Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#1076 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

TheCitizen wrote: 27/05/2020 15:15 Ovdje sve isto. Argumenti se ignorisu a bitno je samo prepucavanje. Spadaju li Bakir diverzant i njegova Sebi ja hanuma u teorije zavjere ili su oni stvarna zavjera?
Dozer wrote: 27/05/2020 15:23 Klasika, moj ti. Ali, kao i na vecini ovakvih mjesta na internetu, i ovdje vlada "internet znanje" mladjarije i ocigledan nedostatak stvarnog zivotnog iskustva i znanja. Ono sto se nadje na internetu ili sta se cuje od nekoga - to je to.

Znas sta je najgore? Sto ti ne kontas koliko si pateticno ofiran. Ono mrtav hladan u stilu "pade kap za vrat, ispuha cuna ko dusica", fokusiran na pricu, potpuno nesvjestan.
cyprus

#1077 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by cyprus »

Tromblon wrote: 27/05/2020 13:22
cyprus wrote: 27/05/2020 06:08
Tromblon wrote: 26/05/2020 21:35...Ipak, nekad treba i razmisliti o nečemu, propitati, pogledati, a ne slijepo vjerovati...
Divno, ovo mi je jedan od omiljenih tipova rečenica :) posebno zato što ga obično izgovaraju likovi koji slijepo vjeruju kojekakvim youtube kanalima, Davidu Ickeu, nekakvoj Erni Selimović, Ivanu Pernaru i sličnim... Da li ste njihove navode propitali, provjerili ili o istima bar čestito razmislili? Da li ste zaista ozbiljno razmislili o tezi da su se doslovno milioni naučnika i doktora širom svijeta ujedinili u namjeri da izjebu mater čovječanstvu i pomognu Billu Gatesu da se dodatno obogati? Šta ste konkretno provjerili i propitali u tom pogledu?
Izvini Lik nisam te prepoznao. A, ti si mene provalio iz prve. Baš si mi sladak, načitan i pametan rodila majka. Šta još pametnog znaš da zboriš, a da ne prokenjaš. Vidim i ti si jedan od onih koji bi se prvo šprdali, ponižavali pa dijelili lekcije.

Pošto si tako vispren molim te objasni mi dokle bi čovječanstvo došlo u svom razvoju da se nije razmišljalo, propitivali, gledalo i nije slijepo vjerovalo.

Po tvom rezonu bi smo i danas živjeli na ravnoj ploči, a gravitaciju i električnu energiju ne bi smo otkrili. A, kamoli ikad usudili pomisliti izgraditi svemirski brod.

Ajde begaj bre.
Čekaj, ti vjeruješ u gravitaciju? :D Jesi li sam to dokučio ili si samo slijepo povjerovao ono što ti je korporativna nauka servirala?
ultima_palabra

#1078 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by ultima_palabra »

Dozer wrote: 27/05/2020 14:39
CPT wrote: 26/05/2020 20:12
Pogledaj ti malo kome je sve poklonio... od hrane do reproduktivnog zdravlja, sve redom... 50miljard da bi zaradio sta tacno? Pare koje je vec imao da ne bi platio porez.... Clever! :roll: Toliko uspjesno krije bogatstvo (valjda nema za dobro racunvodostvo) da je prepolovio bogatstvo (donacijama).
I na tih 50B nije platio 25B poreza jer je to donirao. Tako fercera svaki milijarder koji donira.
Na tome se zapravo zaradjuje, odnosno cuva se bogatstvo, tj. ne daje se drzavi za porez. Isto rade i Soros i Rockefeler i svi ostali.
Jeste, ali onda ne moze zaradjivati na tome. Zna se sta je donacija i sta je fondacija, i tu onda nema nikakve zarade na vakcinama, jer su te stvari zakonski vrlo strogo regulisane.
Tromblon

#1079 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by Tromblon »

cyprus wrote: 27/05/2020 16:24
Tromblon wrote: 27/05/2020 13:22

Divno, ovo mi je jedan od omiljenih tipova rečenica :) posebno zato što ga obično izgovaraju likovi koji slijepo vjeruju kojekakvim youtube kanalima, Davidu Ickeu, nekakvoj Erni Selimović, Ivanu Pernaru i sličnim... Da li ste njihove navode propitali, provjerili ili o istima bar čestito razmislili? Da li ste zaista ozbiljno razmislili o tezi da su se doslovno milioni naučnika i doktora širom svijeta ujedinili u namjeri da izjebu mater čovječanstvu i pomognu Billu Gatesu da se dodatno obogati? Šta ste konkretno provjerili i propitali u tom pogledu?
Izvini Lik nisam te prepoznao. A, ti si mene provalio iz prve. Baš si mi sladak, načitan i pametan rodila majka. Šta još pametnog znaš da zboriš, a da ne prokenjaš. Vidim i ti si jedan od onih koji bi se prvo šprdali, ponižavali pa dijelili lekcije.

Pošto si tako vispren molim te objasni mi dokle bi čovječanstvo došlo u svom razvoju da se nije razmišljalo, propitivali, gledalo i nije slijepo vjerovalo.

Po tvom rezonu bi smo i danas živjeli na ravnoj ploči, a gravitaciju i električnu energiju ne bi smo otkrili. A, kamoli ikad usudili pomisliti izgraditi svemirski brod.

Ajde begaj bre.
Čekaj, ti vjeruješ u gravitaciju? :D Jesi li sam to dokučio ili si samo slijepo povjerovao ono što ti je korporativna nauka servirala?
Opet pokušaj duhovitosti. Zamalo si simpatičan. Za sada još uvijek simptomatičan i pomalo antipatičan. Neću ni spominjati uvijek redovno omalovažavanje i nipodoštavanje. Gleda s visoka, a pase sa poda.
cvrčak_na_hedonizmu

#1080 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

@jeza u ledja

Vidim da si se preselio na temu, postujem, ima se i sta prodiskutovati sa tobom, ali da malo okrenemo pricu, ako moze.

Sta je za tebe crvena linija, preko cega se ne ide sto se tice ljudskih prava i sloboda, drzave koja maksimalno koristi situaciju i stavlja sve pod svoju sapu. Jer vidim da se sve pravda opstim dobrom, a sto jedan vrli forumas nekad rece, legitimno, ali ne i posteno, jaci tlaci. Sada vise jaci ne tlaci, nego se brinemo za svijet i opste dobro, dok to opet me okrenemo u jaci tlaci :mrgreen:

Po meni, crvena linija je vec oveliko zgazena cim se Kina i kineski metodi spominju i koriste. Ja govorio idemo prema Kini 2, 3 i tako dalje, ti kazes pa nije film, nisam bas siguran u to gledajuci sta se desava u svijetu.

Svijet jos uvijek nije otvoren, ne moze se ni putovati kako treba, raznorazni nadzori se spominju i uvode.

Sta je crvena linija, po tebi ? Ima li je uopste, iskreno. Jel davanje dokumenata kada ides u kafanu crvena linija, covid feee pasos kada ides u granap ili na avion, da ne mozes da radis ako nisi nisi vakcinisan, da ne mozes iz kuce ako odbijes random testiranje, da ti aplikacija telefonu odredjuje sta mozes, sta ne mozes i trebas li u karantin ili nesto peto ? Moze li konkretno, bas me zanima, jer kao sto vidimo stvari se ne vracaju u normalu, niti ce se vratiti kako se cini, a cim se neko zakaslje na jesen ( sto ce sigurno desiti i idemo sve jz pocetka ).
cvrčak_na_hedonizmu

#1081 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Tromblon wrote: 26/05/2020 21:35...Ipak, nekad treba i razmisliti o nečemu, propitati, pogledati, a ne slijepo vjerovati...
Ne obracas se meni, nit se osjecam prozvanim, al bih da priupitam, ako mogu, sta si ti provjerio pa utvrdio istinu. Ima raznoraznih naucnika pa jedan Bayer bude optuzen da je prodaovao HIV-om zarazene proizvode i nikom nista. Doslovno pobili ljude.

https://www.cbsnews.com/news/bayer-admi ... n-english/

Johnson & Johnson prodavali talk za bebe sa azbestom koji je kancerogen, sada dobise od Amera pare da prave vakcinu protiv Korone :mrgreen:

Sanofi takodjer ima ozbiljnih aferima i nista.

Vrlo je lako to sve provjeriti, ukucas ime firme i scandal i enter :D

Eh sada, taj azbest, taj hiv i ostalo je isto neko znao pa nista, proslo. Nije se samo napravilo. Kako odredjujes da je nesto provjereno, a nesto nije, sta je parametar ?

Da se razumijemo, pricamo o eksperimentalnim vakcinama protiv necega o cemu se ne zna previse. Meni je to bas nep....provjereno :D ne pricamo o lijeku protiv aritmije srca :D

I svi ti naucnici, sto ih spominjes, nije da bas imaju neogranicene resurse, prije je da rade i istrazuju ono sto je finansirano, ono sta nije finansirano se i ne istrazuje. Bas kao sto se, do sada, koronavirusi nisu previse istrazivali.

Ne razumijem slijed misli, pa ako moze objasnjenje i kakve si ti provjere napravio i dosao do odredjenih zakljucaka :)
cvrčak_na_hedonizmu

#1082 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

ultima_palabra wrote: 26/05/2020 19:28
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 26/05/2020 18:24
ultima_palabra wrote: 26/05/2020 17:11
RNA vakcine ne mijenjaju genetiku celija organizma. DNA potencijalno da, ali se niko ne bavi time ozbiljno.

http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2015/ ... t-disease/

Druga stvar, Amerika ima najveci broj antivaksera i niko ih ne tjera da ih primaju... ne vidim nacin da ove vakcine budu obavezne.
Jok, ja se bavim :mrgreen:

https://www.cbsnews.com/news/coronaviru ... e-results/

Što se tiče mRNA vakcina, ubacuje se sintetički dio rna virusa direktno u ćeliju. Ne znam kako ti to zoveš, ja to zovem mijenjanjem genetike i eksperimentisanjem. Al su zato jeftine kada budu odobrene, zato ih i guraju toliko :ljulja:

I da budemo jasni, kada neko boluje od raka koji je smrtonosan, takve vakcine su poželjne, jer eventualno mogu pomoći i izliječiti bolest. Protiv korone i korona, takve vakcine su doslovno eksperimentalne i blago rečeno nelogične.

Što se tiče antivaksera, stručnjak za ustavno pravo Alan Dershowitz ( koji je bio advokat Klintonu, Trumpu ) kaže slijedeće:

što se tiče public health-a nemaš nikakva prava, mogu te odvući i prisilno vakcinisati ili strpati u zatvor ako nećeš. Usput, ne mora biti obavezno, ali onda ne možeš raditi određene poslove ili ti dijete ne može da ide u školu ( javnu ili privatnu ) ako nije vakcinisano. To se i dešava što se tiče djece i škole, a fol nije obavezno, a haman da jeste.

Ista stvar se dešava sa contact tracingom, fol volonterski, a prijedlog kaže slijedeće

Washington je u pitanju :stidljiv:

Jednom kad prodje, a gura se, gotovo je, nema vise nazad.
The ways in which DNA and RNA vaccines work are similar in many ways, and some of the common steps are described above. However, RNA vaccines have some distinct advantages. One is that RNA-based vaccines appear to perform better than DNA-based vaccines. Another is that they are also safer, as injection of RNA presents no risk of disrupting the cell’s natural DNA sequence. To continue our kitchen analogy, disruption from DNA is like inserting a foreign ingredient in an existing recipe, which can change the resulting dish [2]. Injecting RNA, on the other hand, is like temporarily adding a new recipe in the cook book while keeping old ones untouched, and therefore will not result in surprising changes to existing recipes.
Ovo je iz clanka koji sam postavio.

Ovo drugo, prosle godine je bila epidemija pljuskavica u NY zato sto zajednica ortodoksnih Zidova ne vakcinisu djecu. Rasirilo se i na vakcinisane, sto kazes public health emergency. I nista im nisu mogli, pojeo vuk magarca.
Jos clanak treba reci gdje se te RNA vakcine koriste, ono cisto da vidimo da nije kakva eksperimentalna varijanta u pitanju.

Kako se rasirilo na vakcinisane, zar te vakcine ne stite od tih nekih stvari, ono vakcinises se protiv pljuskavica i dobijes pljuskavice od nevakcinisane osobe, ne kontam :mrgreen:

Ja ti postavio prijedloge i sta kaze strucnjak o ustavnom pravu, samo citam vijesti.

Sta ce biti ako fakat ne budes mogao nista ako nisi vakcinisan/covid free/nesto peto, deseto ? Normala, a ?

:ljulja:
CPT

#1083 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by CPT »

Dozer wrote: 27/05/2020 14:39
CPT wrote: 26/05/2020 20:12
Pogledaj ti malo kome je sve poklonio... od hrane do reproduktivnog zdravlja, sve redom... 50miljard da bi zaradio sta tacno? Pare koje je vec imao da ne bi platio porez.... Clever! :roll: Toliko uspjesno krije bogatstvo (valjda nema za dobro racunvodostvo) da je prepolovio bogatstvo (donacijama).
I na tih 50B nije platio 25B poreza jer je to donirao. Tako fercera svaki milijarder koji donira.
Na tome se zapravo zaradjuje, odnosno cuva se bogatstvo, tj. ne daje se drzavi za porez. Isto rade i Soros i Rockefeler i svi ostali.
Majstore... De ti prvo nauci sta je donacija, sta investicija, sta je fondacija pa onda mozemo dalje jer ocigledno blage veze nemas. Poceti mozes ovdje:

https://www.cnbc.com/2018/02/21/bill-ga ... -more.html

“I need to pay higher taxes,” he told CNN’s Fareed Zakaria during a recent interview. “I’ve paid more taxes, over $10 billion, than anyone else, but the government should require people in my position to pay significantly higher taxes.”
CPT

#1084 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by CPT »

Dozer wrote: 27/05/2020 14:46
jeza u ledja wrote: 26/05/2020 20:53 Licno poznajes 2 milijardera. :D Svaka cast, na svijetu ih ima samo 2000. Ne razumijem kakve veze ima s temom to koga ti poznajes i cim se bave, no otkricu ti jednu tajnu - mnogi milijarderi se ne "bave svojom bransom". Sta znaci uopste "bransa". To ono, zavrsis fakultet, bavis se svojom bransom? Ima svakakvih milijardera, a neki od njih se ne bave apsolutno nicim osim trosenja para.

Ja ne donosim zakljucke, samo govorim o faktima. Ti te, fakte, ili preskaces ili interpretiras suprotno od onog sto oni govore.
Koliko znam fondacija jedino i sto radi je poklanja pare, s tim sto to nekome poput tebe ocigledno je toliko strano da ne razumijes uopste kako fondacije funkcionisu, pa mislis da se pare "poklanjaju da se iskorjenila glad".

Na koji nacin Gates "zaradjuje od vakcine"? Napisi u 2 recenice?

Ti si onaj sto je pisao da si htio nesto donirati njegovoh fondaciji jelde? Sad pricas o poznavanju milijardera. Sve mi se cini da je prica s tobom gubljenje vremena.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Slazem se, apsolutno je irelevatno ko koga poznaje. Bransa - zna se sta je. I ne, nije nuzno vezana za zavrseni fakultet :D

Ne postoji milijarder koji se ne bavi nicin. Da se ne bavi nicim, ne bi ni imao milijarde. Prosta logika.

Nek' si mi rek'o kako funkcionisu fondacije :D :D :D

Ne, nisam ja pisao da sam htio ista donirati njegovoj fondaciji. Pobrkao si me s nekim.

Gates trenutno ne zaradjuje na ovoj vakcini jer ona jos ne postoji. Ako se desi "njegova" vakcina, onda ce zaradjivati na onome sto se bude trpalo u nju, a sto ce on kontrolisati.

Eto, na sve sam ti odgovorio. Sad jedno pitanje za tebe - koliko imas godina, iskreno?
Kao Trump recimo... Koji se bavi sa?

Ako se desi da njegova vakcija prodje nece on zaradjivati jer de radi o grantovima. A ti mislis na investicije. On kad govori o ROI ne govori i svojoj zaradi vec zaradi vakcine. I ne, on vakcinu nece kontrolisati jer je kod vecine donacija ili investicija samo jedan od mnogih. U svakom slucaju cudno je da kao neko iz pozadine (kao organizator?) nema spremne vakcine? Imas smisla.... :thumbup:
Last edited by CPT on 27/05/2020 17:57, edited 1 time in total.
CPT

#1085 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by CPT »

Dozer wrote: 27/05/2020 15:23 Klasika, moj ti. Ali, kao i na vecini ovakvih mjesta na internetu, i ovdje vlada "internet znanje" mladjarije i ocigledan nedostatak stvarnog zivotnog iskustva i znanja. Ono sto se nadje na internetu ili sta se cuje od nekoga - to je to.
Ja... A ti si zivot proveo zivot labu sa virusima i vakcinama pa mozes pricati iz prve roke.
jeza u ledja

#1086 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 27/05/2020 16:39
Sta je crvena linija, po tebi ? Ima li je uopste, iskreno. Jel davanje dokumenata kada ides u kafanu crvena linija, covid feee pasos kada ides u granap ili na avion, da ne mozes da radis ako nisi nisi vakcinisan, da ne mozes iz kuce ako odbijes random testiranje, da ti aplikacija telefonu odredjuje sta mozes, sta ne mozes i trebas li u karantin ili nesto peto ? Moze li konkretno, bas me zanima, jer kao sto vidimo stvari se ne vracaju u normalu, niti ce se vratiti kako se cini, a cim se neko zakaslje na jesen ( sto ce sigurno desiti i idemo sve jz pocetka ).
Naravno da za mene postoji ta crvena linija, ali da bi o takvim stvarima raspravljali morali bi pojedinacno i detaljno svaku stvar razglabati pojedinacno, pa onda saslusati i druge o stvarima koje nam nisu ni pale na pamet, pa tek onda donjeti zakljucak.

Malo uopsteno, nevezano za vakcinu - ti pricas o "pretvaranju u Kinu", ja za svog zivota vidim suprotno. Naprotiv - sve je vise sloboda od drzave, od prava na slobodan govor, do prava na slobodno kretanje, do prava na nosenje oruzja, prakticiranja religije. Ovo govorim za cijeli svijet, ukljucujuci i tu Kinu. Danas je vrlo tesko drzavi kontrolisati ponasanje pojedinca, ono sto pises, ono sto mislis. I ono sto se pokusava, pokusava se zastarjelim, truhlim metodama.
Postoji pak jedna druga vrsta kontrole, koja mu dodje vise kao neki soft power, ali nju ne instituira drzava, vec privatne big tech kompanije koje drze monopol u svojoj industriji. U glavama ljudi postoji jedna zastarjela fikcija da je drzava ta koja nas kontrolise, ili zeli da nas kontrolise, no nas u stvari kontrolisu korporacije i njihov kapital. On kontrolise i drzavu, i medjunarodne odnose, i nas kao pojedince.
U tom kontekstu, dalje, smatram upravo da je borba protiv kontrole od strane drzave potpuno deplasirana. Cak sta vise, upravo smatram da ona sluzi interesima velikog kapitala, koji nas uci da se svom snagom borimo protiv fikcije drzave kao neceg sto nas kobajagi ugnjetava, iako je u stvari drzava ta koja bi trebala da je organizacija nas kao drustva i ta koja bi trebala raditi za nase dobro. Mi glasamo za predstavnike koji bi trebali raditi za nas, no ne rade, ili vrlo malo rade, jer su i oni pod sapom privatnog kapitala, a mi pod njihovim uticajem jer nam kontrolisu i usmjeravaju protok informacija, dok mnogi od nas nisu sposobni kako da kroz istog proberemo istinu.

Privatnom kapitalu odgovara tvoje nepovjerenje u drzavu, stoga te uci kako da kroz konstantan otpor prema bilo kakvim istrumentima kontrole od strane drzave - slabis i degradiras uticaj iste, kao organizacije sa bilo kakvim integritetom, nacelima i nekoga u koga treba imati povjerenje.

Shvatam da je ovo suprotno od onog cega se ljudi bore decenijama - ljudskim pravima i slobodama od strane drzave koja svoje resurse, zakone, policiju, vojsku, koristi za ugnjetavanje nepozeljnih gradjana, za vlastitu zaradu pojedinaca koji je vode, za zatvaranja, ubistva, pljacke, ratove, itd. Ti govoris koja je crvena linija - ja govorim da je upravo tu ta linija, da smo dosli do tacke gdje se zapitas ko koga ovdje vuce za nos i da li je u mom interesu stvarno drzava koja ne vrijedi slova na papiru dok istovremeno mojim zivotom vladaju "drzave" u obliku Amazona, Microsofta, Facebooka, Applea, Twittera, itd. Drzavu vodu klaun koji je nacionalna sramota, cija je vladavina izbusila sve drzavne ustanove, i prijeti da unisti jos mnogo vise. Ne radi ljudskih sloboda, vec opet za rad interesa korporacija.

Ovo je iz perspektive Amerike, jasno je da ostatak svijeta tek nadolazi.

E sad konkretno, "davanje dokumenata kad ides na kafu", "covid free pasos kad ides u granap", "ne mozes iz kuce bez random testiranja", to su crvene linije preko kojih bi malo ko presao, pa i ja. Tu odmah mozes dovesti u pitanje kvalitet tih testova, smislenost izdavanja pasosa jer si prije 5 minuta mogao pokupiti virus, itd. Ne znam zasto to pitas kad se u dvije recenice moze dovesti u pitanje logika tog mandata?
Mozda, u izuzetnim situacijama i odredjenim situacijama, cisto da se smanji (ne potpuno blokira) mogucnost prenosa zaraze, ali i to tesko.

Odmah da ti kazem, sto se tice ovog virusa - to se nece desiti. Sve i da se ta tehnologija razvije da bude bas precizna, do tad ce virus nestati ili ce skontati kakvu vakcinu.

No ovo sve mozda ne vazi ako bude u pitanju neki drugi, mnogo smrtonosniji virus.

Zato ti kazem - to sto pricas to je film. Mokri snovi tech geekova koje onda plasiraju kojekakvim uzbudjenim birokratama, koji onda negdje pocnu spekulisati uu, hmm, mogli bi mozda ovo. Onda taj birokrat ispadne pametan, dobije malo na popularnosti, a firma koja mu je plasirala ideju mozda investiciju za kakav startup. I to mi procitamo negdje na vijestima, i odma frka panika, lajkovi, dislajkovi i tako. Drustvenom mediju skoci saobracaj, a TV kuci gledanost.
A sve na polupecenu zamisao. I sve se opet vrati na krupni kapital.

Jednostavno, fakat da ti pricas o nekoj aplikaciji na telefonu na kojoj ce pisati da li imas antitijela na virus - taj fakat znaci da neko negdje vec mlati lovu od investitora razvijajuci tu aplikaciju. Ona mozda nikad nece biti iskoristena, ili ce biti iskoristena u vrlo limitiranom obliku za neke posebne slucajeve, ili skroz drukcije potrebe, ali nema veze - neko tu mlati pare.

I na kraju se sve izgubi u magli, mulju u kojem plivamo u kojem su stvarnost i fakti pomijesani sa nebulozama i fikcijama, koji koristi svima osim javnom dobru. A to javno dobro se malo pomalo gubi.

Malo je ovo tesko shvatiti nekome ko zivi u drzavi koja sluzi kao primitvno sredstvo brze zarade na glupavim stvarima, u zemlji u kojoj mnogi ljudi nemaju izbora nego da slusaju sta im vlast odredi, itd...Generalno u BiH ne postoji ni trun povjerenja u drzavu i njene institucije, a svjesnost o vlastitom doprinosu stanju iste gotovo nikakva. Tako da, s pravom, ljudi imaju drukcije prioritete i ja ih ne krivim. No cesto se, kako da kazem, "trendovi" sa Zapada u nacinu razmisljanja prevode na lokalna razmisljanja bez lokalnog konteksta.
Znam ja da ti to sve razumijes, samo ti kazem da ne bi imalo smisla da ti napisem "malo manje se brini o tome kako te ugnjetava drzava, vec kako da je ojacas". Taj kontekst je potpuno drukciji u Americi.
jeza u ledja

#1087 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

cvrčak_na_hedonizmu wrote: 27/05/2020 16:56
Ne obracas se meni, nit se osjecam prozvanim, al bih da priupitam, ako mogu, sta si ti provjerio pa utvrdio istinu. Ima raznoraznih naucnika pa jedan Bayer bude optuzen da je prodaovao HIV-om zarazene proizvode i nikom nista. Doslovno pobili ljude.

https://www.cbsnews.com/news/bayer-admi ... n-english/

Johnson & Johnson prodavali talk za bebe sa azbestom koji je kancerogen, sada dobise od Amera pare da prave vakcinu protiv Korone :mrgreen:

Sanofi takodjer ima ozbiljnih aferima i nista.

Vrlo je lako to sve provjeriti, ukucas ime firme i scandal i enter :D

Eh sada, taj azbest, taj hiv i ostalo je isto neko znao pa nista, proslo. Nije se samo napravilo. Kako odredjujes da je nesto provjereno, a nesto nije, sta je parametar ?

Da se razumijemo, pricamo o eksperimentalnim vakcinama protiv necega o cemu se ne zna previse. Meni je to bas nep....provjereno :D ne pricamo o lijeku protiv aritmije srca :D

I svi ti naucnici, sto ih spominjes, nije da bas imaju neogranicene resurse, prije je da rade i istrazuju ono sto je finansirano, ono sta nije finansirano se i ne istrazuje. Bas kao sto se, do sada, koronavirusi nisu previse istrazivali.

Ne razumijem slijed misli, pa ako moze objasnjenje i kakve si ti provjere napravio i dosao do odredjenih zakljucaka :)
I kako je to sve provjereno i dokazano? Kako je legalno utvrdjeno da je neka korporacija nesto zajebala, nekog otvrovala, nekom nesto uvalila? Postoje stucnjaci koji su to dokazali. Postoji proces koji je to utvrdio. Postoji citav niz koraka, od whistleblowera, do dokazivanja, preko medija, preko suda, itd itd, koji onda to sve upakuje u dobro istrazenu i utvrdjenu informaciju, fakat, koji ti onda mozes bez ikakvog dvoumljenja postaviti ovdje kao argument.

Za razliku od toga, na drugoj strani dovoljan je jedan vlogger, jedan ostrasceni doktor koji je izgubio licencu, jedan bivsi radnik odredjene ustanove sa licnom vendetom protiv nekoga, da sastavi par recenica, sklopi to u proizvod i postavi na Youtube, da bi dobio milion klikova, i da bi tih milion klikova onda preslo ko virus na milion drugih platformi i bilion drugih klikova, koji se onda godinama vrte po bespucima interneta i povremeno izrone kad kome zatreba. Znaci bez strucnog procesa, bez naucnog metoda, bez profesionalnog novinarstva, bez sudova, bez drzave. Direkt iz usta pojedinca u nase usi. I mi to uzmemo zdravo za gotovo?

Ponavljam opet ono sto sam rekao u par strana iza - nije pitanje drukcijeg misljenja. Pitanje je povjerenja u onog sto nam podastru ljudi kompetentniji od nas da je nesto stvarno tako kao sto kazu. Ja ne moram imati o tome "misljenje", jer moje misljenje nije zasnovano na mom intimnom poznavanju materije. Za to postoje etablirane ustanove, organizacije, profesionalci. Ja to samo mogu prenjeti ovdje.
S druge strane, e tu stvarno postoje - "misljenja" pojedinaca. To stvarno - jesu misljenja. Misljenja ljudi koji nemaju nikakvo znanje, ili vrlo malo znanja o materiji i nama nude alternativne verzije onog sto nam daju ljudi koji su u tome strucnjaci.

Znaci mozes ti razmisljati svojom glavom koliko zelis, ali ako nemas nikakve podloge tvoje misljenje ne vrijedi mnogo. Pogotovo zato sto ne shvatas koliko je upravo tvoje misljenje formirano uticajima necijih interesa
JohnnyS

#1088 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 26/05/2020 19:42
Tromblon wrote: 26/05/2020 12:25 @Dozer

Ovdje napišeš ljudima da si protiv opresije i represije i gušenja slobode mok3 ti odgovori da ti nema pomoći. Šta god napisao oni imaju stav koji je superiorniji, jači, ozbiljniji, veći, nenadjebiviji.

Evo, ja prvi kažem neću vakcinu protiv korone kad je naprave. Koji će mi kurac. Pogotovo ovu od drugara majkrosofta. Nit je ova korona bauk, nit je vakcina sigurna.

Imam druga, znamo se iz obdaništa. Dobio čovjek sina, divno dijete. Veselo, rastrčano, razdragano. Kao i svi moje generacije drug odrastao sa vakcinama. Vakcinisao dijete jednom, drugi put i treći. I poslije treće valconacije dijete se počelo mijenjati, povlačiti u sebe, zatvarati, prestao komunicirati.

Da skratim priču nakon niza pregleda dijagnpstociran autizam kod djeteta. Zvanično niko nema pojma kako zašto. Tek nekoliko godina kasnije im je jedan dpktor kod kojeg su išli privatno rekao da je to nuspojava vakcine koju je primio. Danas mali ima 13 godina uništen život i uništene živote svojih roditelja kojima je "naređeno" da moraju vakcinisati dijete bez upoznavanja sa mogućim nuspojavama.

Ne mogu napraviti sigurnu vakcinu za našu djecu koju moramo prisilno vakcinisati, a te vakcine se prave i razvijaju jedno 50 godona minimalno i sad će nas ubijediti da će drugar iz majkrosofta to svojom dobrom voljom napraviti za 6-12 mjeseci. Ma mrš u pm.
Ta prica povezivanja vakcina sa autizmom je idiotizam za glupe, zatupljene, neobrazovane i sebicne budale, koja ugrozava milione ljude svojom enormnom kolicinom gluposti.
Povezivanje vakcine i autizma je uistinu više puta opovrgnuto. Međutim apropo vakcine protiv CoVIDa, ako je uopće ikad i nađu, je prilično diskutabilno za veliku većinu populacije. Zašto bih se ja koji nisam ni po čemu rizična skupina cijepio cjepivom koje se izbacuje na vrat na nos na tržište preskačući pri tom faze razvoja koje se inače rade za cjepiva. Bio bih idiot da se cijepim odmah, bez da pričekam bar nekoliko godina dok ne vidim koliko je sigurna. Premda, ja vjerujem da ćemo se prije doći do prirodnog prokuženja nego do otkrića učinkovitog cjepiva.
jeza u ledja

#1089 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 27/05/2020 18:46 Povezivanje vakcine i autizma je uistinu više puta opovrgnuto. Međutim apropo vakcine protiv CoVIDa, ako je uopće ikad i nađu, je prilično diskutabilno za veliku većinu populacije. Zašto bih se ja koji nisam ni po čemu rizična skupina cijepio cjepivom koje se izbacuje na vrat na nos na tržište preskačući pri tom faze razvoja koje se inače rade za cjepiva. Bio bih idiot da se cijepim odmah, bez da pričekam bar nekoliko godina dok ne vidim koliko je sigurna. Premda, ja vjerujem da ćemo se prije doći do prirodnog prokuženja nego do otkrića učinkovitog cjepiva.
Ne znam zasto to mene pitas?

Ni ja se ne mislim "cijepiti" necim zbrda zdola napravljenim.

No generalno - formulacija "zasto bih se ja cijepio" nije validna, jer ti ako se zarazis onda mozes zaraziti mnoge druge. Ovo govorim u vezi raznih drugih, opakijih bolescuga, posto to cesto cujem kao argument. Nisu svi (koji zele ili trebaju) u stanju da se cijepe, stoga tvoja potencijalna zaraza, tvoj izbor da se NE vakcinises, direktno ugrozava one koji jesu u rizicnoj populaciji.
index_box

#1090 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by index_box »

Vidim da se sad ovdje većinom sastajete, pa da bacim bombu i... :run: :mrgreen:

Image

Image
laik1981

#1091 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by laik1981 »

laik1981

#1092 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by laik1981 »

jeza u ledja wrote: 27/05/2020 18:53
JohnnyS wrote: 27/05/2020 18:46 Povezivanje vakcine i autizma je uistinu više puta opovrgnuto. Međutim apropo vakcine protiv CoVIDa, ako je uopće ikad i nađu, je prilično diskutabilno za veliku većinu populacije. Zašto bih se ja koji nisam ni po čemu rizična skupina cijepio cjepivom koje se izbacuje na vrat na nos na tržište preskačući pri tom faze razvoja koje se inače rade za cjepiva. Bio bih idiot da se cijepim odmah, bez da pričekam bar nekoliko godina dok ne vidim koliko je sigurna. Premda, ja vjerujem da ćemo se prije doći do prirodnog prokuženja nego do otkrića učinkovitog cjepiva.
Ne znam zasto to mene pitas?

Ni ja se ne mislim "cijepiti" necim zbrda zdola napravljenim.

No generalno - formulacija "zasto bih se ja cijepio" nije validna, jer ti ako se zarazis onda mozes zaraziti mnoge druge. Ovo govorim u vezi raznih drugih, opakijih bolescuga, posto to cesto cujem kao argument. Nisu svi (koji zele ili trebaju) u stanju da se cijepe, stoga tvoja potencijalna zaraza, tvoj izbor da se NE vakcinises, direktno ugrozava one koji jesu u rizicnoj populaciji.
A sta ako kazu moras se cjepiti inace nema na faks, posao, preko granice, itd.? Inace, slazem se sa tobom oko kontrole od strane korporacija.. Drzava ne moze kontrolisati ni svoje aparate.. Tu i jeste problem.. Nema vise suvereniteta.. Odavno smo vec jedno globalno selo kojim upravljaju korporacije..
Dozer

#1093 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

jeza u ledja wrote: 27/05/2020 15:50
TheCitizen wrote: 27/05/2020 15:15 Ovdje sve isto. Argumenti se ignorisu a bitno je samo prepucavanje. Spadaju li Bakir diverzant i njegova Sebi ja hanuma u teorije zavjere ili su oni stvarna zavjera?
Znas sta je najgore? Sto ti ne kontas koliko si pateticno ofiran. Ono mrtav hladan u stilu "pade kap za vrat, ispuha cuna ko dusica", fokusiran na pricu, potpuno nesvjestan.
Kome se obracas ovdje? Meni ili Citizenu?
Al' svejedno, kome god da si se obratio - sta si zapravo htio reci...? Tvoj stil komunikacije i pisanja odaje mentalni sklop i nivo obrazovanja M92 haveru. Polupismenost lisena bilo kakvog kritickog razmisljanja. I onda ti nekome spocitavas da nema pojma ni o cemu...tugo moja... :roll:
jeza u ledja

#1094 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

laik1981 wrote: 27/05/2020 20:22
A sta ako kazu moras se cjepiti inace nema na faks, posao, preko granice, itd.? Inace, slazem se sa tobom oko kontrole od strane korporacija.. Drzava ne moze kontrolisati ni svoje aparate.. Tu i jeste problem.. Nema vise suvereniteta.. Odavno smo vec jedno globalno selo kojim upravljaju korporacije..
Ovisi koji faks i koji posao. Privatni faks i privatna firma mogu radit sta hoce, manje vise. Internacionalne granice ili blokade prelaza odredjenim ljudima, kako se kome ceifne, se desavaju i sad, tako da me to ne cudi. Nit s jednim od ovih stvari nemam neki problem.

No opet stvar je u detaljima. Ovdje se non stop zamjera nekim "panicarima sto broje", ja pak vidim paniku ljudi oko forsiranja vakcine, raznih restrikcija, itd.

Mislim hajmo bit malo realni - tesko da ce ijedna ozbiljna zemlja primoravati ljude da uzimaju fuser vakcine. To pod jedno. Kao drugo, stvari koje spominjete (covid pasosi i sl.), to je jako tesko ostvarivo u praksi. Mislim, malo razuma majka mu stara. :-)
jeza u ledja

#1095 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

Dozer wrote: 27/05/2020 22:41
jeza u ledja wrote: 27/05/2020 15:50
Kome se obracas ovdje? Meni ili Citizenu?
Al' svejedno, kome god da si se obratio - sta si zapravo htio reci...? Tvoj stil komunikacije i pisanja odaje mentalni sklop i nivo obrazovanja M92 haveru. Polupismenost lisena bilo kakvog kritickog razmisljanja. I onda ti nekome spocitavas da nema pojma ni o cemu...tugo moja... :roll:
Obracam se jednom istom covjeku koji koristi dva nicka da pise na forumu, tj. tebi.
Hajd sto si koristio rezervni dok si bio u Banovicima, ali sad uzeo sam sebi replicirat, to je vec poseban nivo. :wink:

O nivou obrazovanja ne bih.
Dead Man Walking

#1096 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by Dead Man Walking »

jeza u ledja wrote: 27/05/2020 23:17
laik1981 wrote: 27/05/2020 20:22
Ovisi koji faks i koji posao. Privatni faks i privatna firma mogu radit sta hoce, manje vise. Internacionalne granice ili blokade prelaza odredjenim ljudima, kako se kome ceifne, se desavaju i sad, tako da me to ne cudi. Nit s jednim od ovih stvari nemam neki problem.

No opet stvar je u detaljima. Ovdje se non stop zamjera nekim "panicarima sto broje", ja pak vidim paniku ljudi oko forsiranja vakcine, raznih restrikcija, itd.

Mislim hajmo bit malo realni - tesko da ce ijedna ozbiljna zemlja primoravati ljude da uzimaju fuser vakcine. To pod jedno. Kao drugo, stvari koje spominjete (covid pasosi i sl.), to je jako tesko ostvarivo u praksi. Mislim, malo razuma majka mu stara. :-)
Ovo pitanje se moze preformulisati da bude recimo
sta ako kazu moras se kupati inace nema na faks, posao, preko granice, itd.?

Nece te niko tjerati da se kupas, ali ako zelis biti dio drustva i ne ugrozavati druge treba da se prilagodis pravilima ponasanja koja odgovaraju vecini. Ako neces, ne moras, idi smrdi sam za sebe negdje.

Niko nikoga jos nije natjerao da primi vakcinu za gripu recimo, i ja i moje djete smo primili sve vakcine, ali za gripu ne primamo jer ne smatram da je potrebna i niko me ne tjera. Ali ako imas zaraznu bolest koja je u stanju blokirati cijeli svijet, zasto je nelogicno da je vakcina obavezna (naravno pricam o provjerenoj vakcini a ne nesto zbdra-zdola sklepano za mjesec)?
Dozer

#1097 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

jeza u ledja wrote: 27/05/2020 18:03 Naravno da za mene postoji ta crvena linija, ali da bi o takvim stvarima raspravljali morali bi pojedinacno i detaljno svaku stvar razglabati pojedinacno, pa onda saslusati i druge o stvarima koje nam nisu ni pale na pamet, pa tek onda donjeti zakljucak.

Malo uopsteno, nevezano za vakcinu - ti pricas o "pretvaranju u Kinu", ja za svog zivota vidim suprotno. Naprotiv - sve je vise sloboda od drzave, od prava na slobodan govor, do prava na slobodno kretanje, do prava na nosenje oruzja, prakticiranja religije. Ovo govorim za cijeli svijet, ukljucujuci i tu Kinu. Danas je vrlo tesko drzavi kontrolisati ponasanje pojedinca, ono sto pises, ono sto mislis. I ono sto se pokusava, pokusava se zastarjelim, truhlim metodama.
Postoji pak jedna druga vrsta kontrole, koja mu dodje vise kao neki soft power, ali nju ne instituira drzava, vec privatne big tech kompanije koje drze monopol u svojoj industriji. U glavama ljudi postoji jedna zastarjela fikcija da je drzava ta koja nas kontrolise, ili zeli da nas kontrolise, no nas u stvari kontrolisu korporacije i njihov kapital. On kontrolise i drzavu, i medjunarodne odnose, i nas kao pojedince.
U tom kontekstu, dalje, smatram upravo da je borba protiv kontrole od strane drzave potpuno deplasirana. Cak sta vise, upravo smatram da ona sluzi interesima velikog kapitala, koji nas uci da se svom snagom borimo protiv fikcije drzave kao neceg sto nas kobajagi ugnjetava, iako je u stvari drzava ta koja bi trebala da je organizacija nas kao drustva i ta koja bi trebala raditi za nase dobro. Mi glasamo za predstavnike koji bi trebali raditi za nas, no ne rade, ili vrlo malo rade, jer su i oni pod sapom privatnog kapitala, a mi pod njihovim uticajem jer nam kontrolisu i usmjeravaju protok informacija, dok mnogi od nas nisu sposobni kako da kroz istog proberemo istinu.

Privatnom kapitalu odgovara tvoje nepovjerenje u drzavu, stoga te uci kako da kroz konstantan otpor prema bilo kakvim istrumentima kontrole od strane drzave - slabis i degradiras uticaj iste, kao organizacije sa bilo kakvim integritetom, nacelima i nekoga u koga treba imati povjerenje.

Shvatam da je ovo suprotno od onog cega se ljudi bore decenijama - ljudskim pravima i slobodama od strane drzave koja svoje resurse, zakone, policiju, vojsku, koristi za ugnjetavanje nepozeljnih gradjana, za vlastitu zaradu pojedinaca koji je vode, za zatvaranja, ubistva, pljacke, ratove, itd. Ti govoris koja je crvena linija - ja govorim da je upravo tu ta linija, da smo dosli do tacke gdje se zapitas ko koga ovdje vuce za nos i da li je u mom interesu stvarno drzava koja ne vrijedi slova na papiru dok istovremeno mojim zivotom vladaju "drzave" u obliku Amazona, Microsofta, Facebooka, Applea, Twittera, itd. Drzavu vodu klaun koji je nacionalna sramota, cija je vladavina izbusila sve drzavne ustanove, i prijeti da unisti jos mnogo vise. Ne radi ljudskih sloboda, vec opet za rad interesa korporacija.

Ovo je iz perspektive Amerike, jasno je da ostatak svijeta tek nadolazi.

E sad konkretno, "davanje dokumenata kad ides na kafu", "covid free pasos kad ides u granap", "ne mozes iz kuce bez random testiranja", to su crvene linije preko kojih bi malo ko presao, pa i ja. Tu odmah mozes dovesti u pitanje kvalitet tih testova, smislenost izdavanja pasosa jer si prije 5 minuta mogao pokupiti virus, itd. Ne znam zasto to pitas kad se u dvije recenice moze dovesti u pitanje logika tog mandata?
Mozda, u izuzetnim situacijama i odredjenim situacijama, cisto da se smanji (ne potpuno blokira) mogucnost prenosa zaraze, ali i to tesko.

Odmah da ti kazem, sto se tice ovog virusa - to se nece desiti. Sve i da se ta tehnologija razvije da bude bas precizna, do tad ce virus nestati ili ce skontati kakvu vakcinu.

No ovo sve mozda ne vazi ako bude u pitanju neki drugi, mnogo smrtonosniji virus.

Zato ti kazem - to sto pricas to je film. Mokri snovi tech geekova koje onda plasiraju kojekakvim uzbudjenim birokratama, koji onda negdje pocnu spekulisati uu, hmm, mogli bi mozda ovo. Onda taj birokrat ispadne pametan, dobije malo na popularnosti, a firma koja mu je plasirala ideju mozda investiciju za kakav startup. I to mi procitamo negdje na vijestima, i odma frka panika, lajkovi, dislajkovi i tako. Drustvenom mediju skoci saobracaj, a TV kuci gledanost.
A sve na polupecenu zamisao. I sve se opet vrati na krupni kapital.

Jednostavno, fakat da ti pricas o nekoj aplikaciji na telefonu na kojoj ce pisati da li imas antitijela na virus - taj fakat znaci da neko negdje vec mlati lovu od investitora razvijajuci tu aplikaciju. Ona mozda nikad nece biti iskoristena, ili ce biti iskoristena u vrlo limitiranom obliku za neke posebne slucajeve, ili skroz drukcije potrebe, ali nema veze - neko tu mlati pare.

I na kraju se sve izgubi u magli, mulju u kojem plivamo u kojem su stvarnost i fakti pomijesani sa nebulozama i fikcijama, koji koristi svima osim javnom dobru. A to javno dobro se malo pomalo gubi.

Malo je ovo tesko shvatiti nekome ko zivi u drzavi koja sluzi kao primitvno sredstvo brze zarade na glupavim stvarima, u zemlji u kojoj mnogi ljudi nemaju izbora nego da slusaju sta im vlast odredi, itd...Generalno u BiH ne postoji ni trun povjerenja u drzavu i njene institucije, a svjesnost o vlastitom doprinosu stanju iste gotovo nikakva. Tako da, s pravom, ljudi imaju drukcije prioritete i ja ih ne krivim. No cesto se, kako da kazem, "trendovi" sa Zapada u nacinu razmisljanja prevode na lokalna razmisljanja bez lokalnog konteksta.
Znam ja da ti to sve razumijes, samo ti kazem da ne bi imalo smisla da ti napisem "malo manje se brini o tome kako te ugnjetava drzava, vec kako da je ojacas". Taj kontekst je potpuno drukciji u Americi.
Konacno smislen post. Vidi...i zaista bez namjere provociranja ili pokretanja nekakve besmislene rasprave u stilu "ciji je veci", ali ovo sto si napisao je upravo ono sto se desava.

Hajde da postavimo jednu hipoteticku stvar, a koja je na tragu ovoga svega sto si napisao.
Prije svega - da, tacno je da neoliberalni kapitalizam, koji potice iz Amerike, danas vlada drzavama. To je jasno svakome ko ima 2 klikera u glavi i nesto malo vise od srednje skole, i ko je procitao nesto malo vise od Klixa ili Faktora.

E sad, posto sve funkcionise kako si napisao, pri cemu je ocito da si svjestan stanja, ali zapravo odbijas da prihvatis da je to nasa danasnja realnost, tj. svjetska realnost, postavimo ovakav scenario (i ne, nije torija zavjere, nego samo obicno pitanje koje ukljucuje razne faktore o kojima se danas govori, a koji se podvode pod famozne teorije zavjere):
- Ogranicavanja sloboda kroz uslovljavanje.
Npr., sutra se pojavi vakcina protiv COVID-19 i drzave, jedna po jedna, pocnu uvoditi obaveznu vakcinaciju. Sve se pravda zaustavljanjem sirenja virusa, i to je prvi korak. Moja pretposavka je da bi bar 50% ljudi dobrovoljno pristalo na tu vakcinaciju, uglavnom ponukani strahom i panikom koji su se pumpali mjesecima ranije. Ostaje problem ostatka od 50% i kako njih privoliti (citaj: prisiliti) da se vakcinisu...?
Tu na snagu stupaju drzavni zakoni i regulative koji bi se expresno usvojili, a koji ce biti usmjereni upravo na ovo o cemu se pricalo iznad - "covid pasos", "aplikacija na mobitelu koja ce reci da li si zarazen", itd.

- Kako bi se uopste mogao napraviti taj nekakav "covid pasos" ili na koji nacin bi ta aplikacija na mobitelu znala da li si zarazen ili ne?
E, tu na scenu stupaju korporacije poput Microsofta i sl., ali i telekomunikacijske kompanije. Drugim rijecima, tu na scenu stupaju nano tehnologije i cipovi, koji bi se kroz vakcinu ubrizgavali ljudima, a ciji zadatak moze biti sve i svasta, izmedju ostalog i traganje i detekcija virusa u nasem tijelu. Ti cipovi bi onda slali tu informaciju na aplikaciju u nasem mobitelu, i tako bi se znalo da li smo zarazeni. Izgleda kao SF, ali - da li je zaista...?

- Korporativna korist. Mislim da je ocigledna, ali ako nije, pokusacu pojasniti. Sama proizvodnja nano cipova, a zatim i telekomunikacijske usluge preko kojih bi se ti cipovi napajali i radili. Tu dolazimo do famozne 5G mreze i njenih kapaciteta o milion konekcija po kvadratnom kilometru (4G radi na 3GHz i pokriva "samo" 100K konekcija po istom prostoru), ali i njene "neskodljive" frekvencije od 30 GHz. Jedan od primjera te radijacije se moze vidjeti kod mikrovalnih rerni - ove kucne rade na 2,45 GHz i s duzinom djelovanja do 15cm. Svi znamo (bar se nadam da znamo) sta se postize s ovom frekvencijom zracenja u mikrovalnoj...
Zasto nam je potrebna ovolika snaga telekomunikacijske mreze? Upotreba je vrlo raznolika i siroka, a mobiteli su tu zadnja stavka na listi. Ovakva mreza s ovom snagom je potrebna za kreiranje "pametnih gradova", u kojima ce onda biti moguce svasta - od samohodnih/autonomnih vozila svih vrsta (bez vozaca), do napajanja nano i mikro tehnologije svake vrste i namjene. Pa tako i potencijalnih nano cipova u nama.

- Korporacijsko-drzavna sprega. Drzava je, po definiciji, monopol nad fizickom (pri)silom koja osigurava sprovodenje zakona.
Posto vec sada korporacijki kapital kontrolise vecinu drzava, i ovo je odavno jasno, ova sprega ce bez ikakvih problema uvesti masovnu kontrolu svih ljudi. A to ce se postizati upravo perfidnom prisilom koja ce biti umotana u celofan "slobodne gradjanske volje". Nije problem, ne moras se vakcinisati protiv virusa, ali ako aplikacija/pasos ne kaze da nisi zarazen, onda neces moci uci u ovu zemlju, neces moci raditi za ovu kompaniju, neces moci na godisnji ovdje, neces moci u sredstva javnog prevoza, itd.itd.. Kolicina mogucih restrikcija je beskrajna. Korporacije ce se brinuti za tehnicki dio svega, i zaradu, a drzave ce kroz donosenje i sprovodjenje zakona brinuti o tome da korporacije ostvare svoje ciljeve. Uostalom, ovako je i danas.

Jedan ovakav scenario moze imati samo 2 moguca output-a...
1. Vecina ljudi , recimo 80%, povinovace se i vakcinisati, tj. pristace na cipovanje, a onda ce ova vecina preostalih 20-ak % posmatrati kao kuzne i polako ce ovakvi biti izopsteni iz drustva, sto ce onda i njih natjerati da se vakcinisu.
2. Oko 50% ljudi ce se pobuniti protiv ovakve vakcinacije, a sto ce dovesti do globalnih nereda, pri cemu nisu iskljuceni ni gradjanski ratovi.

Znam da ovo izgleda kao nebuloza, ali okrenite se malo oko sebe i pogledajte danas dostupne tehnologije. Nesto od nabrojanoga vec uveliko postoji i funkcionise, poput autonomnih vozila (Tesla, Volvo). Nano tehnologija se vec uveliko koristi u mnogim bransama, pogotovo robotici i IT sektoru, itd.itd.
Last edited by Dozer on 27/05/2020 23:50, edited 2 times in total.
Dozer

#1098 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

jeza u ledja wrote: 27/05/2020 23:22 Obracam se jednom istom covjeku koji koristi dva nicka da pise na forumu, tj. tebi.
Hajd sto si koristio rezervni dok si bio u Banovicima, ali sad uzeo sam sebi replicirat, to je vec poseban nivo. :wink:

O nivou obrazovanja ne bih.
Covjek vam vec bar 5x rekao da nije ja, a evo i ja ti sad kazem da nisam on :lol:
A sto ne bi o nivou obrazovanja? Mislim...vidim da si ubijedjen da si super inteligentan i obrazovan, pa slobodno uporedi, nije nikakav problem. Evo, ukratko - imam faks i po, jos poneki certifikat iz kojecega, i 25 godina internacionalnog radnog iskustva kroz vise od 25 zemalja. Jesi li bar ublizu?
Diwan

#1099 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by Diwan »

Korona ludilo

Image
jeza u ledja

#1100 Re: Teorije zavera, bre.... pa opletite

Post by jeza u ledja »

Dozer wrote: 27/05/2020 23:34 ...
Wtf. :shock:

Sto me neko nije ranije upozorio? :twisted:
Post Reply