Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
John Cleese

#1726 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote: 18/12/2019 05:32
John Cleese wrote: 17/12/2019 20:17 -What's god?
-You, know... when you want something really bad, you close your eyes and you wish for it - God's the guy who ignores you :| :D
"O Bože, ako Te obožavam iz straha od pakla, tada daj neka u paklu izgorim, ako Te obožavam radi nade u raj, onda mi ga ne daj. No ako Te obožavam zarad Tebe samoga, ne ustegni od mene Svoju vječnu krasotu!"

Rabija el-Adevijja Basri
Lijepo :thumbup:

A ono je bio citat iz filma The Island (2005).
Izmanipulirani i oskudno informirani klon (McGregor) pita mehanicara (Buscemi) :D
John Cleese

#1727 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote: 18/12/2019 04:58 A Danilo Kis, covjek svog vremena. Tekst veoma dobar ali kao da covjek cita Albera Kamija. Ili nekog drugog od Francuza razocaranih devastirajucim porazom u 2. svj. ratu koji je pokazao ono sto je svima bilo jasno - nesto je debelo lose sa francuskim pogledom na zivot.
Elem, Kis isti, dijete Jevreja i pravoslavke, uticaj rane nasilne smrti oca, optuzbe za plagijat, generalni nihilizam 70-ih onih pod uticajem francuske skole …

'Ta ja znam, samo glasno razmisljam. :D
Ma to za plagijat je bila smijurija.
Razbucao je na sudjenju te levate vec i samim epigramima, ostalo da i ne spominjem :D
Neko od njih ga je, cini mi se, upravo zbog tih epigrama poslije tuzio za uvredu casti.
Izjavio je da je branio svoj knjizevni postupak, sto je neuporedivo veca vrijednost od tuziteljeve casti :lol:

Inace, to je, sto se mene tice, samo beletristika - nisam namjeravao bilo sta time dokazivati, samo sam htio objasniti zasto mi je uopce palo na pamet da napisem prethodni komentar :)
Gojeni H

#1728 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Gojeni H »

John Cleese wrote: 18/12/2019 05:50
Lijepo :thumbup:

A ono je bio citat iz filma The Island (2005).
Izmanipulirani i oskudno informirani klon (McGregor) pita mehanicara (Buscemi) :D
Vidim Buscemija kako to govori sa onim iskezenim zubima, smijao se ili ne. :D
Bloo
Globalna šefica

#1729 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Bloo »

vatrogasac wrote: 17/12/2019 23:38
piupiu wrote: 17/12/2019 13:54
MorningStar wrote: 17/12/2019 13:47 Cuj pa bog poslao manual i to jos updateovao par puta :lol:
:D :lol: :oops:

U svemu tome, meni nije jasno jedno - ako ti savršeno, stvoriteljsko biće, kozmički praroditelj, već pošalje uputstvo, jasno, precizno i lako razumljivo, čemu tolike revizije, institucije i interpretacije? :?
Ako u Kur'anu piše jasno da je alkohol haram i ako se oko toga slaže sva ulema pa neki muslimani ne piju samo uz ramazan da li je do Knjige ili ljudi?
Možda je vrijeme za novi update.
Dozer

#1730 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Nema vise updatea... U zadnjem receno da se dalja podrska za sva 3 OS obustavlja.
vatrogasac

#1731 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Bloo wrote: 18/12/2019 10:22
vatrogasac wrote: 17/12/2019 23:38
piupiu wrote: 17/12/2019 13:54

:D :lol: :oops:

U svemu tome, meni nije jasno jedno - ako ti savršeno, stvoriteljsko biće, kozmički praroditelj, već pošalje uputstvo, jasno, precizno i lako razumljivo, čemu tolike revizije, institucije i interpretacije? :?
Ako u Kur'anu piše jasno da je alkohol haram i ako se oko toga slaže sva ulema pa neki muslimani ne piju samo uz ramazan da li je do Knjige ili ljudi?
Možda je vrijeme za novi update.
I kada bi došao, a znamo da neće, čovjek se ne bi odrekao svoje bitne osobine, a to je da ima izbor i slobodu tumačenja koje nema ni jedno drugo stvorenje. Razlog zbog čega nam se Bog na dunjaluku neće pokazati jer bi te slobode u trenu nestalo zato što bi se čovjek okrenuo ahiretu, a zanemario dunjaluk i svoj zadatak na njemu. Osobina te naše slobode je da svako ima svoje viđenje i za to viđenje snosi posljedice kojih je čovjek svjestan još na 'zemljanom prahu'.
Ljudi će se uvijek oko većine stvari sporiti. Ti ćeš reći da je Mikelanđelo nacrtao Boga u čovjekovom mozgu jer je ljudska izmišljotina, a ja ću reći da je razum u Kur'anu spomenut 49 puta i da bez mozga ne bi došli do Boga i da je i Mikelanđelo slično mislio pa je tako naslikao. Tako će sve ostati do Dana vjere (Sudnjeg dana) jer je to pokretačka snaga čovjeka u njegovom trenutnom okruženju.

Image
MorningStar

#1732 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MorningStar »

Dozer wrote: 18/12/2019 10:54 Nema vise updatea... U zadnjem receno da se dalja podrska za sva 3 OS obustavlja.
Ako kinezi ne izbace svoj OS :D :D :D
Dozer

#1733 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 18/12/2019 11:39 I kada bi došao, a znamo da neće, čovjek se ne bi odrekao svoje bitne osobine, a to je da ima izbor i slobodu tumačenja koje nema ni jedno drugo stvorenje. Razlog zbog čega nam se Bog na dunjaluku neće pokazati jer bi te slobode u trenu nestalo zato što bi se čovjek okrenuo ahiretu, a zanemario dunjaluk i svoj zadatak na njemu. Osobina te naše slobode je da svako ima svoje viđenje i za to viđenje snosi posljedice kojih je čovjek svjestan još na 'zemljanom prahu'.
Ljudi će se uvijek oko većine stvari sporiti. Ti ćeš reći da je Mikelanđelo nacrtao Boga u čovjekovom mozgu jer je ljudska izmišljotina, a ja ću reći da je razum u Kur'anu spomenut 49 puta i da bez mozga ne bi došli do Boga i da je i Mikelanđelo slično mislio pa je tako naslikao. Tako će sve ostati do Dana vjere (Sudnjeg dana) jer je to pokretačka snaga čovjeka u njegovom trenutnom okruženju.
Upravo je u ovome sav slus...
Ljudi su sebe ubijedili da imamo neku posebnu svrhu na ovoj planeti i zivotu. Koja bi to svrha bila? Da cinimo dobro kako bismo zaradili dzennet/raj?
Sto se same planete tice, nju smo vec toliko sjebali da je veliko pitanje da li bi se uopste mogla oporaviti od nas. Vjerovatno bi, ali bi joj trebalo nekih 300-400+ godina da izbrise tragove naseg "vrlo bitnog postojanja".

Razum je u Kur'anu spomenut 49x, ali su zato razne prijetnje vjernicima i nevjernicima spomenute par stotina puta. Vec smo nepobitno utvrdili da i mnoge druge zivotinje imaju inteligenciju, a samim tim i razum, jer jedno bez drugog ne ide, zar ne?
OK< mi smo nesto napredniji od zivotinja, ali - samo ako se gleda nase okruzenje. U zivotinjskom okruzenju smo donji.
King Theoden

#1734 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Dozer wrote: 18/12/2019 13:59 zivotinje imaju inteligenciju, a samim tim i razum
Ma nemoj :roll:
Dozer

#1735 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Nemaju sve, ali neke ?
Prskalica007

#1736 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Prskalica007 »

Dozer wrote: 18/12/2019 15:47 Nemaju sve, ali neke ?
neke da ali samo do jednog nivoa, kao dijete do nekog doba...i tu se sve zavrsava.
1Dante1

#1737 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by 1Dante1 »

Dozer wrote: 18/12/2019 15:47 Nemaju sve, ali neke ?
Pa sta vele? :D
MarlboroGold

#1738 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Gojeni H wrote: 18/12/2019 05:43
MarlboroGold wrote: 17/12/2019 18:03
Jer su ljudi skloni navođenju vode na svoj mlin. Tako i sa tim manualom.
Da, ali ima i ono … nas troje procitamo jednu te istu knjigu (al' ne varamo gledajuci komentare citalaca na gugletu) i vjerovatno cemo imati neke zajednicke zakljucke ali i masu stvari sto drugi nisu ni primijetili ili su totalno drugacije shvatili.
Samo što je tu ključna razlika što to nije obična knjiga (ako se stavim u poziciju vjernika), a što znači da postoje itekakve posljedice kod različitog tumačenja iste. Da je to, recimo, Kafkin Proces onda bi bilo baš tako kako si rekao. Tu nema nikakvih posljedica.
Međutim, kad je u pitanju npr. Kur'an smatram da je više ciljano tumačeno drugačije kako bi, kao što sam rekao, neko navodio vodu na svoj mlin i imao svoje ljude, učenike i ostalo. Svako je htio svoj dio kolača i to je ujedno i izazvalo raskol u islamu. Ovo je samo moje mišljenje. Nije drugačije ni kod kršćanstva.
Last edited by MarlboroGold on 18/12/2019 17:59, edited 1 time in total.
Dozer

#1739 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Prskalica007 wrote: 18/12/2019 15:51 neke da ali samo do jednog nivoa, kao dijete do nekog doba...i tu se sve zavrsava.
Ja bih prije rekao da mi zapravo nemamo pojma dokle seze njihova inteligenzija i razum, pogotovo o nekim morskim zivotinjama....
Dozer

#1740 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

1Dante1 wrote: 18/12/2019 15:52 Pa sta vele? :D
Puno toga sto smo i mi "pokupili" od njih. A kupimo i danas, pri cemu dosta toga jos nismo shvatili, pa samim tim ne mozemo ni "pokupiti".
allem_77

#1741 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Dino34 wrote: 18/12/2019 15:27
Dozer wrote: 18/12/2019 13:59 zivotinje imaju inteligenciju, a samim tim i razum
Ma nemoj :roll:
Ne znam, ali možda je i Dozer u pravu? Koliko god se mi trudili, tumačenje nekih Kur'anskih ajeta zna samo Allah.

Sura Ali -Imran - Imranova porodica
7
On je Onaj Koji ti objavljuje Knjigu u kojoj su ajeti jasni; oni su matica Knjige drugi su nejasni. Oni u čijim je srcima zastrana u težnji za smutnjom i svojim tumačenje, oni slijede nejasne ajete. A tumačenje njihovo zna samo Allah! Oni, pak, koji su u znanost upućeni kažu: "Mi u to vjerujemo; sve je to od našega Gospodara! Samo razumni shvaćaju!"

Prema predanju od Ibn-Abbasa, r.a., koji kaže:
"Tumačenja imaju četiri vrste: tumačenje za koje niko
nema opravdanja da ga ne zna, tumačenje koje znaju
Arapi samim poznavanjem jezika, tumačenje koje
znaju upućeni u znanost i tumačenje koje zna samo
Allah!"

Sve životinje koje po zemlji hode i sve ptice koje na krilima svojim lete svjetovi su poput vas, u Knjizi Mi nismo ništa izostavili, i sakupiće se poslije pred Gospodarem svojim. (El-En'am, ajet 38)

https://akos.ba/slicnosti-izmedu-ptica- ... poput-vas/
https://www.n-um.com/192-postojanje-jos ... g-svijeta/
King Theoden

#1742 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Kur'an je knjiga jasna. Kur'an kaže da je u njemu objašnjenje za sve stvari.
allem_77 wrote: 18/12/2019 19:27 Sura Ali -Imran
Već sam pisao o ovom ajetu. Isto je paradni primjerak za katastrofalan prevod.
Znakovi interpunkcije nisu bili u knjizi. Isto tako, tu je i veznik kojeg izostavljaju.
Pravilan prijevod bi glasio: "tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su u znanost upućeni..."
Edouard

#1743 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Dozer wrote: 18/12/2019 13:59
Upravo je u ovome sav slus...
Ljudi su sebe ubijedili da imamo neku posebnu svrhu na ovoj planeti i zivotu. Koja bi to svrha bila? Da cinimo dobro kako bismo zaradili dzennet/raj?
Sto se same planete tice, nju smo vec toliko sjebali da je veliko pitanje da li bi se uopste mogla oporaviti od nas. Vjerovatno bi, ali bi joj trebalo nekih 300-400+ godina da izbrise tragove naseg "vrlo bitnog postojanja".

Razum je u Kur'anu spomenut 49x, ali su zato razne prijetnje vjernicima i nevjernicima spomenute par stotina puta. Vec smo nepobitno utvrdili da i mnoge druge zivotinje imaju inteligenciju, a samim tim i razum, jer jedno bez drugog ne ide, zar ne?
OK< mi smo nesto napredniji od zivotinja, ali - samo ako se gleda nase okruzenje. U zivotinjskom okruzenju smo donji.
Ljudi su sebe ubijedili da imamo neku posebnu svrhu na ovoj planeti i zivotu. Koja bi to svrha bila?
U osnovama menagementa kad se uči o upravljanju procesima, onda se kaže da je za kvalitetno, efikasno upravljanje, među prvim stvarima potrebno poznavati misiju/svrhu procesa kojim se želi upravljati.
A ljudski je život itekako složen proces, pa iz neimanja/nepoznavanja životne misije/smisla/svrhe, logično proizlazi životno lutanje.

A evo što napisana stranici neki psiholog za svrhu, smisao... Ja sam jedan dio copyp.
"Samo mali deo populacije pati od ozbiljnih (kliničkih) oblika depresije koji zahtevaju tretman stručnjaka (psihijatara i psihologa), dok veliki broj ljudi iz opšte populacije (tzv.“normalnih“) pati od blažih (subkliničkih) i različitih oblika depresivnosti i strahova. Jedan od osnovnih uzroka (a ujedno i posledica) depresivnosti, apatije, odsustva zadovoljstva, interesovanja, motivacije, rutinskog i šablonskog način života, osećanja usamljenosti i praznine jeste upravo nedostatak smisla, svrhe, nekog višeg cilja koji je ljudima potreban kako bi se osećali ispunjeno, sigurno, stabilno, organizovano i usmereno u dosezanju i ostvarivanju željenih životnih ciljeva i dugoročnog zadovoljstva. Upravo nedostatak smisla, nedovoljno struktuiran i osmišljen način života čini da se ljudi osećaju frustrirano, apatično, zabirnuto i neispunjeno, pa čak i besno, kako na sebe tako i na druge i društvo u celini. Učestala agresivnost (ponekad i brutalna) kod mladih ljudi u našoj sredini (čiji smo svedoci sve češće) upravo je povezana sa deficitom smisla i svrhe..."

Dr Vladimir Mišić, psiholog i psihoterapeut
Dozer

#1744 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Slazem se.
S tim sto ja nikad nisam depresivan ni apatican jer znam i svoj smisao, i svrhu, a imam i licni visi cilj. Jedini "problem" je sto nijedno od navedenog ne ukljucuje bo(r)ga.
vatrogasac

#1745 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Dozer wrote: 19/12/2019 11:03 Slazem se.
S tim sto ja nikad nisam depresivan ni apatican jer znam i svoj smisao, i svrhu, a imam i licni visi cilj. Jedini "problem" je sto nijedno od navedenog ne ukljucuje bo(r)ga.
Znamo smisao kašike, znamo smisao i važnost muhe, a šta je tvoj smisao?
Dozer

#1746 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

vatrogasac wrote: 19/12/2019 11:06 Znamo smisao kašike, znamo smisao i važnost muhe, a šta je tvoj smisao?
Ima ih vise, a dijele se na privatne, drustvene i opste, sto je sasvim logicno jer smo daleko kompleksniji od kasike ili muhe.
Ako ne znas svoju licnu svrhu i nemas nikakav smisao i cilj(eve) vlastitog zivota osim "sluzenja" imaginaciji, onda je suvisno diskutovati o tome.
Npr, jedna od tih stvari je da pustim i tu muhu da zivi. Drugi bi mozda bio da napravim ili smislim neku "kasiku" koja ce posluziti mnogima, ili bar jos nekome, a ako ne to, onda bar da naucim jos nekoga da se koristi tom "kasikom".
MarlboroGold

#1748 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by MarlboroGold »

Smrle uskrsnuo.
Dozer

#1749 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Dozer »

Izgleda :)

@vatrogasac Sta bi...? No comment da neko moze imati i smisao i svrhu i ciljeve u zivotu, a da to nije bog?
Edouard

#1750 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Dozer wrote: 19/12/2019 11:12
vatrogasac wrote: 19/12/2019 11:06 Znamo smisao kašike, znamo smisao i važnost muhe, a šta je tvoj smisao?
Ima ih vise, a dijele se na privatne, drustvene i opste, sto je sasvim logicno jer smo daleko kompleksniji od kasike ili muhe.
Ako ne znas svoju licnu svrhu i nemas nikakav smisao i cilj(eve) vlastitog zivota osim "sluzenja" imaginaciji, onda je suvisno diskutovati o tome.
Npr, jedna od tih stvari je da pustim i tu muhu da zivi. Drugi bi mozda bio da napravim ili smislim neku "kasiku" koja ce posluziti mnogima, ili bar jos nekome, a ako ne to, onda bar da naucim jos nekoga da se koristi tom "kasikom".
Dozeru, smisao, misija, svrha postojanja, jedna je jedina, nema ih više, a zadaci su višestruki. Ti si malo pomiješao misiju sa zadacima (puštanje muhe, pravljenje kašike, korištenje, ...)
Kad je na primjer u pitanju kakvo poduzeće, organizacija, onda se njihova misija definira društvenom ulogom koju imaju u tom društvu, odnosno, svrhom njihova postojanja, koju određuje njihov vlasnik, osnivač, a upravlja kvalificirani menagement.
Što se tiče ljudskog života, čovjek ne može govoriti o vlasništvu nad njime, nekakvom samoosnivaču; čovjek ga sam sebi ne može dati, ne može ga kupiti, dobiva ga, darovan mu je, (za)dan mu je a da ga baš nitko nije ni pitao da li ga želi.
I, kao takvi teško možemo reći da smo mi ti koji određujemo svrhu vlastitog postojanja /misiju. Ja bih rekao da se mi možemo samo pitati o smislu našeg života, možemo ga tražiti, otkrivati smisao našeg postojanja.
Mi smo na jedan način menađeri u jednoj vrlo složenoj organizaciji, procesu, koji se zove ljudski život, i kao što ranije rekoh, ukoliko ne poznajemo, ne otkrijemo pravu svrhu vlastitog postojanja, bit ćemo osuđeni na velika lutanja.

A evo što reče jedan nobelovac, kvantni fizičar, nereligiozan, Richard Feynman
"Što je onda smisao svega? Što možemo reći kako bismo razotkrili misterij postojanja?
Ako sve uzmemo u obzir – ne samo što su znali starodrevni narodi, nego i sve što znamo danas, a što oni nisu znali – onda mislim da iskreno moramo priznati da ne znamo odgovor!"
Nema ni muha ni kašika...
Post Reply