Ovo je smislenije od Ljubinje filozofije. Izvor ima upitnu istoriju, ali makar imaju grupu akreditovanih naučnika koji pišu (pseudo) naučne radove.planamac wrote: ↑23/09/2020 23:27 Znači, ovo je prevod članka/hipoteze čiji je link u prethodnom postu.
Nadam se da sam to uspio uraditi na zadovoljavajući način, da bude koliko-toliko razumljiv, a molim da onome ko ga bude pro/čitao bude na umu da je njemu mnogo lakše (bilo) pro/čitati ga nego što je meni bilo prevesti ga.![]()
Nova hipoteza kaže da se svemir samo-simulira u "čudnoj petlji".
- Rad sa instituta Quantum Gravity Research kaže da postoji temeljna svesvjesnost.
- Rad objedinjava uvide kvantne mehanike s nematerijalističkom perspektivom.
Koliko si stvaran? Što ako sve što jeste, sve što znate, svi ljudi u vašem životu kao i svi događaji nisu fizički bili tamo, već su samo vrlo složena simulacija? Filozof Nick Bostrom to je slavno razmotrio u svom seminarskom radu "Živiš li u računalnoj simulaciji?", Gdje je predložio da cijelo naše postojanje može biti samo proizvod vrlo sofisticirane računalne simulacije kojom upravljaju napredna bića čiju stvarnu prirodu možda nikada nećemo biti u stanju da saznamo. Sada se pojavila nova teorija koja vodi korak dalje - što ako nema ni naprednih bića i sve je u "stvarnosti" samo-simulacija koja se rađa iz čiste misli?
Fizički svemir je „neobična petlja“, kaže novi rad pod naslovom „Samo-simulirajuća hipoteza interpretacije kvantne mehanike“ ("The Self-Simulation Hypothesis Interpretation of Quantum Mechanics") tima iz Quantum Gravity Research, instituta za teorijsku fiziku iz Los Angelesa, kojeg je osnovao naučnik i poduzetnik Klee Irwin. Oni preuzimaju Bostromovu simulacijsku hipotezu, koja tvrdi da je sva stvarnost izuzetno detaljan kompjuterski program i pitaju se, umjesto da se oslanjaju na napredne životne forme kako bi stvorili zadivljujuću tehnologiju neophodnu za sastavljanje svega unutar našeg svijeta, zar nije efikasnije predložiti to da je sam univerzum "mentalna samo-simulacija"? Ovu ideju vezuju za kvantnu mehaniku, videći univerzum kao jedan od mnogih mogućih modela kvantne gravitacije.
Jedan važan aspekt koji razlikuje ovo gledište odnosi se na činjenicu da je Bostromova originalna hipoteza materijalistička, gledajući na svemir kao inherentno fizički. Za Bostrom bismo jednostavno mogli biti dio simulacije predaka, koju su stvorili posthumani. Čak bi i sam proces evolucije mogao biti mehanizam pomoću kojeg se budućim postojanjem testiraju bezbrojni procesi, namjerno premještajući ljude kroz nivoe biološkog i tehnološkog rasta. Na taj način oni takođe stvaraju navodne informacije ili istoriju našeg svijeta. U konačnici, ne bismo znali razliku.
Ali odakle dolazi fizička stvarnost koja bi stvorila simulacije, pitaju se istraživači? Njihova hipoteza zauzima nematerijalistički pristup, govoreći kako su sve informacije izražene kao misli. Kao takav, svemir se „samorealizira“ u postojanje, oslanjajući se na temeljne algoritme i pravilo koje nazivaju „princip efikasnog jezika“.
Prema ovom prijedlogu, cjelokupna simulacija svega što postoji samo je jedna "velika misao".
Kako je sama simulacija nastala? Oduvijek je bila tamo, kažu istraživači, objašnjavajući pojam „bezvremenskog izranjanja (emergentizma)“. Prema toj ideji, vremena uopšte nema. Umjesto toga, sveobuhvatna misao koja je/obuhvata naša/u stvarnost nudi ugniježđeni privid hijerarhijskog reda, prepun „pod-misli“ koji sežu sve do 'zečje rupe' prema osnovnoj matematici i temeljnim česticama. Tu dolazi i pravilo efikasnog jezika, nagoveštavajući da su i sami ljudi takve „nove misli“ i oni doživljavaju i pronalaze smisao u svijetu kroz druge pod-misli (zvane „kodovi ili koraci“) u najekonomičnijem obliku.
U prepisci s Big Think-om, fizičar David Chester je razjasnio: „Iako mnogi naučnici pretpostavljaju da je materijalizam istinit, mi vjerujemo da kvantna mehanika daje nagovještaje da je naša stvarnost mentalni konstrukt. Nedavni napredak u kvantnoj gravitaciji, poput viđenja prostornog vremena kao holograma, takođe je nagovještaj da prostorno vrijeme nije temeljno. To je također kompatibilno sa drevnom hermetičkom i indijskom filozofijom. U nekom smislu, mentalni konstrukt stvarnosti stvara prostor-vrijeme da bi se efikasno razumio stvarajući mrežu podsvjesnih entiteta koji mogu komunicirati i istraživati ukupnost mogućnosti."
Naučnici povezuju svoju hipotezu sa panpsihizmom koji sve vidi kao misao ili svijest. Autori smatraju da njihov „panpsihički model samo-simulacije“ može čak objasniti porijeklo nadmoćne pansvijesti na temeljnom nivou pretvaranja, koja se „samoaktualizira u čudnoj petlji preko samo-simulacije." Ova pansvijest također ima slobodnu volju i njezine različite ukorijenjene razine u osnovi imaju mogućnost izbora koji će se kôd aktualizirati, donoseći sintaksičke izbore.
Cilj ove svijesti? Stvaranje značenja ili informacija.
Ako je sve ovo teško shvatiti, autori nude još jednu zanimljivu ideju koja može povezati vaše svakodnevno iskustvo s tim filozofskim razmatranjima. Smatrajte svoje snove kao svoje osobne samo-simulacije, postulira tim. Iako su prilično primitivni (prema super-inteligentnim budućim AI standardima), snovi imaju tendenciju da pružaju bolju rezoluciju od trenutnog računalnog modeliranja i odličan su primjer evolucije ljudskog uma. Kako naučnici pišu, "Ono što je najviše zapaženo je ultra-vjerna rezolucija ovih simulacija utemeljenih na umu i tačnost fizike u njima." Posebno ukazuju na lucidne snove, u kojima je sanjar svjestan da se nalazi u snu, kao na slučajeve vrlo preciznih simulacija koje je stvorio vaš um, a koje je možda nemoguće razlikovati od bilo koje druge stvarnosti. U tu svrhu, sada kada sjedite ovdje i čitate ovaj članak, kako zapravo znate da niste u snu? Čini se da je to iskustvo visoke rezolucije, ali to čine i neki snovi. Nije nezamislivo da bi izuzetno moćan računar koji bismo možda mogli napraviti u ne tako dalekoj budućnosti mogao duplicirati ovu razinu detalja.
Tim također namjerava da u narednim godinama moći stvoriti dizajnersku svjesnost za sebe jer bi napredak u uređivanju gena mogao da nam omogući da svoje simulacije uma učinimo mnogo snažnijim. Možda ćemo vidjeti i pojavu umova koji uopšte ne zahtijevaju materiju.
Iako su neke od tih ideja sigurno kontroverzne u glavnim naučnim krugovima, Klee i njegov tim odgovaraju kako "moramo kritički razmišljati o svijesti i određenim aspektima filozofije, koji su nekim naučnicima neugodni predmeti."
Želite znati više? Kompletni rad možete pročitati na mreži u časopisu Entropy.
P.S.
Upravo je i Dozer par postova iznad spominjao „beskonačnu petlju iz koje nema izlaza“.
OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
-
breba
#676 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
-
Ljubo2
#677 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
PLA MANAC,
Zahvaljujući tvojoj podršci Zakonu postojanja, baziranoj na tvom veoma širokom poznavanju svjetske naučne i filozofske literature koja se bavi pitanjima postojanja materije, života i Univerzuma i zahvaljujući tvom ispravnom razumijevanju te literature u kojoj se naziru neoborivi temelji Zakona postojanja, potpuno sam siguran da će Zakon postojanja na kraju da bude otkriven i svijetu objavljen, čak bako bi moja verzija Zakona postojanja, pod pritiskom sitnih duša koji na nju sada nasrću i propala. Što se, svakako, neće desiti, osim u slučaju da cijeli svijet propadne.
Uz napomenu da za proteklih 40 godina od otkrića Zakona postojanja još niko kao ti nije tako dobro branio Zakon postojanja.
Zato, moj savjet svima koji u buduće, na bilo koji način i bilo iz kog razloga žele da obezvrijede i obore Zakon postojanja, neka se ne trude u tome, jer svako njihovo obezvrijeđivanje i obaranje će da bude kontraproduktivno, tj. umjesto obaranje, biće PRIZNAVANJE I DOKAZIVANJE.
Zahvaljujući tvojoj podršci Zakonu postojanja, baziranoj na tvom veoma širokom poznavanju svjetske naučne i filozofske literature koja se bavi pitanjima postojanja materije, života i Univerzuma i zahvaljujući tvom ispravnom razumijevanju te literature u kojoj se naziru neoborivi temelji Zakona postojanja, potpuno sam siguran da će Zakon postojanja na kraju da bude otkriven i svijetu objavljen, čak bako bi moja verzija Zakona postojanja, pod pritiskom sitnih duša koji na nju sada nasrću i propala. Što se, svakako, neće desiti, osim u slučaju da cijeli svijet propadne.
Uz napomenu da za proteklih 40 godina od otkrića Zakona postojanja još niko kao ti nije tako dobro branio Zakon postojanja.
Jeste, spominjao je, ali ne u kontekstu o kojem tu "petlju" spominju naučnici i filozofi koje si citirao. Dozer ne zna o kakvoj "petlji" je tu rieč. Kao što ni citirani naučnici i filozofi to još uvijek ne znaju, ali djelimično,već po malo naslućuju. Ta "petlja" po kojoj se Univerzum uvijek iznova, vječito SAMOREALIZUJE, u potpunosi može do kraja i da se objasni i razumije na mini modelu Univerzuma "jaje-pile-koka". Po istoj "PETLJI", odnosno Zakonu i principu po kojem se "jaje-pile-koka" uvijek iznova SAMOREALIZUJU (ponavljaju, dišu, vibriraju), po toj istoj "PETLJI" i Zakonu se i cijeli Univerzum uvijek iznova SAMOREALIZUJE, kao i svaka velika ili mala stvar od koje se Univerzm sastoji. Sve uz pomoć SEDAM FIZIČKIH I PSIHIČKIH SPOSOBNOSTI I RADNJI, bez kojih ništa ne bi bilo moguće i bez kojih se nikakva "PETLJA" ne može ni objasniti, ni razumjeti. Tih SEDAM sposobnosti i radnji i SVIJEST kao njihov nosilac i vršilac su Univerzalni Zakon svakog dešavanja i sveukupnog postojanja. To "sitne duše" na ovom forumi, niti u čitavom svijetu, nikada neće moći, ni obezvrijediti, ni oboriti, a da same sebe ne obezvrijede i ne obore. Zato jer to ni obezvrijediti, ni oboriti ne mogu a da ne upotrijebe svih sedam svojih i sposbnosti i radnji i na taj način, umjesto da obore, one to DOKAŽU. Svaka "sitna duša" koja na ovom forumu pokuša da obezvrijedi ili obori Zakon postojanja, pa makar i kad na svojoj tastaturi kompjutera napiše samo "bla.bla-bla", nije svjesna da ona na taj način ne obezvrjeđuje i ne obara Zakon postojanja, već suprotno tome, POTVRĐUJR GA I PRIZNAJE, jer to "bla-bla-bla" ne može napisati a da ne upotrijebi svih SEDAM svojih fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Mora i da POMISLI na "bla-bla-bla" i RAZUMIJE šta to znači i da NAPREGNE i POKRENE prst da na tastaturi otkuca to "bla-bla-bla" i istovreno i OPAZI, OSJETI i ZAPAMTI da je otkucala "bla-bla-bla".
Zato, moj savjet svima koji u buduće, na bilo koji način i bilo iz kog razloga žele da obezvrijede i obore Zakon postojanja, neka se ne trude u tome, jer svako njihovo obezvrijeđivanje i obaranje će da bude kontraproduktivno, tj. umjesto obaranje, biće PRIZNAVANJE I DOKAZIVANJE.
Last edited by Ljubo2 on 24/09/2020 03:31, edited 6 times in total.
-
Ljubo2
#678 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
PLAMANAC:
Znanja ne može da bude bez OPAŽANJA, OSJEĆANJA I PAMĆENJA.
Opažanja, osjećanja i pamćenja ne može da bude bez materijalnog OBJEKTA koji se opaža osjeća i pamti. Materijalnog objekta ne može da bude bez NAPRETANJA I KRETANJA.
Naprezanja i kretanja ne može da bude bez Informacije, tj Znanja o naprezanju i kretanju, koje uz pomoć MIŠLJENJA I RAZUMIJEVANJA stvara OSJEĆAJ potrebe za naprezanjem i kretanjem, koji inicira fizičku radnju naprezanja i kretanja.
A svega toga - i OPAŽANJA i OSJEĆANJA i PAĆENJA i MIŠLJENJA i RAZUMIJEVANJA i NAPREZANJA i KRETANJA, ne može da bude bez SUBJEKTA (SVIJESTI/JASTVA) koji raspolaže sposobnostima opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja, razumijevanja, naprezanja i kretanja.
Kako god okrenemo, bez 7, ničega ne može da bude. Čak ni onoga koji sebe zove imenom "JA". Kojega, da bi bilo, nužno mora da raspolaže sa svih "7".
Ne može iz "čiste misli". Misli ne može da bude bez Informacije, tj. Znanja. Ne može se misliti ono što se ne zna."Filozof Nick Bostrom to je slavno razmotrio u svom seminarskom radu "Živiš li u računalnoj simulaciji?", Gdje je predložio da cijelo naše postojanje može biti samo proizvod vrlo sofisticirane računalne simulacije kojom upravljaju napredna bića čiju stvarnu prirodu možda nikada nećemo biti u stanju da saznamo. Sada se pojavila nova teorija koja vodi korak dalje - što ako nema ni naprednih bića i sve je u "stvarnosti" samo-simulacija koja se rađa iz čiste misli?"
Znanja ne može da bude bez OPAŽANJA, OSJEĆANJA I PAMĆENJA.
Opažanja, osjećanja i pamćenja ne može da bude bez materijalnog OBJEKTA koji se opaža osjeća i pamti. Materijalnog objekta ne može da bude bez NAPRETANJA I KRETANJA.
Naprezanja i kretanja ne može da bude bez Informacije, tj Znanja o naprezanju i kretanju, koje uz pomoć MIŠLJENJA I RAZUMIJEVANJA stvara OSJEĆAJ potrebe za naprezanjem i kretanjem, koji inicira fizičku radnju naprezanja i kretanja.
A svega toga - i OPAŽANJA i OSJEĆANJA i PAĆENJA i MIŠLJENJA i RAZUMIJEVANJA i NAPREZANJA i KRETANJA, ne može da bude bez SUBJEKTA (SVIJESTI/JASTVA) koji raspolaže sposobnostima opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja, razumijevanja, naprezanja i kretanja.
Kako god okrenemo, bez 7, ničega ne može da bude. Čak ni onoga koji sebe zove imenom "JA". Kojega, da bi bilo, nužno mora da raspolaže sa svih "7".
Last edited by Ljubo2 on 24/09/2020 04:56, edited 5 times in total.
-
Ljubo2
#679 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Hajde, ne blamiraj se više. Ono što ti (pseudo)naučnici nisu uspjeli da objasne, ne može da bude "smislenije" od onoga što sam ja do kraja u tančine objasnio. Mogu oni da pišu kilometarski dugačke "načne" radove, ipak nikada neće uspjeti da napišu nešto što će da ima toliku smislenost i naučnu vrijednost, kao što ima kada ja napišem samo TRI simbola: "JA+7"
-
breba
#680 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Šteta da humor nije upao u tih nekoliko tvojih sposobnosti kojim raspolažeš.
-
breba
#681 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Samo naprijed tim, planamac i Ljubo... "uredite" gene ljudima.planamac wrote: ↑23/09/2020 23:27
...
Tim također namjerava da u narednim godinama moći stvoriti dizajnersku svjesnost za sebe jer bi napredak u uređivanju gena mogao da nam omogući da svoje simulacije uma učinimo mnogo snažnijim. Možda ćemo vidjeti i pojavu umova koji uopšte ne zahtijevaju materiju.
...
-
Ljubo2
-
Ljubo2
#683 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ama, samo treba "urediti" ljudsku pamet da ne bude blesava. Pamet (Znanje/Informacija) je ono što gen i genetika. jeste.
Loša (lažna) Informacija = loša (blesava) pamet/loša (blesava) genetika.
Dobra (istinita) informacija = dobra (pametna) pamet/(pametna) genetika.
Last edited by Ljubo2 on 24/09/2020 04:58, edited 1 time in total.
-
breba
#684 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Meni se cini da ti nemaš smisao za sarkazam/humor.
Imaš desetine očito sarkastičnih komentara raznih forumaša na koje ti odgovaraš ozbiljno i ne prepoznaješ zajebanciju.
Ljudi koji to ne kontaju su zabrinjavajući.
Last edited by breba on 24/09/2020 04:58, edited 2 times in total.
-
breba
#685 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
@planamac je citirao te radove i ti si mu se zahvalio, pa je li se slažeš sa tim ili ne?
-
Ljubo2
#686 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ne, nego obratno. Ljudi koji pokušavaju sa ozbiljnim stvarima da se zajebavaju, su ZABRINJAVAJUĆI
-
breba
#687 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
-
breba
#688 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ljubo? Hajde razloži ovo rečenicu po rečenicu...planamac wrote: ↑23/09/2020 23:27 Znači, ovo je prevod članka/hipoteze čiji je link u prethodnom postu.
Nadam se da sam to uspio uraditi na zadovoljavajući način, da bude koliko-toliko razumljiv, a molim da onome ko ga bude pro/čitao bude na umu da je njemu mnogo lakše (bilo) pro/čitati ga nego što je meni bilo prevesti ga.![]()
Nova hipoteza kaže da se svemir samo-simulira u "čudnoj petlji".
- Rad sa instituta Quantum Gravity Research kaže da postoji temeljna svesvjesnost.
- Rad objedinjava uvide kvantne mehanike s nematerijalističkom perspektivom.
Koliko si stvaran? Što ako sve što jeste, sve što znate, svi ljudi u vašem životu kao i svi događaji nisu fizički bili tamo, već su samo vrlo složena simulacija? Filozof Nick Bostrom to je slavno razmotrio u svom seminarskom radu "Živiš li u računalnoj simulaciji?", Gdje je predložio da cijelo naše postojanje može biti samo proizvod vrlo sofisticirane računalne simulacije kojom upravljaju napredna bića čiju stvarnu prirodu možda nikada nećemo biti u stanju da saznamo. Sada se pojavila nova teorija koja vodi korak dalje - što ako nema ni naprednih bića i sve je u "stvarnosti" samo-simulacija koja se rađa iz čiste misli?
Fizički svemir je „neobična petlja“, kaže novi rad pod naslovom „Samo-simulirajuća hipoteza interpretacije kvantne mehanike“ ("The Self-Simulation Hypothesis Interpretation of Quantum Mechanics") tima iz Quantum Gravity Research, instituta za teorijsku fiziku iz Los Angelesa, kojeg je osnovao naučnik i poduzetnik Klee Irwin. Oni preuzimaju Bostromovu simulacijsku hipotezu, koja tvrdi da je sva stvarnost izuzetno detaljan kompjuterski program i pitaju se, umjesto da se oslanjaju na napredne životne forme kako bi stvorili zadivljujuću tehnologiju neophodnu za sastavljanje svega unutar našeg svijeta, zar nije efikasnije predložiti to da je sam univerzum "mentalna samo-simulacija"? Ovu ideju vezuju za kvantnu mehaniku, videći univerzum kao jedan od mnogih mogućih modela kvantne gravitacije.
Jedan važan aspekt koji razlikuje ovo gledište odnosi se na činjenicu da je Bostromova originalna hipoteza materijalistička, gledajući na svemir kao inherentno fizički. Za Bostrom bismo jednostavno mogli biti dio simulacije predaka, koju su stvorili posthumani. Čak bi i sam proces evolucije mogao biti mehanizam pomoću kojeg se budućim postojanjem testiraju bezbrojni procesi, namjerno premještajući ljude kroz nivoe biološkog i tehnološkog rasta. Na taj način oni takođe stvaraju navodne informacije ili istoriju našeg svijeta. U konačnici, ne bismo znali razliku.
Ali odakle dolazi fizička stvarnost koja bi stvorila simulacije, pitaju se istraživači? Njihova hipoteza zauzima nematerijalistički pristup, govoreći kako su sve informacije izražene kao misli. Kao takav, svemir se „samorealizira“ u postojanje, oslanjajući se na temeljne algoritme i pravilo koje nazivaju „princip efikasnog jezika“.
Prema ovom prijedlogu, cjelokupna simulacija svega što postoji samo je jedna "velika misao".
Kako je sama simulacija nastala? Oduvijek je bila tamo, kažu istraživači, objašnjavajući pojam „bezvremenskog izranjanja (emergentizma)“. Prema toj ideji, vremena uopšte nema. Umjesto toga, sveobuhvatna misao koja je/obuhvata naša/u stvarnost nudi ugniježđeni privid hijerarhijskog reda, prepun „pod-misli“ koji sežu sve do 'zečje rupe' prema osnovnoj matematici i temeljnim česticama. Tu dolazi i pravilo efikasnog jezika, nagoveštavajući da su i sami ljudi takve „nove misli“ i oni doživljavaju i pronalaze smisao u svijetu kroz druge pod-misli (zvane „kodovi ili koraci“) u najekonomičnijem obliku.
U prepisci s Big Think-om, fizičar David Chester je razjasnio: „Iako mnogi naučnici pretpostavljaju da je materijalizam istinit, mi vjerujemo da kvantna mehanika daje nagovještaje da je naša stvarnost mentalni konstrukt. Nedavni napredak u kvantnoj gravitaciji, poput viđenja prostornog vremena kao holograma, takođe je nagovještaj da prostorno vrijeme nije temeljno. To je također kompatibilno sa drevnom hermetičkom i indijskom filozofijom. U nekom smislu, mentalni konstrukt stvarnosti stvara prostor-vrijeme da bi se efikasno razumio stvarajući mrežu podsvjesnih entiteta koji mogu komunicirati i istraživati ukupnost mogućnosti."
Naučnici povezuju svoju hipotezu sa panpsihizmom koji sve vidi kao misao ili svijest. Autori smatraju da njihov „panpsihički model samo-simulacije“ može čak objasniti porijeklo nadmoćne pansvijesti na temeljnom nivou pretvaranja, koja se „samoaktualizira u čudnoj petlji preko samo-simulacije." Ova pansvijest također ima slobodnu volju i njezine različite ukorijenjene razine u osnovi imaju mogućnost izbora koji će se kôd aktualizirati, donoseći sintaksičke izbore.
Cilj ove svijesti? Stvaranje značenja ili informacija.
Ako je sve ovo teško shvatiti, autori nude još jednu zanimljivu ideju koja može povezati vaše svakodnevno iskustvo s tim filozofskim razmatranjima. Smatrajte svoje snove kao svoje osobne samo-simulacije, postulira tim. Iako su prilično primitivni (prema super-inteligentnim budućim AI standardima), snovi imaju tendenciju da pružaju bolju rezoluciju od trenutnog računalnog modeliranja i odličan su primjer evolucije ljudskog uma. Kako naučnici pišu, "Ono što je najviše zapaženo je ultra-vjerna rezolucija ovih simulacija utemeljenih na umu i tačnost fizike u njima." Posebno ukazuju na lucidne snove, u kojima je sanjar svjestan da se nalazi u snu, kao na slučajeve vrlo preciznih simulacija koje je stvorio vaš um, a koje je možda nemoguće razlikovati od bilo koje druge stvarnosti. U tu svrhu, sada kada sjedite ovdje i čitate ovaj članak, kako zapravo znate da niste u snu? Čini se da je to iskustvo visoke rezolucije, ali to čine i neki snovi. Nije nezamislivo da bi izuzetno moćan računar koji bismo možda mogli napraviti u ne tako dalekoj budućnosti mogao duplicirati ovu razinu detalja.
Iako su neke od tih ideja sigurno kontroverzne u glavnim naučnim krugovima, Klee i njegov tim odgovaraju kako "moramo kritički razmišljati o svijesti i određenim aspektima filozofije, koji su nekim naučnicima neugodni predmeti."
Želite znati više? Kompletni rad možete pročitati na mreži u časopisu Entropy.
P.S.
Upravo je i Dozer par postova iznad spominjao „beskonačnu petlju iz koje nema izlaza“.
-
Ljubo2
#689 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ponovo neusjeo pokušaj da se Zakonu postojanja umanji vrijednost, na naćin da se ličnosti njegovog otkrovitelja umanji vrijednost. Jadno!
Last edited by Ljubo2 on 24/09/2020 05:28, edited 1 time in total.
-
Ljubo2
-
Tempo
- ZeModerator
- Dozer
#692 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Mati mila....
Da pokusamo ovako, @Ljubo2 , @planamac ...
Ne postoji mozak, ne postoji materijalno, ok... Uzmimo da ste u pravu. Pitanja za vas, a na fonu vaseg pisanja:
1. Odakle energija?
2. Odakle informacija?
3. Odakle misao?
Sta je to sto kreira ovo troje, ili bilo sta od ovo troje?
P.S. Ocekujem konkretne odgovore, ne kojekakve citate i opetovani vaz o famoznih 7, svijesti, svjesnosti, itd.. Imate konkretna pitanja, pa dajte i konkretne odgovore.
Da pokusamo ovako, @Ljubo2 , @planamac ...
Ne postoji mozak, ne postoji materijalno, ok... Uzmimo da ste u pravu. Pitanja za vas, a na fonu vaseg pisanja:
1. Odakle energija?
2. Odakle informacija?
3. Odakle misao?
Sta je to sto kreira ovo troje, ili bilo sta od ovo troje?
P.S. Ocekujem konkretne odgovore, ne kojekakve citate i opetovani vaz o famoznih 7, svijesti, svjesnosti, itd.. Imate konkretna pitanja, pa dajte i konkretne odgovore.
- planamac
#693 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Hvala @Dozeru na konkretnosti i korektnosti. Pokušaću i potrudiću se da, koliko umijem i znam, pojasnim kako ja to shvatam, tj. gdje je i kako meni "kliknuo" Zakon postojanja, odnosno kad sam ga razumio.
Dakle,
1. Ako govorimo o kreiranju 'nečega', odnosno pokušavamo spoznati i objasniti „odakle nešto, tj. Sve“, znači, ako govorimo o Uzroku – svega, pa i energije, informacije, misli... svjesnosti i na koncu Svijesti potrebno je imati na umu da ništa ne može da postoji bez uzroka, pa ni Svijest.
Da je ovo ovako govori nam elementarna logika, tj. (da je ovo istinito) 'podrazumijeva' se samo po sebi (naravno, ništa se ne podrazumijeva, ali mi ne naumpada adekvatniji termin), upravo jednako kao što nam se svima 'podrazumijeva' i to da Stvarnost postoji – opažamo je, osjećamo, pamtimo, mislimo o njoj i evo pokušavamo da je/se razumijemo.
2. No, pošto osim Svijesti, Boga, Kvantnog vakuuma, „Početne tačke nastanka i izvora širenja svemira“, tj. 'Ništa' – naučnici kažu i tvrde (na osnovu dosadanjih posmatranja i važećih spoznaja) da je Svemir nastao iz 'ničega', a ne ja (ta znanstvena priča o nastanku me neodoljivo podsjeti na ovu zezu iz TLN https://youtu.be/jmlJ9uf9NXs)
– ili već kako god ko TO nazvao, na 'početku' (takvo je zapažanje istraživača na već poznatim osnovama međusobnog udaljavanja nebeskih tijela tj. širenja svemira...) ništa drugo i ne (može da) postoji koje bi bilo njenim/njegovim Uzrokom (cjelokupne Starnosti Svijesti/Boga... nazovi TO kako god ti paše) ne preostaje nikakav drugi zaključak (opet 'gledano' elementarnom logikom) osim taj da je TO 'nešto' – odnosno sve što (će kasnije) da postoji – samo svojim uzrokom.
Ovdje treba/mo za/stati i ukoliko ne baratamo sa istom logikom tj. ukoliko ovo nije 'jasno', prestati dalje razjašnjavanje.
Znači, ukoliko je nemoguće shvatiti, prihvatiti, tj. razumjeti ovu, po mom mišljenju elementarnu, logiku, dalja komunikacija na ovu temu je besmislena jer nam se (nadam se privremeno) dijalektičke sposobnosti ne podudaraju.
Dakle,
1. Ako govorimo o kreiranju 'nečega', odnosno pokušavamo spoznati i objasniti „odakle nešto, tj. Sve“, znači, ako govorimo o Uzroku – svega, pa i energije, informacije, misli... svjesnosti i na koncu Svijesti potrebno je imati na umu da ništa ne može da postoji bez uzroka, pa ni Svijest.
Da je ovo ovako govori nam elementarna logika, tj. (da je ovo istinito) 'podrazumijeva' se samo po sebi (naravno, ništa se ne podrazumijeva, ali mi ne naumpada adekvatniji termin), upravo jednako kao što nam se svima 'podrazumijeva' i to da Stvarnost postoji – opažamo je, osjećamo, pamtimo, mislimo o njoj i evo pokušavamo da je/se razumijemo.
2. No, pošto osim Svijesti, Boga, Kvantnog vakuuma, „Početne tačke nastanka i izvora širenja svemira“, tj. 'Ništa' – naučnici kažu i tvrde (na osnovu dosadanjih posmatranja i važećih spoznaja) da je Svemir nastao iz 'ničega', a ne ja (ta znanstvena priča o nastanku me neodoljivo podsjeti na ovu zezu iz TLN https://youtu.be/jmlJ9uf9NXs)
Ovdje treba/mo za/stati i ukoliko ne baratamo sa istom logikom tj. ukoliko ovo nije 'jasno', prestati dalje razjašnjavanje.
Znači, ukoliko je nemoguće shvatiti, prihvatiti, tj. razumjeti ovu, po mom mišljenju elementarnu, logiku, dalja komunikacija na ovu temu je besmislena jer nam se (nadam se privremeno) dijalektičke sposobnosti ne podudaraju.
- golfiista
#694 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Evo sve da je tako, kao sto tvrdiš, moj Ljubo, razliku između, recimo, tebe, Ibn Halduna, Tesle i onog sa TikToka sto je jeb. Rasemu, ne možeš objasniti smisleno, jer tih tvojih sedam elementa ne može uticati različito na navedene. Sjedi, jedan.
- Diwan
#695 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Uticaj ovog 'otkrića' ne izlazi iz granica ove teme, mada ne postoji ni unutar teme, toliko je bitno i značajno.
-
Ljubo2
#696 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Biblija, Kuran, Vede itd su "verzije" Zakona postojanja. To mogu da budu i razne naučne teorije. Među njima samo jedna može da bude prava - ona koja u sebi sadrži odgovore na tri moguća osnovna egzistencijalna pitanja: ŠTA postoji, KAKO i ZAŠTO.
Last edited by Ljubo2 on 24/09/2020 23:36, edited 1 time in total.
-
Ljubo2
#697 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
To troje se uvijek manifestuju kao fizičke ili psihičke radnje. Kao radnje, to troje nemaju značenje postojanja, već VRŠILAC tih radnji. I TI raspolažeš sposobnostima vršenja tih radnji, pa pokušaj sam da odgovoriš na pitanje koje si postavio. Odgovori na pitanja: KO ili ŠTA si TI; KAKO postojiš i ZAŠTO i sve će ti biti jasno. Dakle, ne moraš da istražuješ cijeli Univerzum da bi saznao KONAČNU ISINU o njegovom postojanju. Istraži i spoznaj samoga sebe do kraja i saznaj Konačnu istinu o postojanju samoga sebe i znaćeš Konačnu Istinu o cijelom Univerzumu, ma koliki on bio. Jer sve što postoji - i Univerzum i TI u Univerzumu - napravljeno je od istog jedino-postojećeg materijala - OD SEBE SAMOG. Sve je napravljeno od onoga što sebe zove imenom "JA", od kojih svako JA je sposobno da se manifestuje i kao energija i informacija i misao. Sve uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji.
Dobro istraži i proanaliziraj SAMOGA SEBE i svojih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji i dobićeš odgovore na pitanja KO si Ti i ŠTA si, KAKO postojiš i ZAŠTO. Pa kad na kraju na taj način i Ti uspiješ da otkriješ isti Zakon postojanja koji sam i ja otkrio i pomoću njega "spoznaš Boga u sebi", javi se Planamcu i meni da i tebe uvrstimo u tim Bogova. Uostalom, zar u vjerskim knjigama ne stoji da "Boga možemo spoznati samo u sebi"? Do sada smo u to samo vjerovali, a sada uz pomoć svojih, BOŽANSKIH, 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, to možemo i da projerimo i objasnimo i razumijemo i u to se uvjerimo.
-
Ljubo2
#698 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Da bi se razumijevanje Zakona postojanja pojednostavilo, sa ciljem da ono svakome bude dostupno i kristalno jasno, sa njegovim otkrivanjem treba krenuti u SAMOME SEBI. Jer JEDINO U SEBI možemo da pronađemo sve elemente (premise) koje su nam potrebne za otkrivanje i razumijevanje logike Zakona po kojem mi sami postojimo. Ta logika je prosta, ali samo ako smo u sebi otkrili prave PREMISE pomoću kojih tu logiku možemo do kraja da odmotamo i razumijemo. Te PREMISE su naših 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji (naprezanje, kretanje, opažanje, osjećanje, pamćenje, mišljenje i razumijevanje) koje su sastavni i nedjeljivi dijelovi naše ličnosti, tj. našega JASTVA. Osim ovih 7 radnji mi nikada ništa drugo nismo ni radili, niti možemo da radimo. Pomoću njih mi POSTOJIMO i ovo smo što jesmo. Bez njih bi bili isto što i NIŠTA.planamac wrote: ↑24/09/2020 15:51Ovdje treba/mo za/stati i ukoliko ne baratamo sa istom logikom tj. ukoliko ovo nije 'jasno', prestati dalje razjašnjavanje. Znači, ukoliko je nemoguće shvatiti, prihvatiti, tj. razumjeti ovu, po mom mišljenju elementarnu, logiku, dalja komunikacija na ovu temu je besmislena jer nam se (nadam se privremeno) dijalektičke sposobnosti ne podudaraju.
Naravno, možemo mi da vršimo i bezbroj drugih i drugačijih fizičkih i psihičkih radnji osim ovih 7 - možemo da igramo fudbal, da sviramo violinu, da slikamo, da obrađujemo zemlju, vršimo komplikovane hirurške zahvate itd - ali niti i jednu ovu radnju ne možemo da izvršimo a da ne upoteijebimo svih onih 7 osnovnih fizičkih i psihičkih radnji koje su ZAKON svakog postojanja i svakog dešavanja, a to su dvije fizičke radnje naprezanja i kretanja i pet psihičkih radnji opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja. To su radnje pomoću kojih jedino možemo da POSTOJIMO, pomoću kojih jedimo možemo da odgonetnemo logiku po kojom možemo da objasnimo i razumijemo i KO smo i KAKO postojimo i ZAŠTO.
I kad na taj način, uz pomoć svojih 7 fizičkih i psihičkih sposbnosti i radnji, uspijemo do kraja da SPOZNAMO SEBE i tako otkrijemo ZAKON po kojem m i sami POSTOJIMO, dalje je lako, otkriti i Univerzalni zakon po kojem postoji apsolutno sve i materija, i život i Univerzum. Zato što je sada lako otkriti da i sve drugo što u Univerzumu postoji raspolaže sa tih istih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti, a samim tim da i sve drugo u Univerzumu postoji po istom ZAKONU tih 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, pomoću kojih i mi postojimo.
Da bi se na kraju sve svelo na to, ako Univezum opažamo čulno, da osim energije/materije ničeg drugog nema i da je ona ta koja raspolaže sa tih sedam sposobnosti - za šta već bezbrojni naučni dokazi postoje. Odnosno, da bi se na kraju sve svelo na to da ni energija/materija ne postoji, zato jer se ona uvijek manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, već da POSTOJI samo nematerijalna SVIJEST (BOG) koja raspolaže sa svih 7 fizičkih i psihičkih radnji, pomoću kojih ona sama vječito postoji kao svoj i uzrok i posljedica, tako što se vječito pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, uvijek iznova, naizmjenično, u svojstvu sebe kao fizičke pojave i procesa, uzrokuje sebe kao psihičku pojavi i proces i obratno, uz pomoć sebe kao psihičke pojave i procesa, uzrokuje sebe kao fizičku pojavu i procec.
Dakle, uz pomoć 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti postoji Univerzalna Svijest (Bog) i uz pomoć tih istih 7 sposobnosti postoji i cijeli Univerzum i sve velike i male stvari od kojih je Univerzm sagrađen, zato jer sve je to sagrađeno od jedne i iste Univerzzalne svijesti. I zato je i moguće i potrebno Zakon sveukupnog postojanja, tj Zakon Svijesti i njenih sedam sposobnosti i radni, prvo otkriti i razumjeti U SEBI, pa tek onda ga prenijeti i na sve ostalo i shvatiti da i sve ostalo po istom Zakonu postoji.
Na kraju, uz napomenu, da je armenski istraživač Gurđijev, u starim spisima manastira Persije i Egipta otkrio da se pominje ZAKON TROJKE I SEDMICE, ali bez detaljnog objašnjenja da bi ga mi sada mogli u potpunosti da razumijemo. Značenje ovog Zakona nikako ne može da bude drugačije, već da se tu radi o Svijesti i njenom pretakanju kroz njena TRI prirodna oblika i stanja, sve uz pomoć SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji. Što podrazumijeva da su stare civilizacije koje su živjele prije naše (Lemurci, Sumerani ili Atlantiđani) koje su bile naprednije od naše civilizacije, već bile otkrile i znale ovaj Univerzalni Zakon, koji se u starim spisima Persije i Egipta sačuvao, ali je njegovo pravo značenje zaboravljeno. Pa je ovo moje sadašnje otkriće Zakona sveukupnog postojanja samo ponovno otkrivanje i obnavljanje tog istog Zakona koji je ljudima daleke prošlosti već bio poznat.
-
Ljubo2
#699 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Ja sam te razlike objasnio, ne samo između mene, Ibn Halduna ili Tesle, već i između mene i kamena ili bilo čega dugog, pa i pasjeg govneta ako treba. A ti to nisi razumio i ne znaš. Zato sjedi - jedan.
Šalim se, evo ponovo da objasnim.
Fizičari i biolozi stoje na stanovištu da osim energije i informacije ničeg drugog nema. Kao dokaz možemo uzeti za primjer "jaje-pile-koku". Tu zaista, bilo da je riječ o jajetu, piletu ili koki, ničeg dugog osim energije i informacije nema. Energija se manifestuje kao fizička radnja naprezanja i kretanja, a informacija kao psihička radnja opažanja, osjećanja, pamćenja, mišljenja i razumijevanja tog naprezanja i kretanja, pomoću kojeg energija poprimi oblik jajeta, pileta ili koke. Možemo za primjer uzeti bilo šta drugo, recimo, čovjeka i kamen i razlika će uvijek da bude samo u INFORNACIJI po kojoj energija koja gradi čovjeka ili kamen treba da se napreže, kreće i radi da bi poprimila oblik čovjeka ili kamena. Što je telativno. Niti čovjek mora i treba uvijek da bude čovjek, niti kamen mora i treba uvijek da bude kamen. Samo se promijeni informacija (a infomacija, tj. znanje, ma kakvo da je, uvijek se stiče uz pomoć 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti) i uz određeni prirodni postupak i način, od kamena uvijek može da se napravi čovjek, kao što i od čovjeka uvijek može da se napravi kamen. Što se u prirodi inače, svakodnevno i dešava. Od zemaljskog praha se gradi ljudski organizam, koji kao zemaljski prah na kraju uvijek i završava. Živa i svjesna Materija se, uz pomoć svojih 7 sposobnosti, vječito pretače iz oblika u oblik. Samo se promijeni informacija i odmah se promijeni i oblik. A sve to uz pomoć SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji, koje su Zakon svakog postojanja i svakog dešavanja, bez kojih ništa ne bi bilo moguće.
Dakle, razlike između svih stvari i pojava u Univerzumu je samo u INFORMACIJAMA (ZNANJIMA) po kojima se živa i svjesna energija/mateija napreže, kreće i radi. Pomoću kojih živa i svjesna naterija i postoji i stiče znanja o svojim radnjama naprezanja i kretanja i evoluira. Pa je tako i razlika između jednog fudbalera, viliniste, slikara, zemljoradnika i hirurga, samo u INFORMACIJAMA, tj. ZNANJU po kojem oni, uz pomoć svojih sedam sposobnosti treba da se kreću i rade da bi obavljali te različite radnje zadatke.
Dakle, mi možemo da budemo što god hoćemo i kamen i žaba i čovjek i violinista i hirurg i fudbaler i mafijaš i ubica i svetac i sve to zavisi od INFORMACIJE, tj. ZNANJa koje stičemo i nosimo u svojoj Svijesti, kao svojoj memoriji. Zato je za kvalitet našeg života, dali će on da teče u zadovoljstvu i dobru ili nezadovoljstvu i zlu, veoma važno kave INFORMACIJE, tj. Znanja nosimo u svomojoj svijesti jer mi ne možemo da se krećemo i radimo ništa drugo do samo ono što ZNAMO. To je još prije 2500 godina znao i kineski filozof Lao Ce kada je rekao:
"Pazi na svoje znanje, ono postaje tvoja misao;
pazi na svoje misli, one postaju tvoja djela;
pazi na svoja djela ona postaju tvoje navike;
pazi na svoje nacike, one postaju tvoja sudbina"
Uz napomenu - ovo možete samo da mi vjerujete, kao što i ja u to mogu samo da vjerujem, jer se toga ne sjećam - a to je da mi je "svjetlosno biće", jednom prilikom, kada me je "izvadilo iz tijela" i podiglo toliko visoko u nebeo da sam mogao da vidim planetu Zemlju od Kine do Evrope, reklo da sam se ja prvobitno reinkarnirao u Kini i da sam bio poznati filozof pod imenom Lao CE. Pa sam se kasnije još nekoliko puta inkarnirao na relaciji od Kine preko Indije, da bih se na kraju inkarnirao u Evropi. Sa zadatkom da dovršim posao koji sak kao Lao Ce započeo. Neki Indijci vjeruju da je Buda bio reinkarnacija Lao Cea. A vi sada sami vidite i prosudite da li i koliko taoizam kao filozofija, koju je Lao Ce započeo, ima veze sa budizmom ili sa svim ovim što ja sada otkrivam i objašnjavam. Pa možda i sa svim onim što je Muhamed propovijedao?
-
Ljubo2
#700 Re: OTKRIO SAM TAJNU POSTOJANJA MATERIJE ŽIVOTA I SVEMIRA
Sve zavisi od PLODNOSTI TLA na koje se sjeme baca. Sjeme uvijek u sebi sadrži neku informaciju, tj. znanje, po kojem treba nešto da se radi, da se napravi neki harmonićni materijalni oblik, tj. organizacija života i rada, pomoću koje može lako da se izbjegne Zlo, a postigne Dobro. I Zakon postojanja kao Idjea i Znanje je određena vrsta SJEMENA. Koje će da nikne i razvije se ako je TLO PLODNO. U ovom primjeru to TLO su ljudske svijesti, tj. ljudske duše. Ako to tlo nije plodno, sjemenka će na kraju da istrune i propadne. U konkretnom slučaju, ovaj forum i ljudi koji ga posjećuju, su to TLo na koje se sjemenka (Zakon postojanja) baca, koje, barem sada tako izgleda, NIJE PLODNO. Zagađeno je raznim pesticidima i otrovnim materijalima, tj. raznim pogrešnim naučnim teorijama, filozofijama, ideološko-političkim i vjerskim učenjima itd. Da li će Zakon postojanja kao sjemenka na takvom TLU, na kraju ipak uspjeti da nikne i da se razvije, vidjećemo. Još nije sve gotovo.