Kikibombona wrote: ↑14/04/2020 23:12
cyprus wrote: ↑14/04/2020 22:59Jasno je meni to, samo ja smatram da potop kako ga ti nazva neće završiti ove godine, niti će iznositi samo -5%... Volio bih da sam ukrivu, ali ovo meni ova kriza ne djeluje kao nešto iz čega se svijet može iščupati za godinu-dvije-tri...
Opet kažem, nadajmo se da samo serem

Zasto ne vjerujes?
Ekonomija je zaledjana. Nije rat, nema devastacije. Nakon sto se odledi ponovo ce hvatati zalet, samo ce trebati neko vrijeme da dostigne punu brzinu. Tu naravno mislim na razvijene i ozbiljne drzave.
...
Sto se tice BiH, pad od 5% zaista nije strasan. Hrvatska i Crna Gora idu na 9%, a sami Hrvati se plase da moze biti 10 ili 11%. Jbg, turizam je najteze pogodjen i zato takav minus.
...
Naradne godine svi idu u plus. Ne moze naredna godina nikako biti gora od ove osim ako ne izbije III SR. Smratam da je plus koji se nama prognozira od 3.5% izrazito mali. Kao sto kaze Statixx, to znaci da cemo u 2021. biti u minusu u odnosu na 2019. Kada na to dodas inflaciju, onda jos i gore. Sa tako malim rastom na nivo 2019. cemo doci tek 2022. ili 2023. To je druze uzas.
S druge strane, MMF za Srbiju prognozira pad od 3% i naredne godine rast od 7.5%. To je drasticno bolja prognoza nego za nas. Bugarska ove godine ide minus 4% a vec naredne godine plus 6%. Madjarska 3.1 minus i naredne 4.2 plus. Sve osjetno bolje od nas.
...
Evo Evropa... bgm lose... bice potrebne makar 2-3 godine da se vrati na nivo prije korone.
Pa ne vjerujem, prvo zato što postoje realne indicije da bi ova kriza mogla biti gora od one Velike depresije od prije 90 godina... Iz MMF-a su i to rekli... Između ostalog, i zato što još ne znamo kada će pandemija završiti... Meni uopšte ne djeluje izgledno da ćemo se riješiti korone u ovoj godini... Vrlo je moguće da ćemo se boriti sa njom i cijelu sljedeću godinu, pa možda i duže... Sve zavisno od toga hoće li se i kad pronać ta vakcina, te koliko će biti efikasna...
I onda, zamisli da u tom vremenu bude zamrznut samo turizam, koji u većini država čini oko 10% BDP-a, koliko će to uticati na cijelu ekonomiju:
A daleko od toga da je pogođen samo sektor turizma... I dakle, uz potpuno izvjestan strmoglavi pad kupovne moći, meni potpuni oporavak svjetske ekonomije ne djeluje moguć kroz dvije-tri godine... I to čak i ako ne dođe do većih društveno-političkih turbulencija... Istina, nisam ekonomista, i zaista ne znam mnogo o suštini ekonomskih tokova, ali znam ponešto o historiji, geografiji i društvu općenito, pa sam na osnovu toga sebi stvorio ovakvu predstavu govana u kojima se trenutno nalazimo...
Ukratko, ja zamišljam da će se kriza protegnuti kroz veći dio predstojeće decenije... Već sam se mentalno pripremio za brojne crne scenarije, ali će mi biti vrlo drago ako se ispostavi da pretjerujem... Dotad se vodim onom - sve će biti dobro, samo nek ne puca

Zbog toga mi i taj pad od 5% djeluje kao Diznilend...