SDP

Škobo Habu

#59751 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 16:30 Nisam znao da se plate u tim firmama isplaćuju iz budžeta.

Al hajde, svaki dan saznaš nešto novo.
Jesu li rudnici dio javnog koncerna ili privatnog? Ko provodi restruktuiranje u rudnicima? Država ili neko treći?

Evo malo zanimljivih podataka, pa razmisli o adminstraciji samo u rudnicama, da ne spominjemo konglomerate tipa Eletroprivrede ili Bh Telekoma:
Od ukupno 11.200 uposlenih u rudnicima uglja u FBiH, 20 posto otpada na administraciju

Mi smo 13. januara u Vladi FBiH na sastanku sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem razgovarali o stanju u rudnicima. Dubinska analiza je pokazala da u rudnicima 25 posto zaposlenih ima status invalida. Analiza je pokazala da imamo oko 2.000 radnika koji su tehnološki višak u sedam rudnika koji su u Koncernu EPBiH. Oni bi se na socijalno prihvatljiv način trebali zbrinuti kako bismo došli do optimalnih organizacija i sistematizacija - govori nam Husić.
https://www.faktor.ba/vijest/sta-ce-bit ... fbih/66444

Sa druge strane, pošto ti manjka saznanja, navešću ti primjer kako to funkcioniše u prvatnom sektoru tipa "Mineca", koji posjeduje rudnike u BiH i Srbiji. Uprava kompanije sa sjedištem u Londonu, čim je pala proizvodnja uzrokovana korona virusom, naložila je menadžmentu firme da otpuste višak radnika. Samo u jednom rudniku je to značilo otpuštanje oko 100 radnika, od nekih 300 zaposleni.
Međutim, lokalni menadžment je odlučio da nema otpuštanja, a svakom radniku od menadžera preko inžinjera do rudara, plata će se smanjiti shodno mogućnostima. Pa tako je prosječan inžinjer, čije se plaće kraću do dvije hiljade maraka, ostao kratak za 500 km. a rudari od 100 do 200 km.
Također je smanjen toli obrok za pola, te naknada za prevoz.

Nema povlaštenih...
Leverage

#59752 Re: SDP

Post by Leverage »

Stvar je u tome da se ovdje razgovaralo o budžetima državnih institucija, a ti si uletio kao padobranac da bi se na kraju ispostavilo da pričaš o budžetima - firmi.

Slijedeći put malo bolje čitaj, malo se bolje pripremi i nemoj se zalijetati k'o rudonja.
Škobo Habu

#59753 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 16:54 Ti si ovaj Glas malih biznisa? Evo ti odgovor:

http://www.sdp.ba/odgovor-socijaldemokr ... 6AEekcENqw
Da si čitao šta sam napisao u prehodnim postovima, mogao si lako zaključiti u kojem sektoru radim.

Što se tiče Kučuka i sličnih, pratio sam njihovu FB stranicu, i tu je riječ o malim poduzetnicima, neki su od njih zanatlije, neki ugostitelji, neki su one man bussiness, nije riječ samo o privatnicima koji imaju deset i više zaposlenih, što očito iz saopštenja SDP-a njima nije ni jasno.

To je kao da jednog Kulu iz Semizovca upoređuješ sa kakvom kafanom u Srednjem. Kulo za dan obrne pazara što ta kafana u Srednjem za mjesec.

Al' neka si ti ispunio svoju stranačku dužnost danas. Bićeš pohvaljen na sljedećoj stranačkoj akademiji, inšalah, dao Drug Tito.
Leverage

#59754 Re: SDP

Post by Leverage »

I ti i tvoji "mali biznismeni" što prije shvatite da niste jedini i da se vaša prava ne mogu ostvarivati gaženjem prava drugih i vrijeđanjem drugih to će vam biti lakše.

Vaš stav je otprilike, kreši sve u budžetu, kreši i u firmama u državnim vlasništvu, svima kreši a daj meniiiiiii, meni daaaaaaaj, meniiiiiiiii.

Nemere.
Škobo Habu

#59755 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 09/04/2020 12:03 A šta ti predlažeš? Da se od najslabije plaćenih budžetskih radnika napravi sirotinja za javnu kuhinju? Oba entiteta se zadužuju na redovnom nivou zbog loše ekonomske politike i sad u ovakvoj situaciji neko lamentira o tome da li se treba zadužiti u vrijeme ovakve krize. Ne, vi imate revolucionarni plan, reži sve u budžetu jer neće iz vašeg džepa. Nisu na budžetu samo političari sa svojim visokim platama.
Leverage wrote: 09/04/2020 18:07 Zašto bi država omogućila klimu nekom privatniku da se bogati preko svake mjere, a da društvo nema ništa od toga?

Onda hajmo proglasiti anarhiju, ukinuti novac i policiju, pa onda posluj u takvoj klimi.
Dovoljno je navesti ova dva posta, koji su tvoje umotvorine, da se čovjek uvjeri sa kim ima posla.

Toliko o stranačkim "rudonjama". Nije ni čudo što nam je "socijaldemokratija" vašar u Puračiću.
Leverage

#59756 Re: SDP

Post by Leverage »

Sve bi ti džaba od države, i zdravstvo i da ti se djeca školuju i da studiraju, i poticaje i povlastice i naknade i ovo i ono. A ništa ne bi dao zauzvrat.

Nemere.
Leverage

#59757 Re: SDP

Post by Leverage »

Tebe je ovdje posl'o neki gazda, predstavnik "Malih izrabljivača FBiH", vjerovatno ćeš bit' šef smjene nakon korone. Čestitam.
madner

#59758 Re: SDP

Post by madner »

Nije mi jasno odkud ove teorije o zaduzenosti kao bauku i kratkorocnosti iste.
Škobo Habu

#59759 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:18 I ti i tvoji "mali biznismeni" što prije shvatite da niste jedini i da se vaša prava ne mogu ostvarivati gaženjem prava drugih i vrijeđanjem drugih to će vam biti lakše.

Vaš stav je otprilike, kreši sve u budžetu, kreši i u firmama u državnim vlasništvu, svima kreši a daj meniiiiiii, meni daaaaaaaj, meniiiiiiiii.

Nemere.
Ti nekoga, nakon ovoga, nazivaš "rudonjom"?

Toliko isključivosti u razumjevanju onoga o čemu se raspravlja nisam vidio ni kod ambivalentni SDA-ovaca.
Isključivost u stavovima je odlika kako "zelene", tako i "crvene" buržuazije.

Sama činjenica da ti određenom privatniku, recimo onome koji pošteno sve ove godine pošteno uplaćuje doprinose, plaća dađbine i ostale obaveze, zbog rasterećenja same privrede i pronalaženja metoda da se otpusti što menje ljudi, ne bi pomogao u bilo kom smislu, dok sa druge strane, kukaš kako niko ispod 1500 km na budžetu ne treba da osjeti ovu krizu, na najbolji mogući način svjedoči kako je tvoja logika plitka k'o Jala u avgustu.

Niko od budžetski uhljeba ne živi od toga što mu plata pada sa neba, već upravo od realnog sektora koji mora proizvoditi dobra, plasirati ih i prodavati da bi budžetski korisnici imali tih 1500 km, bruto.

Ne bitno da li se radi o državnom proračunu, da li o javnim kompanijama koje grcaju od preglomaznog administrativnog sektora, ali svugdje gde postoji prostor da se bespotrebni troškovi i davanja mogu suzbiti - tu treba sjeći.
Nikada nama od rata nisu bili potrebniji radikalniji rezovi kada su u pitanju budžetski troškovi i tromost javnih preduzeća koja su najobičnije stranačke utvrde za zapošljavanje podobnih.
Last edited by Škobo Habu on 10/04/2020 18:08, edited 1 time in total.
Leverage

#59760 Re: SDP

Post by Leverage »

Vidiš da izmišljaš. Stalno mi guraš u usta riječi koje nisam izgovorio.

Napisao sam već takav post, ali evo opet.

Pomoći treba privrednicima, ali ne preko leđa budžetske sirotinje nego preko leđa prije svega onih koji u budžetu zarađuju mnogo, rezanjem javne potrošnje i zaduživanjem.

Ali ne, ti i tvoj gazda hoćete da se uvalite u džep budžetske sirotinje pri čemu vrijeđaš ko kočijaš, a onda očekuješ da te neko poštuje.

Dobio si što si i tražio.
Škobo Habu

#59761 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:21 Sve bi ti džaba od države, i zdravstvo i da ti se djeca školuju i da studiraju, i poticaje i povlastice i naknade i ovo i ono. A ništa ne bi dao zauzvrat.

Nemere.
Jarane, uzmi Nikšića pod ruku i pravac Jala, pa surfajte na "Platformi".

Možete i kod njega u Konjic, na Neretvu. Tu već možete organizovati rafting na "Platformi".
Leverage

#59762 Re: SDP

Post by Leverage »

Svoj ti pos'o.
Škobo Habu

#59763 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:38 Vidiš da izmišljaš. Stalno mi guraš u usta riječi koje nisam izgovorio.

Napisao sam već takav post, ali evo opet.

Pomoći treba privrednicima, ali ne preko leđa budžetske sirotinje nego preko leđa prije svega onih koji u budžetu zarađuju mnogo, rezanjem javne potrošnje i zaduživanjem.

Ali ne, ti i tvoj gazda hoćete da se uvalite u džep budžetske sirotinje pri čemu vrijeđaš ko kočijaš, a onda očekuješ da te neko poštuje.

Dobio si što si i tražio.
O kakvoj ti budžetskoj sirotinji pričaš? Jesi l' ti dobar? Odradi kakvo testiranje na virus.

Da bi bio dio "budžetske sirotinje", moraš imati vezu, moraš imati stranački uticaj, moraš biti podoban.
Da bi sisao budžetsku sisu moraš platiti radno mjesto i to masno, cifru koja se u realnom sektoru zaradi za godinu.

Budžetska sirotinja. Oksimoron. By SDP #crvena boržoazija.
Last edited by Škobo Habu on 16/04/2020 12:20, edited 1 time in total.
Leverage

#59764 Re: SDP

Post by Leverage »

Ja se izvinjavam. Budžetski tajkuni koji zarađuju 900-1000 maraka. Gađaju se parama s balkona.
Škobo Habu

#59765 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:45 Ja se izvinjavam. Budžetski tajkuni koji zarađuju 900-1000 maraka. Gađaju se parama s balkona.
Ko to na državnom nivou, u federalnim institucijama, pa sve do javnih preduzeća ima platu od 800 do 1000 km?

Izvoli, pucaj!
Leverage

#59766 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 10/04/2020 17:47
Leverage wrote: 10/04/2020 17:45 Ja se izvinjavam. Budžetski tajkuni koji zarađuju 900-1000 maraka. Gađaju se parama s balkona.
Ko to na državnom nivou, u federalnim institucijama, pa sve do javnih preduzeća ima platu od 800 do 1000 km?

Izvoli, pucaj!
Prosvjetni radnici.
Škobo Habu

#59767 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:48
Prosvjetni radnici.

Lažeš. Na ozbiljnijim forumima bi dobio ban za ovo.

Bivša cura mi pedagog u Bihaću, ima platu oko 1200 km. Osnovicu. Stim da u USK sve javne institucije imaju platu na vrijeme, osim obrazovanja. Plata im kasni dva mjeseca. Ni to te nisu učili na lokalnim SDP papazjanijama od akademija?

Znaš li koliki je prosjek u sarajevskom kantonu?

Zapravo, znaš li išta, osim onoga što ti Mašić i kompanija kažu?
Leverage

#59768 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 10/04/2020 17:52
Leverage wrote: 10/04/2020 17:48
Prosvjetni radnici.

Lažeš. Na ozbiljnijim forumima bi dobio ban za ovo.

Bivša cura mi pedagog u Bihaću, ima platu oko 1200 km. Osnovicu. Stim da u USK sve javne institucije imaju platu na vrijeme, osim obrazovanja. Plata im kasni dva mjeseca. Ni to te nisu učili na lokalnim SDP papazjanijama od akademija?

Znaš li koliki je prosjek u sarajevskom kantonu?

Zaparvo, zanš li išta, osim onoga što ti Mašić i kompanija kažu?
Nije tačno, lažeš ti. U većini kantona, bez toplog obroka, plata je manja od 1000 maraka. Nije KS jedini kanton na svijetu.
Škobo Habu

#59769 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:53
Nije tačno, lažeš ti. U većini kantona, bez toplog obroka, plata je manja od 1000 maraka. Nije KS jedini kanton na svijetu.
Topli obrok se ne računa u prosjek plate.

I daj mi jedan primjer gdje nastavnik radi za 800 km? Samo jedan.

Imam drugaricu koja je učiteljica u Zenici, i ima platu više od 1000. Učiteljica.
Akibh

#59770 Re: SDP

Post by Akibh »

Cuj budzetska sirotinja... :D
Treba tebe malo u robot ili bingo, sram te bilo.
I jos ono nekog optuzuje da laze
Leverage

#59771 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 10/04/2020 17:56
Leverage wrote: 10/04/2020 17:53
Topli obrok se ne računa u prosjek plate.

I daj mi jedan primjer gdje nastavnik radi za 800 km? Samo jedan.

Imam drugaricu koja je učiteljica u Zenici, i ima platu više od 1000. Učiteljica.
Nisam rekao da radi za 800 nego za manje od 1000 maraka. U nekim kantonima topli obrok uračuna se u platu i isplaćuje zajedno.

Plate su (bez toplog obroka) u boljim kantonima malo više od 1000 maraka, a u lošijim ispod. Npr. na TK plata bez toplog obroka je oko 1030 maraka.

I ti i tvoj gazda bi se malo ugradili u tu platu? Aferim.
Leverage

#59772 Re: SDP

Post by Leverage »

Akibh wrote: 10/04/2020 18:02 Cuj budzetska sirotinja... :D
Treba tebe malo u robot ili bingo, sram te bilo.
I jos ono nekog optuzuje da laze
Ono se javlja odakle? Odakle oni bi? Ono priča o Bingu i Robotu. Ono.
Škobo Habu

#59773 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 18:02
Nisam rekao da radi za 800 nego za manje od 1000 maraka. U nekim kantonima topli obrok uračuna se u platu i isplaćuje zajedno.

Plate su (bez toplog obroka) u boljim kantonima malo više od 1000 maraka, a u lošijim ispod. Npr. na TK plata bez toplog obroka je oko 1030 maraka.

I ti i tvoj gazda bi se malo ugradili u tu platu? Aferim.
Probaj biti decidan u onome što predlažeš.

Mene barem ne može na tom terenu preveslati, jer poznajem dosta ljudi koji su zaposleni u obrazovanju.
Istina je da plate variraju od kantona do kantona, no nisam čuo nigdje, osim u USK, da zaposleni napuštaju svoje poslove i odlaze da rade po Njemačkoj, Austriji itd. kao tete u vrtićima.

Tvoja zapažanja uopšte ne stoje, jer naše obrazovanje je skupo, a rezultati su - blago kazano - nikakvi.

Niko ne traži da se tek tako otpuštaju ljudi sa poslova, kako se to radi u realnom sektoru, jer je to praktično nemoguće, 'em zbog granskih sindikata, 'em zakona koji stoji iza njih, već da se prave dubinske analize gdje se uštede mogu postići.
Ako mene pitaš, obrazovanje i zdravstvo su zadnje dvije kategorije društva koje bi trebale da trpe uštede.
paleoconservative

#59774 Re: SDP

Post by paleoconservative »

Leverage wrote: 10/04/2020 17:18 Vaš stav je otprilike, kreši sve u budžetu, kreši i u firmama u državnim vlasništvu, svima kreši a daj meniiiiiii, meni daaaaaaaj, meniiiiiiiii.

Nemere.

Leverage wrote: 09/04/2020 13:57
Image
Leverage

#59775 Re: SDP

Post by Leverage »

Ne pokušavam nikog preveslati, a to je moj teren, pričam o vlastitim primanjima, valjda znam šta sam dobio prošli mjesec. Inače, prije godinu dana plata je bila 950 maraka, kada je Kukić sa svojom strankom uradio ovo povećanje, a odluka o tome da će biti povećanje bila je taman pred izbore. Ljudi su decenijama primali ispod hiljadu maraka, ljudi sa visokom stručnom spremom. Čekali da im se smiluje Kukić.

Što se tiče odlazaka, ja lično sam počeo raditi tako što je moj kolega napustio i otišao u inostranstvo. Čovjek ostavio tu basnoslovnu platu. Eto, toliko i o tome.

O razlozima loših rezultata u prosvjeti obrati se prije svega kantonalnim ministarstvima, potom pedagoškim zavodima pa tek onda ganjaj nastavnike i profesore koji u nemogućim uslovima uče djecu.

Zdravstvo ima svoj fond, ne primaju platu direktno iz budžeta, niko nije ni spomenuo da će im se smanjivati plate.

Tvoj "mali" gazda ne misli da treba bit pošteđen bilo ko na budžetu, ta hrpa neradnika koja svaki dan radi više od 8 sati dnevno, a u ovom periodu online nastave pogotovo.

Tako bi ti se isto mnogi drugi na budžetu mogli javiti da ti objasne šta i kako rade. Tebi i tvom gazdi, koji bi se ugradili u tuđi hljeb i mlijeko. Jer nije vam dovoljno da se finansirate iz drugih izvora, mora se udariti po budžetskoj sirotinji.
Post Reply