Cokoladu nemoj nikad pregrijavati. 39°C max (na usnama mlako, nikad da oprzi). Radi se o kakaomaslacu. Osobina masnoce kakao maslaca je takva da kad ga pregrijes, razoris mu strukturu i on se ne moze vise vratiti u prvobitno stanje. Dok god ne prelazis 39 (39,6) cini mi se, mozes sa njim sta hoces...hladiti, ugrijati..danima...kad ga pregrijes dobijes onako..razdvojene stvari unutra...pokusaj spasiti zumanjcima i hladjenjem i mikserom, ali samo za kremu, sa vana, za izgled zaboravi. Ili jedi onako ili napravi cokoladno mlijeko.sadie_forever wrote: ↑27/03/2020 13:18Da ganache je bio,sta sam pogrijesila tu? previse dugo bilo na sporetu?pustopoljina wrote: ↑27/03/2020 09:17Kakva je krema, na bazi cega?sadie_forever wrote: ↑26/03/2020 21:18 pokusala napravit kolac,krema mi promasaj,previse vodenasta,pliva ..moze li se spasit ili da jedem ovako kao neki puding?![]()
Zgusnuti mozes: maslacem, cokoladom ako ti je krema na bazi masnoce. Brasnom ako je na bazi vode mlijeka...tj. puding poguscavas brasnom, gustinom...NE u vrelo zbog grudvica. U mlako, muti, pa zagrijavaj.
Ako si sve uradila kako treba po receptu, mozda jednostavno trebas dulje drzati u frizideru, pa jos jednom izmutiti.
Ako imas dvije faze koje se razdvajaju, emulgirati mozes zumanjcima.
Ako ti je na bazi cokolade, koju si pregrijala, i ta "krema" ti ujedno trebala biti i preliv (ganache) nikad se nece stvrdnuti, ali je mozes dovoljno poguscati za kremu, preliv zaboravi.
Ubuduce:
Cokoladu na sobnu temperaturu. Isitni. Isitni na jednake dijelove.
Parna kupelj (serpa sa vodom, ne pregrijavaj, na serpu zdjela, nemoj metalnu zdjelu, uzmi plasticnu, losije provodi toplotu) i polako topi i ne mijesaj, pusti je jednostavno. Kad veci dio bude istopljen malo promijesaj, ono se sve samo izjednaci.
Ili kljucali obers ne sipaj preko...
I nikad nemoj previse obersa (slatkog vrhnja) staviti, lako je razrijediti.
Ako ti se ne da ti laganini raditi, onda u mikrovalnu. Ja je ne koristim.
Bitno je samo da je sve mlako, sitno i lagano grijes.

za sutra