba wrote: 26/09/2020 04:05Kratki pregled raznih pogleda na svijest, uključujući pansihizam iz kojeg Ljubo vuče izvor.
Meni nisu potrebni nikakvi vaši pogrešni pogledi na SVIJEST kao izvori, da bi iz njih vadio zaključke o tome ŠTA je Svijest, KAKO postoji i ZAŠTO? Imajući na umu da u tim izvorima odgovori na ta pitanja i ne postoje. Jedini izvor i knjiga koju treba čitati da bi se saznali odgovori na ta pitanja, koju ja čitam i u kojoj je sve o Svijesti napisano i sve se zna, sam JA sam - SVIJEST.
breba wrote: 26/09/2020 04:05Da li šolja kafe ima svijest?
Kad bi ti znao i razumio ŠTA je Svijest, znao bi i to da se Svijest NE MOŽE "IMATI", već samo BITI.

Ne, šolja NEMA Svijest. Ali ono koje od sebe samoga čini građu od koje je šolja napravljena, JESTE SVIJEST. Zato jer raspolaže sa seam fizičkih i psihičkih sposobnosti. Zahvalju kojim se od te iste građe može napraviti i šolja i čovjek. Koji takođe neće "IMATI", ni BITI Svijest, već opet ta građa od koje je čovjek napravljen.
Post Reply