Dozer wrote: ↑19/12/2019 11:12
vatrogasac wrote: ↑19/12/2019 11:06
Znamo smisao kašike, znamo smisao i važnost muhe, a šta je tvoj smisao?
Ima ih vise, a dijele se na privatne, drustvene i opste, sto je sasvim logicno jer smo daleko kompleksniji od kasike ili muhe.
Ako ne znas svoju licnu svrhu i nemas nikakav smisao i cilj(eve) vlastitog zivota osim "sluzenja" imaginaciji, onda je suvisno diskutovati o tome.
Npr, jedna od tih stvari je da pustim i tu muhu da zivi. Drugi bi mozda bio da napravim ili smislim neku "kasiku" koja ce posluziti mnogima, ili bar jos nekome, a ako ne to, onda bar da naucim jos nekoga da se koristi tom "kasikom".
Dozeru, smisao, misija, svrha postojanja, jedna je jedina, nema ih više, a zadaci su višestruki. Ti si malo pomiješao misiju sa zadacima (puštanje muhe, pravljenje kašike, korištenje, ...)
Kad je na primjer u pitanju kakvo poduzeće, organizacija, onda se njihova misija definira društvenom ulogom koju imaju u tom društvu, odnosno, svrhom njihova postojanja, koju određuje njihov vlasnik, osnivač, a upravlja kvalificirani menagement.
Što se tiče ljudskog života, čovjek ne može govoriti o vlasništvu nad njime, nekakvom samoosnivaču; čovjek ga sam sebi ne može dati, ne može ga kupiti, dobiva ga, darovan mu je, (za)dan mu je a da ga baš nitko nije ni pitao da li ga želi.
I, kao takvi teško možemo reći da smo mi ti koji određujemo svrhu vlastitog postojanja /misiju. Ja bih rekao da se mi možemo samo pitati o smislu našeg života, možemo ga tražiti, otkrivati smisao našeg postojanja.
Mi smo na jedan način menađeri u jednoj vrlo složenoj organizaciji, procesu, koji se zove ljudski život, i kao što ranije rekoh, ukoliko ne poznajemo, ne otkrijemo pravu svrhu vlastitog postojanja, bit ćemo osuđeni na velika lutanja.
A evo što reče jedan nobelovac, kvantni fizičar, nereligiozan, Richard Feynman
"Što je onda smisao svega? Što možemo reći kako bismo razotkrili misterij postojanja?
Ako sve uzmemo u obzir – ne samo što su znali starodrevni narodi, nego i sve što znamo danas, a što oni nisu znali – onda mislim da iskreno moramo priznati da ne znamo odgovor!"
Nema ni muha ni kašika...