SDP

paleoconservative

#59726 Re: SDP

Post by paleoconservative »

madner wrote: 09/04/2020 15:58 Zasto mislite da su to znacajne ustede?

Koliko ljudi mislite da tu ima? :D
Zato sto je preko 40% BDP-a svake godine velicina javnog sektora u BiH.

Da, u tu cifru ulaze i brojne ekonomske aktivnosti javnih preduzeca koje zapravo stvaraju dodanu vrijednost drustvu kao npr djelimicno energetski sektor, ali vecina tog iznosa je vrijednost koju je radnik uzivao, a nije stvorio. Zastarjeli analogni administrativni sistem, nedostatak tehnoloske inovacije, 4 salteruse koje izvrsavaju funkciju koju bez problema moze jedna itd.

Kad se u Americi government spending smanji za odredjeni procenat, te godine se poveca stopa nezaposlenosti. Ne zato sto je ekonomska situacija nepovoljnija, nego jer nova stopa zaposlenosti bolje odrazava vec otprije nepovoljnu ekonomsku situaciju u zemlji.
madner wrote: 09/04/2020 15:58 Socijalizam nema nista protiv slobodnog trzista, samo je za preraspodjelu nakon sto trziste uradi svoj dio posla. :D
Sta je onda slobodno u tom trzistu?
Leverage

#59727 Re: SDP

Post by Leverage »

Zašto bi država omogućila klimu nekom privatniku da se bogati preko svake mjere, a da društvo nema ništa od toga?

Onda hajmo proglasiti anarhiju, ukinuti novac i policiju, pa onda posluj u takvoj klimi.
paleoconservative

#59728 Re: SDP

Post by paleoconservative »

Leverage wrote: 09/04/2020 18:07 Zašto bi država omogućila klimu nekom privatniku da se bogati preko svake mjere, a da društvo nema ništa od toga?

Onda hajmo proglasiti anarhiju, ukinuti novac i policiju, pa onda posluj u takvoj klimi.
Ako je bill gates sutra bogatiji nego jucer, nas wealth gap se povecao iako ja nemam nikakvih gubitaka tu. Stavise, on ce taj novac cirkulisati kroz ekonomiju i stvarati nova radna mjesta i nove proizvode od cega citavo drustvo ima beneficije.

Svakako da je anarhija autisticno rjesenje i da mora postojati neki osnovni porez, rijec zakona, instucije poput policije vatrogasaca i mnogih ostalih servisa gradjanima. Drzave mora biti, al ako je ima, hajde da je makar bazirana na vrijednostima prava pojedinaca na svoju slobodu, svoju sigurnost i svoje plodove rada.

Da se razumijemo, podrzavam svaki vid podrske onima najbespomocnijima i da to svi placamo, kao i onima koji imaju potencal da nesto stvore, predivno bi bilo kada bi vecina nasih socijalnih davanja islo za stipendiranje raznih start-upa briljantnih umova kojima fali kapitala i slicne stvari. Ali sve sto stvara manjak inicijative da ljudi rade i stvaraju, kao sto su radikalni potezi preraspodjele imetka i vracanja planskoj ekonomiji, tu stvarno podvlacim crtu. Siguran sam da bi se i veliki dio ekipe iz SDP-a slozio sa dosta ovoga.
Leverage

#59729 Re: SDP

Post by Leverage »

To na koji način će Bill Gates ili neko drugi raspoređivati dividendu zaista niko ne zna. Niko ne zna ni to kada će se bogati moćnici odlučiti da prave novčane zalihe i kreiraju krize kako bi upravljali društvenim procesima. Novac je potreban u cirkulaciji, a ne da se gomila u nekoliko ruku i da svijet ovisi o tome kad će biti pušten u cirkulaciju. Bogatašu treba biti omogućeno da od svog profita lagodno živi, a ne da ima moć da utiče na političke procese.

Suština toga za što se ja zalažem je da radnička klasa (na budžetu i u realnom sektoru) živi kvalitetnijim životom djelimično na račun profita onih koji ga ostvaruju, proporcionalno tome koliki profit ostvare. To znači bolji standard života radnika, dakle ulaganje u sreću i zadovoljstvo. Ne mora svaka marka biti uložena na način da se najbolje oplodi, nismo mašine i ekonomski model u jednoj mjeri trebamo prilagoditi svojim prirodnim potrebama.

Svi zajedno treba da učestvujemo u pomoći nemoćnima, siromašnima, jednostavno ljudima koji ne mogu sami iz nekog razloga.

Podrška biznisu, npr. startupima koje spominješ, nešto je što itekako treba podržati, ali suština je da se to radi na način da se od novog poslodavca traže garancije u smislu tretiranja radnika. Barem kad se nešto novo počinje da se počne kako treba, kad već za ove "stare" poslodavce nema političke volje da ih se dovede u red po tom pitanju.
drug_profi

#59730 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ja mislim da bi odlican potez bio moratorij na SVE kredite 90 dana. Bez diskusije.
Neko je pogodjen krizom, neko nije. Ovi sto nisu visak para ce zavrtiti kroz potrosnju i sacuvati koliko-toliko neki obrt i punjenje budzeta.
Bankama na kraju godine halaliti porez na dobit posebnim zakonom.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#59731 Re: SDP

Post by malakh »

madner wrote: 09/04/2020 13:12
malakh wrote: 08/04/2020 20:52 fup je u siječnju prošle godine uhapsio tri lica, člana nadzornog odbora grasa zbog primanja dara, da bi isti dodijelili posao nabavke rabljenih trolejbusa toj nekoj firmi.

cca 700.000,00 km, za 7 ili 8 trolejbusa.

što bi naši ljudi rekli, aferim. neka su ih uhapsili.

onda dođe novi tender, dobijemo trolejbuse, a jedan po komadu košta cca 110.000 km. carinska deklaracija kaže da su isti nabavljeni za oko 13.000 km.

potom dođe sveznalac koji kaže prvi regularan tender u grasu, a ljudi na marži od grasa uzeli preko milion maraka.

najveći kriminal u bosni i hercegovini se dešava na enormno visokim maržama. bogaćenja i tako te stvari. kada se npr. čaša od pola marke proda za 8 maraka, ili pepaljara od dvije marke proda za 15 maraka...

ali, ako madner kaže da je uspješan tender, onda neka bude. zanemarit ćemo da je marža na jednom trolejbusu preko 700%. samo je pitanje kada kaže "prvi uspješan tender", na koga točno misli i za koga je uspješan? za vlasnika firme gn company sigurno jeste.
3 lica su uhapsena jer su pokusala da od GN company uzmu 10% od tendera. Od te ekipe je Zurnalova prica da postoji jeftiniji ponudjac, mada to nije istina. Jer ta druga firma je jednom prevarila GRAS tako sto im je dostavila za istu cijenu kao i GN company potpuno neupotrebljiva vozila. Uhapseni su prijetili da ce oboriti tender ako ne dobiju 10%.

Prvi uspjesan tender je naravno za KS i GRAS, jer su prvi put dobili sto su platili.

Sto se tice marze, deklaracija i matematike bila je najbolja ponuda nakon 3 tendera koja su propala jer se niko nije javio na iste sa manjim cijenama.

I tako Zurnal pocne vrtiti pricu reketasa.
prethodne aktivnosti pretjerano ne znam, ono što znam oko hapšenja dotičnih sam i napisao i nikada nisam stajao na njihovu obranu. niti ovdje komentiram kako bi njih branio, niti sam bilo kada branio lopove i kriminalce.

ali, moraš shvatiti, da je za moj zdravi razum marža od 700% na polovan trolejbus previše.

navodio sam primjer. to je ona priča kada se pepeljara od dvije marke, javnom preduzeću proda za 15 maraka ili famozne stolice iz stambenog fonda ks. sve ok, uspješan tender, ispoštovan zakon o javnim nabavkama, jer se nitko drugi nije prijavio, ali marža ogromna. ali povrh svega, napravi se dovoljno argumentata za obranu.

i tako dobismo mnoštvo kvazi biznismena sa enormno velikim bogatstvom, kojima redovno lijepimo etikete krimanalaca. ali u ovom slučaju, na marži od 700%, trošku oko 150 tisuća i prihodu od preko milion km govorimo da je pošteno, da je moralno, da je uspješno.

konkretno u ovom slučaju, sumnjivo, ali teško dokazivo. kao u slučaju pepeljara i stolica.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#59732 Re: SDP

Post by Chmoljo »

Guslaš li guslaš.

Nikako da objasniš zašto bi iko po toj cijeni prodao trolu u voznom stanju jer ti je carinska deklaracija sveto slovo.

Vjerujmo institucijama.
drug_profi

#59733 Re: SDP

Post by drug_profi »

Ne znam kako im marza od recimo 400% nije bila dovoljna? Zasto niko nije na taj tender dao ponudu?
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#59734 Re: SDP

Post by malakh »

Chmoljo wrote: 09/04/2020 21:19 Guslaš li guslaš.

Nikako da objasniš zašto bi iko po toj cijeni prodao trolu u voznom stanju jer ti je carinska deklaracija sveto slovo.

Vjerujmo institucijama.
da bi za 150 tisuća troška, prihodovao preko milijun i 250 tisuća i zaračunao maržu od preko 700%. mislim da je dovoljno. ne vidim što ti je tu nejasno?

da li ti vjeruješ institucijama?
Škobo Habu

#59735 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 09/04/2020 13:02
Eto vidiš da izmišljaš i lažeš. Naravno da SDP nije za to, sve mjere koje SDP predlaže usmjerene su u korist radnika u realnom sektoru, što se jasno vidi iz navedenih dokumenata. To što ti bezobrazno i notorno lažeš kako bi nekog ubijedio u suprotno neće ti proći.

Ti ne samo da uopšte ne razumiješ problematiku realnog sektora, već egzistiraš u posve paralelnom univerzumu koji nema uopšte nikakve veze sa stvranošću.

Još ako su neki faktor u tom SDP-u, pa makar i portir u Alipašinoj, to je dobar znak u kakvom je dubokom inkubacionom stanju ta tvoja stranka koju požrtvovano braniš. Odmah da ti kažem, ti samo MISLIŠ, baš kao Mašić i co. da će predložene mjere pomoći realnom sektoru.
Neće mu pomoći, već se samo produžiti agoniju koji već imamo. Kada eskalira kompletna situacija, onda će te biti prvi koji će te uprijeti prstom u vlast i govoriti kako ste upozoravali na sve ovo.

A, predlažete tipične "šminkerske" mjere i, pri tome, smatrate se socijalno osjetljivom strankom? Socijalno osjetljivom za što? Za sirotinjske plate od 1500 km. u zemlji u kojoj je prosjek plate nešto više od 900 km???
Vlast nije na vrijeme reagovala prema realnom sektoru i zbog toga su krenula masovna otpuštanja. Ali ti si razlog tome uspio naći u opozicionom SDP-u, tj. ovdje to pokušavaš mučki podvaliti kao neku priču.
Ko uopšte podvaljuje išta SDP-u? SDP je potpuno nebitna stranka na ovdašnjem političkom nebu da bi se njoj išta podvaljivalo. Niti ima političku moć, niti posjeduje inteligenciju, niti ima konkretna riješenja po pitanju novonastale krize.

Populizam koji se uklapa u kompletnu tvoju priču.
madner

#59736 Re: SDP

Post by madner »

paleoconservative wrote: 09/04/2020 17:48
madner wrote: 09/04/2020 15:58 Zasto mislite da su to znacajne ustede?

Koliko ljudi mislite da tu ima? :D
Zato sto je preko 40% BDP-a svake godine velicina javnog sektora u BiH.

Da, u tu cifru ulaze i brojne ekonomske aktivnosti javnih preduzeca koje zapravo stvaraju dodanu vrijednost drustvu kao npr djelimicno energetski sektor, ali vecina tog iznosa je vrijednost koju je radnik uzivao, a nije stvorio. Zastarjeli analogni administrativni sistem, nedostatak tehnoloske inovacije, 4 salteruse koje izvrsavaju funkciju koju bez problema moze jedna itd.

Kad se u Americi government spending smanji za odredjeni procenat, te godine se poveca stopa nezaposlenosti. Ne zato sto je ekonomska situacija nepovoljnija, nego jer nova stopa zaposlenosti bolje odrazava vec otprije nepovoljnu ekonomsku situaciju u zemlji.
Posto predpostavljam da govorimo o administraciji, zar stvarno mislite da je znacajan broj istih sa platom preko 1500 KM?
Governement spending je nacin na koji USA regulise ekonomiju i grijesis stopa nezaposlenosti je veca jer je manje posla posto goverment smanji potraznju za istim.
paleoconservative wrote: 09/04/2020 17:48
madner wrote: 09/04/2020 15:58 Socijalizam nema nista protiv slobodnog trzista, samo je za preraspodjelu nakon sto trziste uradi svoj dio posla. :D
Sta je onda slobodno u tom trzistu?
Trziste naravno, drzava ne utice na zakone trzista nego isto svojim mehanizmima radi. Bolje je imati jeftiniji proizvod, cijene regulisu ponudi i potraznju itd... Samo sto se vrsi raspodjela nakon toga od onih koji bolje prodju do onih koji losiju prodju. To je ekonomski sistem cijele Evrope, sa visokim porezima na dobit i vece plate. I to je 100% trzisna ekonomija.
madner

#59737 Re: SDP

Post by madner »

malakh wrote: 09/04/2020 20:42
madner wrote: 09/04/2020 13:12
malakh wrote: 08/04/2020 20:52 fup je u siječnju prošle godine uhapsio tri lica, člana nadzornog odbora grasa zbog primanja dara, da bi isti dodijelili posao nabavke rabljenih trolejbusa toj nekoj firmi.

cca 700.000,00 km, za 7 ili 8 trolejbusa.

što bi naši ljudi rekli, aferim. neka su ih uhapsili.

onda dođe novi tender, dobijemo trolejbuse, a jedan po komadu košta cca 110.000 km. carinska deklaracija kaže da su isti nabavljeni za oko 13.000 km.

potom dođe sveznalac koji kaže prvi regularan tender u grasu, a ljudi na marži od grasa uzeli preko milion maraka.

najveći kriminal u bosni i hercegovini se dešava na enormno visokim maržama. bogaćenja i tako te stvari. kada se npr. čaša od pola marke proda za 8 maraka, ili pepaljara od dvije marke proda za 15 maraka...

ali, ako madner kaže da je uspješan tender, onda neka bude. zanemarit ćemo da je marža na jednom trolejbusu preko 700%. samo je pitanje kada kaže "prvi uspješan tender", na koga točno misli i za koga je uspješan? za vlasnika firme gn company sigurno jeste.
3 lica su uhapsena jer su pokusala da od GN company uzmu 10% od tendera. Od te ekipe je Zurnalova prica da postoji jeftiniji ponudjac, mada to nije istina. Jer ta druga firma je jednom prevarila GRAS tako sto im je dostavila za istu cijenu kao i GN company potpuno neupotrebljiva vozila. Uhapseni su prijetili da ce oboriti tender ako ne dobiju 10%.

Prvi uspjesan tender je naravno za KS i GRAS, jer su prvi put dobili sto su platili.

Sto se tice marze, deklaracija i matematike bila je najbolja ponuda nakon 3 tendera koja su propala jer se niko nije javio na iste sa manjim cijenama.

I tako Zurnal pocne vrtiti pricu reketasa.
prethodne aktivnosti pretjerano ne znam, ono što znam oko hapšenja dotičnih sam i napisao i nikada nisam stajao na njihovu obranu. niti ovdje komentiram kako bi njih branio, niti sam bilo kada branio lopove i kriminalce.

ali, moraš shvatiti, da je za moj zdravi razum marža od 700% na polovan trolejbus previše.

navodio sam primjer. to je ona priča kada se pepeljara od dvije marke, javnom preduzeću proda za 15 maraka ili famozne stolice iz stambenog fonda ks. sve ok, uspješan tender, ispoštovan zakon o javnim nabavkama, jer se nitko drugi nije prijavio, ali marža ogromna. ali povrh svega, napravi se dovoljno argumentata za obranu.

i tako dobismo mnoštvo kvazi biznismena sa enormno velikim bogatstvom, kojima redovno lijepimo etikete krimanalaca. ali u ovom slučaju, na marži od 700%, trošku oko 150 tisuća i prihodu od preko milion km govorimo da je pošteno, da je moralno, da je uspješno.

konkretno u ovom slučaju, sumnjivo, ali teško dokazivo. kao u slučaju pepeljara i stolica.
Sad znas.

Ovo nije prvi tender GRASa za polovna vozila i cijena vozila kada su kupljenja i prije je bila od 50 000 do 70 000. To kakva je kalkulacija sa druge strane ne znam, ali laz je da je ovaj tender odskocio. Jedino sto je cudno jeste sto su vozila zaista zavrsila na ulicu, za razliku od ranijih akrobacija.

Cijela prica je potekla od struje koja je reketarila na ovom tenderu, kao odmazda za hapsenje.

Inace koliko znam tuzilastvo i antikorupcijski odjel su bili ukljuceni i nisu imali zamjerke na proceduru, tako da ako vjerujes u institucije... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#59738 Re: SDP

Post by Chmoljo »

malakh wrote: 09/04/2020 21:49
Chmoljo wrote: 09/04/2020 21:19 Guslaš li guslaš.

Vjerujmo institucijama.
da bi za 150 tisuća troška, prihodovao preko milijun i 250 tisuća i zaračunao maržu od preko 700%. mislim da je dovoljno. ne vidim što ti je tu nejasno?

da li ti vjeruješ institucijama?
Kad se dugo gusla teško je opet svirati po gitari.

Pitam, zašto bi švicarci prodavali trolu u voznom stanju za 10% njene realne vrijednosti? JThomas ti je također jednu realnu mogućnost za vrijednost deklaracije koje se držiš kao pijan plota, ali si to uredno izignorisao.
Leverage

#59739 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 22:34
Leverage wrote: 09/04/2020 13:02
Eto vidiš da izmišljaš i lažeš. Naravno da SDP nije za to, sve mjere koje SDP predlaže usmjerene su u korist radnika u realnom sektoru, što se jasno vidi iz navedenih dokumenata. To što ti bezobrazno i notorno lažeš kako bi nekog ubijedio u suprotno neće ti proći.

Ti ne samo da uopšte ne razumiješ problematiku realnog sektora, već egzistiraš u posve paralelnom univerzumu koji nema uopšte nikakve veze sa stvranošću.

Još ako su neki faktor u tom SDP-u, pa makar i portir u Alipašinoj, to je dobar znak u kakvom je dubokom inkubacionom stanju ta tvoja stranka koju požrtvovano braniš. Odmah da ti kažem, ti samo MISLIŠ, baš kao Mašić i co. da će predložene mjere pomoći realnom sektoru.
Neće mu pomoći, već se samo produžiti agoniju koji već imamo. Kada eskalira kompletna situacija, onda će te biti prvi koji će te uprijeti prstom u vlast i govoriti kako ste upozoravali na sve ovo.

A, predlažete tipične "šminkerske" mjere i, pri tome, smatrate se socijalno osjetljivom strankom? Socijalno osjetljivom za što? Za sirotinjske plate od 1500 km. u zemlji u kojoj je prosjek plate nešto više od 900 km???
Vlast nije na vrijeme reagovala prema realnom sektoru i zbog toga su krenula masovna otpuštanja. Ali ti si razlog tome uspio naći u opozicionom SDP-u, tj. ovdje to pokušavaš mučki podvaliti kao neku priču.
Ko uopšte podvaljuje išta SDP-u? SDP je potpuno nebitna stranka na ovdašnjem političkom nebu da bi se njoj išta podvaljivalo. Niti ima političku moć, niti posjeduje inteligenciju, niti ima konkretna riješenja po pitanju novonastale krize.

Populizam koji se uklapa u kompletnu tvoju priču.
Ono meni govori da nešto ne razumijem. Ono, koje je došlo ovdje da bezobrazno trola. Ono nekom priča da ne posjeduje inteligenciju, da je nebitan, da nema konkretna rješenja. Ono, koje nikad ništa konkretno nije reklo na ovom forumu.

Eto, ono hoće nešto.
Škobo Habu

#59740 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 05:34
Ono meni govori da nešto ne razumijem. Ono, koje je došlo ovdje da bezobrazno trola. Ono nekom priča da ne posjeduje inteligenciju, da je nebitan, da nema konkretna rješenja. Ono, koje nikad ništa konkretno nije reklo na ovom forumu.

Eto, ono hoće nešto.
Wow, stranački karijerista sa visine nekome nešto želi objasniti, a sva mu populistička priča može stati u srednjoškolsko poznavanje ekonomike proizvodnje iz kakve tehničke škole. Zapravo taj nivo obrazovanja je potreban da se shvati suština tvog baljezganja.

Za razliku od tebe, stranački karijeristo, ja sam zaposlen u realnom sektoru u kojem ti sigurno nisi nikada ni prismrdio, osim kroz demagoške floskule.
Za razliku od tebe, uposlen sam u firmi koja zapošljava preko hiljadu ljudi, i koja je jedan od najvećih domaćih izvoznika u svojoj branši.
Prepoznatljiva u regiji, prepoznatljiva u EU kao certificiran dobavljač.

Iz tog razloga ću na široko elaborirati kako se trenutna situacija odražava na samo poslovanje, te zašto je set mjera od Novalića pa do vehementnog Mašića i SDP-a, samo presipanje iz šupljeg u prazno.
Firma, u kojoj sam zaposlen, siguran sam da može u karantinskim uslovima izdržati do maja. U smislu izvršenja svih obaveza kako prema radnicima, tako i prema dobavljačima i državi. Već u martu su svi radnici primljeni poslije Nove Godine su dobili otkaze. Njih pedeset, najmanje.
U aprilu se sprema otkaz možda i za duplo više radnika, zbog činjenice da je glavni kupac, na kojega otpada 80% izvoza, stornirao naruđbe do daljnjeg. Krajem aprila, ako se krene sa proizvodnjom, to će biti sa nekih 30 do 40 % od ukupnih potreba.
To automatski znači pad proizvodnje. Šta to znači za firmu koja upošljava oko 1200 radnika?
Znači da je corona karanten vratio u stanje u kojem se nalazila prije deset godina.
Prije deset godina je firma brojala 500 do 600 radnika.

Zamisli ti sada, vrli SDP demagože, koliko je takvih firmi u ovoj zemlji koje će corona karanten unazaditi u prosjeku po nekoliko godina, jer će morati raditi smanjenim kapacitetom, te će se morati prilagoditi ponašanju tržišta na koje su orijentisani?
Razumiješ li uopšte koliko će ih biti više konkurentno na inostranom tržištu zbog gubitaka koje su pretrpjeli.
Sve će se to, na koncu, reflektovati kroz otpuštanje radnika ili smanjenje plaća. Smanjenje plaća će biti jedan od prvi poteza, u to sam uvjeren, jer će se otkazima stvoriti armija nezaposlenih, što je opet win-win situacija za svakog poslodavca - oboriće cijenu rada.
U slučaju moje firme, koja je pred corona viorus, trebala da širi dodatno proizvodnju za inostranog partnera za još 150 ljudi, sadašnja situacija znači ne samo prolongiranje do daljnjeg ili čak gubljenje ugovora, već otpušanje najmanje 200 do 300 radnika, plus zaustavljanje do daljnjeg bilo kakvih investicija i zapošljavanja.

Suštinski, ono što ti ne razumiješ, a što se da uvidjeti kroz tvoje stranačke stavove, odsustvo je bilo kakvog razumjevanja za ozbiljnost situacije.
Iako dolaziš iz stranke kojoj su puna usta radništva, socijalne zaštite, kritikovanja budžetskih izdavanja i birokratskog nerada, tvojh rezon nije ništa drugačiji od bilo koje populističke stranke na vlasti.
No, i one stranke na vlasti zagovaraju rezanje primanja u javnom sektoru, dok nam ti prodaješ demagogiju o tome kako će smanjenje plata "budžetsku sirotinju" odvesti na kazan javne kuhinje, što je čista nebuloza. Jedini oni koji će završiti na kazanu javne kuhinje su oni koji će ostati bez posla u privatnom sektoru, jer im ovaj sistem ne nudi nikakavu alternativu.

To što ti zagovaraš da se upumpava novac u budžetski sektor nije nikakvo riješenje, već privilegija određenog sloja društva da parazitira i dalje na leđima ekonomije koja je pred kolapsom. To neće pomoći mojoj firmi da se vrati u poziciju od prije mjesec-dva, već će samo još više stanjati pod glomaznim birokratskim aparatom i nametima države. To znači da, jednostavno kazano, zagovaraš jasno i decidno socijalno raslojavanje, jer birokratskom aparatu treba omogućiti da i dalje troši - da ne bi došlo do pada potrošnje, dok u realnom sektoru uposleni trebaju da preživljavaju dan za dan i da ono što proizvedu i ostvare ponude na uslugu tebi i takvim u cilju očekivanja kakvog Božijeg čuda.
U suštini, tvoj prijedlog je ekstreman i za američke neoliberalne jastrebove - jer samo realni sektor treba da osjeti na svojoj koži cijelu ovu ekonomsku krizu.

Da rezimiram: u uslovima recesije kojoj klizimo, ne postoje društvene elite koje su povlaštene po pitanju opstanka cijelog društva. Rezove, koliko god oni bolni bili, moraju osjetiti svi, jer samo tako mogu postati svijesni ozbiljnosti situacije.

Vi u SDP-u, sudeći po tebi, živite u paralelnom svemiru.
Zato i ovako dug post - ne zbog vas, neoliberalni drugovi, već zbog onih koji imaju namjeru dati glas ublehašima koji propagiraju takvu politiku poput tebe.
Last edited by Škobo Habu on 10/04/2020 13:53, edited 1 time in total.
invincible1921

#59741 Re: SDP

Post by invincible1921 »

U sustini i jedni i drugi i treci daju prijedloge cisto da bi rekli nesto...

Na kraju ce vlast rec eto da nije bilo nasih prijedloga bilo bi gore sto puta, opozicija ce rec mi smo htjeli ali nisu nam dali..

Pojo vuk magarca, plate kapaju u padze i sta ih briga

Evo uzecemo banalnu stvar oko smanjenja plata parlamentarcima. Evo sto ne bi SDP ili SDA ili bilo ko rekao "evo nasi se odricu pola plate" i tako izvrsio pritisak na ostale? Ah da...zato sto to svi predlazu jer znaju da od tog nema nista, a oni ispali moralne vertikale koje su pokusale...
Škobo Habu

#59742 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

invincible1921 wrote: 10/04/2020 11:47 U sustini i jedni i drugi i treci daju prijedloge cisto da bi rekli nesto...

Na kraju ce vlast rec eto da nije bilo nasih prijedloga bilo bi gore sto puta, opozicija ce rec mi smo htjeli ali nisu nam dali..

Pojo vuk magarca, plate kapaju u padze i sta ih briga

Evo uzecemo banalnu stvar oko smanjenja plata parlamentarcima. Evo sto ne bi SDP ili SDA ili bilo ko rekao "evo nasi se odricu pola plate" i tako izvrsio pritisak na ostale? Ah da...zato sto to svi predlazu jer znaju da od tog nema nista, a oni ispali moralne vertikale koje su pokusale...
Za sve što nastupi u narednom periodu, za dva do tri mjeseca, snosiće odgovornost svi. I pozicija, i opozicija. I pogubljeni Novalić, i fitness trenerka Nikšić.
Nismo mi Njemačka da ekonomiju gura naprijed snažna državna banka, već krhka zemlja i ovisna o stranim tržištima.
Sva dalja zaduživanja, bez obzira koliko imali prostora po tom pitanju, samo su sanacija trenutnog stanja. Na duge staze - nikakve koristi.

Kod nas DKP mreža ima najveća primanja u regionu, običan konzul nam ima veću platu od Plenkovića, kao da samo kakav ekonomski div, a ne ekonomija najsličnija kakvoj afričkoj. Imamo cijelu armiju birokratski uhljeba od opštinskog do državnog nivoa, koji imaju sve moguće privilegije, dok u realnom sektoru neke firme svojim radnicima daju jedva sedmicu dana odmora.

I onda mi SDP paraziti pričaju o socijalnoj pravdi i pravima radnika, a dva puta su imali vlast, i dva puta su imali priliku da se na tome dokažu, a ne da nastave tamo gdje započela SDA.
Leverage

#59743 Re: SDP

Post by Leverage »

Stranački karijerista :lol: SDP ima oko 50 hiljada članova, sigurno ih znaš sve nabrojati :lol: I svi jedva čekaju da naprave neku političku karijeru.

Ti si jedan ozlojeđen lik frustriran vlastitim neuspjesima, zbog čega ovdje prosipaš otrov iako si uglavnom sam kriv za to. Tvoj problem sa SDP-om su vjerovatno neki kompleksi lične prirode, o kojima mi ovdje ne znamo, pa nam to pokušavaš prikazati kao šarenu lažu pažljivo upakovanu u oblandu lažne brige za moralni kompas SDP-a.

I u to je stalo sve tvoje piskaranje na forumu.
Škobo Habu

#59744 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 14:34 Stranački karijerista :lol: SDP ima oko 50 hiljada članova, sigurno ih znaš sve nabrojati :lol: I svi jedva čekaju da naprave neku političku karijeru.

Ti si jedan ozlojeđen lik frustriran vlastitim neuspjesima, zbog čega ovdje prosipaš otrov iako si uglavnom sam kriv za to. Tvoj problem sa SDP-om su vjerovatno neki kompleksi lične prirode, o kojima mi ovdje ne znamo, pa nam to pokušavaš prikazati kao šarenu lažu pažljivo upakovanu u oblandu lažne brige za moralni kompas SDP-a.

I u to je stalo sve tvoje piskaranje na forumu.
Probaj napisati nešto konkretno. Ne bavi se mnom, već onim što pišem. Ispadaš licemjer, one mahalaške prirode, jer si ti upravo napadao forumaše zbog komentara o privatnom životu Damira Mašića. :roll:

I da, SDP ima 50.000 hiljada članova. Tačno tako. Na papiru.

Hajd' sad tabiri sa Imamovićem socijaldemokratiju rektalnog tipa.
Leverage

#59745 Re: SDP

Post by Leverage »

Juče je na temi sve fino objašnjeno, posebno posljedice tih tvojih nebuloza, Izvoli pa pročitaj pažljivo. Na tvoje gluposti previše je i jednom odgovarati, ne pada mi na pamet obrazlagati dva puta.
Škobo Habu

#59746 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 15:26 Juče je na temi sve fino objašnjeno, posebno posljedice tih tvojih nebuloza, Izvoli pa pročitaj pažljivo. Na tvoje gluposti previše je i jednom odgovarati, ne pada mi na pamet obrazlagati dva puta.
Nebuloza je napisati da da u javnom sektoru treba rezati plaće svima iznad 1500 km. dok ostalu "buraniju" treba poštediti. Pogotovo je nebulozno u kontekstu kada to napiše bot stranke koja se javnosti predstavlja kao zaštitnik prava radnika.

Takve elitističke zahtjeve mogu samo promovirati ljudi koji se uopšte ne razumiju stanje stvari. Jer po logici takvih "zaštitnika", poput tebe, jedan rudarski inžinjer bi ostao bez 500 km svoje plate, bez obzira na okolnosti koje radi, dok bi jedna šalteruša, i to sa srednjom školom, i dalje nastavila da ostvaruje benefite koje i dalje ima, a sve zbog famozne "javne potrošnje".

Toliko o nebulozama.
Leverage

#59747 Re: SDP

Post by Leverage »

Koliko znaš rudarskih inženjera na budžetu koji zarađuju npr. 4000 maraka pa da im se plata skreše za 500?

Ne lupetaj.
Škobo Habu

#59748 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 10/04/2020 16:13 Koliko znaš rudarskih inženjera na budžetu koji zarađuju npr. 4000 maraka pa da im se plata skreše za 500?

Ne lupetaj.
"Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učiniti sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika. Svakodnevno koordiniramo rad sa svim direktorima i nadzornim odborima 27 privrednih društava. Već su urađeni planovi kako osigurati nesmetanu proizvodnju a da se ne ugrozi zdravlje ljudi i da se sprijeći širenje virusa", kazao je Džindić.
Znači svi oni zaposleni u RMU Kakanj, RMU Breza, RMU Kreka, RMU Đurđevik, RMU Banovići, RMU Zenica, RMU "Abid Lolić - Lola", RMU Gračanica itd. Siguran sam da za neke rudnike nisi ni čuo, osim ove oko Tuzle.

I zašto je bitna plata, ako predlažeš kresanje do 1500 km?
Last edited by Škobo Habu on 10/04/2020 16:37, edited 1 time in total.
Leverage

#59749 Re: SDP

Post by Leverage »

Nisam znao da se plate u tim firmama isplaćuju iz budžeta.

Al hajde, svaki dan saznaš nešto novo.
Leverage

#59750 Re: SDP

Post by Leverage »

Ti si ovaj Glas malih biznisa? Evo ti odgovor:

http://www.sdp.ba/odgovor-socijaldemokr ... 6AEekcENqw
Post Reply