Konkretno stvari koje meni smetaju na ovom spisku, iako sam politicki ljevicar.Škobo Habu wrote: ↑09/04/2020 10:59 Evo ga! Mašić, odnosno SDP, ponudili svoj set korona zakona:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-su- ... /200409029
Kao što se moglo i očekivati nigdje niti jednog prijedloga o smanjenju budžetske potrošnje i smanjenju plata administraciji?
O smanjenju broja zaposlenih da ne govorimo.![]()
1. Uvecanje minimalne plate - totalna ekonomska glupost u ovoj situaciji. Minimalna plata se povecava kad nezaposlenost pada, a ne kada prijeti da podivlja.
3. "Subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije COVID-19." - nejasno definisano. Sta je "pad prometa", i kako definisati da li je on pao zbog mjera vlasti ili zbog generalne situacije u svijetu? Nisam za to.
5. "Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije COVID-19." - Isto kao pod 3.
10. "Plaćeno odsustvo roditeljima čija djeca zbog mjera vlasti ne mogu pohađati školske i predškolske ustanove." Drugim rijecima, placeno odsustvo svim roditeljima koji imaju djecu od 2-18 godina. Ko ce onda raditi?
13. Poreske olakšice za "freelancere". Freelanceri su trenutno najmanje ugrozena skupina u drustvu na koju se treba fokusirati. Dovoljno su "olaksice" imali one silne godine kad nisu uplacivali nista.
14. Smanjenje cijene električne energije za domaćinstva i privredu. Jos jedna nepromisljena i nepotrebna mjera. Cijena struje je vec medju najmanjim u Evropi, u izgradnju novih elektrana se ne ulaze nista, a Elektroprivredi su vec natovareni na pleca najneefikasniji rudnici uglja na svijetu. Ako budemo koristili EP BiH kao kasicu-prasicu za socijalna davanja, za 5-10 godina nas cekaju restrikcije u napajanju.
Ostalo mi je OK i podrzavam.