Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Moderator: O'zone
- madner
#2201 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Fadil ce nas hladno kostati 60 000 radnih mjesta. Sto se tice turizma, to je malo glupa logika. Pare su jos tu, otisle one za putovanje ili ne. Pravo pitanje je da li ce ljudi putovati tamo gdje su navikli ili ne. Ako ne mozda ce ici blize ili ulagati u bicikla.
-
Johnny_x
#2202 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa šta misliš zbog ćega je uzet kredit MMF, nije sigurno uzet da bi pomogao realni sektor, uzet je zbog nedostatka para u budžetu, da bi se mogle pokriti buđetske rupe(plate i regresi).Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 14:52 Ako je iko gledao sinoć trojac Širbegović - Memagić - direktor "Mady-ja", moga je čuti šta očekuje relani sektor u narednom periodu.
Očekuju da će upravo biti najkritičnijie ljeto. Znači da mi još nismo ni došli do vrhunca krize, mislim na ekonomsku, niti do vrhunca otpuštanja radnika.
Na samom smo početku. Sve zavisi oporavka tržišta. Do oporavka tržišta ćemo imati i otpuštenih, i pad prihoda u budžet.
Ljudi fino/lijepo upozoriše vlast i budžetlije da očekuju manje novca u budžetu, kao i kašnjenje plata, jer neće samo realni sektor moći sam iznjeti teret krize.
Do sada nema nijedne zvanične odluke da se smanjila nekom buđetskom korisniku plata ili bilo koja privilegija. Imamo samo medijske nastupe SDA članova u kojima oni traže smanjenje plata, a ništa ne poduzimaju povodom tog pitanja, a oni bi trebali poduzeti, jer su vlast i oni odlučuju o tome da li će se smanjiti plata nekome. Čak ni onaj smješni Fadilov zakon nije bio na parlamentu.
-
babanovac
#2203 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nisam strucnjak za ekonomiju, nego dezerter i kukavica kojem ce nastavnik likovnog oduzet licencu, ali bi da se nadovezem.
Energija je nasa sansa. I putevi. To je nasa sansa evo ima 20 godina. Masovna cestogradnja se nece desiti, tu je drzava troma. U svakom pogledu, osim u pogledu trosenja novca od akciza. Zato, puteve zaboravit.
Znaci energija. Struje imamo. Prodavati je za 30% od najnize cijene u Evropi, svakoj kompaniji koja zaposli vise od 50 radnika i drzi ih radnom odnosu barem 2 godine. Mozda bi mogli privuci strane investitore, koji ce se povlaciti iz Kine.
Energija je nasa sansa. I putevi. To je nasa sansa evo ima 20 godina. Masovna cestogradnja se nece desiti, tu je drzava troma. U svakom pogledu, osim u pogledu trosenja novca od akciza. Zato, puteve zaboravit.
Znaci energija. Struje imamo. Prodavati je za 30% od najnize cijene u Evropi, svakoj kompaniji koja zaposli vise od 50 radnika i drzi ih radnom odnosu barem 2 godine. Mozda bi mogli privuci strane investitore, koji ce se povlaciti iz Kine.
-
Škobo Habu
#2204 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa i emigrantima u ovoj zemlji je jasno da su uzeli 300 miliona zaloga upravo zbog toga što očekuju pad prihoda. Sve će se to baciti na socijalna izdavanja i krpljenje zdravstvenog sistema. A mi smo tek na početku krize...Johnny_x wrote: ↑15/04/2020 15:52
Pa šta misliš zbog ćega je uzet kredit MMF, nije sigurno uzet da bi pomogao realni sektor, uzet je zbog nedostatka para u budžetu, da bi se mogle pokriti buđetske rupe(plate i regresi).
Do sada nema nijedne zvanične odluke da se smanjila nekom buđetskom korisniku plata ili bilo koja privilegija. Imamo samo medijske nastupe SDA članova u kojima oni traže smanjenje plata, a ništa ne poduzimaju povodom tog pitanja, a oni bi trebali poduzeti, jer su vlast i oni odlučuju o tome da li će se smanjiti plata nekome. Čak ni onaj smješni Fadilov zakon nije bio na parlamentu.
-
Škobo Habu
#2205 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Da smo sve ove godine razvijali domaći turizam na zdravim osnovama, odnosno ulagali u banjsko-rekreativna lječilišta i radili na zaštiti naših rijeka, sve ono što je do sada izlazilo ljeti iz naših džepova prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Grčkoj itd. moglo bi se preusmjeriti na domaći turizam.
No, zbog pomanjkanja vizije i glupih strategija infrastruktura nam je loša ili ne postoji.
Mađari i Slovenci su od svojih banja i toplica napravili turističke brendove.
Last edited by Škobo Habu on 16/04/2020 10:20, edited 1 time in total.
- King Theoden
#2206 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Sve po zasluzi 
-
Škobo Habu
#2207 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa kandiduj se na sljedećim izborima i zagovaraj direktnu demokraciju. Niko ti ne brani.
- bunk
#2208 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Nisu oni,nego su prodali ljudima koji znaju radit i hoce zaradit.Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 18:53Da smo sve ove godine razvijali domaći turizam na zdravim osnovama, odnosno ulagali u banjsko-rekreativna lječilišta i radili na zaštiti naših rijeka, sve ono što je do sada izlazilo ljeti iz naših đepova prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Grčkoj itd. moglo bi se preusmjeriti na domaći turizam.
No, zbog pomanjkanja vizije i glupih strategija infrastruktura nam je loša ili ne postoji.
-
Škobo Habu
#2209 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Last edited by Škobo Habu on 16/04/2020 10:20, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
- Veigar
#2211 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Jesil ti bio u nekim našim banjama u zadje vrijeme?Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 18:53Da smo sve ove godine razvijali domaći turizam na zdravim osnovama, odnosno ulagali u banjsko-rekreativna lječilišta i radili na zaštiti naših rijeka, sve ono što je do sada izlazilo ljeti iz naših đepova prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Grčkoj itd. moglo bi se preusmjeriti na domaći turizam.
- studiorum_tuzlaensis
#2212 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Teško prijatelju, imamo na granici da proizvedemo za sebe, a novi blok u Tuzli ni na vidiku. To što predlažeš je propast EP. Da ne spominjem teret rudnika u EPBiH, a HZHB je u dugovima do guše. Nije ovo više 1998. ili 2008. god., potrošnja je skoro dostigla onu predratnu, a generatori su većinom izraubani i čeka ih gašenje u narednoj deceniji. Mi do 2023. postajemo uvoznici struje jer osim privatne TE Stanari (koja prodaje struju kome želi i hoće), VE Mesihovina i beznačajnih mHE mi nemamo novog kapaciteta u proizvodnji od Titinog vakta od kojeg je prošlo evo ravno 30 godina. Na HE se ne možeš osloniti jer su izrazito ograničenog hidropotencijala bez značajnijih akumulacija osim Jablanice.babanovac wrote: ↑15/04/2020 15:56 Nisam strucnjak za ekonomiju, nego dezerter i kukavica kojem ce nastavnik likovnog oduzet licencu, ali bi da se nadovezem.
Samo mogu reći da će biti jebeno u ovoj državi, dosta pametnih, a i manje pametnih je razgulilo, a nakon svega ovoga kad se otvore granice ide novi val. Stvaramo kadar Njemačkoj i ona ga objeručke prihvata.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 15/04/2020 19:42, edited 1 time in total.
-
Škobo Habu
- King Theoden
#2214 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne pada mi napamet. Za vlast se kandiduju i predizborne skupove odrađuju oni koji misle na sebe.Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 19:08Pa kandiduj se na sljedećim izborima i zagovaraj direktnu demokraciju. Niko ti ne brani.
Onaj ko misli na dobro naroda, nikad se neće sam kandidovati i boriti za vlast.
- madner
#2215 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Mislis da smo stvorili bolje uslove za strane investicije. Samo tesko je paritati i u skupom i jeftinom turizmu mjestima koja samo to rade. Slicno kao i sa drugim granama, moras biti bolji od Turske ili Francuske.Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 18:53Da smo sve ove godine razvijali domaći turizam na zdravim osnovama, odnosno ulagali u banjsko-rekreativna lječilišta i radili na zaštiti naših rijeka, sve ono što je do sada izlazilo ljeti iz naših đepova prema Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj, Grčkoj itd. moglo bi se preusmjeriti na domaći turizam.
-
Škobo Habu
#2216 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne govorim u tom smislu, već izgradnji, recimo, aqua-parkova i sportsko-rekreacionih centara sa pratećom ponudom, jer ovo što imamo je ili nedovoljno ili neprivlačno.
- Vela666
#2217 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Malo je to bezveze al ok. Ako taj neko ko misli dobro narodu čeka da ga sam narod prepozna u njegovoj dobroti i izabere, onda nikad neće dočekati.King Theoden wrote: ↑15/04/2020 19:59Ne pada mi napamet. Za vlast se kandiduju i predizborne skupove odrađuju oni koji misle na sebe.Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 19:08Pa kandiduj se na sljedećim izborima i zagovaraj direktnu demokraciju. Niko ti ne brani.
A Onda po tebi narod nema nikakve šanse da dobije na vlasti nekoga ko misli na narod.
Mada sumnjam da bi narod drukčije birao, nije se rodio ko bi narodu ugodio, pa onda udri i jaši ga valjda drugo i ne zaslužuje sve dok sam sebi sedlo i uzde stavlja
-
aerodinamika
#2218 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
King Theoden wrote: ↑15/04/2020 19:59Ne pada mi napamet. Za vlast se kandiduju i predizborne skupove odrađuju oni koji misle na sebe.Škobo Habu wrote: ↑15/04/2020 19:08Pa kandiduj se na sljedećim izborima i zagovaraj direktnu demokraciju. Niko ti ne brani.
King Theoden wrote: ↑11/04/2020 13:34
Da. Smatram da imam nešto za ponuditi.
Mislim, na forumu ima lijep broj ljudi koji me znaju i u rl.
Znaju da sam ostvaren i imam takav posao i takvu zaradu da bi to za 90% ljudi bio raj na zemlji.
Ali, ima nešto zbog čega se noću okrećem u krevetu, nešto zbog čega imam besane noći, a to je moj narod.
Vidim u kakvom je stanju i šta im se radi. Vidim kako se uništavaju budućnosti naše djece.
Pomažem koliko mogu ali ta pomoć nije ništa do kap u moru.
Isto tako, budući da sam vjernik, razmišljam o tome da ću jednog dana polagati račun za ono što sam radio kao i to kako i gdje sam usmjerio potencijal koji mi je dat.
Ti kao musliman si vjerovatno čuo za priču o jusufu u kojoj je, između ostalog, opisana i ekonomska kriza.
Šta je rekao? Rekao je da ga postave na funkciju jer je znan tj. prepoznao je krizu, ima plan za rješenje, kao i načine da ga sprovede.
- King Theoden
#2219 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Pa ne mora. Ništa se ne mora.
Pazi, ako stvarno postoji Bog i ako je kur'an Njegova riječ, čak je i On kazao da ne moraš vjerovati, nego ti ostavio na slobodnu volju, pa kaže: "ko hoće da vjeruje, neka vjeruje; a ko želi da ne vjeruje, neka ne vjeruje."
Sve je do naroda i volje tog naroda.
Da je sreće, narod bi birao najsposobnije, a ne one koji najubjedljivije lažu sa malih ekrana.
Evo, zamisli da je forum država. I sad, znamo da je neki od nas ok insan.
Fino ga pitaš da ti predoči plan i program.
Znaš da je pošten i iskren i da će uraditi sve kako bi sproveo ono što je obećao.
Takvom insanu provjeriš vlast tj. ukažeš povjerenje.
Ali jok, naš narod alternativu fadilu i co. traži u kifli.
Možeš li zamisliti taj nonsens?!
@aerodinamika
To samo na prvu djeluje kao da je kontradiktorno.
Nikada se neću učlaniti u neku stranku i onda kandidovati na izborima.
To je pokuđeno djelo jer kod nas vlada maksima koja kaže "ne prepuštate vlast onima koji se nadmeću za istu"
Ali, ako bi bilo ovako kako sam opisao u uvodu ovog posta, onda ok.
Onda ispitaš šta nudim i kako to mislim sprovesti u djelo.
Ako ti se ne svidi, kažeš da je glupost i odbiješ.
Ja sam ispunio svoju ljudsku dužnost i idemo dalje.
Ali, ako ti se svidi, idemo da pokušamo.
Teško da može biti gore od trenutnog stanja.
Jer, ipak bi neki doktor medicinskih nauka bio ministar zdravstva, profesor doktor ekonomskih nauka bi vodio ministarstvo finansija ili ono tegovine, itd.
Dakle, stručni, a ne podobni.
-
svi u napad
#2220 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Evo sad se prica o turizmu i banjama u BiH. Dakle pocinjemo ko Hrvati "nase more je najbolje." U madzarske banje se islo od pamtivjeka a u nase ne. Prvo se moramo odluciti da li cemo biti zemlja jeftinog turizma kao Turska ili kao sto Madner rece skupi turizam u Francuskoj. Ova druga varijanta je odmah osudjena na propast. Nas turizam se sveo na Mostar i Sarajevo te domaci gosti u Neumu preko ljeta. Da bi bilo sta napravili na planu turizma moras prvo naprviti infrastrukturu. Koliko god mi volili nasu domovinu treba gledati otvorenih ociju. Kakve imamo aerodrome i puteve? Sarajevski je na 11 mjestu o broju putnika na prostoru bivse Yuge. Trebalo nam je 23 godine da uvedemo autobusku liniju aerodrom - carsija. Kako ces se prebaciti do npr Fojnice ili Teslica? Autobus vozi max 40 km na sat po nekim malim krivudavim cestama bez klime a sofer pusi, kondukter naplacuje prtljag i svako sjeda gdje hoce. Zamislite sad kako se osjeca neki stranac u takvom autobusu. Mi objektivno osim dva navedena grada i jos bi tu trebalo dodati Jajce koje ima potencijal al zbog infrastrukture nikom ne pada napamet da ide tamo. Do Jajaca 160 km avozis se u losim autobusima 5 sati do tamo. Hajd da ne gnjavim vise svi znate kako sve to izgleda u praksi. Zagreb i Split prosirili aerodrome, Hrvati napravili autoputeve, Srbi nude jeftinu hranu i pice i muziku tj. provod do zore a kod nas ne mozes u 50% objekta u centru grada popiti pivu. E sad opletite sa argumentom da se moze popiti piva svugdje u Sa. Navedite mi 3 mjetsa u Sa gdje se moze sjediti do 3 sata iza ponoci.
Dakle naprvimo prvo ceste, prosirimo i uredimo aerodrome, pa onda krenimo graditi strategiju razvoja turizma a ne pricati o banjama i brendovima. Zivjeli.
Dakle naprvimo prvo ceste, prosirimo i uredimo aerodrome, pa onda krenimo graditi strategiju razvoja turizma a ne pricati o banjama i brendovima. Zivjeli.
- tandmand
#2221 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ne bih kod nas nijednom privatniku Rahmanu, koji drži preko 10 zaposlenih i ima auto od preko 70000 KM, dopustio nijedan vid pomoći.
Također i budžetske Rahmane koji se vozaju u "društvenim" bijesnim autima bi trebalo spustiti na minimalac a proračun neka krpe prodajom tih auta.
Jedini kojima treba pomoći su mali biznisi sa 1-10 uposlenih radnika, kojima je Vlada zabranila rad.
Da li bi im guzica mogla izdržati nešto tvrđa sjedišta, amortizere i manja ubrzanja?
Također i budžetske Rahmane koji se vozaju u "društvenim" bijesnim autima bi trebalo spustiti na minimalac a proračun neka krpe prodajom tih auta.
Jedini kojima treba pomoći su mali biznisi sa 1-10 uposlenih radnika, kojima je Vlada zabranila rad.
Kakva je BiH statistika u svezi sa brojem i strukturom vlasništva svemirskih vozilica?Bugarski premijer Bojko Borisov, poznat po svojedobnom prijedlogu Europskoj pučkoj stranci da Andrej Plenković postane šef Europske komisije, predložio je bugarskim biznismenima, koji su navalili na vladin novac za tobožnje spašavanje radnih mjesta, da najprije prodaju svoje skupe limuzine, pa da mu se tek onda obrate za pomoć.
- U "bijednoj“ i "siromašnoj“ Bugarskoj trenutno su, prema policijskim statistikama, registrirana tri Bugattija kakve vozi nogometna zvijezda Ronaldo. Postoji i 241 automobil marke Bentley, 123 Ferrarija, 54 Maybacha, 22 McLarena, 87 Lamborghinija, 311 Maserattija. Registrirana su također i 84 Rolls-Roycea, 280 Hummera, oko 4000 Jaguara i više od pet tisuća Porschea. Umjesto otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plaća, vlasnici ovih limuzina mogu se u ovoj krizi uslijed epidemije barem odreći dijela svojega skupocjenog voznog parka - poručio je kapitalistima u svojoj zemlji bugarski premijer.
Borisov je dodao kako su glamurozni automobili tek mali dio njihova akumuliranog bogatstva.
Na primjedbe tamošnje udruge poslodavaca kako je uvrijedio bugarske poslovne ljude, Borisov je uzvratio kako rutinski odbija takve optužbe, jer je njegova isključiva namjera bila zaštititi radnike i radnička prava u tekućoj krizi.
- Ako poslodavci prodaju samo po jedan od brojnih svojih automobila, a od nabrojenih nijedan nije jeftiniji od 200 tisuća eura, to mnogim njihovim zaposlenicima može osigurati plaće barem jedan mjesec. A k tome je to bogatašima kudikamo manja žrtva nego da radnici ostanu bez jedinog izvora egzistencije - pojasnio je bugarski prvi ministar.
U Hrvatskoj slične preporuke koronaprofiterima, s nijedne od brojnih dužnosničkih govornica, dosad još nismo čuli.
Da li bi im guzica mogla izdržati nešto tvrđa sjedišta, amortizere i manja ubrzanja?
-
high_volume
#2222 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Ali, zašto bi sad trebao poslodavac firme u privatnom vlasništvu plaćati nerad radnicima i imati druge troškove poslovanja za djelatnost kojoj je država zabranila rad, a da pri tome nije zaradio nijednu marku
Bi li neko solidarno učestvovao u troškovima za plaće i doprinose radnicima, bilo ko ko zdušno brine o imovini poslodavaca
Zašto država ne rasproda svoj vozni park, nije neobično u svijetu da državna uprava koristi vozila javnog prevoza, ili da država snizi plaće svojim namještenicima na minimalac, solidarno sa desetinama hiljada otpuštenih radnika u realnom sektoru
U nas, čini se, poslodavci iz realnog sektora, vlasnici firmi, tretiraju se kao otirači za obuću, a kad se objavi informacije o korupciji političara, kao npr. za odvojeni život i plaćanje stanarina, sve pada u zaborav, kao nešto normalno i uobičajeno
Bi li neko solidarno učestvovao u troškovima za plaće i doprinose radnicima, bilo ko ko zdušno brine o imovini poslodavaca
Zašto država ne rasproda svoj vozni park, nije neobično u svijetu da državna uprava koristi vozila javnog prevoza, ili da država snizi plaće svojim namještenicima na minimalac, solidarno sa desetinama hiljada otpuštenih radnika u realnom sektoru
U nas, čini se, poslodavci iz realnog sektora, vlasnici firmi, tretiraju se kao otirači za obuću, a kad se objavi informacije o korupciji političara, kao npr. za odvojeni život i plaćanje stanarina, sve pada u zaborav, kao nešto normalno i uobičajeno
-
Škobo Habu
#2223 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Premijerka Novog Zelanda, koji uopšte nije značajno pogođen coronavirusom, niti ekonomskom krizom, srezala je plaću sebi i ministrima narednih šest mjeseci.
Kod nas i pozicija i opozicija izađe sa nekakvim konkretnim prijedlozima po pitanju "corona zakona", i svi tvrde da bez njihovi amandmana nema spasa privredi, a ali rezanje plata sebi, pa ostalima i ne spominju.
- madner
#2224 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA
Vlasnici ce podnjeti tvrdja sjedista ako moraju, nece ako ne moraju.
Neki ce prodati, neki ce odpustiti radnike. Pitanje za politiku je da li zele imati taj pad ili ne.
Neki ce prodati, neki ce odpustiti radnike. Pitanje za politiku je da li zele imati taj pad ili ne.
-
high_volume