cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑27/05/2020 16:39
Sta je crvena linija, po tebi ? Ima li je uopste, iskreno. Jel davanje dokumenata kada ides u kafanu crvena linija, covid feee pasos kada ides u granap ili na avion, da ne mozes da radis ako nisi nisi vakcinisan, da ne mozes iz kuce ako odbijes random testiranje, da ti aplikacija telefonu odredjuje sta mozes, sta ne mozes i trebas li u karantin ili nesto peto ? Moze li konkretno, bas me zanima, jer kao sto vidimo stvari se ne vracaju u normalu, niti ce se vratiti kako se cini, a cim se neko zakaslje na jesen ( sto ce sigurno desiti i idemo sve jz pocetka ).
Naravno da za mene postoji ta crvena linija, ali da bi o takvim stvarima raspravljali morali bi pojedinacno i detaljno svaku stvar razglabati pojedinacno, pa onda saslusati i druge o stvarima koje nam nisu ni pale na pamet, pa tek onda donjeti zakljucak.
Malo uopsteno, nevezano za vakcinu - ti pricas o "pretvaranju u Kinu", ja za svog zivota vidim suprotno. Naprotiv -
sve je vise sloboda od drzave, od prava na slobodan govor, do prava na slobodno kretanje, do prava na nosenje oruzja, prakticiranja religije. Ovo govorim za cijeli svijet, ukljucujuci i tu Kinu. Danas je vrlo tesko drzavi kontrolisati ponasanje pojedinca, ono sto pises, ono sto mislis. I ono sto se pokusava, pokusava se zastarjelim, truhlim metodama.
Postoji pak jedna druga vrsta kontrole, koja mu dodje vise kao neki soft power, ali nju ne instituira drzava, vec privatne big tech kompanije koje drze monopol u svojoj industriji. U glavama ljudi postoji jedna zastarjela fikcija da je drzava ta koja nas kontrolise, ili zeli da nas kontrolise, no nas u stvari kontrolisu korporacije i njihov kapital. On kontrolise i drzavu, i medjunarodne odnose, i nas kao pojedince.
U tom kontekstu, dalje, smatram upravo da je borba protiv kontrole od strane drzave potpuno deplasirana. Cak sta vise, upravo smatram da ona sluzi interesima velikog kapitala, koji nas uci da se svom snagom borimo protiv fikcije drzave kao neceg sto nas kobajagi ugnjetava, iako je u stvari drzava ta koja bi trebala da je organizacija nas kao drustva i ta koja bi trebala raditi za nase dobro. Mi glasamo za predstavnike koji bi trebali raditi za nas, no ne rade, ili vrlo malo rade, jer su i oni pod sapom privatnog kapitala, a mi pod njihovim uticajem jer nam kontrolisu i usmjeravaju protok informacija, dok mnogi od nas nisu sposobni kako da kroz istog proberemo istinu.
Privatnom kapitalu odgovara tvoje nepovjerenje u drzavu, stoga te uci kako da kroz konstantan otpor prema bilo kakvim istrumentima kontrole od strane drzave - slabis i degradiras uticaj iste, kao organizacije sa bilo kakvim integritetom, nacelima i nekoga u koga treba imati povjerenje.
Shvatam da je ovo suprotno od onog cega se ljudi bore decenijama - ljudskim pravima i slobodama od strane drzave koja svoje resurse, zakone, policiju, vojsku, koristi za ugnjetavanje nepozeljnih gradjana, za vlastitu zaradu pojedinaca koji je vode, za zatvaranja, ubistva, pljacke, ratove, itd. Ti govoris koja je crvena linija - ja govorim da je upravo tu ta linija, da smo dosli do tacke gdje se zapitas ko koga ovdje vuce za nos i da li je u mom interesu stvarno drzava koja ne vrijedi slova na papiru dok istovremeno mojim zivotom vladaju "drzave" u obliku Amazona, Microsofta, Facebooka, Applea, Twittera, itd. Drzavu vodu klaun koji je nacionalna sramota, cija je vladavina izbusila sve drzavne ustanove, i prijeti da unisti jos mnogo vise. Ne radi ljudskih sloboda, vec opet za rad interesa korporacija.
Ovo je iz perspektive Amerike, jasno je da ostatak svijeta tek nadolazi.
E sad konkretno, "davanje dokumenata kad ides na kafu", "covid free pasos kad ides u granap", "ne mozes iz kuce bez random testiranja", to su crvene linije preko kojih bi malo ko presao, pa i ja. Tu odmah mozes dovesti u pitanje kvalitet tih testova, smislenost izdavanja pasosa jer si prije 5 minuta mogao pokupiti virus, itd. Ne znam zasto to pitas kad se u dvije recenice moze dovesti u pitanje logika tog mandata?
Mozda, u izuzetnim situacijama i odredjenim situacijama, cisto da se smanji (ne potpuno blokira) mogucnost prenosa zaraze, ali i to tesko.
Odmah da ti kazem, sto se tice ovog virusa - to se nece desiti. Sve i da se ta tehnologija razvije da bude bas precizna, do tad ce virus nestati ili ce skontati kakvu vakcinu.
No ovo sve mozda ne vazi ako bude u pitanju neki drugi, mnogo smrtonosniji virus.
Zato ti kazem - to sto pricas to je film. Mokri snovi tech geekova koje onda plasiraju kojekakvim uzbudjenim birokratama, koji onda negdje pocnu spekulisati uu, hmm, mogli bi mozda ovo. Onda taj birokrat ispadne pametan, dobije malo na popularnosti, a firma koja mu je plasirala ideju mozda investiciju za kakav startup. I to mi procitamo negdje na vijestima, i odma frka panika, lajkovi, dislajkovi i tako. Drustvenom mediju skoci saobracaj, a TV kuci gledanost.
A sve na polupecenu zamisao. I sve se opet vrati na krupni kapital.
Jednostavno, fakat da ti pricas o nekoj aplikaciji na telefonu na kojoj ce pisati da li imas antitijela na virus - taj fakat znaci da neko negdje vec mlati lovu od investitora razvijajuci tu aplikaciju. Ona mozda nikad nece biti iskoristena, ili ce biti iskoristena u vrlo limitiranom obliku za neke posebne slucajeve, ili skroz drukcije potrebe, ali nema veze - neko tu mlati pare.
I na kraju se sve izgubi u magli, mulju u kojem plivamo u kojem su stvarnost i fakti pomijesani sa nebulozama i fikcijama, koji koristi svima osim javnom dobru. A to javno dobro se malo pomalo gubi.
Malo je ovo tesko shvatiti nekome ko zivi u drzavi koja sluzi kao primitvno sredstvo brze zarade na glupavim stvarima, u zemlji u kojoj mnogi ljudi nemaju izbora nego da slusaju sta im vlast odredi, itd...Generalno u BiH ne postoji ni trun povjerenja u drzavu i njene institucije, a svjesnost o vlastitom doprinosu stanju iste gotovo nikakva. Tako da, s pravom, ljudi imaju drukcije prioritete i ja ih ne krivim. No cesto se, kako da kazem, "trendovi" sa Zapada u nacinu razmisljanja prevode na lokalna razmisljanja bez lokalnog konteksta.
Znam ja da ti to sve razumijes, samo ti kazem da ne bi imalo smisla da ti napisem "malo manje se brini o tome kako te ugnjetava drzava, vec kako da je ojacas". Taj kontekst je potpuno drukciji u Americi.