Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
maha_xy

#2176 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 14/04/2020 23:17 Ne, bosna će 2021. imati rast od 20%
Mmf kaže da će rast biti 5% a ja kažem da će biti 20%
I moja i njihova prognoza je mudo labudovo.
Niko ne zna šta će biti u 2021. godini. Niko.
Da se neko u proljeće 2019. opkladio da ćemo u proljeće 2020. imati karanten i opasnu globalnu recesiju, taj bi danas bio bogat čovjek.
Ali, eto, da nije tako kako je tj da narod nije takav da vjeruje ubleharima, bitange poput azire ne bi imale posla.
maha_xy wrote: 14/04/2020 22:39 postavljanje linkova s čičama koji isto pričaju da je korona zbog 5G mreže, bjelosvjetskim zavjerama itd
Kako te bolan nije sramota da lažeš?
Čiče i 5g mreža?
Profesori i doktori nauka su čiče? Njemačka bundesbank širi teorije zavjere?
Svoje neznanje kriješ upućenim uvredama na račun sagovornika.
Sve to radiš kako bi sakrio svoje neznanje.
Neznanje po sebi nije problem, ali je problem tvrdoglavo ustrajavanje na vlastitim zabludama.
Bundesbank koriguje profesora sa harvarda i kaže da stvaraju novac iz ničega.
Ali jok, bošnjo zna da nije tako. Bundesbank širi teorije zavjere.
Ti ćeš, lijepi moj, fino na ignore.
Mene sramota, klaunu jedan, pišep gluposti i ne znam kako sam se s tobom uopće upustio u diskusiju. Prevedi link od njemačke Bundesbank, a ne od čiča Dirka. Nemaš blage o ekonomskim osnovama a ne o monetranoj politici, briši s teme prebaci se u lov i ribolov.
https://www.bundesbank.de/de/service/sc ... eld-613640
mirsek

#2177 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

MUNAFIK wrote: 14/04/2020 23:47 I jesul donesene ikakve KONKRETNE ekonomske mjere za privredu ili je i dalje sve samo na prici???
Samo su limitirane marze na gorivo, jedina konkretna mjera do sada. Ostalo apsolutno nista, a april je vec na polovici. U maju ide nova, vjerovatno jos veca tura otkaza.
Tambure

#2178 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

maha_xy wrote: 14/04/2020 22:43
Kikibombona wrote: 14/04/2020 22:32
Tambure wrote: 14/04/2020 22:23 Fadil svasta najavio obecao ... nista do sada evo mjesec prodje ... a ovdje se razglaba o globalnim ekonomijama i takmici se ko ce citirati bolju ekonomsku doktrinu. ... samo prvo pravilo ekonomije ... u doba krize ekonomska nacela i pravila ne vaze.

Fadila vi stisnite ne ny berzu i kineske investicione fondove
Fakat ne znam kako cemo se izvuci uz ovako nesposobnu vlast, koja zna samo traziti sadaku i dizati kredite. Nikakvog plana, nicega. :roll:

MMF prognozira Hrvatskoj pad od 9%, a sami Hrvati kazu da ce pad vjerovatno biti dvocifren. Nezaposlenost ce se povecati na 11.5%

https://vijesti.hrt.hr/604148/mmf-hrvat ... e-smanjiti

I nije u tome problem, situacija je vanredna, svi biljeze minuse. Vazno je STA NAKON KRAJA PANDEMIJE? Nema sumnje da razvijene evropske zemlje vec kuju planoqve...

Sta li nasi cobani za to vrijeme rade?

Stvarno smo stoka od naroda, ko nas vodi. :(
Ništa, tišina, raja je imala nade 15 dana, i to je to. Nesta Kucuk, UP, banke, ljudi se fokusirali da sami riješe što mogu riješiti.
Mozda ne rezonujem dobro ali raja je i ovdje inertna i nezainteresovana ... niko nista, dakle dobro nam je
svi u napad

#2179 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by svi u napad »

Joj kako sam ljut raja na vas. Pazi sad. Ovdje se javljaju ljudi koji imaju kompjutere, citaju malo novine ili googlaju ukratko raja koja ima malo soli u glavi i pripada visem sloju. E sad ta ista grupa ljudi ocekuje sto je porazavajuce da banda neznalica nesto ucine za narod. Dakle banda neznalica.
Vec sam nekoliko puta napisao i sad moram opet ponoviti da ni jedna partija u BiH nema strucnjake. Izuzetak je bio jedan strucnjak u PDP-u bivsi predsjednik Ivanic koji je bio ekonomski strucnjak ali oko njega tuga i jad.
Dakle ko su predsjednici partija i ko su ljudi koji sjede u predsjednistvima tih partija? Trebam li odgovarati. Nadam se da ne trebam. Vec sam pisao o tome i ponavljam da li iko od vas zna a vi ste obrazovaniji i informisaniji dio drustva kako se zove predjednik ekonomskog odbora u nekoj od nasih partija? Naravno da ne znate a ne znaju ni predsjednici tih partija jer oni nemaju nikakve odbor, grupe ili komisije za odredjena pitanja. E sad vi ocekujete neka rjesenja od njih. Kako bolan ce rjesiti ekonomske pronleme kad u najvecoj partiji sve do nedavno drugi covjek te partije bio konobar iSarajlic ili do zadnjih izbora u predsjednistvu stranke sjedio samprozvani beg elektricar Budnjo. 30 godina odgovoran za ustavna pitanja ginekolog Genjac. Treba li dalje. Umjesto da ih molite i zelene i crvene da vam organizuju kurseve u lopovluku i kradji gdje su oni bukvalno profesori sa Harvarda u toj oblasti vi trazite rjesenja i spas. Dakle izvinite ali veze s vezom nema i nigdje logike u vasem trazenju spasa posrnule Bosne.
Dakle naspavajte se pa sutra kad se umijete pocni sa razmisljanjem kako sam sebi pomoci i preziviti u danima koji dolaze. Nek nam je bog na pomoci svima. Postavite sebi pitanje ko nas predstavlja i ima li iko da nesto zna od ovih vodja? Ako budete logicno mislili i izvrsili analizu bez simpatija prema nekom garantujem da ce te doci do porazavjuce istine da u nasoj domovini ne postoji trenutno ni jedan vodja a samim tim ni partija koji nas mogu izvuci iz govana. Znam da je ovo porazavajuce al istina je bolna. Ostajte mi zdravo. Zivjeli.
King Theoden

#2180 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

Nešto čudno? Tipusi poput mahe i zaslužuju da ih vodi fadil i slični fadilu.
Među njima svakako nema razlike tako da su dobri jedni drugima.
Evo, dilfaš samo što nije prezentirao rješenje za izlazak iz ekonomske krize :zoka:
madner

#2181 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Klovn nastavlja da nasmijava siroke narodne mase. On bi tako samo podrzao mjere koje su dobre i time bi izbjegli krizu. :D
Škobo Habu

#2182 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Kikibombona wrote: 14/04/2020 23:12
Sto se tice BiH, pad od 5% zaista nije strasan. Hrvatska i Crna Gora idu na 9%, a sami Hrvati se plase da moze biti 10 ili 11%. Jbg, turizam je najteze pogodjen i zato takav minus.

Mi smo doživjeli pad od 40% ukupne produktivnost. Tebi to ne izgleda tako strašno samo zbog činjenice da pad produktivnost ne prati otpuštanje sa posla. Privredni subjekti, oni veći, koji se još uvijek odupiru samoj situaciji, nisu došli do tačke ključanja.

Ali ta situacija neće trajati vijeka.

Trenutno ključaju mali biznisi i srednje razvijene firme.
Haris.ba

#2183 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

mirsek wrote: 14/04/2020 23:52
MUNAFIK wrote: 14/04/2020 23:47 I jesul donesene ikakve KONKRETNE ekonomske mjere za privredu ili je i dalje sve samo na prici???
Samo su limitirane marze na gorivo, jedina konkretna mjera do sada. Ostalo apsolutno nista, a april je vec na polovici. U maju ide nova, vjerovatno jos veca tura otkaza.
Već možemo pretpostavit da će biti nekih za ova tri mjeseca ukupno 40 - 50 hiljada otkaza. I ja bih otkazao izbore na njihovom mjestu. Barem neke 4 godine. :bih:
maha_xy

#2184 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 15/04/2020 01:16 Nešto čudno? Tipusi poput mahe i zaslužuju da ih vodi fadil i slični fadilu.
Evo, dilfaš samo što nije prezentirao rješenje za izlazak iz ekonomske krize :zoka:
Na osnovu čega si to zaključio, zato što mi živimo s njima pa vidimo da nas svaki dan prave budalama, a ti nam iz Njemačke pametuješ i dodješ 15 dana u BiH da nama otvoriš oči. Prvo, Fadil i ja ideološki miljama udaljeni. Drugo, ta stranka i svi poltroni oko nje su rak rana društva. Država neće pomoći nikom jer nema para, da imaju već bi isplatili i kupili sebi glasove za sljedeće izbore, ovako im samo ostaje opcija da prolongiraju izbore i pouzdaju se u naše kratko pamćenje kao do sada i svoje vjerne budžet birače kojima neće smanjiti plate.
Blixen

#2185 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Blixen »

maha_xy wrote: 15/04/2020 11:03
King Theoden wrote: 15/04/2020 01:16 Nešto čudno? Tipusi poput mahe i zaslužuju da ih vodi fadil i slični fadilu.
Na osnovu čega si to zaključio, zato što mi živimo s njima pa vidimo da nas svaki dan prave budalama, a ti nam iz Njemačke pametuješ i dodješ 15 dana u BiH da nama otvoriš oči. Prvo, Fadil i ja ideološki miljama udaljeni. Drugo, ta stranka i svi poltroni oko nje su rak rana društva. Država neće pomoći nikom jer nema para, da imaju već bi isplatili i kupili sebi glasove za sljedeće izbore, ovako im samo ostaje opcija da prolongiraju izbore i pouzdaju se u naše kratko pamćenje kao do sada i svoje vjerne budžet birače kojima neće smanjiti plate.
ovih 330 miLJona ojra su navodno uzeli da osiguraju plate svom glasackom tijelu
trebalo bi da im bude dovoljno za plate budzetlija
a to je kako iskustvo kaze pola posla oko izbora
Tambure

#2186 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

Novalic na sva zvona naglasio pomoc privredi, expresno poslao na parlament prijedlog zakona u hitnu proceduru i niko nista. Niko od novinara ni da pita.
King Theoden

#2187 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

De, polako, čekaj da se usaglase ovi iz ekspertnog tima.
A da je naš dilfaš pripremio lovu, sigurno jes' :oops:
Johnny_x

#2188 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Johnny_x »

Tambure wrote: 15/04/2020 11:08 Novalic na sva zvona naglasio pomoc privredi, expresno poslao na parlament prijedlog zakona u hitnu proceduru i niko nista. Niko od novinara ni da pita.
Pa uzeli su kredit od MMF, koji će vjerovatno biti iskorišten da pokrije ovaj nedostatak para u buđetu koji će uslijediti zbog silnih ovih otkaza. Državni službenik, a i svi kantonalni, entitetski, državni parlamentarci ne trebaju da osjete finansijske posljedice korone virusa, već su im skratili radno vrijeme, tako da državni službenici ne mogu upotpunosti raditi svoj posao, a vjerujem da im ovo najteže pada.
tandmand

#2189 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by tandmand »

U 30 dana bez posla u Federaciji BiH ostalo 20.000 radnika.
U RS 800 radnika.

Niko neće Fadolova 244 KM na grani,
već od biroa 370 KM u ruci.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2190 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tomahawk11 »

26.500 od 350.00 zaposlenih je vec zavrsilo na birou
biglebovski

#2191 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

Kolaps globalne potražnje, prekid lanca opskrbe, promjene u ponašanju potrošača i nesigurnost među ulagačima imaju ogroman utjecaj na Njemačku, navodi ministarstvo u svom mjesečnom izvještaju.

Oni navode da će, čak i ako se ublaže mjere socijalne udaljenosti, ekonomske aktivnosti i dalje slabiti te da je za izlazak iz recesije potreban značajniji preokret.

Vlada kancelarke Merkel danas odlučuje o prvim mjerama ublažavanja restrikcija poduzetih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.

https://www.klix.ba/biznis/njemacka-u-m ... /200415044
biglebovski

#2192 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

Tomahawk11 wrote: 15/04/2020 13:25
26.500 od 350.00 zaposlenih je vec zavrsilo na birou
krajem mjeseca x 2, minimalno, krajem maja x 2. Kako spominju odgađanje oktobarskih izbora, radi zaštite populacije od virusa, jel, ide ovo dok se sve ne ugasi.
Škobo Habu

#2193 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

tandmand wrote: 15/04/2020 12:47 U 30 dana bez posla u Federaciji BiH ostalo 20.000 radnika.
U RS 800 radnika.

Niko neće Fadolova 244 KM na grani,
već od biroa 370 KM u ruci.
Čisto sumnjam, prosto ne vjerujem.

Samo kada uzmeš koliko je radnica iz kladionica dobilo otkaz - posumnjaš u brojku.
Tambure

#2194 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

koliko jos na crno sto su radili ...
detroit-mercy

#2195 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by detroit-mercy »

$.89 gallon goriva u USA :mrgreen:, ja ne pamtim da je ikada bilo ovako jeftino :mrgreen:. Al dzabe kad se nigdje ne ide :skoljka: .
cyprus

#2196 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by cyprus »

Kikibombona wrote: 14/04/2020 23:12
cyprus wrote: 14/04/2020 22:59Jasno je meni to, samo ja smatram da potop kako ga ti nazva neće završiti ove godine, niti će iznositi samo -5%... Volio bih da sam ukrivu, ali ovo meni ova kriza ne djeluje kao nešto iz čega se svijet može iščupati za godinu-dvije-tri...

Opet kažem, nadajmo se da samo serem :-D
Zasto ne vjerujes?

Ekonomija je zaledjana. Nije rat, nema devastacije. Nakon sto se odledi ponovo ce hvatati zalet, samo ce trebati neko vrijeme da dostigne punu brzinu. Tu naravno mislim na razvijene i ozbiljne drzave.

...

Sto se tice BiH, pad od 5% zaista nije strasan. Hrvatska i Crna Gora idu na 9%, a sami Hrvati se plase da moze biti 10 ili 11%. Jbg, turizam je najteze pogodjen i zato takav minus.

...

Naradne godine svi idu u plus. Ne moze naredna godina nikako biti gora od ove osim ako ne izbije III SR. Smratam da je plus koji se nama prognozira od 3.5% izrazito mali. Kao sto kaze Statixx, to znaci da cemo u 2021. biti u minusu u odnosu na 2019. Kada na to dodas inflaciju, onda jos i gore. Sa tako malim rastom na nivo 2019. cemo doci tek 2022. ili 2023. To je druze uzas. :roll:

S druge strane, MMF za Srbiju prognozira pad od 3% i naredne godine rast od 7.5%. To je drasticno bolja prognoza nego za nas. Bugarska ove godine ide minus 4% a vec naredne godine plus 6%. Madjarska 3.1 minus i naredne 4.2 plus. Sve osjetno bolje od nas.

...

Evo Evropa... bgm lose... bice potrebne makar 2-3 godine da se vrati na nivo prije korone.

Image
Pa ne vjerujem, prvo zato što postoje realne indicije da bi ova kriza mogla biti gora od one Velike depresije od prije 90 godina... Iz MMF-a su i to rekli... Između ostalog, i zato što još ne znamo kada će pandemija završiti... Meni uopšte ne djeluje izgledno da ćemo se riješiti korone u ovoj godini... Vrlo je moguće da ćemo se boriti sa njom i cijelu sljedeću godinu, pa možda i duže... Sve zavisno od toga hoće li se i kad pronać ta vakcina, te koliko će biti efikasna...

I onda, zamisli da u tom vremenu bude zamrznut samo turizam, koji u većini država čini oko 10% BDP-a, koliko će to uticati na cijelu ekonomiju:

A daleko od toga da je pogođen samo sektor turizma... I dakle, uz potpuno izvjestan strmoglavi pad kupovne moći, meni potpuni oporavak svjetske ekonomije ne djeluje moguć kroz dvije-tri godine... I to čak i ako ne dođe do većih društveno-političkih turbulencija... Istina, nisam ekonomista, i zaista ne znam mnogo o suštini ekonomskih tokova, ali znam ponešto o historiji, geografiji i društvu općenito, pa sam na osnovu toga sebi stvorio ovakvu predstavu govana u kojima se trenutno nalazimo...

Ukratko, ja zamišljam da će se kriza protegnuti kroz veći dio predstojeće decenije... Već sam se mentalno pripremio za brojne crne scenarije, ali će mi biti vrlo drago ako se ispostavi da pretjerujem... Dotad se vodim onom - sve će biti dobro, samo nek ne puca :D Zbog toga mi i taj pad od 5% djeluje kao Diznilend...
Last edited by cyprus on 15/04/2020 14:53, edited 1 time in total.
Škobo Habu

#2197 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Škobo Habu »

Ako je iko gledao sinoć trojac Širbegović - Memagić - direktor "Mady-ja", moga je čuti šta očekuje relani sektor u narednom periodu.
Očekuju da će upravo biti najkritičnijie ljeto. Znači da mi još nismo ni došli do vrhunca krize, mislim na ekonomsku, niti do vrhunca otpuštanja radnika.

Na samom smo početku. Sve zavisi oporavka tržišta. Do oporavka tržišta ćemo imati i otpuštenih, i pad prihoda u budžet.

Ljudi fino/lijepo upozoriše vlast i budžetlije da očekuju manje novca u budžetu, kao i kašnjenje plata, jer neće samo realni sektor moći sam iznjeti teret krize.
bunk

#2198 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

....kako sam upratio onaj direktorcic skole ujedno i pusiqrac nezavisnog nacelnika opcine dobio poticaje za pcelarstvo(ima jedno 5 sanduka pcela) u srebreniku :lol: :lol:
Pravi potez za pokretanje posrnule privrede..
To je ta nova politika koju cekamo kao ozeblo sunce..
drndalo

#2199 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by drndalo »

bunk wrote: 15/04/2020 15:00 ....kako sam upratio onaj direktorcic skole ujedno i pusiqrac nezavisnog nacelnika opcine dobio poticaje za pcelarstvo(ima jedno 5 sanduka pcela) u srebreniku :lol: :lol:
Pa i treba pomoci covjeka, jer kako da imadne 7 kosnica ako ga ne pripomognu ? Nije mali rast od 40%... :wink:
biglebovski

#2200 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

bunk wrote: 15/04/2020 15:00 ....kako sam upratio onaj direktorcic skole ujedno i pusiqrac nezavisnog nacelnika opcine dobio poticaje za pcelarstvo(ima jedno 5 sanduka pcela) u srebreniku :lol: :lol:
Biće i mikro-kredita za kupovinu koza i sadnice malina, aBd... :bih: :bih: :bih:
Locked