Jesil pročit'o to njihovo saopštenje ili onako bezveze citiraš?
SDP
- Leverage
#59776 Re: SDP
-
Patton44
-
Škobo Habu
#59778 Re: SDP
Prijatelju, ti imaš ozbiljan problem kada su u pitanju rasprave. Ne čitaš ono što ti sugovornik odgovara. Barem ne čitaš do kraja.Leverage wrote: ↑10/04/2020 18:32 Ne pokušavam nikog preveslati, a to je moj teren, pričam o vlastitim primanjima, valjda znam šta sam dobio prošli mjesec. Inače, prije godinu dana plata je bila 950 maraka, kada je Kukić sa svojom strankom uradio ovo povećanje, a odluka o tome da će biti povećanje bila je taman pred izbore. Ljudi su decenijama primali ispod hiljadu maraka, ljudi sa visokom stručnom spremom. Čekali da im se smiluje Kukić.
Što se tiče odlazaka, ja lično sam počeo raditi tako što je moj kolega napustio i otišao u inostranstvo. Čovjek ostavio tu basnoslovnu platu. Eto, toliko i o tome.
O razlozima loših rezultata u prosvjeti obrati se prije svega kantonalnim ministarstvima, potom pedagoškim zavodima pa tek onda ganjaj nastavnike i profesore koji u nemogućim uslovima uče djecu.
Zdravstvo ima svoj fond, ne primaju platu direktno iz budžeta, niko nije ni spomenuo da će im se smanjivati plate.
Ja niti u jednom svom postu se nisam dotakao ni obrazovanja, ni zdravstva kao nečega gdje treba itervenisati. Ali da nam je zdravstvo i obrazovanje za qrac, te da velikoj većini tvojih kolega uopšte nije bitno, jer je bitno da plata bude prvog kako bi se moglo planirati šta i gdje na raspustu, izvini, to stoji. Mnogi su tog nerada u obrazovanju svjesni, ali ne misle ništa mjenjati po tom pitanju.
Meni je, recimo, poznato da u Bihaću se cijele područne škole spajaju u jednu, upravo zbog migracija stanovništva u EU. Ne napuštaju nastavnici u USK svoj posao samo zato što kasne plate, već što su svijesni činjenice da će za par godina postati tehnološki višak. Tamo su sistematizacije već u toku, pa jedan pedagog radi u dvije-tri područne škole.
Ne boj se ti za mog gazdu. Oni ima dovoljno do kraja života. I znam ja vrlo dobro kako je to stekao.Tvoj "mali" gazda ne misli da treba bit pošteđen bilo ko na budžetu, ta hrpa neradnika koja svaki dan radi više od 8 sati dnevno, a u ovom periodu online nastave pogotovo.
Tako bi ti se isto mnogi drugi na budžetu mogli javiti da ti objasne šta i kako rade. Tebi i tvom gazdi, koji bi se ugradili u tuđi hljeb i mlijeko. Jer nije vam dovoljno da se finansirate iz drugih izvora, mora se udariti po budžetskoj sirotinji.
Ja se prvo borim za sebe i svoju poziciju. U realnom sektoru se moraš konstantno dokazivati da bi napredova u poslu. Izložen si ogrovnom psihičkom pritisku za platu koji ti ne bi nikada ni pogledao kada bi ti se izdiktirale sve obaveze koje ti proizilaze iz ugovora.
Meni tvoj hljeb i mlijeko ne treba. Ja imam svoj. Ja znam vrlo dobro, recimo, koliko mi se na godišnjem nivou odbije za zdravstvo, a da za rezultat svega toga dobijem ništa. Baš kao što znam da i ti ne bi imao privilegiju obići pola Evrope da ti nije roditelja iz realnog sektora koji privređuju za budžet.
Prema tome - ohladi malo. Potpuno mi je jasno što ti je SDP drag.
- Leverage
#59779 Re: SDP
Za razliku od tebe, ja sam sve tvoje postove detaljno pročitao i iz njih se jasno vidi da si za rezanja svima na budžetu, pa tako i prosvjetnim radnicima. Priču si kasnije promijenio. Ja, s druge strane, ne mislim da neko ko ima platu poput mene treba da bude žrtva smanjenja plate, a ja da imam istu platu, dakle ne mislim samo o sebi. Samo o sebi misli tvoj gazda. Ne misli ni o tebi, ti si mu samo instrument.
Ništa drukčije nije ni na TK. I ja ću za par godina biti tehnološki višak bez ijednog časa, ni sad nemam garantovano da ću imati normu, a kamo li za pet godina. Ali to i dalje ne znači da mi plata nije mizerna. Jest, i meni i onom u Bingu, nisu nam plate iste al jesu mizerne obje.
Dabogda meni bilo ono što tebi mislim, i tebi i svim radnicima kod takvih gazdi što imaju za pet života ali bi da zavuku ruku u moj džep. Ja nisam nekakav slatkorječiv tip ali sam ti veći prijatelj nego tvoj gazda. I ja i SDP. Potpuno pogrešno misliš da nisi u mom fokusu. Ti jesi, al tvoj gazda nije. Ja se zalažem za to da zavučem ruku u duboki džep tvog gazde i te pare dam tebi. A on se zalaže da zavuče ruku u moj plitki džep i pare uzme sebi, a tebi ako pretekne neka mrvica od toga.
To je suština, kad to shvatiš biće ti jasno zašto mi je drag SDP.
Ništa drukčije nije ni na TK. I ja ću za par godina biti tehnološki višak bez ijednog časa, ni sad nemam garantovano da ću imati normu, a kamo li za pet godina. Ali to i dalje ne znači da mi plata nije mizerna. Jest, i meni i onom u Bingu, nisu nam plate iste al jesu mizerne obje.
Dabogda meni bilo ono što tebi mislim, i tebi i svim radnicima kod takvih gazdi što imaju za pet života ali bi da zavuku ruku u moj džep. Ja nisam nekakav slatkorječiv tip ali sam ti veći prijatelj nego tvoj gazda. I ja i SDP. Potpuno pogrešno misliš da nisi u mom fokusu. Ti jesi, al tvoj gazda nije. Ja se zalažem za to da zavučem ruku u duboki džep tvog gazde i te pare dam tebi. A on se zalaže da zavuče ruku u moj plitki džep i pare uzme sebi, a tebi ako pretekne neka mrvica od toga.
-
Akibh
#59780 Re: SDP
Iz Sarajeva, i?
Uhljebu, imas ozbiljan problem u komunikaciji.
-
Škobo Habu
#59781 Re: SDP
Svako ko je zaposlen u realnom sektoru jeste instrument, bolje rečeno - dio proizvodnog procesa, tako da je o nekakvom humanizmu u okolnostima divljeg kapitalizma, balkanskog tipa, izlišno govoriti. Nema tu mjesta opuštanju - što veća plata - veća odgovornost. Što veći profit, to te više hvale, kad krene sve nizbrdo - ništa ne vrijediš.Leverage wrote: ↑10/04/2020 19:25 Za razliku od tebe, ja sam sve tvoje postove detaljno pročitao i iz njih se jasno vidi da si za rezanja svima na budžetu, pa tako i prosvjetnim radnicima. Priču si kasnije promijenio. Ja, s druge strane, ne mislim da neko ko ima platu poput mene treba da bude žrtva smanjenja plate, a ja da imam istu platu, dakle ne mislim samo o sebi. Samo o sebi misli tvoj gazda. Ne misli ni o tebi, ti si mu samo instrument.
Ne moraš ti meni pričati o tome, jer ti o realnom sektoru ne znaš ništa. Bio sam u pravu kada sam naveo, da ti kao simpatizer SDP-a, živiš pod staklenim zvonom.
No, pošto ti nisu svjestan da je veći problem za tvoju poziciju otpuštanje jednog radnika o toga kome će se razati plate na budžetu, neke stvari ti je uzaludno objašnjavati.
I da, nisam ja spomenuo nigdje to što tvrdiš, moja prva reakcija se odnosilia na "šalteruše", na sav onaj okoštali birokratski aparat zbog kojega većina nas gubi živce i strpljenje, zbog uvijek prisutne arogancije i hadnoće, dok svi mi iz realnog sektora na to nemamo pravo, već uvijek moramo biti spremni na najgore.
Ja sam se smij'o na ovu svu tvoju priču. Grohotom.Dabogda meni bilo ono što tebi mislim, i tebi i svim radnicima kod takvih gazdi što imaju za pet života ali bi da zavuku ruku u moj džep. Ja nisam nekakav slatkorječiv tip ali sam ti veći prijatelj nego tvoj gazda. I ja i SDP. Potpuno pogrešno misliš da nisi u mom fokusu. Ti jesi, al tvoj gazda nije. Ja se zalažem za to da zavučem ruku u duboki džep tvog gazde i te pare dam tebi. A on se zalaže da zavuče ruku u moj plitki džep i pare uzme sebi, a tebi ako pretekne neka mrvica od toga.
Bolan bio, kako ćeš ti biti sa moju stranu kad se u realni sektor razumiješ koliko ja u tvoj nastavnički plan za ovu godinu. Pusti floskule.
Mene je jednom SDP nasankao, i više nikada.
Niko tebe neće ništa oteti, baš kao što u ovom slučaju nije u pitanju moj gazda - zaboli njega za otpuštene, već su u pitanju svi oni koji će - za razliku od tebe - ostati bez posla, a veća su sirotinja od tebe.
Nema tu nikakve solidarnosti sa tvoje strane.
Last edited by Škobo Habu on 10/04/2020 19:55, edited 1 time in total.
-
Akibh
- johntra
#59783 Re: SDP
Nadam se da će ti sada malo biti jasnije...i da, nemoj se držati carinske deklaracije ko pijan plota, jer i sam znaš, odnosno, praviš se lud, da se nijedan polovan trolejbus tih karakteristika, a i takvog stanja, NE MOŽE kupiti za 11.000 KM...malakh wrote: ↑09/04/2020 10:04čitao sam do dijela kada govore kako se zurnal poziva na izmišljenu ili nepostojeću carinsku deklaraciju.johntra wrote: ↑08/04/2020 22:49 Apropo trolejbusa..
http://prvasmjena.com/dezavuisanje-javn ... 11-000-km/
nakon što je ista objavljena, nisam vidio da je ovaj portal više bilo što pisao na tu temu. znači mangupski su ih poklopili sa zurnala i ovaj tekst postaje nekredibilan u potpunosti.
znači do danas nismo imali fer i korektnu nabavku trolejbusa.
https://www.youtube.com/watch?v=M6aj0flqi3I
- Leverage
- Leverage
#59785 Re: SDP
Očekuješ solidarnost od mene i mog džepa, ali ne i od svog gazde koji se, kako si i sam rekao, "osigurao za života".Škobo Habu wrote: ↑10/04/2020 19:47Svako ko je zaposlen u realnom sektoru jeste instrument, bolje rečeno - dio proizvodnog procesa, tako da je o nekakvom humanizmu u okolnostima divljeg kapitalizma, balkanskog tipa, izlišno govoriti. Nema tu mjesta opuštanju - što veća plata - veća odgovornost. Što veći profit, to te više hvale, kad krene sve nizbrdo - ništa ne vrijediš.Leverage wrote: ↑10/04/2020 19:25 Za razliku od tebe, ja sam sve tvoje postove detaljno pročitao i iz njih se jasno vidi da si za rezanja svima na budžetu, pa tako i prosvjetnim radnicima. Priču si kasnije promijenio. Ja, s druge strane, ne mislim da neko ko ima platu poput mene treba da bude žrtva smanjenja plate, a ja da imam istu platu, dakle ne mislim samo o sebi. Samo o sebi misli tvoj gazda. Ne misli ni o tebi, ti si mu samo instrument.
Ne moraš ti meni pričati o tome, jer ti o realnom sektoru ne znaš ništa. Bio sam u pravu kada sam naveo, da ti kao simpatizer SDP-a, živiš pod staklenim zvonom.
No, pošto ti nisu svjestan da je veći problem za tvoju poziciju otpuštanje jednog radnika o toga kome će se razati plate na budžetu, neke stvari ti je uzaludno objašnjavati.
I da, nisam ja spomenuo nigdje to što tvrdiš, moja prva reakcija se odnosilia na "šalteruše", na sav onaj okoštali birokratski aparat zbog kojega većina nas gubi živce i strpljenje, zbog uvijek prisutne arogancije i hadnoće, dok svi mi iz realnog sektora na to nemamo pravo, već uvijek moramo biti spremni na najgore.
Ja sam se smij'o na ovu svu tvoju priču. Grohotom.Dabogda meni bilo ono što tebi mislim, i tebi i svim radnicima kod takvih gazdi što imaju za pet života ali bi da zavuku ruku u moj džep. Ja nisam nekakav slatkorječiv tip ali sam ti veći prijatelj nego tvoj gazda. I ja i SDP. Potpuno pogrešno misliš da nisi u mom fokusu. Ti jesi, al tvoj gazda nije. Ja se zalažem za to da zavučem ruku u duboki džep tvog gazde i te pare dam tebi. A on se zalaže da zavuče ruku u moj plitki džep i pare uzme sebi, a tebi ako pretekne neka mrvica od toga.
Bolan bio, kako ćeš ti biti sa moju stranu kad se u realni sektor razumiješ koliko ja u tvoj nastavnički plan za ovu godinu. Pusti floskule.
Mene je jednom SDP nasankao, i više nikada.
Niko tebe neće ništa oteti, baš kao što u ovom slučaju nije u pitanju moj gazda - zaboli njega za otpuštene, već su u pitanju svi oni koji će - za razliku od tebe - ostati bez posla, a veća su sirotinja od tebe.
Nema tu nikakve solidarnosti sa tvoje strane.
Tvoj gazda će, ako prođu amandmani SDP-a, imati mogućnost da te zadrži na poslu dijelom zahvaljujući i budžetskim parama. Mislim da možeš biti zadovoljan time i da tražiš previše ukoliko ti smeta da to budu pare iz zaduženja, a ne iz mog džepa.
- drug_profi
#59786 Re: SDP
Ko je vidio i usao u ovo vozilo ne moze povjerovati da je ono moglo biti prodano za 11.000 maraka.
Drugim rijecima onaj ko stalno potencira ovu pricu ispada poprilicna budala.
Drugim rijecima onaj ko stalno potencira ovu pricu ispada poprilicna budala.
-
Akibh
#59788 Re: SDP
- Leverage
#59789 Re: SDP
To ko je uhljeb ili ne, nema nikakve veze sa tvojim kućnim odgojem.
- Better Man
#59790 Re: SDP
Plate u organima državne službe su smješne za plate u javnim preduzećima. U javnim preduzećima su skoro duplo veće plaće. Da li treba rezati plate budžetlijama? Treba, ali na sljedeći način. Prvo treba krenuti od državnih parlametaraca, pa entitetskih. Uzmimo primjer federalnih parlamentaraca. Svima trajno ukinuti pravo na paušal, platu uskladiti sa stvarnim vremenom provedenim na radu i plaćati ih samo za one dane kada rade. Svim parlamentarcima i ministrima ukinuti pravo na reprezentaciju, ukinuti pravo na službeni automobil. Samo određene osobe bi mogle imati pravo na službeni automobil i to da ga koriste samo u toku radnog vremena i službeni automobil ne smije biti skuplji od 30 do 40 hiljada KM. Kompletan luksuzni vozni park rasprodati. Ukinuti pravo na odvojeni život, ukinuti plaćanje komisija, ukinuti dnevnice za službena putovanja, ukinuti plaćanje naknada za članstvo u UO i NO, kao i sve druge naknade. Tako bi se ogroman novac uštedio. Ako to ne bi bilo dovoljno onda smanjivati plaće državnim službenicima i namještenicima. Ne smijemo zaboraviti ni sudstvo i tužilaštvo. Imaju visoke plaće, a rezultati rada su nula, a da ne govorim da ni jedan sudija i tužilac nema efektivno 8 sati rada dnevno. Maksimum maksimuma je to 7 do 7 i pol sati dnevno. Tu su i javna preduzeća i enormno visoka primanja. Novac koji se uštedi treba uložiti u ekonomiju i pomoć najugroženijim osobama.
-
Akibh
#59791 Re: SDP
Slazem se u potpunosti.Better Man wrote: ↑10/04/2020 21:40 Plate u organima državne službe su smješne za plate u javnim preduzećima. U javnim preduzećima su skoro duplo veće plaće. Da li treba rezati plate budžetlijama? Treba, ali na sljedeći način. Prvo treba krenuti od državnih parlametaraca, pa entitetskih. Uzmimo primjer federalnih parlamentaraca. Svima trajno ukinuti pravo na paušal, platu uskladiti sa stvarnim vremenom provedenim na radu i plaćati ih samo za one dane kada rade. Svim parlamentarcima i ministrima ukinuti pravo na reprezentaciju, ukinuti pravo na službeni automobil. Samo određene osobe bi mogle imati pravo na službeni automobil i to da ga koriste samo u toku radnog vremena i službeni automobil ne smije biti skuplji od 30 do 40 hiljada KM. Kompletan luksuzni vozni park rasprodati. Ukinuti pravo na odvojeni život, ukinuti plaćanje komisija, ukinuti dnevnice za službena putovanja, ukinuti plaćanje naknada za članstvo u UO i NO, kao i sve druge naknade. Tako bi se ogroman novac uštedio. Ako to ne bi bilo dovoljno onda smanjivati plaće državnim službenicima i namještenicima. Ne smijemo zaboraviti ni sudstvo i tužilaštvo. Imaju visoke plaće, a rezultati rada su nula, a da ne govorim da ni jedan sudija i tužilac nema efektivno 8 sati rada dnevno. Maksimum maksimuma je to 7 do 7 i pol sati dnevno. Tu su i javna preduzeća i enormno visoka primanja. Novac koji se uštedi treba uložiti u ekonomiju i pomoć najugroženijim osobama.
Sto se tice radnog vremena, u vecini slucajeva je i kod prosvjete smijesno malo a imaju ogromne dijelove godine kad ne rade nikako. Opet, mislim da njih ne treba dirati prije ovih 'jacih'
- Better Man
#59792 Re: SDP
Zaboravih dodati da treba trajno ukinuti pravo na bijeli hljeb, kao i članu predsjedništva BiH kojem istekne mandat, a ne bude ponovo izabran, treba ukinuti pravo na službeni automobili kancelariju i bilo kakava primanja, koje po sadašnjim propisima imaju određeni period.Akibh wrote: ↑10/04/2020 22:17Slazem se u potpunosti.Better Man wrote: ↑10/04/2020 21:40 Plate u organima državne službe su smješne za plate u javnim preduzećima. U javnim preduzećima su skoro duplo veće plaće. Da li treba rezati plate budžetlijama? Treba, ali na sljedeći način. Prvo treba krenuti od državnih parlametaraca, pa entitetskih. Uzmimo primjer federalnih parlamentaraca. Svima trajno ukinuti pravo na paušal, platu uskladiti sa stvarnim vremenom provedenim na radu i plaćati ih samo za one dane kada rade. Svim parlamentarcima i ministrima ukinuti pravo na reprezentaciju, ukinuti pravo na službeni automobil. Samo određene osobe bi mogle imati pravo na službeni automobil i to da ga koriste samo u toku radnog vremena i službeni automobil ne smije biti skuplji od 30 do 40 hiljada KM. Kompletan luksuzni vozni park rasprodati. Ukinuti pravo na odvojeni život, ukinuti plaćanje komisija, ukinuti dnevnice za službena putovanja, ukinuti plaćanje naknada za članstvo u UO i NO, kao i sve druge naknade. Tako bi se ogroman novac uštedio. Ako to ne bi bilo dovoljno onda smanjivati plaće državnim službenicima i namještenicima. Ne smijemo zaboraviti ni sudstvo i tužilaštvo. Imaju visoke plaće, a rezultati rada su nula, a da ne govorim da ni jedan sudija i tužilac nema efektivno 8 sati rada dnevno. Maksimum maksimuma je to 7 do 7 i pol sati dnevno. Tu su i javna preduzeća i enormno visoka primanja. Novac koji se uštedi treba uložiti u ekonomiju i pomoć najugroženijim osobama.
Sto se tice radnog vremena, u vecini slucajeva je i kod prosvjete smijesno malo a imaju ogromne dijelove godine kad ne rade nikako. Opet, mislim da njih ne treba dirati prije ovih 'jacih'
Last edited by Better Man on 12/04/2020 22:29, edited 1 time in total.
- Leverage
#59793 Re: SDP
Nije radno vrijeme prosvjetnih radnika samo u školi, oni nose posao i kući za razliku od većine ostalih. I rade uglavnom više od 40 sati sedmično ako rade ozbiljno.
I imaju godišnji odmor koji ne mogu birati kad žele, za razliku od većine drugih.
I imaju najmanju platu od svih visokoobrazovanih radnika na budžetu.
I imaju godišnji odmor koji ne mogu birati kad žele, za razliku od većine drugih.
I imaju najmanju platu od svih visokoobrazovanih radnika na budžetu.
-
lacrima
#59794 Re: SDP
Haha oj Boze ovaj bi prosvjeti smanjio plateAkibh wrote: ↑10/04/2020 22:17Slazem se u potpunosti.Better Man wrote: ↑10/04/2020 21:40 Plate u organima državne službe su smješne za plate u javnim preduzećima. U javnim preduzećima su skoro duplo veće plaće. Da li treba rezati plate budžetlijama? Treba, ali na sljedeći način. Prvo treba krenuti od državnih parlametaraca, pa entitetskih. Uzmimo primjer federalnih parlamentaraca. Svima trajno ukinuti pravo na paušal, platu uskladiti sa stvarnim vremenom provedenim na radu i plaćati ih samo za one dane kada rade. Svim parlamentarcima i ministrima ukinuti pravo na reprezentaciju, ukinuti pravo na službeni automobil. Samo određene osobe bi mogle imati pravo na službeni automobil i to da ga koriste samo u toku radnog vremena i službeni automobil ne smije biti skuplji od 30 do 40 hiljada KM. Kompletan luksuzni vozni park rasprodati. Ukinuti pravo na odvojeni život, ukinuti plaćanje komisija, ukinuti dnevnice za službena putovanja, ukinuti plaćanje naknada za članstvo u UO i NO, kao i sve druge naknade. Tako bi se ogroman novac uštedio. Ako to ne bi bilo dovoljno onda smanjivati plaće državnim službenicima i namještenicima. Ne smijemo zaboraviti ni sudstvo i tužilaštvo. Imaju visoke plaće, a rezultati rada su nula, a da ne govorim da ni jedan sudija i tužilac nema efektivno 8 sati rada dnevno. Maksimum maksimuma je to 7 do 7 i pol sati dnevno. Tu su i javna preduzeća i enormno visoka primanja. Novac koji se uštedi treba uložiti u ekonomiju i pomoć najugroženijim osobama.
Pa ionako niko u prosvjetu nece, nekvalitetni nam kadrovi do bola, cime bi ti Bogati pametnu djecu privukao da budu ucitelji, nastavnici i profesori? Imas li ti predstavu koliko je to tezak hljeb?
Sta je tvoj prijedlog, ne placat ih za vrijeme raspusta nikako? Da od have zive? Ma najbolje da ukinemo skole skroz, sta ce nam jelde?
-
Škobo Habu
#59795 Re: SDP
Moj gazda od SDP-ovih amandmana nema ništa. On je već pokrio troškove zaposlenih za mart, a onima sa isteklim ugovorima dao otkaze.
Ruku na srce, mom poslodavcu najmanje ogovara ova situacija, jer mu zaustavljen razvoj firme, a imao je ambiciozne planove. U svemu tome najdeblji kraj izvlače oni koji ostaju bez posla. On će i dalje imati posla, ali ne više za 1200 radnika, već za možda 800.
Svi odpušteni idu na biro na zaposšljavanje, zajedno sa hiljadama ostalih. Sve što je više takvih na birou, više je izdavanja. Sve što je više otpuštanja, i taj tvoj budžet iz kojeg se isplaćuje plata tebi i kolegama postaje sve upitniji i upitniji.
Kada ti počne kasniti plata, eh, onda možemo očekivati sasvim drugu priču.
- Leverage
#59796 Re: SDP
Sve loše što se desilo na tu temu uglavnom možeš zahvaliti onima od kojih "SDP nije ništa bolji". Tvoj poslodavac je procijenio da mu je bolje da ne čeka da ga spašava Fadil Novalić, što u neku ruku nije nelogično, ali je u tome mislio samo na sebe, a ne na radnike koje je otpustio, a koje je vjerovatno slabo plaćao i na čijem je teškom radu sticao veliki profit.
Da je ovo država kao što nije to mu ne bi trebalo biti zaboravljeno.
Ako te tješi to da će meni eventualno nekad kasniti plata, to je ok, svako ima nešto o čemu mašta i što ga čini sretnim.
Ako te tješi to da će meni eventualno nekad kasniti plata, to je ok, svako ima nešto o čemu mašta i što ga čini sretnim.
-
Akibh
#59797 Re: SDP
1. Nisi skonto sto spominjem prosvjetu. Iskljucivo zbog uhljeba iznadlacrima wrote: ↑10/04/2020 22:33Haha oj Boze ovaj bi prosvjeti smanjio plateAkibh wrote: ↑10/04/2020 22:17Slazem se u potpunosti.Better Man wrote: ↑10/04/2020 21:40 Plate u organima državne službe su smješne za plate u javnim preduzećima. U javnim preduzećima su skoro duplo veće plaće. Da li treba rezati plate budžetlijama? Treba, ali na sljedeći način. Prvo treba krenuti od državnih parlametaraca, pa entitetskih. Uzmimo primjer federalnih parlamentaraca. Svima trajno ukinuti pravo na paušal, platu uskladiti sa stvarnim vremenom provedenim na radu i plaćati ih samo za one dane kada rade. Svim parlamentarcima i ministrima ukinuti pravo na reprezentaciju, ukinuti pravo na službeni automobil. Samo određene osobe bi mogle imati pravo na službeni automobil i to da ga koriste samo u toku radnog vremena i službeni automobil ne smije biti skuplji od 30 do 40 hiljada KM. Kompletan luksuzni vozni park rasprodati. Ukinuti pravo na odvojeni život, ukinuti plaćanje komisija, ukinuti dnevnice za službena putovanja, ukinuti plaćanje naknada za članstvo u UO i NO, kao i sve druge naknade. Tako bi se ogroman novac uštedio. Ako to ne bi bilo dovoljno onda smanjivati plaće državnim službenicima i namještenicima. Ne smijemo zaboraviti ni sudstvo i tužilaštvo. Imaju visoke plaće, a rezultati rada su nula, a da ne govorim da ni jedan sudija i tužilac nema efektivno 8 sati rada dnevno. Maksimum maksimuma je to 7 do 7 i pol sati dnevno. Tu su i javna preduzeća i enormno visoka primanja. Novac koji se uštedi treba uložiti u ekonomiju i pomoć najugroženijim osobama.
Sto se tice radnog vremena, u vecini slucajeva je i kod prosvjete smijesno malo a imaju ogromne dijelove godine kad ne rade nikako. Opet, mislim da njih ne treba dirati prije ovih 'jacih'![]()
Pa ionako niko u prosvjetu nece, nekvalitetni nam kadrovi do bola, cime bi ti Bogati pametnu djecu privukao da budu ucitelji, nastavnici i profesori? Imas li ti predstavu koliko je to tezak hljeb?
Sta je tvoj prijedlog, ne placat ih za vrijeme raspusta nikako? Da od have zive? Ma najbolje da ukinemo skole skroz, sta ce nam jelde?
2. Prosvjeta je najtrazeniji posao, toliko trazen da ti treba stela iz vrha stranke da upadnes. I nije bezveze tako
-
lacrima
#59798 Re: SDP
Ne govorim ja o trazenosti posla. Ja govorim o kvalitetu tih koji traze. Da si upucen kao sto nisi, znao bi da prosvjeta uopste nije trazen posao za “ozbiljnije” predmete: matematika, fizika, strucni predmeti u tehnickim i umjetnickim skolama itd., za to ne mozes tako lako naci zainteresovane.Akibh wrote: ↑11/04/2020 00:401. Nisi skonto sto spominjem prosvjetu. Iskljucivo zbog uhljeba iznadlacrima wrote: ↑10/04/2020 22:33Haha oj Boze ovaj bi prosvjeti smanjio plate![]()
2. Prosvjeta je najtrazeniji posao, toliko trazen da ti treba stela iz vrha stranke da upadnes. I nije bezveze tako
Nemoj mislit da ti za upad u prosvjetu treba stranka zato sto je to lagodan posao, nego zato sto je to nazalost lagodan fakultet.
Da je srece pa da ti ljudi imaju tezi fakultet a bolje plate i uslove rada, pa da nam kvalitetniji profesori uce djecu.
Mozda ne znas da ti ljudi rade po 9-10 mjeseci godisnje jer ih je 80% zaposleno na jednu skolsku godinu. Da ne kazem da cesto plata nastavnika ne prelazi 1000 km.
Kako nekoga ko je odlican ucenik u gimnaziji motivirati onda da to upisuje? To je zacarani krug u kojem takve fakultete upisuju nekvalitetni ucenici koji su poslije sposobni samo da i naprave nekvalitetne ucenike. Tako drustvo propada.
A ti bi im jos smanjivao plate i pravio od njih socijalne slucajeve.
-
Škobo Habu
#59799 Re: SDP
Iskren da budem - divim se tvojoj naivnosti.Leverage wrote: ↑10/04/2020 22:56 Sve loše što se desilo na tu temu uglavnom možeš zahvaliti onima od kojih "SDP nije ništa bolji". Tvoj poslodavac je procijenio da mu je bolje da ne čeka da ga spašava Fadil Novalić, što u neku ruku nije nelogično, ali je u tome mislio samo na sebe, a ne na radnike koje je otpustio, a koje je vjerovatno slabo plaćao i na čijem je teškom radu sticao veliki profit.
To što očekuješ da nekome nešto bude institucionalno zapamćeno - prekasno je.
Imaš ti među svojim SDP-ovcima toliko onih koji su se okoristili sa leđa ovdašnje sirotinje i rupa u zakonu, da nisu ništa moralno ljigaviji od SDA-ovaca.
Samo, naravno, što ti jedne sataniziraš, dok druge štitiš, jer i oni štite tvoj interes.
Ja ti već rekoh da je SDP imao već dva puta priliku da nešto učini za ovdašnje radništvo, ali nije. Tačnije nije ni pokušao, već je nastavio sa uhljebljenjima i namještanjima tendera. I nije ovo nikakava priča "svi su oni isti", ne. Već je to moj privatan stav da mi je nakon SDA, DF, SBB, SDP politički najodvratnija stranka. Lažna socijaldemokracija i jeftini populizam.
Naravno, ja tebi uopšte ne želim što ti misliš glede plata. To je već izvjesno, samo ako se kriza produlji za mjesec dana. Gubitci su sve veći, a predviđena sredstva nisu dostatna ni zašto što bi spriječilo ekonomsku eroziju koja nas čeka.
Ja sam svoje iluzije spalio, ti se slobodno gri o njih.
- Leverage
#59800 Re: SDP
Prvo sam naivan, pa sam ipak proračunat jer branim SDP zato što štite moj interes.
Ja kažem da u ovakvoj državi ne očekujem da će biti zapamćeno, a ti to sebi prevodiš kao da očekujem.
Iz svega zaključujem da sam Schroedingerova mačka.
Ja kažem da u ovakvoj državi ne očekujem da će biti zapamćeno, a ti to sebi prevodiš kao da očekujem.
Iz svega zaključujem da sam Schroedingerova mačka.