SDP

geralt

#59701 Re: SDP

Post by geralt »

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 10:59 Evo ga! Mašić, odnosno SDP, ponudili svoj set korona zakona:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-su- ... /200409029

Kao što se moglo i očekivati nigdje niti jednog prijedloga o smanjenju budžetske potrošnje i smanjenju plata administraciji?
O smanjenju broja zaposlenih da ne govorimo. :roll:
Konkretno stvari koje meni smetaju na ovom spisku, iako sam politicki ljevicar.

1. Uvecanje minimalne plate - totalna ekonomska glupost u ovoj situaciji. Minimalna plata se povecava kad nezaposlenost pada, a ne kada prijeti da podivlja.

3. "Subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije COVID-19." - nejasno definisano. Sta je "pad prometa", i kako definisati da li je on pao zbog mjera vlasti ili zbog generalne situacije u svijetu? Nisam za to.

5. "Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije COVID-19." - Isto kao pod 3.

10. "Plaćeno odsustvo roditeljima čija djeca zbog mjera vlasti ne mogu pohađati školske i predškolske ustanove." Drugim rijecima, placeno odsustvo svim roditeljima koji imaju djecu od 2-18 godina. Ko ce onda raditi?

13. Poreske olakšice za "freelancere". Freelanceri su trenutno najmanje ugrozena skupina u drustvu na koju se treba fokusirati. Dovoljno su "olaksice" imali one silne godine kad nisu uplacivali nista.

14. Smanjenje cijene električne energije za domaćinstva i privredu. Jos jedna nepromisljena i nepotrebna mjera. Cijena struje je vec medju najmanjim u Evropi, u izgradnju novih elektrana se ne ulaze nista, a Elektroprivredi su vec natovareni na pleca najneefikasniji rudnici uglja na svijetu. Ako budemo koristili EP BiH kao kasicu-prasicu za socijalna davanja, za 5-10 godina nas cekaju restrikcije u napajanju.

Ostalo mi je OK i podrzavam.
JThomas

#59702 Re: SDP

Post by JThomas »

ali valja svaki dan ponoviti priču po kojoj (za naše uslove) solidan trolejbus košta manje od solidnog golfa. jer o drugima je sve već ispričano. nema veze što to naprosto ne možeš naći da kupiš za 11.000 - carinska deklaracija uio bih je sveto pismo i ne može biti da je drukčije.

(a može i bez propusta ili manipulacije sa carinom biti da je prvo fakturisana akontacija, a ostalo kad se proda i naplati. ja ne insinuiram da znam da je bilo tako, jer ne znam. ali logično je, ja kupujem nešto što se ne može prodati i koristiti u švicarskoj i njemačkoj, i ugovorimo ovako, evo plaćam ti cijenu na otpadu odmah, a ostalo kad se posao završi. naravno, pošto budžet i politika sve svoje naplaćuju odmah ovo je politikantima nepojmljivo - ali u stvarnosti nije)
Škobo Habu

#59703 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Postoji tu još jedno krupno pitanje, a to je odakle namiriti sve te izdatke koja populistička SDP usta predlažu?

Zaduživanjem, kreditiranjem, rebalansom budžeta kao što predlaže i Novalić.
JThomas

#59704 Re: SDP

Post by JThomas »

ma ni zadužiti se ne možemo toliko. šta rade oni koji imaju pare - samo upumpavaju pare. a mi 30 godina svako povećanje prihoda "ulažemo" samo u plate javnom sektoru.
Leverage

#59705 Re: SDP

Post by Leverage »

A šta ti predlažeš? Da se od najslabije plaćenih budžetskih radnika napravi sirotinja za javnu kuhinju? Oba entiteta se zadužuju na redovnom nivou zbog loše ekonomske politike i sad u ovakvoj situaciji neko lamentira o tome da li se treba zadužiti u vrijeme ovakve krize. Ne, vi imate revolucionarni plan, reži sve u budžetu jer neće iz vašeg džepa. Nisu na budžetu samo političari sa svojim visokim platama.
JThomas

#59706 Re: SDP

Post by JThomas »

za šta god da iko "navija" i smatra da treba - o tome odlučuju oni koji su prvo i sami budžetski korisnici, a drugo, drže ih u toj poziciji svojim glasovima isto budžetski korisnici. odlučiće oni koji jesu, a ne oni koji nisu.

nema sad lakog rješenja za danas, kad je 30 godina rađeno kako je rađeno, taman da samuelson ustane i stane umjesto fadila. ko ima pare i nakupljeni suficit, upumpava ih da se održi nivo potrošnje. i niko se neće izvući režući potrošnju, to je utopija. 30 godina "investicija" samo u plate napravilo je i onaj dio privatnog sektora koji na papiru nema ništa sa budžetom ovisnim o budžetskim primanjima - jer ona održavaju nivo potrošnje. jedino je izvoz izuzetak, a znamo kakav je i koliko se država također trudila oko njega.
Leverage

#59707 Re: SDP

Post by Leverage »

Ma nisam reagovao na tvoj post nego na ovaj iznad.
JThomas

#59708 Re: SDP

Post by JThomas »

znam da nisi. nažalost, minulim radom napuhan je balon, i sve je postavljeno tako. svaka marka manje budžetliji je marka manje pazara nekome drugom. u normalnim državama sa normalnom veličinom budžetskog sektora u odnosu na privatni, i uvozom koji je pokriven izvozom - to ne bi bio veliki problem. a u nas je kresanje budžetskih plata problem i za privatni sektor.
Škobo Habu

#59709 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Leverage wrote: 09/04/2020 12:03 A šta ti predlažeš? Da se od najslabije plaćenih budžetskih radnika napravi sirotinja za javnu kuhinju? Oba entiteta se zadužuju na redovnom nivou zbog loše ekonomske politike i sad u ovakvoj situaciji neko lamentira o tome da li se treba zadužiti u vrijeme ovakve krize. Ne, vi imate revolucionarni plan, reži sve u budžetu jer neće iz vašeg džepa. Nisu na budžetu samo političari sa svojim visokim platama.
Ne treba puno na ovoj temi da se određeni "crveni" prokažu kao najobičniji populisti koji brane ovakvu budžetsku konstrukciju jadeći se, tobože, kako će se od kakvog birokratskog službenika, koji efektivno danas odradi 2 do 4 sata, a ostalo vrijeme iščekuje kraj radnog vremena, 200 do 300 maraka umanjenja na platu, prevoz i topli - poslati na kazan javne kuhinje.

U suštini, to samo iz tebe progovara tvoj budžetski strah. U to sam poprilično siguran.

No, nije mi jasna jedna stvar. Ako u realnom sektoru već imamo rezove u administrativnom osoblju, pa preko noći se donosi sistematizacija po kojoj na mjestima koja su imala uposlena dva ili tri administrativan radnika - dolazi jedan, a plate se režu u rasponima od 500 - 100 maraka, dok se iznos toplog polovi, kao i naknada za prevoz, zašto ti nije moguće u javnom sektoru?

Sječa uhljeba na budžetskim jaslama u ovoj zemlji jednom mora početi. Ako je jedna Hrvatska beskompromisno ušla u jedan takav proces kraćenja nogu preglomaznoj administraciji da bi rasteretila privredu uštedama na tom nivou, nije mi jasno kako neko, poput tebe, imao nešto protiv da se tako što ne desi kod nas?

Imaš ratu kredita od 500 km?

Zašto bi to trebalo da mene, koji sam u realnom sektoru, boli briga kad neki budžetlija prosipa šuplju o solidarnosti?
Last edited by Škobo Habu on 09/04/2020 12:49, edited 1 time in total.
jefff

#59710 Re: SDP

Post by jefff »

plah vakat za prikupljanje jeftinih populistickih bodova.
Leverage

#59711 Re: SDP

Post by Leverage »

Tebe ne bi trebalo da bude briga, ali shodno tome ni ljevičasku partiju nije briga za tvoje mišljenje. Zato su predložene mjere takve kakve jesu a ne takve kakve bi ti želio. Niko u SDP-u nije spreman tebi za ljubav da šalje ljude na kazan javne kuhinje.
Škobo Habu

#59712 Re: SDP

Post by Škobo Habu »

Ali jeste zato SDP da se u realnom sektoru režu plate i otpuštaju radnici, dok se u budžetsku armiju ne treba dirati, jer i oni, baš kao i SDA, računaju na njihovu podršku na sljedećim izborima?

To je borba za socijalnu jednakost po mjeri tebe, Mašića, Nikšića, Čengića koji se po mentalnom sklopu uopšte ne razlikuju od jednog Komšića.
Leverage

#59713 Re: SDP

Post by Leverage »

Škobo Habu wrote: 09/04/2020 12:46 Ali jeste zato SDP da se u realnom sektoru režu plate i otpuštaju radnici, dok se u budžetsku armiju ne treba dirati, jer i oni, baš kao i SDA, računaju na njihovu podršku na sljedećim izborima?

To je borba za socijalnu jednakost po mjeri tebe, Mašića, Nikšića, Čengića koji se po mentalnom sklopu uopšte ne razlikuju od jednog Komšića.
Eto vidiš da izmišljaš i lažeš. Naravno da SDP nije za to, sve mjere koje SDP predlaže usmjerene su u korist radnika u realnom sektoru, što se jasno vidi iz navedenih dokumenata. To što ti bezobrazno i notorno lažeš kako bi nekog ubijedio u suprotno neće ti proći.

Vlast nije na vrijeme reagovala prema realnom sektoru i zbog toga su krenula masovna otpuštanja. Ali ti si razlog tome uspio naći u opozicionom SDP-u, tj. ovdje to pokušavaš mučki podvaliti kao neku priču.
madner

#59714 Re: SDP

Post by madner »

Zato sto bi to produbilo krizu. Od toga nema ni realni sektor nista.

Ljudima je krivo sto je nama u realnom sektoru gore nego u javnom ali to nije nacin da se vodi politika.
Velika recesija je bila tako velika jer su drzave radile po Fadilovom konceptu, ali isti je ekonomski prevazidjen par decenija, tj. blizu 100 godina.
Mene zanima ko je njegov ekonomski savjetnik, cija pamet stoji iza ovih gluposti sto valja?

Da bi ljudima bilo jasnije, da li je bolje imati veci GDP i istu stopu zaduzenosti ili manji GDP i istu stopu zaduzenosti? Fadil nas ubjedjuje da je ovo drugo bolje, jer ne uzimamo nove kredite. :D
madner

#59715 Re: SDP

Post by madner »

malakh wrote: 08/04/2020 20:52 fup je u siječnju prošle godine uhapsio tri lica, člana nadzornog odbora grasa zbog primanja dara, da bi isti dodijelili posao nabavke rabljenih trolejbusa toj nekoj firmi.

cca 700.000,00 km, za 7 ili 8 trolejbusa.

što bi naši ljudi rekli, aferim. neka su ih uhapsili.

onda dođe novi tender, dobijemo trolejbuse, a jedan po komadu košta cca 110.000 km. carinska deklaracija kaže da su isti nabavljeni za oko 13.000 km.

potom dođe sveznalac koji kaže prvi regularan tender u grasu, a ljudi na marži od grasa uzeli preko milion maraka.

najveći kriminal u bosni i hercegovini se dešava na enormno visokim maržama. bogaćenja i tako te stvari. kada se npr. čaša od pola marke proda za 8 maraka, ili pepaljara od dvije marke proda za 15 maraka...

ali, ako madner kaže da je uspješan tender, onda neka bude. zanemarit ćemo da je marža na jednom trolejbusu preko 700%. samo je pitanje kada kaže "prvi uspješan tender", na koga točno misli i za koga je uspješan? za vlasnika firme gn company sigurno jeste.
3 lica su uhapsena jer su pokusala da od GN company uzmu 10% od tendera. Od te ekipe je Zurnalova prica da postoji jeftiniji ponudjac, mada to nije istina. Jer ta druga firma je jednom prevarila GRAS tako sto im je dostavila za istu cijenu kao i GN company potpuno neupotrebljiva vozila. Uhapseni su prijetili da ce oboriti tender ako ne dobiju 10%.

Prvi uspjesan tender je naravno za KS i GRAS, jer su prvi put dobili sto su platili.

Sto se tice marze, deklaracija i matematike bila je najbolja ponuda nakon 3 tendera koja su propala jer se niko nije javio na iste sa manjim cijenama.

I tako Zurnal pocne vrtiti pricu reketasa.
invincible1921

#59716 Re: SDP

Post by invincible1921 »

Ma nasa drzava je svrha sama sebi, znaci drzava opstaje poput firme. Jedina svrha njenog postojanja je da politicki aparat ima plate...dokle je god takl suvisno je pricati o bilo kakvoj ekonomiji. Eo bubnucu cifru al mislim da nisam dalekl os istine kad kazem da bar 50k ljudi radi direktno povezano sa politckim aparatom...o ostalim budzetskim korisnicima ne bi. Znaci jrdini razlog.sto.neko radi u realnom sektoru je da obezbjefi platu drzavnom apartu..eh da i da ima da prezivi.do prvog.

Sta bi sa smanjivanjem plata parlamentarcima? Prvo cengic, pa bake, pa nez ko jos spomenu..i nista? Da je nekome stvarno do toga kreno bi od sebe reko bi eo nasi svi se odricu ..i tako.izvrsio pritisak na ostale...al jok rece svi ja predlago niko nece
paleoconservative

#59717 Re: SDP

Post by paleoconservative »

Leverage wrote: 09/04/2020 13:02
Naravno da SDP nije za to, sve mjere koje SDP predlaže usmjerene su u korist radnika u realnom sektoru, što se jasno vidi iz navedenih dokumenata.
Stranka socijalisticke orijentacije nikako ne moze biti za privatni sektor i za trziste, jer se ideologija ustolicila u ideji glomazne drzavne administracije, birokratije i intervencije.

Zato je NS u rastu, jer glasaci koji su drustveno lijevo a ekonomski desno imaju jednu iole klasicno liberalnu opciju da glasaju.
Leverage

#59718 Re: SDP

Post by Leverage »

paleoconservative wrote: 09/04/2020 13:46
Leverage wrote: 09/04/2020 13:02
Naravno da SDP nije za to, sve mjere koje SDP predlaže usmjerene su u korist radnika u realnom sektoru, što se jasno vidi iz navedenih dokumenata.
Stranka socijalisticke orijentacije nikako ne moze biti za privatni sektor i za trziste, jer se ideologija ustolicila u ideji glomazne drzavne administracije, birokratije i intervencije.

Zato je NS u rastu, jer glasaci koji su drustveno lijevo a ekonomski desno imaju jednu iole klasicno liberalnu opciju da glasaju.
Image
paleoconservative

#59719 Re: SDP

Hej druze, sloboda govora. Meni ne smeta da postoje ljudi koji se ne slazu sa mnom :D samo mi je glupa ideja da svako ko se ne slaze sa mnom je zao, bot i tako te furke. :bih:
Leverage

#59720 Re: SDP

Post by Leverage »

paleoconservative wrote: 09/04/2020 14:00 Hej druze, sloboda govora. Meni ne smeta da postoje ljudi koji se ne slazu sa mnom :D samo mi je glupa ideja da svako ko se ne slaze sa mnom je zao, bot i tako te furke. :bih:
Ko kaže da si bot? Imaš mišljenje s kojim se ja blago rečeno ne slažem i to je sve.
paleoconservative

#59721 Re: SDP

Leverage wrote: 09/04/2020 14:01 [
Ko kaže da si bot? Imaš mišljenje s kojim se ja blago rečeno ne slažem i to je sve.
To je okej skroz. Pristojno neslaganje :D

Ono cega se i dalje drzim je da nas drzavni aparat ne moze podnijeti dodatno opterecenje i da moramo naci nacin da sasjecemo administraciju sa minimalnim socijalnim troskovima i merhametli slucajevima. SDP moze bit dio tog procesa, al moramo svi kolektivno prihvatit ekonomske prirodne zakone i realnost situacije...
Leverage

#59722 Re: SDP

Post by Leverage »

S druge strane, ja mislim da bi rezanje plata budžetskim korisnicima sa sirotinjskim platama (čitaj ispod 1500 maraka) dovelo do drastičnog pada kupovne moći velikog broja stanovništva što bi se vrlo brzo negativno odrazilo i na sam privatni sektor, u čemu se slažem sa @JThomasom. Ovakva potencijalna katastrofa za ovako nerazvijenu zemlju imala bi ko zna kakve posljedice, a ja ću biti slobodan da prognoziram srljanje u neku diktaturu militarističko-klerikalnog tipa i uvod u konačan raspad Bosne i Hercegovine. Mi bismo se mogli pozdraviti sa našim životima, a možda i naša djeca.

Umjesto toga, možemo da se dodatno zadužimo za određena sredstva (što samo po sebi nije bajno, ali...) i tako spasimo i budžetska primanja (navedene sirotinjske plate) i do neke mjere privredu i privatni sektor i dođemo u situaciju da se ipak iščupamo bez katastrofalnih posljedica i nekakvog apokaliptičkog scenarija, tj. da ne dođemo do point of no return. U tom slučaju privatni sektor imat će priliku da se oporavi za neko vrijeme.

Ponavljam stav od ranije, svako ko zarađuje preko 1500 maraka, a posebno preko 2000 maraka, a na budžetu je, treba da snosi teret krize u onoj mjeri kolika je visina navedenog primanja. Dalje, potrebno je srezati troškove državnog aparata u smislu korištenja i održavanja vozila, telekomunkacijskih usluga, troškova reprezentacija po raznim osnovama, tamo gdje se oduvijek najmanje štedilo i ta sredstva preusmjeriti u sanaciju dubioze u privredi.

Ali to niko ne spominje, simptomatično je da su svi gurnuli ruku u džep budžetske sirotinje.
invincible1921

#59723 Re: SDP

Post by invincible1921 »

@Leverage nisam ni ja za smanjenje svima...treba napraviti selekciju.

Za pocetak ja bi smanjio samo drzavnoj administraciji koja ima recimo preko 2000. Znavi savjetnici, pomocnici, zamjenici, parlamentarci itd...

Jbg ne mozemo sve budzetsko stavljat u isti kos. Nije isto drot, radnik rada, grasa i recimo pomocnik zamjenikovog savjetnika sa 2500 mjesecno...

Kao sto rekoh za pocetak srezati politicku liniju
madner

#59724 Re: SDP

Post by madner »

Zasto mislite da su to znacajne ustede?

Koliko ljudi mislite da tu ima? :D

Socijalizam nema nista protiv slobodnog trzista, samo je za preraspodjelu nakon sto trziste uradi svoj dio posla. :D
Leverage

#59725 Re: SDP

Post by Leverage »

madner wrote: 09/04/2020 15:58 Zasto mislite da su to znacajne ustede?

Koliko ljudi mislite da tu ima? :D

Socijalizam nema nista protiv slobodnog trzista, samo je za preraspodjelu nakon sto trziste uradi svoj dio posla. :D
Jesu značajne uštede, sigurno dovoljne da se značajno interveniše na drugim mjestima. Naravno da nisu uštede jednake onim da se budžetskoj sirotinji skreše plata po 100-200 maraka, ali su posljedice neuporedivo manje u prvom slučaju. Zato su potrebna i dodatna zaduženja.

Upravo tako, razvijanje slobodnog tržišta je ključ pravilnog funkcionisanja, država ne treba intervenisati tamo gdje se protok novca dešava po tržišnim zakonima. Pretjerana intervencija države u tržište pokazala se kao neodrživ model.

Ali kad se transakcija završi i kad se vidi ko je kako prošao u svemu tome, socijalna država se upetlja i koriguje stvari u korist onih koji nemaju najveći dio kolača, poglavito radnika i socijalno osjetljivih kategorija.
Post Reply