Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Dozer

#2576 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Stvarno su ovi supci....jos nam nisu dali tacku...

Image

Ali jesu ovdje :D - https://www.worldometers.info/coronavirus/
Last edited by Dozer on 05/03/2020 11:58, edited 2 times in total.
freelancerBIH

#2577 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

orbita12 wrote: 05/03/2020 11:54 Kao sto neko vec napisa, tesko da kod nas to moze buknuti kao npr u Italiji, jer vecina drzave je slabo naseljena, manji protok ljudi, ako i bukne negdje to ce svakako biti u Sarajevu , Banjaluci i drugim vecim gradovima ali ne vjerujem da ce to biti nesto strasno. Evo Hrvatska koja je prva bila na udaru zbog svojih veza sa Italijom ima samo 10 slucajeva. Ovdje neki kao da prizivaju kakvu epidemiju iz filma.
Zato sto su se dobro pripremili - ne tjesi se - kod nas sin ovoga isao sin u skolu 3-4 dana - iako se znalo da je lik bio pod nadzorom jer se nalazio u italiji - najteze pogodjenim podrucjem .. Govori li ti to ista?

Edit: Mi cemo za par dana presisat Hrvatsku po broju slucajeva samo tako - prati.
tranquil

#2578 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 11:49
tranquil wrote: 05/03/2020 11:46
freelancerBIH wrote: 05/03/2020 11:37 Kako stati u kraj sa nasim neukim narodom? :-) :-) :-) :-) :-)
U tvom slučaju, pomoglo bi banovanje, ali ban za glupost ne postoji :)

Brojevi kojima mašeš su pogrešni.
https://covid19info.live/

Zvanicni podaci su 3.4%, vec sam ranije naglasavao da zavisi od prenatrpanosti zdravstvenog sistema drzave - i u kakvom je stanju.

Meni se cini da si ti taj koji siri dezinformacije. :bih:
To na stranici je trenutno izračaunata smrtnost od broja trenutno registrovanih slučajeva.

Na ovoj temi se vodila rasprava o izračunavanju smrtnosti, i koliko sjećam, zaključak je da se tokom same prve epidemije ne može zaključiti koji je nivo smrtnosti. To sigurno nisu dva podijeljena broja, jer broj zaraženih nije poznat.

Znaš tačno podijeliti dva broja ali ih ne znaš interpretirati. Prema tome, širiš dezinfomacije i nepotrebnu paniku.
Dozer

#2579 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Ali je ipak pokazatelj jer se ta ukupna stopa ne mijenja vec danima... Izgleda da je konstantna na 3,4%, +/- 0,02

Ono sto raste brze od drugog jeste broj i stopa oporavljenih u odnosu na ukupno zarazene, ali i umrle. I sve dok je tako, to ukazuje da se zaraza siri sporije od izljecenja.
Last edited by Dozer on 05/03/2020 12:07, edited 2 times in total.
Riddle

#2580 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Riddle »

plain vanilla wrote: 05/03/2020 11:39
Riddle wrote: 05/03/2020 11:35

Moj stari je u tom periodu imao isti slucaj, na bolovanju bio 3 sedmice. Znam da je govorio da je TylolHot beskorisno smece. :lol:
Nekakvu prehladu sam lijecila Tylolom :mrgreen: nisam imala vremena ljekaru niti odlezati, pa popijem i vozim dalje. Elem, kad sam otisla pulmologu, kaze mi da je pocetak upale pluca i prvo pitanje jesam li pila Tylol :oops: Kaze zena da je Tylol uzrokovao da mi to predje na pluca, ne sjecam se vise objasnjenja. Elem, ne pijem ga vise
On je govorio da mu je prije uvijek taj lijek pomagao, popijes i pali. Ali nista mu nije pomagalo za temperaturu tih dana, znam da nije mogao voziti, pa sam isao s njim. Nikad nisam vidio da onako dugo temperatura traje. Otkad znam za sebe, to je dan dva i na noge.
orbita12

#2581 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by orbita12 »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 11:57
orbita12 wrote: 05/03/2020 11:54 Kao sto neko vec napisa, tesko da kod nas to moze buknuti kao npr u Italiji, jer vecina drzave je slabo naseljena, manji protok ljudi, ako i bukne negdje to ce svakako biti u Sarajevu , Banjaluci i drugim vecim gradovima ali ne vjerujem da ce to biti nesto strasno. Evo Hrvatska koja je prva bila na udaru zbog svojih veza sa Italijom ima samo 10 slucajeva. Ovdje neki kao da prizivaju kakvu epidemiju iz filma.
Zato sto su se dobro pripremili - ne tjesi se - kod nas sin ovoga isao sin u skolu 3-4 dana - iako se znalo da je lik bio pod nadzorom jer se nalazio u italiji - najteze pogodjenim podrucjem .. Govori li ti to ista?

Edit: Mi cemo za par dana presisat Hrvatsku po broju slucajeva samo tako - prati.
pa dobro, znam i ja da nam je zdravstveni sistem sigurno najgori u Europi, a iskreno mene nimalo ne plasi ovaj virus, vise ga mediji napuhavaju zarad klikova. Da li virus opasnost, naravno da jest, pogotovo sa smrtnoscu od 3 posto, ali neki ovdje pretjeruju i predlazu zatvaranje skola prije nego sto je virus dosao, pa to nijedna drzava nije uradila dosad.
Sirenje panike sigurno ne pomaze, da li je drzava mogla uciniti vise , naravno da je mogla, da li ce biti jos slucajeva kod nas , sigurno da hoce . Ovdje najvise treba da se plase stariji ljudi , pogotovo oni koji su cesti posjetioci bolnica, ali ponavljam da ne vjerujem da ce ovdje kod nas biti puno smrtnih slucajeva.
To je samo moje razmisljanje, ne kazem da je tacno ali bumo vidjeli.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#2582 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by liaar »

Nove maske kreću od danas

Image
freelancerBIH

#2583 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

tranquil wrote: 05/03/2020 12:00
tranquil wrote: 05/03/2020 11:46

U tvom slučaju, pomoglo bi banovanje, ali ban za glupost ne postoji :)

Brojevi kojima mašeš su pogrešni.

Zvanicni podaci su 3.4%, vec sam ranije naglasavao da zavisi od prenatrpanosti zdravstvenog sistema drzave - i u kakvom je stanju.

To na stranici je trenutno izračaunata smrtnost od broja trenutno registrovanih slučajeva.

Na ovoj temi se vodila rasprava o izračunavanju smrtnosti, i koliko sjećam, zaključak je da se tokom same prve epidemije ne može zaključiti koji je nivo smrtnosti. To sigurno nisu dva podijeljena broja, jer broj zaraženih nije poznat.

Znaš tačno podijeliti dva broja ali ih ne znaš interpretirati. Prema tome, širiš dezinfomacije i nepotrebnu paniku.
Jah ti kao znas interpretirati podatke. Ako pogledas koliki je broj ljudi u kriticnom stanju - stopa smrtnosti bi mogla biti jos veca.

Pa samo u omjeru zavrsenih slucajeva je trenutno i veca stopa smrtnosti - isprva je bila oko 10% - sada je oko 7-8%.
freelancerBIH

#2584 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

orbita12 wrote: 05/03/2020 12:06

pa dobro, znam i ja da nam je zdravstveni sistem sigurno najgori u Europi, a iskreno mene nimalo ne plasi ovaj virus, vise ga mediji napuhavaju zarad klikova. Da li virus opasnost, naravno da jest, pogotovo sa smrtnoscu od 3 posto, ali neki ovdje pretjeruju i predlazu zatvaranje skola prije nego sto je virus dosao, pa to nijedna drzava nije uradila dosad.
Sirenje panike sigurno ne pomaze, da li je drzava mogla uciniti vise , naravno da je mogla, da li ce biti jos slucajeva kod nas , sigurno da hoce . Ovdje najvise treba da se plase stariji ljudi , pogotovo oni koji su cesti posjetioci bolnica, ali ponavljam da ne vjerujem da ce ovdje kod nas biti puno smrtnih slucajeva.
Kako bolan nije nijedna drzava. U Italiji sve nogometne utakmice bez gledalaca, skole se zatvaraju, u Iranu, u Americi, u Japanu, u Juznoj Koreji...

Sinoc sam slusao preporuke Americkog CDC-a na celu sa onim Alexom Azarom - ljudi preporucuju zalihe hrane do 15-20 dana ako dodje do najgoreg.

Ako se Amerikanci tako pripremaju - sta onda mi trebamo da radimo - sjedimo i gledamo mirno ?
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#2585 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by liaar »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 12:13 Sinoc sam slusao preporuke Americkog CDC-a na celu sa onim Alexom Azarom - ljudi preporucuju zalihe hrane do 15-20 dana ako dodje do najgoreg.

Ako se Amerikanci tako pripremaju - sta onda mi trebamo da radimo - sjedimo i gledamo mirno ?
Pa mi smo najpametnija nacija, svi ostali su budale :roll:
Dozer

#2586 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 12:11 Pa samo u omjeru zavrsenih slucajeva je trenutno i veca stopa smrtnosti - isprva je bila oko 10% - sada je oko 7-8%.
Hmmm.... :sabur:
Mislim da je 5,79% trenutno, ukupna... A to nije vise od 10...
orbita12

#2587 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by orbita12 »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 12:13
orbita12 wrote: 05/03/2020 12:06

Kako bolan nije nijedna drzava. U Italiji sve nogometne utakmice bez gledalaca, skole se zatvaraju, u Iranu, u Americi, u Japanu, u Juznoj Koreji...

Sinoc sam slusao preporuke Americkog CDC-a na celu sa onim Alexom Azarom - ljudi preporucuju zalihe hrane do 15-20 dana ako dodje do najgoreg.

pod broj jedan, ja sam rekao da nijedna drzava nije zatvorila skole prije pojave virusa , tek nakon pojave, a ovdje su neki predlagali zatvaaranje dok virus jos nije dosao.
Pod dva, ja ne kazem da se ne treba pripremati ali ne mozes porediti svjetske metropole sa nasim vukojebinama, tamo je protok ljudi veci i do 30 puta u odnosu na npr Sarajevo, stoga je mogucnostt zaraze veca. Evo npr Wuhan ima 11 ml st. a nasa Bosna nema ni 3 miliona, to je 4 Bosne u Wuhanu, pa logicno je da ce biti tamo velika zarazenost, koja opet nije toliko ni velika za grad od 11 miliona stanovnika.
Pod tri, naravno da se treba pripremati ali ja nit sam doktor, nit epidemiolog da bi mogao reci sta tacno uraditi, da li treba zatvoriti granice po tvom ili sta ?
tranquil

#2588 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

freelancerBIH wrote: 05/03/2020 12:11

Jah ti kao znas interpretirati podatke. Ako pogledas koliki je broj ljudi u kriticnom stanju - stopa smrtnosti bi mogla biti jos veca.

Pa samo u omjeru zavrsenih slucajeva je trenutno i veca stopa smrtnosti - isprva je bila oko 10% - sada je oko 7-8%.
"Šta bi bilo kad bi bilo" je potvrda tvoje neozbiljnosti i/ili neinformisanosti.

Završeni slučajevi su još gori statistički problem jer ne uzimaju u obzir ljude u procesu oporavka.

Kako god okreneš, ne laćaj se statistike ako je ne razumiješ.
Dozer

#2589 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Hajde da probamo s najazuriranijim izvorom... Koristicu njega od sad.

Trenutno:
Image Image

Dakle, ako se pogledaju podaci od jucer, ili od prije par dana, evidentno je sljedece:

1. Stopa ukupne smtrnosti je konstantna na 3,4%
2. Stopa smrtnosti medju zavrsenim slucajevima je u stalnom padu, trenutno je 6% (zaokruzeno 6, tacno je 5,79%)
3. Stopa oporavljenih u odnosu na novozarazene je stalnom rastu, odnosno vise je oporavljenih od novozarazenih. Trenutno je 55,79%.
4. Stopa/broj kriticnih slucajeva je u stalnom padu, trenutno je 16% (prije par dana je bila 18%).
5. Broj aktivnih slucajeva je, i pored stalnih novozarazenih, u stalnom padu. Trenutno je 39.243.

Ako cemo pratiti ove trendove, onda se slobodno moze reci da za 3 mjeseca nece ni biti zarazenih, s obzirom da je za protekla 3 mjeseca, i to uz stalnu pojavu novozarazenih, danas ipak puno vise oporavljenih nego zarazenih.
Last edited by Dozer on 05/03/2020 12:47, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2590 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Tomahawk11 »

Ima li kakvih naznaka kad bi mogao ispariti obzirom da je evidentno da se sve više širi i pojavljuje u sve više zemalja?
He1972

#2591 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by He1972 »

512MB wrote: 05/03/2020 10:41
Dozer wrote: 05/03/2020 10:39
Tomahawk11 wrote: 05/03/2020 10:34 Realno, ovaj zadnji pokazatelj je za veliku paniku.
Tebi licno sigurno ne...

Image
Za sve postoji prvi put :mrgreen:
Nikad ne reci nikad!!! :lol:
He1972

#2592 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by He1972 »

itekako wrote: 05/03/2020 11:04
Dozer wrote: 05/03/2020 10:45
Sopajte se C vitaminom (limun, kiwi, narandze), i to je to. No sikiriki.
vec mjesec dana sam na posebnom rezimu :mrgreen:
kroz blender sam u 30 dana propustio barem 50kg voca (jabuka, kiwi, limun, narandja, kruska, grejp, sok od nara, med, magnezij, kalcijum, propolis)
dodatna suplementacija u tabletama c vitamin, d3, b kompleks, magnezij i kalcij...
redovne setnje, i umjerana fizicka aktivnost.

tvrdim da sam nepobjediv :mrgreen:
da još hebeš, tačno bi crk'o :izet:
Dozer

#2593 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote: 05/03/2020 12:35 Ima li kakvih naznaka kad bi mogao ispariti obzirom da je evidentno da se sve više širi i pojavljuje u sve više zemalja?
Ja mislim da ce se broj oporavljenih povecavati zajedno s povecanjem temperatura, tj. dolaskom ljepseg i toplijeg vremena, a istovremeno ce opadati broj novozarazenih. Krajem aprila cemo vjerovatno imati svega par hiljada zarazenih, vjerovatno manje od 10% ukupno zarazenih, a broj oporavljenih ce biti preko 90%.

Na kraju ce rezultat vjerovatno biti nekakav ovakav:
Ukupno zarazenih 150.000
Ukupno umrlih: 5.100 (3,4%)
Ukupno oporavljenih: 144.900 (96,6%)

Samo moja skromna prognoza...
CPT

#2594 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by CPT »

Tomahawk11 wrote: 05/03/2020 12:35 Ima li kakvih naznaka kad bi mogao ispariti obzirom da je evidentno da se sve više širi i pojavljuje u sve više zemalja?
Nema. U Evropi je stvar tek pocela... Oko se pocne masovno siriti (a izgleda da hoce) bice puno gore nego na izvor jer nije moguce koristiti iste metode.
Dozer

#2595 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

Ti ne izlazi na ulicu tamo u Sloveniji. Sto je sigurno, sigurno je, a sigurno je samo ono sto je osigurano.

Trendovi...

Image
Last edited by Dozer on 05/03/2020 12:51, edited 1 time in total.
CPT

#2596 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by CPT »

Dozer wrote: 05/03/2020 12:48 Ti ne izlazi na ulicu tamo u Sloveniji. Sto je sigurno, sigurno je, a sigurno je samo ono sto je osigurano.
Ne histerisemo svi kao ti :wink: Usput, ko vam je to donio virus u BiH? Hermaticki zatvoriti istocnu granicu kazes.... :wink:
freelancerBIH

#2597 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

tranquil wrote: 05/03/2020 12:26
freelancerBIH wrote: 05/03/2020 12:11

"Šta bi bilo kad bi bilo" je potvrda tvoje neozbiljnosti i/ili neinformisanosti.

Završeni slučajevi su još gori statistički problem jer ne uzimaju u obzir ljude u procesu oporavka.

Kako god okreneš, ne laćaj se statistike ako je ne razumiješ.
E ziv bio ti se mene prodji i radi quote tudjih postova - mojih nemoj. Itekako dobro znam statistiku - za razliku od tebe - koji samo prosipas suplje kako neko nesto zna - neko ne zna. Prema tome, zaobidji moje postove u sirem krugu - ne volim se raspravljati sa osobama ciji je IQ 30
Last edited by freelancerBIH on 05/03/2020 12:52, edited 1 time in total.
Dozer

#2598 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Dozer »

@CPT :lol: :lol: :lol: :thumbup:
freelancerBIH

#2599 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by freelancerBIH »

Dozer wrote: 05/03/2020 12:52 @CPT :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Dozeru sta je ovo reci, izneses konkretne podatke nekome- nazivaju te kojekakvim pogrdnim nazivima i neznalicom - a ni u jednom trenutku nista konkretno nisu iznijeli, ovi trollovi level master? :lol:
itekako

#2600 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by itekako »

He1972 wrote: 05/03/2020 12:38
itekako wrote: 05/03/2020 11:04
Dozer wrote: 05/03/2020 10:45
Sopajte se C vitaminom (limun, kiwi, narandze), i to je to. No sikiriki.
vec mjesec dana sam na posebnom rezimu :mrgreen:
kroz blender sam u 30 dana propustio barem 50kg voca (jabuka, kiwi, limun, narandja, kruska, grejp, sok od nara, med, magnezij, kalcijum, propolis)
dodatna suplementacija u tabletama c vitamin, d3, b kompleks, magnezij i kalcij...
redovne setnje, i umjerana fizicka aktivnost.

tvrdim da sam nepobjediv :mrgreen:
da još hebeš, tačno bi crk'o :izet:
:mrgreen:

Locked