Leverage wrote: ↑10/04/2020 05:34
Ono meni govori da nešto ne razumijem. Ono, koje je došlo ovdje da bezobrazno trola. Ono nekom priča da ne posjeduje inteligenciju, da je nebitan, da nema konkretna rješenja. Ono, koje nikad ništa konkretno nije reklo na ovom forumu.
Eto, ono hoće nešto.
Wow, stranački karijerista sa visine nekome nešto želi objasniti, a sva mu populistička priča može stati u srednjoškolsko poznavanje ekonomike proizvodnje iz kakve tehničke škole. Zapravo taj nivo obrazovanja je potreban da se shvati suština tvog baljezganja.
Za razliku od tebe, stranački karijeristo, ja sam zaposlen u realnom sektoru u kojem ti sigurno nisi nikada ni prismrdio, osim kroz demagoške floskule.
Za razliku od tebe, uposlen sam u firmi koja zapošljava preko hiljadu ljudi, i koja je jedan od najvećih domaćih izvoznika u svojoj branši.
Prepoznatljiva u regiji, prepoznatljiva u EU kao certificiran dobavljač.
Iz tog razloga ću na široko elaborirati kako se trenutna situacija odražava na samo poslovanje, te zašto je set mjera od Novalića pa do vehementnog Mašića i SDP-a, samo presipanje iz šupljeg u prazno.
Firma, u kojoj sam zaposlen, siguran sam da može u karantinskim uslovima izdržati do maja. U smislu izvršenja svih obaveza kako prema radnicima, tako i prema dobavljačima i državi. Već u martu su svi radnici primljeni poslije Nove Godine su dobili otkaze. Njih pedeset, najmanje.
U aprilu se sprema otkaz možda i za duplo više radnika, zbog činjenice da je glavni kupac, na kojega otpada 80% izvoza, stornirao naruđbe do daljnjeg. Krajem aprila, ako se krene sa proizvodnjom, to će biti sa nekih 30 do 40 % od ukupnih potreba.
To automatski znači pad proizvodnje. Šta to znači za firmu koja upošljava oko 1200 radnika?
Znači da je corona karanten vratio u stanje u kojem se nalazila prije deset godina.
Prije deset godina je firma brojala 500 do 600 radnika.
Zamisli ti sada, vrli SDP demagože, koliko je takvih firmi u ovoj zemlji koje će corona karanten unazaditi u prosjeku po nekoliko godina, jer će morati raditi smanjenim kapacitetom, te će se morati prilagoditi ponašanju tržišta na koje su orijentisani?
Razumiješ li uopšte koliko će ih biti više konkurentno na inostranom tržištu zbog gubitaka koje su pretrpjeli.
Sve će se to, na koncu, reflektovati kroz otpuštanje radnika ili smanjenje plaća. Smanjenje plaća će biti jedan od prvi poteza, u to sam uvjeren, jer će se otkazima stvoriti armija nezaposlenih, što je opet win-win situacija za svakog poslodavca - oboriće cijenu rada.
U slučaju moje firme, koja je pred corona viorus, trebala da širi dodatno proizvodnju za inostranog partnera za još 150 ljudi, sadašnja situacija znači ne samo prolongiranje do daljnjeg ili čak gubljenje ugovora, već otpušanje najmanje 200 do 300 radnika, plus zaustavljanje do daljnjeg bilo kakvih investicija i zapošljavanja.
Suštinski, ono što ti ne razumiješ, a što se da uvidjeti kroz tvoje stranačke stavove, odsustvo je bilo kakvog razumjevanja za ozbiljnost situacije.
Iako dolaziš iz stranke kojoj su puna usta radništva, socijalne zaštite, kritikovanja budžetskih izdavanja i birokratskog nerada, tvojh rezon nije ništa drugačiji od bilo koje populističke stranke na vlasti.
No, i one stranke na vlasti zagovaraju rezanje primanja u javnom sektoru, dok nam ti prodaješ demagogiju o tome kako će smanjenje plata "budžetsku sirotinju" odvesti na kazan javne kuhinje, što je čista nebuloza. Jedini oni koji će završiti na kazanu javne kuhinje su oni koji će ostati bez posla u privatnom sektoru, jer im ovaj sistem ne nudi nikakavu alternativu.
To što ti zagovaraš da se upumpava novac u budžetski sektor nije nikakvo riješenje, već privilegija određenog sloja društva da parazitira i dalje na leđima ekonomije koja je pred kolapsom. To neće pomoći mojoj firmi da se vrati u poziciju od prije mjesec-dva, već će samo još više stanjati pod glomaznim birokratskim aparatom i nametima države. To znači da, jednostavno kazano, zagovaraš jasno i decidno socijalno raslojavanje, jer birokratskom aparatu treba omogućiti da i dalje troši - da ne bi došlo do pada potrošnje, dok u realnom sektoru uposleni trebaju da preživljavaju dan za dan i da ono što proizvedu i ostvare ponude na uslugu tebi i takvim u cilju očekivanja kakvog Božijeg čuda.
U suštini, tvoj prijedlog je ekstreman i za američke neoliberalne jastrebove - jer samo realni sektor treba da osjeti na svojoj koži cijelu ovu ekonomsku krizu.
Da rezimiram: u uslovima recesije kojoj klizimo, ne postoje društvene elite koje su povlaštene po pitanju opstanka cijelog društva. Rezove, koliko god oni bolni bili, moraju osjetiti svi, jer samo tako mogu postati svijesni ozbiljnosti situacije.
Vi u SDP-u, sudeći po tebi, živite u paralelnom svemiru.
Zato i ovako dug post - ne zbog vas, neoliberalni drugovi, već zbog onih koji imaju namjeru dati glas ublehašima koji propagiraju takvu politiku poput tebe.